Parlamenti rezsicsökkentés: félmilliós pluszpénzekkel

H_A Címkék: összeférhetetlenség honatyák járandóság Fidesz Országgyűlés parlamenti rezsicsökkentés2014.05.06. 10:51

Nem mintha a Blikkből szerezném be a kis magyar közéletünkre vonatkozó aktuális információkat, némiképp kesernyés szájízzel olvasom a látszólag demagógnak tűnő, ám annál nagyobb igazságot hordozó hírt: félmilliós pluszpénz jár az állami fejes honatyáknak. A feltételes mód használata, miszerint "ha a ma alakuló Országgyűlés elfogadja a Fidesz legelső törvénymódosító indítványát..." teljesen indokolatlan. Nincs itt semmiféle kérdőjel: így néz ki a gyakorlatban a parlamenti rezsicsökkentés.

Egyszerűen arról van szó, hogy a Fidesz - újabb négy évnyi ámokfutása hajnalán - saját emberei számára szavaz meg olyan jellegű hozzáadott juttatásokat, amelyeket korábban az összeférhetetlenség szigorításának szükségességére hivatkozva helytelenített. Legalábbis a propaganda tárgyát képező látszat intézkedések szintjén. Hogy tudniillik amellett, hogy  a parlamenti képviselők többek közt nem tölthetnek be önkormányzati képviselői, polgármesteri vagy megyei közgyűlési tisztséget, le kell monda­niuk egyéb jövedelemszerző munkájukról is.

Helyeslem. Bár nem gondolnám, hogy a képviselőségen kívül semmi mással nem foglalkozó honatyák hatékonyabbak lennének a mechanikus gombnyomogatásban vagy gondolkodást nem igénylő kézfelemelésben, mint azok, akik gátlástalanul halmozzák a funkciókat.

És bár egyetlen pillanatig sem hihettem én sem, hogy az összeférhetetlenség szigorítását a spórlás mindenek felett álló erkölcsi imperatívusza indokolta volna, mégis ég az arcom a Fidesz legégetőbb törvénymódosító indítványa láttán. Amely szerint ha a parlamenti képviselők kormányzati tisztséget is betöltenek – legyen szó miniszteri, kormányfői vagy államtitkári állásról – felvehetik az érte járó fizetést. Ez pedig azt jelenti, hogy például a miniszteri szinten már milliós járandóság mellé májustól a 747 ezerre nőtt képviselői alapdíj is jár. Persze eddig is járt, de nem ennyi.

És hogy mi ezzel a baj? Egyáltalán semmi. A rezsicsökkentést kormányzati hitvallássá fejlesztő Fidesz parlamenti rezsicsökkentéséhez kéretik jó pofát vágni. Remélem az újabb kétharmad mögött álló szilárd bázis sem gondolta komolyan, hogy a megszorítások azokra is vonatkoznak, akik nemrég még a szavazataikért esedeztek. Ez a hamarosan kormányt alakító Fidesz legelső indítványa. Egyáltalán nem nehéz kitalálni a folytatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr546124350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JT_Biopower 2014.05.06. 15:51:37

Biztos jól írtad? Nem 47 az a 747? ;)

_most_ 2014.05.06. 16:20:54

hát igen, Magyarország jobban teljesít, ezért nyilván megérdemlik havonta azt a plussz félmilliót a kormány tisztviselők, szegény Rogán is alig tudja fizetni a 100 milliós lakásra felvett hitelét, meg a rengeteg államtitkárra is biztos szükség van, csakis az ország érdekében :D

Mészáros Laci 2014.05.06. 16:32:02

Ez tokkal vonóval szamárság, márbocsánat.

Jelenleg egy középvezető egy jobb multinál többet keres, mint egy parlamenti képviselő.

Mészáros Laci 2014.05.06. 16:33:41

@_most_:

hát bakker lehet úgy is nézni a parlamenti képviselők fizetését, hogy "úgyis lopnak, tehát nem kell mellé még jól is keresni", végülis az orvosoknál bejött, hogy a hálapénzre tekintettel nincsenek jobban megfizetve.

nandras01 2014.05.06. 16:46:45

@Mészáros Laci:
az meglehet, de a multi nem közpénzből adj a fizetést.
ja, és nem kampányolt a takarékossággal...

Mészáros Laci 2014.05.06. 16:53:18

@nandras01:

Nem az a kérdés, hogy miből adja a fizetést, hanem hogy mit kér érte. Ha valakitől ELVÁRJUK, hogy felelős döntést hozzon, akkor ezzel arányos juttatást adjunk.

Különben ki megy képviselőnek?
- tolvaj, aki a befolyását pénzzé teszi (sok pénzzé)
- becsületes hülye, másutt ennyi pénzt sem kapna
- becsületes gazdag, a vagyonából él és csak a hazaszeretet fűti - na az ilyen biztos nem vágyik arra, hogy nálánál jobban fizetett firkászok naphosszat fikázzák bármit mond és bármit tesz.

Bruteman 2014.05.06. 17:45:28

@Mészáros Laci: Na igen, nem is lenne ezzel az összeggel semmi probléma, ha az általad támasztott elvárások teljesülnének.

A multinál pedig menesztenek, ha nem termeled ki a béredet sokszorosan. Na ezt a menesztési lehetőséget hiányolom, ami együtt járna a felelősséggel és a magas bérezéssel.

Igen-igen, tudom, hogy a szavazófülkében lehet meneszteni, de miért jön vissza újból és újból az,akit már 2x-3x menesztettek? Egy multinál pl ez sem fordul elő túl gyakran.

Főgebra 2014.05.06. 17:54:00

@Mészáros Laci:
"Ha valakitől ELVÁRJUK, hogy felelős döntést hozzon, akkor ezzel arányos juttatást adjunk."

Miről tetszel beszélni?
Felelős döntést nem hoznak!
Szavazáskor arra várnak, hogy mit ordít saját frakcióvezetőjük, és az lesz az ő felelős döntésük!

Mészáros Laci 2014.05.06. 17:57:57

A jelenlegi (megemelt) összegek is viccesen alacsonyak.
Csak mi egy ilyen álszent országban élünk.

A menesztési lehetőséggel nem értek egyet. A részvényesek évente egyszer leválthatják a menedzsmentet, de már ez is olyan rövid távú érdekeltséget visz a cégek irányításába, hogy igazából csak a nagy részvényesek higgadtságának köszönhető, ha egy cég eredményesen működik. Ahol a részvényesek rövidlátóak, ott többnyire kineveznek egy pszichopata felsővezetőt, aki pár negyedévre felpumpálja a részvényárfolyamot, felveszi a gigantikus bónuszát és köd előtte köd utána.

Egy ország esetében a parlamenti képviselőknek hosszabb távon kéne gondolkodniuk. Ha visszahívhatóvá tennénk őket, az pont a rövid távú népszerűség-hajhászásra motiválná őket.

Amivel a középtávon sem értek egyet, az a mentelmi jog. Elég baj, hogy (Zuschlag beszámolói alapján) tajtrészegen a szántásba vezetheti az audiját, büntetlenül, ennél szélesebb körű védelem fölösleges.

De 200 ember havi fizetésén rágódni szerintem melléfogás. Mondhatnám olcsó demagógiának is.

Mészáros Laci 2014.05.06. 18:02:07

@Pinokkio:

Na az alkotmánybíróságnál érdemes lenne megtámadni azt a szabályzatot, amely miatt büntetéssel sújtható a "frakciófegyelmezetlen" képviselő.

A korábbi szabályok szerint a frakcióból kizárt képviselő (a minimálbér kétszeresével) egzisztenciálisan gyakorlatilag ellehetetlenült. Most, ha engedetlenkedik, és emiatt kirakják a szűrét, függetlenként is meg tud élni.

VadMacs 2014.05.06. 18:02:47

@Mészáros Laci:
>A jelenlegi (megemelt) összegek is viccesen alacsonyak.

Tudod mi a viccesen alacsony ebben a kurva országban? A minimálbér, meg a közmunkásbér. De nem ezeknek a hazudozó f*szfejeknek a bére, amiért semmi értelmeset nem csinálnak. Ha csak nem vesszük értelmesnek azt, hogy a haverjaikat hozzák helyzetbe, tisztességes családok kárára...

Mészáros Laci 2014.05.06. 18:04:27

@VadMacs:

Köszönöm, ezzel az ésszel kb. a minimálbért érdemled.

VadMacs 2014.05.06. 18:14:30

@Mészáros Laci:
Gondolom a magyarázat meg az, hogy mert nem nyalok be csontig a haverodnak, mint te...

Bruteman 2014.05.06. 18:24:58

@Mészáros Laci: Maradjunk annyiban, hogy a kérdés pillanatnyilag lényegtelen - hiszen egy átlagos politikust semmiért sem lehet elmarasztalni - így az, hogy mennyit keres papíron, valóban az utolsó problémái közé tartozik az országnak.

Én értem a logikádat különben, még igazad is lenne. De egyszerűen józan ésszel nem tagadható annak a finoman szólva "különös" üzenete, hogy az első törvénymódosító indítvány az éppen a fizetésük megemelése... Számomra ez azt üzeni, hogy gyk. a látszatra sem kell adni.

Mészáros Laci 2014.05.06. 18:24:59

@VadMacs:

A magyarázat csak az, hogy az az ember, aki a számára érthetetlen dolgokat egyben értéktelennek is tekinti, bizony nem képes többet elérni, mint a minimum. Akkor sem, ha a munkája többet ér.

A csontig benyalást nem értem, talán összekeversz valakivel.

Mészáros Laci 2014.05.06. 18:30:07

@Bruteman:

Én örülök, ha nem a látszatra adnak. Patyomkin-álszentségből bezsákoltunk hatvan év alatt. Dolgozzanak. Az ellenzék is. Még egyszer nem lehet büntetlenül átaludni négy évet.

Egyébként nem fideszre szavaztam.
süti beállítások módosítása