A 680 ezer munkahely pünkösdi tündérmeséje

H_A Címkék: munkanélküliség Fidesz Selmeczi Gabriella munkahelyvédelem 680 ezer munkahely2013.05.19. 21:18

Nem tudom miből gondolja madame Selmeczi, hogy a pünkösdi húsleves ízétől mámoros állapotba kerül a magyar ember, és az agya automatikusan leáll. Ezért mániákus kényszert érez arra, hogy rászabadítsa az alkalomhoz egyáltalán nem illő, de soron következő tündérmesét, amelyet előzőleg a szájába rágtak. Arról a tündérországról, amelynek értelemszerűen csodákra képes kormányát már csak 320 ezer választja el a mágikus, mesebeli 1 milliótól. Munkahelyekben kifejezve.

Pontosítok: sajnos nagyon is tudom, hogy miből gondolja. Ugyanabból, mint a főnöke. Abból, hogy birkaország alkalmatlan a gondolkodás bonyolult műveletének végrehajtására. Így aztán a vasárnapi emésztés pünkösd illatú időszakát kihasználva, Gabriellából kiáradt a Szentlélek és aszonta: nem több, nem kevesebb mint 680 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette a Fidesz grandiózusan stratégiai munkahelyvédelmi akciója. És hivatkozott a munkaerőpiacon hátrányos, veszélyeztetett helyzetben lévő társadalmi csoportokra. Meg természetesen az első negyedévi adatokra. És leginkább arra, hogy ők már megint megvédtek valamit. Ahogy a rezsicsökkentést is jól megvédték, úgy a munkahelyeidet is, birkaország.

selmeczimandiner.jpgMég a végén meglesz az 1 millió, azt a héccázát!

Az a helyzet, hogy ezeket az adatokat én is tanulmányoztam, és sokan mások, akik gondolkodásra adták a fejüket annak dacára, hogy nem tartják erre képesnek őket. Még akkor, amikor frissek és ropogósak voltak. Ezen számok tükrében nem teljesen világos számomra, hogy melyik 680 ezerre teccett gondolni? Arra, amely Nagy-Britanniában dolgozik, vagy a többire, amelyik szanaszészét? Meg ebben akkor benne van az a 35 ezer is, amely a Fidesz holdudvar munkahelyeinek megvédését szimbolizálja a trafikügylet egyenes következményeként? Csak azért kérdezem – persze nem várok választ - mert úgy rémlik, hogy azt a nagyméretű népegészségügyi akciót is hasonlóan hátrányos helyzetű csoportok -  megváltozott munkaképességűek, munkanélküliek - mindenek felett álló érdekeire hivatkozva tették oly sikeressé.

A történet triviálisan egyszerű. Miközben Gabriellánk szerint a Fidesz történelmi hőscselekedete 680 ezer munkahely megvédését eredményezte (ennyi embert sikerült meggyőzni arról, hogy jobb lesz külföldön keresni a boldogulást?) a számok egy nem kicsit párhuzamos valóságot mutatnak. Egy olyan valóságot, amelyben néhány valóban pozitív, ám igencsak vérszegényen halovány trend mellett sehol nem vélem fölfedezni azt a biztonságot, amelyet a kormány Selmeczi által lefestett védelme egyébként indokolna.

itbusiness.hu.jpgAmelyben történelmi csúcsra emelkedett a munkanélküliségi ráta (11,8%) és ez nem mellesleg pontosan megegyezik a három évvel ezelőtti hasonlóképpen történelmi csúccsal. Amelyben a fiatal munkanélküliek száma lankadatlanul nőtt, a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája soha nem érte el még a 30,5%-ot. Igaz, hogy januárban nem ritka ez, de miközben 1 év alatt 26 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, az előző negyedévhez  képest 91 ezerrel csökkent. Amelyben az ország dolgozó népe 3,8 milliót tesz ki, és erre közel 509 ezer munkanélküli jut (2012 utolsó negyedévében lépte át ez a szám először a félmilliós pszichológiai határt) úgy, hogy egy negyedév alatt 40 ezerrel többen váltak munkanélkülivé.

Sejtem, hogy fárasztóak ezek a száraz tények-számok-adatok, és mert a folyamatosan romló munkapiaci folyamatokat a Fidesz bármikor – se ünnep, se vasárnap alapon – gond nélkül képes vegytisztán hazug propagandába csomagolni, tudod mit, Gabriella? Szerintem nem kell nekünk Központi Statisztikai Hivatal sem. Tökmindegy, mit mondanak ezek az idióták. Az igazság varázsgömbje úgyis nálatok van, aszerint meg annyi minden más mellett dübörög a munkahelyvédelem is. Úgyhogy szard le máskor is, hogy ünnep van. Pünkösd, ide vagy oda, ezután is bármikor rácsaphatsz a hasadra és mondhatsz egy számot. Lehetőleg kereket. És bízd a jószerencsére. Meg a Szentlélekre. Meg arra, hogy ezek a birkák úgysem gondolkodnak. Elhiszik becsszóra, hogy meglesz az 1 millió a ciklus végéig. Hogy milyen előjellel? Az teljesen mindegy. A tündérmesék már csak ilyenek.

fotók: www.mandiner.hu, www.itbusiness.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr755307506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.05.20. 15:49:17

A munkanélküliségi ráta attól is magasabb, hogy többen jelennek meg aktívként a munkaerőpiacon, a segélyezés átalakítása miatt.
Amúgy jó a poszt, illetve inkább siralmas a kép.

Napóleon (törölt) 2013.05.20. 16:12:32

Azt mindenképp szem előtt kell tartaní, hogy 2o11 óta 14 német befektető érkezett Mmagyarországra, és ezzel egzisztenciát teremtett több ezer családnak.

H_A 2013.05.20. 19:18:08

@Husz_János_Puszita: Persze, összetettebb a dolog ennél. Csak a kinyilatkoztatott szám nagyságrendjének abszurditása vágott mellbe annyira, hogy alapfokon voltam kénytelen szájbarágni a fenntartásaimat.:)

komplikato 2013.05.20. 23:19:14

@Napóleon: Lol. És hány befektető lépett meg és hányszor volt sok ezres leépítés 2011 óta? Mert ha két adatot összevetnénk ...
Nokia? Elcoteq? Flextronics? És sokan mások.

Az idetelepülő német befektetők is érdekesek, mert Audi egyes hírek szerint nem rég 900 milliárdos tőke kivonást hajtott végre, amit Lengyelországba csoportosítottak ...

Brix 2013.05.20. 23:58:09

Ha így haladunk, akkor a fidesznek hamarosan meglesz az ígért 1 millió munkahely. Csak 1 millió lesz...
Magyarország jobban teljesít!

dennisthemenace 2013.05.21. 07:38:28

Nagy baj lehet, mert kétségbeesetten csalogatjak haza a kintieket. A gyerehaza.org nevu szeméten koltozteok hirdetik, hogy csupan az uzemanyag áráért hazaviszik oket. (Természeesen az osszspórolt pénzuket is vinnek Magyarországra, ahol a font átvaltási aránya felettébb..khmm.. érdekes.)

türelmesebb 2013.05.21. 09:56:28

A 680 ezer "megvédett" munkahely azt jelenti, hogy ennyi munkahely kapott állami támogatást (kedvesményt), és mivel nőt a munkanélküliség, tehát több mint 680 ezer embert bocsátottak el, igy nem nőt a munkahelyek száma, hanem csökkent. Köszönettel tartozunk Gabikának, hogy felhívta a figyelmünket a problémára, bár ezt nélküle is tudtuk, de legalább kivételesen korrektül tályékoztatott.

GMMG 2013.05.29. 04:52:24

Arra lennék csak kíváncsi, hogy ezt a "szédületes" növekedést mi okozta!
Eddig néhányszor picit változott a módszertan. Újabban a külföldi munkavállalókat is beszámítják a hazai foglakoztatásba.
A növekedést hány közmunkás segíti? Ugye lehetőleg 4-6 órában kell őket foglalkoztatni, hogy minél többen legyenek!
www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-kozmunka-korlatozasaval-trukkozik-a-kormany-397680

Mi értelme van folyamatosan hazudni, trükközi?
Ennyire kell a hatalom?
Megsúgom : semmi értelme!
A birkáknak, híveknek mindegy. Ha kell odaadják simán az önkéntes pénztárukat is önként megvédésre utalják a fizetésük a Pártnak.. Csak egy szavába kerül a Selmezinek...
Aki meg képben van picit is az úgyis tudja mi az ábra.
Tuja, hogy amit kérdeznek az sem igaz..
süti beállítások módosítása