Pakolj, szórványmagyar!

H_A Címkék: határon túli magyarság asszimiláció nemzetstratégia nemzetpolitika szórványmagyarság Fidesz Orbán Viktor Szász Jenő kontrollált visszavonulás önkéntes területfeladás2013.02.21. 16:56

Kontrollált visszavonulás, önkéntes területfeladás – ezekkel a módszerekkel (?) látja megoldhatónak a külhoni magyar szórványközösségek asszimilációjának megállítását na, ki? Hát Szász Jenő, Orbán Viktor első vonalbeli stratégája, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (a Magyar Művészeti Akadémia nemzetpolitikai megfelelője) vezetője. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) múlt heti munkaülésén zárt ajtók mögött elhangzott gondolatok – bár nem kavartak akkora port Magyarországon, mint kolosszális marhaság jellegük miatt logikus lett volna -  megérnek bőven egy misét. 

Elsőként a Magyar Hírlap írt az ügyről, mostanra hiába próbálnánk visszakeresni a cikket, ez az üzenet fogadja a nyájas olvasót: a kért oldal „/kmkf-kontrollalt-visszavonulasrol-beszelt-szasz-jeno” nem található. Különösebben nem kívánom a mögöttes tartalmakat keresgélni, mindenképpen érdekes. Hogy mégis mit jelent ez a kontrollált visszavonulás és az önkéntes területfeladás, csak látszólag interpretálható n-féleképpen. Bár a hogyanokra nem adott semmiféle levezetést Kövér László felfele buktatott erdélyi kebelcimbije (belegondolni sem merek, hogy létezik egy végiggondolt koncepció erre) arról beszélt

kutatás tárgya lehet annak felmérése, nem jelent-e alternatívát az egyes magyar közösségek számára a helyben maradás ösztönzése helyett az „önkéntes területfeladás". Az intézményvezető nem részletezte a „kontrollált visszavonulás" és az „önkéntes területfeladás" lehetséges stratégiáját, de ennek lényege a már biztos beolvadásra ítélt kisebb Kárpát-medencei magyar közösségek, köztük az erdélyi szórvány irányított kitelepítése a jelenlegi lakhelyéről.

jeno.jpg

A nemzet stratégája

forrás: www.erdely.ma

Őszászjenőségének egyébként ez volt az első hivatalos villantása, mióta elvileg januárban elkezdte működését az általa vezetett intézmény, és majdhogynem szánalmasnak érzem magam most, hogy értelmet próbálok keresni olyan kormányzati böfögésekben, amelyekben fosszíliáiban sem volt jelen soha az értelem. Már önmagában vérlázító, hogy Orbán egyszemélyes döntése eredményeként egy totál outsidert, egy kétes múltú és jelenű, a társadalomkutatási szakmával teljesen párhuzamos bukott külhoni politikust hasznosítottak újra, olyan infrastruktúrát és pénzalapokat a segge alá tolva, amelyeknek elérésére neves, elismert kutatóknak egy élet is kevésnek bizonyul. Most itt van a legújabb nemzetpolitikai stratégiai felvetés: tisztelt külhoni szórványmagyarok, lehet venni a motyót, települünk! Önként és dalolva lehetőleg, de ha úgy nem megy, megtaláljuk majd a módját. Lehet választani a tömbmagyar székelyföldi gettó (bocsánat, rezervátum) és az anyaország kies tájai között! (Bezzeg anno Gyurcsány, hogy verte a nyálát a 23 millió román vendégmunkással, vajon erre akkor mit fog lépni?)

Akinek történelmi memóriájából kiesett a csehszlovák–magyar lakosságcsere projektje,  és a magyar kisebbség 1945-1948 közötti tudatos felszámolási akciójának utóélete vagy a Német Szövetségi Köztársaság Szászéra hajazó ötlete az erdélyi szászok áttelepítésére (természetesen a német demográfiai probléma orvoslására) annak mindenképpen ajánlott volna szembenézni a tényekkel. Az elnéptelenedett szász falvakban, ahol német ajkúakat már nyomokban sem találni, és ahol a pusztulásra ítélt templomokban a román ortodoxia ütött tanyát, egy valaha virágzó kultúra megsemmisülésének lehangoló képe köszön vissza.

Annál is inkább érdemes reflektálni, hogy már akadtak olyan politikusok, akik egyáltalán nem tartják ördögtől valónak Szász Jenő egetverő javaslatát. Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke például finomhangolta a nemzet stratégájának ötletét, mondván „ha a szórványmagyar közösség valamely tagja egyénileg úgy dönt, hogy a saját és az utódai identitását nem tudja megőrizni jelenlegi életterében, akkor segítsük a boldogulását tömbmagyar vidéken".

A hozzám hasonló gyengébbek kedvéért: A kérdést korábban Tőkés István nyugalmazott teológiaprofesszor - Tőkés László édesapja, Gergely Balázs nagyapja - vetette fel egy interjúban 2011 áprilisában. Tőkés István úgy vélte, ki kell jelölni Erdélyen belül azt a területet, amelyen a közösség úgy érzi, hogy lehet még magyar életet építeni, és arra kell biztatni a szórványban élőket, hogy költözzenek erre a területre. A nyugalmazott professzor szerint a magyarországi támogatásoknak, gazdasági befektetéseknek is a kijelölt területre kellene irányulniuk. – írja a maszol.ro (Zárójel: persze még csak nem is eredeti a Szász-féle gondolat, bár kétségtelen, hogy felmelegítve is legalább ugyanakkora baromság.)

Veszélyesnek, megalázónak és dühítőnek tartom azt, hogy a jelenlegi magyar kormány - amelynek természetéből adódóan, a szülőföldön való megmaradás támogatása lenne a mindenkori véresen komoly feladata – egyáltalán összefüggésbe hozható ilyen gondolatokkal. Amikor Orbán Viktor állítólag belépett az erdélyi fejedelmek sorába a Sapientia Egyetem megalapításához nyújtott magyar állami támogatás révén, azt olvastam, hogy a szülőföldön való megmaradás záloga az egyetem, az oktatás, ezt kell támogatni határon túl. Hogy fér ez össze azzal, hogy most embereket kigyöngyhalászunk szórvány életterükből, ahol kurva nehezen bár, de még mindig őrzik identitásukat, és azt mondjuk nekik, hogy holnaptól Hejőpapin, Lajosmizsén vagy Bélapátfalván kellene sátrat verni, és boldogulni a nagyfene tömbmagyarság oltalmazó karjaiban? Hogyan lehet egész életeket gyökerestől kitépni, és mint valami tárgyakat megfogni és tovább taszítani? Megkérdeztük vajon előzőleg, hogy ők mit gondolnak erről? Mit gondolnak azok a kevesek, de mégis nagyon sokak, akik Szász Jenőtől eltérően a saját bőrükön tapasztalják a kisebbségi és nagyon kisebbségi lét valamennyi keservét? És mit gondolnak erről azok a civilek, lelkészek, ne adjisten politikusok, akik az életüket tették fel a magyar végváraink megmaradásáért végzett munkára? Böjte Csaba mit szól mindehhez? És mit szólnak hozzá azok a magyarországi emberek, akiket már egyszer véresen megfenyegettek a sokmillió határon túlival, aki elveszi a kenyerüket?

Az a helyzet, hogy ötleteim nekem is vannak bőven, igaz, nem vagyok egy Szász Jenő. A fentiek alapján szeretném megkérdezni a tisztelt anyaországi nemzetpolitikusoktól, ha már ilyen bölcsen hallgatnak a kérdésről: mit szólnának ahhoz - mivel Szász Jenővel amúgyis egy csapatban játszanak, és stratégiákat dolgoznak ki a magyarság életben maradására -  ha holnaptól költözni kellene a külhoni szórványterületekre? Kutyát, macskát, egy élet munkáját, rózsadombi nyomorvillát maguk mögött hagyva az lenne a feladat, hogy életet kell lehelni az agonizáló szórványmagyar közösségekbe, mert a turulmadár nem népesíti be újabban a Kárpát-medencét, hullunk, mint a sáskák. Mást mondok: próbálják megérdeklődni a Svédországból lankadatlanul hazavágyódó tamásgáborokat, vagy az amerikai felhőkarcoló kilencvennyolcadik emeletén a hazai töltöttkáposzta ízéről álmodó kivándorolt, ám azóta nemzetegyesített honfitársakat, mit szólnak a hazatelepedés ötletéhez? Hányan tolonganak majd az első sorokban?

Vicces lenne már megint, ha nem volna tragédiába illő: minden jel arra mutat, hogy valóban ez a jelenlegi megfontolt nemzetpolitika. Ki lesz vajon az első, akinek ezek után még lesz pofája kiállni, és arra buzdítani a külhoni magyarokat, hogy ne hagyják el szülőföldjüket és arról tartani előadást, hogy a választójoggal megspékelt fullextrás könnyített honosítás is a gyökerek megőrzését hivatott szolgálni? Felfoghatatlan, hogy itt és most erről beszélek: a szórvány hivatalos (nemzetstratégiai) feladásáról, az asszimiláció alternatívájának gondolt földrajzi helyzet megváltoztatásával együttjáró rezervátumba zárásról. Szándékosan nem akarok arra gondolni, hogy a háttérben a magyarországi drasztikus népességfogyás áll, és a hiányt külhoni magyarokkal kívánják pótolni Orbánék, abban viszont egészen biztos vagyok, hogy sikerül újabb éket verni a magyar nemzet különböző részei közé.

Egyúttal nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a következő lépés ebben az ügyben, de az újabb és újabb nemzetpolitikai stratégiák gyártásának elefántcsonttornyát szemlélve, aligha következik kijózanodás. Mert ha Szász Jenő a kocsmaasztal mellett, mámoros állapotában mondja mindezt, ki nem szarja le, de ő a Nemzetstratégiai Intézet elnöke. Ez pedig a kocsmaasztal-féle nemzetpolitizálás. Ahol – hogy még jobb legyen - már a Jobbik sem kapkodja a fejét az önkéntes területfeladás gondolatára, pedig revizionista elképzelései nem éppen erre rímelnek.  

Én meg? Majd szólok, ha becsomagoltam. Addig is, mivel mostmár végképp elegem van ebből a fajta nemzetpolitikai bohóckodásból, csatlakozom azokhoz, akik tiltakoznak a Szász Jenő-féle intézményesített hülyeség ellen.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr705096790

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.22. 11:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Góbé az űrben 2013.02.22. 09:48:50

Újabb szenzációs diplomáciai bonyodalmak, megdöbbentő fordulatokkal! "Zászlóink közt az űr" - mondaná a kiművelt fő.      A mozgóképet nagy méretben méltóztassék megtekinteni.                ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.22. 09:24:00

Azt hiszi ez az ember, hogy az emberek katonák és ő meg a tábornok. Szerintem megbolondult.

buday008 2013.02.22. 09:30:23

"nap tahója" címre esélyes Ő is. Csak azt nem értem akkor minek provokáljuk a románokat a székelyzászlózással:?? Ha ugyis lépünk.

pocaklakó minimanó 2013.02.22. 09:33:29

Én meg azt nem értem, hogy egy egyszerű talpas ballibnek, akinek amúgy is mindenki román, aki Romániában él, miért nem jön be az ötlet?

Ui.: Az ötlettel előhozakodó szászjenő meg "szíjjongázt", ahogy kevésbé cizellált lelkű és szókincsű proletárismerőseim mondanák.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.22. 09:34:34

ez csak arrol szol, hogyha annyira szeretnenek magyarul beszelni, akkor egyszerubb megdobni csaladonkent 3 millaval hogy el tudjon koltozni egy magyarul beszelo videkre, mint Romania valamilyen kis eldugott falucskaja kuldeni nepmuveloket es epittetni muv hazat

Megfigyelo 2013.02.22. 09:46:27

@buday008: Mert a kormánynak nemzetközi konfliktusra van szüksége ahhoz, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy az országban mindent napról napra egyre jobban tönkretesz.

buday008 2013.02.22. 09:48:41

@Megfigyelo: Ezzel egyet értek most ,hogy így olvasom.

Cifra Kaloda · http://cifrakaloda.blog.hu 2013.02.22. 09:51:48

@Megfigyelo: és még hol a vége! Méltóztassék az új fejleményeket megtekinteni: www.youtube.com/watch?v=gdfhsW-PL68

buday008 2013.02.22. 09:52:45

@pocaklakó minimanó: Nehogy azt hidd , hogy ezeket érdekli az Erdélyi magyarok sorsa, vagy ha igen akkor nagyon bután csinálják. Miért jó az egy Erdélyi magyarnak ha feladja szülőföldjét és átjön egy másik lepukkant országba? Egyszerű szavazat szerzésnek tekintik őket csak.

Ez a székelyzászlózás is mire volt jó? innen felszították a kedélyeket az ott élők meg szembesülhetnek majd a mindennapi gyűlölettel. Ja hogy így akarjuk őket áthozni szavazónak akkor tényleg ügyes terv. Csak kérem ne mondjuk hogy az érdekükben....

buday008 2013.02.22. 09:54:45

Gárda is felvonul fenyeget stb. azt elmennek a magyarokat meg agyonverik a felidegesített romák...értelmes dolog?

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.22. 10:57:44

Falopással vádolják Orbán vőjelöltjének családját
A Népszabadság szerint engedély nélkül vágatják a fát más erdejében, ráadásul természetvédelmi területen.
Gépek segítségével, szisztematikusan vágják a fát a csabdi Tiborcz Lovas Klub mellett – írja a lap. A Népszabadság nemleges választ kapott a kormányhivataltól, amikor rákérdezett, kért-e bárki engedélyt a fakivágásra az erdészeti igazgatóságtól. Az 1,6 hektáros erdő egyébként nem a Tiborcz család tulajdona. Az újság birtokában lévő tulajdoni lap tanúsága szerint csaknem két évtizede vették meg magánszemélyek a területet, amely a Natura 2000 program része, vagyis természetvédelmi terület.
Az erdőt 157 hektárnyi szántó övezi, ami tavaly a Nemzeti Földalapkezelő bicskei állami földbérletpályázatán kelt el húsz évre. Korábban az átlátszó.hu írta meg, hogy egy Tiborcz-lány nyerte el a legtöbb állami földet Bicskén. A győztes egyik testvére a Közgép leányvállalatának igazgatósági tagja és a sajtóban a miniszterelnök lányának udvarlójaként emlegették.
Az orbáni szarháziság újabb ékes példája!

yatumux 2013.02.22. 10:58:37

Mindenkinek ajánlom: Ittunk pezsgőt a Román nemzeti ünnepen-kocc, smile. Írtunk alá alapszerződést.
Írtuk, mondtuk, esküdtünk nincs területi igényünk. Szerbek bombázták Barcsot, 100x sértették a légterünket, szegény Horvátokat magyar területről támadták hátba. Nem segítettünk, nem mentünk be, nem szereztük vissza Délvidéket. Magyarnak lenni nem lett jobb. Nincs Autonómia, verés van. Nics Csángó magyar mise. Tiltás van. Szlovákiában a magyarok fele asszimilálódott, alig tud magyarul. A tömb magyar régiókban van csak ESÉLY a kultúra, nemzetiség megtartására. A szórvány beolvadt, hamarosan be fog olvadni. Akit nem érdekel a határon túli Magyarok sorsa az ne dumáljon bele. Ha nem tudsz használni legalább ne árts ! Kérlek ! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.22. 11:02:53

és biztos, hogy ez az intézet is legalább akkora sikereket fog elérni, mint az mma...

Void Bunkoid 2013.02.22. 11:44:08

@buday008: ugyan offnak tűnő, de végső soron idevaló, hogy a romáknak nem felidegesedniük kellene a masírozgatások miatt, hanem inkább komolyan besz*rniuk, és igen hamar elkezdeniük megváltozni.

Vagy...asszimilálódni?

És már el is jutottunk a hatalmas kérdés lényegéhez, ami GYAKORLATILAG a szórványmagyar közösségekre IS vonatkozhat odaát.

Itthon a magyar lakosság többsége szerint a cigányok "kilógnak a sorból" a sajátos, rájuk jellemző kulturális szokásaikkal. Mivel ez az átlag magyarnak nem tetszik - nem kell ehhez hungaristának lenni, a sima RTLklubot néző munkásosztálybeli droid sem értékeli, amikor hangoskodnak, ok nélkül állandóan káromkodnak és vadidegen emberekkel bizalmaskodnak a tömegközlekedési eszközökön. Még nem mondtam semmi bűncselekményelkövetést, csak a puszta létezésük. Az ő részükről ez természetes, hogy a szomszéd ülésen ülő tesvírt csak úgy megszólítják, és elkezdenek vele beszélgetni a világ nagy dolgairól, hogy honnan szerezte azt a kabátot, meg mennyi a fizetése, meg nem adod-e kőcsön a kabátot, olyan szép, tesó.

Ez az átlag magyar számára feszélyező, mert ez nálunk nem barátkozós beszélgetés, hanem a másik baszogatása. A cigány otthon, a kapuján belül nyugodtan viselkedhet így, de kint az utcán, a postán, a buszon, satöbbi viselkedjen és beszéljen úgy, mint ahogy ebben az országban illik, azaz tulajdonképpen ASSZIMILÁLÓDJON. Mert kisebbség, és egyelőre még nem a nyúl viszi a puskát, ne 8 és fél millió magyar alkalmazkodjon már másfélmillió cigányhoz, hanem fordítva.

Na pont ezt várnák el a románok is a kinti szórványmagyaroktól. Nyugodtan őrizhetik a kultúrát, beszélhetnek magyarul, csinálhatnak mindenféle kultúrfesztivált, de igenis legyenek szívesek megtanulni románul, mert úgy alapvetően egy megye (vagy tartomány, mittomén hogy hívják a jelenlegi Romániában) ha szórvány jellegű lakossággal rendelkezik, akkor ne a pár százalék kedvéért legyen minden kialakítva. Csak mert egyszerűen nem érné meg.

Szal mindenki, aki a kinti kisebbség-magyarság érdekeit nagyon védeni akarná, de itthon cigányozik, gondoljon bele, hogy itthon is tök ugyanaz van velük.

Ja, és ezzel nem cigányt mosdatok. Szerintem is meg kellene változniuk méghozzá marha hamar. De ezen alapulva nem is próbálnék akkor velünk meg kivételt tenni, hogy de bezzeg mi kisebbségben is legyünk többség.

És az nem mentség arra, hogy mert az a terület 93 éve Magyarországé volt. Ahol szórványmagyar lakik, az - el kell keserítenem a hallgatóságot - bizony 93, de 193 éve is bőven kisebbségben volt már, csak éppen akkor magyar zászló lengedezett a községházán. Ja, és nem baszogatták egymást a magyarok meg a románok. Pedig az utóbbiak annak ellenére, hogy többen voltak a faluban, kénytelenek voltak magyarul ügyintézni a községházán, mert az volt a hivatalos nyelv. És nem hőbörögtek.

pocaklakó minimanó 2013.02.22. 21:41:24

@Void Bunkoid:

"...bizony 93, de 193 éve is bőven kisebbségben volt már, csak éppen akkor magyar zászló lengedezett a községházán. Ja, és nem baszogatták egymást a magyarok meg a románok. Pedig az utóbbiak annak ellenére, hogy többen voltak a faluban, kénytelenek voltak magyarul ügyintézni a községházán, mert az volt a hivatalos nyelv."

193 évvel ezelőtt még nem volt hivatalos nyelv a magyar. Amúgy ezt még az érettségire készülve is illik tudni.

Ha még nem tartasz ott, akkor elnézést.

Ui.: Habár már az általános iskolában (hetedik osztály) is említés történik a reformkorról és a reformországgyűlésről. :)

pocaklakó minimanó 2013.02.22. 21:47:03

@Void Bunkoid:

"Na pont ezt várnák el a románok is a kinti szórványmagyaroktól. Nyugodtan őrizhetik a kultúrát, beszélhetnek magyarul, csinálhatnak mindenféle kultúrfesztivált, de igenis legyenek szívesek megtanulni románul, mert úgy alapvetően egy megye (vagy tartomány, mittomén hogy hívják a jelenlegi Romániában) ha szórvány jellegű lakossággal rendelkezik, akkor ne a pár százalék kedvéért legyen minden kialakítva. Csak mert egyszerűen nem érné meg."

Milyen kár, hogy az EU-ban - állítólag ennek az oláhok is tagjai - nem a te szád íze szerint működik a kisebbségi jogok megadásának elve.

"Szal mindenki, aki a kinti kisebbség-magyarság érdekeit nagyon védeni akarná, de itthon cigányozik, gondoljon bele, hogy itthon is tök ugyanaz van velük."

Tévedés, ugyanis a cigányokkal szembeni ellenszenv nem a nyelvgyakorlásuk miatt létezik, hanem azért, mert az életvitelük annyira eltérő a mainstreamtől. És ez nem itthoni jellegzetesség, hanem mindazon országokban tapasztalható jelenség, ahol élnek. Itt, Európában.

A magyarsággal szembeni ellenérzés nem az életmódjuk miatt van, ugyanis az pontosan ugyanolyan, mint az őshonos erdélyi románoké és sokkal európaibb - az erdélyi románokkal együtt - a Regátból betelepített bocskorosokénál. A regátiak a cigányok ebben a kontextusban; nem véletlen, hogy az erdélyiségükre büszke románok őket legalább annyira nem szívelik, mint a cigányokat szerte Európában.

Szóval, tessék kicsivel ütősebb és életszagúbb érvelést prezentálni, mert a téves, hamis, félrevezető és rosszindulatú itthoni szöveg már unalmas.

pocaklakó minimanó 2013.02.22. 21:54:54

Az is érdekes, hogy amikor európai példák léteznek a tömbmagyarságnál sokkal inkább szórványban lévő nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására, akkor ezekre a ballib "honfitársaink" nem pozitív példaként tekintenek.

Pedig lehetne.

De nekik az a fontos, hogy a jelenlegi határainkon túl élő magyarok - akikre gusztustól és taplóságtól függően hol szlovákként, hol románként, mikor hogy tetszik - hivatkoznak - lehetőleg igyekezzenek asszimilálódni, vagy ha már nem megy nekik, akkor legalább maradjanak csöndben és ne követeljék azokat a jogaikat, amelyek nekik járnak és amelyeket az érintett országok nem kívánnak nekik csak úgy megadni - pedig elvileg kötelezettséget vállaltak rá.

Én pedig nem értem, hogy lehetnek ezek a "honfitársaink" annyira büdösszájú taplók, hogy mindig és kizárólag mások érdekeit tartják fontosabbnak, míg a saját érdekeket (elvileg ezek azok, bár az ő olvasatukban ez biztos másként van) simán ignorálják vagy elnyomják.

Minek nekünk ellenség, amikor itt vannak a románozós maszopnyikok (ld. pár évvel ezelőtti kampány vagy Szanyi kapitány friss agymenése) és a médiacsürhéjük, akik számára minden büdös, ami magyar.

hakos2 2013.02.24. 00:24:35

Egyetlen dolgot felejtettél el az írásodban: néhány érvvel is alátámasztani, hogy mi is a baj azzal, ha a szórványban élők az asszimiláció elől magyar többségű területre költöznek. Szerinted inkább váljanak románná. Egyébként ebben a stílusban, ahogy teszed, nem illene ilyen komoly témát tárgyalni. Különösen ennyire csekély tárgyi tudással a kérdést illetően.

H_A 2013.02.24. 00:52:24

@hakos2: Olvasd újra, meg újra, hátha eljut az agyadig. Milyen érvek hiányoznak? Ne röhögtesd magad.
süti beállítások módosítása