A szellemi vérontásról: Bayer elérte célját

H_A Címkék: gyűlöletbeszéd uszítás romakérdés Bayer Zsolt2013.01.08. 12:00

Szándékosan nem akartam Bayer Zsolt szombaton megjelent írása kapcsán szavakba önteni, mit gondolok én erről a jellemezhetetlen kirohanásról. Amikor viszont egy általam ismert politikai-közéleti szereplő Facebook oldalán szembejött egy idézet ebből az írásból, amely bejegyzés pozitív előjellel illette e súlyos, és valóban mélyen kezelhetetlenné vált társadalmi jelenség Bayer-féle etnikai értelmezését, akkor úgy döntöttem, mégis veszem a bátorságot, és dacára a számos reakciónak, kommentárnak és állásfoglalásnak, megpróbálok még hozzátenni valamit e kérdéshez.

Elsősorban az a nagyon zavarbaejtő ebben az egészben, hogy semmi olyan nem történt, amihez foghatóval nem találkoztunk eddig. Bayer Zsolt hozta a formáját. Még akkor is, ha talán mindenkori önmaga “legjobb” formáját hozta, és valamennyi korábban megfogalmazott indulatát megszégyenítve rátette a pontot a cigánygyűlölet szimbolikus I betűjére. Úgy, hogy az egyszerű gyűlöletbeszéd és a tűrhetetlen uszítás közötti határvonalat is sikerült elmosnia.

Félelmetes ebben az egészben, hogy az egyébként hasonlóan vad, szélsőséges, gyűlöletre apelláló odamondásairól hirhedt Vona Gábor megszólalásai a cigány kérdésben, szelíd simogatásnak tűnhetnek Bayer fröcsögése mellett. Hogy odajutott a világ, hogy a Fidesz és a Jobbik diskurzusából mára eltűntek az egymást megkülönböztető árnyalatok, hogy az egymás felé tett nemes gesztusok mentén sivatagosodik a nemzeti jobboldal.

Nem nyugtat meg, hogy Navracsics kitenné Bayert a Fideszből, és egyáltalán, hogy ha Bayert a Fideszen kívül tudnánk, változtatna-e valamit  lelkiismeretünk nyugodtságán? Hogy érdemben közelebb kerülnénk ennek a súlyos társadalmi problémának a megoldásához? De borzasztóan aggaszt, hogy ma Magyarországon ilyen felvetések mentén képzelik sokan a rendet. Amely felvetések elleni millió petícióval sem lehet fellépni.

A legnagyobb baj az, hogy Bayer Zsolt elérte a célját. Róla beszélünk, csodálkozunk, értetlenül állunk, megbotránkozunk, vagy esetenként elégedetten bólogatunk. Bayer pontosan tudja, mit akar, és pontosan ennek megfelelően ír.  Nem találkoztam a Magyar Hírlap internetes oldalán azokkal a sorokkal, amelyeket Erdős Virág költő olvasni szeretett volna ott. Hogy tudniillik Bayer kiforgatta a szavait, hogy e szavakat használta fel arra, hogy személyes, de általánosnak szánt gyűlöletének formát és tartalmat adjon.

Ehelyett Bayer Zsolt maga áll elő újabb írással, és kikéri magának. Elégtétellel nyugtázza, hogy vele foglalkozunk, mert akivel foglalkoznak, annak igaza van. Beleröhög a pofánkba, és azt mondja: ha nem értitek, amit mondok, akkor mind hülyék vagytok. A szellemi likvidálással fenyegetett áldozat szerepében tetszelegve kéri ki magának, hogy a magyar társadalom egy része szándékosan félreértse őt, hogy belemagyarázzon a szavaiba.

És igen, azt gondolom, hogy Bayer Zsolt felhőtlen nyugalommal megteheti ezt, mert egy dologban sajnos igaza van: viszonylag széles közönség számára fontos, amit ír és mond. A magyar társadalom jelentősen növekvő csoportja számára szimpatikus ez a fajta válasz a romakérdésre. Hogy a cigányok jelentős része alkalmatlan az együttélésre, emberi kommunikációra képtelen állat. Hangsúlyozom: a cigányok jelentős része.

Bayer rendet akar, és ehhez mindenkori önmaga legjobb formáját hozza. Szombaton ezt írta: Ugyanis a késelők családjai nem magukba fordulnak, nem összetörnek, nem bocsánatot kérnek – hanem megfenyegetik az áldozatokat és azok családtagjait: ha vallomást mernek tenni, akkor „még több vér fog folyni”.

Az elmúlt napokban kialakult botrány után, Bayer Zsolt nem fordult magába, nem tört össze, és nem kért bocsánatot. Hiszen ő nem egy zavart lelkű, aggodó írástudó a jobboldali féltekén. Ő egy tudatos lény. Aki a szellemi vérontás útját választoatta hőn szeretett pártja oldalán. És mint mai  írása is tanusítja, ezért a végsőkig hajlandó elmenni. Amikor mások csendben maradnának, Bayer tovább ugat.

Azontúl, hogy még most is neki áll feljebb, és másokat vádol azzal, amit magával kapcsolatban mélységesen elutasít, Bayer Zsoltok tündöklésének idején egyetlen tanulsága van ennek a történetnek: így lehet - csak látszólag öntudatlanul - újabb és újabb adag mérget fröcskölni a magyar társadalom vérkeringésébe anélkül, hogy érdemben közelebb vinnénk azt gyógyíthatatlannak látszó betegsége gyógyításához. Ennek alapján pedig jogos a sejtés: valószínűleg csak még több vér fog folyni. 

Update: a Magyar Hírlap székhelye előtt 14 órakor kezdődött, Bayer véresszájú cigányozása ellen tiltakozó flashmobbal kapcsolatban olvasom, hogy állítólag a Gój Motoros Egyesület elnöke szított vitát a helyszínen. Nem tudom eldönteni, az-e a hír ebben, hogy Mészáros Imre úgy érezte, Bayer az ő védelmére szorul, vagy pedig az, hogy mindössze harmincan érezték fontosnak részt venni ebben a civil kezdeményezésben? Egy politikától független, magán jellegű véleménynyilvánításon, ahol viszont kötelező lett volna a jelenlét mindazoknak a közéleti szereplőknek, akik úgy érzik, egységes fellépésre van szükség az ország bayerizálódása ellen. Egyébként tartok tőle, hogy a szóban forgó, a cigányokkal ellentétben artikulálni is képes megmondó hátradőlve röhög összkomfortos budai villájában, és elégedetten nyugtázza, hogy újfent sikerült balhét szítani, és felkavarni a mocsaras politika állóvizét. Úgy, hogy valószínűleg semmilyen következménye nem lesz a dolognak, mert minden csoda három napig tart mifelénk.

Tény, hogy a szellemi vérengzés elleni fellépéshez harminc ember édeskevés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr295005077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.01.08. 20:18:55

„A ... genetikusan alattvaló. (…) A ... a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire."

A Bayer írásában megjelenő mérsékelt és visszafogott szellemiség korai elődjeinek egyike.

Az előd védhető, magyarázható és védendő. Bayeré meg nem.

Nahát!

H_A 2013.01.08. 21:24:39

@pocaklakó minimanó: Hogy is mondjam, hogy mindenki értse, még az is, aki szándékosan nem akarja...a mérsékelt és visszafogott szellemiség jegyében...
Nem emlékszem, hogy a korai előd, akiről szó van, a magyarokat, vagy azoknak jelentős részét megsemmisíteni akarta volna mostazonnalrögtön. Mint ahogy arra sem emlékszem, hogy három nap után magyarázkodással állt volna elő, hogy ő ezt nem így gondolta. A párhuzamot természetesen meg lehet vonni, bármennyire is erőltetett. A különbség valóban "árnyalatnyi", következésképpen a kommentár is ehhez mért.
Sőt, ha már az is kiderült, hogy az inkriminált írás(ok) nem a politikus, hanem az újságíró véleményét tükrözik, akár vissza is vonhatnám a bejegyzést. Vagy magyarázkodjak Bayer-módra?

pocaklakó minimanó 2013.01.08. 21:30:43

@autognomia:

"Mint ahogy arra sem emlékszem, hogy három nap után magyarázkodással állt volna elő, hogy ő ezt nem így gondolta."

Vö.: "Kertész Ákos cikkünk megjelenése után egy közleményben visszavonta írásából "a magyar genetikusan alattvaló" mondatot." (index.hu)

Amúgy pedig tök jó dolog azon élvezkedni, hogy ha már direktbe nem írta le az egyik azt, amit a másik, igen, az mindjárt magasabb nívóra helyezi a förmedvényét és ezáltal az más megítélés alá esik is, mint ahogyan a szerecsenmosdató ballib csürhe azóta is sulykolja.

Korábban ennél sokkal kevesebbért is járt a hipotetikus damnatio memoriae, de a kertészákosi tajtparasztság után egy bayeerzsolti megnyilvánulás csak a reciprocitás enyhe báját mutatja.

pocaklakó minimanó 2013.01.08. 21:44:52

@autognomia:

"Nem emlékszem, hogy a korai előd, akiről szó van, a magyarokat, vagy azoknak jelentős részét megsemmisíteni akarta volna mostazonnalrögtön."

Milyen jó, hogy lehet ilyet olvasni! Egyértelműen kiderül belőle az, hogy akkor nyugodtan lehet kertészákoskodni mindaddig, ameddig a szövegből az nem derül ki (azt nem magyarázzák bele), hogy a megsemmisítésre törekszik.

De hogy miért éppen itt húzódik az elfogadhatóság határa, azt senki nem tudja.

És akkor egy másik, klasszikus kertészákoskodás (nem tőle), amelyben nem merészkedik el a megsemmisítés gondolatáig a szerző, mégis rossz emlékeket ébresztő módszert ajánl - persze csakis hipotetikusan, hogy lehessen védelmezni: „És ha az embert megbántják, és ha az embert megsértik, és hogyha az emberre rágalmakat szórnak, akkor az ember megrázza magát és megy tovább, és nem veszi föl a kesztyűt. És ha valakik kóbor kutyákat kergetnek ki az utcára, erre a válasz nem az, hogy mi pedig veszett rókákat. A válasz az, hogy a kóbor kutyákat befogjuk és telepre visszük, a városokat, országunkat megvédjük.”

H_A 2013.01.08. 22:58:09

A fölösleges körök helyett, vagy ha nem voltam elég világos: tudtommal Kertész Ákos magyarként, a magyarokról fogalmazott meg kritikát, következésképpen a minősítés rá is vonatkozik. Ezzel szemben Bayer Zsolt-maradjunk annyiban, hogy magyarként- a cigányokat teszi egyenlővé az állatokkal.

pocaklakó minimanó 2013.01.09. 11:27:08

@autognomia:

Elég világos voltál. Valamit bármi áron ki lehet (ki kell) magyaráznod, mással szemben meg kérlelhetetlen vagy.

Tipikus magyarnarancsballib-mentalitás.

Még csak gondolkoznod sem kell sokat.

H_A 2013.01.09. 18:19:26

@pocaklakó minimanó: Bármennyire hihetetlen, nem mindenáron szeretnék ellentmondani. Egy dolgot szeretnék: az álláspontomat érvekkel alátámasztani. Ja, és lehetőleg nem kategorizálni azokat, akik más véleményen vannak, mint én.

pocaklakó minimanó 2013.01.09. 19:59:13

@autognomia:

"Egy dolgot szeretnék: az álláspontomat érvekkel alátámasztani."

Kezdheted mindjárt azzal az állításoddal, miszerint "...arra sem emlékszem, hogy három nap után magyarázkodással állt volna elő..."

Kezdetnek elég lesz az indexről citált eltérő nézettel való összehasonlítás.

Mintha valahogy elmaradt volna. A MaNcs szokta eképpen. Véletlenül.

"Ja, és lehetőleg nem kategorizálni azokat, akik más véleményen vannak, mint én."

Mindenki másképp csinálja.

OminózusZsé 2013.01.09. 21:25:27

@pocaklakó minimanó: Másodszor idázed ezt a mondatot. Ha már kötözködés, elemezzem neked mondattanilag? Gondolkozz!

pocaklakó minimanó 2013.01.11. 09:47:57

@OminózusZsé:

Azt csinálsz, amit akarsz, ettől függetlenül mulatságos, hogy véded Kertész náci szövegét, míg Bayerét meg ekézed.

Magyarázkodni pedig bárki tud.

Az nem kerül semmibe.

H_A 2013.01.11. 10:26:44

@pocaklakó minimanó: Számomra pedig az az igazán mulatságos, ahogyan pontosan ugyanazt teszed, amit a veled más véleményen lévők esetében kifogásolsz. A te álláspontod tartható, érvekkel alátámasztható, és mint ilyen megalapozott. Majdhogynem létigazság. Az ellenvélemény legfeljebb magyarázkodás. Mondhatnám, hogy tipikus, de inkább nem. Remélem legalább őszinte meggyőződésből teszed itt a dolgod. Ha feladatot látsz el, azért nem irigyellek. És mielőtt kimagyaráznád: természetesen bármiről hajlandó vagyok vitát folytatni, ami túlmutat azon, hogy csak azért is találjuk meg a csomót a kákán. Persze lehet ezt is tenni. Az sem kerül semmibe.

pocaklakó minimanó 2013.01.11. 18:24:14

@autognomia:

"Számomra pedig az az igazán mulatságos, ahogyan pontosan ugyanazt teszed, amit a veled más véleményen lévők esetében kifogásolsz."

Ugye, milyen fura dolog is a tükör? :)

"Remélem legalább őszinte meggyőződésből teszed itt a dolgod."

Nem abból. És nem is a másikból. Meg fogsz lepődni, hogy a világ nem egyszerűsíthető le olyan könnyen, mint ahogy megpróbálod.

Van más indíttatás is. Nem hiszem, hogy segítség nélkül rá fogsz jönni. A két alternatíva azonnal vázolása ebben erősít meg. :)

H_A 2013.01.12. 11:22:04

@pocaklakó minimanó: Rögtön amint a segítségedre szorulok, jelezni fogom:)
Úgy gondolom, a világot pont annyira egyszerűsítem le, nem jobban, és nem kevésbé, mint te. Viszont az meglehetősen elgondolkodtató - majdhogynem csalódást érzek:P - hogy nem őszinte meggyőződésből monitorizálsz. Találgatni semmi kedvem, nem is hiszem, hogy annyira fontos az indíttatás. És akkor leegyszerűsítem a világot: nekem bőven elég az, hogy elfoglaltságot adhatok neked a mindennapokban:)

pocaklakó minimanó 2013.01.12. 20:44:50

@autognomia:

"...majdhogynem csalódást érzek..."

Szokd meg az élet bonyolultságát! :)

OminózusZsé 2013.01.13. 01:36:21

@pocaklakó minimanó: Megmutatnád, in concreto, hogy hol ekéze Bayert és hol is védem Kertészt?:)

pocaklakó minimanó 2013.01.14. 14:11:56

@OminózusZsé:

Elnézést, nem néztem, kinek írtam.
süti beállítások módosítása