Mi lesz veled, Margitsziget?

H_A Címkék: törvényhozás főváros törvényjavaslat államfő vétó Margitsziget Fidesz Tarlós István Navracsics Tibor Áder János2013.06.21. 11:04

Régóta szeretném hinni, hogy Áder János személyében nem egy Schmitt Pál formátumú államfője van Magyarországnak. Mivel a fideszes törvényhozás és hatalomgyakorlás szempontjából akár lehetne is, kiemelten fontos az, hogy a mindenkori államelnök legalábbis szimbolikusan értékelhető módon merjen szembehelyezkedni a mindent elsöprő miniszterelnöki többségi akarattal. Akkor mindenképpen, amikor fantasztikus stratégiai megfontolásokkal próbálnak álcázni nyilvánvaló törvényszegéseket, és az önkényes erőfitogtatás korlátlan lehetőségeit.

Ezúttal Áder János úgy látja, nincs rendben az, hogy a Margitsziget kiemelt idegenforgalmi lehetőségére, és arra való tekintettel, hogy fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken, szépen megfogjuk és erővel elvesszük. Magyarán átjátsszuk a XIII. kerülettől a fővárosnak. Csak azért, mert egy Tarlós István, és egy sajnálatos módon nagyobbnál nagyobb baromságokra kapható Navracsics Tibor ezt így gondolja, és mert a kétharmados szavazógépezeten ez amúgy sem múlik.

Az államfő tehát visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a júniusban elfogadott, és folyó hó 30-án hatályba lépni készülő, Navracsics által jegyzett javaslatot, amelynek alapján a fővárosi önkormányzat közvetlenül irányíthatja a Margitszigetet. Államelnöki indoklás: a jogalkotási eljárás folyamata során nem teljesült az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Chartája és a jogalkotásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség. Vagyis a nem csupán angyalföldiek nyelvén nevezve a dolgot: az  egyezmény 5. cikke értelmében „nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül”.

A folyamat finalitását tekintve azt gondolom, nem nehéz megjósolni mire vezet az államelnöki vétó. Nagyjából semmire. Mert Áderrel ellentétben én nem hiszem egyáltalán, hogy az államfői kérésnek eleget téve a honatyák gondolkodni fognak, netán magukba szállnak és felfogják, hogy mi a baj ezzel a önkényes, felelőtlen javaslattal. Nem hiszem, hogy a fideszes képviselők zömének az lenne a szerepe és a feladata, hogy gondolkodjanak. Elég nekik annyit tudni, hogy Angyalföldnek pillanatnyilag MSZP-s polgármestere és két MSZP-s országgyűlési képviselője van. Ez pedig bőven elég indok a kézfelemelésre.

Csakhogy, amennyiben ezek a gondolkodásra foltokban alkalmas honatyák Áder vétóját figyelmen kívül hagyják, a sokadik olyan erőből átvitt javaslatot pipálhatják ki, amelynek elfogadtatási folyamatából a Fidesz totál kizárja az érintettekkel való konzultálást. A sokadik olyan intézkedés lesz, amely a pillanatnyi politikai helyzet által kellően favorizált gazdasági érdek érvényesítéséről szól, és semmi többről. Amely se nem törvényes, se nem ésszerű, de legalább hizlalja és jóllakatja a csókosok kiéhezett táborát. Miközben magasról szarik, nem csupán a Margitsziget három lakójára (kicsire nem adunk alapon),  de az érintett kerület lakóinak akaratára/véleményére is. És ha úgy tartja a kedve, a zöld terület „fejlesztése” címszó alatt majd műburkolattal vonják be a Margitszigetet, és – miért ne – kirakják az Idegeneknek belépni tilos! táblát is. Miért? Mert ezt is megtehetik.

Közben meg vicces módon egyáltalán nem érdekli e nagyszerű döntéshozókat, hogy a politikai logika szerint még az is előfordulhat, hogy a jövőben fordul a kocka: lehet még Angyalföldnek fideszes polgármestere, és a város egy szocialista Tarlós István irányítása alá kerülhet. Akkor meg majd a nagyszerű stratégiai fejlesztések szellemében mindent vissza?

Bárhogy is legyen, Áder János vétóját – igaz, hogy jogosan zavarhat annak látszatdöntés színezete – fontos lépésnek tartom, és örömmel nyugtázom, hogy úgy tűnik, talán mégiscsak meghaladja a nemzeti golyóstoll hálátlan szerepét. Ha a fideszes törvényhozási apparátus leszarja a kérését, arról végképp nem ő tehet. És ha úgy véli, ez nincs rendben, akkor elvárom tőle, hogy ennek hangot is adjon. Még akkor is, ha ez semmire nem kötelezi a nem éppen gondolkodásra teremtett honatyákat. 

Ami pedig a Margitsziget sorsát és a körülötte zajló felhajtást illeti, naivak számára maradhat a remény: hátha nem a nemzeti stratégiai mutyi újabb állomását üdvözölhetjük ebben a sztoriban, amellyel hasonló és jóval nagyobb mutyikról próbálják elterelni a figyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr895371951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.06.21. 17:27:32

Elég egyértelmű, hogy a Margitszigetnek, ahogy pld. a Városligetnek is, fővárosi kezelésűnek kellene lennie. Sőt a főútvonalakhoz hasonlóan a turista és bringaútvonalakat is főv. kezelésűvé tenném.
Ezzel remélhetőleg a semmiből sehová vezető bringautak építésének is vége lenne.

A főváros fejlesztene, de a XIII. ker nem egyezik bele, miközben turisztikailag igen fontos hely. Az is gond, hogy Bp területén ezért nincsenek sok fontos helyen WC-k, ivókutak, büfék, árusítópavilonok, arról nem beszélve, hogy egységes kinézettel, mert az egyik kerület fontosnak tartja a másik pedig nem. Így irtottak ki jópár kerületből tavaly fontos kerékpárútvonalakon artézi kutakat, míg a III. ker-ben maradtak, mert ott a polgármester valószínűleg bringázik.

Az pedig egyenesen nevetséges, hogy két hete amikor a nagy árvíz volt, a Lánchíd két hídfőjénél, balkáni körülmények között, vásári árusok árulták a húszféle gumicukrot, a lavórban hűtött italokat aranyáron.

OkoskaTo:rp 2013.06.21. 18:24:51

@Fejesrob: A bringautakat eddig sem a kerületek csinálták. Ha megnézed, döntő többségük főútvonal mentén megy, ami kifejezetten fővárosi kezelésben van.

A második bekezdéseden gondolkodj még egy kicsit, kérlek! "A főváros fejlesztene" = adna rá pénzt? LOL. A XIII. kerület meg most bőszen ellenállna mondjuk a szigeti gerincút és a járdák újraaszfaltozásának? Dehogy. "Fejlesztés" címen a csókos haverok idegenforgalmi beruházásairól lenne szó, akik fillérekért megkapnák a szigeti földet szálloda, étterem stb. építéséhez.
A III. kerületnek épp Tarlós volt a polgármestere, nem az a nagy bringás. ("Artézi" kút Budapesten néhány van csak; nézz utána, pontosan mit is jelent!)
A wc-k "fontos helyen" szintén a főútvonalak mentén kellenének, amik már most is a fővároshoz, és a Fővárosi Csatornázási Művekhez tartoznak.

Vombatus Ursinus 2013.06.21. 18:32:36

@Fejesrob: Te... te nem érted, hogy ez a gyakorlat szembemegy az EU jogszabályával és a Fidesz által kreált és elfogadott jogalkotási törvénnyel? Nem az a probléma, hogy kié a Margitsziget, hanem az ahogy változtatni akarnak rajta.

Fejesrob 2013.06.21. 19:00:55

@OkoskaTo:rp: Gondoltam, hogy az "artézibe" valaki beleköt, de hagytam már a fenébe.

Ezeket a nyomós kutakat tavaly szedegette ki a FCSV, itt olvastam, hogy azokba a kerületekben, ahol nem voltak hajlandók fizetni érte, pedig nem kellett volna sokat. Ez egy viszonylag apró dolog, de közkutakat kiszedegetni szerintem bárhonnan Bp. területén gáz.

Persze, csakhogy kerületi szinten ugyanúgy lehetnek csókos haverok, így szerintem ezt a változót ejtsük is ki a képletből. Így nem igazán marad indok kerületi kezelésre.

Fejesrob 2013.06.21. 19:02:53

@Vombatus Ursinus: Változtatni miért ne lehetne rajta? Szerintem kellene is, hiszen eléggé a város része. Valamikori régi fényét simán visszakaphatná.

Dr. No 2013.06.21. 19:05:30

@Fejesrob: A Városliget a XIV. kerülethez tartozik, de ott fel sem merül a fővárosi kezelés, mivel Papcsák Jófideszes Ferenc a polgármester. Nincs közvetlen fővárosi kezelésű terület, ennek megfelelően nincs erre a célra megfelelő apparátusa sem a fővárosnak. Legalább olvasd el az önkormányzati törvénynek a fővárosra vonatkozó szakaszát!
Ha az FCSV szedte ki a nyomós kutakat, az szerinted kinek a hatásköre?
Ostoba troll, vége a munkaidőnek a minisztériumban, húzzál haza!

lavór 2013.06.21. 19:23:07

Nem mindegy kinek a kezelésében áll kihasználatlanul a Margit-sziget a 2 Ligettel egyetemben? Az idióta fővárosiak a Várban és az Andrássy úton rendezvényeznek a tűző napon.

Fejesrob 2013.06.21. 19:29:58

@Dr. No: Pedig felmerülhetne, mert szerintem nagyon ráférne.

Kurvára nem érdekel, magánügy, akkor hozzon létre.

Te pedig mi a faszt keresel itt, ha nem tetszi, Húzzál haza te b+.

Fejesrob 2013.06.21. 19:31:08

@lavór: Az idióta vidékiek pedig nem tájékozódnak, ugyanis a Városligetben szinte hetente van rendezvény.

_most_ 2013.06.21. 19:34:07

@Fejesrob: ne égesd már magad, legalább olyan témákhoz ne szóljál hozzá, amikben teljesen fogalmatlan vagy :D

Fejesrob 2013.06.21. 19:34:08

Ezt nem csípem a ballibsikben. Kurva nagy az arcuk, hogy milyen toleránsak és hogy Orbánék üldözik őket, nincs szólásszabadság.

Aztán ha valami nem tetszik nekik, anyáznak, mint ez a tahó. Egy ilyenen, hogy ki kezeli a Margitszigetet.

Fejesrob 2013.06.21. 19:35:03

@_most_: Leírom a véleményemet, baj? Nem írtam, hogy értek hozzá, de szerintem ez a gyökér sem fentebb és te sem.

lavór 2013.06.21. 19:35:16

@Fejesrob:

Na, sorold légyszi! Ne gyere a Vajdahunyad vári kiállításokkal, rendezvényekkel 2000/fő beléptidíjjal.

Fejesrob 2013.06.21. 19:37:03

@lavór: Millió más is van teljesen ingyen. Gyere feljebb mint a Vajdahunyad vár.

lavór 2013.06.21. 19:39:26

@Fejesrob:

Ja, láttam. Lomivásár. Köszi, nem kell 1972-es söröskupak éppen.

ob.szerver 2013.06.21. 19:43:34

Helyi lakosként tudom, hogy a XIII kerület kiválóan gazdálkodik, és gyakorlatilag nincs adóssága, annak ellenére, hogy egyetlen kerület sem fejlődött annyit a rendszerváltás óta, mint a mienk.

A kerület biztosan nem ellenez semmiféle központi fejlesztést. Nincs szükség arra, hogy mondvacsinált indokokkal nyúlják le a szigetet, és távlati célként a lakosság elől elzárt Simicska magánbirtokot csináljanak belőle. Van éppen elég elhanyagolt közpark a városban (pl. Népliget) ahol a rezsim kiélhetné fejlesztési ambícióit. Már ha lennének ilyenek.

Fejesrob 2013.06.21. 19:45:37

@lavór: Nem a bolháról beszélek, bár szerintem az sem rossz program, hanem alkalmi rendezvényekről. Tűzoltók, rendőrség, stb. Elég sok van ezekből. Persze ezek szerintem inkább kerületi bulik, csak Május 1 az országos.

Amiről te írsz, azok általában nagy rendezvények, bár eléggé evidens, hogy pld. Terézváros a kerületi rendezvényeit pld. a K. Köröndön tartja, máshol nem is nagyon tudná, ami forgalmas is.

Vombatus Ursinus 2013.06.21. 19:57:21

@Fejesrob: Nem azt mondtam, hogy nem lehet rajta változtatni, hanem azt, hogy nem így. Így nem lehet, mert jogszabályellenes. Fel nem tudom fogni, hogy mit nem értesz ezen az egyszerű történeten.

OkoskaTo:rp 2013.06.21. 20:02:44

@Vombatus Ursinus: Az jogszabályellenes, amiről a Vezér azt mondja. Különben meg "szólj, és majd benyújtunk róla egy törvényt". Egyéni indítványként, visszamenőleges hatállyal.

lavór 2013.06.21. 20:07:50

@Fejesrob:

Ne izélj már; Rendőrnap, Május 1, önkéntes véradás...
Dumcsizzunk valódi rendezvényekről! Sajnos a használt Tomi öblítős flakon nem köt le. A Városligeti sétányig elterülő szemétkupacok inkább egy lomtalanításra emlékeztetnek. És mi van a többi említett területtel? Városliget? Margit-sziget? Ne gyere most az árvízzel! Még augusztus 20-án is egy rendezvény szokott lenni a szigeten, az is Jobbiké emlékeim szerint.

Egyallampolgar 2013.06.21. 20:23:21

Áder János talán jobban tette volna ha az AB-t kihúzó alaptörvénynél jampeckodik. De ez most mire jó?

Értem, hogy nem ez a módja, de szerintem sem logikus, hogy egy kerületé legyen a Margitsziget. Talán meg lehetne csinálni a futópályát. Talán lehetne az Árpád-hídtól délre is mosdó. Nem mondom, hogy élhetetlen a sziget mert szeretem. De a világító vízcsóváknál lehetne értelmesebben is fejleszteni nem?

Fejesrob 2013.06.21. 20:39:29

@Vombatus Ursinus: Én viszont azt írtam, hogy engem nem érdekel hogy változtatnak rajta, csak csinálják.

A dolog politikai része sem érdekel, előbbre tartom azt, hogy nekem és a turistáknak jobb legyen a pártállásomnál.

Nyilván úgy kell megcsinálni, hogy a jogszabályoknak megfeleljen.

Fejesrob 2013.06.21. 20:47:12

@lavór: manapság nem nagyon járok el ilyen rendezvényekre, inkább bringázom helyette, lehetőleg kifelé.

Jobbik rendezvényen amúgy tavaly 20-án épp voltam, hát elég karcsú volt, pld. kaja eleve nulla, még egy lángossütő sem volt.

Az egész szigeten nem találtam egy büfét, végül a szabadtéri színpadnál lévő étterembe mentem kajálni, ami üres volt, de nem véletlenül.

lavór 2013.06.21. 20:56:40

@Fejesrob:

Na látod, akkor nem mindegy, mi lesz a szigettel? A kutyát nem érdekelte eddig. Ezután se fogja, ha nem lesznek ott olyan rendezvények, amik nagy tömegeket vonzhatnak. Kerékpározni se nagyon érdemes egyikben sem, annyira elöregedtek az utak. Kátyú kátyú hátán.
Persze fontos az a pár száz elhízott futóbajnok, aki körbe-körbe futkos a futószőnyeg mellett. :) A Városliget se érdekel senkit, mondjuk manapság divatos úgyis a retro; ott megtalálja a kedves turista. A Népligetben meg semmi nincs, bár ott tarthatnák a például melegfelvonulást. Ott már hagyományai vannak.
Úgyhogy forrjon a nép saját levében az Andrássy úton és a Vár katlanában.

jaq 2013.06.21. 21:03:00

pont leszarom igazából kinek a kezében van a liget pl, de annyit azért megtehetnének, hogy kiküldik a szükséges embereket és megcsinálják a kutakat, ujjakat raknak ki vagy mittomén, mert vicc, hogy nyár eleje óta kb 2 db működőképes kút van a ligetben.

Gerardus A. Lodewijk 2013.06.24. 10:43:11

Érdekes, hogy a feudalizmus megszűnése után 165 évvel "fővárosközvetlen" területet hoznak létre. Ugyanis 1848 óta a magyar közigazgatás alapelve, hogy a magasabb közigazgatási szint (itt: főváros) területe az eggyel alacsonyabb közigazgatási szint (itt: kerületek) területének összege, nem több és nem kevesebb. A feudalizmusban fordul csak elő, hogy egy adott terület közvetlenül a magasabb közigazgatási szinthez tartozik, azaz hogy nem része egyetlen alacsonyabb közigazgatási szintnek sem. Lásd: en.wikipedia.org/wiki/Imperial_immediacy
süti beállítások módosítása