A Kúria a kormány oldalára állt

H_A Címkék: kormány ítélet devizahitelesek Jobbik LMP Fidesz Rogán Antal Kúria jogegység2013.12.17. 13:55

Olvasom, hogy a Fidesz, a Jobbik, és az LMP szerint nincs rendben a Kúria devizahitelesekre vonatkozó döntése, amely szerint nem ütköznek törvénybe a devizahiteles szerződések, azokért alapvetően a hitelfelvevő viseli a kockázatot. Ahelyett, hogy egyik ámulatból a másikba esnék a politikai pártok ilyetén felsorakozásán az üggyel kapcsolatos állásfoglalások tekintetében - amely ügynek a konkrét és jelen esetben jogszolgáltatási vonzatai vannak - az jutott eszembe, hogy milyen gyönyörű szép pályát írt le ez a populista húrok pengetésére kiválóan alkalmas megmentési történet. Amikor a kormánypárt mostani, nem kicsit álságos, nem kicsit szemforgató politikai nyilatkozatait értelmezni próbáljuk (hogy tudniillik a Kúria is a bankok oldalára állt) érdemes lenne pár szempontot nem elfelejteni.

Induljunk ki először is abból, hogy 2009 forró nyarán a Fővárosi Ítélőtábla Magyar Gárda jogerős feloszlatásával kapcsolatos ítéletével kapcsolatban a Fidesz így nyilatkozott: "A Fidesz a törvényesség és a rend pártja. A Fidesz - politikai szervezetként - eddig sem kommentált és a jövőben sem kíván kommentálni bírósági ítéleteket." Ma már más szelek fújnak, a jövő áthúzta az eredeti számításokat. A Fidesz nem először, most történetesen Rogán Antal hangján keresztül jelzi: szerinte teljesen rendben van az, hogy állítólag független (igazságszolgáltatási!) intézményeket igenis lehet és kell is politikai nyomás alá helyezni, befolyásolni, ha azok a kormány elképzeléseivel, elvárásaival ellenkező előjelű döntéseket hoznak.

Márpedig azt gondolom, a látszat ellenére is meglehetősen világos, hogy a Kúria döntése a Fidesznek rendkívül kedvező döntés, függetlenül attól, hogy valószínűleg egyáltalán nem fog csökkenni (sőt) a devizahiteles perek száma. Legalább annyira kedvező, mint a démonizált bankoknak. A lényeg, hogy a nyomorult, arcul csapkodott emberekkel szembeni igazságtalan döntésen való felháborodás mellett Rogánék tulajdonképpen hátradőlhetnek: mi segíteni akartunk, de ugye a rohadt Kúria keresztbe tett, vigyorogva dörzsölhetik a kezüket, hogy ez probléma is kilőve, a pár napi demagógia adag teljesítve. 

Miközben valószínűleg mindenki emlékszik a történet egyáltalán nem elhanyagolható, egyáltalán nem mellékszálaira: a rögzített árfolyamú végtörlesztés álmegoldására, amely senki máson nem segített, mint azokon, akiknek egyébként sem jelentett gondot saját, külön bejáratú hitelük törlesztése, a Nemzeti Eszközkezelő kemény 600 lakás megvásárlását tető alá hozó, szenzációs adósmentő programjára, a Fidesz holdudvarához tartozó vállalkozók zsebét tömködő, de - csodák csodája - üresen álló ócsai lakópark sikeres projektjére, a bankoknak intézett hangos felszólításra (árfolyamgát így meg úgy), illetve a Kúriának intézett vehemens felszólításra. Minő fájdalom, ez utóbbi kettő közül egyik sem igazán jött be.

Hátradőlés, szemforgatás, tetszik, avagy sem, a labda akkor is a kormány térfelén marad, ha senki más nem jöhet ki jól ebből az egészből, mint a Fidesz. Pedig a Duna-rekesztésre kiválóan alkalmas, rengeteg politikai nyilatkozat helyett érdemes volna belátniuk a fanyalgóknak is, hogy közpénzből egyetlen hitelest sem lehet megmenteni, a "Magyarország jobban teljesít" típusú blöffök pedig nem helyettesítik azt a felelős gazdaságpolitikát, amely érdemben csökkenthetné az árfolyamváltozás okozta terheket. Meglehetősen nyilvánvaló, hogy a hatályos törvények megfelelő módosítása nélkül pusztán a szemben álló felek egymás ellen uszításáról szól a kormány hozzáállása, amely politika nem mellékes célja az ország devizahitel nélkül is nyomorgó felének problémáiról való figyelemelterelés. Ez az "állam segít, nem hagyunk senkit az út szélén" jellegű néphülyítő manőver-sorozat egyetlen mérhető eredményt hozott: azok sem fizetik már régen a tartozásaikat, akik egyébként megtehetnék.

Most pedig a Fidesz és az alája muzsikáló Jobbik azt sugallja, hogy jogos elvárás a Kúriával szemben, hogy irracionális, de emberi szimpátiák, érzelmileg vezérelt erkölcsi alapvetések, és legfőképpen populista elvárások alapján döntsön. Mert itt van ez a sok becsapott, szegény devizahiteles, ugyebár, aki nem szereti a szerződések apró betűs részeit elolvasni. Ezzel szemben az nem képezheti vita tárgyát, hogy a magánjogi szerződéseket tiszteletben kell tartani. Leírtam már korábban is, hogy számomra elképesztő annak az evidenciának a megkérdőjelezése, hogy egy hiteligénylő aláírásával igenis vállalja, minden körülmények között vállalja a hitel felvételének valamennyi kockázatát. Mint ahogy felháborítónak érzem annak folyamatos mantrázását is, miszerint ezeket az embereket megvezették, kifosztották, térdre kényszerítették a galád pénzintézetek, de így legalább életük végéig hálálkodni fognak nekünk azért az alamizsnáért, amit mi, gondoskodó kormány és állam odadobunk nekik.

Mi álgondoskodó, álaggodalmaskodó kormánypárt, amely a rend és a törvényesség őrének kiáltja ki magát ha éppen úgy fújnak a szelek, mi, akik ezzel párhuzamosan úgy véljük, hogy egy jogállamban önkényesen le lehet nyúlni mások földjeit, trafikjait, nyugdíj megtakarításait, a haveroknak törvényeket lehet modellezni, közbeszerzéseket odaítélni, közpénzen és nagylelkűen ki lehet fizetni saját, narancsszínű önkormányzataink adósságait, mi, akik egyébként is harcot hirdettünk az EU-nak, bankoknak, közműszolgáltatóknak, tankönyvkiadóknak, vállalkozóknak, baloldaliaknak, idegenszívűeknek, végre nyílt hadba léphetünk a Kúriával is.

 

Azzal a Kúriával, amelynek a deviza alapú kölcsönszerződésekkel kapcsolatban felmerült egyes elvi kérdések tárgyában hozott jogegységi határozata - perverz módon - semmilyen más célt nem szolgált, mint alkalmat teremtett a Fidesznek, és a melléje felsorakozó alakulatoknak egy újabb demagóg, populista, szavazatszerzésre irányuló kirohanásra. Nagyjából ezzé silányult a devizahitelesek problémájának kérdése a kormány számára, amely mentén a jog uralmát flottul szembe lehet köpni a törvénykezésnek alig nevezhető unortodox közjogi ámokfutással. Csak azért, hogy a tudatosan lebutított, és mindenféle homályos megmentési szándékokkal áltatott devizahiteles (és nem devizahiteles) elhiggye: az állam majd megoldja a problémáját, neki csak hátra kell dőlnie. Gondolom nem kérdés, hogy nem fogja megoldani. De legalább ez a döntés is a kormánynak kedvez.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr95696125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.17. 18:29:34

A bíróság az egyetlen ésszerű döntést hozta, amit hozhatott.

Lеncsés István 2013.12.17. 18:36:45

A bíróságnak nincs ténye . Csak fáj nekik az igaz . Magyarország jobban teljesít .

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.17. 18:57:13

Szerencsétlen kúria..

Így hogy a kormány ellen döntött, levezeti az MSZP csicska blogger hogy tulajdonképpen ez egy színjáték, és igenis kézivezérelték a kúriát mindenestül.

Gondoljunk bele milyen vehemens vádakat kapott volna a fejére a nyomorult kúria, ha mindennemű logikátlan csavar nélkül is a kormány és a devizahitelesek mellé áll.

Birkó Zoltán 2013.12.17. 19:08:09

A "főbírák" mocsadék, korrupt, gané söpredék, véresszájú bolsi banda. Semmi más nem motiválta őket, gyalázatos döntésük meghozatalában csak az ország tönkretételének a szándéka. Minden második közűlük genetikailag determinált tömeggyilkos. Ha Rákosi élne, ma sorban hoznák a koncepcionista halálos ítéleteket. Hogy dörzsölhetik a mocskos kezüket a poloskás otthonaikban, degenerált pereputtyaik körében. De remélem korai az örömük, és utóléri őket a végzetük.

az övezet gázai 2013.12.17. 19:38:58

@Birkó Zoltán: Tudsz olyan hozzászólást is írni, amiben nincs minden szó mellett egy gyalázkodó jelző? Csak kérdezem... :-)

csak egy néző 2013.12.17. 20:39:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ebben most egyetértek veled.
Az itt fröcsögöktől viszont megkérdezném, hogy az a devizahiteles, aki nehézségek árán, de visszafizette es az akinek nem is volt hitele, az vajon mit szólna, ha kúria úgy dönt, hogy egészében semmisek a szerződések és, aki most nem fizet, azoknak elengedik a tartozásukat?

Parajpuding 2013.12.17. 20:41:28

"emberekkel szembeni igazságtalan döntésen való felháborodás mellett Rogánék tulajdonképpen hátradőlhetnek: mi segíteni akartunk, de ugye a rohadt Kúria keresztbe tett, vigyorogva dörzsölhetik a kezüket, hogy ez probléma is kilőve, a pár napi demagógia adag teljesítve"

Ez a helyzet, pontosabban a Kúria olyan döntést hozott, amit a maffiakormány megrendelt. A néhány "mi pedig akartunk segíteni és ejnye-ejnye Kúria" előre lezsírozott felböffentést követően lement ez a nyűg a zorbánsimicska kurmányról.

MarbleC 2013.12.17. 20:46:52

@Birkó Zoltán: Istenem de unom már ezt a deviza nyavalygást.

Nőjetek már fel végre. Ne az államtól várjatok segítséget oldjátok meg ti, amit saját magatoknak okoztatok.

Aki deviza hitelt vett fel, egyszerűen kapzsi volt. Ennyi. Nem jött be, most edd meg, amit főztél magadnak. FŐLEG NE HIBÁZTASS MÁST!

Senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez, hogy írja alá.

Csak kapzsi voltál. Minek kellett nagyobb lakás, új autó? Nem volt jó a régi? Nagyszüleidnek megfelelt a kis lakás és a tömegközlekedés is.

Anselmo 2013.12.17. 21:00:33

Ezzel a döntéssel egész Magyarország nyert. Nem lehet egy szerződést csak úgy felülírni, mert az egyik félnek erősebb a politikai képviselete.

Wagеm 2013.12.17. 21:08:26

@Birkó Zoltán: "közűlük","utóléri","koncepcionista"

Ehhel nem is érdemes foglalkozni. Azért a kommentek írását minimum 8 osztályhoz kellene kötni.

ostvan2 2013.12.17. 21:11:22

@Anselmo: Nagyon egyetértk veled! Már látszik a döntés hatása a forint árfolyamán. És a változás jó a devizahiteleseknek. Az, hogy ők többet reméltek, mint amit most, pl. az árfolyamváltozáson nyerhetnek, jellemző az egész folyamatra. Ugyanis sohasem az volt a bajuk, hogy rosszabbul jártak, mint a forint-hitelesek, hanem, hogy rosszabbul jártak, mint ahogy eredetileg gondolták.

Mohamed 2013.12.17. 21:47:52

@Anselmo:

Lehet itt magyarázni jobbra balra, a lényeg annyi hogy hitelt soha a büdös életben-még akkor sem ha egy tisztességes ruhatárra sem tellik-nem szabad felvenni.
Ezt kéne már felfogni.
Millió egy okom lett volna hitelt fel venni de inkább vásárra vittem a bőrömet és így biztosítottam be az életemet.
Presze mehet itt a mese arrol hogy hitelek nélkül nehezebben indulnak be az újonnan induló vállalkozások és nehezebben növekszik a gazdaság bla bla. De ez a gazdasági válság előtti időszakra legyártott szlogen ami mai kockázatosabbá váló piaci szérában már nem állja meg a helyét.

Blogger Géza 2013.12.17. 21:52:24

@csak egy néző: Ha egy szerződés semmis, akkor alapvetően vissza kell állítani az eredeti állapotot. Tehát azonnal vissza kellene fizetni a bankok felé fennálló tartozást, nem 10-20 év alatt. Soha senki nem mondta, hogy bármiféle tartozás el lenne engedve. (Max az összege változhatna - árfolyamhatás, de a tartozás ténye nem.)

Analógia: ha én 100 Ft-ért megveszem a házadat (kitolt fizetési határidővel), majd ezt a bíróság semmisnek nyilvánítja, az nem azt jelenti, hogy a ház enyém marad és még az 100 Ft-ot sem kell megfizetnem, hanem azt, hogy visszaszáll rád a ház tulajdonjoga, és persze nem tartozol nekem a százassal sem.)

Blogger Géza 2013.12.17. 21:53:24

@Mohamed: Hitelezés nélkül azonnal összeomlana bármely modern gazdaság.

csak egy néző 2013.12.17. 22:12:56

@Blogger Géza:
Jogász komám. Csak nem a fiúkkal együtt végeztél a jogon?
"Tehát azonnal vissza kellene fizetni a bankok felé fennálló tartozást, nem 10-20 év alatt."
Bravó. A részleteket sem tudják fizetni, de ugye az egész tartozást azonnal visszatudnák fizetni. De arra válaszolj jogtudós komám, hogy mi van azokkal, akik már kinyögtek vagy nem is volt hitelük?

Birkó Zoltán 2013.12.18. 06:29:41

@MarbleC: Én speciel egyetlen fillér hitelt sem vettem fel, de az nagyon zavar, hogy a "főbírák" semmibe vették a Polgári Törvénykönyvet, mely az egyoldalú szerződésmódosításokat kizárja, és a Kúria emellett legalizálta a csalást is. Mi lenne, ha minden hamisítványt büntetlenül el lehetne passzolni ezentúl? A devizahitel mitől devizahitel, amikor nem devizában adták és az ország egyetlen peták sváci frankot sem látott belőle? Ha valóban svájci frankbAn adták volna, ma senkit sem fenyegetne az utcára kerülés veszélye.
De az, hogy hamis kártyával játszottak a bankok, ráadásul minden nyereségüket a az igazinak hazudott áron hajtják be az adósokon (alkalmazottak fizetését és egyéb költségeiket devizában számolták el) nyilvánvaló csalás. Idióta, balfácán nyuggerek védik csak ezt a Kúriát, akik azt sem tudják mi az, hogy vállalkozás és mi fog következni egy ilyen "főbírói" döntésből. Majd rájönnek, amikor minden törvényes védelmük megszűnik, amikor erre hivatkozva szabadon szegik meg a velük kötött szerződéseket, amikor büntetlenül verhetik majd át a szélhámosok úton-útfélen őket. Mert ezt legalizálja a pénzvilág eme korrupt seggnyalóinak a döntése.

Lencsés István 2013.12.18. 10:14:10

" .... A Kúria a kormány oldalára állt .... "

Ezzel a döntéssel , a Kúria pont a bank oldalára állt ....
süti beállítások módosítása