Marx aggályos, Prohászka jöhet?

H_A Címkék: antiszemitizmus önkormányzatok Marx MTA Prohászka Gorkij közterület elnevezés2013.04.24. 14:39

Mondhatnám, hogy lerágott csont, álprobléma, majdhogynem természetes. Mondhatnám, magától értetődik, hogy minden hatalmi rendszer, az ideológiailag lecsupaszított jobb- és baloldal minden időkben saját szája íze szerint nevez el közteret. Mondhatnám, semmi meglepő nincs abban, hogy a politikai rendszer jelenlegi állása szerint - a Horthy Miklósról elnevezett közterek futószalagon történő felavatása perspektívájából szemlélve - Prohászka „használható”, Marx „aggályos”, Gorkij „nem javasolt”. Mondhatnám, ha ez nem a Magyar Tudományos Akadémia álláspontja lenne a kérdésben.

www.stop.hu.jpgMiután a január 1-én életbe lépett, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, kétharmaddal átgyúrt törvény szerint minden településnek meg kell szabadulnia az önkényuralmi rendszerekre közvetlenül utaló utcanevektől, térnevektől, közterületi nevektől, az MTA nemes megbízatásává vált, hogy ennek megfelelően javaslattétel és véleményezés formájában eligazítsa az önkormányzatokat. Úgy értem, tudományos segítséget nyújtson a névadásban. Tudományosat.

Mindenkinek csak ajánlani tudom az MTA állásfoglalását Magyarország önkormányzatai közterületeinek elnevezéseiről: mind a kibővített listában felsorolt nevek, és a mellettük szereplő minősítések, mind pedig a hozzájuk fűzött magyarázatok igen tanulságosak. Leginkább azért, mert igen éles fénybe helyezik a tudóstársadalom (bizonyos része) politikai kiszolgáltatottságának, és politikai alárendelődésének realitását. Persze, tudom: természetes, lazán átugorható kérdés. Fogadjuk el, hogy amennyiben az MTA állami költségvetésből, a magyar állampolgárok adójából fenntartott intézmény, kutyakötelessége úgy táncolni, ahogy Orbánék fütyülnek. Csakhogy. Nyugtathatjuk magunkat azzal, hogy mindig így volt ez, mégis morálisan felháborítónak érzem. Annak fényében különösen, hogy Pók Attila, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese nemrégiben egy vele készült interjúban így értékelte az általa képviselt grémiummal szembeni elvárásokat:

„Az egészen más kérdés, hogy mi az én történészi véleményem, vagy mi a többi kollégánk történészi véleménye (...)Nem történészi, hanem politikai döntés az, hogy Rajk Lászlóról vagy Nagy Imréről utcát neveznek el vagy szobrot állítanak neki. Mi nem tartozunk felelősséggel azért, hogy a politika milyen döntéseket hoz ezzel kapcsolatban. (...)Mi a legjobb szakmai tudásunk szerint látjuk el a feladatot úgy, ahogy kérik tőlünk.”

Hát pontosan ez a baj. Hogy ma ezt egy tudós kimondja, leírja: a tudomány nem tartozik felelősséggel, és úgy látja el a feladatát, ahogy kérik tőle. Akinek konkrét képe van arról, hogy senki nem kíváncsi az ő történészi, azaz szakmai véleményére, az nem adja a nevét egy ilyen projekthez. Mert retteghet attól, hogy állami támogatás nélkül bezárhatja kutatási műhelye ajtaját, de milyen tudomány az, amelyet ilyen módon használhat fel a politika saját céljaira? Szomorú kórkép ez a Magyar Tudományos Akadémiáról, még akkor is ha biztos vagyok benne, hogy az MTA tagjait nem lehet egy emberként belerángatni egy ilyen előre lejátszott játszmába, amely a jelenlegi hatalom ízlésének köztéri megnyilvánulásáról szól.

200px-Prohászka_Ottokár.jpgAhol sokminden más után a tudomány bástyája is ilyen módon rogyik össze a politikai hatalom erőterében, ott veszélyes folyamatok indulhatnak el, és honosodhatnak meg. A legjobb esetben is megegyezhetünk abban, hogy Prohászka Ottokár, székesfehérvári püspök ha nem is sötét, de legalábbis vitatott személyisége a magyar eszmetörténetnek még akkor is, ha többszörösen kiderült, hogy napjainkban mekkora piaca van az övéhez hasonló megbélyegző álláspontoknak. Nos, bárhonnan nézem, ezekhez adja a nevét az MTA akkor, amikor úgy ítéli meg: simán lehet utcát, teret elnevezni arról a katolikus vezetőről, aki szerint „a zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet”, aki úgy látta, hogy „vannak derék zsidók, de a zsidóság idegen, kereszténységet leszorító, honfoglaló, minket kisajátító, idegen hatalom". Aki „egy rafinált, romlott, hitetlen és erkölcstelen faj garázdálkodásáról, poloskainvázióról, patkányhadjáratról” beszélt a püspöki székből. Aki szerint következésképpen „az antiszemitizmus a keresztény erkölcstan és a keresztény társadalmi rend reakciója, s mint ilyen, a legjogosultabb mozgalom.” A kommunista diktatúra „vulgármarxizmusa” és a fenti gyűlölködő fröcsögés között mi a különbség?  Gondolkodjunk el rajta.

220px-Marx_old.jpgNyilván a kommunizmus bűneit semmilyen körülmények között nem lehet más erkölcsi-morális mércével mérni, mint a zsidók ellen elkövetett történelmi gyalázatot. Legfeljebb annyit mondhatunk, hogy Marx ugyanannyira volt ideológusa az előbbinek, mint Prohászka az utóbbinak. Ezért úgy vélni, hogy a Prohászka Ottokár névadás rendben van, de a Marx vagy Gorkij nem ajánlott, átlátszó, szakmaiatlan és következetlen lépése a törvényi elvárások mindenek fölött álló betartásának fontosságával érvelő tudósi szolgalelkűségnek. Nem gondolom, hogy ez a Magyar Tudományos Akadémia, de csalódott vagyok ezért az állásfoglalásért. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a szakmaiságot ilyen módon írja felül a politikai megrendelés bűze. Tökmindegy, hogy melyik oldalról érkezik.

Persze sokadrangú kérdés ez, ha Magyarország gazdasági, táradalmi helyzetét tekintjük, meg amúgy is valószínű, hogy a többség pont lesz*rja, hogy mi az utca neve, ahol lakik. Látszólag teljesen érdektelen, hogy Csajágaröcsögén lesz Marx tér, és Bivalybasznádon Prohászka utca, vagy sem. Azonban aggályos, hogy jó néhány éve vitatott személyiségek gondolatrendszerének tudományos igényű, le nem tisztázott értékelése hiányában fogalmaz meg álláspontot az MTA. Hogy a németek, franciák, és általában a züllött, elfajzott európaiak Marx szellemi teljesítményét nagyra értékelik, és képesek utcákat, tereket elnevezni róla, legyen az ő bajuk. Ha szerintünk ez büdös (márpedig az) akkor ne kövessük a példájukat. Önkényuralmi rendszer ide vagy oda, ahol Marxnak nincs helye, ott Prohászkának se legyen.

Én meg leveszek a polcról egy Gorkij kötetet. Vagy egy József Attilát.

fotók: wikipedia.org

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr915244764

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.25. 15:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.04.24. 21:39:40

Kíváncsi leszek, mik lesznek a reakciók Marx antiszemita megnyilvánulásait illetően.

pocaklakó minimanó 2013.04.24. 21:44:56

Zur Judenfrage (1844).

Prohászka kárhoztatott idézetei kispályások. :)

H_A 2013.04.24. 21:52:21

@pocaklakó minimanó: Remélem pont ezért vágod amit írtam. Se Marx, se Prohászka.

pocaklakó minimanó 2013.04.24. 22:28:36

@autognomia:

Aha, persze. Pont azért is utalsz (próbálod ezt ironizálva, különféle jelzőket használva) a franciákra és németekre.

A szíved szakad meg amiatt, hogy ők képesek egy decens antiszemita (és amúgy erkölcsileg kifejezetten hátrányos helyzetű) egykori senkiházit utcanevesíteni.

Szinte látom az aggódó arcodat. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.24. 22:35:06

Ja és ha már "sem-sem" attitűdből érvelgetsz és erkölcsi aggályokat fogalmazol meg, vajon Gorkij esetében mi a probléma? Hiszen nem ő volt az, aki dicsőítette 1929-ben azt a sztálini kezdeményezésre létrehozott gulágot (Szoloveckij-szigetek), ahol később Szolzsenyicin is raboskodott? Nem ő adta a nevét a gulág-rabszolgákkal építtetett Északi-tengeri-csatorna ajnározásához?

Ha már egyszer ennyire számít a gerincesség.

OminózusZsé 2013.04.25. 00:02:57

@pocaklakó minimanó: Megint projektálsz:)
Neki Gorkij, Neked Wass...és?:)

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 09:42:41

@OminózusZsé:

"Neki Gorkij, Neked Wass...és?:)"

Meséld már el, milyen érzés az, mikor szándékosan úgy kezdesz írni, hogy még véletlenül se arról írj, amiről szó van.

Köszike!

OminózusZsé 2013.04.25. 10:30:29

Miért meséljem el, mikor pontosan tudod, hogy milyen érzés?:)

pocaklakó minimanó 2013.04.25. 10:52:06

@OminózusZsé:

Miből gondolod, hogy bennem ugyanilyen érzést kelt?

vladimir964 2013.04.25. 15:34:23

Ha már ennyire nemzetieskedünk: ott van kb. 60 darab királyunk, akiről simán egy komplett városnyi utcát el lehet nevezni. Ha ez nem elég (bár elég kevés az olyan város ebben a picsányi országban, ahol több utca van, hát ott vannak az Aranycsapattagjai, ha csak a kezdőket nézzük, az is 11. Aztán ott van a nagyjából 20-30 Nobel díjasunk. Ez így kapásból több, mint 100 nem aktuálpolitika baromság. a többit meg be lehet számozni, vagy virágokról, növényekről elnevezni, vagy valami helyi dologról. Pl. "Baszóspista utca, vagy Berúgó köz stb.

reszeg tengeresz 2013.04.25. 15:50:04

"a zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet"

Most az a gond vele libsikem, hogy kimondta az igazat?

Fejesrob 2013.04.25. 16:00:57

Azt gondolná az ember, Marx és tsai rég lecsengtek. Persze ballibsik az uccsó pillanatig harcolnak.

kvadrillio 2013.04.25. 16:05:10

Két szék közt a pad alá esett elsősök

Joób Sándor

2013. április 25., csütörtök 15:09 |
Bár a leendő első osztályosokat április elején kellett beíratni, sok szülő még mindig iskolát keres gyerekének. Vannak, akik hely hiányában sem a választott iskolába, sem a körzetes iskolájukba nem jutottak be. Nekik most gyorsan meg kell ismerkedniük a felajánlott iskolákkal, április 30-ig azonban törvényi kötelességük valahova beíratni a gyereket. A falvakban ezzel szemben a túl kevés gyerek miatt van gond: bár általános iskolai osztályt a t9örvény szerint csak 14 diákkal lehet indítani, ha a szülők kérik, nyolc fővel is indulhatnak osztályok.
Címkék
iskola, beiskolázás, iskolakeresés, klebelsberg-központ

OKTATÁSI MINISZTER MONGGYÁÁÁ LE ! OKTATÁSI ÁLLAMTITKÁR TE IS MONGGYÁ LE ÉS MENNYÉ WC-PUCOLÓNAK !+!!!!

Terézágyú 2013.04.25. 16:24:28

Az a jó ember, akit én mondok, értem?
És az a rossz, aki én mondok!

A másik oldalnak kuss.

Magyar demokrácia.

fermion 2013.04.25. 16:52:20

Le Gorkijjal,egy tömeggyilkos volt,puszta kézzel ölt meg 100 millió magyart ,itt a hazánkban nem 8000 km-re a gulágon,nem ,ott még többet ölt,addig talán elszámolni se lehet ahány embert megölt!(erre a következtetésre jutottak az MTA-n)
Sőt követeljük ,hogy a magyar felsőoktatásban egy szovjet-orosz tudós elméletét se tanítsák!Égessétek el Landau 10 kötetes elméleti fizika könyveit is!Tiltsuk be a valószínőségszámítást is hisz annak is az egyik kidolgozója egy orosz tudós volt(aki névszerint kívánná gyűlölni tessék:Kolmogorov)!Remélem Szaharov nevére gondolni se mer egy igaz magyar se!
Ciolkovszkij.....na az volt még egy sátántól való!
Van még néhány gonosz....Pitajevszkij,Lifsic...áááá ezek annyian vannak mint az oroszok!
Ennyi agyatlan barmot....na de otthon vagyok köztetek hisz már én is agyatlan fidesz hívő lettem!
hajrá FIDESZ,hajrá MAGYAROK!
Utáljunk és gyűlöljünk együtt mindenkit és pofázzunk bele mások történelmébe és ítélkezzünk agyatlanul ahogy mi szoktuk ...hisz elvégre magyarok vagyunk ,ehhez értünk!

fermion 2013.04.25. 17:11:11

Ha kivégeztek én akkor is tisztelem Marx-ot....Marx Györgyöt!Tudom ez is hazaárulás hisz ő is Marx!Öljetek meg érte nem bánom!

regress 2013.04.25. 17:15:51

@reszeg tengeresz: ez a prohászka tudott rúdtáncolni?mert akkor esetleg..@Fejesrob: buzigyerek,a névsor világhírű,de azt még itthon se sokan tudják,ki a faszom az a prohászka.

fermion 2013.04.25. 19:11:18

Remélem nem későn szólok ,hogy az MTA akadémikusai vizsgálják ki miként egyeztethető össze a magyar család modellel Csajkovszkij közismert homoszexuális irányultsága!Követelem mint fidesz hívő: Csajkovszkij TILTÓ listára kerülését!Soha magyar földön ne lessen a műveit bemutatni ,mert megfertőzné a magyar ifjúságot!
Természetes ha végeztek ezen nemes feladatukkal szívesen elolvasnám mindazon remek műveket amit ők adtak hozzá az egyetemes kultúrához és egyetemes emberi tudáshoz....gondolom Gorkij,Csajkovszkij a nyomukba nem érhet!Na persze csak ,hogy ideológiailag képzett legyek azért kívántam .....nekik is kívánok valamit,csak úgy barátilag!

pocaklakó minimanó 2013.04.28. 10:43:50

Azért muris, milyen dilemmával küzdenek itt sokan, amikor olyan dolgok miatt nem kívánnak bizonyos neveket utcatáblákon látni, amilyen dolgok miatt máshol - európai demokráciákban - nem paráznak ennyire.

pocaklakó minimanó 2013.04.28. 10:45:36

@fermion:

Remek szavak - családmodell, tiltólista, remekmű és egy csomó egyéb nyalánkság (pl. írásjelek használata) - egy olyan nicktől, aki úgy kíván a témában megnyilvánulni, hogy még a saját anyanyelvét sem ismeri túlzottan.

Ballib álértelmiség, én így szeretlek. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.28. 10:48:15

@Terézágyú:

"Az a jó ember, akit én mondok, értem?
És az a rossz, aki én mondok!
A másik oldalnak kuss.
Magyar demokrácia."

Kicsit műveltebben és kicsit régebben - huszonhárom éve - ezt eképpen fogalmazták meg: „Mucsa és félelem – vagy szabad demokrata többség. Nincs harmadik út.” (Beszélő, 1990. március 24., TGM tollából)

pocaklakó minimanó 2013.04.28. 10:49:15

@fermion:

"Öljetek meg érte nem bánom!"

Gyűlölöd te magadat eléggé. :)
süti beállítások módosítása