Felértünk a csúcsra: a harc folytatódik

H_A Címkék: demokrácia függetlenség szabadságjogok gyarmat szabadságharc Orbán Viktor Magyarország EU Európai Parlament Strasbourg rezsieljárás Tavares-jelentés2013.07.04. 00:25

Úgy tűnik, hogy a változatosság kedvéért Orbán Viktor harcolni fog. Kemény legény ez. Még egy kínai utat is lemondott azért, hogy eljusson Strasbourgba suhogtatni a fakardot. Ahol körülnézett, megpillantotta Morvai Krisztinát tetőtől talpig matyóban, és megállapította: ugyanaz a nap süt ránk, mint régen. Vagy mégsem? Mert felértünk ugyan pár nappal ezelőtt a csúcsra, de most mégis kiderült, hogy  nem ott voltunk.

Sajnos nem hiszem, hogy a Tavares-jelentés jóváhagyása maga után vonja azt, hogy érdemben változik a magyar kormány dübörgő sikerei birkanyelvre fordításának és itthoni értékesítésének módja, vagy az ország vezetésének mikéntje. A jelentés elfogadásának tényét és esetleges következményeit (főleg, hogy nincsenek is azonnali jogi következményei) elhomályosítja az a kutyakomédia, amelyre a magyar kormány antidemokratikus intézkedéseit elítélő jelentés apropóján sor került Strasbourgban. (Figyelsz, Viktor? Nem Magyarországról, nem a magyar emberekről, hanem a magyar kormányról szólt a vita.)

Ahol tisztelt képviselőink sziporkázó szereplése – ha még szükség volt rá - előrevetítette a szavazás, Viktorunk számára is egyértelmű kimenetelét, és bármennyire is mellékszál, de valóban elfogadták a portugál zöldpárti köcsög javaslatát. A keddi és szerdai nap híre az eseményről mégsem ez. Hanem az, ahogyan Magyarország védőszentjének helyére pályázó miniszterelnökünk és színtársulata a hazai parlamentben jól bejáratott trükkökkel, verbális fordulatokkal igyekezett a vitát eltéríteni a maga útjáról, és sajnos Magyarországot is az európai ösvényről. A nevetségességi és szánalmassági indexről jobb nem is beszélni. A magyar delegáció szemléletes bemutatót tartott ugyanis az orbáni parlamentáris demokrácia mindennapos gyakorlatából. Igaz, hogy Morvai Krisztinát nem rúgták ki páros lábbal a Magyarország nemegyenlő Gyarmat táblája miatt, mint nálunk szokták hasonlóért a honatyákat, de minden más stimmelt: kommunistázás, és az elmúltnyolcévezés Strasbourghoz adaptált variánsai matyómintával és Sztálint idéző hasonlattal megspékelve, ugye.

Óriási ziccert hagyott ki Orbán. Persze tudatosan játszva újfent a hülyét. Tudva, hogy a királyi televízió csatornái előtt ülve, áhítattal kérődzik a nyáj. Európai szemmel nézve viszont ahelyett, hogy megint gyámságról, kettős mércéről, a hatalmasok hatalommal való visszaéléséről, és másodrendű állampolgárokról  hadovázott volna, érvekkel illett volna alátámasztania az általa kiépített rendszer létjogosultságát a bírálatokkal szemben. Ahelyett, hogy jogászkodni próbált volna, és bíróságnak nevezte volna az EP-t, ahelyett, hogy jobb- és baloldal számára egyaránt sértő módon Brüsszelt Moszkvával állította volna párhuzamba, ahelyett, hogy a sértett agresszív kismalacot akarta volna mindenáron jobbról előzni, vagy a magyar gazdaság páratlan sikertörténetével akart volna sajnálkozó mosolyt csalni a jelenlévők arcára, Orbán lehetett volna e precedens nélküli vitában mégis nemes ellenfél. Azonban a személyes ambíciói rabságába esett kisember megint a szabadságharcos erőszak köntösét öltötte magára, amellyel törvényszerűen vált utálatossá még azok szemében is, akiket a pártcsaládi lojalitás elvileg arra kötelezett volna, hogy bólogatva bevegyék a szájából ömlő hablatyot.  

De legalább mostmár biztosak lehetünk abban, hogy Orbán ezúttal nem hazudott. Valóban komolyan gondolja a harcot. Mindazok ellen, akik európai Magyarországot szeretnének, nem fehéroroszt, vagy észak-koreait. Azok ellen, akik köztársaságot akarnak, nem hűbérrendszert. Igen, Orbán harcolni fog a demokrácia hívei ellen, hiszen nyilvánvaló, hogy demokratikus keretek között, a választások fenyegető közeledésének árnyékában tudja, hogy nem őrizheti meg a hatalmát. Élete végéig különösen nem. Miközben Orbán Viktor semmi mást nem tesz, mint a demokrácia nemes eszméjével takarózva, a demokrácia eszközeit felhasználva, 3 éve tagadja, és éjt nappallá téve harcol a demokrácia lerombolása ellen. A Tavares-jelentés meg – hagyjuk a szabadságharcot egy pillanatra a a fenébe - arról szól, hogy ez kurvára nincs rendben. Nem azt mondja, hogy  nincs demokrácia, csak azt, hogy a fejétől büdösödik egy pár éve. Mert nincs rendben az, hogy alkotmányellenes intézkedéseket flottul beemelünk az alaptörvénybe, hogy az ellenzéket totálisan kizárjuk a döntéshozásból, hogy kényszernyugdíjazzuk a bírákat, az alkotmánybírákat meg politikai alapon nevezzük ki, hogy futószalagon nyomjuk át a saját érdekeinket szolgáló sarkalatos törvényeket,  és így tovább.

Tisztelt Orbán Viktor! Nem tudom, az istenadta nép mikor fogja kicsavarni a kezedből ezt a nevetséges fakardot, amellyel esetlenül hadonászva három éve folyamatosan hadszíntérré igyekszel tenni a Budapest-Brüsszel-Strasbourg tengelyt. Nem vagyok túl optimista, mert tudom, hogy a zemberek többsége nem ért tavaresül, és az európai intézményekkel ellentétben pont emiatt hajlamos szem elől téveszteni a pávatánc hataloméhes megnyilvánulásait, így hasra esik a védőbeszédektől. Ennek ellenére akármilyen határozatot fogadtatsz is el a parlamenttel, amelyben papírra veted, hogy megtámadtak és rezsieljárást indítottak ellenünk, még egyszer elmondom, lassan, tagoltan: a magyarországi politikai folyamatok bírálata egyáltalán nem a magyar embereknek szól, hanem neked és mindannak, amit kétharmados hatalmadban pöffeszkedő cinkosaiddal nemzetvédő-őrző szolgálat címszó alatt elműveltek. Aki téged kritizál, az nem a haza ellensége. Még akkor sem, ha az, aki megállás nélkül háborúzik, előbb-utóbb óhatatlanul ellenségekre tesz szert.

Hazudsz, amikor azt  mondod: a Tavares-jelentés sérti Magyarország függetlenségét, miközben nagyon pontosan tudod, hogy a Tavares-jelentésben szó nincs szankciókról. Éppen ezért, aki visszaél ebben a helyzetben valamivel, konkrétan ezzel a bizonyosságal, az egyedül te vagy. Hazudsz, amikor balliberális összeesküvést és lobbiérdekeket vizionálsz, miközben pontosan tudod, az alapvető jogok problémája nem jobb- vagy baloldali kérdés.

Kérdezem még mindig tisztelettel: ha már úgyis elhencegted nemrég, hogy felértél a csúcsra, nem tennéd le azt a fakardot mégis? Tudod, a háborúban nincsenek ártatlan áldozatok. Te pedig ártatlan sem vagy, áldozat a legkevésbé sem, ne erőltesd ezt a dolgot. Igaz, ezzel a „báncsák Magyarországot, és a magyar népet, de én megvédem” demagógiával is be lehet kerülni a történelemkönyvek lapjaira. Nem tudom, te lábjegyzetbe, vagy külön fejezetbe kerülsz-e, de nagyon kíváncsi lennék, szerinted meddig lehet még így szembemenni az európai forgalommal, és elhitetni a néppel, hogy mindenki más hülye ebben a hanyatló Európában, csak te nem? Hogy te csupán ártatlan, és igazságtalanul meghurcolt áldozata vagy ennek a nemzetközi összeesküvésnek? Hány harcot fogsz még elindítani azért, hogy a választási győzelmed zálogát jelentő mindenáron rezsicsökkentés hajszolása mellett Magyarországot végzetesen elszigeteld Európától?

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr795390226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 13:59:59

@ZX: Pontosan erről van szó, és ezért nem lehet elfogadni az EP gyámkodási törekvéseit sem. A sokat bírált választási törvény ugyanis nem "a Fideszt", hanem a választásokon legjobb eredményt elérő pártot támogatja. Már egy marginális győzelemmel stabil többséget lehet szerezni. Igen, a kormány leváltható. De demokratikus úton kizárólag a magyar szavazófülkékből, nem Brüsszelből, Washingtonból vagy Berlinből.

Teljes mértékben függetlenül attól, hogy hogyan ítéljük meg a magyar kormányt, amit az eurokrácia művel (nem csak Magyarországgal), az egyre nevetségesebb és tűrhetetlenebb. Brüsszel mára a nagy korporációk érdekképviselőjévé vált, számos esetben éppen az európai polgárok érdekeivel szemben. Orbán ide, vagy oda, az EU vezetésében mára nem maradt semmi demokratikus vagy progresszív.

A "nemzetállam-ellenes" retorika már régen csak egy ugyanolyan üres, ha éppen nem üresebb "európai" birodalmi eszme kiterjesztését szolgálja, és elfedi a demokratikus legitimáció hiányát, az inkompetenciát, az átláthatatlan érdekkapcsolatokat, a szabadságellenes törekvéseket.

ZX 2013.07.04. 14:01:20

@alfax: Lehet, hogy szar, de félek, hogy az előbbire nagyobb az esély mint az utóbbira. Tudod ez a különbség.

ZX 2013.07.04. 14:03:32

@alfax: Szerintem tök mindegy melyik tart rabszolgának. Főleg, hogy Orbánnak köszönhetően még jobban ki tudnak zsákmányolni.

alfax 2013.07.04. 14:04:17

@Vombatus Ursinus: @ZX:

Az mindenkéáppen pozitív hozadék, ha a profit az országon belül feleződik le.

Teljesen abszurd külföldi befektetőknek végzett bérmunkára alapozni egy ország gazdagodását.

bérmunkából nem lehet meggazdagodni ugyanis.

Vombatus Ursinus 2013.07.04. 14:05:07

@Attitude Adjuster: Senki sem akarja leváltani a magyar kormányt az EU-ban, csak arra szeretnék felhívni a figyelmét, hogy a kétharmados parlamenti többségével sem hozhat olyan törvényeket, amelyek szembemennek az EU által deklarált és általunk is aláírt alapjogi egyezménnyel.

Salaxxx 2013.07.04. 14:06:04

@CSENDES:
Attól tartok inkább megfizetik.
A mi adónkból kapja a honoráriumát a kis kullancs.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 14:07:44

@Zaphod_Beeblebrox:

"Megteheti egy EUs értékrendet csak szavakban elfogadó és fennen hirdető kormány, hogy ezen értékrendekkel ellentétes törvényeket szavaztasson meg, 2/3-dos többségének birtokában?"

Meg hát! "EU-s értékrend" ugyanis nem létezik, és ha létezne is, semmiféle jogi kötőereje nincsen. EU-s jogrend van, szerződéses alapon létrehozott szabaályokkal, szankciókkal. Ezeket kisebb-nagyobb mértékben minden ország rendre megsérti (lásd túlzottdeficit-eljárások, kötelezettségszegési eljárások, stb.). Az ilyen jogsértésekre pontosan meghatározott szankciók vannak, és pontosan meghatározott ügymenet.

A Tavares-jelentés viszont egy politikai nyilatkozat, amit helyeselhetsz, vagy szánalmasnak tarthatok, de semmiféle jogalapot nem teremt senkinek, hogy Magyarország belügyeibe a szerződéses kötelezettségeinke túlmenően bárki beleszólhasson.

És ez éppenséggel teljesen független attól, hogy ki van Magyarországon kormányon, pont ugyanezt gondolnám akkor is, ha az EP netán egy Bajnai-kormánytól óhajtana "megvédeni" engem.

Vombatus Ursinus 2013.07.04. 14:08:16

@alfax: Akkor erre egy megoldás van: Csinálunk mi egy (több) Mercedes-szintű multit, vagy felfedezzük Európa legeslegnagyobb olajmezőjét. Szerinted mennyire reális?

hoseman 2013.07.04. 14:08:37

@alfax: te elkezdtél már gazdagodni?..

alfax 2013.07.04. 14:08:49

@ZX: a pórnép szempontjából mindegy, de ha magyarországon lesznek erős cégek, hosszútávon jobb az országnak.

Persze ez nem az, ahogy én a jövőt elképzelem, ezért is az LMP-re fogok szavazni. De ettől függetlenül ez egy legit elképzelés, amibe nem engedhetjük beleszólni brüsszelt

ZX 2013.07.04. 14:09:30

@Attitude Adjuster: Az EU az USA és Ázsia gazdasági hatalmának gyenngyítésére jött létre. Lehet fikázni, de ha nem lenne, akkor most azért írogatnál kommenteket, hogy az USA vállalatai polipként hálozzák be Európát. Az természetes velejárója a dolognak, hogy a gazdasági mellett egy egységes politika is kell, amit ha az érdekek úgy kívánják akkor szorosabbra kell fűzni. Én mindenképpen egy egységesebb EU-ra szavazok.

komplikato 2013.07.04. 14:10:10

@Attitude Adjuster: "Igen, a kormány leváltható. De demokratikus úton kizárólag a magyar szavazófülkékből,..."

Hagyjuk már ezt a kamu marhaságot. Demokratikusan két választás között is le lehet váltani egy kormányt, ha nem jól működik. Sok helyen meg is tették!

J.László 2013.07.04. 14:10:42

@Vombatus Ursinus:
A Mercedes és az olajmező hatásos szókép, azonban ezzel a mondattal nehéz vitába szállni:
"Teljesen abszurd külföldi befektetőknek végzett bérmunkára alapozni egy ország gazdagodását."

Teljesen abszurd, erről van szó.

komplikato 2013.07.04. 14:11:25

@alfax: "ha magyarországon lesznek erős cégek, hosszútávon jobb az országnak."

Ha ugyan úgy kiviszik a pénzt, mint pl. Csányiék vagy a Lázár tesók, fizetést annyit (se) adnak mint a gonosz külföldi multik, a munkaviszonyok rosszabbak, stb. akkor ez mitől jobb az országnak és a lakosságnak???

alfax 2013.07.04. 14:11:28

@Vombatus Ursinus: ha van időd:
www.youtube.com/watch?v=DinjRWGSgp8

Róna Péter (LMP) erről a témáról

alfax 2013.07.04. 14:13:30

@komplikato: a profitot inkább itthon költik el. csak ezért. egyébként tapasztalat, hogy azok az országok, ahol vannak erős cégek, erősebbek...

Vombatus Ursinus 2013.07.04. 14:15:06

@Attitude Adjuster: "Meg hát! "EU-s értékrend" ugyanis nem létezik, és ha létezne is, semmiféle jogi kötőereje nincsen. EU-s jogrend van, szerződéses alapon létrehozott szabaályokkal, szankciókkal."

Magyarul: egyik szavaddal cáfolod a másikat. Ajánlom figyelmedbe:eur-lex.europa.eu/hu/treaties/dat/32007X1214/htm/C2007303HU.01000101.htm

Zaphod_Beeblebrox 2013.07.04. 14:17:15

@Attitude Adjuster: "EU-s értékrend" ugyanis nem létezik,

Ezt a Lendvay utcában légy szíves. Ott vevők az ilyen mesékre.

komplikato 2013.07.04. 14:17:26

@Vombatus Ursinus: Hát igen, kapásból 8-as pont 3-ik szabálya bukó ...

ZX 2013.07.04. 14:17:40

@alfax: hosszabb távon akkor lenne jó, ha nem oligarchák kezében vannak ezek a cégek. Így csak új Örményország leszünk.

vakapad 2013.07.04. 14:21:55

@J.László:

Hülye volt, aki mondta. Ugyanis most is abból élünk, nem a csirkefarhát termelésből.

alfax 2013.07.04. 14:21:56

@Vombatus Ursinus: a mercedes biztos nagyon megnyomja a GDP-t de valódi hatása nincs a magyar gazdaságra, azonkívül, hogy ad munkát 2500 embernek.
hazai beszállítói kb 70 munkahelyet termetenek. de legyen összesen 3000. ez szép, kivéve, ha tudod, hogy a magyar állam munkahelyenként 9 millió ft-ot fizet a mercedesnek, audinak.

tehát a mercedes inkább csak jól hangzik, de az oszágnak biztos, hogy nem lesz tőle különösen jobb.

csak egy néző 2013.07.04. 14:23:07

@Attitude Adjuster:
Ez azért mintha nem azt jelentené, mint amit te állítasz, hogy az EU beleszol az ország belügyeibe, a barom Arogánds Tóni rezsi háborujáról már szót se ejtsünk.
"Tavares szerint az Európai Parlament állásfoglalása – Orbán Viktor miniszterelnök szavaival szemben – nem helyezi gyámság alá Magyarországot, hanem ajánlásokat fogalmaz meg, hogyan lehetne jobbá tenni a magyar és az európai demokráciát."
Hppácska! !

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 14:24:21

@ZX:

"Az EU az USA és Ázsia gazdasági hatalmának gyenngyítésére jött létre."

Az EU azért jött létre, hogy megakadályozza a németek és a franciák újabb háborúit a szénért és az acélért.

Nem pedig azért, hogy uborkákat egyenesítgessen, vagy előírja a tagjainak, hogy mikor nyugdíjazzák a bíráikat.

"Én mindenképpen egy egységesebb EU-ra szavazok."

Én nem mindenképpen, kizárólag akkor, ha ez az egységesedés ténylegesen a 500 millió európai életére pozitív hatást gyakorol. Méghozzá a lehető legnagyobb demokratikus legitimációra és transzparenciára alapozva. Ami a jelenlegi föderalisták törekvéseiről finoman szólva sem mondható el.

A szubszidiaritás elvét a brüsszeli kádertemető kihajította az ablakon - helyette egy gigászi szuperállamról álmodik, ahol elég megvenni a Bizottságot, nem kell holmi kormányokkal bíbelődni.

Vombatus Ursinus 2013.07.04. 14:25:19

@alfax: "a profitot inkább itthon költik el. csak ezért." Vagy kiveszik osztalékként, mint a Közgépnél.Te még hiszel a mesékben? Hány éves vagy királyfi?

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 14:25:30

@Vombatus Ursinus:

"@Attitude Adjuster: "Meg hát! "EU-s értékrend" ugyanis nem létezik, és ha létezne is, semmiféle jogi kötőereje nincsen. EU-s jogrend van, szerződéses alapon létrehozott szabaályokkal, szankciókkal."

Magyarul: egyik szavaddal cáfolod a másikat. "

Felhívnám figyelmedet arra, hogy "értékrend" és "jogrend" nem egymás szinonímái.

vakapad 2013.07.04. 14:26:17

@alfax:

Magyarországon a remény arra, hogy egy a világpiacon eladható terméket gyártó nagyvállalat létrejöjjön, a zérussal egyenlő. Hogy a szolgáltatókat, Takarékszövetkezeteket, a mezőgazdasági földvagyont meg a dohánypiacot Orbánék lenyúlják, az más kérdés, ezek egyike sem ad el a világpiacon semmit.

vakapad 2013.07.04. 14:27:43

@alfax:

Bizony, bizony, sokkal jobb lenne, ha a Mercedes meg az AUDI dolgozói közmunkásként árkot tisztítanának valahol.

vakapad 2013.07.04. 14:30:31

@Attitude Adjuster:

Amit ZX írt, az tökéletesen igaz, ugyanis a Montánunió egyértelműen gazdasági közösség volt. Egyébként Németország és Franciaország soha az életben nem háborúzott "szénért meg acélért".

J.László 2013.07.04. 14:32:05

@vakapad:
Elég nagy szégyen, hogy 23 év után bérmunkából élünk. A 2010-ig korlátlan uralmat gyakorolt ballib dicsőségére.

Vombatus Ursinus 2013.07.04. 14:32:21

@Attitude Adjuster: Van EU-értékrend, tehát a kommented ez a része megbukott. A jogrend az értékrendhez kapcsolódik, azt hivatott szolgálni.

Vombatus Ursinus 2013.07.04. 14:33:51

@J.László: "A 2010-ig korlátlan uralmat gyakorolt ballib dicsőségére."

Hú bakker, akkor te átaludtál 20 évet? Nem semmi! :)

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 14:34:16

@csak egy néző:

"Tavares szerint az Európai Parlament állásfoglalása – Orbán Viktor miniszterelnök szavaival szemben – nem helyezi gyámság alá Magyarországot, hanem ajánlásokat fogalmaz meg, hogyan lehetne jobbá tenni a magyar és az európai demokráciát."

Tavares hazudik (ami éppenséggel független attól, hogy Orbán vagy Rogán szintén hazudik-e).

"A jelentéstervezet szerint a kormány saját menetrendjét az uniós intézmények tartatnák be, és a kényszernyugdíjazott bírákat és az AB jogait is rehabilitálnák. A szövegben foglaltak betartását az Európai Parlament jelentéstevője (Tavares), az Európai Bizottság valamint az Európai Tanács egy-egy delegáltja ellenőrizné. Amennyiben úgy értékelnék, hogy nem felel meg a magyar kormány a menetrendnek, akkor javasolnák a 7.1 cikk beindítását.

A hetes cikk egyes pontja egy monitoringeljárás megindítását jelentené, ha fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti az uniós alapértékeket. Ebben az esetben az uniós országokból álló tanács meghallgatja a kérdéses tagállamot, ajánlásokat tehet, majd folyamatosan ellenőrzi, hogy az adott országban megszűnnek-e azok az okok, amelyek alapján ilyen megállapítást tett. "

Tavares "ajánlásai" csupán azért maradnak meg "ajánlásoknak", mert a 7.1. cikk beindításának semmiféle politikai realitása nincs, négyötöd kell hozzá, nem a szűk többség, ami ezt a fércmunkát elfogadta. Maga a jelentés azonban éppenhogy egyfajta "gyámságot" javasol.

És ez, függetlenül attól, hogy melyik magyar kormány, párt vagy politikus a célpontja totálisan elfogadhatatlan.

Hogy párthívőkenk is könnyebb legyen megemészteni: tegyük fel, hogy annak idején az egészségkassza privatizálása ellen hoz ilyen gyámsági rendszert lebegtető határozatot az EP.

Pont ugyanígy elfogadhatatlan lett volna, ugyanis semmiféle jogköre nincs sem az EP-nek, sem másnak, hogy felülírja a választói akarot (ti. hogy a Gyurcsány-kormányt is a szabadon és demokratikusan választott Országgyűlés választotta meg, ugyanígy legitim volt, ugyanígy alkotmányos alapon működött, és az egészségpénztári reform sem sértett semmiféle tételes szerződéses kötelezettséget.

belekotty 2013.07.04. 14:34:38

@vakapad: Neked is annyi az eszed mint egy marék lepkének. 2007-2013 a hétéves EU-s költségvetés periódus, aminek számai már 2007-ben tudottak voltak. Ha ennyire tájékozatlan vagy, akkor színezz Ablakzsiráfot, az való neked.

belekotty 2013.07.04. 14:36:07

@J.László: Voltak saját nagy gyáraink. például az Ikarusz, ami egy időben a világ buszgyártásának 50 százalékát adta. Ki is privatizálta? Melyik kormány alatt?

ZX 2013.07.04. 14:36:32

@Attitude Adjuster: "Az EU azért jött létre, hogy megakadályozza a németek és a franciák újabb háborúit a szénért és az acélért."

Ezt mikor álmodtad?
Ez a dolog már az 50-es években túlhaladott volt.

Azt meg ha ne magyarázzam miért aggályos a bírák ilyen jellegű nyugdíjazása.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 14:40:21

@Vombatus Ursinus:

"Van EU-értékrend, tehát a kommented ez a része megbukott. A jogrend az értékrendhez kapcsolódik, azt hivatott szolgálni."

Üres duma. Arra jó, hogy mindenki azt magyarázhasson bele, amit szeretne. Nincs EU-s értékrend, sőt, nincs magyar, pest megyei, vagy terézvárosi értékrend sem.

Az EU (Bizottság, EP, stb.) intézkedései értékrend szerint éppúgy inkohrensek, mint bármelyik nemzeti kormányé. Ez a demokratikus berendezkedés sajátja, az ugyanis nem egyetlen értékrend képvisletét jelenti, hanem az összes létező értékrend elemeinek többségi elvű érvényesülését.

Nincs olyan demokratikus jogrend, sem európai, sem nemzeti, sem másmilyen, amely egyetlen értékrendet tükrözne. Ilyesmi kizárólag a demokratikuslegitimáció igényét ignoráló, egyszemélyi vezetés alatt álló diktatúrákban van. Sőt, talán még azokban sem, mert tényleges egyszemélyi vezetés még Észak-Koreában sincs.

J.László 2013.07.04. 14:41:28

@belekotty:
Az EU pontosan ezért jött létre. Jobban mondva az elődje. A kimondott célja az volt, hogy az acélgyártás és a szénbányászat közös ellenőrzés alá helyezésével előzzék meg egy újabb európai háború lehetőségét.

Ebből lett lépésről lépésre a mai EU.

A német és a francia újabb konfliktus az 50-es években annyira nem volt túlhaladott, hogy a franciák még 1990-ben is megijedtek a berlini fal megszűnésekor.

belekotty 2013.07.04. 14:42:10

@ZX: A szén és acél közösséget 51-ben írták alá. Szóval erős túlzás az 50-es évekbeli túlhaladottság.

J.László 2013.07.04. 14:42:10

@ZX:
Az EU pontosan ezért jött létre. Jobban mondva az elődje. A kimondott célja az volt, hogy az acélgyártás és a szénbányászat közös ellenőrzés alá helyezésével előzzék meg egy újabb európai háború lehetőségét.

Ebből lett lépésről lépésre a mai EU.

A német és a francia újabb konfliktus az 50-es években annyira nem volt túlhaladott, hogy a franciák még 1990-ben is megijedtek a berlini fal megszűnésekor.

alfax 2013.07.04. 14:43:01

@vakapad: ez hülyeség. Ma is vannak ilyen cégek (pl szoftvercégek: Graphisoft, Prezi, LogMeIn, Ustream, stb)

nem is olyan rég magyrország volt a világ 2. legnagyobb buszgyártója.

de nem kell gigacégekben gondolkodni, hanem főként mezőgazdasági végtermékeket gyártó középcéekben.

Iszonyat sok a lehetőség, nem értem ezt a kishitűséget.

Nézd meg a Róna Péter videót, amit belinkeltem...

alfax 2013.07.04. 14:43:37

@vakapad: ez a komment csak mentális rejszolás, te is tudod.

J.László 2013.07.04. 14:43:58

@J.László:
Bocsánat, mellément a patkányom.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 14:44:05

@ZX:

"@Attitude Adjuster: "Az EU azért jött létre, hogy megakadályozza a németek és a franciák újabb háborúit a szénért és az acélért."

Ezt mikor álmodtad?
Ez a dolog már az 50-es években túlhaladott volt."

Javaslom az európai integrációt elindító Schuman-deklaráció tanulmányozását. A dátumozása 1950 május 9.

csak egy néző 2013.07.04. 14:44:11

@Attitude Adjuster:
Ahogy végigolvastam itt a kommenteket, mindenki hülye, mindenki hazudik, csak te vagy itt a helikopter. Oktass még, hadd legyünk okosabbak.

belekotty 2013.07.04. 14:44:13

@J.László: Te most a valódi vagy, vagy a hamisított?

J.László 2013.07.04. 14:45:27

@belekotty:
A valódi vagyok. Az előbb mellékattintottam. Nem neked szántam az inkriminált választ.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 14:48:38

@csak egy néző:

Mindenesetre én állítok és az állításaimat megpróbálom alátámasztani. A te fenti kommentárod viszont nélkülöz minden érvelési kísérletet, még trollkodásnak is kifejezetten gyenge.

vakapad 2013.07.04. 14:51:12

@belekotty:

A cikk címéből:
"Magyarország a 2004-es csatlakozás ÓTA csaknem 3200 milliárd forint európai uniós forráshoz jutott, miközben 1100 milliárd forintot fizetett be a közös büdzsébe - derül ki a Pénzügyminisztérium összesítéséből."

Fentiek szerint a cikk a 2004 - 2009 időszakról szól, magyarán ezzel cáfolni egy 2007 - 2013-ra vonatkozó adatot nem vet igazán jó fényt a cáfolóra. Javasolnám a számokkal való behatóbb ismerkedést, mielőtt lepketanulmányozásra vetemednél.

csak egy néző 2013.07.04. 14:51:51

@Attitude Adjuster:
Komám, te senki más véleményét nem fogadod el. Neked bármivel is érvelni, ahogy itt látom, kb olyan, mintha a felcsuti törpének próbálna valaki érvelni.

vakapad 2013.07.04. 14:52:46

@J.László:

Várom a nagy HUNGAROCAR gyár felfutását. Magyar dolgozó magyar acélból szőtt magyar termékét. Te mikorra jósolod?

ZX 2013.07.04. 14:55:29

@J.László: Akárki akármit mond akkor már rég a nagyhatalmak közti háború volt a fő téma. Németország akkora vereséget szenvedett, hogy egymaga aligha robbanthatott volna ki bármiféle háborút is 50 éven belül. Még akkor sem, ha addigra a gazdasága kezdett szárnyra kapni.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 14:55:30

@alfax:

Nem tudom, mennyire illúzórikusak az ún. "gazdasági szabadságharc" önnállósági törekvései.

Én személy szerint úgy látom, hogy a tőkés berendezkedés jelenlegi formájában folytathatatlan, egyszerűen azért, mert a károk, terhek és kockázatok szimpla társadalmi és területi továbbtolására alapul, márpedig ezek a károk, terhek és kockázatok mára globálisak.

Az orbáni gazdaságpolitika viszont gyakorlatilag megmarad a paradigmán belül.

Ami persze nem akkora csoda, tekintve, hogy életképes, koherens és megvalósítható alternatívákkal egyelőre senki nem rukkolt elő, a globális rendszerkritika megmarad a marxista illúziók újrafogalmazásánál, vagy a hasonló, irreális utópiáknál.

Márpedig az, hogy a globális kapitalizmus elérjen a falig, nem emberöltők, legfeljebb pár évtized kérdése. Hogy mennyi értelme van ezen a paradigmán belül szőni önnállósodási álmokat, az viszont erősen kérdéses.

belekotty 2013.07.04. 14:55:36

@vakapad: Ajaj, komoly szövegértési problémáid vannak. A 7 éves EU költségvetés 2007-ben meghatározta hogy Magyarországnak mennyit kell befizetnie 2013-ig és mennyi támogatást vehet igénybe. Fizessek neked elő az Ablakzsiráfra? Színes ceruzát is kérsz?

J.László 2013.07.04. 14:55:51

@vakapad:
Nem régen Magyarország volt a világ egyik legnagyobb libatoll és libamáj termelője (amíg tönkre nem tették).

A magyar tojás önálló minőségi kategória a világpiacon.

A két világháború között Párizs mellett Budapest volt Európa divat-központja. A "budapesti cipő" fogalom volt. Ha ma elmész Berlinbe, A Kurfürstendamm-on ma is találsz egy "Budapester Schuhe" üzletet. Más kérdés, hogy annak már semmi köze a budapesti cipőhöz.

De lehetne folytatni az egykor méltán világhírű Ganz termékeivel is. És így tovább.

A kishitűség vezet egyenesen a bérmunka-világhoz.

vakapad 2013.07.04. 14:57:25

@alfax:

Hát ez nagy érv volt. Össze is roppantam.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 15:00:00

@csak egy néző:

"Neked bármivel is érvelni"

"Ahogy végigolvastam itt a kommenteket, mindenki hülye, mindenki hazudik, csak te vagy itt a helikopter."

Segítek. A fenti hozzászólásod nem érvelés, még csak nem is a kísérlete. Primitív, kisdedóvó-szintű handabandázás.

Lásd még:

"Hülye vagy!"
"Nem, mindig eggyel többször te vagy a hülye!"

Ehhez keress más partnert.

belekotty 2013.07.04. 15:00:09

@J.László: A gond az hogy a világ technológiája viszont ellépett mellettünk.

azbesztos 2013.07.04. 15:00:29

A hiányos fogazatú, nem túl jól öltözött, ámde hülyén festett hajú úr, Guy Verhofstadt, az európai "liberálisok" vezetője, amúgy a brüsszeli bankárbaloldal és a kommunizmust sose látott nyugati komcsik szövetségese, az Európa tanács vitájában kijelentette, hogy az ő feladatuk a magyarok jogainak megvédése a kormánytól. (Hivatkozott közben -természetesen- a Berlinben lébecoló Konrád Györgyre.) Demokratikus felhatalmazást ugyan ki adott neki erre? Mert a kormányt valaki csak megválasztotta, de őt, ezeket?!

vakapad 2013.07.04. 15:00:42

@J.László:

A libatollal meg a tojással röhögtetni akartál ugye?

A Ganz sokmindent gyártott, amelyeket a KGST országokban lehetett eladni meg a Közel-Keleten. 1990 után meg sehol.

J.László 2013.07.04. 15:03:32

@vakapad:
Ez a hozzászólásod is csak egy mentális rejszolás volt.

belekotty 2013.07.04. 15:04:55

@J.László: A franciák szintén nagy libamáj termelők. Velük kellett volna versenyezni, miközben szétverték a mezőgazdaságot. Lásd kárpótlás, lásd az állami szövetkezetek privatizációja. Ezek mely kormányokhoz is kötődnek?

Balt 2013.07.04. 15:05:22

@alfax: Én is néztem a címlapos Index cikket. (Érdekesen alakul a szavazás amúgy még itt az Indexen is, ahol a blogszféra többnyire liberális, legalábbis a társadalomhoz képest bőven felülreprezentált.)

Nos, a cikk valóban hoz 7 államot, ahol "alkotmányellenes" az azonos neműek házassága (mellesleg nálunk nem/sem ilyen tagadó formában van, hanem: "házasság: egy férfi és egy nő"... blablaba, de az élettársi viszony elismert számukra), viszont fordítsuk meg: a 27 (28) tagállamból mindössze 7 van, ahol <10 éve elfogadott az azonos neműek házassága, a többinél "... de tervben van", "fontolgatják" dodonai szöveget hoz a cikk. (Nem mellesleg: "vigyázó szemeteket Párizsra vessétek", amely az egyik az előbb említett 7-ből, május(!) óta:
hvg.hu/vilag/20130526_Rengetegen_tuntettek_Parizsban_a_meleghaz )

MacChicken (törölt) 2013.07.04. 15:07:06

@Reszelő Aladár: Orulunk, hogy most igy megmondtad a tutit es vegre megvilagosodhattunk. Eddig sotetben tapogatoztunk, de ezentul mi is orbanra fogunk szavazni, hiszen mar minden vilagos!

De! Ennek a jelentesnek es elfogadasanak semmifele gazdasagi vonatkozasa nincsen. A demokracia allapotarol szol, a fekek es ellensulyok kiiktatasarol, hiszen pl. rezsit csokkenteni ugy is lehetett volna, hogy az alkotmanyt nem takoljak tele mindenfele zagyvasaggal, jogtipro es egyeb rendelkezessel.

Tudjuk, hogy orbaneknak az a celjuk, hogy ezeket a dolgokat osszemossak, hiszen a jogtiprasokat, mutyikat csak akkor tudjak "legalizalni" sajatjaik szemeben, ha azok keptelenek szetvalasztani a dolgokat (ahogy keptelenek is). De akkor is ket teljesen kulonallo dologrol beszelhetunk: a demokracia allapotarol es a gazdasagi intezkedesekrol.

Esetleg tevedek es a Tavares jelentes szerint a rezsicsokkentes es az unortodox gazdasagpolitika nem helyes?

Egyebkent mindezektol fuggetlenul a gazdasagi intezkedesek sem az orszag erdekeit tartjak szem elott, hanem a kulfoldi multikrol a hazai multikra valtast tuztek ki celul. Akar a lakossag verenek aran is.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 15:08:14

@J.László:

Azt gondolom, nem a kishitűség vezetett hozzá, hanem a negyven év kommunista diktatúra. Tessék egy kicsit (alaposabban) körbenézni Nyugat-Európában. Nem Berlinben vagy Londonban, hanem egy toszkán kisvárosban, egy francia borvidéken, vagy egy dán faluban. A négy évtized kényszer-falanszter itt a társadalmi-gazdasági "mélyszövetet" purgálta ki.

J.László 2013.07.04. 15:09:33

@Attitude Adjuster:
A kishitűség pedig a 40+20 év kommunista diktatúra egyenes következménye.

alfax 2013.07.04. 15:11:07

@Attitude Adjuster: én a baltikumban élek, itt nagyon nagyhitűek az emberek.

J.László 2013.07.04. 15:20:28

@ZX:
A Szovjetek 1955-ben, amikor az NSZK NATO-tag lett, válaszul létrehozták a Varsói Szerződést. Nem 1949-ben (amikor a NATO megalakult), hanem 1955-ben (amikor Németországot felvették) hozták létre a maguk ellen-szövetséget.

Nem csak Nagy-Britannia vagy Franciaország, hanem a Szovjetunió is tartott a németektől.

ZX 2013.07.04. 15:29:43

@J.László: Lényegtelen. Gyakorlatban ugyan milyen hadipotenciált tudott volna egy 4 hatalom által ellenőrzött, végletekig kivéreztetett ország felmutatni? A többi csak rizsa.

Balt 2013.07.04. 15:36:51

@Attitude Adjuster: Jogos felvetés. Emlékezzünk csak a közelmúltból a görög és olasz demokratikus választások Brüsszelből való felülírására. És még meg vannak sértődve, ha a Szovjetunióval von vki párhuzamot...

J.László 2013.07.04. 15:37:02

Azon mosolygok magamban néha, hogy az EU rajongói nem tudnak általában semmit az EU-ról. A szkeptikusoknak kell őket okítaniuk.

Balt 2013.07.04. 15:41:15

@komplikato: Nálunk nem lehetett egyszer sem, mint az ábra mutatja - pedig ugye a mostani helyzettel szemben erősen megfordult a népszerűségi barométer. Már csak ezért is szükségszerű volt az alkotmányt felülírni.

ZX 2013.07.04. 15:43:17

@J.László: Okíts kérlek, hadd legyünk mi is okosak. :P

Balt 2013.07.04. 15:53:42

@J.László: Bizony így van.

"Az Európai Unió gyökerei a hat állam által 1951-ben létrehozott Európai Szén- és Acélközösségig, illetve az 1957-es Római szerződésig nyúlnak vissza." (Wiki)

A Wiki nem hozza, de ez volt a Montánunió, az EU "magja".

ZX 2013.07.04. 15:57:47

S íme Orbán, akaramom mondani az agresszív kismalac válasza az EU-nak.

"A Magyarországot megillető egyenlő elbánásról

...
Mi, magyarok, nem akarunk többet olyan Európát, ahol a szabadságot korlátozzák, és nem kiteljesítik. Nem akarunk többet olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél a hatalmával, ahol megsértik a nemzetek szuverenitását, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat.

A vasfüggöny mögött eltöltött 40 év alatt elegünk lett a diktátumokból.
...
A magyar Országgyűlés csodálkozásának ad hangot, hogy az Európai Parlament olyan határozatot hozott, amelyhez nincs joga, és amellyel az Európai Parlament túllépi hatáskörét. Önkényesen állapít meg követelményeket, önkényesen vezet be új eljárásokat, és olyan új intézményeket kreál, amelyekkel megsérti Magyarország uniós alapszerződésben garantált szuverenitását.
...
További aggodalomra ad okot, hogy a Magyarországot sújtó hatalmi visszaélés mögött üzlet iérdekek húzódnak meg.
..."

Ó, Ó, a fagyi visszanyalt? Most a saját bőrén érzi azt amit velünk művelt.

Vombatus Ursinus 2013.07.04. 16:01:38

@Attitude Adjuster: "Üres duma. Arra jó, hogy mindenki azt magyarázhasson bele, amit szeretne. Nincs EU-s értékrend, sőt, nincs magyar, pest megyei, vagy terézvárosi értékrend sem."

Van ilyen értékrend, belinkeltem neked. A többi sületlenség részedről tohuvabohu.

J.László 2013.07.04. 16:01:38

@ZX:
Németország NATO felvételének három következménye volt.

1. Ellenségből szövetséges lett (mármint az USA szövetségese). Ennél fogva megszüntették Nyugat-Németország megszállását és visszaadták szuverenitását.

2. Megkezdődött Németország újrafegyverzése az akkori legkorszerűbb amerikai szabványok szerint. Ezzel kapcsolatban ne feledkezzünk meg arról, hogy a NATO pedig szabvánnyá tette a két világháborúban alkalmazott porosz-német harcászatot (Auftragstaktik).

3. Akkor még nem lehetett tudni (azóta már tudjuk a negatív választ), hogy a teljes jogú NATO-tag Németországnak lesznek-e a jövőben atomfegyverei.

Az első kettőnek sem örültek az oroszok, de ez utóbbitól nyilván kiverte a víz őket.

1871 óta minden európai kérdés egyúttal német kérdés is. Ez 1945 és 1990 között is így volt. Az EU kérdéseivel egyetemben.

Balt 2013.07.04. 16:02:32

@Attitude Adjuster: Erre csak különböző utópiák (némelyik kísérlet csúfos véggel) szólnak, vagy esetleg felemás modellek, olyanok, amik szintén a rendszerbe illeszkednek, de önös érdekből még inkább a környezetpusztítás, jövőfelélés (önkizsákmányolás) területén lépdelnek öleseket. (Brazília, Kína stb.)

Én is attól tartok, hogy az emberiség a vesztébe rohan globalice; erről pedig aligha tehet egy "antiglobalista" Orbán.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 16:11:45

@J.László:

Az EU rajongói általában egy mítosz rajongói. Egy szupranacionális eszmében hisznek, miközben észre sem veszik, hogy az kizárólag méreteiben különbözik a náció-eszméktől.

A különbség annyi, hogy "európaiként" az ázsiaiak, amerikaiak, afrikaiak lesznek a "másik", míg "magyarként" a románok meg a szlovákok.

Valójában azonban az "európai identitás" kialakítására vonatkozó törekvések minősíégileg nemigen különböznek a nemzetállamok létrejöttétől. "Európa" ugyanúgy egy alaktalan absztrakció, mint "Németország". És ugyanúgy a hatalomkoncentráció a célja egy efféle "identitás" mesterséges kialakításának.

Ami az ún. "európai gondolatban" progresszív volt, az a szubszidiaritás elve. Mára azonban még a retorikában is aggályosan kerülik.

A lisszaboni szerződés óta a szubszidiaritás még elméleti szinten is csak egy olyan bizonytalan körülírásban jelenik meg, hogy "az Unió akkor és csak akkor intézkedik, ha a javasolt tevékenység tagállami szinten nem megfelelően végrehajtható" (saját fordítás). Miután pedig sem a javasolt tevékenység (proposed action) javaslattevője, sem a megfelelő végrehajtás (sufficiently achieved) nincs taxatíve meghatározva, a szubszidiaritás mára gyakorlatilag a brüsszeli kádertemető föderalista bunkósbotjává silányult, amelyre való hivatkozással egyre jobban próbálják kiterjeszteni a brüsszeli/strasbourgi vízfej hatásköreit.

A Bíróság szinte észrevétlenül alakult jogértelmezőből jogalkotóvá, a Bizottság immár nem csak szupranacionális kormányként viselkedik, de nyíltan törekszik ennek hivatalossá tételére, a döntéshozatal a demokratikus legitimációtól egyre távolodik, és egyre fokozottabb mértékben csúszik egy látványosan inkompetens, ám annál agresszívabban centralizálni óhajtó bürokratikus apparátus kezébe.

Én Orbánért ugyan a fogomat nem piszkálnám meg. De aki ezt a mai Európai Uniót rombolja és bontja, annak én szurkolok.

ZX 2013.07.04. 16:12:08

@J.László: Ez a lényeg. Ameriakai fegyverek, amerikai zseton. Önerőből Németország nem lett volna képes ilyen gyorsan talpraállni. A hidegháború miatt kellettek. De 55-ben még hiányzott az a sok-sok millió halott. Ezért kellett az atom.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 16:12:43

@Vombatus Ursinus:

"Van ilyen értékrend, belinkeltem neked."

Amit te belinkeltél nekem, az a jogrend egyik jogforrása.

Ismétlem: jogrend és értékrend nem szinonímák.

Balt 2013.07.04. 16:12:45

@vakapad: Ez tévedés. A ma is létező Ganz vállalatok (nyilván a néhainak csupán szilánkjai) most is kurrens termékeket készítenek. Pl.:

www.vg.hu/vallalatok/energia/ganz-atrakok-orosz-piacra-406197

Vombatus Ursinus 2013.07.04. 16:15:35

@Attitude Adjuster: Közös EU-értékrend. Belinkeltem neked. Magyarország is aláírta a csatlakozáskor, mint az összes tagország. Mit nem értesz ezen?

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 16:20:23

@Balt:

A magam részéről nem állítom, hogy "az emberiség globalice a vesztébe rohan". Lehet persze, de született optimista vagyok.

Azt viszont egyre világosabban látni vélem, hogy a jelenlegi elosztási (pénzügyi-gazdasági-tulajdonviszonyi) világrendszer elérte a korlátait, vagy legalábbis nagyon közel került a korlátai eléréséhez. Nagyon valószínű egy komoly paradigmaváltás, méghozzá a közeljövőben, és nem azért, mert annyira előrehaladottan készülődne, hanem azért, mert már belátható időn belül működésképtelenné válik az anyagi javak elosztására kitalált rendszerünk. Már ha nem vált máris azzá, és amit most látunk nem csupán a vég kezdete, mikor a rendszert még viszi előre a nehézségi erő, miközben a fundamentumai már de facto kidőltek.

Angolul tudóknak:
(a beszélő egy marxista szociológus - a magam részéről nem gondolom, hogy valami újrafazonírozása a bukott utópiának megoldás lenne, de a diagnózissal majdnem teljesen egyetértek)

www.thersa.org/events/rsaanimate/animate/rsa-animate-crisis-of-capitalism

Balt 2013.07.04. 16:24:29

@Attitude Adjuster: Hát ezt most nem tudom megnézni, viszont talán hasonló platformon állhat ezzel a francia baloldali antiglobalista komával:
www.origo.hu/gazdasag/hirek/20110325-interju-serge-latouche-francia-kozgazdasszal-a-nemnovekedes-koncpciojanak-kidolgozojaval.html

Nem túl biztató perspektívák...

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 16:26:27

@Vombatus Ursinus:

"Közös EU-értékrend. Belinkeltem neked. Magyarország is aláírta a csatlakozáskor, mint az összes tagország."

Magyarország a csatlakozási szerződést írta alá, nem valamiféle "értékrendet", ahogyan a többi csatlakozó is.

Egyébként még csak nem is azt linkelted be, hanem a csatlakozásunk után három évvel hatályba lépő Alapjogi Chartát. amit Magyarország már nem csatlakozóként fogadott el, hanem tagként szavazott meg. És amelynek tételes sérelmét egyébként a Tavares-jelentés sem volt képes kimutatni. Nem is a feladata egyébként, ennek megvannak a maga eljárási szabályai. A Tavares-jelentés egy politikai deklaráció, az egyetlen, amit kifejez, az az EP szavazáskori többségének a véleménye.

Balt 2013.07.04. 16:31:23

@Balt: Most látom: bár biztos kikérné magának, de Orbán koncepciója mintha a fentit idéznék bizonyos részleteiben. Nyilván ez is egy utópia, de most olvasva (és pont az EP-beli csatározásokból leszűrve) Európában leginkább Orbán feszegeti a fennálló kereteket (ha úgy tetszik: paradigmákat), ez nem is vitás.

Balt 2013.07.04. 16:32:49

@Attitude Adjuster: Ez tehát a "lisszaboni szerződés", amit úgy fogadtak el elsőként Gyurcsányék, hogy nem is volt magyar fordítása? :)

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 16:43:58

@Balt: Azt gondolom, az interjú első két mondata nagyjából le is írja a helyzetet:

"Egyelőre még nem tudjuk, milyen is lesz pontosan a növekedés nélküli társadalom. Az biztos, hogy a jelenlegi folyamatos növekedésre alapozott rendszerrel szakítani kell, mert ez nem fenntartható. "

Minden további azért spekuláció, mert egyelőre semmiféle politikai döntéshozói szinten nem képes senki, legalábbis semmilyen tényleges hatalommal bíró szereplő kimondani a második mondatot.

Ami Latouche ökoszocializmusát illeti, én azt képzelem, ez ugyanazzal a halálos betegséggel küzd, mint a jelző nélküli szocializmus: leír szimpatikus és kívánatosnak tűnő működéséket, de nem számol a megvalósíthatósággal és az egyéni akaratokkal.

Én valahogy azt képzelem, nem valamiféle izmus váltja majd a lassan (vagy nem is olyan lassan) önmagát felőrlő globális kapitalizmust, hanem valamiféle tömeges, vagyis inkább tömegesedő szemléletváltás - amiből aztán, nem tervrajzként, hanem a működés apró változásait rögzítő módon kialakulnak az új izmusok.

Na most, ebből a szempontból az orbáni-matolcsysta modell éppúgy nem jelent gyökeres és kreatív paradigmaváltást, mint a folytathatatlant folytatni óhajtó, európai-mainstream újbaloldali-libertariánus modell.

Az elégedetlenség már alakul. És nem pártok zászlajai alatt, hanem az egész politikai establishmenttel szemben. Én azt jósolom, hogy ez nagyobb pradigmaváltást hoz, mint '68. Azt csak remélem, hogy nem siklik ugyanannyira félre.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 16:54:55

@Balt: Kétségtelen, de én valahogy úgy látom, hogy azért lényegében belülről feszegeti ő azt a paradigmát, és a koncepciója (amennyire egyáltalán koherens) azért mégis csak a jelenlegi mainstream paradigmán belül helyzkedésről szól.

Ami tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő, hiszen egy politikus per definitionem választási ciklusokban számol.Ezért is jelenti a globális kapitalizmus válsága a politikai szisztémák válságát is. Tessék megnézni, az elégedettlenséget a hagyományos politikai struktúrák egyre kevsébé képesek becsatornázni. A minapi brazil tüntetők 84%-a például semmilyen pártot nem támogatott. Nem baloldali vagy konzervatív értékekért tüntettek: olcsóbb buszjegyért és kevésbé korrupt politikusokért. Eközben a leggazdagabb brazil vagyona többet "ér" mint az egész helyi tömegközlekedési szektor.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.07.04. 16:59:43

@Balt: A lisszaboni szerződést semmilyen fordításban sem lett volna szabad elfogadni, de külön Gyurcsányékat nem hibáztatom ezért, az egész európai establishment egy emberként fogadta el, tiltakozni csak a már a korábbi alapokon is euroszkeptikus politikai peremvidék (élén a szélsőjobbal) tiltakozott. Pedig az volt az első jelentős lépés a rossz úton.

J.László 2013.07.04. 19:40:17

@Attitude Adjuster:
Szerény személyemben Orbán Viktor híve vagyok. Praktikus okokból: ma véleményem szerint ő az, aki véget vethet a kommunista-liberális korszaknak.

Hogy a rendszer keretein belül akar valami újat, az egy másik kérdés. Egy új rendszernek esetleg 2022-ben lesz itt az ideje. Annyit remélem, kibírunk.

J.László 2013.07.04. 20:01:34

@vakapad:
Természetesen nem a kommunista Ganz-ra gondoltam.

Az első világháború előtt-alatt a Ganz pl. csatahajókat és tengeralattjárókat épített. 1914-ben a világon volt 6 vagy 7 ország, amelyik képes volt Dreadnought osztályú csatahajók építésére. Ezek között Magyarország volt az egyik.

Esetleg azt sem kell mondani, hogy száz esztendővel ezelőtt a tengeralattjáró olyasmi csúcstechnológia volt, mint ma a lopakodó bombázó.

Természetesen erre a Ganz-ra gondoltam.

ursus artos 2013.07.05. 10:05:57

@Mitzimackó: ja, hogy a népben van a hiba....

deruyter 2013.07.06. 01:53:51

Szerintem itt nagyon sokan nagyon el vannak tévedve azzal kapcsolatban, hogy mi tehet és mit nem a zunió és annak egyes szervei. Valamint arról, hogy mi az értelme ennek az egésznek. 1. A világon mindenhol az integráció felé haladnak a nemzetállamok. Az USA is szövetségi állam, hol lazul, hol erősödik a tagállamok szuverenitása. Ezt az EU-ban is meg lehet tenni.2. Az EU csak abba szólhat bele ÉRDEMBEN (szankciók stb.) amire az egyes szerződésekben a tagállamok felhatalmazták.3. Az egyes tagállamok pénzánek néhány százalékát osztják csak újra pontosan lefektetett szabályok alapján 7 évre előre rögzített keretek szerint 4. ezen kívül más módon is adtunk át a szuverenitásunkból, például a versenypolitika terén. Ez a kérdés érinti a Malév-ot is. Ez esetben sem arról van szó, hogy a zunió élt volna vissza a szabályokkal, hanem pont a magyar kormányok nem voltak hajlandók azokat figyelmbe venni. Meg lehetett volna szabályosan menteni a malévot is, mint ahogy ez nemrég megtörtént, ha jól tudom Csehországban is és talán Lengyelországban. Csak ők kommunikáltak a Bizottsággal és betartották a szabályokat, a mi drága vezetőink meg a homokba tdugták a fejüket és minél tovább fenn akarták tartani ezt a kifizető-helyet is.
süti beállítások módosítása