Az országgyűlés tekintélye és a döglődő demokrácia

H_A Címkék: demokrácia tiltás interpelláció Szanyi Tibor Kövér László orsszággyűlés2013.05.07. 13:10

Nem hinném, hogy nagyon egyedül lennék a világegyetemben azzal az életérzéssel, hogy Szanyi Tibor nem tartozik a gyengéim közé. Sőt. Körülbelül Kövér Lászlóval egy kategóriába tartozónak tekintem, ha a modortalan tahóságról van szó. Azonban most kivételesen nem elsősorban ez a téma. Hanem az, hogy az én olvasatomban a magyar Országgyűlésről újra kiderült: most éppen e két nagy kaliberű politikus főszereplésével, egyre látványosabban szűnik meg a demokrácia alappillérének, és a konstruktív politikai-jogalkotási viták színhelyének lenni. A negatív főhős ezúttal nem Szanyi kapitány, pedig lehetne is akár: ez nem az első összetűzése a házelnökkel, és gyanítom, hogy nem is az utolsó.

Kövér-féle alapvetés: Szanyi nem olvashatja fel Németh Lászlóné, fejlesztési miniszternek címzett, trafikügyet boncolgató interpellációját, „mert kijelentései sértették volna az országgyűlés tekintélyét, és fegyelmi intézkedésekre is okot adhattak volna.” Hogy teljes legyen a kép, és segítse a megértést, Hoppál Péter, a Fidesz szóvívője még rátesz egy lapáttal: „az interpelláció szövegében olyan alpári fordulatok voltak, amelyek nem méltóak az országgyűléshez”.

szanyi_mutyifilter_ingyenes_mti-qpr.jpgSzanyi Tibor. Aki sérti az orsszággyűlés tekintélyét.

Azt a szentséges úristenit ennek az országgyűlési méltóságnak. Keressük meg Szanyi interpellációjában a tolerálhatatlan alpári fordulatokat: „haver”, „dagadt hasú csókos”, „maffia-kormány”, „nem sül le a bőr a képükről”, „a kormány hazugságtrösztje”, „vérbő disznóság”. Legfeljebb ezeket érzem tipikusan szanyis, téma-megközelítést segítő szófordulatoknak, de hogy az országgyűlés tekintélye mit keres ebben a szövegösszefüggésben, azt egyáltalán nem értem.

Legyen Kövér László magánügye, hogy miként biztosít Szanyi Tibornak akkora nyilvánosságot, amilyen talán soha nem övezte, hogy miként gondoskodik önzetlenül arról, hogy sokkal többen olvassák interpellációját, mint ha nem tett volna keresztbe neki, és hogyan tesz meg mindent azért, hogy ha eddig nem, mostantól kezdjük megkedvelni. A kapitányt nagyon sok választópolgár nem a stílusáért szereti, de sokadrangú kérdés itt most a stílus. A trafikbotrány romlottan korrupt közéletünk, és belülről rothadó politikai elitünk önálló élretre kelt fertőző nyúlványa, beszélni kell róla. Ez az a tartalom, amely mintegy megköveteli Szanyi stílusát, és bárki stílusát, aki válaszokat vár ezzel kapcsolatban. Kövér nem Szanyit hallgattatta el tegnap, hanem pofán csapta azokat az embereket, akik áldozatául estek ennek az önkényes trafikosdinak, akik nem értik, hogy miként történhetett meg ez velük, akiknek joguk van válaszokat kapni.

Ha csak pusztán ironikus volna, hogy éppen Kövér László oktat stílusra bárkit is, lehet, hogy egy jót röhögnénk. De itt arról van szó, hogy a házelnök saját kénye-kedve és sajátos ízlése szerint cenzúráz egy interpellációt a magyar országgyűlésben. Vagyis semmibe veszi a képviselő azon jogát, hogy kérdést intézzen a kormány valamelyik tagjához a feladatkörébe tartozó tetszőleges ügyben. Mi a frászért ülnek ott akkor? És egyáltalán mi a fenének működtetjük a parlamentet, és végképp minek van ellenzék?  Milyen méltóságról, tekintélyről beszél, házelnök elvtárs?

Ja, elfelejtettem, hogy Kövér szerint egy demokráciában semmi keresnivalója a baloldalnak. Ám ha ezt az axiómát ki is hevertem volna, demokratikus elkötelezettségének tegnapi főinkvizítori megnyilvánulása a magyar házelnöki székből minden eddig kivillantott pojácaságán és nettó gazemberségén túltesz. Kövér elvtárs veszélyes játékot játszik, a gépezetnek alárendelt ökle könyörtelenül csap le minden irányba, és valahogy mindig a demokratikus gyakorlatot veszi célba. Vajon még mindig nem értjük, hogy minden egyes nappal közelebb kerülünk ahhoz, hogy nem csak országgyűlési méltóságról, de még elcsépelt demokrciáról se lehessen beszélni Magyarországon?

Mi jön ezután? A fizikai erőszak? Nem csodálkoznék. Remélem Európa is irigykedve figyel.

fotó: www.nepszava.com

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr25286336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Valaki lépjen közbe 2013.05.08. 12:50:24

A minap egymás után több olyan hír jött, hogy Orbán Viktor közbelép, beavatkozik valamibe (trafikügy, EU-bírálatok, tüntetések, balettintézet-épület stb.), mert a folyamatot megengedhetetlennek tartja. Rögtön azt hirdettem, hogy ez a választási kampány...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fullánkos Algol 2013.05.07. 21:26:31

A cenzúrához meg az elnyomáshoz ért, de előző életében Tisza Istvánként elég csúnyán végezte.

2013.05.07. 21:59:34

Az elmúlt két évben sok aggodalom kelt szárnyra Európában: veszélyben a liberalizmus, a demokrácia, elnyomják az ellenzéket stb.

És mit lát, aki itt él: pont az ellenkezőjét! Veszettül csaholnak a liberálisok, kihazudják magukat a bűnügyekből a szocik, visszatérőben az off-shore lovagok.

Még szerencse, hogy 2014-ben a magyar emberek fognak szavazni és úgy elküldik a díszes ballib kompániát a fenébe, ahogy kell.

dennisthemenace 2013.05.07. 22:16:28

@Lindalinda: Koszonjuk, mehetsz a kasszához; a Párt és a Vezer buszkek Rád!

csak egy néző 2013.05.07. 22:17:21

Kövér puszta személye, megjelenése, viceházmester stílusa,már önmagában sérti az Országgyűlés tekintélyét, méltóságát. Ha pedig megszólal, Hofit idézve "dől a szar a szájából"
Kövér László házelnöki szigorával rá is förmed Tóth Csabára, hogy "Ne óbégasson!". Ez ugye nem sérti a ház méltóságát???

Nero Bianco 2013.05.07. 22:33:08

Minekutána a parlamentben nem folynak érdemi viták.
Minekutána ha folynának, a magyar társadalom akkor sem értesülne róla.
Minekutána a jelen ellenzék csak legitimációs eszköz a fidesz számára.

Hát tessék kivonulni a parlamentből, és ha annyira fontos, akkor a demokrácia eszméit elvinni az utolsó faluba is, meg budapest legeldugottabb utcáiba.
Ha tényleg annyira fontos.

Soha nem gondoltam magamról, hogy egyszer odáig fogok jutni, hogy ezt javasoljam, de mentségemre szolgáljon, hogy soha nem gondoltam, hogy egy kormányzópárt annyira lealjasul a parlamenti munkában, mint a jelenlegi fidesz.

pástétom 2013.05.07. 22:38:03

Posztoló miután élvezkedett egyet Szanyi személyiségén - ami az esetet vizsgálva teljesen érdektelen - azért nagy nehezen csak rátér a lényegre. A rendszerváltás óta most először, példátlan módon a Magyar Köztársaság egyik demokratikusan megválasztott képviselője nem tudta megtartani interpellációját, mert a házelnök önkényesen, nevetséges és jogilag nonszensz okra hivatkozva ezt megakadályozta. Ez történt.

Tanulság: a hatalom fél, vagdalódzik és egyre mélyebbre süllyed a mocsárban.

Amidazophen 2013.05.07. 22:52:21

Két sül bunkó paraszt szivatja egymást. Leheletfinom kis szaros magánügy, mint szóváltás egy piros lámpánál - ha nem a Parlamentben teszik. Viszont az, hogy épp ott esett meg a dolog, ez arra világít rá szerintem, hogy egyik sem való oda. Mindkettőjük pártja elfogadhatóbb lenne, ha ezek az emberek kivonulnának a politikából.

Remélem 14-ben a választók mindegyiket el fogják meszelni, de nagyon.

ásványi répacukor 2013.05.07. 23:10:44

@Lindalinda: Na menjél ki gyorsan a kapu elé -5 méter izolációs füst távolságra- és gyujts rá egy mutyifilterre
( lehetőleg kifakult pirosra, 590,-Ft-os árcimkésre ), és örülj, mert most jól megmondtad ennek az ántidemokratikus blogcsürhének a tutit.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.05.07. 23:57:50

@Lindalinda: Nem unod még folyamatosan ugyanazt a bullshitet szajkózni, te buta?

funfun 2013.05.08. 05:53:05

Kövér László elvtárs miért nem akkor küldte el a baloldalt a fenébe, mikor még aktívan segítette az MSZMP működését? Hoffmann Rózsa elvtársnővel, Pintér Sándor elvtárssal, Harrach Péter elvtárssal, Orbán Viktor KISZ-titkár elvtárssal és apukájával, Orbán Győző párttitkár elvtárssal együtt... Akkor most jogosan helyezhetné magát erkölcsi magaslatokba. De így nehéz lesz.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.05.08. 06:33:19

És ugye mindezt Kövér egy időben teszi Karácsony Gergelyék súlyos pénzbüntetésre ítélésével. Ebben rendszer látszik...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.08. 07:33:10

Az ellenzék, és benne Szanyi is, gyenge szavakat használ arra a rablássorozatra, amit ez a köztörvényes Fidesz művel itt 3 éve.

Nem gondoltam, hogy egy Szanyi ennyire puha és finom kis célozgatásba kezd az arcbőrről.

Ha ennyire nincs mit mondaniuk ehhez, amit a parlamentben a kétharmad művel, akkor jobb lenne tényleg elmenni és valami hasznosabb tevékenységgel ütni el az időt.

Puha vagy Szanyi.

A Kövér egy beteg állat, mint a szobatársa.
De ha nektek ezek a bűnözők kellenek, akkor megkapjátok.

2013.05.08. 08:00:51

Nem gondolnám, hogy a törvényesen megválasztott magyar parlament házelnöke, aki tudtommal jogász, törvénytelenül járt volna el.
Ez is csak egy hazugság, mint minden, amit a bukott rezsim és kitartottjai terjesztenek. De ezt nem eszik már meg a magyarok.
Jól mutatja az is ezt, hogy az Index-en letették a politikai blog részt kevésbé látható helyre, hogy ne írjanak be a felháborodott olvasók. A megszokott balliba bértopikolók persze itt nyűzsögnek.

blah 2013.05.08. 08:39:34

@Lindalinda: ej de egy hülye picsa tetszik lenni, kicsit unalmas ez a "ha nem fidesz akkor ballib" duma. Az emberek nagy részének tökmindegy jobb vagy bal, egyformán szemétre való. Pont mint a hívőik.

nnnnnnnn 2013.05.08. 08:51:38

MSZP-t alapban be kellett volna már tiltani a Fidesznek mikor hatalomra került.

bandinyúl 2013.05.08. 08:58:41

@Lindalinda:
Csókoska.Kitől kaptad meg ezt a szöveget,hogy hozzászóljál a téméhoz.Amennyiben magadtól találtad ki
akkor igencsak sötét lehet odabenn.

Sanyi az alvégről (törölt) 2013.05.08. 09:12:26

Szanyi és Kövér is "tahó", rendben van.
De, hogy az Országgyűlés elnöke, fasiszta érzelmű, és ezt ki is mutatja (Nyírő újratemetése), ez nincs rendben.
Talán ezért gyűlöli a baloldalt, akik mellesleg az
egykori elvtársai.

2013.05.08. 09:15:01

Egyebekben a demokrácia csak akkor megkérdőjelezett, ha nem baloldal van hatalmon. Antiszemitizmus, rasszizmus ezek is csak csak akkor jönnek elő, ha jobboldali a kormány. De a magyar nép egészen mástól fél: Tőletek mindenre képes, hazaáruló balliberálisok. Ezért szavazták le a politikátokat egyharmad alá és ezért egyre népszerűbb az Orbán kormány. Ti az idegen életét féltitek, ők a magyar emberekét. Világos? Vagy irjam le nagybetűvel is?

Balázs Simon 2013.05.08. 09:15:12

Kövér megnyilvánulásai arra engednek következtetni,hogy ő a volt mszmp kb beépített embere a fideszben.Viselkedése kísértetiesen hasonlít az egykori pártitkárok basáskodására.

Borcsev Emil 2013.05.08. 09:18:05

@Lindalinda: úgy látom, te egy fizetett pr-os fidesznyik vagy. innentől a véleményed zérót ér.

Sanyi az alvégről (törölt) 2013.05.08. 09:19:48

Szanyi és Kövér is „tahó”, rendben van.
De, hogy az Országgyűlés elnöke fasiszta érzelmű ( Nyírő újratemetése), az nincs rendnen!
Talán ezért is utálja a balosokat, az egykori elvtársait.
Ugye, Kövér elvtárs?

Lencsés István 2013.05.08. 09:25:30

Ha nem lenne demokrácia nem lehetne itt ilyeneket ( hazugságokat ) leírni , pláne névtelenül ....

JohnHenry 2013.05.08. 10:01:58

@Lencsés István: mar csak te hiányoztál... (irónia)

Lencsés István 2013.05.08. 10:07:14

@JohnHenry: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Ékezetek használatát tanuld meg . 3 . Miért fáj az igazság ? 4 . Az iróniád kurva gyenge .

Karipapa01 2013.05.08. 10:12:05

@Lindalinda: @Lencsés István: Aranyosak vagytok így együtt. A zsák és a foltja... De azért védekezzetek a gyermekáldás ellen.

Lencsés István 2013.05.08. 10:30:41

@Karipapa01: Nem érdekel a véleményed .... Lesz gyerekem , szóval ezt beszoptad . :) ;) :D

Silent Bob 2013.05.08. 10:30:56

@Lencsés István: Írásjelek elé nem kell szóköz.

Lencsés István 2013.05.08. 10:31:38

@Silent Bob: Én direkt írok így , oka van .

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.05.08. 10:35:48

@Lindalinda:
Jaj Lindácska. Hogy jön ez ide?
De ha már felvetetted, aki itt él, nem az ellenkezőjét látja, csak ha akarja. Erőből kormányzást, ad hoc törvénykezést stb. én azt látom. A díszes ballibeket már elküldtük, 2014-ben mást fogunk elküldeni a fenébe.
Mindig "csak akkor, ha a jobboldal van hatalmon"?
Te hol voltál 2006-07-ben? Én kinn az utcán, és követeltem gyurcsány távozását.

Silent Bob 2013.05.08. 10:37:14

@Lencsés István: Akkor ne nyelvtannáciskodj, más meg direkt nem használ ékezetet.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.05.08. 10:37:19

@Lencsés István: Látjuk már jelét, hogy nem is lehet bármit leírni. Rémlik, hogy kommentelőket beidéztek a véleményükért...

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.05.08. 10:39:17

A helyesírás mindig akkor kerül elő, amikor valódi érvek nincsenek. Vitatkozzatok még rajta nyugodtan...
(felszólító mód = felkiáltójel jajj Istenem)

Mókus ős 2013.05.08. 10:50:20

@Lindalinda:
A kommented alapján, Hofit parafrálva, Magyarországon az egy főre eső elmebetegek száma kettő.

Uncsi ez a szöveg. Persze, mindenki hazaáruló, aki nem nyert trafikot, nem épít autópályaszakaszt, hidat, nem nyer az önkormányzati intézmények takarítási tenderén, és nem tetszik neki, hogy 400 évre vannak bebetonozva a lábszagú, tahó, feudálkommunista Csák Máté-káderek a Fidesz nemzetinek és együttműködésnek nevezett magándiktatúrájában. És akinek ez nem tetszik, az judeobolvesikcigánybérencmocskoszsidó.

Lencsés István 2013.05.08. 10:50:43

@csongorbela: Igen , nagyon helyesen tették ( mivel nem vélemény hanem hazugság volt .... ) , és lesznek még szankciók , csak figyelj ....

@Silent Bob: Ilyen szó nincs hogy . : " nyelvtannáci .... " . Aki nem használ ékezetet az szimplán alapdolgot nem tud .

Silent Bob 2013.05.08. 10:52:55

@Lencsés István: hogy . : " nyelvtannáci .... " .
És aki a hogy után pontot tesz, az mit nem tud? :) Gyökér.

Sanyi az alvégről (törölt) 2013.05.08. 11:03:19

Orbán elvtárs (volt KISZ titkár) és Kövér László elvtárs (volt MSZMP KB munkatárs) beszélget:
- Te Laci, emlékszel mikor lőttük a pártházat ?
- Mikor ? Melyiket?
- Hát mikor melyiket…

nusica 2013.05.08. 11:14:14

@csongorbela: nem éppen. Olyankor kerül ide, amikor ideböffen egy magyartalan, aki fölös jogokat vindikál magának. Ilyenkor leghelyesebb szembesíteni rémtettével, okulásul.

okostojgli (törölt) 2013.05.08. 11:27:53

Bazmeg, ha a kibaszott finnyás orrodat jobban bassza Szanyi állítólagos tahósága mint hogy a Fidesz percenként szarik a pofádba vigyorogva valami hazugságot, akkor hajrá Fidesz!

nusica 2013.05.08. 11:31:28

@okostojgli: te voltál a butatojgli nick is? Mert akkor kár volt váltanod! :(

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.05.08. 12:23:35

@Lencsés István: Melyik hazugságra gondolsz? Arra, hogy „Én, magam három unokám nevében tiltakozom minden további adó, illeték, sarcolás ellen!!"?
Vedd le a szemellenzőt!

öregember a kocsmából 2013.05.08. 12:28:57

@Lencsés István: Hazudsz kutya, hazudsz!!!!! És ez tény.

Lencsés István 2013.05.08. 12:44:37

@Silent Bob: Kötőszóval ( és ) nem kezdünk mondtatot . Nem nagyon érdekel a rólam kialakított véleményed , ami hazugság .

@csongorbela: Igen ugyanis az adó , illeték az nem sarcolás , ennyi . Nincs rajtam szemellenző .

@öregember a kocsmából: Nem vagyok kutya , tehát te hazudsz . Kötőszóval ( és ) nem kezdünk mondatot .

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.08. 12:54:44

Mi lenne, ha a fideszes felszólalásokat egy MSZP-s képviselő cenzúrázná?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.08. 13:04:02

két analfabéta próbálja egymást olvasni tanítani???

öregember a kocsmából 2013.05.08. 13:41:42

@Lencsés István: Kutya vagy, méghozzá a csaholós fajtából. Ez már tény. Amint @Silent Bob: is bebizonyította, tehát nem elég hogy kutya vagy de még ráadásul hazudsz is.

Lencsés István 2013.05.08. 15:56:18

@Silent Bob: A link nem tény , arról meg már írtam hogy én direkt írok így .

@öregember a kocsmából: Egy kutya nem tud internetezni , ha ez nem jut el , többet nem reagálok rád itt ma ezen a blogon . Én soha nem hazudok .

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.05.08. 20:23:48

És @Lencsés István:
És "minden további adó, illeték, sarcolás" => ez egy felsorolás nyelvtanbajnokom. (És persze ő a hibás, mert a sarcolás szó elől kihagyta az és-t.)
És amúgy köznyelvi használatban a sarc szót régóta és rendszeresen használják az adóra - történelmi távlatokban. És javaslom az értelmező szótár használatát, amely az adó szócikk alatt tárgyalja a sarc fogalmát is. És szerény véleményem szerint egyébként a maguk okozta hiányok újabb adókkal, illetékekkel (=sarcokkal) való ellensúlyozása a rablással egyenértékű. És de nem zavarlak tényekkel, mert látom már döntöttél.
És mondom, hogy vedd le!
És

Lencsés István 2013.05.08. 21:19:11

@csongorbela: Kötőszóval ( és ) nem kezdünk mondatot . A mai kormány nem rabol tehát nem kell hazudni . Én csak akkor kommentelek , mikor tényem van .

öregember a kocsmából 2013.05.08. 21:19:40

@Lencsés István: Most is hazudsz, mert kutya vagy és internetezel. Ez már tény.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.05.19. 06:35:40

@Lencsés István:
És én direkt írok így. És oka van.
És a szembesítés. És a tükör, amibe láthatólag nem mersz belenézni.
És azért, mert az érvtelenség generálta személyeskedés első jele a helyesíráson való rugózás, a második az anyázás nem is túl kreatív formája. És ez utóbbi is megjött, gratulálok.
És nem vagy vitapartner.

Lencsés István 2013.05.21. 15:16:36

@csongorbela: 1 . Köstőszóval ( és ) nem kezdünk mondatot . 2 . Te nem írhastz így mert csak egy fos anonim geci vagy . 3 . Személyeskedni nem tudok mert nem vagy ember csak emberszerű lény . 4 . Én nem anyáztam . 5 . Tényekkel nem tudsz vitatkozni . :) ;)
süti beállítások módosítása