Igen, mi is magyarok vagyunk

H_A Címkék: kampány augusztus 20 önkormányzat magyarság román Székesfehérvár Orbán Viktor Szent István Bartók Béla2013.08.21. 11:23

Valószínűleg hosszú napokig fogunk még rágódni az augusztus 20-i nagyívű, ünnepi események egyikén-másikán, minden bizonnyal még számtalanszor keresztre feszítjük Alföldit nemzeti rockoperánk újraértelmezéséért, vagy hazánk nagyjainak megmondásaiban próbálunk majd értelmet keresni. Az elmaradt vagy éppen megrendezett tűzijátékokon, az ingyenesen fergeteges Ákos-koncerten és a be nem jelentett politikai demonstráción túl, számomra mégiscsak Orbán Viktornak a helyi önkormányzat segédetével nyújtott székesfehérvári alakítása és az egész groteszk történet koronázta meg és tette emlékezetessé az idei államalapítás ünnepét. A megfelelő előjellel, természetesen.

Két nap után is van valami hátborzongató abban, ahogy feleleveníteni próbálom, milyen pofátlan természetességgel vette a szájára Szent István intelmeit a magyar miniszterelnök, hogyan hintette szét nagylelkűen a város adósságát egy asztal fölött az egész országra, és milyen gyomorforgató módon ünnepeltette magát a néppel. Azoknak, akik még véletlenül sem szakmai, hanem ideológiai alapon botránkoztak meg azon, amit Alföldi az arcukba tolt István, a király címen, ajánlom figyelmükbbe a hasonlóan mély megbotránkozás lehetőségét azon, amit Orbán nemzeti ünnepbe csomagolt választási kampány(blöff) formájában elművelt a székes városban. 

"Légy, szelíd, hogy soha se harcolj az igazság ellen!;
Légy, becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess!;
Légy, irgalmas, minden erőszakot szenvedőhöz!;
Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel föl, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és gyűlölség."

Igen, ezek a Szent István-i gondolatok hagyták el Orbán száját, és Székesfehérváron nem nyílt meg a föld, sem kínos nevetés, sem felháborodott morajlás nem zúgott végig a tömegen, az elemek haragja nem sújtott le sem a szónokra, sem az egybegyűltekre. A magyar emberek egy jó részének ugyanis teljesen természetes, hogy augusztus 20-án a tiszteletadás és alázatos főhajtás helyét olcsó, de annál hivalkodóbb marketing- és PR fogások veszik át, amelyek a személyi kultusz kiteljesítésére irányuló jól célzott lépésekkel sötét idők emlékét festik nemzeti falainkra.

"– Jó napot, Orbán Viktor vagyok! – nyújtott kezet egy férfinak, aki erre mérhetetlen zavarba jött.
– Jó napot – hebegte, és csak annyit tudott még kinyögni. – Mi is magyarok vagyunk!
– Nagyon helyes – biccentett elégedetten a kormányfő".

Az Orbán Viktor és idős szimpatizánsa közötti párbeszédben elhangzott, a nép hangját megtestesítő hebegés a megnyugtató válasz minden kérdésünkre, minden problémánkra. Hogy mi is magyarok vagyunk. Amit csak az emelhet négyzetre, hogy lehetőleg egy hétig nem mosunk kezet, miután Orbán Viktor közelébe kerülhettünk, és ő megszorította mellső végtagunkat.

Azt hiszem ebben a párbeszédben és  gesztusban benne van mindaz, amit az elmúlt évek démoni, állandó ellenséget kereső és megtaláló, szabadságharcos, kirekesztő, megosztó politizálása eredményezett ebben az országban. Mindaz, aminek sem az alázathoz, sem a szelídséghez, sem az irgalmassához nincs köze. Semmihez, amiről az Orbán által kisajátított Szent István-i eszmeiség szól.

Ellenben benne van az, ahogyan a szüntelen riogatással, a gyűlölt másik oldal kitartó gyalázásával egyre magasabbra tornászott népi ingerküszöb a magyarok és nagyon magyarok, az igaz magyarok és az idegenszívű nem magyarok csoportjainak tudatos kettészakítási kísérleteit normalitásként, evidenciaként értelmezi. És amikor szeretett vezére vérbeli celebként augusztus 20. magasságában leereszkedik közé, magyarságát pajzsként maga előtt tartva, zavart bizonyítási kényszer által vezérelve igyekszik a tudtára adni, hogy ő a jó oldalon áll.

Hát ilyen a mi kis államalapító, ünnepi színjátékunk, amelyben áldott szerencsénkre magyarok vagyunk. Olyannyira magyarok, hogy Bartók Béla Román népi táncok c. műve is csak akkor vállalhatóan magyar számunkra, ha egy abszurd diplomáciai botránytól való mondvacsinált rettegésünkben szándékosan elhagyjuk belőle a "román" jelzőt. Ügybuzgó, kicsinyes, üldözési mániás, utólag magyarázkodó, torz magyarság ez, feleim. Szürreális és végtelenül szomorú. Keresztmetsze annak a rendszernek, amely Orbánt feltétel nélkül kiszolgálja. Nem tudom, hogy Bartók Béla magyarságának mi köze van ehhez a ripacskodó kirakatmagyarkodáshoz, de vérlázítóan méltatlan ez arra a - magyarságával a legritkább esetben sem hivalkodó - zeneszerzőnkre nézve, akinek művészete és tudományos munkája jóval túlmutat a magyar zenetörténeten: az egyetemes kultúra mércéjével mérhető. Amely egyetemesség legfontosabb ismérve, hogy ugyanannyira magyar, mint amennyire szlovák, török, arab, vagy éppen román.

A kamerák előtt királyi többesben nagylelkűen adakozni, beváltatlan ígéreteket látszat-sikerekként eladni vagy - ha úgy adódik - érthetetlen bizonyítási vágyaknak engedelmeskedve világhírű zeneművek címét önkényesen módosítani egyáltalán nem Szent István szellemi örökségének ékes bizonyítéka. És igaz ugyan, hogy magyarok vagyunk, de egyre biztosabban látszik: mégiscsak van bennünk valami abból a rácsok mögé zárt, megnyomorított kis nemzetből, amely a magát "nemzetinek" szajkózó, hatalmi törekvéseiben határt nem ismerő kormányzásnak végletesen ki van szolgáltatva. Amely a vezér lábnyomainak szimbolikus csókolgatása közben a legapróbb, üveggyöngynek álcázott, tartalmatlan ígéretet is kitörő lelkesedéssel és könnyes hálával fogadja.

Nemzetisége, igaz magyarsága szempontjából kétes származású (kún, félig székely, félig román, vagy tán egészen az) költőnket parafrazálva csak annyit tennék hozzá: József Attilához hasonlóan, valószínűleg Szent István sem így képzelte el a rendet.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr485469124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.08.21. 16:45:48

Halálra van ítélve gazdaságilag ez a szerencsétlen gyakorló elmebeteg,hiába hazudik mindenkinek még magának is.Nem csak ő törpe hanem Magyarország is az 500 milliós Európához viszonyítva.Pár tockost már kapott de még mindig azt képzeli hogy ő valaki,pedig itthon is kisebbségi a támogatása.

KANADA 2013.08.22. 08:42:49

Ennyire nincs miről írni? Az Index is állandóan ezen lovagol. Ez egy annyira kis dolog, hogy kár ezen hisztizni!

Pan Modry 2013.08.22. 08:43:02

remelem hamar feltorli valaki Orbannal a padlot, legyen az Merkel vagy Reding...

delejes 2013.08.22. 08:50:52

@KANADA: A "román" szó ki nem ejtése szimbólum. Egy alatvaló nem mer kimondani egy szót. Ez egy látványos gesztus, nem úgy mint az az egzisztenciális rettegésben tartás amiről az érintettek nem mernek beszélni mert félnek.
Hát ezért kell erről beszélni, legalább ott ahol lehet. Nyilván a hírtévében ilyenről nincs szó.

delejes 2013.08.22. 08:52:42

...alattvaló... elnézést

kvadrillio 2013.08.22. 08:53:04

hmm...ez a kretén Szikora Róbert...a hírtv-n most, nagyon gyengeelméjű benyomást kelt..........
nem baj !
kitüntetjük ! :O)

Pan Modry 2013.08.22. 09:02:53

@delejes:
undorodok az ilyen un. alattvaloktol, egyszeruen gusztustalan amikor valaki onkent lesz kvazi rabszolga es meghunyaszkodik.
Az Orban-Gyurcsany feleket csak egyszeruen utalom, de az ilyen meghunyaszkodo alakokat egyszeruen megvetendo, szanalmas figuraknak tartom.

♔bаtyu♔ 2013.08.22. 09:29:57

Persze, miközben ájtatoskodik, akár szemen is lövethette volna az Astoriánál tüntető devizahiteleseket valamilyen mondvacsinált indokkal, mint Gyurcsányék.

Igen, elhagyták a románt. Nagyon probléma, elrontotta az én aug. 20-amat is, sőt most sem alszom jól, szabályszerű trauma ért.

Ezek az Orbánék kurvára nem tökéletesek, annyi minden húzósabbat lehetne róla írni, néha az az érzésem, az ilyesmi posztokat ők támogatják.

Ez olyan fontos? Lehet, hogy nem is tudta, vagy csak rövidített, akármi, vihar ez egy pohár vízben.

bigthereal 2013.08.22. 09:47:51

mi az a román?

egy mű nép egy mű nyelvvel, összetákolt ország a semmiből, amihez területeket lopkodtak, ezek a románok

nincs okunk szeretni őket, semmi! tisztelni meg végképp...

Pan Modry 2013.08.22. 09:54:43

@bigthereal:

mi az a magyar akkor?

szlavok es torokok kevereke, akik akkora balfaszok hogy az osszes haborujukat elvesztik

bigthereal 2013.08.22. 10:09:35

@Pan Modry: igen?

kicsit gondolkodj már el a magyar nyelven, és ha valami dereng a belső sötétségben, már nem fogsz ekkora baromságokat írni...

egyébként a románok is csak úgy nyertek háborút, hogy 16-ban a németek taktikai okokból nem nyomták bele őket a fekete-tengerbe, 44-ben meg hátba támadták a szövetségeseiket

szép

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.08.22. 10:11:06

Én ezt a túlbuzgóságot csak "Felszállott a páva!" szindrómának nevezném. ;) A nagy vezérnek benyalók mindig is sokan voltak és lesznek Főleg, ha az Országos Vezető ezt szereti is... :(

Jenyei 2013.08.22. 10:18:28

@bigthereal: f@szkalap vagy a köbön, viszon taz látszik, hogy a Magyar Hírlapot olvasod. Olyan is vagy, agyhalott barom.

vladimir964 2013.08.22. 10:28:00

Ha ez a román kifelejtősdi igaz, akkor elértünk a kreténizmus és debilitás csúcsára. Egyébként szimbolikus, hogy magának Bartóknak is egy hasonló kormány alatt/miatt lett hányingere és hagyta itt a mélymagyar magyarkodókat.
"Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen."
(Surányi Miklós)
És még egy mai leképezés vagy 100 év ezelőttről:
"Megöl a disznófejű Nagyúr,
Éreztem, megöl, ha hagyom,
Vigyorgott rám és ült meredten:
Az aranyon ült, az aranyon,
Éreztem, megöl, ha hagyom."
(Ady Endre)

Mekk Meister 2013.08.22. 10:28:56

@Pan Modry: Megszólalt az européer? Reding törölje fel a padlót? Neked is lehet egy tartásod. Ahogyan kiviláglik a másik kommentedből is.("mi az a magyar akkor? Szlavok es torokok kevereke, akik akkora balfaszok hogy az osszes haborujukat elvesztik ") A tefélék abban látják a maguk szellemi felsőbbségét, hogy csak szidják a saját maguk fajtáját, ahogyan te is mocskolod a magyarokat. Te minek tartod magad? Más a kritika, és más ez a stílusú mocskolódás.Vagy ez már a liberális oldal fajelmélete lenne?

tingli-tangli 2013.08.22. 10:33:58

Szeresd vezéred, és gyűlölj mindenkit, aki mást gondol, mint ő. Ez a lényeg, a gyűlölet. Itt mindenkinek gyűlölni kell, aki mást gondol, másként él, jobban megy neki. Gyűlölni kell a szomszéd népeket, az Eu-t, amerikát. De érdemes elbeszélgetni szlovákiai, erdélyi magyarokkal, és nem magyarokkal. Egy közösségen belül ők nem gyűlölködnek, azt a politikusok indukálják, amikor a közigazgatásban megkülönböztetik a magyarokat. A magyarság fogyását a hazán kívül a vegyes házasságok okozzák, mert a gyerekeket már nem tanítják magyarra. Nagyváradiak mondták, hogy az a mi nagy bajunk, hogy nem tudunk összefogni és egy irányba húzni.

bigthereal 2013.08.22. 10:36:23

@Jenyei: lenyűgözőek az érveid:P:D

magyar hírlapot soha nem olvastam, nem is fogok

spqr1 2013.08.22. 10:39:35

Az egyik elhagy egy szot, abbol vilagraszolo hacacare van, a masik atvarial egy komplett mut idoben, temaban, diszletben az meg koser. Na elmentek ti a picsaba.

bigthereal 2013.08.22. 10:44:49

@vladimir964: "mélymagyar magyarkodókat."

fokozd még...

olyan is van, hogy mélyamerikai amerikaiaskodó?
vagy mélyfrancia franciáskodó?
vagy mélycseh cseheskedő?
esetleg mélyspanyol? mélyportugál?

idióta...

Pan Modry 2013.08.22. 10:47:06

@bigthereal:

ez duma, a haborut meg kell nyerni, nem utolag belemagyarazni minden maszlagot

Pan Modry 2013.08.22. 10:47:52

@Mekk Meister:
egy masik hozzaszolo szidott egy masik nepet, birom azt ha valaki masokat leszol, de ha neki beszolnak akkor hirtelen kurvanagy onerzete lesz, szanalmas...

Pan Modry 2013.08.22. 10:49:39

@Mekk Meister:

igen Orbant ruhellem, nem azert mert magyar vagy nem magyar, hanem azert mert egy szar ember...

...es jelenleg Magyarorszagon senki nem eleg tokos ahhoz hogy feltorolje vele a padlot, de remelem majd valaki hamar megteszi...

Raadasul ha Orbant kuldik el a picsaba, akkor nem a magyarsagot kuldik el a picsaba, hanem az orban nevu embert es a fidesz nevu fos szervezetet

Mekk Meister 2013.08.22. 11:07:06

@Pan Modry: Ha már a románokra ilyen érzékeny valaki, akkor talán nem lenne túlzás azt elvárni, hogy ne essen át a ló túloldalára, és a saját fajtáját ilyen stílusban szólja le. Mindamellett, hogy valóban nem árt a kritikai hozzáállás saját magunkhoz.

Mekk Meister 2013.08.22. 11:11:11

@Pan Modry: Redinget szerintem túl sok egyéb érdek motiválja a balhézásra. Nem a tisztelt magyar választópolgároknak kellene kezdeniük a törlést, mindenféle érdekvezérelt külföldiek helyett?

Pan Modry 2013.08.22. 11:45:58

@Mekk Meister:

amit a magyarokrol irtam kerdojellel akartam. Egyebkent nem erdekelnek a romanok, csak eppenhogy hatalmas taplosagnak tartom amikor egy belterjes magyar ossza az eszt mas nepekrol.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2013.08.22. 11:48:56

@spqr1: Utóbbi a szerző(k) egyetértésével és engedélyével tette, de ne zavarjanak a tények, kérem szépen!

vladimir964 2013.08.22. 11:52:26

@bigthereal: Örülök, hogy ennyire megérintett a dolog, ez is volt a célom a hozzád hasonlókkal.
És a barátaidna:
"Tudott dolog, hogy amit a műveletlen vagy félrevezetett tömegnek sokszor elismételnek, az a legtöbb agyban hamarosan az axióma, a bizonyításra nem szoruló alapigazság körvonalait ölti."
(Nemere István)

2013.08.22. 12:31:10

mekkora dolgot csináltok egy semmiségből

@Pan Modry: azért nem vonnék magyar-román párhuzamot mert utóbbiak rosszul jönnének ki belőle. nem sok olyan tróger, semmirekellő, cigány nép van és ez nyilván általánosítás de van elég tapasztalatom, hogy megtegyem. überelnek kb minden rosszban hidd el. nagyotmondók, még többet panaszkodnak, és mindemellett még nagyobb birkák. de egy oltyánt a cigánytól nem is különbözteted meg ránézésre.

Muzsikok közt 2013.08.22. 12:32:09

Alföldi egy buzsi féreg.

A románoknak adta volna ki a nemzetit ünnepelni, most meg közpénzt adnak neki rendezésre.

Noooormális?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2013.08.22. 12:49:22

@Muzsikok közt: A bevétel jól jött volna, a... nemzetet meg meg ne halljuk, ugye?
Alföldi meg művész, a milyenségét lehet vitetni, a többit marhára felesleges, nem?
Mert magyarok vagyunk..:-(

Elijah_Baley 2013.08.22. 12:57:16

akkor most bartók béla román volt?
midig aszittem, ukrán.

Muzsikok közt 2013.08.22. 13:14:11

@mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik): persze neki jól jött volna hiszen egy hazátlan gyökértelen szardarab, mint te.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.08.22. 13:24:01

@Muzsikok közt:

"Alföldi egy buzsi féreg."

nem ismerem Alföldi Róbertet és nem ismerlek téged sem.
De amit róla látok/tudok és amit a te pár mondatod alapján rólad gondolok, a szerint te ennek az embernek a kis lábujja körméig nem érsz fel.

Ellenben fröcsögni és féregnek nevezni egy gondolkodó, alkotó, a világ számos híres színpadára tárt karokkal várt rendező-színművészt kiválóan tudsz, igazán büszke lehetsz magadra.

ON:
Mit is várjunk attól a hatalomtól, amelyik a '48-as, Nemzeti Múzeumnál megtartott 2011-es megemlékezéskor Petőfi verséből komplett versszakokat tett margóra...

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.08.22. 13:39:22

Csak a szokásos libsi okádás,Orbán így,Orbán úgy,buzulás,rasszistázás.Ennyire nincs semmi új?

Dekatlon 2013.08.22. 14:43:39

Gratulálok a szervezőknek. De most komolyan, pártfüggetlenül, ez szimpla dilettantizmus:
Ha Bartók darabjának problámás a címe, akkor másik darabot kell műsorra tűzni. Ha nem megy, lenyelni a békát.
Ez a megoldás, nem megoldás.

"Ez több, mint bűn, ez hiba!" (Antoine de Boulay)

Dekatlon 2013.08.22. 14:47:35

@Mikóka Málmán: itt nem a "libsi okádás" a gond cimbora, az borítékolható volt, egy ilyen lápésre. Egy Bartók mű címét megváltoztatni? Hanem a probléma megoldás buta módja.

KANADA 2013.08.22. 16:47:48

@delejes: Te is csak egy fizettet rettegő vagy.
süti beállítások módosítása