A reklám helye?

H_A Címkék: sírkő Miskolc Herman Ottó Kovács László2013.11.05. 14:18

Nem tudom mi lehet annak az élő, magát embernek nevező öntudatlan lénynek a fejében, aki egy sírkőre képes rávésetni önmaga nemes cselekedetének bármely kifejezési formáját, de egyáltalán nem irigylem érte. Úgy is mondhatnám, hogy végtelenül sajnálom. De még inkább azt a közéletet, amely erre a szintre süllyedt. Miután eléggé egyértelművé vált mostanra, hogy nem valami rossz viccről van szó, pár gondolatot mégiscsak megér a dolog. Akkor is, ha abszurditását tekintve, egyébként annyira borzasztó, hogy beszélni sem lenne érdemes róla.

Nem fogom egy politikus undorító merényletének, vagy egy nagyon konkrét politikai térfélhez kapcsolható közszereplő kegyeletsértően bárgyú, félrecsúszott önmarketingelési kísérletének nevezni ezt a gesztust. De ha magamból indulok ki (mert másból igen nehéz volna) akkor őszintén nem fogja az agyam, hogy egy ki a fene ez a Kovács László mit kereshet az egykori, neves ornitológus, néprajzos, nyelvész, és talán nem véletlenül parlamenti képviselő Herman Ottóval egy lapon, kövön. Nem, nem az a bajom ezzel a névtelen Kováccsal, hogy fideszes önkormányzati képviselő Miskolcon, de ha KDNP-s netán, az sem az igazi baj igazi forrása. Legalább annyira súlyos volna a dolog akkor is, ha az MSZP vagy Bajnai pártja írná rá egy sírkőre, hogy lássa a világ: ezt én csináltam, ennek fényében tessenek rám nézni, megítélni és ha egy mód van rá, szavazni, mikor eljő az idő.

sir.jpgA reklám helye?

Nem kérdés, hogy Herman Ottó mit gondolhat most erről az egészről, bár speciel az is érdekelne, vajon nyelvészként mit szól ahhoz, hogy ráadásul még helyesírási hibáktól sem mentes ez az emléket állító mű. Viszont az a teljes bizonyosság része, hogy aki életében síremléken reklámozza magát, azaz - mivel politikusról van szó - ilyen morbid és gusztustalan módszerrel igyekszik politikai tőkét kovácsolni (hogy plasztikus legyek, Dr. Kovács) magának és nyilván közvetett módon pártjának is, az nem politikai alapon, hanem erkölcsi alapon egy hulladék. Mert az rendben van, hogy az ember politikusként, a sokakat képviselőként megengedi magának, hogy hülyére vegye ezeket a sokakat. Azoknak a sokaknak, akiket képvisel pedig lehetőségük van arra, hogy honorálják a törődést, vagy elküldjék melegebb éghajlatokra az elkövetőt. Csakhogy.

Tisztelt Dr. Kovács! Herman Ottónak - aki önnel ellentétben volt valaki - nincs lehetősége semmit lépni arra, hogy túlbuzgóságban szenvedő, (pártkatonák) magukat kereszténynek, demokratának, a tiszta moralitás megtestesítőinek tartó, enyhén sérült lelkületű halandók helyette saját maguknak állítanak síremléket. Mivel végképp nem áll szándékomban ízlésvitát generálni abból, hogy egy szép, régi követ miért kell egy csúnya újjal kicserélni, sajnos azt kell mondanom: legalább cserélte volna ki. De nem. A régit sikerült kitakarni az újjal.

Persze ez utóbbi is csak apró szépséghiba ahhoz képest, mennyire borzasztó, hogy már megint morális alapon kell felháborodnom, főleg, hogy ennek a történetnek se nagyon van már megint tanulsága, leszámítva azt a felállítható fertő-diagnózist, aminek ez is egy újabb kicsiny darabkája. Félő, hogy még mindig nem értünk le a mindennek a legaljára. Persze amíg ilyen Kovács Lászlóknak lapot osztanak a magyar közéletben, addig erre minden esély megvan. Addig is üzenem nekik és kiemelten a szóban forgó úriembernek, hogy a jó hírnévnél fantasztikusabb tőke nemigen van. Az, amit - tisztelt képviselő úr - ön a fenti ábra szerint igencsak elkártyázott. Nincs az az erkölcsi mérce, amely szerint egy sírkő a reklám legjobb helye volna.

fotó: Védegylet via Index

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr865615935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mitmiért? 2013.11.05. 17:15:57

Elképesztő, tényleg.
Én azt gondolom h a legjobb temetkezési forma a hamvasztás, (és hamvak szétszórása). Az elmúlt éljen tovább a szívekben. De tiszteletben kell tartani a gyászolók meggyőződését, persze.
Herman Ottó, nyugodj békében.

Le_Penseur 2013.11.05. 20:33:34

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy: "A választókerülete fejlesztési alapjából (=nem a saját pénzéből) költött el Kovács képviselő majdnem egymillió forintot arra, hogy a legendás tudós síremléke elé berakasson egy ízléstelen újat, amire majdnem akkora betűkkel vésette fel a saját nevét, mint a híres halottét."

cink.hu/torvenysertoen-barmolta-szet-herman-otto-sirjat-a-kdnp-1458683856/@szilylaszlo

Akkor lesz igazán gusztustalan.

mézescsók 2013.11.07. 12:06:17

És ki adott erre engedélyt? A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta. Ez kiterjed a sírjelek, síremlékek állítására is.
Nem elképzelhetetlen, hogy vannak még élő hozzátartozói, volt testvére vagy 5-6, azok gyermekei még élhetnek. De ha nincsenek élő hozzátartozók, akkor nem az önkormányzat vagy a temető fenntartója a jogosult? Nem akarom elhinni, hogy egy temetőben csak úgy ad hoc szabad síremlékeket emelgetni!
süti beállítások módosítása