A Századvég szerint...

H_A Címkék: közvéleménykutatás Fidesz Orbán Viktor Európai Unió Századvég2013.04.12. 09:54

Olvasom, hogy a Századvég szerint... Kifejtettem már korábban, hogy körülbelül mit gondolok a Fidesz kormány udvari, kemény milliárdokért bele a vakvilágba alapon statisztikázó közvéleménykutató intézetéről. Miután az elmúlt egy hétben elsősorban Orbán Viktor és Navracsis Tibor hangján keresztül (vegyük hozzá Bayer Zsolt rögeszmés fröcsögését is) az Európai Uniót elmarasztaló, markáns ítéletek elhangzottak, gondolt egyet a Századvég és mért egy gyorsat az ügyben (mint ilyenkor szokás és kötelező számára) majd beletolta az arcunkba, hogy kedves vezéreinkhez hasonlóan, nekünk se jön be az EU, hátrányosnak véljük ezt az egész tagságot.

Ezt ugyanaz a profi, szakmai alapon működő intézmény állítja, amely szerint a magyarok zöme egyétért az alkotmánymódosítással (az összessel, a legapróbb részletekbe menően) a röghöz kötéssel, és Orbán Viktor nagyszerű beszédeinek dallamára nyúl magához. Most mit ad isten? Tavaly január óta gyökeres változás állt be az EU honi megítélésével kapcsolatban: „jelentősen nőtt azok aránya is, akik úgy vélik, nem kellene tovább erősíteni az Európai Unióval való együttműködést. Míg egy évvel ezelőtt a megkérdezettek 58 százaléka válaszolt így, addig 2013. áprilisban a lakosok kétharmada (67 százalék) szerint nem kellene tovább erősíteni az uniós kapcsolatokat.”írja az fn.hu. És hát mi sem természetesebb annál, hogy a megkérdezettek döntő többsége (54%) szerint kettős mérce létezik Magyarországgal szemben az Európai Unióban.

no eu 1 20120507-400.jpgMiután Orbán Viktor világossá tette, hogy tud késsel villával enni, bármennyire is az ellenkezőjét feltételezi a gaz európai baloldal, és előrevetítette, hogy úgysem bánnak majd igazságosan velünk túlzottdeficit-eljárásügyben, gondolom senkinek nincsenek kétségei afelől, hogy miért van szükség az azonnali megerősítésre, miszerint a magyar emberek (akár még választásokat is eldönteni képes) többsége úgy gondolja, ahogy Orbán gondolja. Ehhez nem okoz gondot az sem, hogy megrendelt adatokkal manipuláljanak, önkényesen módosítsák, torzítsák azokat. Közhely ugyan ez a Századvég-féle politikai betagozódás, de pont ezért egyáltalán nem sikertelen: a politikai hangulatkeltés kiváló eszköze, amelynek a választások közeledtével egyre inkább felértékelődik a szerepe. A magyar ember ért a késsel-villával evés, a rezsicsökkentés, vagy a gonosz ellenséggel szembeni teljes ártatlanság nyelvén, ám sokkal kevésbé a túlzottdeficit-eljárás, és általában az uniós mechanizmusok, miértek és hogyanok elvont, számára igen távoli realitásának nyelvén.

Ezért aztán miután lassan már a csapból is az Európai Unió ellenes kormányzati megszólalások folynak,  a tipikusan lebutított és primitív, háromszavas szabadságharcos üzenetek szintjén, miért lenne ettől különböző a Századvég szerint a "zemberek" meghatározó részének véleménye? Úgy tűnik, a tehetségtelen kormányzás továbbra is eredményesen kiváltható az EU démonizálásával, és ezért minden lehetséges fronton, minden lehetséges stratégiát bevet a Fidesz. Még mindig túl kevesen gondolkodunk el azon, hogy az orbáni kormányzás munkájának és teljesítményének európai bírálata miért válik - a vezérek retorikájának szintjén - következetesen és folyamatosan a magyar emberek és egy egész ország kollektív kritikájává, hogy miért kell pejoratív kategóriává zülleszteni több millió állampolgárt.

Nos, mert nagyon sokan nem vesszük a megértést célzó, egyébként igen megterhelő és fáradságos munkához szükséges erőfeszítést, nem nagyon vágjuk, hogy az európai bírálatok nem nekünk szólnak, hanem Orbánéknak, hogy a velünk szemben alkalmazott kettős mércét, nem is velünk szemben alkalmazzák, és nem is kettős mércének hívják. Aki Brüsszelben mást mond, mint Budapesten, aki a központi beruházások mögé rendre elfelejti felsorakoztatni az Unió hozzájárulását, aki általában úgy eszik késsel és villával az EU asztalánál, hogy ebéd közben cipővel mászik fel rá, az nyilván tudatosan nem akarja megérteni, hogy nincsen alternatívája ennek a tagságnak. És távolról sem azért, mert annyira tökéletes volna ez a konstrukció, hanem azért, mert nem lehet úgy elküldeni az anyjába a hitelezőt, hogy előzőleg két médiamosoly között zsebre tetted amit adott. (Zárójel:  ha jól emlékszem február elején-közepén Magyarország és a vezér fantasztikus sikerétől voltak hangosak az EU költségvetésével kapcsolatos tárgyalások győzelmi tudósításai, milyen érdekesen fordult át a propaganda gépezet kommunikációja alig két hónap alatt, nemdebár?)

Persze kölcsönből nem szerencsés jólétet finanszírozni, és földi paradicsomot hazudni, mellette nagyon fontos a játékszabályokat tiszteletben tartani. Aki erre nem hajlandó, aki tehetetlenségét és hozzá nem értését a játékszabályok felháborító jellegével magyarázza azért, hogy a megtévesztett választók tájékozatlanságát kihasználva politikai tőkét kovácsoljon belőle, annak valóban sok pénzt kell költenie a „Századvég szerint...” – kezdetű mondatokra. Mondjuk azért a jó pár milliárdért csak természetes, hogy a csillagokat is lehazudjuk az égről. Vagy inkább az Európai Unió zászlajáról.

Update: Ha minden igaz, kirúgják a Fideszt az Európai Néppártból. Nem azért lesz, mert a magyar emberek szerint hátrányos nekünk a fránya EU.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr25218101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása