Hoffmann Rózsa nem XVI. Benedek: a megrendült bizalom anatómiája

H_A Címkék: felsőoktatás lemondás diáktüntetés Hoffmann Rózsa L. Simon László XVI. Benedek pápa2013.02.12. 13:25

Egyebek mellett az jutott eszembe XVI. Benedek pápa – egyébként gondosan előkészített – lemondása kapcsán, hogy sokan példát vehetnének róla szűkebb-tágabb pátriánkban is. Persze költői és nevetséges minden ilyen irányú (rész)társadalmi elvárás, hiszen Kelet-Európában nem arról híres a politikai elit, hogy elveivel a nyaka köré tekerve mond le ilyen vagy olyan funkcióiról, és önkritikát gyakorolva adja át a helyét a következőnek. Nehéz is lenne, hiszen ehhez elsősorban elvekre volna szükség. Továbbá alázatra, sok-sok alázatra és talán egy kis bölcsességre is.

Elnéztem, ahogyan az országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján Budapest a társadalmi elégedetlenségtől visszhangzott. Lehet, hogy kormányzati szemmel tekintve egyszerűen csak megkerülhető, „biodíszletként” használt  kiszolgáltatott emberek, illetve megvezetett fiatalok utcára vonulásáról volt szó, akiket az ellenzék kénye-kedvére manipulál. Miközben, ó, ti bárgyú népek, hát nem látjátok, hogy „a jelenlegi kormány az emberek oldalán áll”? Fene tudja, hány dioptriás társadalmi érzékenységi szemüveg szükséges ahhoz, hogy egy hónapok óta nyilvánvalóan konfliktusos felsőoktatási területet szemlélve, a többszörösen egyértelművé tett és szűnni nem akaró elégedetlenséggel szemben egy felelős kormányzás úgy találja: minden rendben van, mi ez a balhé?

A leköszönő pápa ezt írta híveinek: „Miután többször megvizsgáltam lelkiismeretemet az Úr előtt, megbizonyosodtam arról, hogy - előrehaladott koromnak köszönhetően - erőm már nem alkalmas a péteri szolgálat megfelelő betöltésére. Tisztában vagyok azzal, hogy e szolgálat alapvető lelki természeténél fogva nem végezhető el kizárólag szavakkal és tettekkel - imádságra és szenvedésre is szükség van hozzá. A mai világban - amely annyira gyorsan változik és annyi, a hívő élet szempontjából mély jelentőségű kérdés rázza meg - Szent Péter bárkájának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez mind a szellemi, mind a testi erő szükséges. Az ehhez szükséges erőm az utóbbi hónapokban fakult meg olyan mértékben, hogy észlelnem kellett: nem tudom betölteni a rám bízott feladatot.”

Hoffmann Rózsa nem XVI. Benedek pápa, ez egészen biztos. Sőt, azt hiszem, L. Simon László sem az. Mindkettőjüket elmozdítják abból a funkcióból, amelyet eddig betöltöttek. Egyikük sem mondott le, egyikük sem vizsgálta meg lelkiismeretét (ha nem is az Úr előtt) hogy megállapíthassa: nem képes, vagy nem hajlandó a szeretett kormánya által előírt szolgálatot megfelelően betölteni. Azazhogy Rózsa asszonnyal ellentétben (hát persze, hogy ő maga kérte, vegyék el tőle a felsőoktatást, tavaly óta folyamatosan ezért könyörög), Simon a sorok között legalább megpróbálta: nem tudott azonosulni a hivatalos kultúrkampf megjelenésével”, például a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvényt megszavazta, de megvan a „magánvéleménye” Fekete Györgyről.

Magánvéleményekre márpedig senki nem kíváncsi. Simontól eltérően Hoffmannak  nem volt magánvéleménye, benne következésképpen a bizalom sem rendülhetett meg. Mivel nem volt magánvéleménye, sem szakmai, sem másmilyen, teljes mértékben élvezhette a kormány fejének ama bizalmát, amely Simonnal kapcsolatban megrendült. Arroganciája, a végrehajtókra jellemző, üvegbúrába zárt empátiára való képtelensége, és hajthatatlansága miatt - arra vonatkozóan, hogy a diákok és a pedagógusok szemébe nézzen - neve óhatatlanul forrt össze a röghöz kötéssel, a keretszámok lenullázásával, és  felsőoktatási forráselvonásokkal is. 

Úgy tűnik, most érkezett el a kormánypárti felismerés arra nézvést, hogy valamit cselekedni kell Hoffmann ügyben. Mint ahogy L. Simon Lászlónak sem nézhető el, hogy mást gondol, mint amit hivatalosan gondolnia kell és szabad. A különbség kettejük között az, hogy míg Hoffmannt a rendíthetetlen lojalitása, Simont a halkan felvállalt magánvéleménye miatt fogják meneszteni. Nem megnyugtató, hogy előbbi esetében a lefokozást, vagy egy másik széket találják üdvözítő megoldásnak a konfliktusok kezelésére.

Nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy egy pápa lemond a tisztségéről, és ahhoz végképp nem, hogy saját véleményét felvállaló, saját elveihez ragaszkodó politikusok hozzanak a különböző társadalmi csoportok érdekeit szolgáló, kedvező döntéseket. Akik hajlandóak az önreflexióra, és adott esetben belátják, hogy vállalhatatlanná váltak, vagy a feladat lett vállalhatatlanná, amelyet elláttak.

Nem firtatom, hogy XVI. Benedek pápa az egyház előtt álló kihívások elől „menekült”, vagy valóban egészségi állapota kényszerítette erre a döntésre. A gesztus példaértékű, mert az alázatról szól, és arról a képességről, hogy beismerjük, hogy alulmaradtunk valamiben. Nem remélem, hogy Hoffmann Rózsa-szerű bábok által vezetett világunkban, bárki is tanulna ebből valamit, és hogy a kormányzati politizálás e tekintetben gyökeres változáson esne át. És jogosan gondolom ezt. Megvan ugyanis Hoffmann utódja. Klinghammer István (a név is szinte rímel a Hoffmannra), az ELTE volt rektora, a megfelelő bizalmi ember, aki nem mellesleg emígyen vélekedik a tüntető diákokról: „mindig vannak olyan forrófejűek, akik úgy érzik, ez egy jó hecc. Nem bántó szándékkal, de megjegyezhetném, hogy talán kicsit éretlenek is ahhoz, hogy értelmiségi pályára készüljenek, és egyetemre járjanak”.

Remélem mindenki számára világos üzenetet fogalmazott meg a soron következő államtitkár. A helyzet a következő: ha nem változik, így marad. A funkció megőrzésének és a rendíthetetlen bizalomnak egyetlen záloga, hogy ne gondolkodjunk, hogy egyszerű szócsövei és kihelyezett tagozatai legyünk egy, a társadalmi valóságról tudomást szerezni nem akaró hatalomnak. Amely nem tűri a kritikát, az észérveket és a „magánvéleményeket”. És amely akkor sem fúj visszavonulót, amikor már a francba kívánja mindenki.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr395076361

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.13. 11:39:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 21:35:17

„mindig vannak olyan forrófejűek, akik úgy érzik, ez egy jó hecc. Nem bántó szándékkal, de megjegyezhetném, hogy talán kicsit éretlenek is ahhoz, hogy értelmiségi pályára készüljenek, és egyetemre járjanak”.

Vö. A Nagy Egyetemista-teszt II: PSZF vs. Közgáz (vimeo.com/11931684)

Akár igaza is lehet.

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 21:48:20

@autognomia:

Egyre inkább biztosan.

Ui.: Ugye téged még nem interjúvoltak meg?

Uui: Ha megpróbálnák, mondd azt, hogy mindenre szívesen válaszolsz, csak Wass Alberttel kapcsolatos tudásodat (muhaha!) ne feszegessék.

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 22:06:43

@autognomia:

Örülök ennek.

Annak inkább, hogy tömörséged csak a zavarodat takarja.

Hiába, aki nem felkészülten jön a párbajra... :)

OminózusZsé 2013.02.12. 22:12:13

@pocaklakó minimanó: autognomia lemondta a randit, minimanó:) Úgy viselkedsz, mint egy ejtett kislány:D

H_A 2013.02.12. 22:17:24

@pocaklakó minimanó: Azt, igen. Te már csak tudod.

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 22:25:41

@OminózusZsé:

Autognomia nehezen viseli, hogy vannak eltérő vélemények is, így az egyszerű homokba-dugom-a-fejem-mert-ha-nem-látok-engem-sem-látnak nevű ovis játékot játssza.

Ez rutin.

A különféle indexes topicokon voltak ugyanilyenek. Amikor már végképp nem tudták védeni magukat és a saját álláspontjukat (vagy amikor kiderült, hogy nem csupán tájékozatlanok, hanem szándékosan kamuznak is), akkor jött az "ignorállak, be-be-beee" és a csönd, hogy aztán másutt újult erővel mutassák magukat okosnak.

A leggyöngébbek meg a moderákhoz szaladtak és mivel csókosak voltak, sok sikert értek el. :)

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 22:26:37

@autognomia:

Bizony, tudom. Sok időt töltöttem az index fórumain, ott bőven tapasztaltam ezt a "szellemiséget." :)

OminózusZsé 2013.02.12. 22:31:19

@pocaklakó minimanó: Én másképp látom ezt:) A lényeg felett siklik el minden egyes tételes kötözködésed, ami egy ponton személyeskedésbe fordul, ha nem kapsz kielégítő választ:) szomorú..még akár konstruktív is lehetnél:)

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 22:32:16

@OminózusZsé:

"A lényeg felett siklik el minden egyes tételes kötözködésed..."

Egyrészt igen pontosan látod, másrészt meg éppen azt nem látod, hogy miért pontosan így "kötözködök."

Segítsek?

OminózusZsé 2013.02.12. 22:34:04

@pocaklakó minimanó: Azt hiszem azért, mert alapvetően nem gondolsz mást a világ dolgairól, mint a szerző.

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 22:35:47

@OminózusZsé:

Ez is egy lehetséges találgatás.

Ne add fel, legyenek újabb tippjeid.

H_A 2013.02.12. 22:36:43

@pocaklakó minimanó: Engem nem zavar, hogy hol töltöd az életed. A személyeskedés, a primitívség zavar. Hasznosabban töltötted az idődet az iskolapadban, mint a sokévi átlag, konstruktív is lehetnél, de egy egyszerű destruktív trollszerű képződmény vagy. Kár érted. Nem figyelsz arra, amit írnak neked, folyamatosan magadhoz méred az univerzumot. És ezt az egészet az én nyakamba akarod varrni. Egyszerűeb fáraszt, hogy neked magyarázzak és magyarázkodjak. Minek? Fölényeskedsz, liberálisozol, és simán beszorultál a kis mátrixodba. Szerintem menj Wass Albertet olvasni gyertyafénynél. Annyira értelmes még az is van, mint az itteni igehirdetésed.

OminózusZsé 2013.02.12. 22:37:55

@pocaklakó minimanó: csak a logikai megerősítést, és a mély elemzést hiányolod, miközben ebben a blogban épp az a jó, hogy olyan, amilyen. Egyszerre működteti az agy és a szenvedélyesség. Miért ír valaki blogot? Hogy elmondja, mit gondol. Munkaidőn kívül:)

H_A 2013.02.12. 22:38:02

@OminózusZsé: Kösz, hogy kölcsönvehettem a szavaid. Ha már amúgy sincsenek eredeti gondolataim:)

OminózusZsé 2013.02.12. 22:38:52

lehetséges találgatás?:) erős oximoron ez a két szó, így egymás mellé írva, nem gondolod?:)

OminózusZsé 2013.02.12. 22:40:07

@autognomia: Neked?:D Erre most tudnék mit írni, autognomia, de jobb lesz, ha nem teszem:D

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 22:55:48

@OminózusZsé:

"erős oximoron ez a két szó, így egymás mellé írva, nem gondolod?"

De még mennyire, hogy az. Ez az én saját objektív véleményem. :)

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 22:57:00

@OminózusZsé:

"Erre most tudnék mit írni, autognomia, de jobb lesz, ha nem teszem..."

Csak nyugodtan. Nem vagyok sértődős típus. Nem fogsz olyanokat látni tőlem, hogy "Jó. Ahogy mondod. Persze." :)

OminózusZsé 2013.02.12. 22:58:38

@pocaklakó minimanó: :D rendben, nem ingem a kötözködés a mondat értelmi elemzésének tekintetében;)

OminózusZsé 2013.02.12. 23:00:18

@pocaklakó minimanó: autognomia értelmi képességeivel kapcsolatban mondtam volna ezt-azt, minimanó, de nem teszem, mert tudja, mit gondolok:)

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 23:02:46

@autognomia:

"...konstruktív is lehetnél, de egy egyszerű destruktív trollszerű képződmény vagy."

Annyit megtanultam, hogy olyanokkal szemben, akik egy nézőpontból szemlélik a világot és semmiféle hatásra nem kívánnak (nem hajlandóak) kimozdulni a saját kényelmes szellemi közegükből, a konstruktív hozzáállás eleve annyi, mint halottnak a csók.

"Nem figyelsz arra, amit írnak neked..."

Ha meg igen, annak sincs semmiféle hatása. Ld. pl. a Wass Alberttel kapcsolatos idézett kamutömeged és annak hiánya, hogy esetleg más forrásból is tájékozódj.

Hogy legyen így konstruktív az ember?

Ilyenkor jön a "cinca." Ez persze nem szép dolog, de mindenkinek a maga szintjén.

"Egyszerűeb fáraszt, hogy neked magyarázzak és magyarázkodjak."

Annyira fáraszt, hogy bele sem kezdesz. Annyira nem kívánsz semmit elmagyarázni, hogy a legegyszerűbb kérdésekre is hanyagolod a reakciót, ha az a kérdés a berögzült kliséidet feszegeti.

Így persze roppant könnyű.

"Annyira értelmes még az is van..."

Tudnád, ha olvastál is volna tőle. Kétlem. Azért kétlem, mert abban a topicban, ahol erről volt szó, meg kellett elégedni azzal a kijelentéssel, amit tettél róla, de nem indokoltad. Azóta sem.

Így könnyű.

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 23:07:41

@OminózusZsé:

"Egyszerre működteti az agy és a szenvedélyesség."

A szenvedélyességet már olvastam.

H_A 2013.02.12. 23:07:47

@OminózusZsé: Erről beszéltem: saját magával méri az univerzumot, magára reflektál, ő a tükör, ő a megmondhatója, ő tesz rendet az eltévelyedettek agyában, és segíti őket a gyógyuláshoz. Ha igazán bölcs volna, nem kellene az a fél tégla. Hát egyebek mellett ezért tartom fölöslegesnek a köröket. Mert a mi párhuzamos tereink a végtelenben sem találkoznak. Nemhogy egy teára. Egy sörre se :))

OminózusZsé 2013.02.12. 23:13:08

@pocaklakó minimanó: minimanó:) tudod, ha valaki napi 8-10-12-16 órában professzionális módon, aggyal, mérlegelve végzi a munkáját - ami lefedi a blog témáját- elkullog hazáig, a maradék 16-14-10-8 órában az éterbe üvölti azt, amit gondol az egészről, és teszi mindezt köpködés nélkül, számomra bocsánatos, ha nem győzköd, mert nem ez az általa indított blog célja. Nem megélhetési blogger. Miért vagy abban ennyire biztos, hogy nem olvasott Wass Albertet?:) Mert nem megy bele esztétikai és filológiai vitába?:)

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 23:21:28

@OminózusZsé:

"Mert nem megy bele esztétikai és filológiai vitába?"

a) Mert kinyilatkoztat és utána meg sem próbálja megindokolni azt.
b) Mert a kinyilatkoztatása klisés - és erre példákat is mutattam.
c) A klisék halmozása pedig általában annak a jellemzője, hogy a halmozó rest saját kútfőből dolgozni, de szívesen ellopja mások véleményét.

Azért milyen szánalmas dolog is az, hogy a "saját" vélemény mások ezerszer lerágott csontja.

Ha legalább jele volna az olvasásnak - de meg kell elégednünk azzal, hogy kinyilvánítások vannak.

Ilyet pedig bárki tud. Példák az ilyenekre: az imrekertészezős hozzáértők, akik szintén nem olvastak, de annál jobban tudják. :)

OminózusZsé 2013.02.12. 23:24:21

@pocaklakó minimanó: talán mert nem akar bizonygatni:) ez is egy opció:) de majd ő válaszol, ha akar:)

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 23:26:43

@autognomia:

"saját magával méri az univerzumot"

Igazi, emberi tulajdonság. Mindenki így tesz.

"πάντων χρημάτων μέτρον ἐστὶν ἄνθρωπος, τῶν μὲν ὄντων ὡς ἔστιν, τῶν δὲ οὐκ ὄντων ὡς οὐκ ἔστιν"

pocaklakó minimanó 2013.02.12. 23:27:29

@OminózusZsé:

"talán mert nem akar bizonygatni..."

Persze. Mondtam, hogy kinyilvánít. Az imrekertészezők is így tesznek. Mi a különbség akkor?

OminózusZsé 2013.02.12. 23:30:50

@pocaklakó minimanó: És a blog célja az, bizonygasson? Vagy az, hogy leírja, mit gondol?Mi ketten mindig itt kötünk ki:) Relativitás:)

H_A 2013.02.12. 23:32:15

@OminózusZsé: Ez most komoly? Szerinted ez komolyan gondolja, hogy kezdem neki magyarázni (mármint neki meg a munkaadójának) hogy miért nem szeretem Wass Albertet? Hogy bárkinek meg kell érvelnem, hogy miért nem kedvelem a lábszagot, az izzadságszagot, a bódító semmitmondást, a giccset?

"Erdély levegőjében van valami láthatatlan, megnevezhetetlen transzcendentális erő, mely mintha a földből sugározna elő, belenő a fába, a hegyekbe, de legfőképpen az emberi lélekbe és gondolkodásba. Ez az erő az erdélyi lélek, az erdélyi szellem, melynek révén – ha idegen tényezők nem avatkoznak közbe – Erdély az „emberi lélek virágos kertjévé” válhat."

Idegen tényezők:) Vicces ez az alak, bárki is legyen:)

kondor 2013.02.13. 07:47:02

A kormánypárt szinte Kínai Nagy Falat épített maga köré a kétharmadból. Minden kívülről jövő kritika erőt vesztve pattog vissza erről a faltól. A baj csak az, hogy ezek a szerencsétlenek, akik néptribunnak érzik magukat, nem látnak át ezen a falon, és gőzük sincs arról, mi van az országban. Önmagukat zárták átláthatatlan falak mögé, csinovnyikok hadának védelmében. Az ország állapotátról pedig hisznek és nem tudnak!

déjá vu39 2013.02.13. 08:33:33

Volt egyszer egy "forrófejű", kritikus fiatalember, ma az ország miniszterelnöke. zi

Kár, hogy elfelejtette, milyen fiatalnak lenni. Kár, hogy most már azt hiszi, hogy a kor és a hatalom azonos a mindent tudással. Kár hogy most már azt hiszi: akinek az Isten hatalmat adott, annak megadta hozzá a tudást is.

Kár.

inebhedj - szerintem 2013.02.13. 09:49:28

Sehol sem híres arról a politika elit, hogy elveivel a nyaka köré tekerve mond le ilyen vagy olyan funkcióiról, és önkritikát gyakorolva adja át a helyét a következőnek.

Ha valahol a világban ilyesmi történik, épp azért értesülsz róla, mert hírértéke van, azaz ott is rendkívüli esemény számba megy.

Bár igazából hirtelenjében lemondó és helyét a következőnek átadó politikai elitet az elmúlt félévszázadból nem is tudok felidézni (ami persze nem azt jelenti, hogy nem volt ilyen politikai elit, vagy hogy korábban ne lett volna, csak nekem rövid az agyam).

Vö. ugyanakkor a 20. század második felének olasz kormányváltásaival, ami annyira egyhangú szórakozási forma volt, hogy mínuszos hír-értékig is alig jutott el, ugyanakkor köze nem volt önkritikához, politikai elitváltáshoz, vagy effélékhez.

Lencsés István 2013.02.13. 09:56:05

Csak itt az a lényeg hogy Hoffmann Rózsának nem kellene lemondania mert jól dolgozik míg a pápának le kellett mondania .

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2013.02.13. 10:22:56

Ha jól sejtem, egy szó sem esik GyF-ről és volt kormányáról, és a baloldali politikusok lemondási hajlandóságáról.
Valahogy úgy az igazságos, hogy őket is elővesszük és felsoroljuk. Még akkor is, ha éppen egyes blogok/bloggerek számára szimpatikusabbak.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 10:25:09

Erőltetett baromság.

Miközben persze Hoffmann Rózsa életművéről semmi jót nem írnéák magam se, de kritikát írtak eleget, ezt ismételgetni teljesen felesleges. Ratzingerhez hasonlítani erőltetett baromság, csak azért csináltad, hogy az index kitegyen. És a hülye index ki is tett.

Ratzinger egyébként kurvára nem volt önklritikus, nem azt mondta ugyanis, "elqrtuk, nem kicsit, nagyon", hanem csak azt, hogy "hát egy kicsit elkapott az influenza, lemondokmán". Ennél Hoffmann Rózsa kritikusabb volt magával.

Szóval nem tudom, miért az ilyen hülyéket nyomatja a zIndex. Nyilván azért, mert értelmes blogok meg tiltólistán vannak, maradt az ilyen bullshit.

H_A 2013.02.13. 10:42:02

@rabelais: Szerintem lehiggadhatsz. Maximum nem értünk egyet.
"Ennél Hoffmann Rózsa kritikusabb volt magával." - értelmezhetetlen kategória.
Valami érdemi észrevétel?:)

H_A 2013.02.13. 10:44:30

@Névtelen betelefonáló: Amit leírtam, egyáltalán nem zárja ki Gyurcsány Ferencet és kormányát, a megállapítás általános érvényű, attól függetlenül, hogy most éppen egy másik kormányról szól e konkrét eset.
Azt pedig végképp sehol nem olvasható ki, sem ebből az írásból, sem másokból, hogy GyF-el szimpatizálnék.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.02.13. 11:28:41

Nem tök mindegy, hogy ki hajtja végre cölöpteknős utasításait? Ezek cserélhető emberek. Elhasználódnak, szemétdombra velük. Megjegyzem, hogy az esetek többségében nem is kuszálódtak le volna onnan. ha cölöpteknős pécézi ki őket...

Luighi 2013.02.13. 11:44:02

Nem azt mondták Feri akarom írni Rózsa! Hanem azt, hogy menj te a 3.14csába! Capisco!?

kisvakondcica 2013.02.13. 12:32:08

@rabelais: nem nagyobb baromság, mint amikor a megbukott Lance Armstronghoz hasonlította az MNO Gyurcsányt...
Sajnos van színvonal. Mindkét oldalon.

reálisan 2013.02.13. 12:41:05

Az utolsó pillanatban kapott hazánk segítséget a sorstól. A Fidesz kétharmad lehetőséget ad arra, hogy visszarendezzük azt, amit a liberális banda MSZP asszisztálással rombolt a hazai erkölcsben és a fiatalság nevelésében. Hiába fröcsögnek itt bármit fizetett bér-kommentelők: vége a liberális ámokfutásnak örökre!

campari 2013.02.13. 13:12:21

@reálisan: Ébresztőőőőőőőőőő!

ursus artos 2013.02.13. 14:12:37

Miért nem lehet elhinni, hogy tényleg H.R. kérte, hogy vegyék el tőle a felsőoktatást?

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 14:18:53

@kisvakondcica: hát igen. de hogy a zIndex színvonalban az MNO szintjére süllyedjen, azért ezen szerintem sokan kiakadnak. Az MNO-t ugye már beáraztuk.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 14:20:30

@autognomia:

""Ennél Hoffmann Rózsa kritikusabb volt magával." - értelmezhetetlen kategória. "

Azt mondod, hogy ez az összehasonlítás, mint olyan baromság?

Akkor ugyanott vagyunk, mert ebből meg következik, hogy az egész post baromság.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 14:22:21

@autognomia:

Most látom, hogy te vagy a szerző:

""Ennél Hoffmann Rózsa kritikusabb volt magával." - értelmezhetetlen kategória. "

Ha szerinted ez az összehasonlítás eleve hülyeség, akkor ugyan mi a fasznak írtál erről az összehasonlításról postot, te észlény?!

OminózusZsé 2013.02.13. 15:30:45

@rabelais: absztrahálj! A poszt a szervilitásról, és az alázatról szól. Rózsika a KDNP tagja, általuk delegált államtitkár. A szellemi vezetője - mint feltételezhető - a pápa.

H_A 2013.02.13. 16:46:48

@rabelais: Kedves frusztrált, értelmezési problémákkal küzdő olvasó! A trivialitás és minősítgetés, ha jól sejtem, kompenzálni hivatott azt, hogy nem érted amit olvasol. A kedvedért: az összehasonlítást pusztán az egyidejű történések adta összekapcsolhatóság adta , aminek a megértése nyilván elvonatkoztatási képességet igényel. Részedről is. Igyényelne.
Az értelmezhetetlen kategóriát arra értettem, hogy nem láttam egyetlen önkritikus gesztust sem a nevezett politikustól. Egyet sem.
Attól, hogy másként látjuk a világot, nem biztos, hogy valamelyikünk hülye, te észlény.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 17:09:41

@OminózusZsé: de ettől még se fül se farka a dolognak. Ratzinger nem alázatos és nem szerivilis, Rózsika nem alázatos, ellenben szervilis. Ratzinger lemondott, Rózsikát lemondatták. De lehet, hogy Ratzingert is lemondatták, erről a blog szerzője kurvára semmit nem tud (én se). A két történetnek semmi köze egymáshoz, semmilyen értelemben. Nem hasonlítanak, de a különbség sem olyan, hogy az valami nagy tanulság volna.

Joseph lova véletlenül megbotlott, Rózsi tehene meg felpuffadt. És akkor mi van?!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 17:15:17

@autognomia:

"az összehasonlítást pusztán az egyidejű történések adta"

igen, no. pont ez az, ami szánalmasan kevés.

"Az értelmezhetetlen kategóriát arra értettem, hogy nem láttam egyetlen önkritikus gesztust sem a nevezett politikustól. Egyet sem. "

Hoffmann Rózsinál ezt lehet vitatni, de Ratzingernél nem. Mer ugye az, hogy lebetegedett nem önkritika. Szóval, hogy felfogd: Ratzinger KURVÁRA SEMMI ÖNKRITIKÁT NEM GYAKOROLT.

Itt nem arról van szó, hogy nem fogok fel valamit, mert szerintem dupla annyi az IQ-m, mint neked. Már két esélyt kapjál, hogy megmagyarázd a bizonyítványod, és semmivel nem tudtál előállni.

Szóval inkább te nem fogod fel, hogy hülye vagy. Dunning-Krüger effektusban szenvedsz.

H_A 2013.02.13. 17:45:22

@rabelais: Tőled? Esélyt? El vagy tévedve, nem kicsit.
Magyarázkodni, bizonygatni? Neked? Értelmezz, haver, szóltak fent is, absztrahálj!
Tulajdonképpen min vergődsz a hatalmas IQ-d birtokában? Az intelligencia nem öndefiníció kérdése, ne fáraszd magad, majd eldönti a világ, hogy mennyire vagy intelligens vagy hülye, ok?:)
Viszont moderáld magad, még egyszer és utoljára megkérlek. Még mindig civilizáltan. Egy lehetőséged van még itt: felsorolod az önkritikus gesztusokat, amiknek fényében minősítgeted a neked nem tetsző álláspontokat. Vagy ennyi volt.

H_A 2013.02.13. 17:53:57

@rabelais: És ha már te oktatsz ki és nézel hülyének, akkor a pontosság kedvéért: Dunning-KrUger effektus.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 17:55:29

@autognomia:

"majd eldönti a világ, hogy mennyire vagy intelligens vagy hülye, ok?"

eldöntötte, elég sok papírom van róla.:)

"Egy lehetőséged van még itt: felsorolod az önkritikus gesztusokat"

kezdjük ott, hogy te említesz egyetlen önkritikus gesztust Ratzingertől. Mint azt már mondtam, a "beteg vagyok" nem önkritika. 90-es IQ felett.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 17:57:39

@autognomia:

„Miután többször megvizsgáltam lelkiismeretemet az Úr előtt, megbizonyosodtam arról, hogy - előrehaladott koromnak köszönhetően - erőm már nem alkalmas a péteri szolgálat megfelelő betöltésére. Tisztában vagyok azzal, hogy e szolgálat alapvető lelki természeténél fogva nem végezhető el kizárólag szavakkal és tettekkel - imádságra és szenvedésre is szükség van hozzá. A mai világban - amely annyira gyorsan változik és annyi, a hívő élet szempontjából mély jelentőségű kérdés rázza meg - Szent Péter bárkájának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez mind a szellemi, mind a testi erő szükséges. Az ehhez szükséges erőm az utóbbi hónapokban fakult meg olyan mértékben, hogy észlelnem kellett: nem tudom betölteni a rám bízott feladatot.”

ebben egy kurva önkritika nincs, mert ugye a kor nem hibája az embernek. az nem önkritika, hogy "idős vagyok". az egy szükségszerűen bekövetkező tény. nem az ember hibája.

tehát állja elő valami önkritikával kishaver, vagy a saját mea culpáddal állj elő, mert ez így nulla!

H_A 2013.02.13. 18:07:41

@rabelais: najó, megnyugodtam. ha papírod van róla, akkor az mindent kivált. én kérek elnézést:)))

egyetértek: éppen ezért írtam, hogy nem firtatom, hogy betegség vagy az egyház "érdeke" miatt tette. mert nyilván sokkal összetettebb és másabb okai vannak (az egyház válsága, korrupciós ügyek, pedofília, botrányok szemléletváltás szükségessége, amivel összeegyeztethetetlen a személyisége, stb)

de önkritikát gyakorolt (az én értelmezésem szerint)olyan szempontból, hogy azt mondta: nem tud ebben részt venni. csinálja végig más, a nevét nem adja ehhez.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 18:15:36

@autognomia:

"de önkritikát gyakorolt"

nem gyakorolt

"a nevét nem adja ehhez."

1) Az, hogy "én nem adom ehhez a nevem", nem önkritika, hanem mások kritikája. Itt valamit összezagyváltál kisbutus.

2) Ratzinger kurvára nem mondta azt, hogy nem adja ehhez vagy bármihez a nevét. Egészen mást mondott.

3)Ratzinger egy kurva büdös szót nem mondott azokról a dolgokról (pedofília), amelyeknél esetleg felmerülhetne, hogy adja-e hozzá a nevét. Egyébként adta. Nagyon is adta. És erről még véletlenül sem beszélt egy büdös kukkot sem.

Ratzinger felől az önkritika minimuma valami olyasmi volna, hogy: "na ezt a pedofilia ügyet elkurtam, nem kicsit, nagyon". Na erről egy bődös kukkot nem mondott a vén szenilis.

Szóval itt te valami kurvára elszálltál, és kurvára beleálmodtál a szövegbe valami olyat, ami marhára nincs benne. És akkor te beszélsz itt szövegértelmezésről, bazdmeg?! A te szövegértelmező képességed kb egy bekokainozott béljós szintjén van.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 18:17:44

@autognomia: " ha papírod van róla, akkor az mindent kivált."

te mondtad, hogy ez a lényeg, nem én, most ne akarj visszakozni, vagy ha visszakozol, akkor egy nagy mea culpával tedd, kisöreg, mert Ratzinger és Hoffmann Ózsi szintjén vagy te is!

H_A 2013.02.13. 18:19:26

@rabelais: na most lettél szánalmas igazán, öreg:) habzik a szád? húzod magad? de miért is? pedig már kezdtem azt hinni, az IQ-d valóban nem negatív egész szám, ha átvinni nem is tudod az értelmeket :)
dehát ilyen ez, mikor az embert azért fizetik, hogy okádja bele a szennyet az éterbe:) most lett elég belőled:) csá

H_A 2013.02.13. 18:21:57

@rabelais: én? papír? milyen papír? lakmusz? vagy mi?
ez tényleg magzuhant:)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 18:23:09

@autognomia:

szóval, hogy nehogy véletlenül összezagyváld:

1) A korrupcióról és a pedofíliáról Ratzinger NEM BESZÉLt, ezt te álmodtad bele.

2) Ha a korrupcióról és pedofíliáról beszélt volna, az lehetett volna önkritka, de lehetett volna mások kritikája is:

A) Önkritika: "ezt a pedofiliát és korrupciós dolgot elkurtam, nem kicsit, nagyon"

B) Mások kritikája: "én küzdöttem a korrupció és pedofilia ellen, de nem sikerült, ehhez tovább nem adom a nevem"

De mivel Ratzinger erről kurvára nem beszélt, ezért A és B-ről spekulálni felesleges, ugyanis mondom, nem beszélt róla.

Amiról Ratzinger beszélt, az az, hogy hát szegény öregecske, és betegecske, ez nem önkritika, hanem ez már csak így van. Másrészt meg ugye ez az önkritika nélküli visszalépés bevett eszköze. Érdemeire való tekintettel nyugdíjazták, ennyi. No ebbe álmodtál bele te valamit a kicsi kis agyaddal, ami nincs is benne, meg távol is áll a valóságtól, ha van egy ici-pici realitásérzéked, és nem ma jöttél a falvédőről.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 18:25:43

@autognomia:

"majd eldönti a világ, hogy mennyire vagy intelligens vagy hülye,"

te mondád. a papír ennek egy bevett formája. szarul táncolsz visszafele, kicsihuszár!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 18:27:20

@autognomia:

"És ha már te oktatsz ki és nézel hülyének, akkor a pontosság kedvéért: Dunning-KrUger effektus."

És ha már te oktatsz ki és nézel hülyének, akkor a pontosság kedvéért: Dunning-Kruger effektus.

nem megy ez neked.:)

H_A 2013.02.13. 18:29:32

@rabelais: Még nem járt le a munkaidőd?:)
Amúgy a nagy Iq-val rendelkezők kedvéért (bár sok időt pazaroltam rád így is) az, hogy a te kis korlátok közé zárt, csak a szavak szoros értelmét ismerő, összefüggéseket nem kereső elméd mit ért meg a valóságból, ami nem egysíkú, bármennyire is kényelmesebb volna neked, az egy dolog. a hoffmann rózsa féle fölényeskedésed másik dolog. lehet azt olvasni, amit bevesz a gyomor. valamiért mégis itt tipródsz. vajon miért?:)

H_A 2013.02.13. 18:31:53

@rabelais: funkcionálisan olvasni nem tudó haver:) az U betűt kiemeltem, mert elírtad. Krüger az más volt. ugyebár:P dehát, még a kioktatásod is hagy bőven kívánnivalót maga után:) így jár az ember, ha humorérzéke sincs:)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 18:35:44

Szóval összefoglalva. Egy jó adag hurránaivizmussal bezizegtél Ratzinger lemondásától, és kicsit sok olyat láttál bele, ami nincs benne, és azon nem gondolkodtál el, hogy Ratzinger lemondásában semennyi önkritika nincs, hanem csak kb ugyanolyan politikai folyamatok, mint amelyek Hoffmann Rózsi lefokozásában vannak. Ilyen szempontból Ratzinger esetében kurvára semmi nemes, példaértékű, követendő nincs, kurvára nincs értelme a két esetet összehasonlítani, mert semmiféle tanulságos különbség nincs a kettő között.

Sok olyan különbség viszont van, ami tanulságot nem jelent, viszont miatt az embernek óhatatlanul az a reakciója, hogy hogy a fenébe basztad ezt a csizmát az asztalra.

Egy tanulságos közös vonás van: mindkét személyben olyan hülye embert láthatunk, akit az a kibaszott, kurva keresztény vallás tett "naggyá". Na erről viszont nem írtál.

H_A 2013.02.13. 18:41:07

@rabelais: Ne fáraszd magad. Elbeszélünk egymás mellett. Mert ez a dolgod neked. Jól csináltad. Csak legalább a cinizmust értenéd...:) Namindegy. Jó, hogy van sok papírod. Hagyd a franba a vallást, meg a politikát. Az, hogy mindenkit lehülyézel, nem jelenti, hogy neked van igazad. Sőt.:)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 18:41:28

@autognomia:

"a szavak szoros értelmét ismerő, összefüggéseket nem kereső elméd mit ért meg a valóságból,"

igen-igen, tudjuk, meg Mária szűzen szülte Jézust, és a Szentháromság egy személy, de három skizofrénia, meg hasonló. én földhözragadt ember eztet nem érthetem, de te meglátod a sorok közt a valóságot.:)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 18:44:21

@autognomia:

"Csak legalább a cinizmust értenéd...:)"

a magad nézetéd ironizáltad ki, haver.

"Az, hogy mindenkit lehülyézel, nem jelenti, hogy neked van igazad. Sőt.:)"

neked eddig annyi "érved" volt, hogy te látsz kis, lila angyalokat a sorok között. :)

H_A 2013.02.13. 18:48:05

@rabelais: így van. akkor mehetsz inni egy sört, és lazíthatsz is. csupa görcs vagy és sok kis frusztráció, és nem értem, hogy miért. és szerintem te se, de nem baj. mára már oly sok okosságot írtál, hogy egy élmény volt:)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 18:52:34

Hoffmann Rózsa ezt mondta:

"egy ember ekkora terheket már nem győz, ráadásul a felsőoktatás körül fellángolt viták is óriási energiát emésztenek fel minden részről"

Ratzinger meg ezt: "előrehaladott koromnak köszönhetően - erőm már nem alkalmas a péteri szolgálat megfelelő betöltésére."

mindkét keresztény véglény ugyanúgy arra hivatkozik, hogy nem bírja a terhet. mivel Rózsi nem ölyan öreg, csak kicsit bukott lejjebb.

A hasonlóság a kísérteties, nem a példaértékű különbség. Ha észre vetted volna, hülyegyerek.

H_A 2013.02.13. 19:10:16

@rabelais: sajnos mennem kell, pedig szívesen játszadoznék itt a homokozóban még veled, hogy érezd a törődést. nem hülyegyerekezlek le, mert a te szintedre kár volna süllyedni, inkább téged idézlek:
"nem lehet minden hülyére személyre szabni a szöveget"
nekem sem sikerült rád szabni. minden jót!

pocaklakó minimanó 2013.02.13. 20:23:36

Hű, látom, hogy feléledt a tetszhalálból a blog.

Kedves bloggazda!

Megvárom, míg ismét punnyadás lesz és akkor írom be azt a replikát, amit most kívántam volna. Nem, nem kell megköszönnöd, szívesen teszem. :)

Üdv!

-plmm-

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.13. 20:32:31

neked arra a 39 hülyére sikerült szabni, aki like-olt. Azért az index főoldalon ez kb annyit jelent, hogy hígfos az írásod. Ennyi hülye mindig van az indexen.

Arra a 39 hülyére, aki elhiszi, hogy ratzinger szent, amiért lemondott.

egyébként hoffmann rózsa is bocsánatot kért az oktatáspolitikájáért, a KDNP összes bűnéért, holocaustért és a gyerekkorában bezabált lekvárért a spájzban. a sorok között kért bocsánatot, csak tudni kell meglátni. ezt bárki megmondhassa, aki legalább annyira be van füvezve, mint te.:)

az intelligenciámat tekintve már elég világosan megmondtam, hogy nem te vagy a vonatkoztatási pont, légypiszok vagy a térképemen.

H_A 2013.02.13. 20:47:01

@rabelais: Látom, nem nyughat a kisemberi kicsinyességed. Tipródsz, vergődsz. fölösleges. és ne magyarázz bele, még hányszor kérjelek?_:) igaz, mindig elfelejtem, hogy nem tudod értelmezni a szavak tágabb összefüggéseit:)

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 10:45:38

No, csak beindult a punnyadás, úgyhogy nemsokára jön a korábban ígért replika.

Nagyon szívesen! :)
süti beállítások módosítása