Nem elég nemzeti

H_A Címkék: színész színház jobboldal paradigmaváltás szakmaiság Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila Nagy Zsolt2013.04.03. 14:13

A legjobb esetben is hülye helyzet az, amikor egy munkáltató így válik meg alkalmazottjától: figyu, haver, kurvajól csináltad ezt a dolgot, de holnaptól ezt másképp kellene jól csinálni, és szerintem ez neked nem fog menni. Úgyhogy köszi, ezennel megválunk egymástól. Holnaptól ugyanis változik a cég politikája, ami eddig kerek volt, azt most négyszögesítjük, a szakmaiságod alapvetően alkalmas erre, de senki nem fogja elhinni neked, hogy a négyszögűt is ugyanolyan jónak találod, mint a kereket. Ez utóbbi mondat, de semmi ehhez hasonló nem hangzott el Vidnyánszky Attila szájából, amikor Nagy Zsolttal közölte, nincs helye az általa vezetett Nemzeti Színházban.

nagy zsolt.jpgNagy Zsolt: akinek nincs helye a Nemzetiben

És most tekintsünk el attól, hogy Nagy Zsolt, a színész, aki nem mellesleg az Európai Filmakadémia tagja, valószínűleg önszántából távozott volna akkor is, ha holnaptól nem kellett volna négyszögesíteni a kereket, és akkor is, ha Alföldi Róbert helyén nem Vidnyánszky Attila ülne július 1. után a Nemzeti élén. Ez a történet, az elbocsátás mikéntje mégis megér újabb három keresetlen szót arról a rendezőről, aki számomra rejtélyes okoknál fogva – és dacára annak, hogy ezt több ízben igyekezett cáfolni – úgy feküdt le a politikának, hogy arra egyáltalán nem volt rászorulva. Megismétlem: azt gondolom, hogy Vidnyánszky Attila minőségi, elismert színházat csinált eddig is, anélkül is, hogy a nagypolitika rátette volna kezét-lábát a karrierjére.

Idézzük fel legendássá vált gondolatát arról, amit képletesen négyszögesítésnek neveztem, és ami azt a fajta ideológiailag kézivezérelt váltást szimbolizálja, ami miatt a szakmaiságot ismételten felülírja a kötelezően képviselni kívánt irányvonal. „Paradigmaváltás jön, melynek részeként egy igazi, nagy Nemzeti Színházat szeretnénk létrehozni. A Nemzeti egy templom, spirituális, szakrális hely, a nemzet lelkéből született. (…) A Nemzeti Színházat a jobboldali gondolat építette és tartotta életben, a másik fajta gondolat láttuk, mit csinált belőle.” Nos, ha jól értem, akkor Vidnyánszky megelőlegezett, és felsőbb szinteken elvárt bizalmatlansága szerint Nagy Zsolt nem illeszkedik a jobboldali paradigmába, ő „a másik fajta” gondolatrendszerben tud katarktikusat alkotni. Mondja ezt Vidnyánszky tehát úgy, hogy a színésznek alkalma sem volt bizonyítani, mire képes akkor, ha valaki más, valami mást vár el tőle.

Jól jegyezzük meg Nagy Zsolt eszmefuttatását, aki egyébként leszarja, illetve ha szavait jól értem, inkább elítéli ezt a jobb- és baloldali „felhabosítást”: "...pont az az izgalmas a színházban, hogy csomó irányzat, csomófajta gondolkodás van; nem lehet mindet beszűkíteni egy irányvonalra még akkor sem, ha az az irány is érdekes. Hibás gondolkodás, hogy minden a kőszínházakban zajlik – ezt neki is tudnia kell, hiszen ő is az undergroundból jött. És nem lehet az sem, hogy egy ember túl sok pozícióban legyen egyszerre, mert ebbe eddig mindenki belebukott. Ezt diktatúrának hívják, és a diktátorok mind elbuknak előbb vagy utóbb".

Hallotta, Vidnyánszky úr? Eddig mindenki belebukott abba, hogy egy hátsóval több lovat akart megülni egyszerre, ön még rátesz erre egy lapáttal: önmaga képességeinek túlbecsülése mellett egyúttal ráállt arra a bizonyos szimbolikus, követendő irányvonalra. Én is azt gondolom önről, hogy nem a szakmaiságával van a baj, hanem azzal, aminek alárendelte ezt a szakmaiságot. Merthogy az én olvasatomban a szakmaiság továbbra sem jobb-, vagy baloldal kérdése, ez a fajta primitív radikalizmus viszont nagyon veszélyes: dilettánssá teszi az embert, akkor is, ha soha nem volt az.

Sajnos semmi újat nem tudok hozzátenni ahhoz, amit önnel kapcsolatban eddig leírtam, de ragaszkodom hozzá, hogy hozzávetőlegesen megismételjem. Egy pártkatona és egy szuverén alkotó között az a különbség, hogy az előbbi kínos megfelelési  kényszeréből adódóan evidenciának tekint olyan dolgokat, amelyek sohasem képezhetnek evidenciát. Míg a szuverén alkotó számára a szakmaiság felülírhatatlan, egy egyszerű káder – amivé züllesztette ön is saját magát – a nagyfene eszmét keresi megrögzötten mindenki arcán. Ami vagy ki van ülve oda, vagy nincs. Nagy Zsolt nem az egyedüli, akinek nem ült ki az arcára a paradigmaváltás szükségességének szakrális eszméje, vele vagy nélküle lesz Nemzeti Színház július 1. után is. De hogy a kereket sikerül-e eredményesen négyszögesíteni úgy, hogy közben a szakmaiságot ilyen módon rúgjuk seggbe, ahogy ön teszi, afelől erős kételyeim vannak.  De legyen ez az ön baja, én csak azt tudom mondani, hogy továbbra is kár önért, Vidnyánszky úr!

fotó: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr585190697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2013.04.04. 01:04:50

Mik derülnek már ki? Újabban nem a színházigazgató gyakorolja a munkáltatói jogköröket, hanem a színészek?

Vagy mi a bré?

csavari 2013.04.04. 05:36:15

Akkor a buzi köcsög magyar gyűlölő alföldi mint csinált? Ha valaki teljes mértékben a politika seggnyalója akkor az a senkiházi féreg pancser alföldi! A kinevezése volt politika!

nu pagagyí 2013.04.04. 06:16:38

Végre egy újabb hely, ahová unatkozni járhat a seggnyaló elit, mert nekik muszály lesz.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2013.04.04. 06:27:58

Hogy te nem tudsz rendesen magyarul, az egy dolog. Mondjuk persze emiatt jobban tennéd, ha kapálnál, és nem írnál. Ott ugyanis nem feltétel.

De egy színésztől azért elvárná az ember, hogy ismerje a nyelvet, merthogy abból él.

Ez egy elég szarul sikerült írás lett.

És ez független attól, hogy ki lesz a Nemzeti igazgatója. Én pl. Alföldit támogatnám, ha szavazni kellene, mert az előttem szólóval ellentétben én már láttam rendezését, és láttam színpadon is, mindkét területen elsőrangú.
(Sőt, Vidnyánszky szerint is... Most vagy ő nem ért hozzá, és akkor alkalmatlan a Nemzeti élére, vagy a @csavari: nickű idióta az, aki csak zsigerből fröcsög, és színházat csak képen látott, vagy ott sem.)

csavari koma, ilyen helyesírással te igen nagy magyargyűlölő lehetsz. Aki szereti a magyarokat, az megtanulja rendesen a nyelvüket. Alföldinek sikerült, neked nem.
Gondolkozz el ezen.

szemkilövetők seggnyalói kíméljenek 2013.04.04. 06:40:01

Akkor lefordítanám magyarra a fenti cikk tartalmát.

Van a nemzetiben egy Nagy Zsolt nevű színész, aki gyűlöli Vidnyánszkyt és nem hajlandó egy levegőt szívni vele. Emellett nemrég kapott ajánlatokat több olyan munkára amit nem lehet a színház mellett végezni, ezért még akkor is elment volna, ha Alföldi marad. Miután Vidnyánszkinak elmondja, hogy nem akar maradni, első dolga a pártatlan Magyar Narancs-nak nyilatkozni, meghamisítva a valós helyzetet. Ezek után különböző hazugságok terjednek, mintha őt kirúgta volna a még hivatalba sem lépett igazgató, holott ő nem akart maradni az első pillanattól fogva.

Az egész ügy azt bizonyítja: szerencse, hogy egy ilyen ember nem marad a nemzetiben.

kzoltana 2013.04.04. 06:44:40

Eközben a végeken.
Pártunk és kormányunk köszönetet érdemel pártunk és kormányunktól. És meg is kapja óriásplakáton. FOTÓ
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4208_a_fidesz_koszoni_a_fidesznek

nu pagagyí 2013.04.04. 06:56:46

@szemkilövetők seggnyalói kíméljenek: Vidnyánszki "szakrális szentéllyé" óhajtja transzformálni a Nemzeti Színházat. Megértem, hogy egy normális színész az első adandó alkalommal lepattan erről a helyről. Szerencsére lesz utánpótlás, jó pénzért lehet szerződtetni egy egész szerzetesrendet.

spinat 2013.04.04. 07:01:58

lehet, hogy Vidnyánszkinak nem volt szüksége arra, hogy lefeküdjön a pártnak, de akkor nem lett volna belöle igazgató. Mert ez a rendszer, aki független, nem fekszik le, az lehet akármilyen jó, akármennyire jobboldali, az nem fog pozíciót kapni.

csavari 2013.04.04. 07:10:32

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

Mást nem is vártam egy hulladéktól akivel egymásba űrit a buzi köcsög alföldi! Nincs is ebből semmi gond ha jól esik nektek csak ne mérgezzétek a normális embereket azzal, hogy állandóan ti vagytok napirenden. Takarodjatok a fajtatáitok közé a Jordán partjára ott élvezkedjetek!

notib 2013.04.04. 07:46:42

Hacsaknem: ha Vidnyánszky pártkatona, akkor Alföldi és Jordán is pártkatona volt...

ha ne esik nehezedre, akkor nézz utána, hogy kinevezésük után kiket, és milyen indokkal küldtek el a Nemzetiből, meg fogsz lepődni...

Nap Pali 2013.04.04. 08:38:12

2 706 292 buta paraszt zombirka volt 2010-ben a birkaszámláláskor...

náci komcsi feudalizmusra szavaztak...
a b-közgépes fidesmaflaálam meg is valósult...

PiBá 2013.04.04. 08:58:47

@csavari: Nos, állást foglaltál, hogy milyen is Alföldi. Légy szíves érvekkel is támaszd alá, fejtsd ki a gondolataidat, mert ez így sovány.

Érdekel, miért gondolod egy magyar emberről, hogy magyar gyűlölő. Alföldi szakmailag top kategóriás.

Ettől még persze lehet szeretni, meg nem szeretni, de ez benne van a művészetben, hogy az adott mű nem mindenkinek jön be. Attól sem lesz valaki köcsög, meg magyargyűlölő, ha valaki nem éri fel ésszel a művészetét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.04. 09:04:08

milyen hülyeség már, hogy a Nemzeti egy templom?!?!

Mégis milyen keresztény ez az ember?!
Mégis milyen színházi szakember ez az ember?

gmihaly 2013.04.04. 09:24:22

A Vidnyánszkyéhoz hasonló szövegeket nyomott le Richard Wagner is, Bayreuth is ilyen körítéssel jött létre, de kellett hozzá egy őrült bajor király is, mint mecénás. Most másfajta mecénás van, másfajta elvárásokkal. Másrészt Vidnyánszky a néhai CCCP-ben "szocializálódott", talán nem is érzékeli, hogy viselkedésében sokak szerint mi is a gáz. Ha jól teszi a dolgát, az eredmény úgyis legitimálja a cselekedeteit. Többen állítják - én nem voltam ott -, hogy az általa rendezett Bánk bán pl. szuper volt.

grani 2013.04.04. 09:53:34

Oh, ezek a belmagyarok, akik Kádár érában szocializálódtak és nem a CCCP-ben. Azok az érzékeny lelkek, a belvárosi dzsungelharc finomságaihoz szokottak :D Azok a sokak, akik szerint gáz amit nem a belvárosi aszfaltgazemberek közzűl kikerült ember csinál. Na ja, képzeljétek van más világ is, más gondolatok, más viselkedési minták, mint amilyet a belvárosi "urbánus" maffia gyomra elbír. Na ja, a Nemzeti szinház mind a kevesebb mint tíz millió belmagyar és a pár millió világban lézengő magyar színháza akar lenni... Felhányborító, nem? Belmagyar, belvárosi röfögéssel, böfögéssel és a vidéki parasztot kioktató stílussal tudomására kell hozni a világnak, hogy a belmagyar, belvárosi maffiáé itt a kultura és ők tudjáj csak, mi a jó és mi a rossz.
Hát ez van. Más szemében a szálkát, sajátban a gerendát tipikus esete.
Na ja. Hát ez van. Csak azt tudnám, ki az a Nagy Zsolt és honnan van ekkora esze a poszt írójának? Mert annyira okos és olyan jókat mond, hogy ha majd egyszer a PC szoclib véleményfasiszták hatalomra kerülnek, szinte teljesen bíztos, hogy megteszik a Nemzeti igazgatójának :D Hajrá, további jó és mély benyalást a ballib PC véleményfasisztáknak! Nem felejték és majd érdemeid szerint jutalmani fognak.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2013.04.04. 10:11:23

Kedves Hacsaknem,
azért az nem lett volna rossz, ha nem azt a cikket linkeled a szöveg elején, amit az Index úgynevezett lopással gyakorlatilag szó szerint és engedély nélkül átvett az eredeti Magyar Narancs-interjúból, hanem mondjuk az eredeti Magyar Narancs-interjút.
magyarnarancs.hu/szinhaz2/nem-viccbol-vagyok-ott-nagy-zsolt-szinesz-84187

Jock Ewing 2013.04.04. 10:36:09

nap pali:

Fúj de buta, primitív ember vagy !

Nap Pali 2013.04.04. 10:48:38

@Jock Ewing: sajnálom hogy nem lehet mindenki ojjan kellemes okos és cizellált szép ember mint te:)

Kara.kán 2013.04.04. 11:02:38

@grani: fasszopó köcsög anarchista,ne ugass,nyald inkább a putyinék seggét.ne te mond már meg itthon mi a jó.neked hány apától van ennyi eszed?

grani 2013.04.04. 12:00:41

@Kara.kán: Szopjál le te állat fasiszta. Nyeld a gecimet tonnaszám, ha kevés a fehérjeállományod. Még MO-n vagy? Na húzzál el valahova, ne rontsd ott a levegőt. Vidd magaddal anyádat is, mert már nem kap bárcát az idén.

g0d 2013.04.04. 12:21:18

@Nap Pali: inkább fidASSmaffiaállam. a többi stimmel!

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.04. 13:34:55

Miért kell mindig sajnálni és kivételezni a külhonból jött romániai, ukrán, szlovák stb. honosítottakkal?

Blogger Géza 2013.04.04. 18:21:31

@doggfather: Jesszusom, akinek egy metafora feldolgozása ennyire bonyolult, az - könyörgöm - ne olvasson színházzal kapcsolatos cikkeket. Lapátold a homokot, azt talán fel tudod fogni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.04. 19:53:41

@Blogger Géza: hát ez metafórának is sz.r volt, bocsi...

Felfogni felfogtam, de egy olyan embertől aki "szavakkal" dolgozik ugyan ne legyen már ilyen igénytelen.

tótátlanító 2013.06.12. 00:23:55

Kedves Net! Itt a lényeg nem a politikai hovasorolódáson áll, vagy guggol – Az igazi ingerküszöb határa (elvégre feudalizmus van, illetve modern rabszolgatartó társadalomban élünk és remélünk) egy természetellenes viselkedés (már ez a buzulás). A kérdés az, hogy ma mennyire tartozik a divatdiktátorok értékrendjébe, elfogadott kedvtelései közé ez a szánalmas rákfene (anyám tyúkja az apám?!).
Szenvedély, szerelem, párválasztás, jövőkép, nemzetstratégia?!
A homoszexualitás soha nem volt, és nem lehet egy társadalom idealizmusa. Nem véletlenül pennázom.
A beteglelkűség szánalmat ébreszt bennem, bennünk (gyaurisztániakban) de ehhez a kivetkőzött emberi megjelenéshez igazán semmit nem lehet hozzátenni(max. PB gázt és gyufát). Arra hajaz a helyzet, mintha a piromániások szakszervezete hirtelen többségi támogatottságot élvezne a társadalomban, és kötelező lenne a lángban-állás. Szerveződjünk vízben hágásra, kedves elvtársak és elvtárnők! Elörehszik a társadalmunk! Gyarapíccsunkmárap......!
Nagyon nevetséges, amikor a médiában komolynak tálalt művészek, politikusok, közéleti szereplők színt vallanak ilyen banalitások kapcsán, levedlik a kígyóbőrt.
Sem K. sem Gy. sem O. sem B. nem különb egy közönséges kis ingerküszöbnél, amelyen átlépünk ma. Itt csak a pórság vitáz, minden egyéb makett.
Gondolkozzatok, Isten meghálálja! Gy.a.
süti beállítások módosítása