Brit konzervatív cenzúra versus Orbán?

H_A Címkék: interjú közlemény hamisítás rövidítés sajtófőnök Orbán Viktor Putyin Havasi Bertalan Daily Telegraph brit konzervatív lap2013.10.13. 14:07

Szeretném megérteni, hogyan lehetséges az, hogy Orbán Viktort folyamatosan félreértik nem csupán szűkebb pátriájában, de lassan az egész világon. Mindazok, akik szándékosan lerövidítenek, kiemelnek a kontextusból, ferdítenek, és meghamisítanak. A haza ellenségei. Élen a brit Telegraph-al, és egyes magyar sajtóorgánumokkal. A bukott baloldalról ezúttal kivételesen nem beszélünk. Hogy lehet az, hogy egy tisztán, világosan beszélő magyar miniszterelnök valamilyen rejtélyes oknál fogva soha nem azt mondja, amit mond?

Értetlenül állva kérdezem: ha tudja, hogy úgyis szándékosan elferdítik nemzeti vízióit, minek kell interjúkat adnia szerte a nagyvilágban? El kell menni a nemzet televízióiba, Obersovszkyval szemben le kell ülni például, és nullára kell redukálni ezáltal annak kockázatát, hogy bármi mást halljon, lásson a közvélemény, mint ami az egyetlen magyar igazság. Az Orbán Viktoré tudniillik.

Szóval az van, hogy a The Daily Telegraph brit konzervatív (!!!) napilap interjút  készít a magyar miniszterelnökkel csak azért, hogy szándékosan lerövidítve más jelentéssel ruházza fel a szavait, mint amely jelentéssel ő eredetileg felruházta azokat. Néhány óra elteltével jön a szolgálatos magyarázkodás, Orbán Viktor éppen ügyeletes fényesre mosója, Havasi Bertalan sajtófőnök közleménye:

„A brit Telegraph csak lerövidítette és ezáltal félreérthetővé tette, egyes magyarországi sajtóorgánumok viszont egyenesen meghamisítják a lap által készített Orbán Viktor-interjú bizonyos részleteit. Nekünk viszont rendelkezésünkre áll az interjú teljes hangfelvétele. Amelyből világosan kiderül: csak a brit riporter „putyinozik”, a magyar miniszterelnök válaszában általános jelleggel arról beszél: ha gazdasági értelemben a jövőben sikeres tud lenni Magyarország, sokkal korlátozottabb a veszélye és kisebb a kockázata annak, hogy valaki a nyitott világ felé fordulás helyett „nemzeti erős emberként nem tisztelné a szabadságot.”

Amíg arra várok, hogy Havasiék a megvezetett közvélmény rendelkezésére bocsássák az egyetlen, vágatlan igazságot, a Telegraph tudósítójának a lap internetes oldalán eredetiben, angolul, állítólag hamisan és lerövidítve közölt fejtegetését emelném ki a Putyin-aspektusról:

-          Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?

-          "The risk is there," Mr Orban rather surprisingly admits, though it is much smaller if Hungary is economically successful. He thinks that circumstances have changed.

Ha eltekintek attól az összeesküvéselméleti megközelítéstől, hogy Orbántól nem is ezt kérdezték, ő pedig egyáltalán nem is ezt válaszolta, hanem a riporter magyarázta önkényesen, konzervatív (!!!) szája íze szerint az elhangzottakat, és arra hagyatkozom, hogy a világsajtó nem fogott össze szándékosan a magyar kormány ellen, akkor végképp nem tudom eldönteni, Orbán Viktor (és magyar hangja, Havasi Bertalan) melyik részét nem értette a kérdésnek. Az én fogalmaim szerint nem világos, hogy mégis hányféleképpen lehet érteni, félreérteni és kimagyarázni ezt az eldöntendő kérdőmondatot.

Havasi szánalmas vergődése ellenére, nekem nagyon is úgy tűnik, hogy (putyinozás ide vagy oda) a kérdés specifikusan a magyar miniszterelnökre vonatkozott, semmiféle általánosságról-általánosításról nincs itt szó. Ezért lepődött meg valószínűleg a kérdező, mert abban az evidens kijelentésben egyébként semmi különösebben sokkolót nem talált volna, hogy gazdaságilag válságos körülmények között nő az autoritér fordulat esélye. Mármint hogy valaki nemzeti erős emberként megengedi magának, hogy ne tisztelje a szabadságot.

Így aztán ahelyett, hogy most Orbán Viktor  freudi elszólásnak is minősíthető, de leginkább értékelendő önvallomását tudnám végre díjazni, egy erőltetett, és ezáltal végtelenül nevetséges sajtófőnöki magyarázkodó lábjegyzetet kommentálok. Mondjuk szerintem elég nagy kár volt, egy egyébként valószínűleg a magyar közvélemény zömének ingerküszöbéig el sem jutó kijelentést utólag átcsomagolni, és ezáltal témát kreálni belőle. De ha már így alakult, azt azért érdemes látni, hogy a brit újságíró és Havasi értelmezése között az égvilágon semmi érdemi különbség nincs: Orbán szerint a gazdasági siker elmaradásának esetén van veszélye és kockázata a putyinizálódásnak. Már ha a szemünk láttára zajló médiaszabadság korlátozás, igazságszolgáltatás átpolitizálás vagy a hazafiságnak álcázott olcsó, de fölöttébb káros nacionalizmus annak minősülhet. (Ha mindehhez semmi köze a jelenlegi magyar miniszterelnöknek, akkor valóban általánosan filozófálgatásról van szó, és én kérek elnézést.)

Nem állítom, hogy Orbán Putyin lenne, vagy hogy ma-holnap vérbeli Putyinná alakul. A brit újságíró sem állította, és tudtommal az „egyes magyar sajtóorgánumok” sem, kizárólag a magyar miniszterelnök száján könyökölt ki Freud. Következésképpen Orbán szolgálatos magyar hangja értelmetlenül és hamisan cseng. És bár nem tudom, hogy meddig lehet ezzel a rosszindulatú ellenségképre, és összeesküvéselméleti szempontokra épített háborús retorikával elfedni az orbáni gazdasági (laboratóriumi) kísérlet sikertelenségeit, de ezeknek a nemzeti erős embereknek az önfelmentő, felelősséget elterelő, mindig a másik irányba mutogató sirámaival már lassan Dunát lehet rekeszteni.

Úgyhogy amíg arra várok, hogy Havasiék a meg- és félrevezetett közvélmény rendelkezésére bocsássák az egyetlen, vágatlan igazságot, és ezáltal bebizonyítsák, hogy mindenki hülye, aki nem ért igazi orbánul, azon gondolkodom: ha a magyar miniszterelnök annyira elszánt abban, hogy a brit törekvésekhez csatlakozva kíván ellenállni "a nemzeti szuverenitást felemésztését" célzó brüsszeli törekvéseknek, mi a frászért cenzúrázza éppen egy brit konzervatív lap Orbánt? Ennek így vajon mi értelme van? Már ha van neki egyáltalán.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr755566041

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.14. 14:13:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jpmjpm 2013.10.13. 19:05:06

@saravad: mondjuk az a hsz, így is több sebből vérzik.mi az az NKR, amit utána NKR-re javítasz? pl.?

labrabbit 2013.10.13. 19:06:39

@jpmjpm:
Nemzeti Köznevelés Rendszere
csak ki kellett írnom...

jpmjpm 2013.10.13. 19:12:31

@saravad: mondjuk a blogod olvasása sem segített eligazodni. WTF az a tartalom? könnyed esti recska?

idézek:
"A gondolatai folyton elkalandoztak, ez a terítő biztosan nem nyeri majd el a főnővér tetszését. Ma meggyónt Atanáz atyának. Nem csak gyóntatója, nevelője is volt a pap, szerető figyelme néha majdnem pótolta a szüleit."

jpmjpm 2013.10.13. 19:15:03

@saravad: jó, de miért javítottad NKR-re az NKR-t? a köznevelés részeként?

labrabbit 2013.10.13. 19:19:40

@jpmjpm:
Te vagy az egyetlen aki azt olvassa a lányomon kívül, kb. Ez jó is így. Már azt se tudom mikori az utolsó bejegyzés. A közmunkáról írottakat fenntartom.

labrabbit 2013.10.13. 19:27:13

@jpmjpm:
Csak eljátszottam a gondolattal hogy kiderül hogy nem halt ki az Árpád-ház. Igen, ráértem akkoriban.

jpmjpm 2013.10.13. 19:29:33

@saravad: kin van írva a neved mellé a blog címe. a lányod ezt olvassa?

egyébként elismerésem, jó éjt, én nem nőttem ehhez még fel.

ne keress, gyónni megyek, nem biztos, hogy túlélem ezek után.

Sírköves Slomó 2013.10.13. 22:32:17

A brit Telegraph interjúja Orbánnal teljesen korrekt, pozitívan ír Orbánról, akinek nem tetszik írja át..:)))

Sírköves Slomó 2013.10.13. 22:46:40

Mesterházy is megaszondta, hogy a Fidesz mai bajai győzelme egy vereséggel ér fel (gondolom neki), a poszter is megaszondja hogy Orbánt tulképp utálta a Telegraph.

Egy komcsi mindig hazudik, nem tud mást csinálni, ilyen.

Pan Modry 2013.10.13. 22:53:15

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Nem ir rola pozitivan, a telegraph jobboldali, orban meg egy kis komcsi.

tobeor 2013.10.13. 22:57:48

Kár úgy tenni, mintha zavarná a híveket ha Orbán nyíltan Putyint nevezné meg példaképének. Az se zavarta őket amikor közölte a híveivel ők bizony félázsiai népség.

Ezeket semmi sem zavarja.

Most osztottak ki földeket a haveroknak. Már egy kamu pályáztatásra se vették a fáradtságot, csak úgy, kiosztották a földeket, mintha a saját birtokból osztogatnának.

Igénytelen, félázsiai (ha Orbánnak nem kérték ki ezt a jelzőt, nyilván nincs vele gondjuk) népségnek jó ez is.

dr kíváncsivagyok 2013.10.13. 23:02:29

Istenem...már a kozervatívok is báncsák szegény Orvbánt ?
( Biztosan lefizették a magyar szoclibek őket (is)...)

tobeor 2013.10.13. 23:03:40

Baján a Fideszmaffia ma is, bizonyítottan csalt.

A bizonyíték:
index.hu/belfold/2013/10/13/zsigo_nem_akarta_elarulni_honnan_tudta_az_eredmenyt/

Ez a hangfelvétel bizonyítja, hogy a fideszmaffia helyi hűbérura, Zsigó kapcsolatban állt a választási bizottsággal (Máshonnan nem tudhatta), és információáramlás volt köztük. Magyarul a fideszes emberük téglaként viselkedett (megint), és nyilván leadta a drótot kiket kell még vinni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.13. 23:04:45

angolul, állítólag hamisan "
hol írta, hogy hamis??? most komolyan bazze....te bloggolsz angol szövegről, amikor a magyart sem érted?
hol írta, hogy hamis a DT cikk?

dr kíváncsivagyok 2013.10.13. 23:07:57

"a brit törekvésekhez csatlakozva kíván ellenállni "a nemzeti szuverenitást felemésztését" célzó brüsszeli törekvéseknek"

Lemaradtam valamiről ?

Mikor akarta-akarja az EU felemészteni a nemzetek szuverenitását ?!
Jaaa , hogy aláírtuk a csatlakozó nyilatkozatot ?!
Jaa, hogy mindenki aláírta ?!

dr kíváncsivagyok 2013.10.13. 23:09:44

@tobeor:
"Kár úgy tenni, mintha zavarná a híveket ha Orbán nyíltan Putyint nevezné meg példaképének. Az se zavarta őket amikor közölte a híveivel ők bizony félázsiai népség."

Orvbánnak nem csak Putyin , de Berlusconi is nagy példaképe...
Hiába,...madarat tolláról...

Sírköves Slomó 2013.10.13. 23:12:42

@dr kíváncsivagyok: Ha arról van szó hogy hol emelkedett a legnagyobbat a bérszint az elmúlt 10 évben, Putyin mondjuk kenterbe veri az összes EU vezetőt, együttvéve.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.13. 23:13:09

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: az kérem senkit sem érdekel...nem az a lényeg mit olvastál, hanem az mit mondnak ők, jhogy HOGYAN kellett volna olvasni

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.13. 23:17:57

@dr kíváncsivagyok: Lemaradtam valamiről ?"
nagyon úgy tűnik...
vagy csak tetteted a hüjét. mondjuk elég meggyőző...

Blogger Géza 2013.10.13. 23:18:06

Ami a Telegraph oldalán fenn van, az nem egy interjú. Egy interjú az, ha kérdések jönnek, majd válaszok, és egyértelmű, hogy mi a kérdés, és mi rá a válasz. Itt kérdések helyett az újságíró leírja az agymenéseit, (ahelyett, hogy kérdezne), majd bevágnak egy négyszavas mondatot Orbántól, amiből nem derül ki, mire mondta ezt pontosan. Elég gáz ... Vélhetően így törleszt a sajtó frusztráltságában, mert pofára esett, ugyanis azt jósolták, hogy Cameron majd jól beolvas Orbánnak, de ez persze elmaradt.

Gerardus A. Lodewijk 2013.10.13. 23:40:50

Nekem itt valami nem kerek. "Is there a risk that he could become [...]", vagyis az interjúban egy kívülálló férfira vonatkozik a kérdés (gyk. a he egyes számú harmadik személyű hímnemű személyes névmás). Nyilván az újságíró nem 3., hanem 2. személyben beszél a vele szemben ülő interjúalanyról. Vagy ha igen, akkor ez nem interjú, hanem legfeljebb képzelt interjú (úgy egyébként: ki találta ki ezt az ostoba írásmódot az intervjú helyett?). És innen kezdve semmi sem garantált.

Gerardus A. Lodewijk 2013.10.13. 23:47:50

Ha viszont úgy szólt a kérdés, ahogy logikusabb lenne, azaz "Is there a risk that you could become [...]", és erre válaszolta azt a kérdezett, hogy "igen, van ilyen veszély", az meg olyan, mint a régi történet a rendőrrel és az Orbán-szoborral.
- Miért állsz itt? - kérdezi a barátja a szoborra vigyázó rendőrt.
- Hogy pl. le ne köpje senki.
- Ugyan, ki tenne ilyet?
- Hát pl. én, ha nem lennék egyenruhában.

@Blogger Géza: "bevágnak egy négyszavas mondatot Orbántól, amiből nem derül ki, mire mondta ezt pontosan" Ezt én is így látom.

Sírköves Slomó 2013.10.13. 23:59:33

@Gerardus A. Lodewijk: Teljesen mind1, hiszen ha azt mondta amit a politikai ellenfelei szerint mondott, az sem ingatja meg a belé vetett hitet.

Mert azt mondta ugye, hogy ha a gazdasági helyzet rosszabbra fordul (ennek külső ok miatt van igazi veszélye egy USA vagy más VG-ban meghatározó esemény miatt), akkor benne van a lehetőség.

Arra sok példát lehet hozni, hogy valódi válság esetén az autoriter vezetés tud érdemben lépni, a demokratikus nem (Hitler, Roosevelt is így kezelte sikeresen a válságot). És Putyin maga is nagyon sikeres, amit az orosz gazdaság nyugaton rég nem látott fejlődése mutat. Pl. Moszkvában ma magasabb az átlagkereset, mint Bp-en, 15 éve meg a harmada volt...

von Putri 2013.10.14. 00:10:15

Egyfolytában mulattatni tud engem a hazai libsi média. Bár jobban utálják Orbánt mint a kakit, mégis egyfolytában Orbán-kakin élnek. Mit bocsátott ki Orbán tegnap valahol, ezt csócsálják éjjel-nappal a ezek a haruspexek

Elvtársak, nem fog ez majd függőséghez vezetni? Importálni kell már most is az Orbán-kakit a kedvetekért

Gerardus A. Lodewijk 2013.10.14. 00:17:37

@panelburzsuj: Csakhogy a linkelt szöveg nem interjú (beszélgetés leírása), hanem memoár (emlékek leírása).

panelburzsuj 2013.10.14. 00:23:48

@Gerardus A. Lodewijk:
Ezt beszélgesd meg az újsággal. Biztosan meghajol majd az érveid előtt. Talán meg is követ a szerkesztőség, hogy eddig nem a te megrendelésedre dolgoztak.

Itt viszont az a volt a bánatod, hogy honnan került oda az az egyszem "he". Az újságból láthatod. Hogy nem egyszem, hanem egész bekezdésnyi.

Sírköves Slomó 2013.10.14. 00:24:55

@von Putri: A 'külföldi' libsi média meg még szórakoztatóbb.....

nepszava.com/2013/10/magyarorszag/orban-nyiltan-felvetette-az-eu-bol-valo-kilepest.html

/alcím a címlapon - nyíltan náci elméleteket hirdet..:)/

von Putri 2013.10.14. 00:32:39

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Nagyon régi orvosi tankönyvekben vannak fejezetek a kaki és a pisi érzékszervi vizsgálatáról. Persze ahány okos tudós annyi eredmény volt, ugyanabból a testi végtermékből. Most feltámasztják ezt a hagyományt a ballibbant médiaguruk

P.Freddy 2013.10.14. 00:34:55

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Egy komcsi mindig hazudik, nem tud mást csinálni, ilyen."

Nyugodtan nevezd nevén a büdös komcsifajzatját, Orbán Viktor mindig hazudik, nem tud mást csinálni, ilyen.

Rob67 2013.10.14. 00:48:59

@Blogger Géza: gejza, lefaradtal a bajai mozgositastol?
Ma csak ennyire futotta? Sehol egy joizul 'anyatokbudoskomcsilibbantak' kezdetu oda?
Mar benned sem lehet bizni elvtars? Hat mar egy joravalo komcsi sem a regi...

Gab198 2013.10.14. 03:19:22

Valaki kigyujtotte egyszer, hogy ahova Orban latogatoba megy es a vezetot tamogatasarol biztositja, ott mindig megbukik az aktualis fonok. Hat, 2015-ben valasztasok lesznek Nagy-Britanniaban es Orban ugy tunik nem fog szerencset hozni.

Gab198 2013.10.14. 03:24:04

@Blogger Géza: dehogynem derul ki: Orbantol megkerdeztek, hogy fenall-e a veszelye, hogy Putyin-fele eros emberre valhat-e Orban Magyarorszagon es o egyertelmu igennel felelt. Elfelejtette, hogy a Telegraphot tobben olvassak, mint a Magyar Nemzet cimu ujsagot, ezert elszolta magat, ennyi, nincs mit szepiteni.

Gerilgfx 2013.10.14. 04:40:12

én is félreértettem orbán viktort,

azt mondta, szabadságharcot folytat az eu ellen,

majd elfogadtatott egy olyan törvényt a pártjában, ami 2 éves bönrtönbüntetéssel súlytja az eu elleni ,,uszítást'' (akármi is legyen az)

majd elfogadott egy olyan törvényt, hogy ne(hezen) lehessen népszavazást kiírni az eu elhagyásáról

mer szabadságharc, vazze

a magyar politikusoknak nem kötelező az elmeorvosi vizsgálat?

lüke 2013.10.14. 06:12:35

the risk is there,
míért ne lenne rizikó?
csak nincs annyi pénz, s téli
olimpia se lesz nálunk,
ha már itt is független bíróság van, mint ott ,ahogy a Greepeace aktivisták elfogásánál mondta Putyin
a brit sajtót meg nem cenzúrázzák, legfeljebb meghúzták

talpi 2013.10.14. 06:44:07

mintha valaki azt említette volna múltkor, hogy ne azt nézzék amit mond, hanem amit csinál
ha hallotta volna akkor meg se kérdezi, de ezt a DT újságírója valszeg nem hallotta, ezért interjúvolta az alanyt

csavari 2013.10.14. 07:01:35

Nagyon egyszerűen, ha félre akarják érteni akkor félre is fogják! Ez nem is számítana ha valóban úgy cselekedne ahogy a "nyugati demokráciák" értelmezni akarják! A baj az hogy szöges ellentétben állnak a tettek a szavaival, azaz a legrosszabb zsidó helytartóként üzemel Magyarországon! Ez a baj az orsós likud vityával!

felcsutisuttyo 2013.10.14. 07:36:09

A DIKTÁTOROKAT LE SZOKTÁK ÖLNI...NEM? ---na azért!

Hertelendi 2013.10.14. 07:54:55

@felcsutisuttyo: Viktornak nagyon kéne figyelnie mi történik Berlusconival, a nagy példaképpel. Rá is ez a sors vár. Közmunka.

Netuddki. 2013.10.14. 08:10:37

Nekem egyvalami jött le az egészből. Magyarország putyinizálódik. Az orbán rezsim ugyanis akarva, akaratlanul tönkreteszi a magyar gazdaságot. Aminek a következménye az lesz amiről az orbán is beszélt. Ja, és igen, a putyinizálódást is ő fogja végrehajtani. Ugyanis az az orbán számára elképzelhetetlen, hogy más legyen itt rajta kívül hatalmon.
Ha így folytatja akkor lesz még itt igazi forradalom és igazi szobortöntögetés...

bgp 2013.10.14. 08:10:51

@jpmjpm: A faszt, Orbán Viktor nem hazudik külföldön.

Csak itthon.

Netuddki. 2013.10.14. 08:12:58

@kovi1970: Ja és igen, a putyin egy kicsit más formátumú gazember mint a "mi" viktorunk. Olyan "erőforrásokkal" rendelkezik amiről az orbán csak álmodhat. Na ezért veszélyes (saját magára nézve) amit a "zsebdiktátor" művel...

MACISAJT 2013.10.14. 08:14:12

Most hagyjuk is, hogy ez a putyinozás a bal-és/vagy hiszteroliberális belemagyarázás újabb iskolapéldája(most éppen a Telegraph interjúját félremagyarázva)...

Viszont ha már a Putyin példa is (újra) előkerült...(azért újra mert ez már lejárt lemez, a Spiegel c. hiszterolibsi orgánum már régesrég elsütötte a "Puszta-Putin" féle elméncséget).

Ami valljuk be, egy fokkal jobb mint a Mussollini-Hitler stb. asszociációk (szintén ugyanazokból a forrásokból), viszont (a ballibák számára) egy fokkal rosszabb mint Orbánnak De Gaulle-val való hasonlítása( Le Monde).

Ez a mostani putyinozás már-már szintén hízelgő.
(Nemrég debreczeni józsef közlegény még stopperrel mérte a moszkvai budiban az Orbán-Putyin találkozót:P)

Putyin ugyanis visszarántotta Oroszországot a szakadék,a totális szétesés széléről.
A jelcini farvizeken Oroszországot pillanatok alatt szétrabló oligarchákat szétverte, börtönbe záratta( Hodorkovszkij) vagy megfutamította(Berezovszkij, Guszinkij, Lebegyev és tsai, Londontól Tel-Avivig).
És most,a szíriai vegyitámadás kapcsán akkora külpolitikai maflást vitt be az USA háború párti lobbistáinak hogy a fal adta a másikat.
Putyin Oroszország többször megválasztott, tagadhatatlanul erős embere.
Gyűlölik is őt eléggé a "liberálisok".

És alföldi róbert is elmehet pussy riotnak:P

Netuddki. 2013.10.14. 08:15:27

@bgp: Hát legalábbis ha szerepelni akar a külföldi médiában (is), akkor nem játszhatja el azt velük amit a hazaiakkal. Ott nincsenek előre megírt, tiltott kérdések, és a média se a fideszé...

MACISAJT 2013.10.14. 08:17:14

"Viszont ha már a Putyin példa is (újra) előkerült...(azért újra mert ez már lejárt lemez, a Spiegel c. hiszterolibsi orgánum már régesrég elsütötte a "Puszta-Putin" féle elméncséget)."

Bocsánat, nem a Spiegel, hanem hasonszőrű társa volt, a Die Welt-ben Bolsen és Rosen (naná).

www.welt.de/politik/ausland/article11869003/Puszta-Putin-Victor-Orban-fuehrt-2011-Europa-an.html

blah 2013.10.14. 08:20:12

pontosan értik orbánt csak ha rámutatnak, hogy milyen hülye akkor hazudik valamit...

Hertelendi 2013.10.14. 08:23:58

@MACISZAR: Tökmindegy mit hadovázol, orbánt nem tudjátok kimosni, max. kénsavval. Akármerre megy csak hülyeségeket beszél, aztán rajta röhög a fél világ, ti meg jól megvéditek.

Spacecake 2013.10.14. 08:25:49

hat a brit politikusok,akikkel OV talalkozott,nem igazan kifogasoltak semmit MO-val v a kormannyal ,megint csak a ballib media ciripel...

hogyisvanezakkor??
a brit media meg a legutobbi Guardian-fiasko utan egyebkent is elveszitette meg a maradek hitelet is,mondjuk tudjak ezt ok is jol...

Sírköves Slomó 2013.10.14. 08:28:08

@kovi1970: 'Magyarország putyinizálódik. Az orbán rezsim ugyanis akarva, akaratlanul tönkreteszi a magyar gazdaságot.'

Hehe Putyin alatt az orosz melós bére joban emelkedett mint az amcsi, német, angol melós bére összesen. Szóval nektek ballib biorobotoknak a putyinizálódás pénzt hozna.

Sírköves Slomó 2013.10.14. 08:32:04

@Spacecake: Most 3 napig ez lesz a blogketrecben, hogy ne Baját kelljen magyarázni. Bár Mesterházy már megmagyarázta.

torró 2013.10.14. 08:41:05

Milyen jó hogy van nekünk Orbán:)) Kinn vezetnétek le már már beteges gyűlöleteteket.:)) Putyin rendbe rakta Oroszországot. És egy szétkabrancolt országot, mint a miénk is, nem lehet kisasszony módszerekkel gatyába rázni, főleg nem liberális módszerekkel, ami nálunk ragyogón bebizonyosodott. Ez a baj ugye? Jött valaki aki bebizonyította, hogy mégis helyre rakni a dolgokat. Csak hát ez sérti a tisztelt liberális baloldal érdekeit.Baloldal!? Már ők sem tudják milyen oldal, csak a kondér lebeg a szemük előtt. Orbán meg a ti terméketek, úgyhogy csend. Az ilyen újságírásról meg megvan a véleményem.Ugyan úgy ferdítenek és hazudnak mint apolitikusok. Úgyhogy egy szinten vannak.

kerület 2013.10.14. 08:42:17

Én így értem:

Megvan a veszélye, hogy autoriter erős emberré válik? Az országának Putyinává?
"A veszély valós" - Ismerte be Orbán, noha sokkal kisebb az esélye, ha Magyarország gazdaságilag sikeres. Úgy véli, a körülmények megváltoztak.

Szerintem tök egyértelmű. Amennyiben az unortodoxia megbukik, Putyinná akar válni.

MACISAJT 2013.10.14. 08:49:13

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: ("Most 3 napig ez lesz a blogketrecben, hogy ne Baját kelljen magyarázni. Bár Mesterházy már megmagyarázta.")

És mit tudott magyarázni a szerencsétlen Házmesteri?:P
Hogy sk. ragaszkodtak ahhoz hogy kapjanak ugyanott még egy zakót?:P
Hogy felvonult Baján egyesült hadrendben az egész gyurcsanyista nomenklatúra, hogy háztól házig jártak werberi utasításokra ...erre másodszor is akkora bukta lett nekik hogy fal adta a másikat?:P

Nehéz lehet...

tucano 2013.10.14. 08:49:28

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Pont ezért folyik éppen most, péntek óta Oroszországban a legnagyobb autóipari sztrájk, 480.000 munkás nem vette fel a munkát Togliattiban, a Putyin által kiküldött ejtőernyősök főnöke pedig megtagadta a parancsot a sztrájk letörésére és a laktanyákban maradt, a munkásmilíciák és a rendőrök közösen járőrözve tartják fenn a rendet. Gondolom a k. nagy béremelés miatt ilyen elégedettek.

lüke 2013.10.14. 09:00:06

@felcsutisuttyo:
disgrafia: ölni>löni
ez nem felcsúti disznóölés
@MACISAJT: Alföldi pussy riot-nak,
na azért annyira nem bátor........

a börtön meg a pol. gyilkosság nagy barbarság ,annyira ne bizzatok az orosz cáratyuskában ld. felettem szólót

MACISAJT 2013.10.14. 09:08:59

@lüke: ("a börtön meg a pol. gyilkosság nagy barbarság ,annyira ne bizzatok az orosz cáratyuskában ld. felettem szólót")

Ühüm. És akkor kiben is bízzak?:)
A "demokrácia mintapéldájában", az éppen világcsőd előtt álló USA-ban, ahol Snowden és Savange mire is számíthatna?:P

A pol.gyilkosság valóban disznóság.Pláné ha egész országban mészárolnak le folyamatosan százezreket, Iraktól Afganisztánig...

high up! 2013.10.14. 09:27:27

Nem a világ érti félre ezt a Nemzeti Hülyegyereket, hanem ő nem érti a világot. En bloc.

Orbenescu elvtárs összes eddigi bemondása a szarral vált egyenlővé. Íme a legveretes handandázásai: a Hanyatló Nuygatról, (apjának a komcsi nyelvezetén szólva: a Haldokló Kapitalzmus), a magyar Gyorsnaszádról, amelyik ugye 2013-ban Európa növekedési motorja lesz, az 1 millió munkahelyről (miközben nincsenek is új munkahelyek).

Ki az aki az idejét vesztegeti arra, hogy azt mélyelemzi, hogy ez a de facto 25 éve munkanélküli Nemzeti Demagógsztár Orbanescu épp mit handabandázik ma össze.

Nézzétek meg inkább a fidióta tábórát: szellemileg leépült banda, csak a pártbrossúrákban leírt 3 mondatot tudja felfújni (Elmúttnyócév! Bajnai! Nemleszünkgyarmatok!), aztán ennyi az agyállomány.
Pont ilyen síkhülye droidja voltak a legnagyobb komcsi vezéreknek is (Kádár, Ceaucescu, gyúrtcsány), ezekre a hasznos hülyékre építhették az egyébként nekik jól fizető hatalmi pozíciójukat.

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2013.10.14. 09:27:50

Most lelövöm a poént, a brit konzervatívok valójában látens kommunisták, azért is akarnak minél többen Brüsszelbe menni, mer' az is csak egy büdös kommunista brancs ám, ott kommunistáskodnak az elvtársakkal suttyomban, há' mindenki lássa'! Bezzeg ez a délceg Vlad, ez megmutassa' a félázsiai senkiháziaknak, hogy mi a demokrácia! Főleg hogy most már példaképe is van nekije, a Viktor elvtárs, aki vele ellentétben nem volt KGB-s, csak KISZ titkár, ezáltal úgy játszhatja a "nem is vagyok vérkommunista diktátorpalánta" c. komédiát, hogy hiteles marad a többségi kisebbségi hülyék körében, mondjuk ez most még csak Baja baja - ez most egy gyenge poén volt, de sokkal jobb, mint a fidesz.

És ezek a hülyék ezt a szart vissza fogják szavazni országosan, az meg már az én bajom lesz. Úgyhogy eladom amim van, csináltatok útlevelet, de istenúccse', ez lesz az utolsó befizetésem a nemzeti stadionépítő lófaszjóskáknak, inkább lapátolok szart a pokol tornácán, minthogy ezekkel a hazug gecikkel, vagy az őket támogató bárgyú faszagyú idiótasereggel a szükségesnél tovább szívjak egy levegőt.

high up! 2013.10.14. 09:29:38

@MACISAJT:

Azerbajdzsánban bízzal. Meg a wahabita Szaúd Arábiában. Meg az összes baromban, akik ezektől gondolják beszerezni Magyaro számára a 21. századi haladáshoz szükséges müködő tőkét, technológiát és tudás anyagot.

táltos 2013.10.14. 09:36:15

@Gab198: Inkább csak annyit mondott, hogy megvan az esély egy hasonló erős vezető felemelkedésére, mint Putyin.
És az esély tulajdonképpen bárhol megvan. Akár nyugaton is.

2013.10.14. 09:41:25

Orbán Viktort szűkebb pátriájában csak a tetves liberálisok értik félre!

Peterpapo 2013.10.14. 09:50:27

"Hogy lehet az, hogy egy tisztán, világosan beszélő magyar miniszterelnök valamilyen rejtélyes oknál fogva soha nem azt mondja, amit mond?"

A válasz roppant egyszerű. Viktor sohasem beszél egyértelműen, világosan, tisztán, pont azért, hogy elmondhassa, hogy ő sohasem hazudik (pedig de és állandóan, pont azért, mert nem beszél egyértelműen, világosan és tisztán). Na meg azért, hogy ne azt figyeljék, amit mond, hanem amit tesz.

Peterpapo 2013.10.14. 09:52:33

@Lindalinda:

Természetesen az agy nélküli, gondolkodás mentes, ostoba, seggfej, idióta, féreg Orbán-imádók értik minden szavát.

Peterpapo 2013.10.14. 10:35:47

@MACISAJT:

"erre másodszor is akkora bukta lett nekik hogy fal adta a másikat?:P"

Az hogy kinek lett bukta, bizonyos szempontból nézőpont kérdése. Az tény, hogy a Fidesz nyert, ezen kár vitatkozni, nem is akarok, de azért az eredmények tükrében az látszik, hogy a Fidesz nagyobbat bukott. :)

Eredmények a 2010-es választásról:

Dr. Bálint Tünde FIDESZ 523
Kajtár József CIVIL MOZGALOM/MSZP/SZEMA-ÖSSZEFOGÁS 2010 202
Preininger Rozália FÜGGETLEN 163

Összesen 888 fő szavazott

És most:

Kovács Csaba: 467
Teket Melinda: 406

Vagyis csak a kettejükre leadott szavazatok száma 873. Tehát elmondható, hogy most is legalább annyian mentek el szavazni, ehhez képest a Fidesz éppen csak hogy nyert, Ha nem sértenek kampánycsendet és nem szállítják rémülten a szavazókat a a szavazókörbe, 2002 után újra baloldali képviselője lenne a szavazókörnek. Szóval ki is bukott egy orbitálisat? :)

Lencsés István 2013.10.14. 10:38:21

" .... Hogyan lehetséges az, hogy Orbán Viktort folyamatosan félreértik nem csupán szűkebb pátriájában, de lassan az egész világon? .... " . ORBÁN VIKTOR - t itthon csak azok értik félre akik nem jobboldaliak , azaz a divatmagyarok . A világon meg hogy nem értik ( bár ez sem igaz , sőt .... ) az nem jelent semmit .

Peterpapo 2013.10.14. 10:41:03

@MACISAJT:

Ja és úgy tűnik, hogy akik 2010-ben a függetlenre szavaztak, azok is inkább az MSZP-t szeretnék, mint a Fidesz-t. ;) Nagy bukta lesz ebből 2014-ben! Készüljetek fel rá lelkileg! És nem foghatjátok csalásra, mert a jelenlegi rendszerben a fidesz nagy előnyben van.

luis5 2013.10.14. 10:42:23

Rugózhattok a Putyin hasonlaton amennyit akartok, de Putyin sikeressé tette az országát. Akkor tetszett a Nyugatnak mikor Oroszország gyenge és kizsákmányolható volt.
És ami a legfontosabb: az orosz választók többségének is ez a véleménye.
Ezt úgy hívják hogy demokrácia. És ez nem tetszik a nyugati közvélemény formálóknak, de erre az oroszok tesznek magasról :-) És igazuk van.

Peterpapo 2013.10.14. 10:43:32

@Lencsés István:

Nem a jobboldaliak értik csak Viktort, hanem csak a fidióták értik Viktort. Akiknek van esze, tudják, hogy hazudik fosva, mint te is.

luis5 2013.10.14. 10:44:45

@high up!: Baráton ezen országokból-ha sikerül- elsősorban pénzt és piacot szerzünk-ha érted miről beszélek.

Ha az USA-nak nem büdös a a szaudi pénz és olaj, nekünk se legyen az.

2013.10.14. 10:48:52

Baromi jó: New York Times:

Leaders at meetings of the World Bank and International Monetary Fund said the United States must raise its debt ceiling and reopen the government so as not to cause “massive disruption” worldwide.

Az IMF biztatja az USA-t, hogy legyen még nagyobb az adóssága... Más államokat meg ezért büntetnek.

Erő e-meló 2013.10.14. 10:49:02

@Peterpapo:
Egy helyi önkormányzati képviselő választáson a jelölt személye a meghatározó, de egy országos választáson a pártszimpátia alapján döntenek elsősorban a zemberek. Azt pedig elég nehéz lesz összekaparni a sötét múltú, zavaros jelenű és jövőkép nélküli baloldalnak

Erő e-meló 2013.10.14. 10:58:00

@MACISAJT:
Rostál a maga módján a történelem. Orbán köszöni jól megvan, miközben a német libsik kihullottak a Bundestagból.

A hazai hiszterokratákra is ez a sors vár, csak a vörös MSZP tyúkanyó alá bújva élvezhetik a fészek melegét

Boka1 2013.10.14. 10:58:18

Az a gond Bajnaiékkal, hogy jobboldali gazdaság politikát folytattak, ami a magyar lakosságtól fajta idegen. A rezsi csökkentős, ingyen egészségügyes népréteget meg nem lehet lecserélni. Másik hiba, hogy a sötétség ellen harcolnak, nem a fényért. Magyarul ugyanabban a levesben főnek.

blah 2013.10.14. 11:49:00

@Lindalinda: én a helyedben nem akarnék okoskodni ha csak ennyit látsz az egészből...

susu64 2013.10.14. 11:50:32

@tobeor: tudod az úgy van, hogy minden szavazatszedő bizottságban ül néhány ember: egy elnök, az önkormányzati (hivatalos) delegáltak és a pártok önkéntesei. Namármost, a szavazás befejezésével mindenki nekiáll számolni, összesítik a szavazatokat, utána minden pártdelegált felhívja a saját pártját és bediktálja az eredményt. Egyetlen választókörzetben ez azonnal végeredmény is. Ez ennyire egyszerű. Tehát az MSZP is ugyanakkor tudta meg a végerdményt, mint a Fidesz, de mivel újra sem sikerült győznie, nyilván nem jelentett be semmit.

igazi Ténytár 2013.10.14. 12:10:48

@ Nem eleg hogy félrefordítják a gonosz ánglusok, de még az áruló Konzervatív Brit Kormány EGY ÜRES KÉPPEL illusztrálja a látogatását! ;-)))

www.gov.uk/government/news/pm-meeting-with-prime-minister-orban

Együtt 2014 különítmény 2013.10.14. 12:11:49

@susu64:
Teket Melinda is tudta már szavazatra pontosan a végeredményt, ez így működik. De a korifeusok még törik a fejüket hogyan lehetne a vereséget megmagyarázni

igazi Ténytár 2013.10.14. 12:13:23

@jpmjpm: "egyszerüsítve: - "Viktor, diktátor vagy?"
- "Igen"

Oh azok az állandóan félreértik szegényt évek óta!
_________________

index.hu/kulfold/hirek/53345

HAIDER: Orbán KÖZEL ÁLL HOZZAM

Jörg Haider a Corriere della Sera pénteki számában képtelenségnek tartotta Ausztria esetleges kilépését az unióból. Ha azonban nem oldják fel a korlátozásokat, maguk az európai politikusok szigetelik el magukat, még távolabb kerülve ezáltal a tömegektől. Haider a La Repubblicának is interjút adott, s abban egy kérdésre válaszolva hozzá egyik legközelebb álló politikusnak nevezte Orbán Viktor kormányfőt. Az olasz napilap tudósítója így tette fel a kérdést:

"Kik azok, akiket Ön a jövő politikusainak nevez, s akik a legközelebb állnak önhöz?"

Haider válasza: "Például a magyar liberális-konzervatív miniszterelnök, Orbán. Nyugat-Európában néhány dán és norvég politikus is magáénak vallja eszméinket.

Lencsés István 2013.10.14. 12:35:03

@Peterpapo: Ilyenek nincsenek , hogy . : " .... fidióták .... " . ORBÁN SOHA nem hazudik , és én sem hazudok , meg nevem is van veled ellentétben . :) ;)

GQ 2013.10.14. 12:45:55

@Gerardus A. Lodewijk:

ha már a kérdésnél kiszúrtad, nézzük már meg, a cikkben hogyan hívatkoznak orbánra:

"He became prime minister for the first time in 1998, until 2002, and then, after wilderness years, returned to power with a landslide in 2010. His time in office has been controversial. He has been accused, often by European Union officials, of too much nationalism, of suppressing media freedom, politicising the judiciary and the central bank, and even of stirring up ethnic tensions. Has the great liberal freedom-fighter narrowed? Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?"

végig e/3-ban, mert nem interjú, hanem róla írnak és utána tőle idéznek. szóval a HE itt orbánt jelöli. ezt benézted, de nem baj, megesik mindenkivel :)

Peterpapo 2013.10.14. 12:49:17

@Erő e-meló:

"Azt pedig elég nehéz lesz összekaparni a sötét múltú, zavaros jelenű és jövőkép nélküli baloldalnak"

Egy zavarosabb jelenű és egy nagyon téves és hazug jövőképpel rendelkező jobboldal ellen nem lesz annyira nehéz.

Együtt 2014 különítmény 2013.10.14. 12:51:30

@ténytár:
Nem is tudtam hogy Haider pénteken nyilatkozott. Öt évvel a halála után ez mindenesetre szép teljesítmény

Peterpapo 2013.10.14. 12:51:32

@Lencsés István:

De vannak. Név szerint ismerek olyanokat. Például Lencsés István. És épp úgy hazudik fosva,mint Orbán Viktor.

Nevem nekem is van. Gondolod név nélkül élhetnék? :) ;)

Lencsés István 2013.10.14. 12:59:19

@Peterpapo: Mondom nincsenek , ha ez nem jut el , akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . Nevem van , és nem hazudok , ha ez sem jut el , akkor első mondat jön . Lehet van neved , de nem vállalod ( azaz fosol ) ráadásul hazudsz is ami még szánalmasabb .

Peterpapo 2013.10.14. 13:04:39

@Lencsés István:

Én meg mondom, hogy vannak. Ha azt mondod, amit Orbán, akkor hazudsz, mert nekem tényeim vannak arra, hogy Viktor hazudik. De vállalom, mert Péter vagyok és nem fosok, mert nincs miért és én nem hazudok, mert tényeim vannak arra, hogy Te és Viktor hazudtok. Méghozzá fosva. ;)

MACISAJT 2013.10.14. 13:06:28

Csak úgy kérdem(költői kérdés, válasz szükségtelen:P):
a 168Óra és az Index kirakata akciósan two in one?:P

www.168ora.hu/blogblokk/brit-konzervativ-cenzura-versus-orban-119532.html

Gerardus A. Lodewijk 2013.10.14. 13:21:17

@GQ: Igazad van, a beszélgetőtárs olvasóknak való bemutatásánál teljesen indokolt az e/3. A neki feltett kérdéseknél viszont ugyanennyire megtévesztő. Ugyanis emiatt nem tudható pontosan (de persze sejthető), mire válaszolt igennel a kérdezett, ami mindenféle belemagyarázásra adhat okot.

"végig e/3-ban, mert nem interjú, hanem róla írnak és utána tőle idéznek"
Tehát egyetértünk abban is, hogy ez így nem interjú.

Wilson11 2013.10.14. 13:27:26

@Gerardus A. Lodewijk: Nincs is semmi érthetetlen.

Úgy lett feltéve a kérdés, hogy az az Orbán, aki a Soros alapítvány pénzén ment okulni, majd az ország nagy liberális vátesze volt, létezik-e, hogy Ő az európai Putyinná váljon?

Lehetséges, mondta Ő.

Aki ezt félreérti, legyen miniszterelnök vagy sima blogolvasó, az kérem hülye. Nincs ezen mit magyarázni.

2013.10.14. 13:28:50

Tök mindegy, hogy Orbán hazudik vagy sem: ő egy politikus. Az ellenzék un. vezéreinek se tekintélye, se követői, se éleslátása nincs. Egy dolgot szeretnének: hatalmat. Épp ezért abban nem lesz részük!

Peterpapo 2013.10.14. 13:30:03

@MACISAJT:

Ja csak úgy mint a Hollandia - Magyarország 8 - 1 címmel megjelent összes cikk, vagy címlap. :)

Peterpapo 2013.10.14. 13:34:52

@Lindalinda:

Hogy lenn már mindegy, hogy hazudik-e vagy sem? Mert ha hazudik (és hazudik), akkor semmiben sem különbözik azoktól, akik a hazugságaik miatt lettek elzavarva a kormányból. Azt is tudjuk, hogy a politikus alapból hazudozik, tehát ha Orbán egy politikus, akkor hazudik. Ez ennyire egyszerű. Orbán sem azért akar miniszterelnök lenni, hogy segítsen az országon, hanem a hatalomért. Ha nem így lenne, akkor nem így csinálná, amit csinál.

high up! 2013.10.14. 14:14:23

@luis5:

Milyen piacot szerzel te Szaúd-Arábiában meg Azerbajdzsánban zsenikém? Még alvállakozónak se tud bemenni egy átlag magyar cég, annyira tőke meg technológia hiányos.

Teccik tudni, ezért kellene a 80%-os EU kapcsolatot a bérmunkáról meg az uborka exportról a következő fokozatba emelni, ami a kkv-kat export képesebé teszi. Csak hogy a félázsia fidióták nem az EU vonalat erősítik, hanem minden EU befektetést és kooperációt elijesztenek.

De nem baj, majd a 0,001% súlyú azeri piacon növünk 20%-ot, aztán abból lesz ám a Nagymagyorsági jólét!
Birkamenet örvendjetek a sikereknek!

tobeor 2013.10.14. 14:19:25

@susu64: nem kell a szerecsent mosdatni, ez védhetetlen választási csalás, már nem is tudom hanyadik Baján. nyert a maffia egy tét nélküli helyet, cserébe mindeki tudja hogy ez egy cigányokat fával és közmunkával zsaroló csaló hazug maffiapárt. Mondjuk eddig is tudtuk, de most már tagadhatatlan.

susu64 2013.10.14. 14:31:06

@tobeor: de ki beszél itt választási csalásról? Még egy apró gondolat: ugye, ebben a körzetben általában fideszes szokott nyerni. namármost az öt körzetből háromban kis különbségű MSZP győzelem, a másik kettőben nagy különbségű Fidesz többség. Nem lehet, hogy esetleg a három MSZP többség volt az MSZP - től már megszokott láncszavazásos - gulyásleveses - lejárt élelmiszercsomagos rásegítés (=csalás)? A szerecsenek melleseleg a te oldaladon vannak, de nem lehet őket fehérre sikálni, eddig sem lehetett.

tobeor 2013.10.14. 14:36:18

@susu64: Csak az beszél választási csalásról, akinek van agysejt a fejében. Az, hogy te oldalazol, az bizonyítja hogy fideszes vagy, azok nem bírják elképzelni, hogy valaki nem szoci, ha nincs velük :D istenem milyen szofisztikált gondolkodás...
ami meg Baját illeti, kár a gőzért, bírósági papír is van a maffia csalásáról, Zsigó elvtárs maga ismerte be hogy illegális információkkal élt (nem mintha lenne bárkinek kétsége), és még lehetne sorolni, hogy stílszerű legyek a maffia egy nyerges-vontatónyi szart öntött magára, lehet ezt tisztogatni, de nem fog menni.

GQ 2013.10.14. 16:44:54

@Gerardus A. Lodewijk: semmi félreérthető nincs benne, pontosan tudható, hogy kiről szól a cikk. hiszen nincs más személy említve, így a személyes névmás (he) csakis vityára utalhat. csak annak megtévesztő ez, aki nem tud értőolvasni (vagy nem akar).

sunika 2013.10.14. 19:23:02

Úgy lehet félreérteni,mint Kővér L. köteles beszédét./ld.Debreczeni Józsi Orbán könyve./A cikk írójának:benneteket nem lehet félreérteni.1945 óta mocskos hazaárulók vagytok.1947 óta olvasom a magadfajták sajtóját, hallgatom a rádiót.Hazudtatok, mószeroltatok éjjel nappal.

Gerardus A. Lodewijk 2013.10.14. 19:44:20

@GQ:
"semmi félreérthető nincs benne"
Nem félreérthető, hanem megtévesztő.
"pontosan tudható, hogy kiről szól a cikk"
Ezt én a 13:21-kor írt hozzászólásomban nem is vitattam.
"nincs más személy említve"
Ezt sem vitattam.
"a személyes névmás (he) csakis vityára utalhat"
És ezt sem vitattam.

Amit szóvá tettem (és akkor most én kérdezem, hogy ki nem tud értőolvasni): nem tűnik ki a cikkből, hogy pontosan és szöveghűen mi volt az a kérdés, amelyre a kérdezett az "Igen, van ilyen veszély" szavakkal válaszolt. Nagyjából persze sejteni lehet, de csak nagyjából. Ez az egész cikk hitelességére rányomja egy kicsit a bélyegét. Tehát nem azt mondom, hogy ne lehetne jó eséllyel kikövetkeztetni, hanem azt, hogy lett volna ennél egyértelműbb megoldás.
süti beállítások módosítása