Az együttérző liberalizmus röheje

H_A Címkék: liberalizmus összefogás ellenzék sajtótájékoztató kormányváltás Fidesz Fodor Gábor Magyar Liberális Párt2013.04.28. 13:38

Igyekeztem komoly fejet vágni ahhoz a fantasztikus felismeréshez, hogy Magyarországon hiánycikk a liberalizmus, ezért föltétlenül szükség van egy újabb pártra, amely hitelesen képviselni tudja ezt az ideológiát, eszmét, nevezzük, aminek akarjuk. Ha mondjuk a Kétfarkú Kutyapárt elnöke mondja ezt, és az általa képviselt alakulatra gondol, jót mosolyogtam volna, de Fodor Gábortól ezt hallani, az indokolatlanul sokadik ellenzéki párt alakuló sajtótájékoztatóján, valami teljesen más reakciót ébreszt bennem.

fodor.jpgNem a kékkel van a bajom. Kampánypszichológiai szempontok szerint aligha lehet kivetnivaló a remény színével kapcsolatban, ám ha bizonyítás nélkül el is fogadnám, hogy Bill Clinton, Bibó István, Barack Obama, John Kennedy, Göncz Árpád, Deák Ferenc és Kossuth Lajos liberális/liberális volt, akkor is megkérdezném Fodor Gábortól: őszintén, mi a fenének kellett ez a Magyar Liberális Párt? Egyáltalán miből gondolja egy sokéves politikai tapasztalattal rendelkező, bár korántsem sikeres politikus azt, hogy a magyar választó számára téma az, hogy önmagát liberálisnak definiálja?

Nem szeretnék eljutni arra a felismerésre, hogy a Fidesz áll e politikai befektetés mögött (a Bokros Lajos-féle kezdeményezést ugyanide sorolom) de igaza van annak, aki mindkettővel kapcsolatban úgy érzi: olyan ez, mint amikor a léket kapott hajón a szakácsok elkezdik lefőzni a menüt. A magyarországi választások előtt egy évvel a nagy semmiből pártot létrehozni, amelynek homlokára az együttérző liberalizmus elvét írják úgy, hogy szerény anyagi tőkére, a vezetőséggel megegyező taglétszámra, és valószínűtlen támogatásokra számítanak, miközben állítólag kormányváltásra készülnek, legalábbis szánalmas politikai amatőrizmusra vall.

Fodor Gáborral nem csak az a baj, hogy a Fidesztől az SZDSZ-ig vezető, majd azt is megtagadó politikai pályája – 3 év kiesés után - nagymértékben hiteltelenné teszi visszatérését a reflektorfénybe, hanem az is, hogy mellébeszél és mellényúl liberalizmus ügyben. Úgy tesz, mintha nem tudná, hogy nem tegnap óta szitokszó Magyarországon a liberális és hogy ebben nem kevés felelőssége van annak az SZDSZ-nek, amelynek ő is elnöke volt valaha.

Aki ma, egy évvel a parlamenti választások előtt pártot alapít, az a Fidesz leváltását célzó ellenzéki összefogás vitorlájából fogja ki igen nagy sikerrel azt a szelet, amely mindenfajta összeborulás ellenére amúgysem elég erős ahhoz, hogy égszakadást-földindulást eredményezzen a politikai paletta hatalmi erőviszonyainak összefüggésében.

Ebből a szempontból Fodor Gábor vagy simán naív (kötve  hiszem, ugyanakkor elismerem szaktudását, amelyet viszont nem azonosítanék a politikai értelemben vett intelligenciával) vagy a Fidesz távirányítja. Ez esetben viszont, be kell látnom: következetes eddigi útjához. Ha szerinte ma Magyarországon a MOL vagy az OTP politikai támogatása pejoratív, elítélendő kategória, és ő büszke arra, hogy pártját egyikük sem finanszírozza, akkor az én olvasatomban ez is egy kacsintás a jelenlegi kormánypárt felé. Ugyanakkor erkölcsi alapon visszataszító, hogy az utólagos nagy igazságoknak tűnő következtetések levonása után, valaki egykori csapatát megbélyegezve indokolja az új csapat létjogosultságát. Oda szarni, ahonnan korábban ettél, simán bunkó és primitív gesztus.

Az együttérzés, a fiatalság, a csetlő-botló, dadogó tapasztalanság sajnos nem egyénértékű azzal a társadalmi erővel és támogatottsággal, amely érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy csorbult alkotmányos jogaink terén pozitív fordulat következzen be, sem azzal, hogy a kiábrándult magyarok vissza akarjanak térni a szavazófülkékhez.

Nem igaz, hogy Fodor Gábornak azért kellett létrehoznia egy igazi, vérbeli liberális pártot, mert nincs ilyen ma Magyarországon. Tulajdonképpen túl sok is van, de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy van igény rájuk. (Az LMP története a legjobb példa arra, hogy a látszólagos fehér lapok, tiszta kezek algoritmusa miként vált három év alatt egy szánalmas, bukott, illúzióromboló, felejthető politikai projektté.) Úgy összefogni nem lehet, hogy versenybe száll az ember. Úgy összefogni nem lehet, hogy alternatívát akar kínálni arra, amire az összefogás többi szereplőjét teljesen alkalmatlannak tartja. Vagy ha igen, akkor nem akar összefogni.

Hát ez a friss-ropogós, állítólagos hiánypótló Magyar Liberális Párt: unalmas, populista szóáradatokra épülő halovány ígérethalmaz, amely mögött se konkrétum, se erő, se pragmatizmus. Nem csodálkoznék egyáltalán, ha nemsokára kiderülne: egy sikertelen pártalapításon, és liberális együttérzésen túllépve, 25 év után Fodor Gábor visszatér első szerelméhez, a Fideszhez.

Konklúzió: még néhány új, baloldalról érkező megváltást hirdető párt, és 2014-től valóban ránk virrad az egypártrendszer. Együttérzéses, liberális alapon.

fotó: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr105250910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.04.28. 16:59:47

"A párttársak közül először Bősz Anett mutatkozott be, mint a párt második legfiatalabb tagja. Kiderült róla, hogy Berlinben élt sokáig, és a német főváros befogadó hangulata és sokszínű kultúrája megtanította számára, hogy mi tesz élhetővé egy várost, egy országot. Nem fogják kitalálni: a liberalizmus."

"Ezután egy filozófus-történész végzettségű, de egy kereskedelmi cégnél dolgozó férfi mondta el, hogy szereti a kalapokat, van zenei ízlése, de azzal mutatja meg, hogy milyen egy igazi liberális, hogy ezt nem kényszeríti rá másokra."

Az index.hu igazán gonosz ezzel a szépreményű párttal szemben. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.28. 17:01:43

"A többi, volt SZDSZ tagok által alapított szervezetről, pártról Fodor elmondta, azok zárványok. Egyik sem képes megszólítani a TÖBB SZÁZEZER liberális szavazót."

Jelenleg (2013. április 28-án, du. 5 órakor) a fiatalok körében rendkívül népszerű közösségi portálon, a FB-on annyira hasít az új párt, hogy a Liberálisok nevű hivatalos FB-oldalon: "222 ember kedveli - 15 ember beszél erről." :)

pocaklakó minimanó 2013.04.28. 22:37:46

22:37-kor az állás: "231 ember kedveli - 47 ember beszél erről." :)

H_A 2013.04.28. 22:39:27

@pocaklakó minimanó: Köszi a tájékoztatást! :)

pocaklakó minimanó 2013.04.28. 22:41:30

@autognomia:

Nagyon szívesen! Mindig is szem előtt tartottam az ismeretterjesztést.

Nephro 2013.04.29. 16:17:45

Csak, hogy eloszlassam, azt a ködöt, ami itt a a bejegyzés írójának agyán is fellelhető.

Hogy miért van szükség a Liberalizmusra és liberális pártra, az elég könnyen megfejthető. Gyengébbek kedvéért, ha nem megy, akkor itt egy kis sorvezető:
www.facebook.com/notes/szabadnak-lenni-men%C5%91/egy-%C3%BAj-%C3%BAt-liber%C3%A1lisoknak-%C3%BAj-lehet%C5%91s%C3%A9g/429787253784036

pocaklakó minimanó 2013.04.29. 19:30:13

@Nephro:

"Hogy miért van szükség a Liberalizmusra és liberális pártra, az elég könnyen megfejthető."

a) Fogy a pénz.
b) Fogy a pénz.
c) Fogy a pénz.

Tessék választani az okok közül.

Amúgy kis tétben mernék arra fogadni, hogy Fodor Gábor és cimborái az első adandó alkalommal meglátnák bárkiben a liberálist, ha abból a meglátásukból azt tudnák leszűrni, hogy bejutnak a Parlamentbe.

Amúgy kicsivel nagyobb tétben arra is mernék fogadni, hogy pár hét múlva - ha még mindig élnek a Liberálisok a közéletben - a megnyilvánulásaik erősen leszűkülnek majd a cigányok, drogosok és homokosok "kirekesztése" elleni küzdelem jelszavaira, amelyek esetleg még kiegészülnek pár heveny, szelektív módon keresztényellenes szlogennel.

Csak hogy lássuk a "különbséget" az egykori, levitézlett szadesznyikok és a friss fuvallatként színpadra lépett "liberálisok" között. :)

OminózusZsé 2013.04.29. 20:49:37

@Nephro: Tévedés ne essék, a szerző nem azt mondta, hogy nincs szükség liberalizmusra. A kérdés az, időszerű-e egy liberális pártot alapítani? van-e értelme? Attól liberálisabb lesz-e a többieknél, hogy a nevében szerepel a liberális szó? Miközben a "legoptimistább",naiv előrejelzések szerint, is az "összefogás" az egyetlen lehetőség, ha le akarják váltani a regnáló kormányt. Ezzel Fodorék is tisztában vannak...akkor meg, ez merő alakoskodás, vagy csupa fölösleges kör.naivitást meg nem feltételezek senkiről, aki ilyen régóta a politikával foglalkozik...
Ave,
Egy liberális

pocaklakó minimanó 2013.04.29. 21:48:49

@OminózusZsé:

"A kérdés az, időszerű-e egy liberális pártot alapítani?"

Nem időszerű. Józan ésszel belátva nem az, hiszen a liberalizmus olyan sikeresen propagálta kis hazánk egyik leggyűlöltebb pártformációja, hogy aki belemászik ismét az ideológia propagálásába, az magát teszi egyenlővé a korábbiakkal.

Majd. Talán. 5-10 év múlva. Amikor sok dolgot elfelejtünk.
süti beállítások módosítása