Nemzeti egység a rettegő gyűlölködés árnyékában

H_A Címkék: antiszemitizmus rasszizmus gyűlölet nemzeti egység Jobbik Fidesz2013.01.09. 20:42

Nem tudom mennyire normális ez (ember legyen a talpán, aki megmutatja nekem  jelenlegi viszonyaink normalitás-origóját), de külhoni magyarként elgondolkodtattak az elmúlt néhány nap anyaországi politikai eseményeinek árnyékos vetületei. Kisebbségi magyarként egyáltalán nem irreleváns kérdés számomra, hogy anyaországom kormánya (a mindenkori) miképpen viszonyul azokhoz, akik más nyelvet beszélnek, akik más kultúrában szocializálódtak, és talán más normák szerint élnek. Hogy miképpen tematizálja a rájuk vonatkozó közbeszédet és milyen elvekre építi azt a szakpolitikát, amelynek válaszolnia kell e társadalmi csoportok sajátos helyzetére. Pont azért, mert én magam is egy olyan országban élek, ahol kisebbségiként vagyok számon tartva.

Nem hagyhattam szó nélkül, mit gondolok arról, hogy a kétharmaddal kormányzó Fidesz egyik alapító tagja milyen borzalmas csomagolásban adott hangot annak a cigányokkal szembeni mitikus, legendás rettegésnek, amely nyilván elősorban azoknak szól, akiknek talán még nem csillant roma kés a torkuk körül. Ingerküszöbömet szájba rúgta az is, ahogyan sikerült a kollektív rossz köntösébe bújtatva megfogalmaznia: többségiként rettegnie kell egy bizonyos kisebbséggel szemben. E kisebbség jelentős része számára állat, és mint ilyen kivégzendő, moströgtönazonnal. És mert ő retteg, mindenki másnak is nemzeti kötelessége a rettegés.

Ennek okán is tisztában vagyok azzal, hogy ezt nemzeti értelemben nem illik így gondolni, de nekem kézenfekvőnek tűnik, hogy aki zsidózik, attól megvonják a lehetőséget, hogy büdösrománozhasson. Nem mintha alapból azt feltételezném a magyarokról, hogy az izraeli meccs után, a román mérkőzésen is szükségszerűen kiütnék a rasszizmus biztosítékát, de történelmünk némely fejezetét egy csokorba fogva a jelenlegi magyar társadalom-közélet realitásaival, nem hiszem, hogy teljességgel kizárható a dolog.

Azonban bármennyire is próbálná bárki azt mondani, hogy homokba dugtam a fejem és nem akarom tudomásul venni, hogy különféle válogatott  mérkőzéseken a világ különböző szegleteiben mások is szoktak mindenféléket bekiabálni, sokféle kirekesztő, sértő és megbélyegző jelzővel illetni az ellenfelet, (azaz mindez kvázi természetes) mit vagyok úgy odáig, maradjunk ennyiben: az általam elképzelt normalitásba nem fér bele, hogy egy sportesemény a rasszizmus megnyilvánulásának adjon teret.  

Valószínűleg amúgy sem vettem volna részt a magyar-román mérkőzésen, mint ahogy valószínűleg azon a nemzeti egységet felmutatni kívánó erődemonstráción sem fogok, ahol boldogan együtt szurkolhat majd a Puskás stadion árnyékában Orbán Viktor Vona Gáborral a magyar csapatért. A magyar-román, román-magyar történelmi szembenállás örökségével pontosan eleget szembesültem ahhoz, hogy ne hiányozzon ez már az életemből. De nem ez a lényeg. Az a lényeg, hogy pontos képem van arról, milyen az, amikor egy többség retteg, vagy mesterségesen indukált rettegés mentén fogalmazza meg önmagát egy kisebbséggel szemben. Miképpen félelmetesnek találom, hogy egy román patrióta nyakán dagadnak az erek, és Erdélyt még mindig kitartóan féltő buzgóságában széthasad az ing a mellén, ugyanúgy  félelmetesnek találom, hogy ma Magyarországon állandóan a védekező támadás és  a rettegés dimenzióiban gondolkodik a politikai elit „jelentős része”. Ahol a kirekesztés, és megbélyegzés majdhogynem magától értetődő. A futballban sem szokott mindig jó eredményt hozni a védekezés, mint ahogy a hárított passzokból is ritkán születik gól. Az a helyzet, hogy a politikum gyűlölködő rettegésből tőkét kovácsoló megnyilatkozásai képződnek le a futball stadionokba. Ahol az ellenfélből ellenség lesz, az ellenséget pedig köztudottan meg kell semmisíteni. 

Én nem hiszek ebben a nemzeti egységben, amelyet a Jobbik elnöke ma felvetett, ha már a Fidesz kifogta cigányozó diskurzusából a szelet. Mert mire épülhet az a nemzeti egység, amelynek alapját az képezi, hogy nincs egy tisztességes, gerinces, felelős kormányzati kiállás az ellen, hogy véleményformálók uszító gyűlöletbe mártott tollal mossák fel a földet  egy kisebbség „jelentős részével”. Ahol egy nemzetközi szervezet (FIFA) a futball, és a fair play szellemétől teljességgel idegen megnyilvánulás ellen irányuló szankciójára egyetlen reakció van: mindenáron meg kell változtatni a döntést. Ahol fel sem merül az, hogy a normalitással köszönő viszonyban nem lévő rasszista megnyilatkozást -  ugyanazét a gyűlölködését, amely egyébként Bayer Zsoltot is piedesztálra emelte - valaki elítélje, a dolog sötétebb oldaláról is beszéljen és felelősséget vállaljon. Ahol egy kétharmados kormány miniszterelnöke inkább sunyít és lapul, amikor érzékeny, széleskörű felháborodást kiváltó kérdésekről esik szó. És ahol az, aki megszólal, az legfeljebb hárít, másra mutogat, és magyarázkodik. Nem úgy gondoltuk, a másik oldal tehet róla, ki hallott már olyat, hogy a politikus és az újságíró véleményének egybe kell csengenie , és különben is a német, meg az angol szurkolók is be szoktak kiabálni.

Ahol ahelyett, hogy eltakarítanánk, ágy alá rúgjuk és elkenjük a szart.  Azért, hogy utána tömjénfüstbe burkolózva, ecseteljük megszámlálhatatlan nemzetpolitikai sikerünket, amelyet a gyarmatosító Európa nem hajlandó tudomásul venni. Sejteni vélem, hogy ezzel tökéletes összhangban majd a VB selejtezőn elszenvedett esetleges kudarc  esetén is bátran elmondhatjuk, hogy példamutató csapatmunkánk, elszántságunk ellenére a zsidók, vagy a románok galádul keresztbe tettek.  És persze a cigányok is a torkunknál tartják folyamatosan a kést.

Én valahogy nem így képzelem a nemzeti egységet, és egyáltalán semmit abból, ami jelenleg szeretett anyaországomban történik.  Azoknak, akiknek mély magyarságát anno vérig sértette Kertész Ákos, de leginkább azoknak, akiknek önkritikát kellene gyakorolniuk, szerintem nem árt felidézni jellemzését rólunk, magyarokról: „a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni”. Engem nem sikerült vérig sértenie a hivatkozott szerzőnek, én  úgy látom: soha nem voltak aktuálisabbak ezek a gondolatok. És mivel - bár nekem eggyel több okom volna nemzetiségi alapon rettegni és gyűlölködni, mint Bayereknek és Vonáknak - a cigányoktól, zsidóktól, és  románoktól való rettegés, az irántuk érzett ellenszenv nemzetegyesítő szellemében javasolnám, hogy bátran merengjenek el a fentieken! 2014-ig már nincs olyan sok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr155008927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.01.11. 09:54:47

"Engem nem sikerült vérig sértenie a hivatkozott szerzőnek, én úgy látom: soha nem voltak aktuálisabbak ezek a gondolatok."

Meglepő lett volna, ha sikerül. Vannak olyan nácik, akiket szeretnek és vannak olyan nácik, akiket nem. Kertész nácizmusa védendő. Bár nem mindenki szerint.

Vö.: "Ennél sokkal egyértelműbb volt a Népszabadságban Révész Sándor. Szerinte Kertész Ákos írása épp azt a logikát erősíti, amelyen az agresszív, szélsőséges rasszizmus alapul. “Akik azt hiszik, ez ellen a rasszizmus ellen lépnek föl, amikor Kertész szavait védelmezik, tévhitben élnek. Nem. Ezzel éppen a rasszizmus elleni harcot hiteltelenítik.” (index.hu)

"“Szégyentelennek és védhetetlennek” nevezte Kertész kitételeit Mester Ákos, a 168 óra főszerkesztője is." (index.hu)

"Önkritikára szólította fel az írót a Raoul Wallenberg Egyesület is, amely szerint Kertész Ákos abban követett el komoly hibát,hogy nem áramlatokkal, nézetekkel vitázott, hanem a nemzetről fogalmazott meg olyan kritikát, amely sértő és elfogadhatatlan. A szervezet szerint mindez csak generálja a gyűlöletbeszédet." (index.hu)

"Schiffer András LMP-s frakcióvezető is „szégyenletesnek és igaztalannak” nevezte Kertész szavait..." (index.hu)

"Erről kell tehát majd a bíróságnak döntenie. És mivel Kertész kijelentése valóban náci alapvetésű, hiszen kulturális-társadalmi jelenségek mögé biológiai meghatározottságokat képzel, a bíró okkal fogja megállapítani, hogy Kertész szellemisége náci." (Lévai J., ÉS)

H_A 2013.01.11. 10:44:31

@pocaklakó minimanó: A válasz egy részét lásd korábbi válaszomban.
Másfelől: elfogadom a széleskörűen dokumentált álláspontot. Az is teljesen jogos, hogy a felelőtlen általánosítás minden esetben kifogásolható. Akár Kertész Ákos mondja, akár te vagy én. A szubjektivitás elkerülhetetlenségét távolról sem mentségként felhozni akarva viszont hadd gondolhassam azt - amit az egész bejegyzés lényegének tartok egyébként - ilyen állapotok talán soha nem voltak Magyarországon. Igaz, kétharmados többségű kormányzás sem sűrűn volt. Biztos társadalmi valóság percepcióink mélyen különböznek, de olybá tűnik nekem, hogy a diktatúra pocsolyája annyira nem mindentől elrugaszkodott projekció.

pocaklakó minimanó 2013.01.11. 18:22:09

"...hadd gondolhassam azt - amit az egész bejegyzés lényegének tartok egyébként - ilyen állapotok talán soha nem voltak Magyarországon."

Gondold nyugodtan azt. Igaz, a beírásból nem derült ki, hogy az ún. "ilyen állapotok" kitétel pontosan mire utalt, de egyelőre elégedjünk meg ezzel a semmitmondó közhellyel.

Szerintem sem voltak még "ilyen állapotok" Magyarországon. Például nem sünözték szét a tüntetőket és nem verték ki - merőben illegális - viperával a szemüket.

És a többi... :)

H_A 2013.01.12. 11:15:38

@pocaklakó minimanó: Szövegértési nehézségeidről oly nagyon keveset tehetek, de természetesen megismétlem a kedvedért: a gyűlöletkeltéshez asszisztáló kormányzásra, a különböző társadalmi csoportok egymás ellen fordítására gondoltam egyebek mellett.
Ahhoz képest, hogy semmitmondó közhelyeket írok, pontosan kellő figyelmet fordítasz az olvasásra, így aztán minden a legnagyobb rendben is van.:)
Harmadrészt olyan állapotok sem voltak még Magyarországon, hogy a köztévé egy évre lefoglalja a közterületet, ha netán valakinek eszébe jutna tüntetni, véletlenül se tehesse. Mint ahogy olyan állapotok sem voltak még Magyarországon, hogy a sajtó iskolaigazgatóknak feltett kérdéseit központilag válaszolják meg:) Ha szeretnéd, még nagyon sok ilyen példát csokorba szedek, bár ha érteni akarod (továbbra is ezt feltételezem) a mondanivalómat - szövegértési gondok ide vagy oda - pontosan tudod majd mit akartam mondani.

pocaklakó minimanó 2013.01.12. 20:46:09

@autognomia:

"Mint ahogy olyan állapotok sem voltak még..."

De szépen csokorba lehetett volna szedni a többi szépséget is alig pár éve.

De akkor nem volt annyira fontos.

Pedighát... Desőt... :)

OminózusZsé 2013.01.13. 01:37:18

Szerintem igyatok meg együtt egy sört:)
süti beállítások módosítása