Köszönjük lányok, asszonyok!

H_A Címkék: egyház hálaadás szentmise Orbán Viktor plébániatemplom2013.05.31. 22:42

És igen. A belvárosi plébániatemplom nélkülem is zsúfolásig megtelt péntek délután, amikoris a Lányok és Asszonyok Orbán Viktorért gittegylet Egyesület ügybuzgó megrendelésére a miniszterelnök 50. születésnapja alkalmából mutattak be hálaadó szentmisét. Dacára annak, hogy nem foglaltam el egyetlen helyet sem, a padok, sőt a pótszékek is kevésnek bizonyultak: 6-7000 lelkes, idős és kevésbé idős hölgy áhitatos igehallgatása tartalommal töltötte meg a templom falai közé eső erkölcsi fészket. Igen, ez Magyarország 2013-ban. Ha jelen lett volna, talán még a lábnyomát is megcsókolták volna a szeretett férfiúnak ezek a nemes honleányok.

Leírtam már az esemény meghirdetésekor mit gondolok ezzel kapcsolatban a tudatos néphülyítésről, az egyház és politikum összefonódásának gusztustalanságáról, és a személyi kultusz történelmi pillanatáról, amelynek mindannyian tanúi lehetünk. Másfél hónap után, a mindent elsöprő lelkesedést elnézve azt kell mondanom: igazam volt, bár egyáltalán nem örülök neki. Az ökumenizmus egyetemes toleranciája nevében a katolikus egyház hálát adott egy református nem halandóért. Akit értelemszerűen nem Kovács Bélának, és nem is Szabó Piroskának hívnak. Félreértés ne essék: ő nem egy közönséges református keresztény, mélyen vallásos ember. Ő nem diplomás munkanélküli, nem rokkant nyugdíjas, nem egyedülálló anya, nem hajléktalan, és nem is egykori trafiktulajdonos. Ő a vezér.

szentmise.jpgA zsúfolásig megtelt templom, ahol az egy ülőhelyre jutó hálaadási kényszer pótszékekben volt kifejezhető

Igen, dübörög a személyi kultusz, amelynek dübörgését ezúttal tehát az egyház cinkos kacsintása és partnersége hozta tető alá. A Márk evangéliumából inspirálódó Osztie Zoltán plébános személye pedig a garancia volt arra, hogy az egyház erkölcsi mélyrepülésének újabb nem kívánt szobrot állítson a jelen. Amikor a vallás és a politika ilyen gyomorforgató módon kapcsolódik össze, a józan ész és a jóérzés azonnal falhoz állíttatik. Hatalmas megrökönyödésemre, a plébános Orbán Viktor jól ismert, mantrává fejlesztett Európa ellenes diskurzusát visszhangozta. A terméketlen fügefát megátkozó Jézus, aki kiűzi a templomból a pénzváltókat és árusokat, a katolikus egyház oszlopos tagja szerint Orbán Viktor maga, aki a jelenlegi európai viszonyok között prófétaként emeli fel a szavát a kereszténységért. Pedig tulajdonképpen semmi okom a naív megrökönyödésre. Osztie atya a Fidesz hivatásos seggnyalója, csak nekem valahogy nem fér a fejembe.

Plébános elvtárs! Ez akkor is arcpirító. Szégyellem magam azért, amiért ön egyáltalán nem. Bár nem vagyok katolikus, de reformátusként elítélem, mondhatni gyűlölöm a szószékről politizálás nyílt, kendőzetlen gyakorlatát, bárki is legyen az „elkövető". Szánalmasnak, de leginkább undorítónak tartom azt, hogy a sokat emlegetett egyházi erkölcs és méltóság ilyen módon borul térdre a politika erőterében.

Ezeknek a lelkes, tisztes kort megért hölgyeknek pedig mondanám, hogy boldogok a lelki szegények, vagy hogy a templomba járás pont annyira tesz kereszténnyé, mint az autoszervízbe járás autóvá, de tartok tőle, hogy fölösleges. Nem tudom Ferenc pápa mit szólna ehhez, de fogadjuk el, törődjünk bele, vagy ne törődjünk bele abba, hogy Magyarországon az egyház önzetlen hozzájárulásával épül a diktatúra. Van az a pénz, amivel ez az önzetlenség megvásárolható.

Nektek külön köszönjük, lányok, asszonyok!

fotó: www.hirek.ma

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr145338245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2013.06.01. 11:38:53

Engedje meg íz író, hogy néhány dolgot tisztázzak. Egyrészt a katolikus hálaadó szentmisénél nem annak adunk hálát, akinek ajánljuk a misét, remélem, ez még világos.

Hálaadó misét bármikor lehet kérni, például a Szent István-bazilikában is. Jó előre kell, mert nagyon népszerű. Darabja körülbelül kőkemény 2000 forint ott is. Magadért is kérhetsz nyugodtan.

Osztie Zoltán kitűnő atya, legalábbis értékrendje és habitusa nagyon is megfelel a papi hivatáshoz, bár politikai véleményével jómagam sem tudok azonosulni. Érdemes azért megérteni, hogy nyilván olyan pap celebrál egy efféle misét, aki nem idegenkedik a témától. Ez méltányos és a magánvéleménynek az egyházon belül is van helye.

Reformátusként minimum szemforgatás egyházi szerepvállalás miatt pampogni, tudniillik a KDNP-t reformátusok alkotják, több közöttük lelkész is, ezen felül éppen a protestáns felekezetekre jellemző, hogy aktív politikai szerepvállalásuk van (érdemes a hitgyülis Németh Sándorékra gondolni vagy akár az amerikai mozgalmakra, ahol a politikában teljességgel természetes a kreacionista és más irányzatok képviselete).

Ezek talán kicsit a másik oldalt is megvilágítják, ha már maga az anyag rendkívül egysíkú.

Sütemény1975 2013.06.01. 12:13:15

Megint egy blogger, akinek fingja sincs a diktatura szo jelenteserol.....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.01. 16:56:20

"Lányok és Asszonyok Orbán Viktorért Egyesület "

Már ez is akkora kommunista csökevény a neve alapján, hogy az nem kifejezés.

sztrugackij 2013.06.01. 17:38:28

@Sütemény1975:
Én diktatúrában születtem és diktatúrában nőttem fel.
Nem csak a szó jelentésével vagyok tisztában holmi olvasmányok vagy szótár alapján, hanem magamban hordozom a teljes lenyomatát, örökre kitörölhetetlenül.
Ha én állítanám, hogy Orbán rendszere diktatorikus, az egyház igenis törleszkedik ehhez a hatalomhoz és kiszolgálja, akkor nekem elhinnéd?

pocaklakó minimanó 2013.06.01. 19:58:31

Természetesen nagyon jól lehet tudni, hogy a bloggazda a maga mély elfogulatlanságában már korábban sem hagyta szó nélkül az efféle klerikális dolgokat. Persze azt is tudni lehet, hogy ennek csak "véletlenségből" nincs nyoma, mert csak 2010 óta buzgott fel benne a finnyásság.

Habár 2011-ben is felbuzoghatott volna...

"Ferencért és családjáért" imádkoztak a minap egy istentiszteleten a budapesti Rózsák terén található görög katolikus templomban - írja a Bors.
Hogy ki lehetett Ferenc és családja, azt az MSZP pártalapítványához, a Táncsics Alapítványhoz – amelynek elnöke egyébként Gyurcsány Ferenc – köthető internetes honlap, a kapcsolat. hu tisztázta – írja a Bors.
A Demokratikus Koalíció egyik szervezője ugyanis azt írta egy bejegyzésben, hogy "az igaztalanul vádolt és lelkiekben alaposan meghurcolt Gyurcsány Ferencért imádkoztak, illetve mindazokért, akik mellette állnak". A névtelen bejegyzés szerint az istentiszteleten azért nem hangzott el vezetéknév, mert azt csak halottak esetében szokás közölni.
Tegnap a Bors megkereste a templomot is, hogy megkérdezzék, miért tartottak istentiszteletet a szocialista politikusért. Kiderült: ők nem tudtak arról, hogy kiért könyörögnek. "Telefonon kaptuk a felkérést, hogy tartsunk imádságot egy bizonyos Ferencért és családjáért. Mi annak rendje és módja szerint megtartottuk a könyörgést, majd a liturgia végén bejött valaki, és az egyik irodistának fizetett ezért. Csak később tudtuk meg, hogy kiért imádkoztunk" – mondta a neve elhallgatását kérő káplán, aki nem kívánta felfedni a megrendelő férfi kilétét, sem azt, hogy mennyibe került mindez.
A görög katolikus egyház honlapján lévő közlemény szerint semmiképp sem helyes imádságot politikai haszonszerzésre fordítani. "Mi is csak a sajtón keresztül, utólag értesültünk arról, hogy ki is volt az Isten kegyelmére szoruló Ferenc, de ezek után is bízunk abban, hogy az érte elmondott imádság nem lesz hiábavaló!" – olvasható a honlapon. Tegnap a lap hiába kereste Gyurcsány Ferencet, munkatársain keresztül sem tudtuk elérni." (hvg.hu)

2011. júniusából. :)

pocaklakó minimanó 2013.06.01. 20:00:44

Nagy szerencséje Gyurcsány Ferencnek, hogy a blog rövidéletű és még nagyobb szerencséje, hogy a bloggazdának az erkölcsi nagyságából eredő kifakadásait sikerül mindig úgy időzítenie, hogy abba az ő ekézése még véletlenül se férjen be.

Utólag sem. Magától pláne nem. :)

H_A 2013.06.01. 21:31:42

@pocaklakó minimanó: Ha olvasnál a fecsegés helyett, akkor nem kerülte volna el a figyelmedet, amit Gyurcsányról írtam a téma kapcsán. Sebaj, nem is te lennél ha nem így értelmeznéd a neked elvből nem tetsző véleményeket.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.06.02. 08:14:17

Megint egy erkölcsóriás blogger, aki pökhendien elmondja nekünk, hogy SZERINTE ki a jó keresztény, és SZERINTE miről kellene beszélni a templomokban. Azok az idők már lejártak, amikor az ilyen implicit öntömjémző megmondóemberek véleményét figyelembe kellett venni.

CSENDES 2013.06.02. 09:41:23

Bocsi! Ez a kép az eredeti felvétel? Mert itt nem nagyon látok lányokat.

H_A 2013.06.02. 15:36:34

@CSENDES: Igen, ez az eredeti. A lányok valószínűleg a nevüket adták csupán az esemény sikeréhez.

pocaklakó minimanó 2013.06.02. 23:01:40

@autognomia:

"Ha olvasnál a fecsegés helyett, akkor nem kerülte volna el a figyelmedet, amit Gyurcsányról írtam a téma kapcsán."

Persze, persze, mindig utólag. Ezért is kértelek már párszor, hogy lennél olyan kedves és mutass időzítésből jeles felhorgadásokat, de te - kevéssé elegáns módon - mindig kifaroltál ebből. Érthető is. :)
süti beállítások módosítása