A közérdekű trafikmutyiról

H_A Címkék: per igazságszolgáltatás közpénz nyilvánosság átláthatóság bírálóbizottság Orbán-kormány NFM Fővárosi Törvényszék trafikmutyi trafikkoncesszió2014.01.08. 20:53

Mondjuk bruttó 9, 5 millióért én is szívesen elvállaltam volna - az elveszítés kockázatára is magasról téve - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen indított pert a trafikkoncessziós bíráló bizottság tagjai nevének nyilvánosságra hozásával kapcsolatban. Mi az nekünk közel tíz millió közpénz? Ha már a közérdekű adatigényléssel összefüggő össztársadalmi elvárások teljesítése nem a kormány erőssége, legalább jó drágán érdemes ügyvédi irodákat megbízni védhetetlen ügyek védelmével.

A két dolog persze semmilyen összefüggésben nincs egymással, de a trafikmutyi "szerelmeseinek" és pofára ejtett veszteseinek halvány vigasz lehet, hogy a Fővárosi Törvényszék alapfokon arra kötelezte a tárcát, hogy 15 napon belül adja ki a bíráló bizottság névsorát, illetve a vesztes és a nyertes pályázatok bírálati lapjait. Óvva intek mindenkit, hogy ezen túlmenően hosszú távú következtetéseket vonjon le az igazságszolgáltatás honi működését illetően, de azért a bíróság érvelésére mégiscsak felhívnám a figyelmet: "minden közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekkel, a közpénzeket az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve alapján kell kezelni."

Azt gondolom, hogy amikor egy kormány, vagy egy szakminisztérium egy széles társadalmi felháborodást kiváltó, visszás, valamely, kisebb vagy nagyobb társadalmi csoportot magyarázat nélkül pofán törlő intézkedést úgy próbál szőnyeg alá söpörni, hogy a nyilvánvaló disznóság védelmében még kemény pénzeket is fizet, akkor nagy súlya van az igazságszolgáltatás fent idézett gondolatmenetének. 

Függetlenül attól, hogy az alapfokú ítélet megtámadható, és függetlenül attól is, hogy trafikügyben a magyar kormány már régen elment a falig, (és meggyőződésem szerint akárhányszor elmenne a falig) a minisztérium pazarul és nagyvonalúan, ám fölöslegesen megfizetett jogi képviselőjének álláspontjával szemben én is azt gondolom, hogy a trafikpályázatot elbírálók független tevékenységét, éppen kilétük nyilvánossága szavatolhatja. Egyedül és kizárólag. Amikor az Orbán-kormány önkényesen eldöntötte, hogy saját, azaz állami hatáskörbe helyezi a dohánytermékek kiskereskedelmét, ha tetszik, ha nem, azt is vállalta, hogy az ezzel kapcsolatban keletkezett adatok is közfeladatok ellátása során keletkezett adatoknak minősülnek. 

Tehát nekünk, volt trafiktulajdonosoknak, vagy trafikpályázaton magyarázat nélkül vesztesnek nyilvánított naiv jó magyar emberekkel együtt érző polgároknak jó hír lehet, hogy akármennyit pazarol is szeretett kormányunk a mi pénzünkből védhetetlen ügyei védelmére, a független igazságszolgáltatás bálványa talán még nem dőlt le Magyarországon.  Persze szar ügy ez a pofátlanul ablakon kidobott tíz milliós perköltség, de a több tízezer trafikkoncesszión elhasalt magyar ember veszteségéhez mérten bagatell.

A sors iróniája csak az, hogy ez is közpénz. És bár nem sokan fogják jobban érezni magukat ettől a bírósági határozattól, és attól, hogy esetleg megismerhetik száz év múlva ezeknek a mindent eldöntő bizottsági tagoknak a nevét, legalább a trafikmutyi szöge ennyire kibújt az igazságszolgáltatás zsákjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr435747402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jpmjpm 2014.01.09. 03:01:38

a közpénz átvándorolt a haverok zsebébe. biztos sírtak a minisztériumban.

Peterpapo 2014.01.09. 09:22:13

Amit még hiányolok egy kicsit a cikkből, az a napokban napvilágot látott hír, mely szerint enyhíthetnek a trafiktörvényen, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben sok trafikot raboltak ki. Nem tudom mennyire emlékszünk az okokra, amiért ezt az egészet kitalálták. Az enyhítés arról szólna, hogy nem kell a kirakatra tejüveg, vagy sötétített üveg, vagyis most már az utcáról is simán látható lesz, mit is árulnak bent. A következő lépés szerintem az lesz, hogy mégis bemehetnek majd 18 éven aluliak is, csak nem lehet kiszolgálni őket. Tehát szép lassan, minden indok megy a kukába és a végén ott tartunk majd, ahol kezdtük, azzal a különbséggel, hogy most már a haverok kezébe került a bolt.

Netuddki. 2014.01.09. 10:45:00

@Peterpapo: A haverokat ugyanúgy átvágták a fijjugg. Ugyanis a legális forgalom nagyon visszaesett. Semmi másra nem ment ki a játék mint a dohány feketekereskedelmének növelésére. Nem az 5% vagy 10% árrésen lehet nagyot szakítani, hanem az elcsalt 27% ÁFA-n és jövedéki adón. Megspékelve azzal, hogy a NAV is csak azokat vegzálja akik nincsenek benne a buliban.
De tessék kérem bátran megcáfolni ha tévednék. Ez egy velejéig korrupt ország, és nem erre lettek felhatalmazva a "kedves" választott vezetőink...

Parajpuding 2014.01.09. 12:03:09

Azért a független és értelmes, jogtudós igazságszolgáltatás képe olykor megdőlni látszik, amikor egy másik bíróság meg azt mondja ki, hogy egy Hoppál nevű ork hazudhat és rágalmazhat bármennyit, bármikor, mert ő egy szóvivő.

Neonknight 2014.01.09. 13:47:51

@Peterpapo: A sötétített üveg egy vicc:
Miskolc - Tapolcai elágazás, OMV kút. Fóliával elsötétített ablak. Reggeli vagy délutáni sötétben odabenn világítanak, emiatt tökéletesen belátni.

Celtic 2014.01.09. 15:42:19

@Peterpapo: Naigen. Neha a gyerekkel megyek es hagyhatom kint az utcan az oteves kislanyt, amig beugrok :(
Nem jo erzes....
süti beállítások módosítása