Időközi tanulságok: az ellenzék nem alternatíva?

H_A Címkék: választások baloldal ellenzék MSZP Fidesz Komló Lungo Drom időközi önkormányzati választások2013.05.13. 13:43

Olvasom, hogy a mozgósításban bízik az MSZP tekintettel arra, hogy a kormányoldal a kereskedelmi médiát érintő kampánykorlátozással kívánja befolyásolni az eredményt, és szem elől nem tévesztve azt a hatalmas igazságot sem, hogy az alacsony részvétel a Fidesznek kedvez, illetve hogy a választás az egyéni körzetekben dől el. A Fideszt lábbal megverni – alapvetést már ismerjük, és azt is bizonyítás nélkül elfogadhatjuk, hogy az időközi önkormányzati választások éppen megszűnés előtt álló műfaja kiváló főpróba lehetett volna az MSZP számára eme idealisztikus nagyot álmodás gyakorlatba ültetésére. Lehetett volna.

Azonban sajnos egy kis hiba csúszott a nagyívű, merész tervbe. Az MSZP mozgósításba helyezett töretlenül naív bizodalma kevésnek bizonyult a hétvégi helyi összecsapáson. Komlón, a nem éppen ősfideszes településen, az MSZP jelöltje elvérzett a Fidesz által támogatott Lungo Drom színeiben induló Hegedüs Norberttel szemben. Immár a gyakorlatban is bebizonyosodott, Orbán Viktor nem beszélt mellé: a cigányság nem probléma, hanem rejtett erőforrás. Van még kérdés?

Igen, azt hiszem, rengeteg kérdés van, valamennyi az MSZP vezetését érinti, és általában a csetlő-botló, esetlenül bukdácsoló demokratikus ellenzék apraját-nagyját.  A legkézenfekvőbb kérdés, amelyet egyébként már feltettem, de nem okoz gondot megismételnem: hogy lesz ebből rendszerváltás? Ezt így hogy, fiúk? A 32% (Radics Kálmán, MSZP) versus 59,64% (Hegedüs Norbert, Lungo Drom) nem csupán a csúfos alulmaradás tényét szimbolizálja, hanem azt is, hogy Mesterházy Attila pártelnök személye, a komlói kampányzárón tett kijelentései semmiféle áttörő mozgósítást nem eredményeztek. Pillanatnyilag úgy tűnik, a kiábrándultság, az apátia, a politikától való elfordulás simán felülírja azokat a vészharangokat kongató ellenzéki-baloldali mantrákat, amelyek szerint a kormány saját barátai zsebeit tömi, az ország lakosságának fele szegénységben él, nő a munkanélküliség.

Nem ez az első alkalom ugyanis, hogy a Fidesz tarol az időközi választásokon, és az idő visszafordíthatatlan múlása még mindig nem hozta el a kijózanodást az MSZP számára. Pedig a dolog pofonegyszerű: a Fidesz következetesen és „szemmel láthatóan a saját táborára épít, és abban bízik, hogy a csalódottak nemcsak az aktuális, hanem a mindenkori politikai vezetésből kiábrándultak, ezért inkább otthon maradnak. 2014 egyik legfőbb kérdése, hogy az eddig megszólíthatatlannak bizonyult – vagy annak hitt – tömeg megmozdul-e az ellenzék irányába”  (László Róbert - Political Capital)

2013 májusában nagyon úgy fest: a tömeg pillanatnyilag egyáltalán semmilyen irányba nem mozdul, és akárhogy is próbálják Mesterházyék a nagyon keveset soknak láttatni, sorozatosan kiderül, hogy a Fidesszel szemben labdába sem rúgnak. A baloldal képtelen mozgósítani az Orbán-rendszer veszteseit, a kiábrándult jó magyar embereket. Mert a jelenlegi baloldali térfél nem nyújt semmiféle alternatívát. Azon közhelyes oknál fogva, hogy az MSZP semmiféle stratégiai irányváltást nem volt képes életbe léptetni. Miből gondolhatja ilyen körülmények között, hogy a kitaposott régi ösvényre sikerrel tér vissza az elbóklászott nyáj? Nincs annyi láb, amellyel ez elérhető lehetne.

Én a helyükben, és az ellenzék helyében úgy általában is, utolsó „fenyegetésnek” tekinteném ezt a választói visszajelzést. Aki arra tett fel mindent, hogy a Fidesz mutyitól botrányig terjedő skálán időről időre előtérbe kerülő mikro- és makrotársadalmi, ocsmány és nagyon ocsmány húzásai a magyar választókat a változás erejével mozgósítják majd, annak érdemes lenne leszámolni az illúziókkal. 

Fiúk, többet kellene foglalkozni a cselekvési hogyanokkal, mint azzal, hogy Orbánékat úton-útfélen megpróbáljátok negatív előjelek közé szorítani! Azok az eszközök és módszerek, amelyeket a Fidesz-propagandagépezet tökéletességre fejlesztett  – a negatív-fekete kampány az alfától az omegáig – az ellenzék kezében és szájából nevetséges bénázásokként, szánalmas sirámokként hatnak. Jó lenne belátni, hogy a rezsicsökkentés az egész baloldalt hazavágta, és ezzel szemben a tehetetlenség az, amivel válaszolni tudtok.  A válasz az, hogy nincs jó válasz. Ez viszont a parlamenti választások megnyerése tekintetében egyáltalán nem válasz.

Komló pedig csak egy példa arra, hogy az ellenzéki betegség krónikus: a népszerűtlenségi és kiábrándultsági spirál felszippantotta az MSZP-t (is). Nem tudja levetkőzni a nemzetellenes, nemzetidegen, nemzetáruló korrupt párt képét. (Gyurcsány árnyéka még mindig egyértelműen, de annál vészjóslóbban vetül a Mesterházy-fémjelezte új, de nagyon régi vonulatra, hogy a Szanyi-Lendvai tagozat vállalhatatlanságáról ne is beszéljünk. Nem én mondom, a választók mondják: valóban ez lehet az utolsó figyelmeztetés.)

Az már nem is kérdés, hogy az Európai Unióval, az Európai Bizottsággal kapcsolatos honi retorika szintén Orbánnak kedvez. A rezsicsökkentés nemzeti eposzához hasonlóan ez is egy 22-es csapdája, amelybe a nagyvezér igen jó érzékkel kényszerítette bele az ellenzéket. Ha egyetértesz vele, ha helyesled az intézkedéseit, az ő malmára hajtod a vizet, ha meg nem értesz vele egyet, akkor a magyar emberek érdekeivel helyezkedsz szembe, tehát szintén Orbánt teszed naggyá. Melyik a jobb?

Hátha megértitek végre: Komlón és nagyon sok más helyen nem téma a túlzottdeficit-eljárás, a tranzakciós adó, az államháztartás hiánya, a monitoring-eljárás, az alkotmánymódosítás kérdőjelei, a jogállam felszámolásának veszélye, a zemberek nem beszélnek ezen a nyelven. Ellenben amikor támadnak bennünket, az országot, amikor gonosz idegenszívűek ármánykodása veszélyezteti nemzetiszínű magyar büszkeségünket, sokan hallják meg a csatakiáltást.

Komló üzent: ez az MSZP itt és most számára nem alternatíva. Én kérdezem: mikor néztek szembe ezzel, rendszerváltást sürgető ellenzéki feleim? Az MSZP növekvő támogatottsága igen csalóka és harmatgyenge önmegnyugtatást szolgáló érv, nem érdemes foggal-körömmel kapaszkodni bele, sem erre feltenni az elkövetkező egy évet. A mozgósításban pusztán bízni meg kevés lesz. Nagyon kevés.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr365298208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donoter 2013.05.13. 17:07:17

Az MSZP nem is gondolja komolyan a nemzetellenes bélyeg jelző letörlését, mikor:
Állszent bocsánatkéréssel próbálkozott Kolozsvárt.
Szanyi kapitány gátlástalanul harsoghatja tovább válogatott marhaságait.
Lendvai kerepel mint egy berekedt nyenyere.
Szövetkeznek Gyurcsánnyal ki leragadt december 5-nél, de van mikor fokozza mindenkire ártalmas retorikáját.
Szövetkeznek Bajnai(Libás) Gordonnal ki munkából élő ezreket taszított nyomorba.
De ami a legnagyobb baja nem veszi észre, hogy mikor külföldön szapulja regnáló kormányát tulajdon képpen támadja nemzetének legalább 2/3-t de prakisze támadja a nemzetet idegen dicséretek reményében.

pocaklakó minimanó 2013.05.13. 23:57:40

"Nem én mondom, a választók mondják..."

VOKS populi.

pocaklakó minimanó 2013.05.13. 23:59:00

"...amikor gonosz idegenszívűek ármánykodása veszélyezteti nemzetiszínű magyar büszkeségünket, sokan hallják meg a csatakiáltást."

És jogosan.

Legyen számunkra intő példa az "elfogulatlan" külföldi sajtóvisszhang és a "tájékozott" európai számonkérés.

pocaklakó minimanó 2013.05.14. 06:01:27

Szemét fidesz! :)

Részlet: "A dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójából befolyó 30 milliárdot az egészségügy hazaviheti." (www.origo.hu/gazdasag/20130513-a-dohany-es-alkoholtermekek-jovedeki-adojabol-befolyo-30-milliardot-az.html)

H_A 2013.05.14. 09:14:00

@pocaklakó minimanó: Hogy jön ide ez? Mit változtat ez azon, hogy a haverok jártak jól? Nyilván ez is része a mutyi kidumálásának. Attól még tízezrek megszívták,nem zavar?

pocaklakó minimanó 2013.05.15. 21:38:42

@autognomia:

"Hogy jön ide ez?"

Gondoltam, kicsit felpezsdítem a blogodat, mert azt tapasztaltam másutt, hogy amikor a szövegelésedre picinykét ellentétes számadatok jöttek, akkor hirtelen behalt a téma.

De biztos csak véletlen volt. Mint mindig. :)

H_A 2013.05.15. 21:50:51

@pocaklakó minimanó: Majd én szólok, ha igényt tartok a jelenlétedre és a "szövegelésedre".

pocaklakó minimanó 2013.05.16. 10:35:29

@autognomia:

"Majd én szólok, ha igényt tartok..."

Az jó. :)

Majd jelzek, ha figyelembe kívánom venni, hogy másnak mit akarsz megszabni.

Köszcsike! :)

H_A 2013.05.16. 11:16:29

@pocaklakó minimanó: Szerintem nyugodtan hőbörögj, méltatlankodj,ahogy eddig is tetted. Jogod van hozzá, nem léptem a szádra, sem a billentyűzetedre, ha jól emlékszem. Hogy nem érdekel, azzal ne foglalkozz, a véleménynyilvánítás szabadságába simán beleférsz te is.

pocaklakó minimanó 2013.05.16. 11:43:10

@autognomia:

"Hogy nem érdekel..."

Meg is lepett volna, ha másképp történt volna.

Általában úgy szokott történni, hogy bebiggyesztesz ide egy "elfogulatlan és tényszerű" izét, majd amikor jönnek az ellenvélemények, akkor megérkezik a védőd, Ominózus Dzsé és együttes erővel igyekeztek küzdeni. Aztán ha számok is jönnek, amelyek ellentmondanak az "elfogulatlan és tényszerű" izédnek, akkor ott van vége a topicnak.

Ez történt legutóbb az államháztartási hiánnyal kapcsolatos topicban is. :)

Nahát! :)

H_A 2013.05.16. 11:56:09

@pocaklakó minimanó: Szánalmas vagy, de azért a pénzért, biztos megéri itt szeretett pártod védőszentjét játszani posztról posztra, és kapaszkodni mindenféle kedvező statisztikákba. Amúgy nem szorulok senki védelmére, de nyilván aki nem nyomja droid, agymosott szöveget, az csakis az én védelmezőm lehet. Ha elfogulatlanságra és tényszerűségre vágysz, nézd a közszolgálati televíziót. Csá!

pocaklakó minimanó 2013.05.16. 12:00:42

@autognomia:

"...és kapaszkodni mindenféle kedvező statisztikákba."

Mondjuk, sokkal hasznosabb és értelmesebb, mint bármiféle alátámasztás NÉLKÜL nyomni a szöveget.

Mert lássuk be, hogy az, ha te adatok nélkül nyomod a lejárató szöveget és én pedig adatokkal cáfolom, az számomra kedvezőbb. :)

pocaklakó minimanó 2013.05.16. 12:01:46

@autognomia:

"...de nyilván aki nem nyomja droid, agymosott szöveget, az csakis az én védelmezőm lehet."

Nem szükségszerűen, de ebben az esetben túlságosan is mintaszerű az "együttműködés." :)

Te vagy a prímás, ő meg kontrázik neked. Rögtön. :)

H_A 2013.05.16. 12:19:49

@pocaklakó minimanó: Najó. Látom, ráérsz a megszokott óvodás szájbarágásra. Égesd magad, abban legalább jó vagy:)

pocaklakó minimanó 2013.05.16. 19:59:41

@autognomia:

Ugye mennyivel egyszerűbb lenne, ha tudnál adatokkal dolgozni, amelyek alátámasztják azt, amit ide akarsz hazudni folyton-folyvást? :)

H_A 2013.05.16. 20:35:14

@pocaklakó minimanó: Sajnálatra méltó, ahogy naponta nyilvánosan szempeköpöd itt magad. Folyton mocskolsz valamit, amit mániákusan olvasol közben, és amire következésképpen indokolatlanul sok időt és energiát fordítasz. De hát ez már csak ilyen, amikor az ember eladja a lelkét.

H_A 2013.05.16. 20:37:57

@pocaklakó minimanó: A hazugságok alátámasztását pedig meghagyom neked. Nem venném el semmi pénzért verejtékes munkád gyümölcsét.

pocaklakó minimanó 2013.05.16. 20:49:39

@autognomia:

"De hát ez már csak ilyen, amikor az ember eladja a lelkét."

Örülök, hogy legalább te ismered ezt az érzést. Szerintem kérj azért többet, mert híg levű olcsó hús az, amit produkálsz. Hátha többel jobban tudnak motiválni téged.

pocaklakó minimanó 2013.05.16. 20:50:24

@autognomia:

"A hazugságok alátámasztását pedig meghagyom neked."

Szerencsére azokat nem szoktam alátámasztani. Veled ellentétben igyekszem kis tartást is belevinni a játékba. :)

H_A 2013.05.16. 21:13:25

@pocaklakó minimanó: Ahhoz képest itt töltöd az életed nagy részét. További jó szórakozást!

pocaklakó minimanó 2013.05.16. 21:20:55

@autognomia:

"További jó szórakozást!"

Köszike! Megvan. :)

Már csak a kamuzásaid alátámasztása hiányzik, de tudom, hogy lehetetlent kérnék, ezért inkább csak mosolygok. :)

OminózusZsé 2013.05.16. 23:26:52

Ejnye...valaki a lábadra lépett, manó?:) Van, aki véleményt nyilvánít, és van, aki "Ugye mennyivel egyszerűbb lenne, ha tudnál adatokkal DOLGOZNI, amelyek alátámasztják azt, amit ide akarsz hazudni folyton-folyvást? "...dolgozik, ugye...:) Nem biztos, hogy az érveid meggyőzőek, lehet, egyszerűen csak fárasztó a szélmalomharc, nyuszi:)

pocaklakó minimanó 2013.05.19. 08:04:21

@OminózusZsé:

"Van, aki véleményt nyilvánít..."

Ja és ha valami kék, akkor arról az a véleménye, hogy piros. Ez alap.

"Nem biztos, hogy az érveid meggyőzőek..."

a) Az sem biztos, hogy a vélemények helytállók.
b) Érvekkel szemben meg véleménnyel küzdeni amatőr dolog.
c) Meg amúgy nagyon is jellemző.

"...egyszerűen csak fárasztó a szélmalomharc..."

Szélmalomharcnak inkább talán az lenne nevezhető - bár jobbnak tűnik a butusok felvilágosítása ellen folytatott, miattuk nehézkes próbálkozás -, amikor valaki (mondjuk, egy talpas bloggazda) leírja a "véleményét" és nem tud mit kezdeni azokkal a tényekkel, amelyek a véleménye igazságtartalmának valahogy érdekes módon ellentmondanak.

Ilyenkor szokott előjönni a következő pár dolog: i) a vélemény további, érvektől mentes erősítgetése, ii) az említett érvek semmibevétele és lekicsinylése úgy, hogy velük szemben saját ellenérvek nincsenek és iii) bármiféle reakció mutatása (ld. ignorálás), mert tudja-érzi, hogy eleve esélytelenként szállhat csak ringbe.

Összefoglalva: Ha már hazudni is tudni kell, érvelni pláne tudni kell.

Szóval az érv: az ég piros.
A tény pedig: az ég kék.

De az érvelő szerint akkor is piros, ha kék.

Te meg jól meg is erősíted. :)
süti beállítások módosítása