A felcsúti stadion és a Gibraltár színvonalú magyar foci

H_A Címkék: stadion magyar foci utánpótlás stadionépítés Felcsút Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia OrbánViktor Puskás Akadémia Pancho Aréna2014.04.18. 01:24

Nagyon úgy néz ki, emberek, hogy idén elmarad a Húsvét: locsolkodás ide vagy oda, telt ház mellett hétfőn avatják a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Arénát. Nem tudom teljes bizonyossággal eldönteni, melyik a legszenzációsabb vonatkozása ennek a hírnek, de van itt néhány finomság, amire csak annyit tudok mondani: ha nem velünk, és nem ebben az országban történne, talán még remekül is szórakozhatnánk. Igy viszont állapítsuk meg a kellő komolysággal: egyáltalán nem az a történet netovábbja, hogy Schmitt Pál levitézlett álamfő NOB elnök mond ünnepi beszédet a stadion nyitómérkőzésén. Á, dehogy.

Annak már sikerült megérteni (ha felfogni nem is) a miértjét, hogy egy jóindulattal is alig kétezer fős településen mindenáron egy közel 4000 fős befogadóképességű, majdhogynem 4 milliárd forintos befektetést igénylő arénát kellett felhúzni az Orbán rezidencia tövébe. A személyi kultusz elburjánzásának aranykorát éljük, itt már régen nem kérdés, hogy miért. Következésképpen nem megyek bele abba például, hogy az egy négyzetméterre eső kiszolgáltatott-rászoruló emberek száma miként aránylik ma Magyarországon a tehetséges futballista növendékek számához, hogy a Puskás Arénához hasonló, korszerű egészségügyi-szociális intézmények 1 főre eső száma milyen eredménnyel szolgálja az előbbieket.

Olvasom viszont, hogy a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója szerint "hétfőn a magyar labdarúgásban is elkezdődik a rendszerváltoztatás". Mivel fogalmam nincs mire bírt gondolni ez a drága jó ember, kénytelen vagyok felidézni az alábbi hírt: "Újabb mélypontot ért el a magyar futball, amikor U18-as válogatottunk szerda este 2-2-es döntetlent ért el Gibraltár ellen."  Tudom, hogy senkit nem érdekel ez a jelentéktelen esemény, de azért itt mégis arról a futball utánpótlásról beszélünk, amelybe - úgy tűnik - körülbelül annyira érdemes közpénzt nyomni, mint tehetséges golfozóink vagy síugróink jövőjébe. Miféle rendszerváltozásról beszélünk? Hogy óriás teljesítmény pontot rabolni Gibraltártól, hogy ez sokkal fantasztikusabb, mint 6-0-ra elvérezni Olaszország ellen, vagy hogy hétfőtől, a Puskás Aréna megnyitásával villámgyorsan felzárkózunk Madagaszkár szintjére?

Egyebek mellett azért is érdekelne valami komolyan vehető válasz erre a kérdésre, mert mégiscsak nyílt titok, hogy a felcsúti stadion is jórészt közpénzből épült. Attól, hogy némely cégek nem az állami költségvetésbe fizették be a társasági adót, és hogy ezekből az összegekből Felcsút kiugróan és értelemszerűen magas arányban részesült, kár és pofátlanság az ellenkezőjét állítva kardoskodni egy sehova nem vezető, egyszemélyes ámokfutó hóbortja mellett.

Merthogy hóbort és fényűzés és személyi kultusz: állítólag "a stadionban több VIP-páholy van, ezek mindegyike elkelt a következő egy évre: a feliratok szerint a Miniszterelnökség, a Duna Aszfalt és a helyi vállalkozók is rendelkeznek ilyen, 14-28 fős helyiséggel" - olvasom tovább a nagyszerű hírt, és anélkül, hogy az ünneprontás szándéka vezérelne, hozzáteszem az azonnali magyarázkodást is. Havasi Bertalan cáfolja, hogy a Miniszterelnökségnek saját páholya lenne a felcsúti stadionban, mondván: "a kérdéses erkély a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítójának van fenntartva, aki jelenleg Magyarország miniszterelnöke." Úgyhogy hiába látjuk kiírva a 4. erkély táblácskán, hogy Miniszterelnökség, jegyezzük meg egy életre, hogy nem a Miniszterelnökségé a Miniszterelnökség feliratú felcsúti páholy. Nem mintha nem lenne mindegy ez is, nem mintha nem lenne nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor legújabb szentélyében minden az Orbán Viktoré.

Ennek az egész történetnek, a maga nevetséges, groteszk szálaival együtt mégiscsak egyetlen örökzöld tanulsága van: A húsvétra időzített ünnepélyes stadion megnyitó-átadó annak a kormányzati szemléletnek állít négy milliárdos szobrot, hogy a nagyberuházások tulajdonképpen a politikai elit (a mindenkori kormányon lévők) kifizetőhelyeiként funkcionálnak. Ami önmagában nagy baj, de talán még nagyobb baj, hogy Orbán stadion- és fociőrületét semmiféle eredmény nem indokolja. Demagógia ide vagy oda, nem fáj a kezem újra leírni: nincs rendben az, hogy a kulcsfontosságú ágazatokból elvont pénzek mellett számolatlanul mennek el közpénz milliárdok a Gibraltár színvonalán teljesítő magyar focira. Ez nincs rendben. És akkor sem lenne rendben, ha a Gyurcsány, vagy a Bajnai, vagy a Mesterházy csinálná.

Amúgy meg tényleg szép lett a Puskás Aréna. Egy kétezer fős településen 4 milliárdból négyezer fős stadiont építeni egy mesterségesen kreált NBI-s csapatnak, a Gibraltár színvonalú utánpótlás jövőjére és a magyar futball rendszerváltozására hivatkozva, egyáltalán nem mindennapi teljesítmény. Schmitt Pál beszéde ezen a gyönyörű összképen már semmiképpen nem fog rontani. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr186049736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a vég kezdete 2014.04.18. 13:59:19

CSAUSZESZKU FOROG A SIRJÁBAN Ö MEG MUTATTA HOVÁ VEZET EZ AZ UT...A NÉP NYOMOROG A HATALMASSÁGOK DÖZSÖLNEK,KÖLTEKEZNEK SZÁMOLATLANUL SZORJÁK A PÉNZT HÜLYESÉGEKRE.A MAGYAR FOCI A LUKAS KÉT FILLÉRNÉL NEM ÉR TÖBBET.NINCSENEK NÉZÖK,AKIK KIMENNEK BALHÉZNI MENNEK.A KORHÁZAKBAN ÉLETMENTÖ MÜTÉTEK MARADNAK EL.OKTATÁSNAK NEVEZET ELME BAJ,HORTISTA TANANYAGON NYUGSZIK.USZITÁS MEGY EZERREL.

Gregbíró 2014.04.18. 14:02:21

Atomot nekik!!!!4!!!!444e444444444

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.04.18. 14:03:40

Kár, hogy a főnök nem az autósportot szereti! :)

Benzinszivo Szunyog 2014.04.18. 14:13:05

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata)!:
Szerethetné a hegymászást is, akkor már épülne az Alpok az Alföldön.

♔batyu♔ 2014.04.18. 14:16:34

Amúgy mi a lófaszt fognak ezek csinálni, ha Orbánéknak vége. Merthogy Helleréknek tutira nem kell egy stadion Felcsúton, az is holtbiztos, egy fillért nem fognak rákölteni a ballibsik.

Ha szerencséjük van a felcsútiaknak, disznóólakat lehet benne kialakítani.

Is 2014.04.18. 14:17:11

@Benzinszivo Szunyog: Először röhögtem, aztán felfogtam a mondat valóságtartalmát...

opel123 2014.04.18. 14:44:20

@♔batyu♔: Akasztón jártál? Olyan lesz ez is....

HaCS 2014.04.18. 14:51:30

@♔batyu♔:

Rá is tapintottál a problémára érzékenyen.
Ugyanis nem elég, hogy most csilliárdokért országszerte stadionok nőnek ki a földből, de ki fogja ezeket fenntartani?
Még a Felcsúti a legegyszerűbb, hiszen az a feltörekvő vállalkozók szentélye lesz, de mi lesz mondjuk a debrecenivel? Majd az a kb. 8000 néző, aki hetente egyszer ha benéz egy meccsre? Villanyáram, fűtés, gyepszőnyeg, öntözés, karbantartás, takarítás, őrzés, stb. Sok pénzbe fog ez még kerülni.

dr kíváncsivagyok 2014.04.18. 15:08:04

Amíg Orvbán uralkodik , addíg lesz rá zsozsó,... ha már nyugdíjas lesz , (vagy Apolt Graz-ban ) akkor birkalegelo lesz és a páholyokból lehet majd nézni a birka népet ahogy legeli a szart amit megetetett veluk a csuti ártány...

dr kíváncsivagyok 2014.04.18. 15:09:29

@HaCS:
"Majd az a kb. 8000 néző, aki hetente egyszer ha benéz egy meccsre? Villanyáram, fűtés, gyepszőnyeg, öntözés, karbantartás, takarítás, őrzés, stb. Sok pénzbe fog ez még kerülni. "

Milyen 8 ezer,..talán 1 -2 ezer...
Majd naponta lesz Tankcsapda koncert...

pipi_NL 2014.04.18. 15:23:47

Ket eve meg sokan kerdeztek, miert koltoztem el Magyarorszagrol. Ma mar nem.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.18. 15:29:41

„Nagyon úgy néz ki, emberek, hogy idén elmarad a Húsvét: locsolkodás ide vagy oda, telt ház mellett hétfőn avatják a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Arénát.”

Hazugság! 13 db jegy még maradt. A posztoló utána nézhetne, ha már mindenképpen blogot akarvezetni!

Ez meg egyenesen csúsztatás: „Ennek az egész történetnek, a maga nevetséges, groteszk szálaival együtt mégiscsak egyetlen örökzöld tanulsága van: A húsvétra időzített ünnepélyes stadion megnyitó-átadó annak a kormányzati szemléletnek állít négy milliárdos szobrot, hogy a nagyberuházások tulajdonképpen a politikai elit (a mindenkori kormányon lévők) kifizetőhelyeiként funkcionálnak.”
Pontosan 4,01 milliárd volt!

nu pagagyí 2014.04.18. 15:32:06

Félő, hogy mire fellendül a magyar foci, addigra pont le fognak rohadni a most épült stadionok.

VadMacs 2014.04.18. 16:03:12

@nu pagagyí:
egy olyan országban, ahol a nulla alatti teljesítményért is kurvára megfizetik ezeket a sportolónak csúfolt szarokat, nem mostanában fog fellendülni...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.04.18. 16:05:10

Remélem, Orbán végignézi, ahogy szétrohad a kertje végében az a szar.

@♔batyu♔: Eddig se kellett volna egy rohadt fillért se rákölteni. Bazmeg, kétezres faluba négyezres stadiont, igazi elmebeteg gondolat.

Lordofearth 2014.04.18. 16:22:48

A román elnök ennek lett az áldozata - a foci vitte a sírba ( na meg néhány golyó ). Orbán Viktornak jobbulást kívánunk és ha már tudjuk, hogy nem tudja "kinőni", akkor legalább azért imádkozzunk, hogy állapota ne forduljon válságosra, mert akkor meg a sírásók és a koporsó készítők ideje jönne el. Bár ami a Fideszt illeti, egy évig biztosan lenne munkájuk a Kaszás inasainak.

Gyorgy Nagy 2014.04.18. 17:07:43

Szerintem idővel kicsi Viktor mauzoleuma lehet ez a stadionnak nemmodható SZARSÁG !

odamondó 2014.04.18. 17:34:17

Rózsa Csilla nevében kikérem magamnak, hogy a focival egyszinten emlegeted a magyar golfos tehetségeket. Míg ő tehetséges a focistáink max csak álmodhatnak róla. Tehát a közpénzt inkább a golfosokba öljük!

2014.04.18. 18:01:27

Ha megvertük volna Hollandiát 8:1-re, én önként is hordtam volna (egy-két hétvégén) a téglát valamelyik stadion építésénél (na nem a felcsúti kócerájban).
Olyan, hogy "magyar futball" nem létezik, ez a sport angol eredetű, ma már általában minden nép tudja játszani, némelyik mesteri fokon, kivéve a magyarokat.
Lehet itt hobbiból építtetni jó nagy stadionokat, de attól a falábú nemzetünk még nem lesz jó ebben a sportban. Soha.

campobaszo 2014.04.18. 18:04:31

Orbán gondolt a jövőre.Nem véletlenül készült fából a stadion.Szépen fogja bevilágítani a felcsúti éjszakát.

Netuddki. 2014.04.18. 19:24:47

4 milliárd??? B+, és még a belső pucolásra se futotta. Ott van a réz tető, a szépen pácolt mennyezet és csupasz beton falak vannak?

Beterelni az orbánt a shitpál meg a többi haverjával együtt, aztán beereszteni az oroszlánokat is!

Netuddki. 2014.04.18. 19:38:29

@Orbán Mutyin: Na és azt tudod miért nem verük meg Hollandiát?
Azért bammeg mert a haver haverja van a közpénzből jól fizető labdakergető állásokban. Mert bammeg ezek az utánpótlás neveléshez is annyira értenek mint a gazdasághoz. Ugyanez vár a magyar gazdaságra is. amit államosítanak az mind lerohad. Ugye nem kell bemutatni mi volt a kádár rendszerben? Na, itt még olyanabb lesz...

2014.04.18. 19:40:54

@kovi1970: " belső pucolásra se futotta. Ott van a réz tető, a szépen pácolt mennyezet és csupasz beton falak vannak?"

Cigány munka.

2014.04.18. 19:43:58

@kovi1970: "Na és azt tudod miért nem verük meg Hollandiát?"

Mert nem tudunk focizni. Viszont az mlsz előtt csak luxus autók parkolnak, be sem fér mind.

monddazigazatmar 2014.04.18. 22:16:12

Milyen érzés, hogy itt egymásnak röfögtök tizen, az ország nagyobbik része meg szarik rátok?

házelnök 2014.04.21. 19:02:13

@opel123:
Az ottani stadion építtetője is börtönviselt ma már.....

opel123 2014.04.21. 21:24:24

@házelnök: Mondjuk ilyen messzire nem mennék és nem akarok politizálni, de egy ilyen stadion, amelyet nem lehet hetente megtölteni egy idő után, mint mondjuk a saját lábán nem életképes olimpiai csarnokokat, előbb utóbb eléri az enyészet. Olyan, mint a városi parkok vidéken, 20 év alatt párat láttam. Egy ötlet nyomán megvalósul a park. Előbb az emberek a kigondolt, de nem életszerű utak helyett elkezdenek a legrövidebb úton átvágni. A gyalogutakat benövi a gaz, a szobrok és műtárgyak, amelyeknek nincs funkciója, előbb belevesznek a lombkoronába, majd mivel nem gondozzák, elenyésznek. Majd marad a kitaposott ösvény, amin világítás híján nem járnak sötétedés után. Amíg ezt a stadiont megtöltik a nézők lesz benn élet. Aztán az enyészet. Nem kívánom neki, de elég szkeptikus vagyok....

infiel 2014.04.22. 07:12:40

Ez a stadion egy tragikomédia díszlete
süti beállítások módosítása