Fót: 2014-ben kormányváltás?

H_A Címkék: polgármester kormányváltás demokratikus ellenzék időközi választások MSZP Fidesz választás 2014 Fót2013.11.25. 13:22

Olvasom, hogy az MSZP szerint Fót példája azt mutatja, hogy 2014-ben győzhet a kormányváltók szövetsége. Szeretnék én is ennyire derűlátó lenni, mint Kormos Kata szóvivő, de valahogy nem sikerül. Pedig én is szeretném azt hinni, hogy az időközi választás eredménye a demokratikus ellenzék szövetségének erejét bizonyítja, és azt, hogy a fótiak egyértelműen kifejezték véleményüket a Fidesz három évéről. Csakhogy szerintem a fóti példából semmi ilyesmi nem következik.

Szerettem volna egy önkritikus, alázattól sem mentes, józan, azaz fékezett habzású, óvatos üdvrivalgást olvasni az ellenzéki jelölt győzelmével kapcsolatban. Mert így, ez diadalittas, magát indokolatlanul hosszútávú következtetésekre ragadtató nyilatkozat sokkal inkább visszatetszést kelt (bennem is) mint bármi mást. És most hagyjuk, hogy volt buszoztatás, vagy nem volt.

A lényeges kérdés az, hogy egy közel 19 ezres településen alig több mint 1000 szavazattal polgármesteri széket nyerni, valóban világraszóló eredmény-e? És vajon teljesen elhanyagolható szempont, hogy a jelenlegi kormánypárt, a Fidesz, nem indított önálló jelöltet, akivel szemben a győzelem sajátos fénybe kerülhetett volna? A legnagyobb rivális indulásának hiányában mennyire érdemes a jövő évi parlamenti választások eredményeit előrevetíteni, és egy apró sikertől mámoros állapotba kerülve, országos szentenciákat megalkotni?

Nekem úgy tűnik, hogy ez a fajta komolyan vehetetlen öntömjénező retorika igen nagy hasonlóságot mutat a Fidesz hasonló, ing-gatyaszaggató győzelmi csatakiáltásaival. Azzal a különbséggel, hogy az ellenzék - tud róla, vagy sem - egyáltalán nem engedheti/engedhetné meg magának, hogy ilyen felelőtlen módon, különféle nyilatkozatok szintjén előre igyon a medve bőrére. Mert ezzel nem csupán az elkötelezett választókban kelt hamis képet az esélyekről, de a rejtőzködő, nem szavazó réteg számára is megtévesztő üzeneteket közvetíthet.

Márpedig ezek az időközi választások pontosan azokról szólnak, akikről a győzelmi kommünikék hallgatnak. Azokról, akik egyelőre akár választásokat is eldönteni képes számban maradnak távol a politikai csatározásoktól. Akiknek nem üzenet az, hogy annyira kurva jók vagyunk, hogy ezer szavazattal, lábbal verjük a versenyen el sem indult kormánypártot. Azt gondolom, hogy ha zsák a Fótját megtalálhatja, akkor az ellenzéknek időszerű volna önmérsékletet gyakorolni. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy a fóti eredményről egyáltalán nem kell beszélni, vagy alá kell becsülni, csupán azt mondom, hogy országos következtetéseket levonni belőle, igen nagy hiba. Érvényes ez az összes többi, helyi időközi választásra is, amelyeket apró kivételekkel a Fidesz nyert meg többé és kevésbé szoros összecsapások nyomán.

Ennek megfelelően azt kell mondanom, hogy a baloldal ismét elhibázottan éli bele magát a jövő évi sikeres választás ábrándjába, illúziójába. Márpedig Fót példája semmit nem bizonyít, kedves szóvivő asszony! És egy magát komolynak, versenyképesnek és esélyesnek tartó párt/szövetség/pártszövetség, amely valóban kormányt akar váltani jövőre, nem engedheti meg magának, hogy a valóságtól elrugaszkodva, jelentőséget tulajdonítson annak, aminek egyáltalán semmi jelentősége nincs. Fecsegés helyett a nyerési esélyek javításán volna érdemesebb fáradozni.

Mert attól, hogy valaki 2-0-ra agyonveri Andorrát, bármikor kikaphat 8-1-re Hollandiától. Kicsit ilyen nekem ez a fóti sikertörténet.  

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr885654830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wave43 2013.11.25. 16:36:24

Mivel a 2014-es választások eleve el vannak csalva, ezért az ellenzék bután teszi h elindul rajta. Becsapja választóit is és ezzel legitimizálja a csalást.

Wave43 2013.11.25. 16:50:54

Egyebkent sok olyan, az orban rezsimből teljesen kiábrándult szavazónak nem tud alternatívát nyújtani ez a fajta politikai ellenzék, mely szétesett, egymást marcangolja, a realitást teljesen nélkülözi, mert igy ez a bagázs tök impotens és kormanyzókeptelen. Ez Mesterhazyek igazi bűne, h képtelenek alternatívát jelenteni. Tehetségtelenek voltak és maradnak is, csak a húsosfazék érdekli őket, ezért fordulhatott elő, h a legutóbbi 3, azaz három miniszterelnökük "zsoldos", kvázi külsős volt. Jo lenne ha ezek is húznának a vérbe es jönne egy hiteles politikai alakulat, aki a NAV-koalíciót (Fidesz, MSZP), a jobbikkal egyutt, elzavarná a vérbe, és végre lehetne építkezni ebben a " kurva" orszagban

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.11.25. 18:47:39

Egy maszop szóvívő erre mégsem mondhatja azt, h: "Az emberfaj sárkányfog vetemény, nincsen remény, nincsen remény."

H_A 2013.11.25. 19:26:56

@Wave43: Bárhogy is akarnék, nem tudnék ellentmondani:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.11.25. 20:31:13

Mit számít, lesz-e kormányváltás! A magyar létharc az új kormány alatt is tovább folytatódik.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/09/a-magyar-ugy-jovoje.html

Scagnetti 2013.11.25. 20:33:40

"egy magát komolynak, versenyképesnek és esélyesnek tartó párt/szövetség/pártszövetség"

Látod, itt a lényeg. Ha ilyet keresel, akkor nem tudom, miért a szocikhoz beszélsz. Igaz, máshoz sem nagyon tudnál, nincs egyetlen épkézláb jelölt sem az ellenzékben. Az, hogy a Fidesz ilyen kormányzás után is nyerésre áll, mindennél jobban mutatja az ellenzék alkalmatlanságát.

vakapad 2013.11.25. 20:44:11

1./ Tehát Fót példája NEM azt mutatja, hogy győzHET az ellenzék. Hajdenagyonigaz, egy kis elkeserítés sokkal jobban jött volna az úgyis túlságosan lelkes és optimista szavazóknak.

2./ Jelen bejegyzés az ikszedik (x > végtelen), amelyikben arról van szó (hol több, hol kevesebb, hol finomabb, hol durvább lebarmolással), hogy az ellenzék már megint nem csinált valamit jól, kézenfekvő alkalmat adván a fanyalgóknak, hogy lelkesen egyetérthessenek.

3./ Minden vélemény csak egy vélemény, amelyik vagy helyes, vagy nem, ugyanis a bölcsek kövét szomorú módon senki sem birtokolja. Ennek ellenére sorjáznak a kijelentő mondatok, a véleményem szerint, vagy az úgy gondolom, mondhatni elenyésző számban szerepel.

4./ Mindenesetre, ha ezt egy bizonytalan szavazó elolvassa, ismét csak azt szűrheti le belőle, hogy az ellenzék rossz, és bár Orbán és csapata is rossz, de a másik se lenne jobb. Bravó, csak így tovább kedves médiabirtokos értelmiség! Meglesz az a kéthamad Orbánéknak, ha már ennyien dolgoznak rajta.

Szociknak vége 2013.11.25. 21:03:13

Orbán kormányt vált 2014ben? De mi ebben a zujs?

Kalmár 2013.11.25. 21:03:39

"Szeretnék én is ennyire derűlátó lenni"

Mi ezen a derűlátás??

Tényleg jó lenne, ha kormányon marnák tovább egymást a DK, a Maszop, és az Együtt?

Nagyon nem hiszem!!

Szanyi Tibor 2013.11.25. 21:11:26

Azért azt se bánnám, ha az ilyen zugírások szerzője megismerkedne az MSZP szóvivője által elmondottakkal: azt mondta, hogy a Fidesz legyőzhető! Ez tény.

kapiksz 2013.11.25. 21:11:35

Én Fóti vagyok, a családban, barátok közt mindenki fideszes, senki nem ment el tegnap. Komolytalan volt az egész, az eddigi FIDESZ polgármesterek nagyon gyengék voltak, nem csoda, hogy nem indult senki a párt színeiben hivatalosan. Egyébként a történet itt konkrét emberekről szól semmi köze a "nagypolitikához" - én is egyetértek a nyertes MSZP-s a megfelelő polgármester.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2013.11.25. 21:17:37

mekkora volt a részvétel? 29 százalék?..hátöö...

Szociknak vége 2013.11.25. 21:23:05

@Szanyi Tibor: Az mszp szóvivőjének mindig van ténye. Bár a legjobb ténye a hazugság folyamatábra volt eddig.

Mivel etetitek?

Blogger Géza 2013.11.25. 21:27:13

@vakapad: Az utolsó mondatod igaz. A többihez meg csak annyit: hogy a fenébe lehetne a nagy-nagy-nagy összefogás (ami röhej: még az MSZP1 sem tud összefogni az MSZP2-vel) következtében elért 25%-kal győzni ebben az országban? :) Hogy lesz a baloldal 25%-a több a Fidesz 50%-nál?

Jock Ewing 2013.11.25. 21:28:52

@Szanyi Tibor:

Nektek max fedett pályás orrfújásban.

NekemNemEzKell 2013.11.25. 21:30:00

@Wave43: Ja, ja! Készültek is videók a csalásokról! ;-)

Szociknak vége 2013.11.25. 21:39:28

@Blogger Géza: Demokrata párt az duplán számít!

Ez a terv!

Salzburg1 2013.11.25. 21:42:08

Szerintem sokan félreértelmezik,azt gondolják,hogy a baloldali pártok hataloméhesek,és marakodnak a koncért,mert ezt mondta valamelyik fityiszes a tévében.Pedig szerintem nem így van.Az van,hogy a baloldalon egészséges,demokratikus versengés van...ennyi,normális országokban ez természetes pl:USA,csak ott úgy van, hogy a demokrata jelöltek is összemérik erejüket,és a végén csak 1 marad,1 lesz az elnökjelölt,de ott nem mondják,ezt,hogy hataloméhesek,mert valamelyik republikánus ezt mondta...

fists 2013.11.25. 21:59:17

Szánalom.hu :) Nagy baj lehet baloséknál, ha egy olyan győzelemnek örülnek nagyon, ahol nem is volt fideszes jelölt, és nem is volt fideszes kampány. Hát azért ebben ne nagyon reménykedjenek jövő áprilisban...:)))

Kalmár 2013.11.25. 22:08:46

@Salzburg1: :))

Nagyon vicces.

Az USA-ban 1 párt jelöltjei versengenek. A végén 1 marad és ő mögé áll be mindenki.

Itt több párt vitázik. Nem tudjuk ki kivel van.
Az nem demokratikus versengés, ha Szanyi elmebeteg bolsi milliárdosnak nevezi FLetót, ők meg nem engedik szóhoz jutni Mesterházyt.

Egymás tudta és beleegyezése nélkül kötnek külön paktumokat kis szervezetekkel, pártokkal.

Marakodnak

zobod 2013.11.25. 22:11:50

@Salzburg1: ez nem versengés, még csak nem is marakodás, hanem élet-halál harc. Aki most nem kerül be a Parlamentbe, annak esélye sem lesz 2018-ban esélyesként ringbe szállni.

Hannibal ante portas 2013.11.25. 22:15:54

@Wave43: a gyógyszered jó mélyen begurult az ágy alá. Sose fogod megtalálni.

Hannibal ante portas 2013.11.25. 22:19:38

@Kalmár: no de ki mondja, hogy az ellenzék demokratikus, ennél fogva demokratikusan verseng? A "baloldal" sose volt demokratikus (hacsak a "népi demokráciát" nem vesszük be ebbe a körbe.)Ez a baloldal, miután kinyírta az ellenfeleit, kinyírja a sajátjait, vagy fordítva.

abc 2013.11.26. 00:01:03

én tegnap szellentettem. ebből következik hogy 2014ben jön a felmelegedés.

Elli Vízel - The Ultimatе Survivor 2013.11.26. 04:23:28

@Doomhammer: Uncsi hogy gátlástalanul reklámozod magad. :-((

Elli Vízel - The Ultimatе Survivor 2013.11.26. 04:24:54

@Kalmár: Egyet kell hogy ércsek. Ezek képtelenek lennének kormányozni.

Elli Vízel - The Ultimatе Survivor 2013.11.26. 04:26:08

@Brúsz Pringstein: "van ténye" - Lencsés "úr" már formálja a magyar nyelvet? :-((

Medvegyev 2013.11.26. 04:38:00

@csentecsa: Nyár óta volt 6 időközi, ebből 3-at a fidesz nyert (Baja, Vác, Békéscsaba), 3-at az ellenzék (Nyírbátor, Szigetszentmiklós, Fót)
Csabán ellenzéki nem indult, Fóton nem volt nevesített fideszes.

Ez baromi nagy fölény bármely oldalnak.

Nzoltan 2013.11.26. 05:47:10

@kapiksz: Soha nem értettwm, hogy polgármestert miért kell pártpreferencia alapján választani. Olyan ember az alakalmas jelölt, akiben a lakosság látja a potenciált.

Emiksz 2013.11.26. 07:17:30

@csentecsa: "a Fidesz Fóton NEM ÁLLÍTOTT jelöltet. "

De, csak ott hibázott, hogy kettőt is. A második a fideszes alpolgármester lett, a negyedik meg a fidesz támogatott független. Ha összefogtak volna, talán nyernek:)

Grgabácsi 2013.11.26. 08:28:30

Fótot leginkább azért bukta a fidesz, mert zsinórban három emberük bőgött le nem is kicsit.
Szent-Iványi Gézának már nem emlékszem milyen necces ügyei voltak, de végül le kellett mondania.
Az őt követő Mádly Zsolt konkrétan egy gyakorló idegbeteg volt.
Cselőtei Erzsébet sem húzta ki a várost a posványból, amibe beleragadt. Miközben a környéki települések tovább fejlődtek, a fóti városháza konkrétan szégyen. Közvilágítás alig. 7 évig laktam ott, egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány utcát aszfaltoztak le.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.11.26. 08:37:33

Három marakodó jobboldali szavazó kapott összesen cirka 3000 szavazatot, a Jobbikot nem számítva.

A baloldali összefogás meg 1100-at.

A siker kétségtelen. De ha nem látja a baloldal, hogy az ok, az a helyi körülmények következtében kialakult jobboldali civakodás, akkor magukat verik át.

A helyzet komolyságát jól mutatja a választási érdeklődés, és a kemény 9 hónapra szóló mandátum, mint tét.

pánpéter 2013.11.26. 08:42:55

@Szanyi Tibor: tibi bá! az egyenlítő blog a valóságtól teljesen fügetlenül úgy is azt fogja megírni, amit tibi báék mondanak neki. há' nem elég egy blog, ami amit maguk írtnak? miért akarja tibi bá, hogy mindenki azt írja, ami magának jó?
vagy a szólásszabadság az már smafú?
inkább gyurcsányozzon egy öblöset tibi bá, mert egyrészt az jobban is megy, másrészt meg igény is nagyobb volna rá, már tetszik érteni, hogy mondom.

Medvegyev 2013.11.26. 14:39:03

@csentecsa: "és az első választáson meg is tudták szorítani a Fideszes jelöltet, aztán jött az országos cirkusz, tétje lett a dolognak, így a megismételt szavazáson már komoly fölénnyel nyert a Fideszes jelölt."

Mindkét esetben 60 egynéhány szavazattal nyert a kormánypárti jelölt.

Nézz csak utána.

NekemNemEzKell 2013.11.27. 18:54:20

@Wave43: Tehát, ha a "demokratikus" ellenzék nem élne a demokrácia adta jogával ( a szavazással! Gyurcsány:" a demokrácia lehetősége a 4 évenkénti választás!")Természetesen ez a "demokrácia", hogy nem élünk a kötelezettségünkkel, viszont megvádoljuk az ellenfelet: csal! Ez így "demokratikus"!
Remélem ilyen "demokrácia" soha nem lesz Magyarországon! S nem véletlenül teszem idézőjelbe a demokrácia kifejezést!Mert egy politikai társaság attól nem lesz demokratikus, hogy azt állítja magáról! Sőt, ha egy demokráciában kisajátítja magának ezt a kifejezést, akkor antidemokratikus, mert a vele egyet nem értőket megfosztja attól, hogy a demokrácia nevében és szellemében mésképpen gondolkodjon. Vajon Gyurcsány pártja demokratikusabb, mint az MSZP? Vagy a Bajnai féle csoport? De ők nem mondják magukra a nevükben, hogy demokratikus! Akkor viszont a "demokratikus ellenzékben" a Gyurcsény féle bagázs nem fér bele, hiszen nem tartanak össze? Melyik a kevésbé demokratikus? S lehet sorolni vég nélkül... Ja és még valami. Tudjuk esélytelen hiteltelen balfaszok, vagyunk, esélyünk sincs arra, hogy nyerjünk a 2014-es választásokon. Tehát ezt "demokratikusan" úgy mondjuk: el van csalva a választás. Na ez egy "demokratikus" hozzá állás!
süti beállítások módosítása