Érdem vagy állapot? Hálaadás Orbán Viktorért

H_A Címkék: születésnap egyház hála szentmise Orbán Viktor hálaadó mise Belvárosi Plébániatemplom2013.04.16. 22:35

Nem tegnap óta világos számomra, hogy a személyi kultusz történelmi idejét éli ma Magyarország, egy olyan megfontolt, integrált és koherens stratégia mentén, amely minden idők legnagyobbat álmodó miniszterelnöke köré szerveződik. Mindenkinél nagyobbat álmodni pedig úgy lehet, hogy az ember elmegy a falig. Következetesen, mindenben, amivel kapcsolatban felmerül a neve. Látszólag nincs összefüggés, de ezzel összefüggésben mondom, hogy Magyarországon nagyon sok „névtelen” állampolgár fogja május 31-én betölteni  50. életévét. Ezek között viszont csak egy olyan van, akinek hálaadó szentmise keretében foglalják majd  imába nevét. Kell ehhez egy katolikus egyház, egy még csak be sem jegyzett női civil szervezet, és egy ártatlan miniszterelnök, aki úgy tesz, mintha nem tudna semmiről.

orbanmise.jpgTemplomi hirdetés: Orbán Viktor 50 éves lesz, adjunk hálát az Úrnak!

fotó: Facebook

Olvasom (és valóban nem a Hírcsárda terméséről van szó) hogy az említett szép napon Budapest szívében, a Belvárosi Plébánia templomban hálaadó szentmisét tartanak Orbán Viktor 50. születésnapja alkalmából. Véresen komoly a dolog: a templomi elöljárók megerősítették a hírt, sőt, azt is elárulták, hogy a Lányok és Asszonyok Orbán Viktorért Egyesület (édesjóanyám, borogass!) kérte a szertartást. Viszont, amint azt a Képviselő Funky blog megtudta, a miniszterelnök úrnak fingja nincs a dologról, megvárná a temetés(é)t az ilyen és hasonló szeánszokkal, a felesége becsszóra ígérte, hogy nem lesz meglepetés party, merthogy 50 évesnek lenni nem érdem, hanem állapot.

Kivételesen nem fogom ekézni a miniszterelnök urat, nem mintha máskor teljesen alaptalanul és elfogultan bíráltam volna viselt dolgait. Ezúttal csak annyit szeretnék hozzáfűzni a tudatos néphülyítés újabb szimbolikus pillanatához, hogy ez a történet nem elsősorban Orbánról szól. Ezzel szemben rendkívül sokat elmond a katolikus anyaszentegyházról (a világért sem általánosítanék, most éppen katolikusék ragadtatták magukat egy ilyen akcióra). Nem jó dolog, ha az egyház a politika tenyeréből falatozik, nem mintha nem lenne világos, hogy ez mennyire így van, viszont nagyon sokféleképpen ehetne onnan, ha már más út nincsen Jézuskrisztus országa felé. E túllihegett talpnyalósdi, és a gátlástalan személyi kultusz állandó tartalommal való feltöltése miatt nem túlzás azt mondani, hogy a jó ízlés folyamatosan felszámolásra ítéltetik a politika által, hogy az egyház társadalmi szerepe méginkább átértékelődni látszik, és hogy szembe akarunk nézni ezzel, vagy sem, mégiscsak jó úton haladunk az egyszemélyes diktatúra fele. A sötét középkor dohos szaga körbelengi a szentmiséket, és úgy tűnik, templomba ma már nem föltétlenül feltöltődni, megnyugodni, erőt gyűjteni megyünk, hanem politikusokat magasztalni.

Arra vonatkozóan mondjuk nincsenek információim, hogy a rezsicsökkentésre vonatkozó, aláírandó íveket is osztogatják majd a híveknek, de tény, hogy az egyház erkölcsi mélyrepülésének ékes példája itt hever a lábaink előtt. Aki azt hitte, hogy a rezsicsökkentés templomtető alá hozása valaminek a túlszárnyalhatatlan csúcsa volt, most nyugodtan átértékelheti a bizonyosságokat.

orban2-d00019973e86b603118c9.jpgAhogy így elnézem a csillagok állását, a szentté avatástól már csak egy lépés választ el – ha bennünket nem is, de Orbánt minden bizonnyal. Nem csupán gusztustalan és erkölcstelen egyházi ruhába öltöztetni a politikai mocskot, de ezt ilyen látványosan tenni, legalábbis felháborító. Aki ellenérvként azt veti fel, hogy bezzeg Gyurcsányér’ is imádkoztak 2011-ben holmi görög-katolikusok, annak tudnia kell: hasonlóképpen elítélendő ocsmány dolognak tartom azt is. Egyszerűen azért, mert az egyház - színfalak mögött nyilvánvalóan virágzó - kéz kezet mos alapú visszás kapcsolatrendszere a politikával már önmagában is elegendő alapot szolgáltat ehhez. De főleg azért, mert nem kevés hétköznapi hős jár-kel ebben az országban, akiknek szintén nem érdem, csak állapot 30., 50., 80. életévük betöltése, de akiknek nem jár még egy elismerő hátbaveregetés sem ilyenkor. Ja, hogy őket nem hívják Orbánnak? Értem.

Ezeknek a lányoknak, asszonyoknak, akik úgy érzik, hogy Orbán Viktorért tömött sorokban kell egyesületté szerveződniük, és a templom falain belül muszáj fohászkodniuk szeretett vezérük lelki üdvéért, illetve hálát adniuk a magasságos égieknek azért, hogy megszületett és végeérhetetlen szabadságharcunk élére állt, azt tudom mondani: ha valóban ennyire szívükön viselik a sorsát, millió egy lehetőségük lett volna arra, hogy bulit szervezzenek a tiszteletére, ahol széles sajtónyilvánosság előtt zenghettek volna örömódákat neki-róla-a világ csodájára. Az egyház meg, rendeltetése erkölcsi tudatában, simán elhatárolódhatott volna az ötlettől, mondván, hogy a templom nem erre való.  De nem. És innentől kezdve, akárhogy is nézzük, magyarázzuk, büdös ez a dolog.

U.I. Viktorom! Amúgy kurva jó lett a válaszleveled, majdnem bevettem, hogy tényleg nem tudtad mire készülnek ezek a különleges magyar nők az egyház cinkos beleegyezésével. De mivel már egyszer elmondtam: én tudom, hogy nem vagy beteg, hanem jól megfontoltan és tudatosan feszegeted a normalitás húrjait, így sajnos nem sikerült átverned. Pontosan tudom, hogy gondosan megtervezett forgatókönyv része ez a kis esemény is. Mert, igazad van, a nép hülyítve jó. Isten éltessen előre is, ha esetleg nem tudnék részt venni a templomi mulatságon. Remélem vigaszképpen Semjén és Balog, egyházi alappillérekként méltó módon adnak hálát az Úrnak azért, hogy te vagy a főnökük. Ezért már megérné  neked is elmenni odáig. Ha már az asszonyt is letiltottad az ünneplésről.

Második fotó: www.168ora.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr675230454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.04.17. 08:32:42

"Aki ellenérvként azt veti fel, hogy bezzeg Gyurcsányér’ is imádkoztak 2011-ben holmi görög-katolikusok, annak tudnia kell: hasonlóképpen elítélendő ocsmány dolognak tartom azt is."

a) Hát ezt is megértük. :)
b) Igaz, hogy nem akkor tapasztaltuk az elítélést és az ocsmány szó hangoztatását, de a minimális (csupán két évre menő) fáziskésés csak egy pillanat. :)
c) Még a végén azt is megérjük, hogy a bloggazda akkor kezdi el ekézni a maszopnyik-szadesznyik gárdát, amikor éppen balfácánságot tesznek és nem vár vele pár évet, és azt sem várja meg, hogy mások jelezzék neki a fáziskésését.
d) "Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship."

pocaklakó minimanó 2013.04.17. 08:38:38

A mise meg a rajongótábor túllihegése.

pocaklakó minimanó 2013.04.17. 08:43:00

"Nem jó dolog, ha az egyház a politika tenyeréből falatozik..."

Csak akkor viselhető el, ha nem a keresztényekről és főleg nem a katolikusokról van szó.

Ha más egyház/felekezet falatozik a tenyérből és/vagy főz a politikára, az mások belügye és igazából semmi kivetnivaló nincs benne.

pocaklakó minimanó 2013.04.17. 08:49:16

"Telefonon kaptuk a felkérést, hogy tartsunk imádságot egy bizonyos Ferencért és családjáért. Mi annak rendje és módja szerint megtartottuk a könyörgést, majd a liturgia végén bejött valaki, és az egyik irodistának fizetett ezért. Csak később tudtuk meg, hogy kiért imádkoztunk."

Nem hazudtak nekik, csak nem tárták fel az igazság minden részletét. :)
süti beállítások módosítása