Magyar-román: nem egyszerű meccs

H_A Címkék: rasszizmus zászlóégetés Jobbik MSZP Fidesz Orbán Viktor Magyarország Románia Victor Ponta magyar-román VB-selejtező futballmeccs2013.03.21. 23:15

ANTI.jpgAzt mondja Bajnai Gordon Facebook oldalán, hogy "Ma a gyűlölet elleni összefogás ideje van. Magyarok vagyunk, megvédjük egymást és nem félünk!" (Március 21., Antirasszista világnap.) Így a román-magyar zártkapus vb-selejtező előestéjén és vadhajnalán az jut erről eszembe, hogy a vendégcsapatot elkísérő bukaresti szurkolók a minap magyar zászlót égettek, és Magyarországot gyalázó jelszavakat skandáltak Kolozsváron (Erdély szívében) a helyi CFR (KVSC) elleni román bajnoki rangadón. Érdemes ezt az esetet a március 22-i összecsapás tágabb kontextusába elhelyezni, még akkor is ha Kolozsváron semmi más nem történt, mint hogy a szurkolói lokálpatriotizmus, nacionalizmus és rassszizmus összecsapott a sportszerűséggel. (Apropó antirasszista világnap.) Nemzeti zászlót égetni – mondjuk éppen a magyart - egyszerűen primitív, bunkó és visszataszító gesztus, teljesen mindegy hogy egy örmény teszi azt Jerevánban, vagy egy román Kolozsváron. Tökéletesen közömbös, hogy milyen okokból.

Tény, hogy kelet-európai sajátosságainkból eredeztethetően, mifelénk a lelátók nem ritkán a nacionalista őrjöngés színterévé válnak. Persze az idegengyűlöletet egyáltalán nem a sportversengés termeli ki és újra, hanem az aktuálpolitikai történések által generált indulatok gyűrűznek be a társadalom különböző bugyraiba. Nem tudom, hogy magyar zászlót égető kedvükben lévő bukaresti román fiatalok egészséges nemzettudatának biztosítékát mennyire verte ki mondjuk a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel vegyes székely zászló lobogtatás, egyáltalán van-e valamilyen közvetlen oksági kapcsolat a székely autonómiatörekvések és az egyre gyakoribb magyarság ellen irányuló támadások között. Tény, hogy Kolozsváron ezúttal, a változatosság kedvéért nem székely zászlót téptek, hanem magyar lobogót égettek. A saját csapat bíztatását felülírta a zászlóégetés formájában megnyilvánuló kollektív agresszió kinyilvánítása. A gúnyolódást, szitkozódást, verbális konfrontációt konkrétan a magyar nemzet alapvető szimbólumának meggyalázása súlyosbította. Érzékeny téma, de semmiképpen nem páratlan és nem is előzmények nélküli.

ovidiu-dananae-balazs-dzsudzsak-2009-8-12-16-13-39.jpgSzóval az van, hogy ha a futball(mérkőzés) az öncélú sportteljesítményt általában látványossággá, közösségi örömforrássá instrumentalizálja, akkor világos: ebben nem, vagy csak részben lesz részük péntek este a magyar, illetve a román válogatott szurkolóinak. Bizonyára mindannyiunk rövid távú memóriájában élénk az előzmény: a magyar drukkerek antiszemita rigmusokat skandáltak, palesztin és iráni zászlókat lobogtattak a legutóbbi Izrael elleni budapesti barátságos (hangsúlyozom: tét nélküli) mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban. A tavaly augusztusi eseményeket szemlélve – és melléjük rendelve a néhány nappal ezelőtti igen hasonló esetet – számomra elgondolkodtatónak tűnik, hogy az Európai Unió egyik tagországában, amely állítólag és hivatalosan elkötelezett a demokratikus értékek és az emberi szabadságjogok mellett, létezik és köszöni, jól van egy olyan politikai erő (Jobbik), amely teljesen nyíltan és bevalottan tér vissza a történelem legsötétebb fejezeteihez, gyűlölködik és megbélyegez úgy, hogy Magyarország kormánya nem lép fel egyértelműen és következetesen az ilyen jelenségek ellen (jelzésértékű, hogy Orbán Viktor miniszterelnök annak idején inkább nem kommentálta a zártkapus büntetésre vonatkozó FIFA-döntést). Mivel a gyalázkodó rigmusokat akkor tisztán lehetett hallani a stadionban (Mocskos zsidók!), nem lett volna baj, ha a mérkőzés után legalább néhány játékos elítéli az esetet, vagy a Magyar Labdarúgó Szövetség kér bocsánatot az izraeli szurkolóktól.  Ez nem történt meg.

Megkockáztatom, hogy ennek fényében a normalizálódás irányába mutat, hogy a mi kis zászlóégetéses -  nem mellesleg sportdiplomáciai bonyodalommá fajult - kolozsvári ügyecskénk után Victor Ponta román miniszterelnök elítélte a bukaresti Rapid szurkolóinak tettét. Hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) honlapján közölt közleményben bocsánatot kért az MLSZ-től, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól "egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért”.  Hogy az időközben azonosított elkövető ellen, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség feljelentése nyomán, büntetőeljárás indult diszkriminációra való felbujtás gyanújával. Hogy a magyar fél szorgalmazására a bukaresti vasutasklubra jelentős pénzbüntetést szabtak ki és egy Liga 1-es mérkőzést is zárt kapuk mögött kell megrendeznie. (Update: a zászlóégetés mégsem jár zártkapus meccsela román Hivatásos Labdarúgó Liga enyhített korábban kirótt büntetésén. Sajnálatos és elítélendő.)

eget.jpgA csürhe mindenütt csürhe. Van, volt és lesz. Ettől persze minket joggal nyugtalanít, hogy a demokratikus politikai kultúra nem került fölénybe a romániai, magyarországi lelátókon, mert ennek alapfeltétele volna, hogy a társadalom szintjén is ténylegesen fölénybe kerüljön a tolerancia. A román-magyar (latensen hömpölygő, bizonyos szélsőséges csoportok nemzettudatában újra meg újra felmelegíthető) történelmi szembenállás csupán a jelen eset diszkrét bája és pikantériája, amelyet az államközi, jószomszédi kapcsolatok minőségi romlása erősít fel. Semmiképpen nem szeretnék belemagyarázni a dologba, viszont némiképp elgondolkodtató és aggasztó, hogy a kolozsvári zászlóégetés egyáltalán nem akasztotta ki a nemzeti ügyek kormányát. Van abban némi perverzitás, hogy az MLSZ mellett, csak az MSZP és a Jobbik ingerküszöbéig jutott el a hír. Annyira, hogy megbotránkozó közleményben foglaljon állást, és ítélje az esetet.

Nagy és kötelező zárójel: a jobboldali Fidesz kormány azon nem borult ki, hogy egy multikulturális erdélyi városban meggyalázzák a magyar trikolórt, egy szájbatekert közleményt nem volt képes kiadni az ügyben. Ehhez képest a külügyminisztérium bekérette a budapesti román nagykövetet azt követően, hogy Románia miniszterelnöke, Victor Ponta egy interjújában azt mondta: csak Magyarország miatt van szükség az erősebb uniós számonkérési mechanizmusra. Az a bosszantó és vérciki ebben, hogy ez a Ponta ugyanaz a Ponta, akit nemrégiben tett budapesti látogatása alkalmával keresztre feszített a jobboldal, de aki a hétfői sajnálatos eset után kiadott közleményében megengedhetetlennek tartja a bukaresti Rapid futballcsapat szurkolóinak tettét, „akik azt gondolták, hogy Magyarország zászlajának a felgyújtásával buzdítják a csapatukat”. Hozzátette: „A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is”.

Szóval a nemzetegyesítő, nemzetvédő Orbán a füle botját sem mozgatja, amikor népe becsületét gyalázzák (nem csupán a határon túliakét, az anyaország zászlaját égették el) de sértődötten kioktatja a szomszédos ország miniszterelnökét, akinek jogosan gurul el a gyógyszere, amikor hozzá hasonlítják. És igaza van. "Romániában egy vesszőt sem változtattunk az alkotmányban, míg Magyarország állandóan módosítja az alaptörvényt. Romániában sajtószabadság van, és a jegybank valóban független, tehát semmiben sem hasonlít a helyzetünk Magyarországhoz, úgyhogy nem akarom, hogy egy kalap alá vegyenek". Győri Enikő államtitkár két nap fáziskéséssel mégiscsak megsértődött, és ennek a magyar-román zártkapus mérkőzés előestéjén mindenképpen hangot akart adni. Szerinte Románia csatlakozott a Magyarországot megalapozatlanul bírálók táborához, és ezáltal mélyen megkérdőjeleződik a stratégiai partnerség a két ország között. Tehát mindenki hülye, és rosszul látja, de ha Románia még valamit szeretne, lesz szíves revideálni. Tökéletes üzenet, jó időben, jó helyen. Zárójel bezárva.

És hogy péntek este mi lesz? A zártkapus mérkőzés idején Budapesten két különböző helyszínen lehet szurkolni.  A Jobbik által a Puskás Ferenc Stadion Dózsa György úti bejáratához szervezett demonstrációval párhuzamosan az MLSZ az '56-osok terére szervezett rendezvényt, amelyet a politikai alakulat "ellenrendezvénynek" tart, és úgy véli, ez megosztja a "nemzeti összetartást". (Ha engem kérdeznek: kicsit sem bíztató.)

lefejezzuk oket.jpgNEM TÚL BIZTATÓ

kep.jpgA futballstadion megkonstruált társadalmi interakciós tere az utcára költözik. A pályán zajló, szigorúan szankcionált szabályok szerint szerveződő küzdelemmel ellentétben a Puskás Stadion tövében a társadalmi élet szokásos normái alig, vagy egyáltalán nem érvényesek: az ellenféllel kapcsolatos különböző elfogadhatatlan jelentéstartalmak felszínre kerülhetnek. Akárcsak tavaly augusztusban, vagy most márciusban Erdélyben. Így a mocskos zsidózás, valamint a magyar zászló vázolt meggyalázása után csak remélni tudom, hogy – a Jobbikra való különös tekintettel - elmarad a büdösrománozás. Nem vagyok túl optimista. Azért kicsit bízom abban, hogy a magyar-román egymásnak feszülés zártkapus kényszere által generált érzelmek, indulatok, Trianon örökzöld traumája, vagyis a történelmi frusztrációk és sérelmek nem emelődnek négyzetre, így a lincshangulat, hisztéria és agresszió nem lesz meghatározója eme igen nagy téttel bíró mérkőzésnek. Pontosabban annak stadionon kívül megnyilvánuló részének.

 „Így legalább megtanulják a hülyék, hogy ne a korlátoltságuk és nacionalizmusuk kinyilvánítására járjanak stadionba. Ilyesminek a sportban helye nincs". Sem Romániában, sem Magyarországn. Egyetértek Bölöni Lászlóval, a román válogatott erdélyi születésű egykori edzőjével. Kíváncsi vagyok, megtanulják-e?  

Ja, és hogy mennyi lesz az eredmény? Arra is kíváncsi vagyok. Állítólag régóta nem volt egál.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr25161609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tonális 2013.03.22. 09:34:35

Az esti mérkőzésnek nagy tétje van, mert a továbbjutást nagy mértékben befolyásolja. Magyarságomból egyértelműen következik, hogy a hazai válogatottnak szurkolok szívvel és lélekkel. Sportszerű játék eredményeként 2:1 vagy akár nagyobb különbséggel is győzzön a Magyar válogatott. Hajrá Magyarok! A Magyar labdarúgás múltja kötelez!

H_A 2013.03.22. 11:07:05

@tonális: Természetesen mindannyian ezt szeretnénk.

pocaklakó minimanó 2013.03.22. 12:30:52

@autognomia:

"Természetesen mindannyian ezt szeretnénk."

De ugye nem tennéd fel a becsületedet erre a megállapításra?

H_A 2013.03.22. 12:38:24

@pocaklakó minimanó: Ezúttal mi a konkrét problémád? A becsületemmel főleg...

pocaklakó minimanó 2013.03.22. 12:48:31

@autognomia:

A becsületeddel semmi, csak arra próbálok rávilágítani, hogy kis hazánkban bőven tenyésznek az olyan jó szándékú emberek, akik szerint az a jó, ha nekünk rossz.

Úgyhogy csak csínján ezzel a "mindannyian" kitétellel.

a) "A vezető magyarhoz egyre közelebb került az általam megjósolt „igazi” ellenfél, Jamieson, aki olyan hajrát vágott ki, mint amilyet Gyurta szokott. Pontosan olyat. Nem akarok ünneprontó lenni, de mint uszodai veterán, azt mondom: ha 210 méteres a verseny, az angol csap be elsőnek."
b) "Kétségtelen, hogy Gyurta Dániel most nagyon nagy szám, mindenki vele foglalkozik, ebben gondolom szerepe van a világcsúcsnak is, ami az eredményjelzőn szerepelt. De ezzel együtt ne felejtsük el, hogy sok szorgalmas ember van még ebben az országban, akik esetleg ugyanígy tudnának örülni annak, ha velük is foglalkoznának a közvéleményben."

Persze, szurkolunk, de azért oda-odaszúrunk, mert nehogy már teljesen jól érezzük magunkat, ugye? Kell a kis keserű szájíz.

H_A 2013.03.22. 13:00:21

@pocaklakó minimanó: Egyszerűen csak arra gondoltam, és arra reflektáltam, hogy a sportszerűség alapvetés. Abban igazat lehet, hogy valóban nem általános, hogy ez az elsődleges szempont. Akkor átfogalmazom: számomra az. Ezen túlmenően mindenkinek szívügye kedvencének szurkolni, ez a normális, csak a "hogyan" nem mindegy. Ez a "fejezzük le őket!" mentalitás abszolút nem fér bele. Részemről ennyi.

pocaklakó minimanó 2013.03.22. 13:23:04

a) "Gyurta Danit, mint a sportolok tobbseget sem az eszukert szeretjuk. Olyan, mint a Phelps csak nem tud annyira jol uszni. Kicsit egyszeru, kicsit buta, de nagy atleta. Buszke lehet az aranyara, megerdemli. Mi meg orulhetunk neki, hogy nemzetunk fia, most mar 20-ad akkora majer mint a Phelps."
b) "Hat Joco wn nemtom te honnan vandoroltal ide hogy vegre magyarlehess, de engem meg a gyurtat meg mindenkit akit eddig ismertem ide szart ki magabol az anyja es azert lett magyar... Nem volt itt valami nagy hippi osszeborulas idegenek kozt. Ha te kivetel vagy es neked ehhez erolkodni kellet, akkor te legyel buszke. No me Dani aranyara, mert ahhoz semmi kozod... Hanem hogy jobban sikerult beilleszkedj mint mondjuk a ciganyoknak."
c) "Örülök hogy olvastam, hogy ez a Gyurta tulajdonképpen a hatalomnak benyalva 15 millózik, innen már 15 milló minusz 1 Danikám!"
d) "gyurta 1 drogos, ahogy mindenki más is az olimpián. tisztán ott nyerni nem lehet, még kijutni sem nagyon. említeni se kéne ezeket a sporteseményeket, annyira gáz, de a média cégeknek jó ha sokan nézik a tvben meg sokan olvassák a cikkeket. egy átbaszása az embereknek az egész, rég nem kéne foglalkozni vele, egy semmi amit ott elérnek a sportolók, és ezt ők is tudják, ezért kell még az idióta nyilatkozatokkal benyalni a kormánynak hogy kapják a casht az életük végéig."

pocaklakó minimanó 2013.03.22. 13:24:02

@autognomia:

"Egyszerűen csak arra gondoltam, és arra reflektáltam, hogy a sportszerűség alapvetés."

Ez lenne az ideális.

Ellenben: "Merjünk kicsik lenni."

H_A 2013.03.22. 13:34:27

@pocaklakó minimanó: Ha mindenáron ezt akarod kihozni belőle, nem sok értelmét látom, hogy bizonygassam az ellenkezőjét :P:)

pocaklakó minimanó 2013.03.22. 13:36:06

@autognomia:

Csak azt mutatom meg, hogy bármilyen szépen hangozzanak is az ideális világról alkotott szövegek, a tény az, hogy egy rakás szerencsétlen abban éli ki magát, hogy azért szurkoljon, hogy nekünk rossz legyen.

Melyik részét nem érted?

H_A 2013.03.22. 13:39:25

@pocaklakó minimanó: A "nekünk rossz legyen" passzust fejtsd ki.

pocaklakó minimanó 2013.03.22. 13:41:21

@autognomia:

Nekünk rossz legyen - Melyik részére vagy kíváncsi?

H_A 2013.03.22. 13:46:28

@pocaklakó minimanó: Kik vagyunk a "mi"? Mihez képest lesz rossz nekünk? Mit jelent a "rossz" egyáltalán? Kezdd el szépen az érvelést, ne kérdezz vissza annyiszor:)

pocaklakó minimanó 2013.03.22. 20:41:54

@autognomia:

"Kik vagyunk a "mi"?"

Azok, akikre a második beírásban így hivatkoztál: "Természetesen mindannyian ezt szeretnénk."

Természetesen?
Mindannyian?
Szeretnénk?

Kezdd el szépen az érvelést! Elvégre te nyitottál általánosítással, nemde? :)

H_A 2013.03.22. 22:31:14

@pocaklakó minimanó: Mellébeszélsz, plmmn..de sebaj:)

pocaklakó minimanó 2013.03.22. 23:02:46

@autognomia:

Álkérdéseket teszel fel, de ez nem baj.

Ha nagyívűen megmondod, hogy "Természetesen mindannyian ezt szeretnénk." és nem találsz benne semmi érthetetlent, akkor meglepő, hogy a "Nekünk rossz legyen." meg kérdéseket vet fel nálad.

De nem muszáj értened. Kérdezz nyugodtan! :)

H_A 2013.03.22. 23:18:22

@pocaklakó minimanó: Visszafogom magam attól, hogy ezt kommentáljam. Túl azon, hogy nem hozzád szóltam. A sportszerűségre gondoltam, kizárólag most, utoljára ismétlem. Nem szívesen. A kedvedért. Miközben tudom, hogy teszed a hülyét. Ezért aztán értelemszerűen abbamarad a beszélgetés, mert jön a Szaniszló-féle haszontalan duma: hogy nekünk rossz legyen. Szegény pocaklakó:)Ki esküdött össze ellened? Nem, nem értem. De tudod mit? Régóta nem volt egál. Maradjunk ennyiben:)

pocaklakó minimanó 2013.03.23. 00:32:24

@autognomia:

"haszontalan duma"

Semmivel nem haszontalanabb annál, amire reagálva írtam.

A meglepő csupán az, hogy ameddig számodra elég egyértelmű, hogy a "Természetesen mindannyian ezt szeretnénk." pontosan miképp is értendő, addig adod az ártatlan-értetlent, amikor hasonló módon általánosító szöveggel szembesülsz.

Mennyivel érthetőbb és konkrétabb a "Természetesen mindannyian ezt szeretnénk." a "nekünk rossz legyen"-nél?

H_A 2013.03.23. 07:37:33

@pocaklakó minimanó: neked rossz is lesz, efelől semmi kétségem. Ritkaság hogy valaki ennyire ne legyen képes/hajlandó válaszolni egy egyszerű kérdésre. Sebaj, maradjon a provokáció. Az megy legalább.

pocaklakó minimanó 2013.03.23. 10:50:14

@autognomia:

"Ritkaság hogy valaki ennyire ne legyen képes/hajlandó válaszolni egy egyszerű kérdésre."

Most mondjam azt, hogy én is feltettem már neked egy csomó kérdést, amelyre "véletlenül" elfelejtettél válaszolni, ám ez nem akadályoz meg továbbra sem abban, hogy nagyívű általánosságokat eregess a blogatmoszférába?

Sebaj, maradjon a semmitmondás. Az megy legalább.
süti beállítások módosítása