Mondd csak, Ilham, hogy csináljátok ti Azerbajdzsánban ezt a diktatúrát?

H_A Címkék: diktatúra szuverenitás gazdasági együttműködés Orbán Viktor Magyarország Azerbajdzsán keleti nyitás Ilham Alijev2014.11.12. 01:10

Pár nappal ezelőtt olvastam, a hír még ki sem hűlt: Magyarország Németországot tartja irányadónak nem csupán az ukrán válság ügyében, de európai kérdésekben is. Zum Beispiel: költségvetési fegyelem, az euró stabilitása, és egyáltalán a fegyelmezett pénzügyi gazdálkodás. Annak bizonyítására, hogy ez mennyire így van, ma Magyarország stratégiai partnerségre lépett Azerbajdzsánnal. Ennek megpecsételéseként Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ilham Alijev azeri államfő a kölcsönös, udvarias, botrányoktól mentes diplomáciai seggnyalás szellemében megerősítették egymást arról, hogy minden rendben van: éljen a keleti nyitás, a nyitott ajtók, az energiaszektor, a jól teljesítő gazdaság. Mert boldogok a lelki szegények "szerencsések azok az országok, amelyeknek olyan a politikai rendszerük – akár elnöki rendszer, akár parlamentáris –, hogy egyértelmű politikai vezetést ad az adott közösségnek". Mert oké, oké, hogy nekünk az EU ugyanazt jelenti mint a demokrácia, de mégiscsak jobb egy helyes irányba fordított keleti ország első emberével pacsizni egy fotón, mint a súlyos szellemi válságban fetrengő, állandóan kettős mércét alkalmazó Európával elfogyasztani a borzasztóan kínos vasárnapi ebédet. 

Értsd jól az egyértelmű politikai vezetést: baromira szerencsések azok az országok, ahol a diktatúra tényleg működik. Azerbajdzsán e tekintetben példakép (ahogyan Németország is az volt két napja), jó úton járunk, hogy utolelérjük őket. Abba nem merek belegondolni sem, hogy esetleg Azerbajdzsánnak is Németország a követendő példa. Ám bárhogy is legyen: félelmetes hallani, olvasni az erős, szuverén vezető szükségességéről szóló eszmefuttatást egy olyan ember oldalán feszítve, aki egy középkori módszerekkel működő posztszovjet diktatúrát vezet. Mert örökölte egy KGB-s, maffiakapcsolatokban nyakig fetrengő apától, aki ugyanúgy birtokaként kezelte az országot, mint ő. Az olaj kecsegtető csillogásán túl félelmetes egy olyan országot mintaállamként emlegetni, ahol MÉG SOHA nem tartottak tisztességes választásokat, és ahol erőszakos módszerekkel félemlítik meg az ellenzéket, és a sajtót.

Nem tudom mennyire felfogható annak a súlya, hogy egy olyan országot nevezett mintaállamnak Orbán Viktor, ahol például az elnök anélkül terjeszti be a költségvetést a parlamentnek, hogy a kiadási tételek részletezve lennének benne. Ahol az olajbevételek egy olyan alapba kerülnek, amely nem része a költségvetésnek, hanem közvetlenül az elnök rendelkezik felette. Ahol 2009-ben népszavazáson változtatták meg az alkotmányt úgy, hogy ez az ember akár élete végéig elnök maradhasson. Ahol a kétségbevonhatatlan gazdasági teljesítmény mögött egy mindent átható korrupciótól bűzös sötét diktatúra, egy középkori feudális állam magasodik. (Részletesen erről ITT lehet olvasni.)

azer.jpgKeleti nyitás: a tavalyi év legkorruptabb embere és az egzotikus állatfaj (fotó: Facebook)

Nem akarom újra felmelegíteni, de egzotikus állatfajunk stratégiai kinyilatkoztatásai után kénytelen vagyok, mert még durvábbnak találom: Orbán Viktor pontosan ezzel az azeri mintaállamfővel állapodott meg Safarov, úgynevezett baltás gyilkos büntetésének letöltéséről, amely megállapodás szellemében Alijev azonnal szabadlábra helyezte azt. Orbán azzal az emberrel írt alá stratégiai megállapodást, aki már egyszer szembeköpött egy nem annyira stratégiainak tűnő, de fontos megállapodást. (Mert ha nem ő köpte szembe, akkor még rosszabb: az egzotikus állatfaj hazudott.)

Nos, kijelenthetjük, hogy az elmúlt napokban napvilágra került EU-hoz dörgölőzés megtévesztő látszata ellenére, Orbán egyáltalán nem hátrált meg. Ellenkezőleg: újabb hatalmas keleti lendületet vett. Olyannyira, hogy amennyiben összeráncoltuk a homlokunkat az illiberális állam dicséretén, most ugyanannyira illene megbotránkoznunk: itt az újabb beismerő vallomása annak, hogy márpedig itt diktatúra épül. Ez a nyilatkozat legalább annyira durva, mint a tusnádfürdői ámokfutó filozófia.

"A különbözőségek ellenére Azerbajdzsánban és Magyarországban közös, hogy mindkettő világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország."

Igen, azt gondolom, hogy Észak-Koreát, vagy Iszlám Államot is egészen világos stratégiák mentén irányítják. Ez akkor azt jelenti, hogy velük is érdemes lesz stratégiailag szerződni? Vagy beérjük a magyar-azeri baltagyárral? Pedig kétségbeejtően nem vicces ez a történet, nem is fogom elviccelni. A kötelező udvariaskodáson jóval túlmutatott ez az őszinte rajongás egy kvázi tökéletes diktatúra iránt.

Mert tulajdonképpen erről szól ez a szánalmas, sértődött óvodásokra jellemző attitűd. Nem vagyunk hajlandóak az európai nyelvet megtanulni (értitek már, hogy Vida Ildikó tudatosan miért nem beszél angolul, nem?) köpködjük a Nyugatot, méltatlankodunk a hanyatlásán, ganébűzös gumicsizmával érkezünk a vasárnapi ebédjeire, és minden alkalmat kihasználunk arra, hogy jól odamondjunk: odaégett ez a rántott hús, basszátok meg. Szuverén magyar ember ilyen moslékot nem eszik meg. Ezért aztán a retardált, hülye gyerek méltóságával és sértettségével odaállunk egy vérbeli, szuverén despota mellé vigyorogni, aki egyébként már velünk mosatta ki a térdig érő trágyát a vécéből (adjátok ki, leültetjük, ja, bocs, nem, inkább mégis szabadon engedjük) és az az érzésünk van, hogy jól megmutattuk ezeknek az európai-amerikai csőcselékeknek miről szól a helyes irány.

Pedig nem, nagyon nem. Mert "A különbözőségek ellenére" kezdetű mondat így nyer értelmet: Azerbajdzsánnak van ásványkincse, nekünk nincs. Tehát Azerbajdzsánnak van irigylésre méltóan jól működő diktatúrája, nekünk (MÉG) nincs. Ha jól értem, akkor ez a még nem teljesen megbomlott, de már erősen bomladozó elme azt sejti valahol mélyen, hogy helyből távolugrásos stratégiával, nyílegyenesen kihátrálni az EU-ból nem igazán érdemes pucér fenékkel. A keleti országokkal való kapcsolat megszilárdítása viszont a gazdaság felvirágoztatásának követendő példáján túlmenően sajnos az eszközök, a módszerek elrettentő jellegét vetik fel. Azerbajdzsán feudális állam lehet szuverén, Magyarország nem lehet, nálunk ugyanis a nyilatkozatok szintjén folyamatosan jelentkező "szuverénkedés" azonnali és látható következménye, hogy a tőke kivonul az országból. És nincs olaj, földgáz, aranybánya, amivel túlélhetjük, és leszarhatjuk. Mert nyilatkozatok szintjén valóban mi vagyunk a világ motorja, az univerzum mozgatórugója és a hanyatló Európa termelési központja. Elméletben, az egzotikus elmeháborodottság alternatív valóságában. Gyakorlatilag azonban sehol nem vagyunk, és egyre kevesebben állnak szóba velünk.

Hát ezért kell úgy, mint egy falat kenyér, hogy egy Magyarországgal ellentétben kedvező gazdasági mutatókkal leírható, ám gyászos diktatúrában szenvedő ország vezetője, minden idők egyik legkorruptabb embere jól vállon veregessen. Egy hamisítatlan despotával mutatkozni valóban egzotikus dolog. Engem viszont kiráz a hideg attól, hogy Azerbajdzsán gazdasági mutatóit Orbán Viktor az azerbajdzsáni minta alapján akarja elérni. Márpedig ezek a stratégiai megállapodások erről szólnak: mondd csak, Ilham, hogy is csináljátok ti ezt a diktatúrát?

Most kellene megállítani valahogy ezt az egzotikus állatkodást, különben túl késő lesz... Lehet, hogy már túl késő?

 

Ha tetszett, amit olvastál, (az sem baj, ha nem tetszett) csatlakozz a nem oly régen indult Facebook-oldal kedvelőinek táborához!

 

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr56885617

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit kell tenned, hogy kitiltsanak az Egyesült Államokból? 2014.11.12. 18:28:13

Valójában semmit. Elég, ha nem tetszik valamelyik hivatalnoknak a fizimiskád. Ha túl kövér vagy. Ha túl sovány. Ha túl alacsony. Ha túl magas. Ha túl fehér. Ha túl fekete. Ha túl sárga. Az USA szemében a nem amerikai állampolgárságú földlakók nem egye...

Trackback: Mesterházy betojt, hogy őt is kitiltották? 2014.11.12. 18:24:17

Nagyhirtelen fontos lett neki, hogy sebtiben igényeljen egy amerikai vízumot. Most meg mint a véres kardot hurcibálja körbe a médiában. Tegnap este a TV2 híradójában haknizott a beutazási engedély megadását bizonyító sajtpapírral a Simon Gábor korrupc...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.12. 05:45:03

Legalabb mar tudjuk mi fele tartunk. Csak nekunk olajunk es gazunk sincs. Asvanykincsek nelkul azert picit szarabb lesz diktaturaban elni, bar amugy se vagynek ra tulzottan.

dont be such a jew 2014.11.12. 18:26:21

Az USA kb. 30 éve Azerbajdzsán stratégiai partnere, meg 40 egyéb diktatúrának.

kit érdekel

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.11.12. 18:43:58

Sokkal jobban örülnék, ha a világ egyik legrégebbi keresztény népével, az örményekkel barátkoznánk a térségből.
De ennek ellenére kérdezem: más kereskedelmi partnerünknél, mondjuk Kínában kevésbé lenne diktatúra? Vagy Japán, India, neadjisten Szaud-Arábia liberálisabb ország lenne?
Ha Orbán mondjuk Katarból venne olajat, akkor az alkotmányos monarchiát építené?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.12. 18:49:11

Stratégiai partnerség Azerbajdzsánnal - nem jó dolog. Mint az örmények elkötelezett híve, ezt nem tudom elfogadni.

Viszont Aliyevék sátánizálása is butaság. Nem rosszabbak ők egyetlen hasonló muszlim vezetőnél.

Ha abbahagyják a Karabah elleni agressziót, lehetünk haverok is velök. Addig nem. Ami persze nem jelenti, hogy meg kellene szakítani a kapcsolatokat.

kvadrillio 2014.11.12. 19:25:40

Keményen beszólt az EU-nak a korábbi cseh elnök
2014, november 12 - 18:29

Friss hírek
Külföld

Az Európai Uniót tette felelőssé a gazdasági válságért és valódi rendszerváltást követelt az Európai Parlament (EP) épületében a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából szerdán elmondott beszédében Václav Klaus, Csehország korábbi elnöke.

"Az EU gátat vet minden pozitív változásnak" - mondta az EU-val szembeni éles bírálatairól ismert korábbi cseh államfő, és úgy vélte, az európai közösség rendszerének már az alapjai is elhibázottak.

A Nigel Farage brit nacionalista politikus vezetésével alakult euroszkeptikus EP-frakció előtt beszélve Klaus azt hangoztatta, hogy a "részleges kozmetikázás" semmin sem változtat, az EU-nak rendszerváltásra van szüksége, "valami hasonlóra, mint ami 1989-ben történt".

Emellett a cseh politikus kifejtette, hogy az EU gazdasági rendszere és intézményeinek centralizált politikája tehető felelőssé a gazdasági válság kialakulásáért. "A gazdasági stagnálás nem történelmi okokra vezethető vissza, emberek idézték elő" - szögezte le Klaus.

Ezután a korábbi államfő rátért az 1989-es csehszlovák rendszerváltásra, és azt mondta: amikor 25 évvel ezelőtt megbukott a kommunista rezsim, az emberek szabadságra és kapitalizmusra vágytak. "Tudtuk, hogy bármiféle harmadik utas megoldást - például európai szocializmus formájában - elutasítana a lakosság" - magyarázta Klaus, és hozzátette: "az átmeneti periódus tömeges privatizációt és radikális liberalizációt hozott, ez azonban csupán néhány évig tartott".

A cseh politikus ezután sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Prága a kilencvenes években elkezdte a közeledést Brüsszel felé. "Sajnos ellenkező irányú folyamat indult be az EU irányába tett lépések, majd a későbbi csatlakozás miatt" - mondta Klaus, és hangsúlyozta, hogy emiatt a cseh gazdaság manapság szabályozottabb és egységesítettebb, mint tizenöt évvel ezelőtt. "1989-ben ezt lehetetlennek tartottuk volna, mert az állami beavatkozás akkoriban annyira hitelét vesztette, és meggyőződésünkké vált, hogy bármiféle kormányzati hiba sokkal rosszabb hatást kelt, mint a szabad piac bármiféle ballépése" - magyarázta az egykori cseh elnök, és hozzátette, hogy sajnos tévedtek.

MTI - alfahir.hu

DEJSZEN NEKED IGAZAD VAN FASZIKÁM !!!!! :)

_most_ 2014.11.12. 19:46:55

igazából az volt a legdurvább az egészben, mikor az azeri elnök megdicsérte Orbán rendszerét, azért kicsit fura, hogy csak diktátorok nyilatkoznak elismerően Orbánról, de nyilván ez azt jeleni, hogy Magyarországon virágzik a demokrácia.

Gyorgy Nagy 2014.11.12. 20:08:56

Két DIKTÁTOR ha találkozik .Leget hogy itt is az Orbán dinasztia fog uralkodni mint Alièknál ?

Mr. Waszabi 2014.11.12. 20:14:59

Almát a körtéhez? Ahol az államnak stratégiai erőforrások vannak birtokában, ott az esetek többségében nincs demokrácia. Nem kell, mert a della elegendő, nem kell hozzá szétnyomorgatni a plebszet. Ez kva nagy különbség, vízválasztó pl. Azerbajdzsán és Magyarország között. De mondhatnám Szaúd-Arábiát, vagy Kuwaitot, Katart is. Kivételek a rothadó nyugaton (északon) találhatók.

$pi$ 2014.11.12. 21:06:35

@Mr. Waszabi: "Ahol az államnak stratégiai erőforrások vannak birtokában, ott az esetek többségében nincs demokrácia."

Ahol nincs demokrácia ott az államé az összes erőforrás.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.11.12. 21:21:32

A Gyurcsány csicska ismét diktatúrázott egy jó ízűt.

Ezért kapja a pénzét hacsaknem.

Mr. Waszabi 2014.11.12. 21:42:59

@$pi$: ok, akkor pontosítok, ha nem volt egyértelműs: amely államnak olyan ásványi monopóliumok vannak birtokában, amelyek pozitív külkereskedelmi mérleget biztosítanak számára.
Magyarországnak nincs ilyesmije jelenleg. Lehetne az élelmiszeripar - nem nyers kukoricát, gabonát exportálva, hanem élelmiszer ipari nyersanyagok, félkész termékek formájában, 10x-es áron exportálva - , de ehhez a jelenlegi kormányzat (is) hülye. Pedig ez az egyetlen termékcsoport, amelyben versenyképes lenne az ország bármely más, fejlettebb országgal szemben - minden adott hozzá helyben, ma is.
1993-ban 2 ország volt a Földön, amelyben nem volt semmilyen mezőgazdasági szubvenció - a másik Új-Zéland volt. Akkor M.o.-n 20%-os munkanélküliség és lánctartozás volt, hitelképtelen kategóriában az állam, nagyon nagy adósságteherrel, és a mezőgazdasága mégis ilyen szintű volt, meg is maradt magas színvonalúnak.
De mi a vas és acél országa leszünk, legalábbis ismét ez az állami irány. Ahelyett, hogy abba invesztálnánk, amiben dominánsak lehetnénk, természeti adottságainknál fogva. Hülyének lenni alapvető emberi jog, de 5-ödszörre neki futni ugyanannak a falnak, vérző fejjel, változatlan gondolkodásmóddal, nos, az már felelőtlenség.

$pi$ 2014.11.12. 21:51:43

@Mr. Waszabi: "De mi a vas és acél országa leszünk, legalábbis ismét ez az állami irány."

Ezt nem tudom miért mondod, semmi nem utal erre.

"amely államnak olyan ásványi monopóliumok vannak birtokában"

Érdekes elgondolás, de nem tudom hogyan lehetne bebizonyítani, hogy tényleg ilyen összefüggés van.

dont be such a jew 2014.11.12. 21:54:49

@Mr. Waszabi: 'amely államnak olyan ásványi monopóliumok vannak birtokában, amelyek pozitív külkereskedelmi mérleget biztosítanak számára.
Magyarországnak nincs ilyesmije jelenleg.'

- csak pozitív külker. mérlege

Mr. Waszabi 2014.11.13. 06:50:12

@$pi$:
A kormány egyfolytában újraiparosításról kommunikál, a vas és acélországa szlogent ennek analógiájaként említettem. Nehéz félreérteni, de sikerülhet, ha valaki nagyon akarja.

@dont be such a jew: az a nem mindegy, hogy a mérleg a gazdaság és a lakosság megnyomorítása árán pozitív-e, vagy anélkül. Itt az első eset zajlik, ami nem eredményez fenntartható növekedést.
A kommunista/feudalista?/ állami gazdálkodás sosem volt hatékony és itt már megbukott mindkettő korábban. Ennek újraöltése a feledékenységre, tudatlanságra alapozva, az politikai mókusvakítás, de gazdasági sikerhez nem vezet, csak elszegényedéshez.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.11.13. 18:12:11

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Na és az emeszpé által megrendelt Kennedy gyilkosságról mikor fox informálni minket?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.11.13. 18:13:57

@maxval birca hozzászóló: Most téged az oroszok, a bolgárok, vagy az örmények fizetnek?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2014.11.13. 18:42:11

@maxval birca hozzászóló: Megmondta Lord Zorbán (csak félve mertem leírni, mert RETTEGEK tőle) hogy érdekalapú külpolitikát akar vinni. Abba meg nem fér bele a fintorgás mindenféle helyi konfliktus miatt. Főleg akkor, ha pár koszos örményről van szó. Mellé Örményországnak nincs olaja, Azernek viszont van. Ráadásul az örmények már amúgy is utálják Zorbánt a baltás miatt.

@$pi$: Nagyon egyszerű. Ha sok pénzed van, kevésbé fogják szóvá tenni a modorodat. Feltéve, hogy elég az a sok, és nem viszed túlzásba a "bunkózást" sem.
süti beállítások módosítása