A török összefogás példája

H_A Címkék: tüntetés szolidaritás pedagógusok Magyarország Hoffmann Rózsa Törökország2013.06.03. 10:38

Törökország sikere biztatás Magyarország számára… A török siker arról szól, hogy ha egy nép bízik a saját erejében, megfelelő összefogást valósít meg, és vezetői megfelelő programot hajtanak végre, akkor csodálatos eredményeket lehet elérni. (Orbán Viktor, 2013. február 5.)

A fákért indult tüntetésből a Recep Tayyip Erdogan kormánya elleni legnagyobb megmozdulásokká nőttek ki az elmúlt napok eseményei Törökországban. A rendőrség eleinte kemény eszközökkel próbálta megfékezni a tüntetéseket, ennek az ára több mint ezer sebesült és legalább két halott volt. Ledózerolták a fákat a Taksim téren lévő Gezi parkban, ahova többek között bevásárlóközpont épülhet. A tüntetők szerint a Gezi park egyike a megmaradt kevés zöldterületnek Isztambul központjában, azonban a megmozdulások alapvetően már nem a fákról szólnak. „Iszlamista állammá akarják alakítani az országot, miközben úgy tesznek, mintha tiszteletben tartanák a demokráciát” – mondta az egyik tüntető, aki a 90 éve Musztafa Kemal Atatürk által létrehozott szekuláris köztársaságot félti a kormány egyre autokratikusabbnak tartott intézkedéseitől. – Index, 2013. június 1.

Mindeközben Budapesten, június első vasárnapján, Pedagógus Nap alkalmából az érintettek egy csoportja tüntetéssel „ünnepelt”. Szerintük elfogadhatatlan „a kötelező óvodáztatás óvodai férőhelyek nélkül, a kötelező beiskolázás új, általános korhatára, a 16 évre csökkentett tankötelezettség, a szakképzések közismereti tananyagának lebutítása, a felsőoktatás szisztematikus ellehetetlenítése, a szakszervezetek sztrájktörekvéseinek ellehetetlenítése, a Magyar Pedagógus Kar áterőszakolása, a szakma semmibe vétele, az érintettek érdekeinek, véleményének figyelmen kívül hagyása, a sok ígéret, melyek sosem válnak valósággá". – írja a fn.hir24.hu.

Pedagogusnapi-tuntetes(650x433).jpgA tájkép lehangoló. Alig voltak ezren. A töredéke volt jelen annak a tömegnek, amely pénteken az orbáni hálaadáson fátyolos tekintettel igét hallgatott. Akkor miről is beszélünk? A követeléseket szem előtt tartva, az oktatási rendszer jelenlegi állapotát szemlélve elmondhatjuk: most is egységre lett volna szükség. Ehhez képest, ahogy nálunk lenni szokott, nagyon sokan elvonultak a maguk kis külön bejáratú pecsenyéjükkel boldogan emészteni. Hogy a másikkal mi lesz, senkit nem érdekelt, majd a kolléga kikaparja az én gesztenyémet is, minek nekem odamenni? Pedig rengeteg ok lett volna a csatlakozásra. Tüntethettek volna sokkal többen azért, hogy mind anyagilag, mind erkölcsileg becsüljék meg őket. Vagy azért mert diplomásként, értéket teremtve, több év munkaviszony után kevesebbet/ugyanannyit keresnek, mint ha utcaseprésből tennék. Esetleg azért, hogy esélyük maradjon a tudás átadására, hogy ne behúzott nyakú, megfélemlített pedagógusok statuáljanak példát a jövő generációk számára. De nem.

Így aztán jött a kormány szolgalelkű végrehajtó embere, Hoffmann Rózsa, és beleröhögött a pofánkba. Neki oka van megnyugodni és hátradőlni. Elégedettséggel nyugtázni, hogy a részvétel csekély volt, a követelések illuzórikusak, és nem annyira szakmaiak, mint politikaiak. Hogy a tüntető szervezetek "laza szerveződések, amelyek antidemokratikusnak kiáltják ki a mostani kormányzatot, amely szabályos, jogszerű választások után nyerte el a kétharmados többségét, a maguk maroknyi kisebbségének akaratát akarják rákényszeríteni a társadalomra", egyáltalán milyen felhatalmazásuk van arra, hogy az utcára vonuljanak? Van pofája méltatlankodni azért, hogy miközben szakmai, egzisztenciális, strukturális, szervezeti kérdéseket terelnek politikai síkra, miközben politikai alapon megbízott dilettánsok osztják a lapokat az oktatásügyben, a pedagógusokat politikai alapon félemlítik meg, az oktatási rendszert politikai alapon központosítják, politikai alapon vonnak meg támogatásokat, és politikai alapon írnak át törvényeket, a tanárok követelései politikaiak. Hoffmann szerint saját politikai döntéseinek bírálata nem lehet politikai. Hoffmann szerint ha egy kormány kétharmados felhatalmazást nyert egy választáson, akkor senkinek nem lehet joga megkérdőjelezni, miként politizál. Rendjén van ez, drága magyar emberek?

Kiterjesztve a honi állapotokra: Tiltakozik a nyugdíjas? Idióta nyugger. A rendvédelmi? Úgy kell neki, ingyenélő! Az egészségügyi dolgozó? Kussoljon, ott a hálapénz! A tanár? Nyári szünete is van, ne ugasson! A diák? Tanuljon, ne tüntessen! Szép lassan valamennyi társadalmi réteget egyenként falhoz állítanak miközben a többi tapsol hozzá, és a tévé előtt öntelten böfög, hogy ezek a hülyék már megint mit akarnak?

torok.jpgKözben Törökországban azért vonultak utcára ideológiai elköteleződéstől függetlenül emberek ezrei, mert egy tér átépítése miatt fákat akart kivágni, a zöldövezetet ledózerolni a városvezetés. Kib*szott politikai alapon. Civilizált, szolidáris, példaértékű megmozdulás volt, amelyhez önszántukból csatlakoztak egyre többen. Igen, politikai okai voltak a tüntetésnek. Nem az alkoholtilalom, és nem elsősorban a fák kivágása. A szólásszabadság lábbal tiprásának elfogadhatatlansága, az emberi jogok tiszteletben tartásának hiánya, az lakosságot érintő kérdésekbe való beleszólás igénye, a demokrácia játékszabályainak felrúgása, az iszlamista kormány diktatórikus elnyomása.

Úgy gondolom, a török lakosság összefogásának sikere biztatás lehetne a magyar, falhoz állított társadalmi rétegek számára. Igaz, nem úgy, ahogy Orbán Viktor csöpögő, Törökország-méltatásában gondolta annak idején. A pedagósusok, rendvédelmiek, egészségügyi dolgozók, trafikkárosultak, hátrányos helyzetűek, földtulajdonosok, sok és sokféle társadalmi csoport számára példa lehetne az, ami Törökországban történik. Az, hogy a szolidaritás, az összefogás nem borul térdre a könnygázgránátok és vízágyúk előtt, hogy ha egy nép bízik a saját erejében, akkor nem tűri, hogy bármit lenyomjanak a torkán.

Van mit tanulni, azt hiszem.  

fotók: www.fn.hir24.hu, Facebook (Kettős Mérce)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr295341424

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.03. 11:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politikai árva 2013.06.03. 18:25:42

Saját tapasztalatokból tudom, hogy mi motiválja a vidéki (gondolom nagyrészt a budapesti) pedagógusok otthonmaradását. Amiben egységes a pedagógusi kar, az a félelem. Általános iskolai tanárok 30 éves munkaviszonnyal élnek 110.000 Ft-ból, ami megélni kevés, éhen halni sok, ezért is félnek, mert ha kirúgják őket, (vidéken) nem egyértelmű, hogy lesz munka. Amióta létrejött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (a központosítás csúcsa), annak vezetője, a Rózsabarátnője Aranka lett a kiskirály és átfogó ellenőrzéseket végez az iskolákban (pl. flottás mobilok). Ez a kormányzati hegemónia a Pedagógusi Karban fog teljes mértékben realizálódni, melynek két célja van:

1. Rózsának munkát adni valahol, miután az oktatás szétverését sikeresen elintézte.
2. az amúgy sem egységes szakszervezeteket még jobban eltávolítani a húsosfazéktól, gátat vetve mindenféle, manapság egyébként sem létező tüntetésnek.

állami alkalmazottaknál az is visszatartó erő, hogy megfigyelik (például a saját kollégák), hogy ki mikor, hol vett részt és mit csinált, és ez nem projekció sajnos, hanem maga a valóság.

ennek ellenére én is azt gondolom, amíg nem jelenik meg nagyszámú tömeg az utcákon, nem történik semmi, legfeljebb Pokorni Zoltán vonul vissza az oktatáspolitikából jelezvén, hogy a lehető legtökéletesebb világban élünk.

pocaklakó minimanó 2013.06.03. 21:04:20

"Az, hogy a szolidaritás, az összefogás nem borul térdre a könnygázgránátok és vízágyúk előtt, hogy ha egy nép bízik a saját erejében, akkor nem tűri, hogy bármit lenyomjanak a torkán."

2006-ban történt valami efféle, de akkor érdekes módon teli szájjal és hörögve csőcselékeztek azok, akik ma effélékre forradalomként próbálnának hivatkozni.

Hogy múlik az idő, hogy felejtenek az emberek.

H_A 2013.06.03. 21:12:30

@pocaklakó minimanó: Kezdjük és végezzük, ugyanonnan ugyanoda tartunk. Tényleg utoljára, a leggyengébb kedvéért megismétlem: az egyik gazembersége továbbra sem magyarázat és főleg nem mentség a másik disznóságára.

pocaklakó minimanó 2013.06.03. 22:22:33

@autognomia:

"...az egyik gazembersége továbbra sem magyarázat és főleg nem mentség a másik disznóságára."

Ezt magyarázd azoknak a rokonlelkeknek, akik "pontosan tudják", hogy 2006-ban a csürhe ment az utcára.

pocaklakó minimanó 2013.06.03. 22:24:58

@autognomia:

"Tényleg utoljára..."

Én is említem, hogy sokkal őszintébb lenne az összes felhorgadásod, ha látható volna az is, hogy nem két éve vagy finnyás.

De valahogy csak nem akarózik korábbi felhorgadásaidat megmutatni és ragaszkodsz ahhoz, hogy amennyiben néha-néha 8rábeszélésre vagy magadtól) megemlíted, hogy bezzeg régebben is voltak csúnyaságok, azt kell jelentse, hogy te alapvetően akkor is kikeltél ezek ellen.

Én pedig továbbra sem hiszem el, mert olyan pazarul hozod az átlag-ballib tematikát. :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.06.04. 09:27:03

hogy mindenből orbánozást lehet rittyenteni...ez már-már művészet kéremszépen....

Fejesrob 2013.06.04. 09:34:12

Nem nektek áll most a zászló ballibsik.

De nem a magyar népben keresném a problémát, hanem magatokban. Az összes olyan kifejezést és embert mélyen lejáratták vezetőitek, amely hozzátok köthető.

Kelly Pinkham 2013.06.04. 09:36:13

2006-ban a magyar nép bízott a sajét erejében, és változást akart. A balliberális kormány véresre verte a tüntetőket.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 09:43:43

Törökországban alapvetően három réteg van.

Egy szekuláris, sőt iszlámellenes, európai integrációt akaró réteg.

Egy szintén szekuláris, de török nacionalista réteg.

S egy hagyományörző, iszlamista réteg.

Na most, a legkevesebben az első réteg van, legtöbben a harmadik.

A harmadik réteg képviselője a jelenlegi vezetés és egyre nagyobb a támogatói táboruk. S lázad az első réteg most.

A mostani arról szól: egy törpe kisebbség tüntet a többség akarata ellen.

A magyar helyzettel nincs igazi párhuzam amiatt, hogy Törökországban a vallásosság és a nacionalizmus nincs párban egymással.

2013.06.04. 09:46:23

@pocaklakó minimanó: Szerintem hiba szembe álltani a 2006os eseményeket a jelen tiltakozó akcióival. Akik 2006-ot úgymond "hőbörgésnek" titulálják, hibásan ítélik meg az akkor történteket. Viszont részedről ugyanúgy hiba ezt erősíteni, számon kérve a jelen tiltakozásait 2006 szemszögéből. Ezzel csak a távolodást segíted elő. 2006 és a pedagógusok tiltakozása, vagy a HaHa akcióinak ugyanaz a szellemisége, mindegyik magyar és pont. A sallangokat, hogy mindegyik megmozdulásra rátelepedtek provokátorok és haszonlesők, hagyjuk figyelmen kívül.

vénkujon 2013.06.04. 10:06:33

nem kellene emberkedniük a tanároknak, mert egy nemzetvédő békemenet könnyen bebizonyítja majd, hogy kurvára nincs igazuk. amúgy is időszerű lenne már egy fasza kis békemenet, eloszlatandó a trafikozás okozta izgalmakat.

HgGina 2013.06.04. 10:24:14

Óh, tényleg. Milyen szép is lenne, ha összefognának az értelmes emberek, és felkötve láthatnám már az összes szoci, zsimmunista és egyéb hazaáruló tetvet.
Ingyen lehetne megnézni a Jancsó-filmet: Talpuk alatt fütyül a szél.

reszeg tengeresz 2013.06.04. 10:36:28

Na mi van, a zsido haverjaitok kavarjak a szart a torokoknel, aztan ebbol azt vonjatok le, hogy majd itt is megint visszajonnek? Hat nem fognak basszatok meg!!

angyalföldi partizán 2013.06.04. 10:52:25

balliberálisként én minden tüntetésnek örülök ami a világban zajlik,mert ez bizonyítja Zorbán alkalmatlanságát,de nem tudok szó nélkül elmenni a felgyújtott kocsik és a széthúgyozott Takszim tér mellett. ezek a dolgok belső vívódásra késztetnek,félek hogy tudathasadásos állapotba kerülők.
na megyek,olvasok egy kis Marxot,attól megnyugszom.

regress 2013.06.04. 11:02:53

@Fejesrob: te csak tekeregj a zászlórúdon ,turulagyú.remélem a 150 éves török uralom után maradt egy kis török vér bennünk,és nem kell még egy évig várni

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.06.04. 11:02:57

Haldoklik a Fidesz kampánygépezete?

Dióssi Csaba e-mailje úgy terjed az interneten, mint a középkorban a pestis, és semmivel kevésbé se undorító. Dunakeszi fideszes polgármestere arra szólítja fel a párt helyi aktivistáit, hogy szervezzenek Bajnai-ellenes tüntetést.

Dióssi Csaba levelét megírta. Alattomban szólította fel pártja aktivistáit, hogy Bajnai Gordon csütörtök este hatra szervezett fóruma előtt egy órával álljanak táblákkal, libahangú sípokkal a fórum miatt lezárt utca két végébe.

Bajnai Gordon, az Együtt 2014 elnöke a Radnóti Miklós Gimnáziumban (2120 Dunakeszi, Bazsanth Vince u. 10.) tart fórumot. A kisváros polgármestere – nagyfokú kulturáltságról, magyar nyelvismeretről és empátiáról téve tanúbizonyságot – helyesírási hibáktól hemzsegő ötletekkel látta el fanatikusait arra vonatkozóan, mit írjanak a transzparensekre.

Itt szólunk: eléggé jól érzékeljük, hogy Bajnai utónevét direkt írta kisbetűvel, azt azonban megjegyezzük, hogy személynév előtt kötelező kitenni a vesszőt. Annyira kötelező, hogy az általános iskola alsó tagozatán felhívják rá a figyelmet. Ami az empátiát illeti: a polgármester „tudni véli”, minek „örülne” Bajnai Gordon.

Nem készítettünk interjút az Együtt 2014 elnökével, de valószínűleg tényleg örül, ha nem is annak, amit a fórum napján szánnak neki.

Örülhet viszont annak, hogy már nemcsak a trafikkormány fél az ellenzéktől, hanem helyi szintű, alig jegyzett csatlósai is.

ALJAS, SUNYI, SZARHÁZI fidesz banda!

Örülhet annak is, hogy szivárog a fideszes kampánygépezet. Másképp a titkos levél nem terjedt volna el, csakis „tiszta” fideszes forrásból…

Mindfield 2013.06.04. 11:14:00

Jaj, hagyjuk már a hülyeséget, 2006-ban megvolt a balhé, Gyurcsány ment, Orbán jött, tessék neki örülni, ezt akarta a kétharmad!

regress 2013.06.04. 12:08:44

egy dologra kíváncsi lennék,melyik elnök plagizált? olyan ismerős a duma,szélsőséges elemek randalíroznak,külföldi támogatással.csak ezt már a fideszes zombikon kívül már senki sem hiszi el.max.olyan kaliberű emberek ,mint wmiki,meg a turulagyú rúdtáncos róbrtgida

mandro 2013.06.04. 12:22:07

Ezért a cikkért minimum felbujtásért vádat lehetne ellened emelni. Gondolkodsz te baromarcú, mielőtt leírsz bármit is! Itthon egészen másképpen néznének ki a dolgok. Ugyanis te vadbarom, itthon még mindig többszöröse a kormány szimpatizánsainak száma a hazug állandóan visszatérni akaró áruló bandával szemben. Nota bene: Magyarországon nem kormány elleni tüntetés lenne, úgy mint most Törökországban, hanem polgárháború. Érted, te közel-keleti csökevény! Mondjuk az sem kizárt te pajeszos idegen ajkú, hogy pont ezt akarod! Egyébiránt úgy gondolom, hogy ez a törökországi balhé is egy "kis népcsoport" miatt robbant ki, azok után, hogy Erdogán úr kifejezte a "kis népcsoport" iránti ellenszenvét.

Buga.Jakab 2013.06.04. 12:30:02

a magyarok hitvány alaávaló csicska parasztok/rabszolgák...

szeretik a feudalizmust... itt nem lesz soha hasolnló, max ha a nagyokos orbán szervez egy nagy forradalmat... mint ahogy 2002 óta csinájja is...

nnnnnnnn 2013.06.04. 12:34:41

gondolatmenettel az egyik baj, hogy a ballibek gyávák mint a fos, sose mertek értelmesen tüntetni, erre csak a jobboldali emberek képesek, azoknak meg jelenleg semmi bajuk a rendszerrel. hehe.

Wagem 2013.06.04. 12:53:59

Jaja reményt adhat.
Végre lámpavason lóghatnak a kommunisták,és az utódaik a hazaáruló neoliberális kutyák,szocik,Göncz Kingák,Bajnaik,Heller Ágnesek..stb.Lehetne tovább sorolni.

regress 2013.06.04. 13:12:50

@$$$=$$$: a normális jobboldali sem tör- zúz,csak a hozzád hasonló oxigénhiányosok

pocaklakó minimanó 2013.06.05. 17:32:55

@dr kotász:

"Akik 2006-ot úgymond "hőbörgésnek" titulálják, hibásan ítélik meg az akkor történteket."

a) Ezt magyarázd majd el nekik.
b) Nem hőbörgésről volt szó, hanem csőcselékezésről. Nem kell szépítened.
süti beállítások módosítása