Anyák Napja politikán innen és túl

H_A Címkék: MSZP Fidesz Anyák Napja2013.05.05. 17:29

Május első vasárnapja, Anyák Napja. Amikor ugye állítólag édesanyáink előtt tisztelgünk, és ha képesek vagyunk rá, kifejezzük irántuk érzett szeretetünket, tiszteletünket, megbecsülésünket. Valamiért a politikusok úgy érzik, hogy a kötelező tiszteletköröket kötelezően érdemes leróni ilyenkor, hátha csurran-cseppen egy-két nem remélt szimpátiaszavazat, amely igen hasznos lehet majd ha eljön az idő. Az az igazság, hogy meglehetősen gusztustalanra sikerült az anyák felköszöntésére tett politikai kísérlet.

Mind a nagyobbik kormánypárt, mind a legnagyobb ellenzéki párt kitett magáért, és sikerült bebizonyítania, hogy ideológiai színezettől függetlenül képtelen tiszteletben tartani e bensőséges ünnep szentségét. Úgy értem, a magyar édesanyákat is sikerült az alpári, hétköznapi politikai csatározások közönséges eszközévé degradálni. Pedig Anyák Napja vasárnap van.

A Fidesz és az MSZP kiábrándító egymásra mutogatásának szellemében fogant sajtóközlemények és kinyilatkoztatások versenye az én olvasatomban döntetlenre végződött, képtelen vagyok megítélni, hogy hangnemét és tartalmát tekintve melyik überelte a másikat. A tömjénfüst persze a kormányoldalon szállt fel ezúttal is, de a teljes képet szemlélve, teljességgel lehangoló, hogy  hová vezet ez a végletekig  elvitt gyűlölködés a jobb-bal tengely mentén. Elrettentő példaként, szemléltetésképpen:

Ma Orbánék áldozatait ünnepeljük (Bangóné Borbély Ildikó, MSZP): "Ünnepeljük azokat az édesanyákat, akik nem tartoznak a luxusfideszes körbe és alacsony keresetük miatt nem tudják igénybe venni a családi adókedvezménynek nevezett átverést. Ünnepeljük azokat az anyákat is, akik a közmunkaprogramban mindössze három hónapig és éhbérért vehetnek részt. De azokat is, akik nemhogy az Orbán-kormány egymillió új munkahelyét nem találják, de azt az egyetlent sem, ahol elhelyezkedhetnének. Ünnepeljük azokat az anyákat is, akiknek érettségizett gyermeke külföldi egyetemre készül, és meg kell élnie családja szétszakadásának tragédiáját, mert az Orbán-kormány az ország lakossága helyett csak önmagára gondol. De azokat is, akiknek az Orbán-rezsim tévúton járó rendszere miatt külföldön kell munkát vállalnia, hogy egyáltalán megéljen, és a nemzeti-kereszténynek hazudott kormány miatt kénytelen egy idegen országban felnevelni gyermekét. Ünnepeljük azokat a kismamákat is, akik ha nem a főnöknek mondják el először, hogy gyermeket várnak, a Fidesz által elfogadott új Munka törvénykönyv szerint simán kirúghatóak. Az MSZP olyan országot épít, ahol az Anyák napja újra valóban ünnepelhetővé válik". (stop.hu)

Zsigó Róbert, a nagyobbik kormánypárt szóvivője: a Fidesz az édesanyák és a családok mellett áll, megbecsüli, segíti a gyermeknevelést, a gyermekvállalást és a munkahelyükön végzett tevékenységüket. Közölte: a kormánypárt azt akarja, és tevékenységével azt bizonyítja, hogy az édesanyák, akik nemcsak a gyermeket nevelik, hanem összetartják a családot, ne csak május első vasárnapján, hanem a mindennapokban is megkapják a tiszteletet és a megbecsülést. A családot alapértéknek tekintik, ezért tartották fontosnak, hogy erre külön hangsúlyt fektessenek az alaptörvényben is. A kormány és a Fidesz az édesanyák mellett áll, ezért már a gyermek születésétől az iskoláztatásán, majd felnőtté válásán keresztül minden figyelmet és támogatást megad. Közlése szerint az édesanyák és a családok mindennapi életét segíti a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmény és a 16 százalékos jövedelemadó bevezetése, valamint az, hogy a gyes időtartamát újra három évre emelték. Munkahelyvédelmi akciótervekkel segítik az anyák foglalkoztatását, így 20 éves rekordot döntve idén már 1,8 millió nőt tudtak foglalkoztatni – fűzte hozzá. Félő, ha a baloldal hatalomra kerül, ezek a kezdeményezések és eredmények elvesznének, mert a Gyurcsány–Bajnai-kormányok korszakában a gyermekvállalás egyenlő volt a szegénység vállalásával. A család fogalma nincs benne a baloldal értékrendszerében, pusztán csak a piaci érdekeket akarják kiszolgálni – jelentette ki.  „A most együttműködő és kezet fogó” baloldali szervezetek „együtt tették tönkre az országot”, vették el az anyáktól a gyest, szüntették meg a 13. havi nyugdíjat. Meg akarják szüntetni az adókedvezményt és a rezsicsökkentést, bruttósítanák a gyermekek után járó támogatásokat csak azért, mert ezek „fideszes kezdeményezések” – fogalmazott Zsigó Róbert. (magyarhirlap.hu)

Gyönyörű tájkép, egymásnak ellentmondó társadalmi valóság darabkák, önfényezés, riogatás, gyurcsányozás-bajnaizás-orbánrezsimezés. Tisztelt politikus hölgyek, urak! Ma legalább illett volna csendben maradni, ha már a politikai ellenfél ekézésének és a saját hőstettek ecsetelésének vakbuzgósága elvonta a figyelmüket arról, hogy ez a nap kivételesen nem önökről szól. Mondanám, hogy szégyelljék magukat, de nem hiszem, hogy sok értelme volna.

Ezért csak annyit, hogy isten éltesse az édesanyákat! Akik nem MSZP-sek,  és nem is (luxus)fideszesek, nem jobb- vagy baloldaliak, és nem is önjelölt Teréz Anyák, akik nem féltéglával verik a mellüket, hogy mennyire jó anyák, nem méregetik másokhoz saját anyaságuk világrengető teljesítményét. Akik csak így egyszerűen a mi hétköznapi, igazi hőseink.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr425282351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása