A köznevelés elhervadt rózsája

H_A Címkék: levél oktatási rendszer intézkedés köznevelés központosítás Hoffmann Rózsa PISA2013.12.24. 01:13

Sokan naivan hihettük, hogy aki szerint két tankönyv nem kettőt jelent, hanem sokkal többet, annak szellemi mélyrepülése végre-valahára tényleg megfogta a padlót, és ennél már nincs lejjebb. De van. Karácsony előtt Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár asszony röpke egy hét alatt másodszor is feladta a leckét abból, amihez a legjobban ért: a köznevelési rendszer szereplőinek arrogáns pofán röhögéséből. December 11-én keltezett, az államosított alap- és középfokú iskolák fenntartóihoz címzett, "Felhívás intézkedésre" tárgyú levele már megint több ponton megdöbbentő, mint amennyin nem. Persze mindez továbbra is független attól, hogy őnagyságát sem valószínű, hogy az eszéért szereti a világ ama fele, amelyik valóban szereti.

Hoffmann levele a változatosság kedvéért utasít: azt a feladatot kell megoldaniuk a szóban forgó iskoláknak, hogy kitalálják azt a kétéves tervet, amelynek alapján a tanulók majd jobb eredményeket érnek el. Tekintettel a legutóbbi PISA felmérések siralmas tanulságaira. Bevallom, már a bevezető mondat nyakon vágta jóhiszemű megértési szándékomat. Azt írja tudniillik a köznevelés mesterasszonya: "mint ahogy sajtóhírekből is bizonyára értesült". Önről van szó, Tisztelt Iskolafenntartó, hozzáértő pedagógus, Önről, aki a szakmáját érintő kérdésekről nyilvánvalóan a Blikk hétfői számából értesül hosszú évek óta. Körülbelül ennyit néz ki önből ez a kiváló szakember, aki valószínűleg eme kezdeményezésével is a szülőknek és a családoknak akar kedvezni, ha már olyan meggyőződések töltik meg tartalommal búsa fejét, hogy miszerint "a kettő nem kettő, hanem öt" szellemében a "kevesebb választék olcsóbbságot is eredményez.”

hoffmannr.jpg

Ez a megrázó nyitás a második, és egyben majdnem utolsó magasröptű gondolati ívben is kitart, ahol a "kormányzati célokkal összhangban" megfogalmazott intézkedések kidolgozására szólít éppen az az ember, akinek feladata, úgy értem, kutyakötelessége lett volna a folyamatos, négy évnyi félrebeszélés helyett, éjt nappallá téve ezeknek az intézkedéseknek a kidolgozásán ügyködni. De mert a magasztos amatörizmus meggátolta ebben, most úgy gondolja, hogy a pontszámok növelése és a hajmeresztő kormányzati elképzelések betartása egy időben teljesíthető. Hát félek tőle, hogy a kettő együtt nem fog működni, ahogy eddig sem működött. 

Már csak azért sem, mert az oktatás és az oktatási intézmények színvonalának növelésére tett kísérletek távoli íróasztalok mellől történnek, és valamilyen, nem is olyan rejtélyes oknál fogva - hoffmanni kinyilatkoztatásokon innen és túl - éppen a diákok azok, akik valahogy mindig kimaradnak ebből teljesítményorientált rendszerből. Túlterhelt diákok, feszült, ingerült pedagógusok, érthetetlen, elcseszett keresztény-nemzeti kurzus, a politika ideológiai rátelepedése az iskolákra, központosítás, vízfejűsítés, káosz és zűrzavar. Így írható le a magyar oktatási rendszer csődközeli állapota. Hoffmann Rózsa csupán befejezte mindazt, amit elődei elkezdtek. És most ő az, aki sajtóhírekre hivatkozva lépéseket vár az érintettektől, a szenvedő alanyoktól. Cinikus.

Úgyhogy a magam részéről négy évnyi hoffmanrózsás köznevelési ámokfutást végignézve, arra jutottam, hogy arrogáns, cinikus magatartással az oktatási rendszer nem megváltoztatható. Úgyhogy tudja mit, kedves államtitkár asszony? Véleményem szerint a PISA teszt eredményeit egyáltalán ne vegye figyelembe, amikor az oktatás minőségének felméréséről, és az eredményesség növeléséről beszél. Ez a teszt a hanyatló nyugat terméke, balliberális, eltévelyedett diákok teljesítményének felmérésére készült, amihez önnek semmi köze.

Javasolnám: ahelyett, hogy kétéves népnemzeti oktatási akciótervek kidolgozására utasítaná az iskolafenntartókat, pedagógusokat, és megnyomorítaná őket egy olyan feladattal, amelynek végterméke úgyis az ön államtitkárságának kukáiban fog landolni, hagyja inkább élni őket. Szabad mozgástérrel, önálló gondolatok személyre szabott átadásával sokkal többre megyünk, mint az ön égbekiáltó, dohosan kontraproduktív elképzeléseivel és kegyetlenül rossz beidegződéseivel.

fotó: www.propeller.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr75706551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jpmjpm 2013.12.24. 01:58:41

"Felhívás intézkedésre" tárgyú levele.

hát igen, le sem tagadhatják...

jpmjpm 2013.12.24. 02:09:55

elolvasván ezt a levelt arra tudok csak gondolni, hogy hofi géza irónikus képzeletében élünk és amikor vége az előadásnak, akkor felkapcsolják a villanyt és minden okés lesz.

jpmjpm 2013.12.24. 02:18:29

ha csak az elmúlt 1 hónapot nézem, akkor németh szilárd, tarlós és most hoffman rózsa is szabadjára engedte a gondolatait. régebben ezek sajtószóvivő útján kommunikáltak, előre megírt, sablon, semmitmondó szövegekkel.

most viszont elég fincsi dolgokat tudnak saját maguktól papírra vetni.

wtf???

jpmjpm 2013.12.24. 02:29:48

a köznevelésért felelős államtitkár asszony egyébként baromi mód meg van elégedve saját magával, hiszen megírta ezt a levelet és a többi már nem rajta múlik.

nandras01 2013.12.24. 02:34:51

basszameg, ilyen ország márpedig nincs!

sey21 2013.12.24. 16:59:36

Hoffman MSZMP, keresztény Rózsa:-(

ursus artos 2013.12.24. 17:00:19

Ez a poszt nettó személyeskedés.

komplikato 2013.12.24. 17:07:41

@sey21: De legalább oroszon kívűl franciát is tanított. :D
És remek ötlete szerint erősíti az erkölcsöt a LATIN nyelv tanulása. Ez az egy ötlet megérne egy súloysabb pszichiátriai kivizsgálást, szvsz.

@ursus artos: Bezzeg te napestig tudod sorolni a "jól sikerűlt" átalakításait az oktatásban és annak kiválló"eredményeit", ugye.

Watchdog 2013.12.24. 17:22:07

Egy, ketó, haromm, múkoggy!!!

mrs.starkey 2013.12.24. 17:37:57

én ezt az asszonyt már kezdem sajnálni. :( vajon mi gyötörheti ha ilyen levelekkel kell a komplexusait legyűrnie?

ursus artos 2013.12.24. 17:52:41

@komplikato: A kiválló(sic!) eredményeket csak hosszabb idő elteltével lehet sommázni.
Aki négy hónap elteltével (ti: a kerettanterv csak szeptemberben indult) már eredményeket értékel az hülyeségeket csinál.
Mindazonáltal a hoffmanni tevékenységet annak fényében kell megítélni, hogy melyek a mai magyar közoktatás problémái; azokra milyen választ ad.
Kár ezeket leírnom, mert úgysem akarod megérteni.

Viccca Verza (törölt) 2013.12.24. 17:56:19

Elmultnyolcévgyurcsánylibagágogásöszödibeszéd. Ennek köszönhető, hogy egyre pocsékabb a diákok teljesítménye, mert ugye mi másért lehetne. De majd a hittan, az segít, ha mást nem legalább hinni a csodában.

Mérges 1234 2013.12.24. 18:10:54

@ursus artos:

OK, de szerinted az nem gáz, hogy vezetőként lenne egy feladata, elképzelése visszont semmi, vagy nem éppen sok, ezért megkéri a beosztottakat, hogy ugyan találjonak már ki valamit, és küldjék el a vezetőségnek???

Mégis mi a fazst cisnálnak a minisztériumban????

Illetve a minisztériumnak több háttérintézményei is van, amelyek a tanterv kidolgozásáért felelősek (nem mellékesen jó magas fizetésekért jó sokan.)

Szóval ez tányleg hülyeség, mondjuk egy kommunistától nincs nagyon mi mást vérn.

ursus artos 2013.12.24. 18:15:00

@Mérges 1234: ez így eléggé leegyszerűsített.

Mérges 1234 2013.12.24. 18:22:39

@ursus artos:

Én nem bírálom a KIK-et és a mostani tantevet, mert ez még nyilvn nem futhatta ki magát.

De ez a levél tényleg gáz, ki a faszomnak kellene meghatározni, a tanítás kereteit, a tananyagot, ha nem a minisztériumnak????

Lehet, hogy jó a központosítást, lehet, hogy jó az új alaptanterv, az ingyen tankönyv biztosan segít sok családon (rajtunk is ha még 5 év múlva is meglesz a rendszer).

De ez a levél nettó faszság, és nem az első az álamtitkár asszonytól.

A Fidesznek igen szar káder politikája van, elég ha hűséges valaki máris repül maga posztra, viszont úgyanúhgy, ahogy 40 évig ez nem vezetett semmi jóra most sem nagyon fog.

Gribbin János 2013.12.24. 19:13:32

Nem tudom, mit csodálkoztok ezen a levélen! Vöcsök Rózsa államtitkár asszony a kontraszelekció egyik legékesebb bizonyítéka esztergályosból pappá majd miniszterré lett főnökével együtt, aki a Hiltonban adott "fogadást" 40, erre - éppenséggel erre - rászoruló gyermeknek.

Amocsok 2013.12.24. 19:21:40

Én most megsajnáltam az államtitkár asszonyt. Három és fél éve időt és fáradtságot nem kímélve kidolgoz egy zseniálisnak tűnő programot, szülők, diákok, tanárok, az egész társadalom lelkesedik, és akkor belehasít valami felismerés (sajnos nem tudjuk mi lehet az), és arra kéri a résztvevőket, hogy csináljanak már valami értelmeset. De mit? Annál okosabbat, mint amit 3 és fél év alatt kitaláltak, ki tudna jobbat?

Valóraváltógép 2013.12.24. 21:28:38

@ursus artos: Az. Nem értem miért nem szégyellik magukat, még karácsonykor is csak gyűlölködni képesek, világcsúfjára.

billy reed 2013.12.24. 21:49:16

@ursus artos: " ez így eléggé leegyszerűsített."

Nem, nem az.
Én ismerem az oktatási rendszert, ezek szerint te nem annyira.
Ezek majd' négy éve csak utasítgatnak, megmondják mit és hogy /határidő: tegnap ofkorsz/, csak nekik lehet igazuk, ők jobban tudják.
Soha, de soha, egyszer sem kérték ki a szakma véleménynét a döntések előtt.
Ontják a hülyeséget /egy kívülálló el sem tudja képzelni, mi megy az iskolákban, a sajtóhírek, csak a jéghegy csúcsa!/, és most meg vannak lepődve.

Akkor most?
"Halló, vízfej-központ! Tessék megoldani a dolgot"
Lehet nekiállni dolgozni.
Ja, hogy nem megy...?

Valóraváltógép 2013.12.24. 22:24:02

@billy reed: A jelenlegi helyzet abból alakult ki, hogy a szakma a saját véleménye és a saját képességei alapján azt csinált, amit akart, nemde? :)
Akármi történik, egy esélyt megérdemel.

balfaszcsaszar 2013.12.24. 23:57:53

@ursus artos: kötsög magyarbálint óléóléóléólé, ugye? bezzeg nemecsekrózsika.... ő meg ó a szegény, még idő kell.
2010-ben kezdte...

ne mosdasd a szerecsent, attól még szerecsen marad, bár

"Kár ezeket leírnom, mert úgysem akarod megérteni."

Bambano 2014.01.05. 04:13:13

Nekem van egy remek ötletem. Ha nekem el kellene menni többszáz iskolába, lehet, én is levelet írnék.

De mivel ő intézmény fenntartónak címezte, az viszont egy van, ez a Klebesberg Kúnó vagy ki a bánat, menjen be személyesen ebbe az egy intézménybe, és ossza ki őket, hogy miért nem csinálták meg időben az ő munkáját.

Rózsika nem vette észre, hogy menet közben államosította az iskolákat? Amiket meg nem, azokat átadták az egyházaknak, amelyek tojni fognak az ötleteire?

Amocsok 2014.01.08. 22:36:47

@ursus artos: "Mindazonáltal a hoffmanni tevékenységet annak fényében kell megítélni, hogy melyek a mai magyar közoktatás problémái; azokra milyen választ ad."
Nekem úgy tűnik, Hoffmann Rózsa már megítélte, és könnyűnek találta. A 3 és fél évi (ha hozzávesszük, hogy 2010-ben már minden kész volt, akkor több) munka eredményét, a köznevelési törvényt nem tartja arra alkalmasnak, hogy valamit is javítson a helyzeten. Most kétségbeesetten megoldásokat követel. Ráférne néhány biztató szó.
süti beállítások módosítása