Bajnai versus Mesterházy. És te kit választanál?

H_A Címkék: közvéleménykutatás miniszterelnök propaganda manipuláció ellenzék jelölt MSZP Fidesz Mesterházy Attila Bajnai Gordon Századvég2013.03.19. 22:10

Amíg a katasztrófavédelem fantasztikus össztársadalmi megítéléséről szóló, 600-as mintán készült, reprezentatívként beállított telefonos közvéleménykutatás adataira várok, itt van a Századvág legutóbbi – mint mindig – szakmailag támadhatatlan felmérése arról, hogy ha a politika színpadán csak Bajnai Gordon és Mesterházy Attila közül választhatnánk, akkor vajon mihez kezdenénk? És a Föld forogna-e ugyanúgy tovább?

Századvég: a jelenlegi Orbán-kormány összteljesítménye a legjobb az elmúlt 10 évben, a Századvég szerint jövőre nőhet a GDP, a Századvég szerint a többség egyetért az alkotmánymódosítással, az azerieket okolják a magyarok a Századvég szerint, a Századvég szerint tetszett az embereknek Orbán Viktor évértékelője, nagyszerűt alkotott a kormány a Századvég szerint, az emberek többsége szerint jó ötlet a röghöz kötés, a kétharmad elutasítja a székházfoglalást, bla-bla-bla.

Az időrendi sorrend betartása valamint a teljesség igénye nélkül összeolvasva az elmúlt hónapok Századvéges terméseit, körülbelül így néz ki a Fidesz által milliárdokkal agyontámogatott udvari közvéleménykutató-intézet, goebbelsi propagandát megszégyenítő, felmérés-eredményeinek kommunikálása. A fenti hatalmas társadalmi igazságok közös pontja, hogy a kormány cselekedeteivel kapcsolatos empirikus, egyre inkább megkerülhetetlen tapasztalásokkal és viszonyulásokkal, illetve a megfogalmazott hazai és külföldi kritikákkal homlokegyenest ellenkező képet festenek az éppen aktuális helyzetről, amely mögé „a magyar emberek zömének” véleményét sorakoztatják fel. Amolyan Selmeczi visszhangja stílusban. Ezt a fajta manipulációs technikát szokták bevetni, valahányszor a regnáló hatalom nemrég még feszegethetetlennek ítélt húrokat feszeget különböző közéleti-politikai-gazdasági-társadalmi kérdésekkel kapcsolatban. Amikor a fél világ és a magyarok kritikus tömege esetében kiveri a biztosítékot a jogállam alkotmányos alapú megdöntési kísérlete, a Századvég az ország lakóinak zömét tolja nehezményező pofánkba: ők egyetértenek az alaptörvény huszonnyolcadik fércelésével, jobb ha beletörődtök. Lehetőleg kuss.

mesterhazy-bajnai.karpatinfo.net.jpgAmíg a katasztrófavédelem fantasztikus össztársadalmi megítéléséről szóló, 600-as mintán készült, reprezentatívként beállított telefonos közvéleménykutatás adataira várok, itt van a Századvág legutóbbi – mint mindig – szakmailag támadhatatlan felmérése arról, hogy ha a politika színpadán csak Bajnai Gordon és Mesterházy Attila közül választhatnának, akkor mihez kezdenénk?

Az eredmények szerint Orbánnak egyetlen releváns kihívója van, Mesterházy Attila, az MSZP jelenlegi elnöke személyében. „A folyamatok ma inkább neki kedveznek. Bajnai zuhan, ezzel alkupozíciója romlik, új pártjának egyéni jelölteket kell állítania, ami komoly szervezeti és anyagi erőfeszítést követel „- írja az mno.hu a kutatás eredményeit ismertetve.

Arra a kérdésre, hogy "Ön szerint ki testesíti meg inkább a modern, új baloldalt?", 31 százalék nevezi meg az MSZP jelenlegi elnökét és 29 százalék Bajnait. A baloldal újjáélesztésére tehát Mesterházy az esélyesebb a Századvég kutatása szerint. „Ma inkább Mesterházy az, akinek nőnek az esélyei egy új baloldali erőtér létrehozására és vezetésére” - áll a kutatásban.      

Első ránézésre van egy jó hírem Bajnai Gordon számára, bár nem lesz érdemes egy választási kampányévet erre építeni. Ha a Fidesz (engedtessék meg, hogy a Századvég-Fidesz kongruenciát magától értetődőnek tekintsem) szerint Mesterházy lehetne Orbán kihívója, akkor tulajdonképpen ebből azt érdemes érteni, hogy Bajnai Gordontól fosik a kormánypárt.  (Még akkor is, ha drága jó „magyar emberek zöme” szerint mindkét politikus a globális pénzhatalom hazai kiszolgálja, tehát ők Orbán Viktorra fognak voksolni újra.)

fej535.jpgÉs te kit választanál?

Második ránézésre viszont kezeljük a helyén ezt az újabb Századvég-féle manipulációs kísérletet. Ez az „igen izgalmas téma” semmi más, mint egy újabb parasztvakítás. Kérdezem tisztelettel: mennyire értelmes egy olyan mesterséges helyzetre rákérdezni, amely a választások pillanatában nyilvánvalóan nem fog fennállni? Mekkora baromság afelől érdeklődni, hogy mi lenne, ha csak Bajnai és Mesterházy közül lehetne választani Magyarországon 2014-ben? Egy megrögzött Fidesz szavazó, hogy a vérben tud eldönteni egy ilyen kérdést, egyáltalán milyen relevanciája van annak, ha A-t vagy B-t válaszol, esetleg értetlenkedik?  Kit érdekel, hogy ki az igazi, vérbeli baloldali a két politikus közül? Ennyi energiával azt is kérdezhették volna, hogy Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor közül kit választanánk? Körülbelül ugyanannyira értelmes lett volna, mintha Matolcsy és Hoffmann Rózsa, vagy Gyöngyösi Márton és Novák Előd alkalmassága között kellene igazságot tenni.

A kutatásban ez áll: Megdőlni látszik tehát az az elkapkodott percepció, hogy Bajnai az egyetlen alkalmas kihívó 2014-ben, sőt korai, elkapkodott színpadra lépésével jelentősen rontotta saját stratégiájának győzelmi esélyeit. Ma inkább Mesterházy az, akinek nőnek az esélyei egy új baloldali erőtér létrehozására és vezetésére.” Mégis mire alapozza ezt a Századvég, bocsánat Fidesz? Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az ország vezetésének alkalmassági alapon való eldöntés tekintetében Bajnai 3%-al vezet Mesterházy előtt. Értem én, hogy  azt próbálják subliminal üzemmódban sugallni és beleverni értetlen fejeinkbe, hogy ez a két ember csak és kizárólag egymás kihívója lehet, az ellenzéki térfél felaprozódása mellett, a ballib-bolsevik örökség kiheverhetetlenségének biztos és megnyugtató tudatában pedig totál esélytelenek Orbánnal szemben.

szaza1.pngfotó: www.mno.hu

Szánalmas „szakmai” performansz ez egy hajdanán hozzávetőleg profi intézménytől, amely ilyen és ehhez hasonló izgalmas, kevéssé hagyományos, jelen esetben is teljességgel komolyanvehetetlen, úgy értem kamu-közvéleménykutatással próbálja igazolni: amellett, hogy minden rendben az országban, Bajnai Gordon zuhanórepülésben van, és esélytelen. Ez tulajdonképpen annyit jelent: többmilliárdos állami támogatás mellett, burkoltan, de épp ezért egyre nyilvánvalóbb módon Orbánék elkezdtek rettegni Bajnai Gordontól. Ciki, de lesz még rosszabb is.

Ám ha mégis úgy van, ahogy a propaganda szól: várom az óriásplakátokat, amelyeken már nem Bajnait, hanem Mesterházyt fogják a jól bevett, primitív, szájbarágó módon karaktergyilkolni. Ha ezek a köztéri plakátok „rejtélyes oknál fogva” mégsem jelennek meg, akkor örülök, hogy segíthettem lefordítani e nevetséges közvéleménykutatási eredményeket Századvégről magyarra: a Fidesz igenis fosik Bajnaitól. Ami abszolút nem lenne baj, ha kivételesen, legalább most nem kemény adóforintokból manipulálná a népet.

Apropó: úgy értettem, hogy összellenzéki konzultációt hirdetett Bajnai Gordon, amelyre többnyire pozitívan válaszoltak az értelemszerűen ellenzéki pártok képviselői. Közöttük Mesterházy Attila is. Ne reagáljátok túl, kérlek, Századvég-Fidesz vonalon! Kurvára nem érdekel, hogy "a Századvég szerint a magyar emberek többsége megbotránkozva áll Bajnai aljas összeesküvése előtt".

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr275149125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barli 2013.03.20. 14:24:14

"Mekkora baromság afelől érdeklődni, hogy mi lenne, ha csak Bajnai és Mesterházy közül lehetne választani Magyarországon 2014-ben?"

Azért nem akkora baromság tudni, hogy ha az emberek kiábrándulnak a kormányból és nem nácik, akkor kire szavaznának. Engem is érdekel(ne ha valaki készítene egy tényleg objektív kkutatást)

irógép 2013.03.20. 14:37:35

Tényleg hülye kérdés ez, mert egyértelmű, hogy egyikre sem szavaznak a legtöbben.
Bajnaitól meg senki nem fél. Annyira szánalmas vergődés, hogy az ellenzéki propaganda, mindent úgy állít be, mintha félnének itt tőlük. Utca hosszal vezet a kormány!!
A félelem az volt , mikor a fidesz 50-10 ra verte Feriéket, azok meg mesterlövészek és kordonok mögé bújtak!
Azért nem értem az ellenzéket, mert az a pár százezer Orbán fóbiás hívük, az úgy is bólogat és gyűlölködik vakon bár mi van, a többi embert meg mint látjuk a magukat százszor lejárató balliberálisok azzal nem győzik meg, hogy húúúúúúúúúúú de félni kell. Főleg, hogy semmi értelmeset nem mondanak, csak fröcsögnek, meg azt várják, hogy külföldi elvtársaik minél nagyobb nyomást helyezzen a kormányra. Na ezért nem nő lényegében már 2 éve az ellenzék támogatottsága.

barli 2013.03.20. 14:43:14

@irógép: mindenesetre úgy néz ki, hogy már most feladták, mert elkezdték az elcsaljákaválasztásokat kampányt. Az meg sem fordul a fejükben, hogy egyszerüen kevesen vannak. Pedig a zorbánt tényleg elegen utálják, lenne honnan gyűjtögetni.

Emiksz 2013.03.20. 14:45:36

Az ábra, na az kemény. Ott a szürke mező:
46% az, aki nem válaszol, vagy nem tudja, vagy tudja, hogy egyiket sem.
Tehát VOLT ilyen válaszlehetőség, hogy Mesterházy és Bajnai is menjen a bánatos rossebbe, de a válaszadóknak kevesebb mint fele mondta ezt. Még ha a bizonytalanokat is beleszámoljuk.
Na én a kormány helyében ezen paráznék igazán.

irógép 2013.03.20. 14:47:29

@barli:
Lenne honnan, csak nem így! Annyira unalmas amit csinálnak!
Remélem tényleg idejön mindenféle nemzetközi szervezet a választásokra! Mert igen bár kevesen vannak, a hatalom természetesen őket illetné meg, így megy ez "demokratáéknál":)

nnnnnnnn 2013.03.20. 14:54:43

@Emiksz: húha, szerintem a kormány most összefosta magát tényleg.

blah 2013.03.20. 15:03:03

A képlet itt is ugyanaz mint a fidesznél, az mszp-nek még mindig elég sok a hívője. Aki meg az mszp-ben bármilyen alternatívát lát az akkor szavazhatna a fideszre is, egy kutya. Szóval nem kéne csodálkozni, hogy itt tart az ország amikor ennyi hülye lakja.

barli 2013.03.20. 15:03:09

ezt most a gréczy írta? :)

Balt 2013.03.20. 15:06:28

@barli: :) Jó meglátás. Ennyit a "ki fosik a libafostól" c. mantráról.

www.origo.hu/itthon/20121016-a-fidesz-vezetoi-es-kepviseloi-bajnai-gordon-visszatereserol-es-eselyeirol.html

(Pedig ekkor még akármi is lehetett volna Bajnai "kezdeményezéséből".)

Fejesrob 2013.03.20. 15:35:47

Egyiket sem, el sem mennék választani. Mindkettő samesz,aláíróember így tökmindegy.

Fejesrob 2013.03.20. 15:37:39

@barli: "Azért nem akkora baromság tudni, hogy ha az emberek kiábrándulnak a kormányból és nem nácik, akkor kire szavaznának."

Na én már az ilyenek miatt sem szavaznék balliberálisra.

Nem tetszik a rendszer, kimegyek tüntetni és az ilyenek már hörögnek, hogy gumilövedéket mert náci, hiszen ha valaki nem ballibsi, akkor az csak náci lehet.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.20. 15:37:51

Nem értelek.

A ballib csicskák naponta nyilatkoznak a konzervatívok, jobboldaliak nevében, hogy mit kéne tenniük, kire kéne szavazniuk és miért.
Még hafr pártot is csinált, direkt csak konzervatívoknak sok évnyi MSZP seggnyalásban való jártassága után.

Ehhez képest mit b@szik egy ártatlan kérdés !?
Vagy kinyilatkozni a másik nevében csak a baloldalnak lehet ?

Megjegyzem simán elhiszem hogy sokan gondolják, hogy kell a röghözkötés, ahogy az is ésszerűnek tűnik, hogy az emberek elutasítják a más magánterületére való behatolást.
És ha csak pusztán pártpreferencia okán van ez így, akkor is elképzelhető, hisz a Fidesz tudtommal még eléggé vezet.

Fejesrob 2013.03.20. 15:40:05

A blogger problémáját nem értem. Elég jól kiderül ebből, hogy Bajnai nem kell a választók döntő többségének, de Mesterházy sem nagyon.

Persze az MSZP-nek, Mesterházy jobb választás mint Bajnai.

Mégis mi a bajod ezzel, teljesen korrekt a kérdés, mégis még mit kellett volna?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.20. 15:43:19

@Fejesrob:
Bajnait elég nehéz egyenlőre belőni.
Az MSZP tábora hol csökken 3%-ot és a Bajnaié nő, hol fordítva.
De abban igaza van a posztírónak, hogy ezen növekedésbe, csökkenésbe semennyire se számít bele, a jobboldaliak véleménye, hisz hamarabb harakiriznének, mintsemhogy a libásra vagy elkúróra ixeljenek.

-Musashi- 2013.03.20. 15:50:05

Egyszerű a képlet. Ha a fidesz nyer,aminek nagyobb a valószínűsége,akkor az nem azért van mert fasza gyerekek,hanem mert az ellenzék olyan impotens hogy gyurcsányi fiaskó után még mindig nem tudott talpra állni és valami értelmesebbel előrukkolni.Ha viszont mégis az ellenzék nyer,akkor az megint nem azt jelenti ők fasza gyerekek,hanem azt hogy most ez a kormány kúrta el de nem kicsit. Ami tény viszont hogy itt eddig még sose valamire hanem valami ellen volt választás.Ez pedig nem az előre lépés kulcsa. Szóval mindegy ki nyer,úgyis mindig csak egy klikknek megy a szekér,és ezt a többiek tolják.Ha akarják,ha nem.

nu pagagyí 2013.03.20. 16:06:16

A Századvéggel nem kell komolyan foglalkozni. Az eredmény és a kérdések is előre eldöntött kommunikációs stratégiába illeszkednek, a valósághoz semmi közük. A hatalom tudatos médiapolitikát folytat a leghatékonyabb néphülyítés jegyében. Az MTI felelős az udvari médiában előállított álhírek valószerűvé tupírozásában, a közpénzből kitartott közvéleménykutatók kutatás helyett a közvélemény befolyásolásával foglalkoznak.

Parajpuding 2013.03.20. 16:08:05

Hehehe. A Századvég pont annyira hiteles, mint a fődakota.
A komcsi fideszorkokat úgy látom simán lehet riogatni Bajnaival. Hacsak előkerül a neve, bokáig f*ssák magukat:)))

pocaklakó minimanó 2013.03.20. 16:43:31

A válaszok...

a) Mivel nem muszáj dönteni, ezért egyiket sem.
b) Ha muszáj lenne: Bajnai.

Fejesrob 2013.03.20. 17:00:27

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Ez az ábra azért lehet elkeserítő egy balliberális számára mert:

A 46% az majdnem biztos, hogy jobboldalra szavazna.

Azonban a többiek 100%-a sem biztos, hogy Bajnaira, vagy Mesterházyra szavazna, viszont csak ez a két név van ott.

Fejesrob 2013.03.20. 17:02:02

@nu pagagyí: Azért ezt nyilván megkérdezték, rizikójuk ráadásul eleve nem is lehetett.

(Továbbá jól kibasznának Orbánnal, ha állandóan azt mondanák neki, amit hallani szeret).

pocaklakó minimanó 2013.03.20. 17:08:58

@nu pagagyí:

"A Századvéggel nem kell komolyan foglalkozni. Az eredmény és a kérdések is előre eldöntött kommunikációs stratégiába illeszkednek, a valósághoz semmi közük."

Én is már csak az igazmondó drágajóbolgárúrnak hiszek. :)

ananda123 2013.03.20. 17:12:44

Na megint jön a klasszikus ballib abszurd: ha a jobbosoknak valami vagy valaki nem tetszik a baloldalon, akkor _fosnak tőle_.
Ez önmagában megérne egy elemzést, de hagyjuk most ennyiben, mert van itt viccesebb is:

"Amikor a fél világ és a magyarok kritikus tömege esetében kiveri a biztosítékot a jogállam alkotmányos alapú megdöntési kísérlete"

A fél világ alatt ugyebár a "mérvadó pénzügyi köröket" és a ballib haverokat kell érteni. Ezzel csak az a baj, hogy magyar belpolitikai kérdésekben az ő véleményük olyan, mint a mellbimbó: mindenkinek van, de nem mindenkié érdekel. Tegyük hozzá: ugyanezt a választ kapnánk külföldről, ha innen, Magyarországról akarnánk sommás ítéletet alkotni más nyugati államok alkotmányos berendezkedéséről.
A "magyarok kritikus tömege" kifejezést viszont jó lenne valamilyen technokrata-pragmatikus-empirikus alapon megtámogatni, mert ez így megint csak a rettegett _vélemény_ kategóriába esik.
A Századvég legalább vette a fáradtságot és tudományos(-nak tűnő - nálunk már ez is pártállás kérdése ugyebár) módszerekkel igyekezett alátámasztani, hogy mit ért a "magyarok kritikus tömege" alatt. A postból ezzel szemben csak az derül ki, hogy az számít kritikus tömegnek, "aki velünk van".
Én mondjuk simán elhiszem, hogy a post író őszintén hisz abban, hogy az ő alkotja kritikus tömeget, mivel a blogokat túlnyomórészt a saját haverijai olvassák, az ellenvélemény meg úgyis jól le van nácizva, így máris megvan az ellenzéki kétharmad (mi több: négyötöd két egymás követő ciklusban). Így lesz a pragmatikus ellenzékiségből önmaga paródiája, ugyanis nincs viccesebb annál, mint amikor az ellenfél megnyilatkozásait vallásos hőbörgésnek minősíti az, aki érvként csak ellenkező pólusú vallásos hőbörgést tud felmutatni.

Fejesrob 2013.03.20. 17:31:13

@ananda123: Ez a "magyarok kritikus tömege" olyasmi mint Gyurcsányék idejében a "mértékadó (vagy európai) értelmiség".

Aztán persze jött 2010 tavasza.

HaCS 2013.03.20. 17:33:39

Érdekesség.

A közelmúltban, egy másik közvéleménykutatás annyira felbőszített, hogy ha már van ez a közösségi portál gyorsan közzétettem, hogy jelentkezzen, akit valaha bármilyen témában bármelyik közvéleménykutató megkérdezett. Csak két kitétel volt, országos legyen a felmérés és reprezentatív.

Eredmény:

Pontosan 0 db ember jelentkezett. Erre kicsit felvontam a szemöldököm, és kb. egy hétig (míg rá nem untam) mindenkit, akivel kapcsolatba kerültem megkérdeztem a dologról egyesével. Síri csend.

30-as vagyok, az ismerőseim jó része is korombeli. Telefonunk van, internetkapcsolatunk is. Kb. mindannyian legalább 10-15 éve betöltöttük a felnőtt korhatárt, de még soha senki közülünk egy ilyen kutatásban sem került sorra.

Kb. 800 közösségi ismerősöm van, meg még jó pár ember, akikkel csak munkakapcsolatban állok, tehát 1000 fős minta esetén kb. minden tizedik reprezentatív mintába valamelyikünknek bele kellett volna esnie, de 10-15 év alatt soha semmi. A századvég pl. az utóbbi 5 évben kb. 60-70 kutatást végzett, és rajtuk kívül is vannak páran (SZonda-Ipsos, Medián stb...).
Ezzel a közvéleménykutatók működése éppen az általuk is alkalmazott matematikai statisztikának mond ellent.

Én már azon is gondolkoztam, hogy mindig ugyanazt az X embert kérdezgetik, és ezt nevezik reprezentatív mintának.

De bárki nyugodtan kérdezősködjön a saját köreiben.

pocaklakó minimanó 2013.03.20. 17:56:12

-Al, Oprah műsorának közvéleménykutatását végezzük el.
-Rendben, Peg, halljuk.
-Melyik kombinációt választaná Magyarország következő vezető-garnitúrájának. Az a) válasz Mesterházy-Bajnai, a b) válasz...
-B.

Torkosborz 2013.03.21. 21:48:19

A Gyurcsány-rezsim először puccsal, a Bajnai-rezsim is puccsal jutott az érdemtelen hatalomhoz.
Most együtt igyekeznek, megint puccsal, Mesterházy urat kiütve, átmosott rezsimmel visszatérni. Amihez lesz még szava a háttérben megbúvó királycsinálóknak!
"Közvélemény kutatást olyant fogadok el, amelyet magam hamisítottam".
süti beállítások módosítása