A magyar sikerpropaganda Indiában is jobban teljesít

H_A Címkék: gazdaság külföld befektetések látogatás India Közép-Európa2013.10.17. 16:23

Nem tudom, Újdelhiben az indiai államvezetés számára hogyan hangzik a magyar sikerpropaganda, de innen, Közép-Európából olvasva-hallgatva ugyanolyan hangzása van, mint a Magyarország jobban teljesít torzított, az értő füleket nem ritkán sértő szólam fáradhatatlan pufogtatásának. A nem egyszerűen protokollvizit céljából Indiába látogató magyar delegáció feje, a magyar miniszterelnök arra kérte Indiát, rajzolja át térképét úgy, hogy arra a közép-európai térség is rákerüljön. Valószínűleg a kartográfusok számára ez nem jelenthet túl nagy kihívást, de ha az üzenetet politikai-gazdasági-diplomáciai értelemben próbáljuk dekódolni mégiscsak megüti az ember fülét az elnagyolt érvelés.

A Magyarországot is magában foglaló Közép-Európa a kontinens egy jelentős, nagy lélekszámú és ígéretes kilátásokkal rendelkező területe, a befektetőknek jó lehetőségeket tartogató régió, és Európa legnagyobb növekedési lehetősége is e régióban rejlik. Ráadásul Közép-Európa már túl van a válságon, sikeresen megújult.

Miután ha akarom, ha nem, tudomásul kell vennem a hanyatló Nyugat ellen folytatott fárasztó szabadságharcot üdítően ellensúlyozó, eredményes keleti nyitás stratégiáját-filozófiáját, és az ebbe az irányba tett összehangolt, eltökélt lépéseket, tulajdonképpen nincsen nagy információértéke annak, amit Orbán Viktor Indiában elmondott. Mivel azonban a kinyilatkoztatás igazságértékével van némi probléma, ismételjük át ha nem ismételtük át elégszer, hogy a nem sikerpropaganda oldaláról szemlélve tulajdonképpen miként fest ez a virágzó térség, élén a virágzó Magyarországgal. Amely árkon-bokron túl van, megújult, és lassan móresre tanítja a fél világot. És amelyet - nem utolsó sorban - elvileg Indiának is röhögve fel kellene rajzolnia saját térképére.

Ha el is tekintek attól, hogy 2008-ban éppen a Fidesz volt az, amely például az Apollo Tyers indiai gumigyár gyöngyösi beruházását megfúrta, és elfogadom, hogy változnak az évszakok, hogy ellenzékből kormányra kerülve átalakulnak a perspektívák, akkor is tény, hogy egy jó ideje Magyarország versenyképességének csökkenése látványosan jól teljesít. Ha csak a Transparency International vezetőjével készült friss-ropogós interjúra hagyatkozom (egyébként rendkívül tanulságos olvasmány) a magyar diagnózis távolról sem esik egybe az Orbánéval:

A magyar kormány viszont rombolta a piac játékszabályait az elmúlt három évben. A magántulajdon szentségét sokszor megkérdőjelezik, sérült a jogbiztonság és kiszámíthatatlanná vált a jogalkotás. A kormány kiválaszt és helyzetbe hoz egy neki tetsző kört. Ezért sokszor nem abban versenyeznek a szereplők, hogy ki tud hatékonyabban működni és nagyobb profitot szerezni, hanem abban, hogy ki keresi jobban a hatalom kegyét. A kormány egyfajta keletiesebb, államkapitalista modellben gondolkozik. A tudomány jelenlegi állása szerint ez az ország tartós leszakadásához vezet.

Lehet, hogy ez a keletiesebb, államkapitalista modell Indiában sikeresen eladható, ám érdekes módon, az ígéretes, kilátásokban és lehetőségekben gazdag, növekedési pályán lévő régió képe hazai gazdaságkutatók elemzéséből sem rajzolódik ki. Idézem: "A fogyasztás stagnál, a beruházás tovább csökken. Mivel a gazdaság bővülésének mértéke csekély, így a foglalkoztatás terén is csak a közmunkaprogramok kiterjesztése miatt lehetséges a növekedés. A kormány energiaár és közműszolgáltatás díj-csökkentő lépései jelentősen lefelé húzzák az inflációt, ugyanakkor az újabb és újabb kivetett adók begyűrűznek az árakba. A telefonadó, a közműadó, az e-útdíj, a tranzakciós illeték mind emelik a drágulás ütemét."

És ha már így Közép-Európával hencegünk, akkor azt is vegyük át még egyszer, hogy ami a Visegrádi országokat illeti, egyedül Lengyelország versenyképessége nem romlott nagyot, egyébként a régióban szembeötlő a versenyképesség romlása. Magyarország versenyképességi index szerint 2011-ben állt a legjobb helyen, 48. volt akkor, majd mostanra 63. helyre esett vissza, hasonló szintre, mint 2007-ben volt. (...) Hiába jók az ország hatékonysági tényezői, továbbra is komoly gondok vannak az innováció és az intézményrendszer területén, olvasható a közleményben. Ez utóbbi hosszú évek óta megoldatlan probléma, amelynek eredményeképpen Magyarország már az Európai Unió perifériájára szorult. A magas adóelvonás, a magas kamatok és a nem hatékony kormányzati bürokrácia folyamatosan rontja az ország üzleti megítélését. Ehhez jön hozzá a korrupció, valamint a kormányzati intézkedések instabilitása. Ezek a tényezők a vállalati és lakossági élet mindennapjaira is kihatnak, és csak sovány vigaszt nyújt, hogy a környező országokban is hasonlóak a problémák - olvasható a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet alig több mint egy hónappal ezelőtt kiadott tájékoztatásában.

Ha a propagandán kívül tehát gazdasági szakemberek véleményét is hajlandóak vagyunk meghallani, akkor láthatjuk, hogy Magyarország a legtöbb mutatót tekintve leszakad Lengyelországtól, Csehországtól és Szlovákiától. A potenciális növekedés nagyon alacsony, a foglalkoztatás szintje javításra szorul, a beruházási ráta mélyponton áll, a jövőre várt 2 százalékos gazdasági növekedés nem oldja meg a társadalmi és gazdasági gondokat. Nem beszélve arról, hogy az ország termelékenysége az OECD-országok átlagának felét sem éri el.

Még mielőtt bárki félreértené: fantasztikus, dicséretes vállalásnak tartom az Európán kívüli magyar export exponenciális növelésének szándékát, azonban a csúsztatásokból és ordas hazugságokból már nagyon elegem van. Márpedig Orbán Újdelhiből is elsősorban hazaüzent, de sajnos megint nem sikerült ezt úgy tennie, hogy a rögvalósággal köszönőviszonyban legyen a mondanivalója:

A magyar belpolitikáról szólva úgy fogalmazott: ha bajban van az ország, ha reformok kellenek, a magyar lakosság az általa vezetett politikai közösséget választja meg, így történt ez 1998-ban és 2010-ben is. Kormánya az elmúlt három évben az ország megújításán, átszervezésén dolgozott, egyik fő célja pedig az, hogy Magyarországot kedvezőbb befektetési környezetté varázsolja – mondta, ígéretesnek nevezve az eddigi eredményeket, például az államadósság-csökkenést, a versenyképesség javulását és a Magyarországra befektetett tőke növekedését.

Fene tudja, hogy ilyen körülmények között hogy Közép-Európa képviseletében hogy a fenében fogunk felkerülni az egyébként dinamikusan fejlődő India térképére, úgyhogy kíváncsian várom a sikerpropagandán túlmutató kézzelfogható eredményeket e látogatás nyomán. Ugyanakkor titokban remélem, hogy - a tárgyalások egyik fő témájaként beharangozott,  igen komolyan hangzó sport együttműködési megállapodás nem az indiai foci fellendítését takarja Magyarország hathatós segítségével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr815580738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mitmiért? 2013.10.17. 18:34:59

Szeretettel várjuk az indiai munkásokat - mondta OV, igaz legtöbbször cigánynak nézik őket, de azert a kormány mindenkit megvéd. És nálunk teljes a vallásszabadság is, a Krisnásokat is azonnal - a második körben - ismertük el.

Nzoltan 2013.10.18. 09:18:56

Viszont azt sem mondhatja, hogy gyertek befektetők, mert itt amúgy minden szar.

Nézzük pozitívabban a dolgokat. Igazából sokkal több lehetősége van most egy embernek, mint régebben. Csak a hagyományos utak szűkülnek be. De új utak nyílnak. A külföldi befektetőre pedig úgy is azok a szabályok érvényesülnek, amiben megállapodnak a felek. Abba meg persze úgy sem lát bele a kisember.

toma01 2013.10.18. 09:22:08

Inkább merjünk kicsik lenni, az a rég bevált hozzáállás ;-)

DezInf 2013.10.18. 09:34:50

@toma01:

A sok hülye indiai milliomos úgyis az USA-ban fektet be :)))

Lehetünk bármilyen nagyképűek, az indiai pénzmogulok nem hülyék ...... tata .....

Sírköves Slomó 2013.10.18. 09:42:51

Az Indiába tett látogatás nagyon fontos exportszempontból.

Pontosan ez az új tapasztalat, ami az EU válsága után mindenkinek nyilvánvaló.

Az hogy államkapitalista a rendszered vagy piaci, a külföldi üzleti partnert annyira sem érdekli, mint a hacsaknem blogger véleménye.

Kim Jong Un 2013.10.18. 10:19:01

Azert lenne mit exportalni indiaba. Nekik 1M cigannyal tobb vagy kevesebb, az mar mindegy.
Meg akkor hozzacsaphatnank a boszmet is, usztassak mar le a Gangeszen a holttestet.

neutreality 2013.10.18. 10:43:10

Gondolom azert az indiaiaknak van mar Azsia-tekepuk, rajta azzal a Burmaval, Kambodzsaval, Thaifolddel es Vietnammal, ahol a koltsegek a magyarorszagiaknak a toredeke, es - ellentetben velunk - a befektetok nem a kijaratnal tulekednek, hanem forditva: pl. a japanok, akik nem a szeleburdisagrol hiresek, epp most keszulneek televagni a terseget gyarakkal. Az aruszallitas meg elegge be van jaratva.
Egyebkent mindez magara Indiara is igaz. Tenyleg, miert jonne el onnan Kelet-Europaig egy befekteto?.. (mar ha nem etteremben utazik)

Sírköves Slomó 2013.10.18. 10:53:41

@neutreality: Azért hogy ne legyen vámköteles? Ahogy az EU-i üzemet minden japán autógyár meglépte az elmúlt 15 évben.

Nem a keleti nyitás a baj hanem az hogy a normálisabb Eu-i országok 20 éve dolgonak ezen, le vagyunk maradva.

SutiAzEgyugyu 2013.10.18. 11:05:17

Gratulalok!
Aki cask egy picit is ismeri az indiai "Business Cultre"-t az tudja, hogy mivel jar veluk uzletelni.
Az hogy kesve es kevesebbet fizetnek alap. Ha te veszel valamit akkor persze elore fizetsz es ha mazlid van kapsz is valamit, persze hatarido utan, es kozel sem azt amirol megallapodtatok.
Polgari jogrendszeruk gyakorlatilag nincs, ugyhogy uzleti jogrol ne is almodj.
Egyebkent meg csak annyit, hogy mint "feher ember" odaat te nem szamitasz csak kb mint egy gyerek. Persze a penzed az kell, de masra ne nagyon szamits.
Europai szemmel nezve a higienia katasztrofalis es ez a mocsok ott van mindenen, azon a termeken is ott lesz ami onnan jon.
A WC-t nem tudjak hasznalni, viselkedni nem tudnak. Ha ide jonnek a hotelszobakat gyakorlatilag felujitani es fert0tleniteni kell utanuk meg akar egy napos tartozkodas utan is.
Sok sikert.

ex-dr. vuk 2013.10.18. 11:16:18

@mitmiért?: vallaszabadsag van ja, mindenki kotelezoen megvalaszthatja hogy a keresztenyseg melyik agat valasztja.

Az is milyen mar hogy az allam "elismer" vallasokat.. Majd akkor lesz valasszabadsag, meg szetvalasztas, ha az allam szotarabol hianyzik az, hogy "egyhaz" meg "vallas".

neutreality 2013.10.18. 11:18:03

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: az autogyarakkal kapcsolatban en inkabb a termek merete miatti szallitasi nehezsegekre tippeltem volna, de nagyon konnyen lehet h tevedek, mert nem ertek a globalis kereskedelemhez.
Ha viszont igazad van, akkor miert eri meg pl az amerikai Apple-nek (Nike stb stb) Kinabol, vagy eppen Indiabol ellatni az europai (es amerikai) piacot?

neutreality 2013.10.18. 11:22:51

@SutiAzEgyugyu: "mint "feher ember" odaat te nem szamitasz csak kb mint egy gyerek. Persze a penzed az kell, de masra ne nagyon szamits."

Ha a 'feher embert' 'kulfoldire' csereljuk, ez nagyszeruen megall Magyarorszagra is, ezt egy rakas egeszen konkret tapaszatalat alapjan mondom.

Sírköves Slomó 2013.10.18. 11:35:14

@neutreality: Minden termék árában más % az élőmunka. A vám ellenére is megérheti valakinek, de nem mindenkinek, az autógyártóknak pl. nem.

SutiAzEgyugyu 2013.10.18. 11:41:32

@neutreality: Amit keszseggel el is hiszek neked.
Zsak a foltjat?

ex-dr. vuk 2013.10.18. 11:54:25

@SutiAzEgyugyu: nem ertem mi a gond. amit leirtal roluk az pont ugyanolyan mint a magyar uzleti elet :) plane az allami uzleteles.

neutreality 2013.10.18. 12:16:11

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: jogos. Maradjunk annyiban, hogy gazdasagi kerdesekben tobbet nem vitatkozom veled :)

neutreality 2013.10.18. 12:19:29

@SutiAzEgyugyu: ez elegge ugy hangzik mintha partiba lehetnenk veluk, szerintem viszont annyi eselyunk lenne okosabbnak lenni, mint mondjuk, teszem azt, Azerbajdzsannal szemben.

SutiAzEgyugyu 2013.10.18. 12:47:21

@neutreality:
Mindenesetre kivalo alkalom egy kis uzleti dagonyaban fetrengesre.
Persze lehet ez akar kolcsonosen hasznos is csak azt nem ertem mire lesz jo a rupia itt europaban, ugyanis momentan India sem all tul jol egyeb eszkozokben.
Az egeszsegugynek is lesznek uj kihivasok; hogyan fekezzek meg a verhast es egyeb olyan exotikus korsagokat amiknek latin nevuk sincs.
süti beállítások módosítása