Horthy meg köszöni szépen, jól van

H_A Címkék: politika református egyház Jobbik KDNP Horthy Hegedűs Loránt2014.01.07. 17:46

Egyházi ingatlanban pártrendezvényt tartani alapvetően gusztustalan lehet annak, akitől jó keresztény létére távol áll a szószékről politizálás lélektana, és mindennapi gyakorlata. Az, hogy Hegedűs Loránt jobbikos lelkészt, vagy lelkes Jobbikost ez teljesen hidegen hagyja, az baj, de nem tragédia. Számomra a maga idején is az volt, most is rejtély az, hogy mit kereshet egy református templomban egy Horthy-szobor, de legyen ez az én bajom. Ettől függetlenül némiképp örülök annak, hogy a református egyházban sem zabál mindenki gondolkodás nélkül a politika markából. Hogy nem mindeninek nyeli be a gyomra az egyház ingatlanjának pártcélú használatát, a horthysta jelképekkel átszőtt istentiszteleteket, amelyekhez alkalomadtán a zsidók listázását javasló honatyák, vagy csendőregyenruhás személyek is lazán asszisztálhatnak. 

Az a helyzet, hogy ez viszont semmire nem elég, kedves híveim az egyház és politika egészséges különválasztásának naiv elvárásában! Van ugyanis annak némi keresztényen diszkrét csillogása, ahogyan Magyarország legkeresztényebb pártja, a Semjén Zsolt nevével fémjelzett demokrata tömörülés példát statuál az egyház fővédnöksége és elnéző, atyai jóváhagyása melletti politizálásból.

A KDNP semmiben sem különbözik a politika mocsarában fuldokló jobbikos lelkésztől: az Orbán Viktor és pártja melletti választási - úgy értem, sírig tartó - elköteleződés megpecsételése céljából tartott választmányi gyűlést sehol másutt nem látta alkalmasnak tető alá hozni, mint egy református kollégium épületében. Persze mióta tudjuk, hogy Hoffmann Rózsa, a KDNP alappilléreinek alappillére is előszeretettel szabadul be különféle egyházak falai közé, ahol diákok hiányában tanéveket nyit meg, és politikai kurzust tart pártja és kormánya nagyszerű megvalósításairól,  semmiképpen nem indokolt meglepődöttségünkben homlokot ráncolni. 

Csak akkor számoljunk le az illúziókkal, feleim! A Horthy-kultusz virágba borulásától, a szélsőséges eszmék társadalmi beágyazódási kísérleteitől elhatárolódni így, ebben a formában lehetetlen. A kormány kisebbik-nagyobbik pártjai gátlástalanul vonulnak be az egyház oltalmazó szárnyai alá, és együtt, karöltve ez utóbbi saját maga által hozott határozatait törlik pofán. Például ezt:

Az egyház tulajdonában, illetve használatában álló létesítmények és területek hasznosítása semmilyen formában nem zavarhatja az egyház tevékenységét: így ott nem folytatható olyan tevékenység, amely „pártok, politikai mozgalmak vagy az egyház hitvallásával és tanításával össze nem egyeztethető alapszabályú társadalmi szervezetek céljait szolgálja”.

A fentieket olvasva, lássuk be, nehéz lesz így Hegedűs Lorántok felett lándzsát törni, és eltakarítani az egyházi és közéleti tevékenység határmezsgyéjéről. Főleg akkor, ha a kutyának sem érdeke. Főleg akkor, ha a kormánypártoknak végképp nem ez az érdeke. El kellene dönteni, uraim! Nem másért, de a szemforgatással és ájtatos kereszténydemokrata elhatárolódásokkal már tele a padlás. Horthy szelleme meg köszöni szépen, jól van.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr405744622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sírköves Slomó 2014.01.08. 11:03:38

A református egyházban nem hierarchikus a rendszer, a gyülekezet hívja a papot. Ha jobbikost akar akkor olyat kap. Ha Horthy szobrot akar akkor azt.

A sokszínüség gyönyörködtet.

kun andras 2014.01.08. 11:08:16

Egy üresfejű barom vagy! Ha nem az lennél, akkor tudnád, hogy a telket, amin a templom áll Horthy Miklós adta a Református Egyháznak templomépítésre.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 11:08:56

Kérdés mit értünk politizálás alatt. Egy templom nem apolitikus hely, ha a politikát tág értelemben vesszük. Persze szűk pártpolitizálás és/vagy konkrét napi politika bevitele a templomba eléggé szerencsétlen dolog.

Magyarul: általános elvekben való kiállás nem csak nem baj, de egyenesen kötelező is egy templomban. Pl. kiállás az abortusz ellen, a homokosok agressziója ellen, az emberi élet szetsége mellett teljesen oké, sőt kötelező. De annak kimondása, hogy XY politikus jó vagy rossz, nem éppen templomi ügy.

S persze múltbéli politikosoknak szoborállítás is eléggé távol áll egy templom feladatkörétől. Hisz pl. mi van, ha egy református nem kedveli Horthyt? Ő akkor nem igazi hívő? Na, ezért nem szabad ilyet csinálni.

Hozzá kell tenni: a magyar reformátusság sajátos képződmény. Mindigis egyfajta kurucos nacionalista vonalat vittek a labanc kozmopolita katolicizmussal szemben. Azaz sosem állt távol tőlük a nemzetieskedés.

orgoványi erdőjáró 2014.01.08. 11:14:05

@Sírköves Slomó: Tudhatnád, hogy a sokszínűség csak addig szép, amíg a baloldalon van. Jobboldalon minimum náculás :-)

vezér01 2014.01.08. 11:23:33

Kedves Gnóm! Tényleg rohadtul gusztustalan volt,amikor Kossuth Lajos a debreceni Nagytemplomban kezdett politizálni! Meg is kapta a magáét !

yatumux 2014.01.08. 11:26:14

ATV-hitgyüli? Ez nem gond ugye? Iványi nem gond ugye? Biszkut nem csukatnád börtönbe és nem tombolsz, fröcsögsz, de Csatáryt becsukatfad volna...

Na ez a proli.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.01.08. 11:31:46

@kun andras: "a telket, amin a templom áll Horthy Miklós adta a Református Egyháznak templomépítésre."

Milyen megható. Kár, hogy nem igaz.

A telket a főváros adományozta, forrás itt: www.hazankert.hu/

Kmg42 2014.01.08. 11:33:04

"Egyházi ingatlanban pártrendezvényt tartani alapvetően gusztustalan lehet..."
Ezért kellene a katolikusokat eltíltani a fidesztől mert amit a katolikus papok szoktak művelni kampány idején az valami gyomorforgató.

Horthy meg Kálvin János után az egyik legismertebb református ráadásúl a legtöbb zsidót megmentő magyar... (mert inkább mentett mint listázott), valamint a temlom felépülését is ő tette lehetővé így miért ne lehetne ott egy szobor Horthynak?

Főleg hogy ha Vity Királyért is lehet hálaadó szentmisét tartani pl:
hvg.hu/itthon/20130416_Szentmise_lesz_Orban_Viktor_szuletesnapja

Loyola 2014.01.08. 11:36:31

lol. Ezt a kapitális hülyeséget ki találta ki, hogy el kell választani az egyházakat a politikától? :))

best sunday dress 2014.01.08. 11:37:26

azt, h a katolikusok és az ortodoxok bálványimádók, régóta tudjuk. na de a kálvinisták elvileg elismerik és vallják a második parancsolatot ("ne csinálj magadnak faragott képeket, ne imádd és ne tiszteld azokat"), ennek fényében kicsit istenkáromlás református templomban BÁRMILYEN szobor. templom előtt okés, az már nem az úr háza, hanem köztér

inebhedj - szerintem 2014.01.08. 11:38:28

"egyház és politika egészséges különválasztásának naiv elvárásában"

Miért lenne egészséges különválasztani?

Vagy ha igen, akkor már miért csak ezt?

Válasszuk hát külön a nőket, férfiakat, gyermekeket, közlekedést, kereskedelmet, ipart, pénzügyet, szórakozást, öltözködést, utazást, lakhatást, sportot, újságírást, jogalkotást, bíráskodást, közigazgatást, zenét, egészséget stb-t is a politikától, egyháztól, stb-től mert egészséges.

A naiv elvárás, az igaz. Nagyon. A világnézetet elválasztani a politikától hangsúlyozottan naiv elképzelés.

bkkzol 2014.01.08. 11:40:52

@Sírköves Slomó: Az anyadnak van normalis gyereke is vagy csak te vegy egyedul?!

bkkzol 2014.01.08. 11:43:35

Tamogatom az alulrol epitkezest. Ha egy gyulekezet eros, sokan vannak akkor van bazis mogottuk. Tehat van penzuk iskolat, tanart.. templom epitesre... Dobjak ossze a szuksegletukre valot. He redekli oket megy a dolog ha nem akkor meg ennyit a hitrol.

平八 2014.01.08. 11:45:53

@promontor:
"A telket a főváros adományozta, forrás itt: http://www.hazankert.hu/"

Milyen megható. Kár, hogy nem igaz.

ghavin 2014.01.08. 11:46:03

A magyar szélsőjobb bázisát jelentős részben reformátusok adják, vagy legalábbis ugyanolyan meghatározóak, mint a konkrét felekezethez nem tartozó, de magukat kereszténynek valló lumpenek. Semmi meglepő nincs abban, hogy Orbán kultúrkampfjának hála felvirágzott köreikben a Horthy-kultusz.

bkkzol 2014.01.08. 11:46:16

@Loyola: ne apolitikatol valasszuk el az egyhazakat hanem az allamkasszatol.

tobeor 2014.01.08. 11:50:43

Hihetetlen egy ország ez, a magyargyűlölők szabadon szobrot állíthatnak egy ilyen fasznak.

Kmg42 2014.01.08. 11:53:07

@tobeor: Ez most hogy is van? Kik állítottak a mit a kinek?!

szamarhegy 2014.01.08. 11:57:13

Vallásos és nem vallásos humánus közösségek, országok nem állítanak szobrot (pláne nem a humánum, a lelkiség, a szeretet intézményében...) olyan vezetőnek, aki aláírásával igazolta a közösség egyik csoportjának megbélyegzését, megkülönböztetését, majd hivatalában maradva végignézte, ahogy pár százezer embert (akiket vezetőként képviselt) elvisznek (a magyar közigazgatás készséges közreműködésével) a vágóhídra, nem keveset helyben, vagy menet közben megölve. Már az is nonszensz, hogy ezt külön el kell magyarázni...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 11:59:24

@best sunday dress:

A templomi szobor, festmény, stb. nem bálvány, s senki sem imádja őket.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.01.08. 12:01:47

@szamarhegy: pár százezer = ~600 000.
Ne akard, hogy feljelentsen valaki...

Kmg42 2014.01.08. 12:03:20

@szamarhegy:
Listáztatott ugyan mert mindenkinek azt kellett vagy csak csinálta európában ugyanakkor többet tett értük mint azt a mai magyar baloldal elismerné és a jobb oldal szeretné....

"1944. július 6-án meg nem akadályozták Baky úgynevezett „csendőrpuccs”-át; Horthy ekkor tiltotta meg a budapesti zsidóság deportálását. A kormányzó és a magyar katonák akciója volt az egyetlen eset a Hitler által megszállt Európában, ahol egy Németországgal szövetséges ország reguláris hadseregét arra használták fel, hogy megmentsék a zsidókat.
1944. július 18-án Horthy kezdeményezésére a magyar kormány ajánlatot tett a még nem deportált zsidó származású magyarok (különösen a gyermekek) külföldre történő evakuálása érdekében (főként Palesztinába és Svédországba), valamint a nemzetközi segélyszervezeteket a koncentrációs táborokba irányuló segélyszállítmányok küldésére ösztönözte Svájc budapesti külképviseleténél."
forrás wikipedia

mikka 2014.01.08. 12:05:51

Horthy nem volt fasiszta, megtette amit tudott a hazájáért. Bárcsak ma lenne egy ilyen formátumú hazafi aki szétrúgja a liberális seggeteket.

mikka 2014.01.08. 12:07:27

@yatumux: csak ki kell várnunk és kipusztulnak maguktól is. Nyugi.

tobeor 2014.01.08. 12:08:16

@mikka: Ja, ezért öltek meg félmillió magyart, a legtöbbet egész Európában a lakosság számához képest. Te is a magyargyűlölőkkel vagy? Az a szobor a magyarság megalázása.

best sunday dress 2014.01.08. 12:13:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: de, bálvány. ref. templomban SEMMILYEN szobor, festmény stb. sincs. pontosítok: nem volt eddig

szamarhegy 2014.01.08. 12:16:53

@Kmg42, Egy (a legjobb esetet feltételezve) sodródó, felelőtlen, de a lemondását sem vállaló vezetőnek (aki a hivatalban maradással és a törvények aláírásával kvázi legalizálta azt a gyalázatos, szervezett bűncselekményt, ami több százezer ember ellen elkövettek) ugyanúgy nem lehet szobrot állítani és pozitív emlékét ápolni.
Horthy vagy tudatosan, a 'reál' politika részeként kezelte azt ami a zsidósággal (Don-kanyarban odaveszett magyar férfiakért is jelentős felelőssége volt) történt és ez alapján vett részt a történelemben, vagy egy sodródó, felelőtlen, gyenge vezető volt, aki még a lemondásra is képtelen volt.
Ennyi ember halála után nincs lehetőség egyrészt-másrészt mérlegelésre...

szamarhegy 2014.01.08. 12:20:46

@mikka: Alföldi katolikus paraszt ember szüleim megtették, amit lehetett és amit kellett a 40-es években és az 50-es évek kitelepítése idején is, Horthy és az akkori kormányzat meg nem (Rákosiékat ugye meg se kell említeni).

nyisztor 2014.01.08. 12:21:08

Színpadról politizálni ugyanaz, mint szószékről. A színész, a pap, a zenész mind előadóművész, eladja a másalkotta ideát lélekformálási szándékkal.
Nem hallottam elítélni a Blogger által Alföldit vagy Schiffert, Fischert.
Más:
"Hegedűs Lorántok felett lándzsát törni"
felette pálcát törnek, mellette lándzsát.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.08. 12:28:50

a kdnp csak nevében keresztényi. ahogy nevében néppárt is, a nullához konvergáló támogatottsága mellett.

kalandozomagyar 2014.01.08. 12:37:27

@best sunday dress: "de, bálvány. ref. templomban SEMMILYEN szobor, festmény stb. sincs. pontosítok: nem volt eddig"

Ha szigorúan nézzük ez sem a templomban van, hanem a templom előterében. De valóban egy emléktábla jobb lett volna, mint ahogy pl. a Nagyvárad tériben is van, ahol a templomépítés fővédnöke szintén a kormányzó volt...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 12:38:44

@best sunday dress:

Nem bálvány. Bálvány az, amit bálványoznak. A katolikus/ortodox templomokban ilyesmi nincs.

Loyola 2014.01.08. 12:43:09

@bkkzol:

Amíg az egyházak kórházakat, idősotthonokat, árvaházakat, melegedőket, iskolákat tartanak fenn, addig az államkasszától sem kéne őket leválasztani.

Csigataposó 2014.01.08. 12:43:10

@doggfather: A KDNP a legmodernebb part. Teljesen virtualis.

szamarhegy 2014.01.08. 12:43:40

@nyisztor: Szerintem a színháznak alapvető feladata a társadalmi jelenségekkel, közélettel, az ebből fakadó emberi konfliktusokkal foglalkozni, sajnos az emberi gyarlóság körforgása miatt ehhez még csak nem is kell kortárs darabokhoz nyúlni, klasszikus művekből is rengeteg az aktuális áthallás.
A zenész, a zene (legalábbis ha Schiff Andrásra gondolok) csak annyiban formálja a lelket, hogy fejleszti az érzelmi finomságot, az érzékenységet, az univerzális belső hangot.

Az egyháznak viszont szerintem az lenne a feladata, hogy felülemelkedve a hétköznapi ügyeken, a személyes sérelmeken, a kicsinyes ügyeken minden ember számára érvényes lelki segítséget nyújtson.
Sajnos ez a távolságtartás(mint látjuk) nem igazán működik jól nálunk, voltam olyan esküvői szertartáson a Római parton, ahol az ifjú párnak tartott útmutató mondataiba egy zsidózós viccet is elsütött a pap....

best sunday dress 2014.01.08. 12:47:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: igen. a katkók imádkoznak a mária-szoborhoz, ergo az bálvány. el is hazudják a második parancsolatot. modnjuk balkáni szlávként fogalmad sem lehet az ötszáz éves magyar protestantizmusról, jobb lenne, ha nem ártanád bele magad olyasmibe, amihez nem értesz

@kalandozomagyar: rengeteg ref. templom kertjében van bethlen gábor vagy más híres ref. szobra. ott elfér. ha a horthy-szobor az ajtón kívül van, ott elfér. lehet bármilyen vitatott történelmi alak, református volt, és az egyházért tett

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.01.08. 12:55:17

@平八: A hazankert.hu a Hazateres templomának saját honlapja. Rosszul tudják a saját történetüket? Elképzelhető. De ha Te jobban tudod, akkor légyszíves világosíts meg minket tudatlanokat, hogy mi az igazság, ez ugyanis nem derült ki a kommentedből. Lehetőleg hozzál mértékadó forrást is.

szamarhegy 2014.01.08. 13:11:03

@best sunday dress: Tehát egy református emberben elválhat egymástól a református és az ember, ha a református részének érdekei ezt kívánják?

meszena 2014.01.08. 13:17:26

Valóban érdekes a két esetet egymás mellé tenni. Még akkor is, - erre nem tért ki a poszt, - ha mindkettő határeset. A templomi rendezvény a Jobbik szerint nem pártrendezvény volt, hanem a gyülekezet rendezvénye. Az pedig, hogy egy-egy vallási (vagy akár nem vallási) közösség ünnepén politikusok megszólalnak teljesen megszokott.
A KDNP rendezvénye viszont nem templomban, hanem egy rendezvényteremben (díszterem) volt, ami alapvetően nem istentiszteleti hely. Az ilyen kapacitást meg mindenki igyekszik hasznosítani...

meszena 2014.01.08. 13:20:56

Mindamellett, hogy a reformátusok számára nagyon szerencsétlen időpontban és módon került sor a szobor elhelyezésére, abban, önmagában nincs rendkívüli. Templomkertekben, ha nem is mindenütt, de előfordulnak szobrok, emlékművek. Igaz, nem Horthy szobrok, hanem régebbi személyiségekről készült alkotások.

Loyola 2014.01.08. 13:22:56

@doggfather: bírom, amikor valami arrogáns, ítélkező pöcs kétségbevonja mások kereszténységét meg a létezését is.

Csigataposó 2014.01.08. 13:22:57

@meszena: "Az egyház tulajdonában, illetve használatában álló létesítmények és területek " erre vonatkozik nem csak templomokra. Raadasul a kdnp altal tartott a kollegium aulajaban volt ami egy nem rendezvenyterem, ketto ott tartanak rendszerese istentiszteletet, leven csak ott fer el az osszes diak egyszerre.

willdattaa 2014.01.08. 13:28:19

Mitől pártrendezvény a Horthy-szobor avatás? Pártrendezvény az amit párt rendez.

Csigataposó 2014.01.08. 13:29:09

@meszena: Az viszont valoban pikans, hogy ugye az a reformatus puspok kezdemenyezte Hegedus ellen az eljarast aki maga is reszt vett a kdnp rendezvenyen es akkor meg nem zavarta a politizalas az egyhazi ingatlanban.

meszena 2014.01.08. 13:30:40

@Csigataposó: Díszterem. Az rendezvényterem. Istentiszteletet bárhol lehet tartani, ott is.
És nem is hitéleti célra van alapvetően. Van, ahol osztálytermekben, Művelődési házakban tartanak istentiszteletet.

Bizonyára bérbe adták, maikor nem kellett. Ez üzlet.

meszena 2014.01.08. 13:31:56

@Csigataposó: Ha jól olvastam, akkor nem is azzal vádolta, hogy pártrendezvényt tartottak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.08. 13:43:35

@Loyola: szerintem is durva, és szerintem se szabad.

jah, hogy rám céloztál?

A keresztényiségüket saját maguk cáfolják: a kirekesztő nyilatkozataikkal (csekk Harrachot akármikor vagy a főalkesz Pálffyt), Semjén a vadászattal, stb.

A létezésüket a kvk cégek kérdőjelezik meg, ugyanis nem lehet őket mérni olyannyira nincs támogatottságuk. Saját maguk is elismerik, nincs olyan választás ahol elmernének/tudnának indulni.

Meg 2010ben is OV döntötte el, hogy melyik fideszes lesz mostantól kdnp-s képviselő ezt se feledjük.

micsoda? 2014.01.08. 13:53:16

Szerintem is gusztustalan dolog a templomba politizálni. A templomba azért jár valaki, hogy a kinti sok mocsok után legyen miből erőt meríteni. A katolikus papok prédikációja sem mentes a politizálástól. Ami mostanság csak fokozódni fog.

♔batyu♔ 2014.01.08. 13:54:52

Miért kellene egy keresztény egyháznak liberálisok véleményét kikérni? Főleg ha az zsidó is.

Ne menj be a templomba ha zavar.

"Egyházi ingatlanban pártrendezvényt tartani alapvetőe.."

Miért lenne az? Egyébként erről a Hitgyüliben tudnának mesélni, főleg választások előtt. Azzal együtt ez a hívők magánügye.

Sírköves Slomó 2014.01.08. 13:55:50

Gyakorlatilag a magyar nemzet jó értelemben vett nacionalizmusa a reformátusoké immár 500 éve. A török ellen még egyként küzdöttek a keresztények, de onnantól a Habsburgokat/kommunistákat a katolikus egyház szolgálta ki (ez nem jelenti hogy ott ne lettek volna hősök/mártírok), egyszerüen a lényegéből adódóan: a katolikus egyház nk-i szigorúan hierarchikus, a református nemzeti, közösségi demokratikus, polgári mindig is az volt.

Csigataposó 2014.01.08. 14:02:17

@meszena: Latom sikerult megragadnod lenyeget. En tortenetesen voltam parszor abban az epuletben es teoriad nem tartom valoszinunek. Viszont latom sikerult a mondanivalom lenyeget figylemen kivul hagyva a lenyegtelen reszletekkel kotozkodnod.
Akkor megegyszer "Az egyház tulajdonában, illetve használatában álló létesítmények és területek.." ez eleg konkretan megfogalmazza hogy nem csak templomokra vonatkozik, hanem egyhazi udulokre, bufekre, halastavakra is, tehat, hogy a kollegium az nem templom az teljesen lenyegtelen.

♔batyu♔ 2014.01.08. 14:14:58

@micsoda?: Érdekes, épp azok tudják mi kell egy templombajárónak, akik nem járnak oda.

Egyébként is mi a politika? Egy normális történelemóra egy kommunistánál simán kiveri a biztosítékot, neki az politika.

szamarhegy 2014.01.08. 14:17:20

@♔batyu♔: Azért mert Európában jó ideje elvált (nagyon helyesen) egymástól a politika és a vallás, továbbá, ha egyházi intézményben, rendezvényen politizálnak, akkor összemosódhat az egyház és a pártpolitika, aminek pl. lehet olyan következménye, hogy a nem vallásos, vagy nem az adott (politizáló) egyházhoz tartozó adófizető állampolgár nem érti, hogy egy politikai, politizáló szervezetet miért kell egyházként, a hitéleti tevékenységért közös adópénzből támogatni. Továbbá, ha egy egyház politizál, akkor az oktatási tevékenysége is problémás, mert egy református mázzal leöntött KDNP, Jobbik, stb. ne működtessen, általános iskolát, középiskolát.

Szúnyog 2014.01.08. 14:19:27

Libber blogger nem talált mást, csak a lerágott csontot?

anyadmajma 2014.01.08. 14:25:12

Na azt akkor mi van? Nyomták pár száz évig az inkvizíciót, pénzelték a nácikat a zsidók ellen, most meg meglepődtök, hogy 2000 év alatt semmit sem változtak? Ne má, ilyen nehéz felfogással esélyetek sincs ellenük, megint jön az egyház által jónak tartott sötét középkor. Ez kell a magyarnak!
A keresztény egyház több embert nyírt ki, mint a nem vallási háborúk és a járványok együttvéve! Be kéne tiltani....

Szúnyog 2014.01.08. 14:29:15

@anyadmajma: Kinyalva a vad magyar gyűlölő B. Botondka seggét a dotoho-ban idejöttél ontani a butaságodat?

anyadmajma 2014.01.08. 14:35:54

@Szúnyog: Fossatok, csak fossatok! rátok fér.
Annyi eszetek sincs, hogy a választás már eldőlt, amikor a nemzeti hazaárulás kormánya 2/3al megszavazta az új választási csalást magának. Jó látni, hogy mennyire beszariak is vagytok, mint minden rendes bolsevik.

J.László 2014.01.08. 14:50:55

"...mit kereshet egy református templomban egy Horthy-szobor..."

Pölö azt, hogy Horthy református volt. Mindazonáltal szeretném a két szememmel látni azt református templomban felállított Horthy szobrot, ha lehet. Katolikus vagyok, azaz nem vagyok teljesen képben, de úgy tudom, hogy a reformátusoknál nincsenek szobrok a templomban.

J.László 2014.01.08. 14:56:08

@anyadmajma:
"A keresztény egyház több embert nyírt ki, mint a nem vallási háborúk és a járványok együttvéve!"

Forrás?

kalandozomagyar 2014.01.08. 14:58:10

@best sunday dress: "rengeteg ref. templom kertjében van bethlen gábor vagy más híres ref. szobra. ott elfér. ha a horthy-szobor az ajtón kívül van, ott elfér. lehet bármilyen vitatott történelmi alak, református volt, és az egyházért tett"

Engem nem az zavar, hogy ott van, csak én sem szeretem a szobrokat a templomok környékén. Nem azért, mert Horthy, hanem úgy általában nem.
De a többieknek írtam, hogy tudommal nem a templomban van, hanem a templom előterében, ahol teológiai szempontból még nem olyan problémás, mintha odabenn lenne...
Azt meg, hogy egy templomépítés kiemelt támogatójának miért ne lehetne emléket állítani azt sem értem. Ahogy azt sem, hogy a Magyar Királyság Kormányzójának miért ne lehetne köztéren emléket állítani.

Százszor inkább, mint Károlyi Mihálynak vagy Kun Bélának. Azokkal szemben mégsem tiltakoznak...

J.László 2014.01.08. 15:02:15

@Sírköves Slomó:
"Gyakorlatilag a magyar nemzet jó értelemben vett nacionalizmusa a reformátusoké immár 500 éve"

Rákóczi katolikus volt. A reformációt megelőzően csak katolikusok jöhettek szóba: Szent László, például. És valamennyi Árpád házi királyunk, akik ugyan nem voltak mai értelemben "nacionalisták", de nem voltak olyan rossz királyok.

A katolikus egyház hierarchikus felépítése megfelel az emberi természetnek. A "demokrácia" nem más, mint jakobinus (bolsevik, liberális) handabanda.

szamarhegy 2014.01.08. 15:12:45

@J.László: Akkor Pándy András református lelkésznek min. 2 szobrot kellene állítani nem?

szamarhegy 2014.01.08. 15:19:18

@kalandozomagyar: Számomra enyhén szólva is zavaró, hogy a Kormányzó úr kézírása, keze véres lett pár százezer ember halálától és egy lelki, lelkiismereti, etikai ügyekben illetékes intézményben pedig különösen zavaró kellene hogy legyen, egy ilyen ember mellszobra.

kalandozomagyar 2014.01.08. 15:25:56

@szamarhegy: Engem pl. az 1848-as forradalom idején Bécsben aktívan szervezkedő Karl Marx szobrai is zavarnak, vagy a problémákat még jobban elmélyítő, sz*rt kavaró majd gyáván lelépő Kossuth szobrai is, a hazáját eláruló Károlyi szobrairól már nem is beszélve. De mondom én szoborfóbiás vagyok...

J.László 2014.01.08. 15:30:47

@szamarhegy:
Úgy megszoktuk már a kettős mércét, hogy szinte már szeretjük.

Ki sem merem mondani kedvenc országotok nevét, ahol az állam és az egyház kéz a kézben jár egymással.

Nyilván holo-visítoznátok az égig, ha terítékre kerülne valamelyik index blogon (ami, lássuk be, kevéssé valószínű) a nem keresztény, de annál inkább hitközségi iskolák közpénzből finanszírozásának kérdése.

szamarhegy 2014.01.08. 15:39:43

@J.László: Nem tudom, hogy jutottál el oda hogy az egyház és a politika kapcsolata témából simán 'le'zsidózól, de amúgy mellékesen alföldi, római katolikus vagyok, kis híján református, de végül az egri érsekség elhalászta településünket a reformátusok elől.
A településünk zsidóságát sajnos már nem ismerhettem (a szüleim szerencsére igen) , csak az ún. zsidó iskolát, ahová mi jártunk gyerekként, mert a Horthy kormányzó által aláírt deportálás keretében elhurcolták 1944-ben az oda járó zsidó gyereket és családjukat.

J.László 2014.01.08. 15:41:51

@szamarhegy:
Émelyítő ez a nyalizás. Ne nekem, légy szíves.

Szúnyog 2014.01.08. 16:03:58

Itt a pont, a többi meg csak ajvékolás:

"Az Index mint a tisztességes tájékoztatás sírásója - ifj. Hegedűs Loránt közleménye

A tegnapi napon az Index hírportál súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy "a KDNP alááshatja a horthysta Hegedűs elleni fellépést", azzal, hogy a Ráday Kollégium Dísztermében tartotta meg Országos Választmányi gyűlését.
1.) A Hazatérés Temploma soha, semmilyen formában, egyetlen alkalommal sem szegte meg az egyházi ingatlanok pártok vagy politikai mozgalmak részére, hasznosítás céljával történő átengedését tiltó határozatát.
2.) A Dunamelléki Református Egyházkerület - a KDNP nyilatkozata értelmében - viszont bérbe adta központi székházépületének, a Ráday Kollégiumnak a Dísztermét a KDNP Országos Választmányi Gyűlése megtartása céljára.
3.) Nem lesz attól egy egyházi alkalom pártrendezvény, ha azon pártpolitikus felszólal, kivált akkor, ha megszólalási lehetőségét nem pártpropaganda céljára használja fel. A Jobbik országgyűlési képviselője egy szót nem szólt pártjáról, annak programjáról beszédében - kizárólag a gyülekezet- és templomalapító református hithős Kormányzó életútját idézte fel és méltatta - sőt pártja neve el sem hangzott a 2013. november 3-i istentiszteleten történt fel- és lekonferálásakor sem.
4.) A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumának Dísztermében 2013. december 14-én viszont Orbán Viktor és Semjén Zsolt pártelnökök pártjaik választási együttműködésének megerősítését deklarálták ország-világ előtt.
5.) A Hazatérés Temploma székházépületében soha nem lehetett pártlogót vagy pártzászlót kihelyezni, sőt megakadályoztuk, ha bárki erre kísérletet kívánt volna tenni.
6.) A Ráday Kollégium Dísztermének szószékét 2013. december 14-én a KDNP zászlaja és pártlogója "ékesítette", onnan szónokolt mindkét pártelnök, sőt Szabó István dunamelléki püspök is, akinek püspöki hivatala szintén ebben az épületben található.
7.) Az egyházi tulajdonú, ill. használatban lévő ingatlanok párt vagy politikai mozgalom céljára történő átengedését tiltó zsinati határozat nem tesz különbséget templom, székházépület, konferencia-központ, kollégium stb. között, a tiltás minden egyes ingatlanra vonatkozik. Különbségtétel a megtartani kívánt rendezvény műfaja tekintetében sincs.
8.) Egyházunkban szakrális, kultikus térnek minősül az, ahol rendszeresen istentiszteleteket tartanak, márpedig a Ráday Kollégium Dísztermében az úri szent vacsora sákramentumának kiszolgáltatásával együtt is sor kerül istentiszteleti liturgikus alkalmakra.
9.) A Magyarországi Református Egyház nem tiltotta, mert nem tilthatta ki Gyöngyösi Mártont ingatlanjairól. Ha csak kormánypárti képviselők szólalhatnának fel, ellenzékiek pedig nem egyházunk alkalmain, akkor óhatatlanul az a benyomás keletkezne rólunk a világban, hogy egyházunk a kommunista diktatúrák idejéhez hasonlóan ismét pártegyházzá degradálódott.
10.) Ez idő szerint a Horthy-korabeli honvéd-, ill. csendőregyenruha sincs kitiltva templomainkból, s jól is "néznénk ki", ha az anyaszentegyház a világ elvárásainak megfelelve határozná meg, ki milyen öltözékben vehet részt egy istentiszteleten. Megjegyezem: az Index hírportál nem annyira szőrös-keblű a Pussy Riot anarchista csoport templomi "hiányos" öltözékével szemben, mint a csendőregyenruha templomi látványa kapcsán.
11.) Az ellenem folyó hajtóvadászat mára már odáig fajult, mintha legalábbis én vezényeltem volna saját híveimet a Hit Gyülekezete istentiszteletére azt szétüvöltözni, s nem fordítva. Mintha én akadályoztam volna híveimmel a "csendesen tiltakozókat" békés távozásukban, s nem a "mocskos reformátusok"-at skandálók az általam vezetett gyülekezet tagjait, mintha az én gyülekezetemet kellett volna figyelmeztetnie többször a rendőrségnek a törvényes rend betartására, s nem a rendőrségi kordont többször áttörő sárga csillagos provokátorokat. (Egyházközségem nem foglalt le közterületet a Hazatérés Temploma előtt 2013. november 3-án, vasárnap 10 órakor, mivel a missziói munkatervünk szerinti szokásos időpontban istentiszteletet tartottunk. Minden felelősség az eredetileg csendes demonstrációt hirdetőket, no meg az azt megszegő résztvevőket terheli. Jellemző a sajtó "polkorrektségére", hogy a Népszabadság már másodszor "ifj. Hegedűs karlendítése" feliratú képet közöl rólam, azt a mozdulatot, amikor éppen az altemplomi szeretetvendégségre invitálom a gyülekezetet, de még a tüntetőket is, feltéve, ha van gyomruk ezek után Édesanyám székelykáposztájához...)

Szúnyog 2014.01.08. 16:05:00

12.) Egy egyházi alkalom meghirdetését az internet világában aligha lehet korlátozni. Az adott alkalmat szervező egyházrésznek abban van felelőssége, hogy tegye meg a tőle telhetőt annak érdekében, hogy azt lehetőség szerint minél inkább tényszerűen közöljék. (Érdekes, hogy az a Horváth György (ex)jogtanácsos kifogásolja a kuruc.info hírportálon megjelent istentiszteleti hirdetést, aki Bolgár György klubrádiós műsorától kezdve a hitgyülis ATV-n át a nyomtatott egyházellenes balliberális sajtóig bezárólag egy református gyülekezetet "megkereszteletlen B-középnek" titulál.)
13.) A magyarországi média azonban szinte egycsapásra - minden előzetes, az érintettek felé történő tájékozódás nélkül - pártrendezvénynek hazudta úrnapi, templomi alapkőletételünkre emlékező ünnepi istentiszteletünket, miközben szintén egycsapásra elhallgatta, hogy a KDNP Országos Választmányi Gyűlése a Ráday Kollégiumban került megtartásra. Csak amikor feleségem jobbikos képviselőként ezt sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta, akkor nem lehetett már letagadni a letagadhatatlant. Az Index azonban a legtovább, egész a tegnapi napig ezt mégis megkísérelte, s most meg úgy tesz, mintha ő vette volna észre azt, amit feleségem sajtótájékoztatójának, az én e tárgyban beadott panaszos észrevételemnek és gyülekezetem KDNP-t cáfoló közleményének köszönhetően jóformán már mindenki tud.
14.) Ami pedig Horthyt és az én horthysta voltomat illeti, gyerekekként Apánktól tanultuk, Ő meg az Ő Apjától a dalt, amit nővérem el is énekelt a Kormányzó erre az alkalomra bronzba öntött mellszobrát felavató istentiszteleten (a sajtó e tekintetben is hazudott, mivel a gipsz-öntvényforma már 6 éve ott volt templomi előterünkben a szobrászművész jóvoltából állandó kiállítási tárgyként, de az a szobrász tulajdonát képezte, szemben a bronzszoborral, ami már az egyházközségé): "Érted fohászkodunk az Egek Urához,/ Adjon erőt Néked vállalt nagy munkádhoz,/ Vigye győzelemre merész akarásod,/ Hogy boldognak lássad szép Magyarországot!"
15.) Nem lepődnék meg, ha ezek után az a bizonyos bíró még egyszer alapos megfontolás tárgyává tenné "elfogult elfogulatlanságát". A bírósági tárgyalást, ha mégis kitűzik, - mint ahogy azt korábban közzétettem - azon a fentiek értelmében nem veszek részt, annak kettős mércét demonstráló jellege miatt. Püspököknek lehet Horthy-emléktáblát avatni, sőt pártrendezvényt tartatni egyházi épületben? Rájuk külön törvények és határozatok vonatkoznak? Ez lenne a reformáció maga, a krisztusi útra történő visszatérés? Én ezt nem hiszem és nem vallom. Várom "személyes szolgálatuk hiteléért" mérhetetlenül aggódó, az én sürgős és példás megbüntetésemet követelő lelkésztársaim újabb, provokációmentes "bátor hitvalló megnyilatkozását" 'szálka és gerenda' jeligére a Hazatérés Templomába. "

micsoda? 2014.01.08. 16:10:16

@♔batyu♔: Aki vallásos, az tudja mi az istentisztelet, ha most nem is, valamikor járt templomba.

Aztán, szerintem ha a pap megjegyzéseivel a hívek előtt, elitélően prédikál a szocialista, rendszerváltás előtti időszakról,és az emberekről, az nem történelem óra, hanem politizálás. Tapasztalat.

bkkzol 2014.01.08. 17:18:14

@Loyola: Minden "csapat" a saját szociális hálóját hasznája ha lehet. Nem kellüzemelteni állami feladatoket állami pénzből. Legyen kórház, öregek otthona... ha valaki felkezeti intézményt akar akkor azt saját pénzből tegye nem az adófizertőkéből. Ha a Vatikán seggét nyalja valaki akkor menjen a oda, de ne az én pénzemből ajanak a csuhásoknak.

willdattaa 2014.01.08. 17:21:27

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A Szabadság téri református templomot még Horthy alapította, ha egy református templom gyülekezete a templom alapítójának szobrot állít, az nem pártrendezvény.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

sanyix 2014.01.08. 17:36:31

@Kmg42: vele ne foglalkozz, hülye szegény, egy alternatív világban él.

sanyix 2014.01.08. 17:40:49

@szamarhegy: lezsidózott? Én úgy olvastam csak azt írta hogy a kedvenc országod. Sok nem zsidónak a kedvenc országa az, mert a tv-ben azt mondták hogy szép és jó.

"mert a Horthy kormányzó által aláírt deportálás keretében elhurcolták 1944-ben az oda járó zsidó gyereket és családjukat."

Ha meg nem írja alá, akkor meg ugye nyilván eltolták volna a biciklit a nácik, "ha nem akkor nem" megjegyzéssel, mert ők olyanok ám, hogy hallgatnak a szép szóra :DD

szamarhegy 2014.01.08. 19:08:11

@sanyix: A fenti kontextusban ha azt írja neked valaki, hogy "nyilván holo-visítoznátok" , "kedvenc országotok nevét" , "nem keresztény, de annál inkább hitközségi iskolák" , akkor ezt nem zsidózásnak érteni, az már az értelmi fogyatékosság kategóriája.

Horthy kormányzó három ún. zsidó törvényt írt alá még a megszállás előtt. Ha egy ország kormányzója olyan kényszer helyzetben van, hogy elszenvedő félként nézheti csupán, hogy több százezer állampolgárt, honfitársát(akiknek ő elvileg a felelős vezetője) a halálba visznek, akkor szerintem az a minimum, hogy felszólítja a magyar közigazgatást, hogy ne működjenek együtt a tömeges kivégzés előkészítésében, továbbá mivel úgy látja, hogy nem tud ennél többet tenni, bejelenti a lemondását.
Örülök, hogy ilyen viccesnek találod azt, ami itt történt szüleink, nagyszüleink idejében.

sanyix 2014.01.08. 19:27:55

@szamarhegy: a hozzád hasonlók szűklátókörű agyhalott marhaságait tartom viccesnek, hasonlóan a zsidózós elméletedhez.

"akkor szerintem az a minimum, hogy felszólítja a magyar közigazgatást, hogy ne működjenek együtt a tömeges kivégzés előkészítésében, továbbá mivel úgy látja, hogy nem tud ennél többet tenni, bejelenti a lemondását."

Csakhogy neki volt esze, tudott előrelátóan gondolkodni. Tudta hogy ha nem írják alá, rögtön megszállják az országot, nem 44-ben, hanem az ELEJÉN. Ha lemondott volna detto ugyan ez történt volna, csak egy nácik által helyrerakott bábkormány segítségével.
Persze utólag okoskodni már könnyű habár rendesen belegondolva, így a történteket ismerve sem volt más választás. Vagy gondolod a naaagy magyarország kitartott volna 1 hónapnál hosszabb ideig a 3. birodalom hadseregével szemben ha szembeszáll? Álmodj királylány...
Csapdába került magyarország, csak a nagyobbik és kisebbik rossz között lehetett választani. Ha erősebben ellenkeztek volna a németeknek, lett volna ott 1 milliós veszteség is a 450 ezer helyett...

szamarhegy 2014.01.08. 20:22:09

@sanyix: Ez nem ész, hanem morál kérdése, egy felelős vezető nem vállalhatja fel, hogy kisebbik rosszként bekalkulál 4-500e. halottat...
Ha nem bírod ki személyeskedés és hülyézés nélkül, akkor minek fórumozol? Egy alap udvariassági szintet azért tartsunk egymással szemben, vagy egyébként mindig mindenki egyetért veled?

平八 2014.01.09. 12:37:27

@promontor: Jól tudják, csak tök irreleváns a poszt szempontjából, amit idéztél. Horthy nem azért kaphatott ott szobrot, mert ő adta a telket, hanem mert ő rakta le az alapkövet. Tessék elmenni és megnézni. Amúgy Google a barátod. Az őszinteségedet érékelem, mert van is benne igazság.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.01.09. 13:03:18

@平八: A kommentem egy pökhendi kommentre volt válasz, ami tévesen állított valamit. (Nem azt, hogy Horthy tette le az alapkövet, hanem azt, hogy ő adta a telket.) Aztán Te cáfoltad az én javításomat, örólök, hogy elismered, hogy szintén tévesen. Az, hogy mennyire releváns ez a poszt szempontjából, az vitatható de ezen nem fogunk összeveszni.

Azt meg szerény véleményem szerint egy ordas nagy hazugság, hogy Horthy azért kapott ott szobrot, mert ő tette le a templom alapkövét. Ő azért kapott ott szobrot, mert a szoborállítók szerint ő egy csodálatra méltó államférfi volt és ezt a véleményüket szeretnék elterjeszteni az országban. Remélem, nem fog sikerülni, mert szerintem meg egyáltalán nem az.

平八 2014.01.10. 10:24:20

@promontor: Biztos nagyon szar lehet, hogy egy csomó más embernek eltér a véleménye a tiedtől.
süti beállítások módosítása