Adósmentés: a szarelkenés moratóriuma

H_A Címkék: kormány bankok devizahitelek adósok lakáshitelek kilakoltatási moratórium Fidesz2014.05.13. 14:37

Nem kicsit vegyes érzésekkel (sokkal vegyesebbekkel, mint amelyek a Conchita Wurst eurovíziós győzelme által felborzolt kedélyek okán született vélemények olvastán kerülgetnek) vettem tudomásul az újonnan megalakult parlament első ülésén elfogadott törvénymódosítást. Az úgynevezett végső adósmentésig érvényben lévő kilakoltatási moratórium - merthogy erről van szó - valóban népszerű és jól kommunikálható: mostantól akkor sem lehet kilakoltatni a devizahiteleseket, ha nem törlesztették a tartozásukat. Az olcsó demagógiára, és sikamlós ígéretekre berendezkedett füleink számára zenének tűnő realitás az én olvasatomban mégis a szarelkenés magasra tett mércéjének újabb bizonyítékaként értelmezhető. Miért is? Nem, nem azért, mert a bankok lelki üdve és dagadó zsebei miatt aggódom.

Kezdjük onnan, hogy beszédes és nem elhanyagolható aspektusa a történetnek: a törvénymódosítást az egyedüliként nemmel voksoló Fodor Gábor ellenében 177 képviselő szavazatával nyomták át, ami tökéletesen példázza, hogy a Fidesz-kormány őszinte aggodalomnak álcázott politikai üzenete és nyilvánvaló kampányfogása mögé hogyan sorakozott fel gondolkodás és pártszínezetre való tekintet nélkül a parlamenti patkó valamennyi résztvevője. Hiába, nincs az a lábszagú populizmus, amelyért ne lenne érdemes a józan gondolkodást keresztre feszíteni.

Ugyanis bármennyire jól hangzik ez a nagyvonalú-nagylelkű-elnéző, politikába fojtott intézkedés, számomra nem kérdés: akinek egy mandátum nem volt elegendő ahhoz, hogy a devizahitelesek (és lássuk be, a forintban eladósodottak helyzete sem sokkal rózsásabb) problémáját megoldja, annak kettő is kevés lesz. Annak a szavazatszerzésre kiválóan alkalmas időhúzás kivételével semmilyen más érdeke nem fűződik az ügyhöz. Gondolom senki nem hiszi, hogy a véletlen műve az, hogy éppen őszre - gyaníthatóan az önkormányzati választások utánra - ígérte a kormány a végső megmentést gyakorlatba ültető törvényi szabályozást. Akinek legalább elképzelése van arról, hogy de facto létezhet megoldás erre a súlyos szociális kérdésre, az ígérgetések helyett már régen cselekedett volna.

Nincs kétségem afelől, hogy a pár száz ezer elkeseredett érintett sírva teszi most össze hálás kezeit az újabb valószínűtlen bizonytalansággal kecsegtető, kegyelemkenyérrel felérő intézkedés hallatán, pedig a kutya nem említette sehol, egyetlen elmosódott lábjegyzetben sem, hogy ez a döntés valódi és végleges megoldást fog hozni nyomorúságos helyzetére.

Egyáltalán nem érdekel e helyütt az, hogy a bankok számára milyen üzenete van ennek a lépésnek (bőven és vastagon benne vannak abban, hogy az ügy idáig fajult) azonban a hitelesek szempontjából erkölcsileg aggasztó és felháborító: amellett, hogy még a jó adósokat is arra bátorítja, hogy hagyják abba a törlesztést, hiszen a nem fizetésnek nincs következménye, mélységesen vérlázító és igazságtalan azokkal szemben, akiket a tisztesség és jóhiszeműség vezérelt saját elkeseredett helyzetük rendezésében. Azokkal szemben, akik - igaz, hogy nem a Fidesz szavazótáborát erősítik, és igaz, hogy nem képeznek kritikus tömeget a különféle szavazások napján - önként választották, hogy földönfutókká lesznek, önként adták el lakásukat a több milliós adósságtól való megmenekülés miatt. Mert számukra a becsületesség volt az elsődleges. És a tiszta lelkiismeret.

Ennek fényében szégyenletes, és ocsmány ez a politikai húzás. És még ocsmányabbá teszi, hogy azok, akik a Fidesz leghangosabb kritikusai voltak, egy ember kivételével látták el kézjegyükkel ezt a beismerő vallomást. Annak a politikai osztálynak a beismerő vallomását, amely pontosan tudja, hogy a lakáshitelekre nincs megoldás. Csak a fentihez hasonló moratóriumok. A szarelkenés moratóriumai. 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr296159709

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.05.13. 15:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polgári kór 2014.05.13. 19:30:26

'Azokkal szemben, akik - igaz, hogy nem a Fidesz szavazótáborát erősítik, és igaz, hogy nem képeznek kritikus tömeget a különféle szavazások napján - önként választották, hogy földönfutókká lesznek, önként adták el lakásukat a több milliós adósságtól való megmenekülés miatt. Mert számukra a becsületesség volt az elsődleges.'

Orbán a választás előtt elmondta világosan, hogy rendezik a devizahiteles ügyeket. Aki eladta a lakását ennek ellenére, az nem bízott Orbánban.

Most levonhatja a tanulságot. Az meg hogy a fidesz is kihozza ebből a maximumot magának, ne legyen már meglepő.

whale 2014.05.13. 19:49:14

@polgári kór: Micsoda "finom" eufemizmus ez. "Rendezik a devhiteles ügyet". Ez praktice az ingyenélés apoteózisa kell hogy legyen, minden más "megoldás" populista látszat lesz csupán. Azt ugye nem teccik gondolni, hogy akit érint a moratórium -tehát mostanra MILLIÓS nagyságrendű hátralékot gyűjtött össze- azon a teljes elengedésen kívül BÁRMI segít?
Ha meg kiengedik a hiteleseket a kötelezettségből, annak milyen morális üzenete lesz vajon?
Tényleg a felelősség nélküli ingyenélés kádári alapértéke lenne az a nemzeti-konzervatív, polgári demokrata talpkő, amin állva a qrmány fel akarja virágoztatni ezt az elqrt országot? Jól értem? LOL

polgári kór 2014.05.13. 19:53:42

@whale: Nincs egyszerü, mindenkinek jó megoldás. Vagy ha van, lehet javasolni.

Blogger Géza 2014.05.13. 20:28:45

@whale: Ez hülyeség, senki (aki mérvadó) nem beszélt teljes elengedésről, egy fizethető nagyságú törlesztőrészlet sokakon segítene.

Blogger Géza 2014.05.13. 20:31:28

A poszt szánalmas, csak a lényegről nem ír: a kormánynak ki kellett várnia az ügyben folyó hazai és nemzetközi pereket, amelyek kijelölik a mozgásterét. Ha valaki szerint "nincs megoldás", akkor az jobb, ha hallgat, és majd meglátja, hogy lesz. Így elkerülhető lenne, hogy hülyét csináljon magából.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.05.13. 20:40:59

Az ország 90%-a az MSZP kormány alatt adósodott el devizában.

Ahogyan az ország is.

A pofátlanság netovábbja ezek után a ballibek részéről a kritika.

Ugyanez megy Miskolcon.
Betolta az MSZP kormány és városvezetés az avasra az utolsó putrikból a fürdést, és WC-t hírből se ismerő cigányokat.
Aztán meg telesírják a blogot, mikor kiköltöztetik őket.

whale 2014.05.13. 20:45:58

@Blogger Géza: Akiket a mostani moratórium megment a hajléktalanságtól, azokon már semmilyen fizetési könnyítés nem segít, ezt tudjuk jól. Tessék utánanézni, a bankok kármentésként megkeresték ezeket az ügyfeleket - akormnem ritkán a tartozásuk FELÉNEK az elengedésével. Azt nyilatkozták, hogy jelentős részük SEMMIT nem reagált ezekre a megkeresésekre. Részben nyilván azért mert már ezt sem TUDNÁK, részben -és ebben van viktoréknak oriási felelősségük- már nem is AKARJÁK fizetni a kötelezettséget. Várják a messiás szerepben tetszelgő fityisz megváltását, ami számukra már nem lehet más, mint a kötelezettség teljes elengedése...
Ha nem ez lesz -mert nem lehet- azzal a fityisz lábon lövi magát és elveszít pár százezer szavazót.

zobod 2014.05.13. 20:46:53

Itt van nekünk a süllyesztőből Fodor Gábor - jellemző hogy Gyurcsány protezsáltja -, aki most felidézte nekünk az szdsz korszakot, hogy miről is szól a magyarországi liberalizmus : a polgár kizsigerelése, ha kell akkor földönfutóvá tétele a bankok kiszolgálása érdekében.

nandras01 2014.05.13. 20:52:22

fodor megmutatta, hogy attól, hogy valaki politikus, még megmaradhat a gerince.
meg a józan esze.
mondom ezt úgy, hogy egyébként nem vagyok túl nagy véleménnyel fodorról.
azt a poszt is megfogalmazza, hogy mi ennek a kreálmánynak az üzenete: adós ne fizess, rohadjanak meg a bankok!- de azért azt sem árt tisztázni, hogy a növekvő kockázat miatt tovább emelkednek a banki költségek, még inkább kivonulnak a bankok a hitelezésből, még kevesebb beruházás történik ez miatt, még jobban leül a gazdaság- annak minden következményével.
és az egybitesek önfeledten tapsolnak...

_most_ 2014.05.13. 20:53:13

fidesznek a devizahitelesek pusztán szavazatokat jelentenek, nem érdekli őket a sorsuk, akik számítottak azokat "megmentették" a végtörlesztéssel, többieket meg szívhatják a forintgyengítéssel, meg üres ígéretekkel.

vasgyuszi 2014.05.13. 20:56:20

Háppedig amelyik túlvállalván magát még a havi megélhetést sem tudja csont nélkül kiizzadni, annak egy kanyi vasa sem marad arra a bizonyos "fizethető nagyságú törlesztőrészlet"-re. Abban igazad van, hogy "sokakon segítene". Erre meg azt lehet replikázni, hogy talán még többön viszont nem. No de mindegy is, mert nem érint.

talicskás munkásember 2014.05.13. 21:16:29

@polgári kór: Szerintem akarat kérdése. Egy kivitelezhető megoldás van (nemcsak deviza) hitel tartozásra - javaslat:
akinek a hiteltartozása eléri vagy meghaladja a fedezet piaci értékét, az a lakás (kocsi, egyéb) eladásra kerül. A tulajnak 3 hónapja van, hogy értékesítse és abból rendezze TELJES tartozást. Ha nem adja vagy nem tudja megfelelő összegért eladni, akkor a hitelező (bank) adhatja el, amennyiért akarja/tudja. A vételárból rendezi a tartozást, a maradék (ha van) az adós markát üti. Ez lenne akkor is, a tartozás akár többszöröse a hitelösszegnek. A piaci érték figyelemmel kísérése a hitelező feladata.
Az adós megszabadul a rossz hiteltől, a bank a rossz adóstól és mindenki mehet a dolgára.
A hitel nemfizetése nem gond, pár hónap alatt eléri majd a tartozás az ingatlan/ingó vagyon értékét és jöhet a hitelszerződés felbontása, az értékesítés.
Mint az a hadvezér azzal a kibonthatatlan csomóval, tudjátok...

Blogger Géza 2014.05.13. 21:16:30

@nandras01: Ezzel szemben a valóság:

A 2013. IV. negyedévi nemzetgazd
asági beruházások 14,9%-kal nőttek az előző
év azonos idősza-
kához viszonyítva. A 2013. év egészében a nemzet
gazdasági beruházások volumene 7,2%-kal emel-
kedett. A beruházások kiugró nagyságrendű
növekedése a nemzetgazdaság ágainak többségében
jellemző volt.

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ber/ber21312.pdf

talicskás munkásember 2014.05.13. 21:21:00

@zobod: A bankok, édes ecsém a Te és az Én megtakarításaimat hitelezik ki és próbálják megőrizni az értékét. Ha kib@sznak velük, akkor majd kisebb kamatot kapsz a betétedre, esetleg nem kapsz kamatot vagy később a betéted is ugorhat, ha becsődölnek. Téged zsigerel a kormány a bankok által, csak ezt az áttételt már nem ismered fel...

whale 2014.05.13. 21:29:26

@Blogger Géza: Én annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítok.:) Másrészt ilyenkor mér nincs "emútnyócév", he? :) Azokat a számokat tessék szépen előtúrni és hasonlítgatni. És csak részben válasz a válság, legalább felerészben az ad-hoc ötletelős, tőkeellenes gazdpol a megfejtés a beruházások tizedelődésére.

whale 2014.05.13. 21:40:03

@polgári kór: A megoldás a felelősség vállalása. MINDEN szereplő részéről. Az nem megy, hogy eddig hitelből dajdajoztunk, de mostantól fizesse valaki más a számlát, amiről viktorék beszélnek már egy ideje. Ez NEM nemzeti- konzervatív, polgári demokrata morál, sokkal inkább potyaleső parazita, prosztó proli morál. Na, nem véletlen persze, hogy ki képviseli...

zobod 2014.05.13. 21:41:08

@talicskás munkásember: hülyeséget beszélsz kedves bátyám. A bankok veszteségét nem a betétes állja, hanem a tulajdonos. Nem valami biszembaszom falusi takarékokról beszélünk, hanem Európa legnagyobb bankjainak leányairól. Az elmúlt évek igazolják, hogy _nem_ fognak hagyni bedőlni egyetlen leánybankot sem, helyette - ha átkozódva is - de végrehajtják a tulajdonosok a szükséges tőkeemelést, mert még mindig ez a kisebb rossz. Vagy, ha nem, akkor átveszi az állam egy euroért és a devizatartalékból feltőkésíti, szerintem már alig várja. De ez aligha fog bekövetkezni. Értsed már meg végre, egy állam és egy cég egymásnak feszüléséből garantáltan nem a cég fog jól kijönni, ezért inkább lenyelik a békát.

Egyébként nem vagyok érintett, egyik lakásomon sincsen kölcsön, a megtakarításom zömét DKJ-ben tartom meg egy kevesebb részt pár éve vett külföldi indexkövető alapokban. Kereskedelmi bankban nem sok pénzem van, merthogy kamatot nem nagyon adnak, meg egyébként sem a legideálisabb megtakarítási mód... ami pénz a számlákon van, azt szerintem az OBA garantálja.

Viszont nem értem, hogy jön mindez az én hsz-emhez, ami Fodorról, meg a borzalmas magyarországi liberálisokról szólt, akik emlékét, a nép iránti empátiájuk teljes hiányát most kicsit felidézhettük az ő "nem" szavazatával.

whale 2014.05.13. 21:42:14

@Blogger Géza: Másrészt a beruházásnál nem a viszonyszám az érdekes, hanem az abszolút érték...
Ugyanis nem a százélokakt fektetik be, hanem a zsét. Az mennyi? Nem mennyivel több- minél is?-hanem MENNYI? :)))

whale 2014.05.13. 21:45:23

@zobod: A hülyeséggel és a nyakló nélküli felelőtlen eladósodással nem kell empatikusnak lenni, mert még a végén az lesz a norma...

zobod 2014.05.13. 21:51:02

@whale: nem fogja elengedni a fidesz sem ezeknek az embereknek az adósságát, szerintem nem is számítanak rá. Ahogy arra sem, hogy felvételkori árfolyamon fognak fizetni. Amit akarnak, az a fair elbánás, az hogy a terhek meg legyenek osztva. Meg hogy míg ennek keretei nem alakulnak ki, addig ne csináljanak belőlük földönfutót, olyan viszonyok alapján, amik még az idén megváltoznak. Szerintem ez méltányolható kérés, némi empátia birtokában nem kell magyarázni miért. Centrumtól szélsőjobbon át a szélsőbalig a fidesz, kdnk, jobbik, mszp, dk, e2014 szerint is megértették - Fodor Gábor viszont nem. Ennyi. Joggal vágták ki a szavazók szdszt a szemétbe.

whale 2014.05.13. 21:52:00

@zobod: "A bankok veszteségét nem a betétes állja, hanem a tulajdonos."

Azért a dolog körbeér, ezt tudjuk nagyon jól. tehát a tulaj fizet, de aztán mindent elkövet, hogy csökkentse a veszteségét- teljesen racionális módon, mindannyian ezt tennénk. Tehát a költségeinek a növekedését simán áthárítja az ügyfelekre-legalább részben.

whale 2014.05.13. 21:57:08

@zobod: Ugyan-ugyan, ez a porhintés. Az a qrmány, amelyik kéthetente átírta a gránitnál keményebb tákolmányt- ha még méltóztatsz emlékezni, az emútnégyévben -hogy teccik?:)-már RÉGEN megoldhatta volna a problémát. Az időhuúzás részben kampányfogás, részben ötlettelenség, részben érdektelenség miatt zajlik. Minden más csak kamutyi duma. Érdekes a manyup pénzek lenyúlásánál semmilyen bíróság semmilyen döntésére nem kellett várni...LOL

whale 2014.05.13. 21:59:53

@zobod: Egy szó mint száz, józan eszet és VALÓBAN polgári erkölcsöt ebben a kérdésben csak F.G. képviselt, mindenki más ócska, sunyi politikai haszonleső volt...

_most_ 2014.05.13. 22:00:00

@zobod: lol, te tényleg azt hiszed, hogy empátiából szavaztak meg a politikusok egy populista intézkedést, nem nagyon vágod a politikát mi :D

ParaZita2 2014.05.13. 22:01:24

Van 1 5letem!
Minden olyan család, akinek nincs (semmilyen) adóssága, most kapjon (legyenek a bankok erre törvényileg kötelezve) mondjuk 30ezer EUR kölcsönt, amit majd
saját belátásra bízva törlesztenek, ha akarnak (de ráutaló törvénykezéssel: inkább ne törlesszenek, éljék fel szabadon). Ezután igazságosan lehet mindenkit azonosan érintő megoldást találni. Pl bevezetni az eurót a forint helyett. :)

whale 2014.05.13. 22:06:10

@zobod: Egyébként meg mondom, hogy a bankok a qrmány nyálhabosítása nélkül már régen keresgélik ezeket az ügyfeleket, sokszor a tartozás felének az elengedésével. Túlnyomó részük SEMMIT nem reagál. Vajon mi lehet az ok?
Részben már ez sem segít rajtuk, részben meg várják a beígért mentést, ami -a várakozásuk szerint- jelentősebb engedmény lesz, mint a tartozás fele...

mekeke 2014.05.13. 22:10:11

Amelyik akart, az megélt és óvatosan gazdálkodott, és FELNŐTT módjára kezelte vagyonát, pénzügyeit. Amelyik nem, az nem is paraszt, sem jobbágy, hanem napszámos.
Megérdemelnék a totális vagyonvesztést. Pontosan emlékszem, amikor bejött a 0%thm-0%előleg mézesmadzag, mindenki hangosan kacagott rajtam, mert 18 éves kocsim és 50 éves házam volt, és átláttam a csapdát és nem hiteleztem. Ezek a kacagók ma megrohadnak a hiteltől, én meg leszarom őket és elélek a MEGLÉVŐ vagyonommal, és nem hibáztatok senkit. Persze SZEGÉNYEKET sajnálom, le is köpöm. Ennek ellenére mégis nekem kell kifizetni amivel tartoznak, hiszen ÁLLAMI adósmentés lesz, szal érted. Valakinek ki kell fizetni. Ki fog fizetni? Akinek van sajátja! Kösz.

kvadrillio 2014.05.13. 22:10:47

EZAZÚJ index-forma ollan BUL VÁROS LETT, HOGY IN KÁBB BLIKKETG OLVASOK HELETTE ! :9

mekeke 2014.05.13. 22:16:01

Ja, az itteni tudósoktól kérdezem: milyen gazdasági mechanizmus okozta, hogy a sokmilliárd CHF felkarmolása ellenére NEM emelkedett az ára???

Érdekes. Csak nem támasztották, abban a biztos tudatban, hogy majd jól felnyomják az árát, amikor törleszteni kell?

Okosak.

JT_Biopower 2014.05.13. 22:21:17

Erre mondják azt, hogy porhintés!?

zobod 2014.05.13. 22:25:12

@whale: nem tudom, nem vagyok hála Isten érintett. Azért azt kétlem, hogy tömegesen keresnék meg a bankok azzal az ügyfeleket hogy a tartozás felét elengedik. Ez alighanem számukra lényegesen rosszabb kondíció, mint amiket a devizahiteleket kivezető programban kell majd vállalniuk. Szerintem elég sokat tett a fidesz a probléma megoldásáért, végtörlesztés, árfolyamgát, végül pedig a most tervezett kivezetés. Nem tudom, mire gondolsz ennél többre. Természetesen a bakrendszer szempontjai és érdekei sem negligálhatók, stabilitása közérdek, ezért kell egy konszenzus ki mennyit fog bukni, mert mindenki bukni fog, ezt előre látni. De éppen ezért fontos, hogy ne legyen semmi mód a megoldás jogszerű megkérdőjelezésére, még ha emiatt az előkészítés lassú is.

@_most_: nem a szándékaikról beszélek, kit érdekel, hogy őszintén empatikus egy képviselő, vagy politikai haszonlesésből. A lényeg, hogy azt képviseli, akit képviselnie kell, az állampolgárt. A polgár pont olyan kiszolgáltatott vagy egy bankkal szemben, amilyen kiszolgáltatott egy bank az állammal szemben, ezért nem mindegy hogy a képviselő képviseli-e a szavazóját, vagy nem képviseli mint Fodor jó szdszes hagyományok szerint. Vedd már észre, hogy Gyurcsányod, Bajnaid, Szanyid, az egész díszes kompánia mind-mind képesek voltak a szavazók képviselőjeként eljárni (pozitív csalódás beismerem), csak Fodor nem.

mekeke 2014.05.13. 22:25:20

Hmm. Mivel vannak itt páran akik nem kerülik a gondolkodást, örvendek, bár néha tökre nem osztom az álláspontjukat.

Nem fityiszprobléma van. Hanem bankáruralom. Egyik ügynökük hogy merre szavaz... mindegy. Gumicsont.
Bankárék már vágják, hogy bukta lesz. Más, nagyobb bankárék meg már keverik a paklit vityának, mert kinőtte a szerepét. Majd lelövi egy elmeháborodott, és akkor ismét szárnyalni fog a tőzsde.

whale 2014.05.13. 22:42:42

@mekeke: Akarod mondani "sokmilliárd chf" ELADÁSA, ugye okoska? Nem a CHF-et vették ugyanis, hanem a forintot-CHF-ért. Illetve ténylegesen nem adták a devizát, ez egy úgynevezett swap ügylet volt, de ez techikai részletkérdés. Miért emelkedett volna az ára a CHF-nek? Te még mindig nem érted a konstrukciót, amiről szerződést írtál alá?:)
A CHF-et MOST kell venni a törlesztéshez. Na, MOST viszont valóban növeli az árfolyamát a vétel. Igaz, az elqrt gazdpol jobban, de ez a nemfizető adósok túlnyomó többségének édesmindegy. 200-on se tudnák/akarnák fizetni a hitelüket ugyanis...

mekeke 2014.05.13. 22:54:11

:)
Én tudom. Tehát csapda.

Szerencsére ha nem értem, nem írom alá. Azt se értettem, hogyan érné ez meg nekem. Azt meg végképp nem, hogy a bankrendszernek ebben mi az üzlet. De végül kialakították a szokott profitjukat az árfolyam feltolásával.
Így történt, hogy nincs adósságom.
Abba majdnem belevittek, mert egy vasam se volt, hogy 20% előleg helyett 0%-ért adtak volna használt autót. Nyilván úgy, hogy jóval nagyobb kölcsönösszeg lett volna:)

A kedvencem az a balfék, akik soha egy fillért se tudott félretenni. Mégis belement az ingyenhitelbe, vette a kocsit, majd a maradvány pénzét abba ölte, meg még használta is. Autóval se tudott félretenni:)
Mert ha mondjuk a melójához vesz egy kistehert, vagy hozzáépít a házához egy kisboltnyit, még felfogható üzleti terv, ami kipörgetheti a hitelt.

whale 2014.05.13. 23:05:45

@mekeke: Nincs itt semmilyen csapda. A devhitel racionális választás volt 7-8 évig. Én 2004-ben még egy kis pénzt is kerestem vele pont egy autóhitelen.:)
A válsággal meg senki nem számolt. A bankok sem. Ha tudták volna előre nem neked akartak volna hitelt adni, hanem bespájzoltak volna CHF-ből 150-en, EUR-ból 250-en és most nem a sok ingyenélővel kellene szívniuk, akik bacnak törleszteni és még hőbörögnek is, hanem kockázatmentesen hülyére keresték volna magukat...
A banknak a CHF forrás és a hitelkamat közötti marzs volt a bolt, a dógozónak meg az, hogy nem 12-15%-on kapta a hitelt, hanem 5-6-on.

mekeke 2014.05.13. 23:10:54

Bocs, a "felkarmolása ellenére"= kiadott pénz/hitel ellenére. Közben gondolkodom fura dolgokon. A hitelt felfoghatom kereslet/kínálati viszonyok között? Avagy ha ugyan van (fölöslegem)pénzem, és egyre többet helyezek ki, akkor emelkedik-e az ára? Mi az ára? Ár: a pénzem használatáért szabott ellenérték (kamat). Vagy a pénz értéktelenebb volt a hitelfelvétel pillanatában, mint a visszafizetéskor, ez is ár. A másodikkal nem számolt a jónép:)

Az ár az lett, hogy eltolták az árfolyamot. De hogy tuti legyen, a pénz kölcsönadója nem csak magára az ingatlanra/ingóságra szerzett tulajdonjogot, hanem más dolgokra is, amiket megterhelt a kölcsönért cserébe.
Sokszoros haszon. Ha mindenki fizetni tud és pörög a gazdaság, a rendszer jól működik, a befektetők megkapják a jussukat. Ha egy réteg nem tud fizetni, akkor tömeges ingatlan-dobraverés várható, azaz lemegy az ingatlanok ára a régióban, máris bevásárolhatnak olcsón:)
Ha jól gondolkodom így későn és fáradtan: beshortoltatták a CHF-et a néppel. És a nép nem tud kiszállni.

whale 2014.05.13. 23:11:53

@zobod: "Természetesen a bakrendszer szempontjai és érdekei sem negligálhatók, stabilitása közérdek, ezért kell egy konszenzus ki mennyit fog bukni, mert mindenki bukni fog, ezt előre látni. De éppen ezért fontos, hogy ne legyen semmi mód a megoldás jogszerű megkérdőjelezésére, még ha emiatt az előkészítés lassú is."

Na persze. Ez pont az a qrmány, amelyik a szívén viseli a bankrendszer szempontjait, igaz? LOL A manyup sztoriban milyen bíróság milyen döntésére vártak? Ne legyél már agymosott fideszdroid, bakker...

whale 2014.05.13. 23:16:44

@mekeke: A nép magától "shortolta" a CHF-et akkor, amikor arra spekulált, hogy az árfolyama legalább szinten marad, de lehetőleg csökken a HUF-hoz képest. Ez volt az elképzelés, ami nagyjából működött is 7-8 évig. Azért az nem kevés. A válsággal meg SENKI sem számolt. Mondtam már, ha a bankok TUDTÁK volna, hogy mi lesz az árfolyammal, miért kínlódnának a szar 40 éves panelekre adott hitelekkel, amikor csak CHF-et, meg EUR-t kellett volna venniük 6 éve és ráülni kockázatmentesen? Gondolkozz már az ég áldjon meg....

whale 2014.05.13. 23:21:25

@zobod: Egyébként igen, ha nem szopatták volna szanaszét az emútnégyévben a bankokat, MOST be lehetne nyújtani a számlát, hogy tessék beszállni a konszolidációba. De mivel kb kifosztották már a különadókkal a bankokat -és a népet persze- elég nehéz most megint odamenni pénzt kérni. Szívesen mondanám, hogy amit főztek, egyék is meg, de sajnos velünk etetik a saját szarukat...

mekeke 2014.05.13. 23:23:10

@whale: Értelek. De mábocs, miért nem kap a magyar a forintjára jó hitelt? Mert nem lehet rászedni árfolyamnövekedéssel! Világos, hogy akik először szedték fel a CHF hitelt és meggondoltan adósodtak el, azok jól is jártak, de ezeknek a száma elenyésző. Nyilván volt beetetéses része a dolognak, mutatni kellett, hogy hát minden rendben lesz.

Én annyira nem vagyok naiv, hogy elhiggyem, a bankok a marzsból élnének. Ez egy sakkjátszma volt, amiben pontos szerepe van a "válság" nevű hülyeségnek.

Elismerem, hogy részleteiben nem értek a pénzügyhöz.

Ezért is kérdezek még valamit.
Barátom vagy 8 éve keresett meg egy bombaüzlettel. Elmondott mindent. Azt mondta, hogy Svájc nem tud hová lenni a rengeteg pénzzel, ezért most kihelyeznek hitelt nyakra-főre, biztos és alacsony kamatra. Az ajánlat lényege az volt, hogy a saját házamra / anyám lakására vegyek fel CHF hitelt, tegyem be itthon a bankba, és a forintkamatából fizessem vissza a ház árát, és maradni fog már azonnal, havonta nyereségem. Merthogy annyira jó kondíciókkal adnak hiteleket és olyan jó minden svájcban, hogy ezt megtehetik.

Ezt miképpen magyarázod, a közben történtek fényében?
Én sejteni vélem.

mekeke 2014.05.13. 23:28:20

@whale: a szar 40 éves panelt se tudja a pógár pöccinteni, mert akkor mehet ki az erdő szélére, meg az anyja is, mert arra is rá volt terhelve. Ki vett fel 4 éves CHF hitelt? Nekem már az is gyanús volt, hogy minden 10-12-20 évre szólt, bután alacsony havi részlettel, amihez persze eleve igen magas kamat jár, PLUSZ az első évek csekkjeit elnevezték kamatnak, szal nem törleszthettél előre:)

whale 2014.05.13. 23:35:01

@mekeke: Azért mert akkoriban a Járai -igen az első Orbán qrmány pénzügyminisztere:))- volt az MNB elnöke, aki mesterségesen magasan tartotta az alapkamatot, ezzel erősítve a forintot és drágítva a hitelezést.

A sztorid kamu, bocs. Svájci bank nem hitelezett SOHA magánszemélynek itthon. Sőt osztrák se, meg szlovák se.
Amit leírtál, egyébként létező biznisz, úgy hívják, hogy carry trade, keress rá, ha érdekel. De ez nem magánszemélyek jelzáloghitele.
Egyébként ha be is tudtál volna szállni egy ilyen carry trade-be, az árfolyamváltozás elvitte volna a kamatkülönbözet nyereséged jó részét nagy valószínűséggel. Ennek a boltnak ugyanis az árfolyam a kockázata...

mekeke 2014.05.13. 23:47:26

Most esett le, hogy pont ugyanaz mindkettő: beshortoltatni valamit, amiről már jóelőre tudják, hogy emelkedőbe viszik. Nem kamu, volt ilyen. Az hiszem nem magánszemélyként, hanem cégként ment ebbe a barátom.
Nálam egyszerű volt a képlet: ha nem értettem, hogy az adott üzlet a TÚLOLDALON mitől lenne nyereséges, már nagyon büdös lett nekem. Ezzel bombáztam többször a barátomat, de nem tudta megmondani, ez miért érné meg a partnereknek.

Ha furcsa lesz neked, ha nem, volt egy Csurka nevű ember, aki nagyon régen leírt mindenfélét a dolgok várható alakulásáról. Mivel kellően hittem is ezekben, és a dolgok pontosan úgy alakultak, egyáltalán nem bánom, hogy odafigyeltem a fenti úr mondandójára. Természetesen indexre került, mint "szélsőséges". Ha bennem ezt a szélsőséget keltette fel, hogy nem biztosítottam a nemzetközi nagytőkének meggazdagodási lehetőséget, akkor vállalom a kiközösítést.

whale 2014.05.13. 23:48:30

@mekeke: Ne haragudj, de már fáradt vagyok ennyi hülyeséghez.:) Ha neked könnyebb, hidd azt, hogy a bank nagyobbat kaszál a 40 éves, egyébként sem eladható, folyamatosan romló állagú panelen, mintha azt a pénzt simán CHF-re, vagy EUR-ra költötte volna, mint ahogy te feltételezed, előre tudván az árfolyamok változását. Mondjuk, ha józanul belegondolnál, ha TÉNYLEG tudnák a jövőt, mi a fenének bajlódnának BÁRKIVEL és BÁRMIVEL? Ügyfelekre, meg bankfiókokra se lenne szükségük, hiszen pusztán az árfolyamváltozásból fényesen megélnének. Te bíbelődnél alkalmazottakkal, meg ügyfelekkel, mert én nem. Csak a pénzt adnám-venném, kockázatmentesen. Azért ennyire nem egyszerű világ...:D

A futamidő meg bármennyi lehetett, az ügyfél igényei szerint. A törlesztés meg azért volt annuitásos és nem lineáris, hogy a törlesztőrészletek nagyjából egyformák legyenek. Lineárisnál ugyanis az elején sokkal többet fizetsz.
De tényleg jó lenne, ha legalább alapfokon tisztába kerülnél a pénzügyekkel. Előtted az internet, minden rajta van, ne csak pornót néz.:D

whale 2014.05.13. 23:52:14

@mekeke: Fogadjunk a chemtrail-ben is hiszel. Meg a titkos háttérhatalomban..:DDD
Na jó, fejezzük be ezt a beszélgetést, mert már nekem kínos ennyi hülyeség.:)

zobod 2014.05.13. 23:54:07

@whale: szerintem két irány van, ha jelentős terheket ró az érintett bankokra a kivezetés: vagy megint a zsebükbe nyúlnak a tulajdonosok, vagy felvállalják a veszteséget és a következményeket, kivonulnak és akkor az állam fogja átvenni a papíron becsődölő leányokat, és feltőkésíti őket a devizatartalékból. Neked, ha van még bankbetéted, nem tetted át valami értelmesebb megtakarítási formába, kb. mindegy melyik valósul meg. Remélem, végül valami eszközkezelő birtokába kerülnek a bedőlt hitelekből vett lakások és albérlet vagy valami formájában a korábbi tulaj marad benne, mert ha ennyi ingatlan piacra kerül, akkor az ingatlanvagyon nagyon leértékelődik, ami visszahatna a bankrendszerre is (fedezetek).

Akárhogy lesz, megnyílik az út a forint gyengülése előtt ami viszont mindannyiunk érdeke.

whale 2014.05.13. 23:58:55

@zobod: "Akárhogy lesz, megnyílik az út a forint gyengülése előtt ami viszont mindannyiunk érdeke."

Na mongyuk a a forintgyengülés pont az exportőrök érdeke, akik nagy része rohattmocskosmulti- mint az közismert ugye.:) Hogy is van ez? A magánembereknek miért érdeke a gyenge forint? Miért akarsz többet fizetni majdnem mindenért? :D
Ne nyald már be csont nélkül a propagandát, bakker. Használd az eszed...
süti beállítások módosítása