Orbán Viktor és a török sikertörténet

H_A Címkék: diplomácia sikertörténet Orbán Viktor EU Törökország2013.12.19. 22:37

Majdnem úgy alakult, hogy Orbán Viktor törökországi látogatásának híre nem érte el az ingerküszöbömet, a keleti országban tett e heti diplomáciai pofavizit ugyanis látszólag semmivel sem volt érdekesebb-izgalmasabb mint a magyar miniszterelnök bármely más, hasonló kiruccanása. Az a helyzet viszont, hogy közben eszembe jutott: a néhány halottal és több ezer sérülttel járó, nyár eleji törökországi tüntetések a magyar kormány szerint éppen a török demokrácia működőképességének bizonyítékai, így aztán hatványozottan érdekessé válnak Orbán elhangzott beszédének önmagukban is pikáns foszlányai.

Az egyáltalán nem meglepő, hogy Orbán Viktor az Európai Unión kívül magabiztosan jól érzi magát: Indiában, Kínában, Japánban, vagy éppen Törökországban magas lóról lehet fikázni Európát anélkül, hogy a hallgatóság sorain értetlenkedő morajlás vonulna végig. Jó helyek ezek, ahol egy távoli ország miniszterelnökét távoli politikai tevékenysége elismeréséül díszdoktorrá lehet avatni, és ahol cserébe e nagyszerű vezető az alábbiakhoz hasonló gondolatokat szemrebbenés nélkül megfogalmazhat:

Amikor török üzletemberek arról gondolkodnak, hogy az unión belül mely térségek lesznek sikeresek, hol van profitlehetőség, arra biztosan számíthatnak, hogy az európai gazdasági növekedés motorja Közép-Európában lesz. E régiónak a része Magyarország, amelyet a kormány az elmúlt években termelési központtá alakított, és ahová "rendkívüli mértékben érkezik a külföldi tőke". Hallgatóságát arra biztatta, használják ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a két ország közötti megállapodásokkal megteremtettek, és csináljanak üzletet, töltsék meg élettel e megállapodásokat. "Az üzleteknek legyen nagy volumene, önöknek legyen rajta jó sok haszna, nekünk meg legyen tisztességes adóbevételünk." "Jó látni az Európai Unióból érkezve ide, önökhöz egy olyan országot, amely tudja, hogy mit akar, és tudja, merre van a jövője". Az EU-ban közel sem ilyen optimista a helyzet, "a mi közösségünk vajúdik", az unió ugyanis nem találta meg a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyektől a jövője és a sikere függ. "Szemben önökkel a mi közösségünk demográfiailag hanyatlik. Szemben önökkel az EU-ban bizonyos fontos dolgok elveszítették a megbecsülésüket és a tiszteletet. Nem tisztelik a családot, a munkát, a nemzetet, hanem másfajta eszméknek hódolnak". A miniszterelnök szerint Európa válaszúthoz érkezett: vagy sikerül magát ésszerűen átalakítania vagy folytatódik térvesztése. "Nagyon remélem, hogy mind mi, magyarok, mind az EU vezetői tanulmányozzák majd azt a sikertörténetet, amelyet önök állítottak elő".

A történelmi léptékkel mérhető, hagyományosan békés és messzire mutató török-magyar kapcsolatokból szerintem is érdemes a török sikertörténetet felrajzolni a kétoldalú diplomáciai jópofizás egére. Ez pedig különösen azért sokatmondó, mert a szóban forgó ország irigyelt, példaképként kezelt kormánya békés tüntetők hangjának önkényes, erőszakos módszerekkel való elhallgattatását a demokrácia legkézenfekvőbb velejárójának tekinti. Pedig egyáltalán nem az, még ha Budapestről úgy is tűnik egyeseknek.

De legalább a keleti nyitás politikája iránti romantikus elvágyódás újfent kikönyökölhetett Viktorunk száján, most már csak azt nem tudom eldönteni, hogy a török, vagy a magyar sikertörténet az, amelyből Európának érdemes volna tanulnia. Nem teljesen világos, hogy a magyar, vagy a török sikertörténetet volna célszerűbb irigyelnie és másolnia a hanyatló Nyugatnak, de nyilván annak aki számára a gazdasági válság nem sokk, hanem lehetőség annak igen sajátos elképzelései vannak önmagáról és a világról, annak nyilván nem szabályokra van szüksége, hanem friss levegőre. Ahogyan - saját bevallása szerint - Orbán Viktornak is.

Akinek a gazdasági válság friss levegője olyan visszafordíthatatlan történelmi lehetőséget teremtett hogy 2/3-os hatalom esett az ölébe, amelynek birtokában kizárólag saját szabályai szerint játszhat egy saját maga által kialakított pályán, annak valóban nehéz megértenie, hogy mások is jogot formálhatnak játékszabályok megteremtésére, és tiszteletben tartatására. Annak természetes, hogy a jogállam megszállása és lebontása, a másként gondolkodók pellengérre állítása, a közpénz nagyvonalú szórása és a csókosok kezére való átjátszása mellett büszkén, cseppnyi szégyenérzet nélkül beletolhatja ezeknek a keleti demokratáknak az arcába a "Magyarország jobban teljesít" szólamot. Amivel - amint a fenti ábra is mutatja - kizárólag a Törökország egy sikertörténet evidenciája érhet fel. Jól hangzik ez ott is, hát még itthon, az országgyűlési választások előestéjén.

Persze számomra (török vízummentesség ide vagy oda, köszönjük Erdogan) nem Orbán török államvezetésnek csontig benyaló retorikája az igazán felháborító, mint ahogy semmi meglepőt nem találok EU-t bíráló eszmefuttatásában sem. Egyetlen kijelentés az, amely kiverte a miniszterelnöki ámokfutással kapcsolatos határtalan türelmem biztosítékát. Éspedig, miszerint: gyertek ide, török barátaink - 150 éves török hódoltság, fátylat rá - csináljátok meg a szerencséteket, hozzátok össze a jó nagy üzletet, és lehetőleg legyen rajta jó sok hasznotok. Hoppá. A magyar emberek bőrén? Te mondod ezt Viktor, aki négy éve abból élsz, hogy a rajtunk galád módon kereskedni, meggazdagodni, a rajtunk tisztességtelen hasznot lefölözni akaró, idegenszívű külföldi multik és bankok ellen szabadságharcolsz? Hogy jöjjön csak ide a török befektető, mert a szánalmas Európa hanyatlik, de majd mi együttes erővel közösen beintünk neki? Hogy is van ez?

Hát így. Orbán Viktor Törökországban is fölöttébb jól érezte magát. Japán és India után Isztambulból-Ankarából is megüzente a tutit. Egy országból, ahol az EU-val ellentétben állítólag tisztelik a családot, a munkát, a nemzetet. Olyannyira, hogy békés tüntetők szemének kilövetésétől sem riad vissza a fennálló hatalom. Hát igen, ezt a sikertörténetet kellene nekünk tanulmányozni itt a világ európaibb felén.

Igen, a narancsos (!!!)-vaníliás baklava receptjére gondoltam.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr1005699426

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.21. 13:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2013.12.20. 08:31:42

Orbánnak igaza van, ti meg hülyék vagytok.

Ennyike

safranek 2013.12.20. 08:43:45

Jah...Azt mondta, ott kint: gyertek törökök vállalkozzatom Magyarországon. Itthon meg tapossák a multikat.
Legalább lesz sok kebap!

Trackers 2013.12.20. 08:58:42

Tudtommal nem egyedül Orbán mondja, hogy az EU-n belül gondok vannak.

Aztán meg Orbán nem a gazdasági válságnak köszönheti a 2/3-át hanem leginkább az MSZP-nek, azon belül Gyurcsánynak.

Nekem még az se életidegen mentalitás se Nyugaton se Keleten, hogy befektetőket hív egy vezető, a saját országába.

WYW 2013.12.20. 09:00:21

@Larry Silverstein:

Neked is igazad van csak ne idegeskedj mert jön a nővérke a szurival!

Remete 2013.12.20. 09:02:47

Egy szélhámos irányítja az országot. Szegény Magyarország, szegény magyarok!

Link elek 2013.12.20. 09:08:32

Nem ertem miert ertetlenkedtek, Simicska Lajos sokkat gazdagodott az elmult nehany evben.

Kulmar 2013.12.20. 09:08:59

@Trackers: jahh de megválogatni a befektetőket származásuk szerint hülyeség.

Berzengő 2013.12.20. 09:23:33

@ Majd az a magyar népesség ami ezerrel zsidózik, cigányozik, oroszozik, meg külföldi multizik majd biztos európai PC módra boldog lesz a török főnök alatt a közel-keleti fizujáért gürcölve ;-)))

high up! 2013.12.20. 09:33:08

Ezek a fidióta nemzeti tenyészállatok (=hungaricum!) épp úgy a végsőkig kitartanak emellett a végtelenül ostoba hordószónok Orbanescu mellett, mint ahogy gyúrtcsány idiótái kitartottak a pápai a suttyó mellett.

Csakhogy a kifingás mindig is közös élmény (kivéve persze a vezéreket és oilgarcháit): a gyúrtcsányista proli éppúgy kifingott a saját Reformjaitól, mint ahogyan az orbanescui birkák már most kifingnak a Szabadágharcuktól. És az igazi kifingás majd csak 2015-ben jön, amikor az országra dől a gazdaság maTROLLcsista elkúrása, az elmaradt beruházások, a 6 ezer md ft sarc elherdálása államadósság csökkentés helyett, na meg az egykulcsos szja kiteljeitése a világ legnagyobb adóparadicsomává (csak és kizárólag a magyar felső 10%-nak!)
Az a kifingás is közös élmény lesz, ballibsi-fidióta szavazónak, egyazegyben, szegregáció nélkül, nemzeti globalizmusban.

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 09:41:05

Naponta kellene Izraelbe látogatnia és ott alkalmazni a csontig benyaló retorikát, mint az elődjei, akkor nem lenne semmi gond. Az bár nem Európa, mehet.

Mellesleg a török vízum 20 dolcsi, pár tízezren idáig fizették, mostantól nem kell, így ha Orbán csak ezt az egyet elérte, a ballibsik csak köszönhetnek neki.

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 09:42:16

@high up!: Okos vagy mint a többi ballibsi. De azért fogalmazd át, mert ezt rajtad kívül nem sokan olvassák el.

konrada 2013.12.20. 09:57:32

@Fan....:
Ebben teljesen egyetértünk.
...azt viszont nem árt megválogatni, hogy az tényleges befektető-e, avagy csak olyan rablóprivatizátor, aki minimális befektetéssel - inkább kenéssel - megszerzett monopol közszolgáltatásokból lefölöz, avagy csak a piacot veszi meg - az itt megvásárolt üzemeket bezárva - a saját termékei számára.

Mert gondolom, ebben is egyetértünk.

Larry Silverstein 2013.12.20. 09:59:21

Nekem valahogy úgy tünik az ukránok is Putyint választják az EU helyett.

JT_Biopower 2013.12.20. 10:04:01

Törökország jobban teljesít!

csak egy néző 2013.12.20. 10:14:25

@Larry Silverstein:
Azt hiszem kiskancsó, te is azt választanád nemcsak a zimankóban, akinek a keze a gázcsapon van.

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 10:15:38

@safranek: A török nem egyenlő a multival. (B+, kik írnak ide).

nandras01 2013.12.20. 10:31:35

@Larry Silverstein: sok- sok milliárd dollárért, meg jelentősen olcsóbban adott gázért.
és még az sem biztos, hogy jobban járnak.

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 10:44:51

Ez jó. Emberek. Orbán elintézte nektek, hogy ha mentek a törökökhöz nyaralni, ne kelljen 20 dolcsit fizetni.

Erre b+, itt nyafogtok, hogy jön a török multi, fidióták, meg hogy itt cigányoznak, "zsidóznak". ű

Inkább örüljetek neki, hogy Gyurcsányékkal ellentétben lépett ebben az ügyben valamit, mert elég gáz, hogy állítólag haverok vagyunk és többe jön a vízum mint bárkinek az EU-ban. (A többi kormány már régebben szarta le magasról a libsijeiket, miszerint ha nem Európa, akkor csak Izraellel való kapcsolatok jöhetnek szóba)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.20. 11:00:55

Tanuljunk törökül!
"Mügyürürszűg jübbün tüljüsűt!"
:)

high up! 2013.12.20. 11:18:56

@♔bаtyu♔: "Okos vagy mint a többi ballibsi."

Röghözkötött NER-szolga barátom. Már írtam neked egy párszor, hogy a fidióta tenyészállatokhoz képest rengeteg alternatíva van: nemzeti, polgári, európai, balos, libsi, szocdzsemes, zöld, alternatív meg stb.

Az egybites fidiótának mindezen árnyalotok egy csoprtnak (fidióta nyelven: ellenségnek!) tünnek.
Ja, erre a szellemi toprongyosságra mondják, hogy Birkamenet.

high up! 2013.12.20. 11:23:51

Orbanescu a történelem beteg embere: rendre olyan periféria országokhoz megy jólétért meg fejlődésért bazseválni, ahol ezek szintén hiánycikkek. Az EU-ban ezek a dolgok megvannak, de Orbanescu ott nem keresi ezeket. Ráadásul ott seggnyalás nélkül is adnák azt.

Ehelyett asziszi a hordószónokja, hogy Azerbajdzsán, Kazahsztán, meg Töröko fognak high-techet szállítani, Bio-tech cégeket betelepíteni, autógyárakat felhúzni, meg úgy általában ipari-technikai forradalommal megáldani Boldog Máriai Nagymagyarországot.

doominogame · http://www.doominogame.com 2013.12.20. 11:45:31

@Frady Endre: Tanuljunk törökül!
"Mügyürürszűg jübbün tüljüsűt!"

Ez bearanyozta a reggelemet.

De az EU vezetői már beárazták viktort, mert az, aki kifelé szidja az UE-t, de a támogatásokat leveszi, az egy görény, gerinctelen, idióta senki. Remélem, lassan mindenkinek kinyílik a szeme. Akinek meg a nyelve éppen a seggben van, sajnos nem lát mást. Szegény fidesz-szponcok.

konrada 2013.12.20. 11:56:38

@high up!:
Te! Lehet másokat ugyan egybitesnek csúfolni, de azért nem árt kissé árnyaltabban gondolkodni:
Igazán jó üzleteket akkor lehet kötni, ha nem te vagy a rászoruló, hanem kölcsönös, vagy te vagy a kevésbé rászoruló.
Azaz: EU belső országoknak a magyar egy kis piac, így cégeiknél a befektetésük alapvetően arra irányul, hogy a költségeiket csökkentsék, azaz olcsóbb gyártóbázisokat szerezzenek a hazaiaknál. ...persze ez is fontos, mert ezzel munkát biztosítanak nekünk és kapacitásokat kötnek le.

Viszont: az általad perifériának nevezett országoknak, melyekben olcsóbb a munkaerő még nálunk is, vagy egyéb természeti forrásokban gazdagok, szükségük van az EU piacra, melyben Magyarország beltag.

Hogy értsed: szükség van a kétkezi munkásra, de igazán kaszálni a kereskedéssel lehet - ha nem hiszed, nézz utána ismerőseid közt, kik keresnek jobban, a gyári munkások, avagy a továbbértékesítők - ezért szükséges több lábon állni, és nem megelégedni azzal, hogy más helyett te végezheted el a kulimunkát.

...csak persze ehhez szükséges a belátás, nem elég az indulati elutasítás.

Kulmar 2013.12.20. 12:06:28

@konrada: nyilvánvalóan igen. Habár a néhány török ismerősöm alapján úgy tapasztaltam, hogy olyan velük együtt dolgozni, mint sajtreszerelővel.... Mondhatnám, hogy a törökök hülyék, és kisemmizik az országot, de nem mondom, mert nem minden török olyan, mint akiről beszélek.

Arra azért kíváncsi lennék, hogyan tudja azt megállapítani egy miniszterelnök, hogy ki milyen befektető. És ha meg is állapítja, akkor mit kezd vele?

konrada 2013.12.20. 12:20:44

@Fan....:
...talán esetlegesen - nem elvetve annak a lehetőségét hogy tévedek - nem 1 miniszterelnöknek kell ezt megállapítania, hanem egy olyan apparátusnak, melynek mind titkosszolgálati, mint gazdasági szaktanácsadói és egyéb - egyébként nem olcsó, de kiterjedt hálózata van - mely képes segítenie a döntésben.

...de persze lehet, azon okosoknak van igaza, akiknek minden olyan egyszerű, és elég saját maga okos kútfőjéből megállapítania, hogy mindenki olyan egyszerű, mint ő, így legfeljebb csak annyira - vagy még annyira sem - képes mint ő, ezért egy ilyen komplex kérdésre saját egyedi tapasztalata alapján nem is tudhat választ.

...én ezt nem tudhatom, ezért próbálok én is megkérdezni másokat utána nézni dolgoknak, mert félek, sommás ítélkezéssel, sablonokkal még nem biztos hogy mindenre tudom a választ.

Danubium 2013.12.20. 12:24:44

"...annak valóban nehéz megértenie, hogy mások is jogot formálhatnak játékszabályok megteremtésére, és tiszteletben tartatására."

Ezt nettó egyetlen liberális sem képes felfogni. Szerintük ez ugyanis "alanyi jogok megsértése", ahogy azt ők megálmodták.

tobias2 2013.12.20. 12:25:06

Akkor mostantól az MTVA-ból dőlnek a török szappanoperákok? Aferim, kardеşler!

Anselmo 2013.12.20. 12:29:34

"Orbán török államvezetésnek csontig benyaló retorikája az igazán felháborító"

Külföldi tőkéseket próbált rávenni, hogy fektessenek be Magyarországon. Hitelesebb lenne a kritika, ha nem azt kritizálnák, ami jó, hanem azt, ami rossz. Bár az is igaz, hogy ennek egyáltalán nincsenek hagyományai a mi modern kori demokráciánkban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 12:33:30

@Trackers: Ha nem lett volna gazdasági válság, akkor Gyurcsány kihúzza 2010-ig és valószínűleg még most is az MSZP vezetője lenne, nem külön a DK-ban küzdene a parlamenti székekért.

@Larry Silverstein: Az ukránoknál nem sok választási lehetőség van, eléggé az oroszoktól függnek még ma is és az országban elég sok az orosz. Nekik valahogy más élményeik vannak az oroszokról, mint nekünk, de errefelé a fideszesek tapsolnak, ha Orbán a ruszkikkal cimborál, bezzeg amikor az MSZP csinálta, akkor ment a jogos fújolás...

Larry Silverstein 2013.12.20. 12:34:56

@nandras01: Szerintük így járnak jobban nem az EUval.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 12:35:15

@Anselmo: Évszázados hagyományai vannak, hogy nem a tényeket vagy a cselekedeteket véleményezzük, hanem a személyt támadjuk vagy magasztaljuk.

Larry Silverstein 2013.12.20. 12:36:16

@Online Távmunkás: Az Mszp végletesen balfasz külpolitikájával szemben Orbánék normális reálpolitikát folytatnak tehát fejlődő országokhoz mennek a pénzért ugyanúgy mint Nyugat Európa.

high up! 2013.12.20. 12:37:04

@konrada:

Az én ismerőseim közül azok keresnek többet, akik az EU-ba vezető 21. századi express vonatra ugrottak fel (képzés, gondolkodás, tudományos összefüggések elsajátítása) és nem pedig a gaziantepi gőzössel akarnak kitörni a magyar tanyasi világból.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 12:39:19

@♔bаtyu♔: Szíjjártó éppen izraeli gázért kilincsel...

high up! 2013.12.20. 12:40:13

@Anselmo:

Szeretett vezéred, Európa betege a törökök előtt olyat nyalt be, mintha csak a JP Morgennél hajbókolt volna.

Ezt a beégését még tetézte is azzal, hogy a seggnyaláshoz azz haszálta fel, hogy szokása szerint felsorolta az elmebejait az EU-ról.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 12:43:46

@Larry Silverstein: A nyugati országokba befektetnek a gazdag fejlődők, nálunk se a gazdag, se a szegény fejlődők nem aktivizálják magukat. Nem az a gond, hogy pénzért mennek keletre, hanem az, hogy pénz helyett ígéreteket és pofonokat hoznak. A baltás gyilkost kiadták és cserébe a képükbe röhögtek, a kínai hitelből épülő beruházások is csak 1-2 hangzatos ötletig jutottak, stb. Ez is balfasz külpolitika.

Anselmo 2013.12.20. 12:44:47

@high up!: ideális alanya vagy a populizmusnak, a politikusok csak alkalmazkodnak az ilyen emberekhez. A ti keresletetek generálja a kínálatot.

csak egy néző 2013.12.20. 12:44:51

@Larry Silverstein:
Ugye jól érzem, hogy neked testvéred a @Lencsés Pityuka és a @batyu??

Larry Silverstein 2013.12.20. 12:45:02

@high up!: Ezek szerint Merkel Európa legnagyobbseggnyaonca mert Németország külkere Kínával nagyobb mint az EU maradékáé együtt.

Larry Silverstein 2013.12.20. 12:46:13

@Online Távmunkás: Nekem úgy tünik stabilizálódott az ország pénzügyi helyzete a piacon.

A többi duma.

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 12:49:06

@Online Távmunkás: Félreértetted. Izrael IS, de nem csak Izrael, ha érted. Mellesleg azért kilincsel, hogy a zsidók nálunk tárolják a gázt. Kilincselni kell és mindenhol.

króm nickel 2013.12.20. 12:49:08

A török befektetők már I.Vitor alatt is nagyon aktívak voltak. Egy Kaya Ibrahim nevezetű hét magyar céget is vett egyetlen nap alatt.

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 12:50:33

@high up!: Te elég ostoba vagy, a gyűlölet, az osztályharc fontosabb mint az érvek és érdekeid. Persze ballibsi vagy, milyen lennél.

nandras01 2013.12.20. 13:09:13

@Larry Silverstein: rövid távon biztosan, de hogy hosszabbon is..?

Poszt Olok001 2013.12.20. 13:15:36

@Larry Silverstein:
" Nekem úgy tünik stabilizálódott az ország pénzügyi helyzete a piacon.

A többi duma."

Ez azert eleg erös tulzäs nem gondolod?Mutass mär kimutatäsokat amikben stabilizälodni lätszik az orszäg (persze a kommunista ertekrendek uttörest kiveve).

konrada 2013.12.20. 13:59:49

@high up!:
Na ugye. Ezt mondtam én is. Persze hogy nem az keres többet, aki simán zsíroskenyér-robotnak, vagy szolgának áll, hanem az, aki széleskörű ismereteket szerez, ezzel kapcsolatokat és azt kihasználja.

Azaz nem bérmunkásnak áll be a sorba, hanem a magasabb tudást akarja eladni, és tudja, ezt ott lehet nagyobb haszonnal eladni, ahol a versenytársak száma jóval alacsonyabb. Magyarán: sokkal nagyobb lehet a bevétele onnan, ahol ez a szint alacsonyabb.

(Egyébként pont ezt használják ki a nyugati befektetők itt, és nem biztos, hogy nekünk az ő hazai pályájukon kéne versenyeznünk, ésszerűbb ezt inkább azoknál csinálni, akiknek az a szint túl drága.)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.20. 14:00:06

@doominogame: Kösszy! További napszakjaid (napszakaid?) bearanyozásáért klikkelj ide:
fradyendre.blogspot.hu/2013/12/menzasas.html
:)

Larry Silverstein 2013.12.20. 14:07:02

@Poszt Olok001: Államadósság, GDP növekedés, infláció, CDS felár, államkötvény kamata, eladhatóság stbstb.

Kiállá 2013.12.21. 20:18:30

Török geci mond most nektek szép meséket, gyerekek!

Berzengő 2013.12.24. 06:43:56

@ nem is véletlen, hogy együtt említik!

Orbán után azonnal a torok PM!

index.hu/kultur/media/2013/12/23/orban_kim_dzsongun_es_aszad_melle_kerult/

Jozsef Andras Kiss 2013.12.26. 10:43:14

@Berzengő: Török munkavezetőtől nincs rosszabb !De munkatársnak is szemétebb mint a cigány !Érdekesség a cigánnyal marhára jól kijön a török !

Jozsef Andras Kiss 2013.12.26. 10:52:50

@konrada: Milyen munkára gondolsz ?Mert a magyar épitöipar lendülne fel ,mint a többi ágazat Magyarországon ,de szakmunkás már nincs,kivándoroltak !Ha azt hiszed ezt 6 osztályos emberekkel menni fog,akik még magyarul se tudnak beszélni nem hogy angolul,németül , szakmunkát lehet végeztetni ki kell ábrándítsalak .Pláne hogy a technika marhára fejlődik . Skóciától -Berlinig sokfelé dolgoztam és 7 éve amikor Hollandiába jöttem ,akkor néztem csak ki a fejemből .Hogy mennyire könnyeben és gyorsabban meg lehet építeni egy lakóparkot 25 emberrel és egy darab irodai személyzettel !Mindezt Budapesten 200 brazil gépsor és 20 tébláboló sokszor rokon ,haver az irodában !
süti beállítások módosítása