Zászlóháborúba csomagolt diplomáciai botrány

H_A Címkék: botrány külügy diplomácia Németh Zsolt Magyarország Románia székely zászló2013.02.07. 13:54

A magyar-román, román-magyar államközi kapcsolatok soha nem arról voltak híresek, hogy a kölcsönös szimpátia és megértés diplomáciai értelemben vett empátiája lengte volna be a Budapest-Bukarest tengelyt. Most sincs ez másként: a kétoldali, egymásra reagáló beszólások, visszaszólások alakítják a kétoldalú kapcsolatokat. A balhé valószínűleg ezúttal is úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött.

szekely.jpgTény, hogy a székely zászló esete a kétharmados balliberális oldal kormányra kerülésével puskaporos hangulatot teremt már egy ideje Romániában. A magyar kormány kijelentéseivel, és azok nélkül is. Egészen pontosan azóta, mióta Codrin Munteanu, Kovászna megye – időközben oldalra és fölfele buktatott – kormánymegbízottja lankadatlan szabadságharcot folytat a székely nemzeti szimbólumok ellen. Neki köszönhető, hogy a székely zászló használata jogi vita tárgyát képezi az önkormányzatok és a prefektusi hivatalok között.  

Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára – a székely zászló Budafok-Tétény polgármesteri hivatalára való kitűzése apropóján – február 5-én beszólt Romániának: szüntesse be a „szimbolikus agressziót” az erdélyi magyar közösség ellen.

Válaszként Victor Ponta román miniszterelnök világossá tette: Románia nem tűr el senkitől leckéket, hogyan alkalmazza a törvényeit, majd hozzátette, csak azért nem nevezi szemtelenkedésnek a magyar államtitkár kijelentését, mert ragaszkodik a diplomáciai nyelvezethez. (Ismerősnek tűnhet a reflex.) A román külügy a maga rendje s módja szerint reagált a „sajnálatos beavatkozásokra", amelyek megsértik a román alkotmányos és törvényes kereteket, és be is kérették Füzes Oszkárt, Magyarország nagykövetét egy megreckumozás erejéig.

Az adok-kapok hevében a magyar külügy visszaszólt:  kiáll a székely zászló mellett, hiszen e szimbólum használatának támogatása összhangban áll a korábbi gyakorlattal, valamint a romániai és az európai uniós jogszabályokkal is. Miután a szerdai nap folyamán Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet és a román külügyminiszter a véres szájú román hírtelevíziók útján „üzengetett egymásnak, Titus Corlăţean kilátásba helyezte a bukaresti magyar nagykövet kiutasítását, „ha nem tér vissza a mandátuma keretei közé”.

Martonyi János védelmébe vette Füzest, a székelyzászló ügyéről azt mondta: Magyarország partner a helyzet rendezésében. Kétségtelen, hogy jelenleg ebben Románia tud lépni, a zászlókitűzés miatti eljárásokat abba kellene hagynia. Németh Zsolt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is ezt az álláspontot erősítette meg, azt nyilatkozva, hogy Magyarország diplomáciai lépéseket tesz székelyzászló-ügyben, a magyar kormány párbeszéd útján keresi a megoldást a helyzetre.

Tökéletesen egyetértek: eddig is a párbeszéd útját kellett volna keresni, hiszen Budapestről, a budafoki önkormányzat épületének árnyékából nem túl célravezető beszólni egy köztudottan barátságtalan, a kétharmad bódulatából felébredni képtelen román kormánynak.

Arra intenék viszont mindenkit, ez esetben ne ragadtassa magát arra, hogy kizárólag Németh Zsolt kiállásának tulajdonsítsa az interetnikus feszültségek hordójának tegnapi felrobbanását. Lássuk be: nem arról volt híres egyetlen balra húzó szocialista kormányzás sem, hogy a túlcsorduló szeretet oldaláról közelített volna az erdélyi magyarsághoz, különös tekintettel a tabu-téma kategóriáját súroló székelyföldi autonómia gondolatához. Persze Magyarország számtalan pártoskodó beavatkozása a romániai magyar közösséget érintő kérdésekbe (a tavalyi választási év kampányaiba) azt eredményezi, hogy nagyon sokan, egyáltalán nem megalazpozatlan fenntartásokkal közeledjenek a Fidesz gondoskodó, aggodalmaskodó üzengetéseihez. Azzal együtt természetesen, hogy a székely zászló magyarországi kitűzésének egetverő gesztusánál, és szenzációs diplomáciai csavarjánál bizonyára léteznek sokkal kevésbé látványos, ám jóval pragmatikusabb lépések. Kevesebb közük van a porhintéshez és a mellveregetéshez, ez igaz.

Én úgy látom, kísértetiesen hasonlít ez a fajta román hatalomgyakorlás és erőfitogtatás a Fidesz kormány szabadságharcához, amely nem tűri (sem a belső, sem a külső) kritikát, és mindent megtesz a valós problémák elkendőzése érdekében. Valóban érthetetlen, miért könnyebb a szélsőséges nacionalisták uszítása révén feszültté váló társadalmi légkörben kormányozni. Értem, csak fel nem foghatom. Akárcsak Magyarországon a szalonzsidózás és cigányozás, Romániában a székely-magyar kérdés kollektív félelmekre apelláló hangoztatása szolgáltatja azt a kényelmes felületet, amely lehetővé teszi, hogy ne azokról a kérdésekről kelljen beszélni, amelyek a többség számára - annak mindennapi egzisztenciáját tekintve - a legfontosabbak.

Miközben a román parlament ezekben a napokban-órákban tágyalja és hagyja jóvá a 2013. évi állami költségvetést, a szenzációra és gyűlölködésre szakosodott hírtelevíziók a román nemzetállam apokalipszisát vizionálják. És teszik ezt tudatosan, az aktuális hatalom erre vonatkozó igényét kielégítve. (Ismerősnek tűnhet a reflex.)

A székely zászló és magyar veszély köbre emelt és kiszínezett rablómeséje, és a bűnbakképzés elmélete (ti. hogy már megint a magyarok miatt van minden, már megint a magyarok a hibásak) elkeni az ürüléket. Nem kell arról beszélni, hogy a sikertelen IMF tárgyalások milyen következményekkel járnak, hogy az egészségügyi ellátásra fordított összegek hogyan válnak röhejessé az ortodox anyaszentegyházba tolt csillagászati támogatások mellett, hogy miért kell adókat és illetékeket emelni, a gázáremelés és infláció pedig milyen viszonyban áll a nyugdíjak reálértékének csökkenésével.

Nem tudom mennyire ismer magára a Fidesz kormány a fenti leírás alapján. Viszont úgy látom, óriási – akár történelminek is nevezhető - lehetőség kínálkozik a magyar diplomáciának arra, hogy végre bebizonyítsa: a szabadságharcos arroganciára nem szabadságharcos arroganciával képes válaszolni.  Itt a ragyogó lehetőség, hogy az anyaország mitikus erejét a mindennapi, közéleti-diplomáciai valóság szintjén bizonyítsa. Nem mellesleg Némethéknek remek alkalom kínálkozna arra is, hogy a Jobbik vitorlájából kifogják a szelet, ha már az MSZP - szemfényvesztő bocsánatkérése dacára - mindenféle nemzetpolitikai fát elvágott maga alatt.

Persze ez csak abban az esetben fog menni, ha nem megint egy tudatos, ám tulajdonképpen végig nem gondolt provokációról van szó, amely rendeltetésének megfelelően, a Fidesz kormány „sikertörténeteiről” próbálja elterelni a magyarországi magyarok figyelmét. Nincsenek illúzióim a román fél jóindulatával kapcsolatban, de elvárhatónak érzem, hogy Némethék akciózása ne egy újabb front megnyitása legyen, ahonnan majd mentegetőzések közepette ki lehet hátrálni.

Evidens, hogy Európában számos példát találunk a nemzetiségi alapú autonómia és önrendelkezés létezésére, a románok is pontosan tudják, hogy a dél-tiroli osztrákok, katalánok, flamandok, vallonok szabadon használhatják nemzeti szimbólumaikat. A nemzetállami görcsök és félelmek azonban változatlanul élnek a mindenkori román diplomácia fejében, ezért nagyon halkan megjegyezném: zsigerből, asztalt csapkodva, újabb és újabb zászlókat kitűzve, kivont karddal nem lehet náluk eredményt elérni.zaszlo.jpg

Senkit nem zavar, hogy Méhkeréken a községházára ki van téve a román zászló. Ez egy jó példa, lehet vele érvelni!

Engem ugyan nem zavar, ha Budafokon vagy Erzsébetváros polgármesteri hivatalán büszkén lengedez a székely zászló, de félek, hogy ettől a román kedélyek nem fognak lecsillapodni és a zászlóháború okozta interetnikus feszültségek sem hagynak alább. Sőt, azt is megkockáztatom, hogy lesznek bőven olyan magyarországi magyarok is, akik értetlenül állnak a dolog előtt. Asztalhoz ülni, és tárgyalni kell, a hangnem mikéntje pedig egyáltalán nem mellékes. Mindenféle modellértékű önrendelkezési példa létezése ellenére, Európa aligha fog igazságot tenni ebben az ügyben. Szóval, okosan, feleim, okosan!

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr855067523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.08. 12:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Ábel, rengeteg, homály 2013.02.08. 11:53:18

Nincs könnyű dolga az embernek, ha megpróbál valamelyest is tisztán látni a napok óta dagadozó székely zászló-ügyben, hiszen indulatok feszülnek egymásnak, nem érvek. Komoly elemző munkát igényel, ha rá próbálunk jönni: voltaképpen miről is folyik a vi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2013.02.07. 22:01:27

Orvbánnak nem mindegy , hogy bemegy a nyitott ajtón,...mert bemehet, vagy berúgja azt és arra felfigyel minden szomszéd.
Ez az eset is azt bizonyítja , hogy tárgyalva , tényekre hivatkozva érvelve nem ér annyit a székely zászló kitűzése Orvbánnak , mint erőszakkal "majdénmegmutatom " mentalitással !
Kell a etetés a Jobbiknak...

kennyking 2013.02.07. 22:05:48

Ne sértsük meg a szomszédaink érzékenységét.Ez fontos !Ezután fogadjunk el mindent, amit a szomszédaink javasolnak.Ez is fontos !És akkor béke lesz, meg szeretet ! ( Autonómia nem.De amúgy is , ez az autonómia dolog már olyan lefutott, nem trendi, hiszen egyesül Európa, eltünnek a határok és mindenki boldog európai polgár lesz !Van olyan európai uniós ország, ahol büntetik az anyanyelvet.Ők is boldog európai polgárok.Aztán van olyan, hogy fontos a csirkék jóléte , de közben családokat tesznek az utcára.Ők is boldog európai polgárok...vagy lehet, hogy ők nem.)

Ez egy nicknév 2013.02.07. 22:15:46

"Nincsenek illúzióim a román fél jóindulatával kapcsolatban, de elvárhatónak érzem, hogy Némethék akciózása ne egy újabb front megnyitása legyen, ahonnan majd mentegetőzések közepette ki lehet hátrálni."

Milyen akciózásuk te fasz? Teljesen normális dolog, hogy egy történelmi régió kirakja a saját zászlóit. Sőt az autonómia is indokolt lenne történelmi és etnikai alapon egyaránt.

safranek 2013.02.07. 22:20:16

Nálunk ki lehetne rakni szerb, horváth, román, szlovák, görög, sváb stb zászlót?

hld 2013.02.07. 22:25:18

Nem lesz itt semmi több egy kis adok-kapoknál. Voltak ennél durvább dolgok helyzetek is a múltban. Majd lejár a márciusi magyarkodás, a magya-román meccs, jönnek a román adóemelések, és hamar el lesz felejtve a zászlóügy.

Az hogy törvényesen kereteken belül is lehet magyarkodni Székelyföldön, úgy látszik már senkit nem érdekel.

lato88 2013.02.07. 22:35:36

Kár, hogy csak a kampány része az egész cirkusz.
Az autonómia elemi igény, és jó volna végre megoldani.
90+ év szisztematikus szopatás után ez a minimum, amit a román államnak szavatolnia kéne a magyaroknak, és ezért ki is kéne állnia minden magyar politikusnak, pártállástól függetlenül. A jobboldalnak nemzeti, a baloldalnak a sokszor hangoztatott (de csak két kisebbségre értett) emberi jogi alapon.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.02.07. 22:37:30

A magyarság jelenkori tragédiája, hogy a magyar állam jelenlegi határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival. A Trianoni tragédia beleivódott a vérünkbe, génjeinkbe. Kimondhatatlan erővel éljük tovább a nemzet veszteségét, a sorsát, a megcsonkítás fájdalmát. A magyargyűlölő balliberális gyűlöletmágusok folyton azt hangoztatják, hogy a magyar egy sérült lelkű, beteges, befelé forduló, múltba révedő nép. Ebben tökéletesen igazuk van. Csak azt nem teszik hozzá, hogy az általuk támogatott világrend tett minket beteggé, testi-lelki nyomorékká. És hurcolni is a múltat mindaddig, amíg el nem jön a megkövetés ideje.

Ami a konkrét ügyet illeti.

Fel kell hagyni végre a „nemzetközi elvárásoknak megfelelni akarás” önfeladó politikájával, helyette a teljes magyar nemzet érdekeit képviselő, határozott, saját vízióval rendelkező nemzetpolitikát kell gyakorolni. Le kell szarni a „szomszédok érzékenyégét”!

Abban egyébként egyetértek a magyargyűlölő balliberális disznókkal, hogy az elszakított nemzetrészek iránti felelősségvállalás csak addig terjedhet, amíg az nem sérti a nemzetközi jogot és az adott ország törvényeit. De ez kizárólag abban az esetben érvényes, ha ott sem sértik meg a nemzetközi és kisebbségi jogokat. Nem szabad törvényt sérteni, nem szabad átlépni nemzetközi diplomácia írott és íratlan szabályait, de a a törvényesség keretein belül el kell menni a falig. A EU más népek esetében messzemenően támogatja az őshonos nemzeti kisebbségek autonómiatörekvéseit. Véleményem szerint Kárpát-medencei magyar közösségeknek mielőbb meg kell kapniuk azokat a jogokat, melyeket a dél-tiroli és a belgiumi németek élveznek: a teljes körű autonómiát. De ezt csak akkor érhetjük el, ha 2014-ben is a Fideszre és Orbán Viktorra szavazunk.

Hajrá, Magyarország! Hajrá, Székelyföld! Hajrá, Fidesz!

2013.02.07. 22:39:15

Hülye románok, mit utánoznak minket?!

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2013.02.07. 22:46:47

Az a szaros trianoni diktátum kimondja, hogy az utódállamoknak biztosítania kell autonómiát..... Nos, nincs betartva. Semmi sincs. Már rég nem léteznek azok az országok, de mi papucs módon élünk, alázkodva, penészes kenyérvégeket köszöngetve. Semmi agresszívre nem gondolok, de amikor volt esély 20 év alatt rendezni mind a felvidéki, vajdasági mind az erdélyi magyarság helyzetét, az általunk megválasztottak szartak rá. Beengedtük románokat az eu-ba minden követelés nélkül. Gratula..... Szarházi kormányaink vannak, voltak. Egy szavuk sem igaz.
Lehet rosszul emlékszem, de mikor a csehszlovákia nevű hibrid megszünt, nyugodtam vehettük volna vissza csak a magyar többségű területeket. Engedéllyel, hivatalosan.
A ruszkik kárpátalját a tartozásukért cserébe átadták volna. /személyes info//
A nato minket kért fel elsőnek, hogy a délszláv háborúban mi biztosítsuk a vajdasági területeket, mert nekünk van ehhez több jogunk, lemondtunk róla.
A román példát meg említettem.
Egy ilyen megalkuvó népet senki sem kedvel. Tekintélyünk semmi. A brüsszeli kettős mércétől senki se várjon megoldást.

Megfigyelo 2013.02.07. 22:50:12

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Orbán bizonyosan csak a magyar-román viszony további rontására képes -- és hajlandó --, az erdélyi magyarok autonómiájára viszont remény sincsen egy előzetes nagy "történelmi" magyar-román kibékülés nélkül. Ehhez Orbántól és a hasonszőrűektől egyszer s mindenkorra meg kell szabadulni, és Magyarországnak *kézzelfoghatóan és meggyőzően* bizonyítania kell, hogy nem kívánja a határok megváltoztatását. Másképp kifejezve: az erdélyi magyarság sorsa nagymértékben a román többségtől függ, viszont az erdélyi magyarság nem számíthat a román többség jóindulatára mindaddig, amíg az -- okkal, ok nélkül -- úgy érzi, hogy a magyarok (akár az anyaországbeliek, akár az erdályiek) fenyegetik az ország területi integritását.

Muzsikok közt 2013.02.07. 22:51:58

Sok faxni nem kell, román ingázók és kamionosok menjenek körbe a gecibe amerre akarnak.

Megfigyelo 2013.02.07. 22:52:33

Más: a most sokat emlegetett "székely zászló" egyáltalán nem egy autentikus területi jelkép: a Wikipedia szerint első változatát csiki kommunisták találták ki 1968-ban.

Muzsikok közt 2013.02.07. 22:53:17

@Megfigyelo: Magyarországnak *kézzelfoghatóan és meggyőzően* bizonyítania kell, hogy nem kívánja a határok megváltoztatását.

- hogy mi? Ezt hogy kéne?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2013.02.07. 22:58:39

@Megfigyelo: Te tényleg wikipédián nevelkedsz? /költői kérdés/
....no comment......

Netuddki. 2013.02.07. 22:59:12

"Lássuk be: nem arról volt híres egyetlen balra húzó szocialista kormányzás sem, hogy a túlcsorduló szeretet oldaláról közelített volna az erdélyi magyarsághoz, különös tekintettel a tabu-téma kategóriáját súroló székelyföldi autonómia gondolatához."

Mivaaan? Az, hogy az orbánék mindenáron bele akarnak szólni románia belügyeibe a maszop pedig nem akart, mindebből levonni ezt a messzemenő következtetést. Hülye-e vagy? Vagy ez már a 2014-es kampány része? Fidesz jó, maszop nemjó? Barmok!

Megfigyelo 2013.02.07. 23:00:37

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: Ebből körülbelül egy szó sem igaz: A trianoni béke egyéni kisebbségi jogokat garantált, de nem autonómiát, és a II. világháborút lezáró párizsi békék óta már amúgy sincs érvényben. A Vajdaságba Antallék akartak önkényesen bevonulni (ezért szállítottak a nemzetközi jogot felrúgva fegyvert a horvát "szeparatistáknak") de az amerikaiak rájuk szóltak, hogy szó sem lehet róla; erre elkezdtek kiabálni, hogy "eszükbe se jutott". Csehszlovákia vagy a Szovjetúnió felbomlása nem teremtett jogalapot a határok megváltoztatására, stb....

Netuddki. 2013.02.07. 23:01:09

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: "A magyarság jelenkori tragédiája, hogy a magyar állam jelenlegi határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival."

Hát te se vagy normális, de ezt már megszokhattuk...

Megfigyelo 2013.02.07. 23:04:16

@Zuckerbrot: Megfelelő diplomáciával, szerződésekkel, minden félreérthető megnyilvánulás skrupulózus mellőzésével, minden irredenta propaganda szigorú tiltásával és büntetésével -- amit amúgy is előír Magyarországnak a Párizsi Béke...

Megfigyelo 2013.02.07. 23:05:49

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:
A Wikipedián kívül *semmilyen forrás* nem ismeri a "székely zászló" fogalmát, úgyhogy kénytelen voltam arra hagyatkozni.

Megfigyelo 2013.02.07. 23:11:10

@Mojzes Pál: Az tévedés. 1968 óta Csehszlovákia két köztársaság úniója volt.

2013.02.07. 23:11:41

a zászlózásnál jobban érdekel, hogy ha esetleg megkapják az autonómiát, mihez kezdenek, van e valamilyen gyakorlati elképzelésük? a szomszédaikat nem tudják lecserélni sem megváltoztatni. Nagyon fájdalmas tudomásul venni, hogy Magyarország sem tud mit kezdeni a szabadságával,függetlenségével.

Muzsikok közt 2013.02.07. 23:18:44

@Megfigyelo: Ahogy a szocik csinálták? Az nagyon eredményes volt.

stim 2013.02.07. 23:21:22

persze, hogy balhéznak. Azért balhéznak mert máshoz nincs joguk. Európában demokrácia meg emberi jogok vannak amit be kell tartani és tiszteletben kell tartani. És ezek a jogok járnak mindenkinek. Aki belépett az Únióba arra vonatkozik. Ez a törvény. Nem baj ha hozzászoknak az autonómia gondolatához. Beszéljünk róla minél többet, legyen ez a természetes. Erre való a szólásszabadság. Az akarat szóbeli megnyilvánulása. Fogadják el.

womBATMAN 2013.02.07. 23:30:03

Azért szerintem furcsa, hogy a nagypapiék végigharcolták a kárpátokban a 2. világháborút és a hét testvérből csak kettő maradt életben. Nagypapi nem szerette a székely himnuszt, mert az trianon utáni képződmény (trianon után lett a családunk nemesi családból kóbor székely) és nem értette a székely zászlót sem, mert a székelyek harci színei mindíg is a fekete és a vörös voltak... Székely nemzetiségűnek vallom magam(Gyergyószék), de megalázónak tartom, hogy ilyen pitiáner hülyeségekkel gyalázzák meg azoknak az emlékét, akik többet tettek ezért a nyamvadt országért, mint bármelyik politikus az elmúlt 100 évben.

lesek 2013.02.07. 23:39:54

A most használatos két székely jelkép, a zászló és a címer, a történeti alaposságot nélkülöző demagóg szemléleten, és hamis elemeken alapul.
A címerbe egy soha nem volt oda nem való elemet helyeztek nemrégen. A zászló meg nem történelmi hagyományokra épülő, hanem kreált jelkép, nem igazolható hamis ideológiával.
A magyarok és románok is a levegőt csapkodják jó nagy husángokkal, jóformán azt sem tudják miről van szó.

bigthereal 2013.02.07. 23:51:17

@lesek: fő, hogy te tudod...

szar románia!

OminózusZsé 2013.02.07. 23:57:49

@kovi1970: Mielőtt barmozol fiam, olvasgass kicsit...például a blog korábbi bejegyzéseit...

OminózusZsé 2013.02.08. 00:00:08

@Ez egy nicknév: Indokolt? Mely mérce szerint? Román jogok szerint? Magyar jogszabályok indokolják? A nemzetközi jog? Vagy a te igazságérzeted? Ja, kérem, az más..:)

bigthereal 2013.02.08. 00:03:08

@OminózusZsé: megkérdezte valaki a székelyeket, hogy akarnak-e romániában élni? volt választási lehetőségük?
mi van a wilsoni pontokkal? mi van a békediktátumban foglalt román vállalással?

már szabad préda a Székelyföld, mert a románoknak adta pár idióta?

lesek 2013.02.08. 00:04:03

@bigthereal: viszont lesújtó hogy te(ti) nem tudod (tudjátok). Hőbörögni is csak értelmesen érdemes.

OminózusZsé 2013.02.08. 00:06:51

@bigthereal: Vajon a székelyek keltik ezt a feszültséget? Szerintem pont nem...

bigthereal 2013.02.08. 00:12:09

@OminózusZsé: vajon miért zavarja a románokat a székely zászló? mert tudják hogy semmi joguk nincs arra a földre és 93 éve rettegnek, hogy elveszítik.

minden cselekedetüket ez motiválja, ezért hazudnak, ezért az erőszakos asszimiláció, ezért a magyargyűlölet.

undorító, és helyes, hogy a fidesz nem hagyja annyiban.

a leghelyesebb lenne európai fórumok elé vinni. az egész ügyet.

OminózusZsé 2013.02.08. 00:12:15

@bigthereal: és vajon kinek az életét fogja megkeseríteni ez a hajcihő? Kik azok, akik -többek közt- emiatt egyre messzebb kerülnek, nem csak az autonómiától, de a kultúrális autonómiától is?

bigthereal 2013.02.08. 00:13:00

@lesek: te is tudod, hogy nem a zászló autentikus voltáról van szó, hanem az autonómiáról.

vagy nem tudod? akkor olvass még egy kicsit

bigthereal 2013.02.08. 00:19:35

@OminózusZsé: és ha befogjuk a pofánkat mint az elmúlt 68 évben, attól mi lesz jobb?

mit ért el grósz meg horn a nagy barátkozással? medgyessy a koccintással? kiröhögték őket.

a románok olyanok, mint a cigányok, csak az erőből értenek.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.08. 00:23:20

Utálom már ezt az arcoskodást, magyarkodást, szarkeverést. Miért kell nekünk mindig beugatni a szomszédok dolgaiba?
Van itthon baj elég, azokat kéne megoldani.
Nagyon sok milliárd vándorol a kintiek zsebébe, cserébe szépen menetelnek a szégyenmenetben.

OminózusZsé 2013.02.08. 00:24:45

@bigthereal: Meddő vita, veled befejeztem. Remélem, Székelyföld egyszer autonóm lesz. És lesz is annyi józan eszük, hogy függetlenek is maradnak.

lesek 2013.02.08. 00:32:43

@bigthereal: Persze hogy az autonómiáról (is) szó van, de mivel közvetlenül a székely szimbólumok körül folyik a vita, szót kell ejteni ezekről.
Mit szólnál ha az itteni magyarok a nemzeti zászló (piros-fehér-zöld) helyett egy lila lobogóval - közepén egy András-kereszttel - ünnepelgetnének, illetve tűzködnék ki mindenhova. Vagy ha egy regényt kerékcsavarlazító kulccsal kéne megírnod?

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.08. 00:35:29

Ez sokkal bonyolultabb téma, mint zászlóháború!

Sajnos az egész Kárpát-medence nagyon problémás...

Az ok egyszerű, a második vh után megalakult az ENSZ és az a nemzetközi jog 77 paragrafusa szerint ellenséges országok területeit gyámság alá lehet helyezni...

Csak a probléma az, hogy amint csatlakozik egy ország hozzá, úgy már nem ellenséges és a 78-as paragrafus lép érvényben, ami a területi integritásokat testvéri alapon kell rendezni! Vagyis azé a föld aki ott lakik nagyobb arányban!

Ráadásul Trianon óta... jelentősen csökkent a magyar népesség lélekszáma az elcsatolt területeken, ami emberiség ellenes bűncselekmény... és súlyos szankciókat vonna maga után....

Ehhez viszont el kellene ismernie a Biztonsági Tanácsnak a felelősségét... ami igen kényes probléma... ha meg nem ismerik el, az meg még nagyobb baj, mert maga a Biztonsági Tanács jogkövető magatartása kérdőjeleződik meg, vagyis... értelmetlen a létük...

Szóval... ez egy puskaporos hordó... ami akár az ENSZ vagy a NATO felbomlásához is vezethet!

purplehaze 2013.02.08. 00:41:36

Nem akarok senkit bántani, de nem lett egy picit divatjelenség a székelyezés? A székelyhimnusz éneklése, most a zászlómánia, volt a Wass Albert kultusz. Nincs szándékom megsérteni senkit de jó néhány ember divatot csinál Erdélyből!

bigthereal 2013.02.08. 00:54:13

@purplehaze: találó a nicked, jól jelzi, ami a fejedben van...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.08. 00:55:20

Védhetetlen, nem európai pozíciót foglaltak el az oláhok. Orbán személyesen fog kiosztani Ponta elvtársnak két kokit, három sallert és négy pofont Európa nevében, ha így folytatják.

Nem szokás a nemzeti kisebbségek jelképeit betiltani sehol Európában, és ezt a hazai kommunista elvtársaknak kellene a legjobban tudniuk.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.08. 01:00:38

Elvárom az itthoni kommunistáktól, hogy nemzetközi kapcsolatrendszerüket megmozgatva indítsanak egész pályás letámadást a rasszista, antimagyarista oláh kormány ellen. Remélem, nem kell kifejtenem, hogy miről beszélek.

windex 2013.02.08. 01:08:10

@purplehaze: még akár ez is igaz lehet. de tulajdonképpen mindegy, hogy divat-e, vagy nem, mert azoknak, akik ezen országhatárok között laktak az utóbbi 60 évben - különösen a cocilizmus alatt - erősen elsorvasztották a nemzeti öntudatát (érthető módon, persze, az nem lett volna ínyére sztálin bácsinak, meg aki vele bandázott :-), ami, lássuk be, nem jó dolog, jobb viszont ha van úgy emberi, mint nemzeti öntudat. aki erre felhorgadna, annak felhívnáma figyelmét, hogy amikor a görög, olasz, francia, spanyol nemzetek öntudatával találkozott, az nem volt számára probléma. vagyis a magyarnak se baj, ha van olyanja, ami másnak is van, és senkinek nincs azzal baja

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.08. 01:12:45

Az oláh tolvajok azt teszik, ami várható volt tőlük.

A magyar kormány a dolgát végzi.

A magyarországi bolsik viszont feltűnően visszafogottak ahhoz képest, mintha mondjuk a zsidók, a cigányok vagy a buzeránsok zászlaját tiltották volna le államilag valahol, bárhol a világban.

Hogy lehet ez? Ők nem magyarok?

Ez egy nicknév 2013.02.08. 01:16:58

@OminózusZsé: A nemzetközi jog egyik alapelve a népek önrendelkezési joga. De mivel te valószínűleg egy fasz vagy ezért úgyis kitalálsz valami baromságot, hogy ez most miért nem érvényes stb. stb. szóval hagyjuk.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.08. 01:17:51

Azt hallom, az MSZP újabban nagy barátja a székelységnek, a székelyföldi magyar népnek. Nekik nincs most mondanivalójuk?

Mit mond a libás, a kendermagos és a rendőrnyugger "mozgalma"?

Mit mond a Böszman?

(Hát a 3 milliárd forintos Tom Lantos Intézet?)

A felsoroltak az elmúlt években semmi mást nem csináltak, mint a magyarokat sértegették, miközben pozíciókról vitatkoztak.

Nem akarnak mondani valamit most?

Ellensúly 2013.02.08. 01:33:48

A magyar nép talán a világ legtoleránsabbja, legtürelmesebbje. Senkit a világon nem zavarnak a román (szlovák stb.) zászlók, helységnévtáblák, feliratok, a román (szlovák stb.) kisebbséghez tartozó emberek. A határokon túl magyargyalázó feliratokat firkálnak falakra; szobrokat, emlékműveket rongálnak meg; helységnévtáblákat festenek le; történelmet hamisítanak az iskolában, a sajtóban, a múzeumokban; politikusok, újságírók, hivatalnokok uszítanak a magyarok ellen; nürnbergi törvényeket idéző diszkriminatív jogszabályokat erősítenek meg; börtönnel fenyegetik azokat is, akik a törvényt betartva kiállnak a magyarságért; mindennapos a tettlegesség az utcai magyar beszédért is – minden szinten folyik a kulturális népirtás, de senkinek eszébe nem jutott, hogy az ETA, az UÇK, az IRA vagy más hasonló szervezetek módszereihez nyúljon. Kár, hogy a nyugati közvélemény csak az erőből és a vérből ért…

skovalsky 2013.02.08. 02:15:06

Gratulálok a szerzőnek a székely-cigány-zsidó párhuzamért. Ostoba f@sz.

felcsutisuttyo 2013.02.08. 04:37:03

Ezt is A Nemzeti szaroknak és Orbán bandájának köszönhetjük... ELKEZDTEK MÉLYMAGYAROZNI SEGGET NYALNI A SZAVAZATOKÉRT..és ez lett belőle.
Én személy szerint szarok a Székelyekre (mert ezzel a zászló buzizással is azt bizonyítják,amit SOKAN hangoztatnak, mondanak a Székelyek:
HOGY ŐK NEM MAGYAROK, HANEM SZÉKELYEK.---
(saját zászlójuk, saját himnuszuk van).
Persze a Fidesz szavazatokhoz kinevezték a Nemzeti szarok a Székelyeket magyaroknak...(és a "szegény székely" boldogan elfogad minden támogatást pénzt..élősködhet a Magyarországiakon, mert az a Rohadék Kormány nem a Magyarországi szegélyekkel törődik, hanem A HATÁRON TÚLIAK SEGÉLY NYALJA EGY kis alamizsna szavazatért" Orbánnak csak a hatalom számít és ezért minden gazemberségre képes!!!

felcsutisuttyo 2013.02.08. 04:39:19

Kormány nem a Magyarországi szegénységgel törődik...hanem a pénzzel és seggnyalással szerzett szavazatokkal, (ezt akartam írni csak elírtam),

felcsutisuttyo 2013.02.08. 04:43:54

Mi a szart ugatunk bele más ország belügyeibe...?????
Már az Örményeket magunkra haragítottunk szintén az "Azeri" seggnyalással.....és a gyilkos elengedésével.
Örülhetünk, hogy az Örmények nem küldtek ide egy szabadnapos terroristát..és megkereste volna a Nemzet Szarjankónkat.
Most a Román min. elnök nem lacafacázik, akármit csacsognak a külügyminiszterek egymás közt...leugatja és leszarja Orbánt!

biobender 2013.02.08. 05:35:05

nem kellene itt europaval es a hanyatlo nyugattal ervelni a szekelyeknek, hiszen mi azsiai nep vagyunk, vagy nem.? Talan a kazahsztani kisebbsegi jogokat kellene kovetelbi az atyafiaknak. vagy meggondolni, hogy a keleti szel tenyleg annyira meno-e?

de persze nem fogjak. Nekik europa kell, nekunk majd megszavazzak kazahsztant. kosz.

M_R 2013.02.08. 05:45:11

Ez is egy kiváló gumicsont Orbanescunak amivel lefoglalja a droidjait, addig sem foglalkoznak az unortodox gazdasági "sikerekkel"...

2013.02.08. 06:42:52

sok hűhó semmiért.... majd lecseng ez is mint idáig minden más

Drago Brutic 2013.02.08. 07:17:13

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: "A ruszkik kárpátalját a tartozásukért cserébe átadták volna. /személyes info//"
Talán személyesen Gorbacsov súgta neked? Ukrajna 91 óta független állam, erre az infódra azért ne vegyél mérget.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.08. 07:24:31

@Negyvenértelmiségi: Ők pénzt kapnak az emberiség ellenes bűncselekmények asszisztálásához...

Javuk megfordult keleti CIA kiképző központokban pl..

Minden jogvédő szerveződéstől rettegnek, mert a bűneik nem évülnek el!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.08. 07:26:14

@Con Storm: A KGB-éseket meg nyíltan fel is vállalják...

A magyar jog szerint meg már az is bűncselekményt követ el, aki csak felveszi egy külföldi kémmel a kapcsolatot...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.08. 07:28:37

@H3l00ka: Nem fog lecsengeni... jogellenes a helyzet... ráadásul genetikailag bebizonyosodott, hogy a szlávok közeli, nagyon közeli testvérnépei vagyunk, és szintúgy a keltáknak és az etruszkoknak, míg a pun származású románok nem...

Igen alaposan megváltozott a helyzet, hiszen még a törökök és a japánok is, kínaiak is a kultúrájuk és népük ősének tekintenek minket!

$pi$ 2013.02.08. 07:37:42

@Con Storm: "bebizonyosodott, hogy a szlávok közeli, nagyon közeli testvérnépei vagyunk"

Hát az lehet, hogy te anyai ágon szláv vagy, de azért ezt ne terjeszd ki az egész országra... :)

Szalahadin 2013.02.08. 07:38:46

@felcsutisuttyo:
"Ezt is A Nemzeti szaroknak és Orbán bandájának köszönhetjük."

Téged sem az eszedért, hanem annak hiánya ellenére tartanak. Szerintem Te egyáltalán nem vagy abban a helyzetben, hogy bárkit kritizálj, örülj neki, hogy Magyarország egy olyan hely, ahol még egy magadfajta is elboldogul. Nagyon kevés olyan ország van, ahol ennyire kevés ésszel egyáltalán a kajára valót meg lehet keresni.

teknoc erno 2013.02.08. 07:42:11

@Ellensúly: "A magyar nép talán a világ legtoleránsabbja, legtürelmesebbje." :DDDDDD Ja és a legokosabb, legszebb, legősibb, itt vannak a legszebb nők és a legnagyobb faszú férfiak, itt kel a nap, itt a föld szívcsakrája, itt született Jézus, sőt Orbán is! Wow! Wow! Biztos ezért olyan jó hely Magyarország :D mert már annyi okos, toleráns ember él benne, hogy magától létrejött az Orbán Viktor nevű istenség, aki egy médium is egyben, csak elgondolja a dolgokat és megvalósulnak!!!! Baszkiii ez nagyon jó, a magyarok kollektive a legtoleránsabb néppp :DDDD

A helyzet az, hogy a magyar oktatásügy defektes, ezért vagy nettó nácikat és szélsőjobbikos agyamenteket "teremt" (Jobbikosok), vagy meg Szanyi Tbor féle mosott agyú komcsikat, akik simán lerománoznak, meg leszlovákoznak minden ott élőt, mert ugye minden ország nemzetállam. Aztán marad az a 20-40% normális, akinek a fele már elvándorolt... :D

Viccesek vagytok.

Ja és autonómiát Székelyfoldnek és Csallóköznek! De ez majd csak akkor lesz, ha nem ilyen surmó, tahó emberek lesznek...

Szalahadin 2013.02.08. 07:45:46

Minden, ami most történik egy 2005-ben elkövetett nemzetellenes bűn következménye. Bűnös mindenki, aki 2005-ben a magyar parlamentben képviselőként feltétel nélkül megszavazta Románia csatlakozását az Európai Unióhoz. Ez a bűn soha el nem évül, mert soha többet nem lesz olyan helyzet, hogy Magyarország igen vagy nem szavazatán olyan dolog múlik, amit az oláhok nagyon-nagyon akarnak. Minden más nép kihasználta volna ezt az alkalmat, mi azért vagyunk vesztesek, mert nem tettük, hanem ehelyett utólag hőzöngünk. Ennyit tudunk, sajnos.

Drago Brutic 2013.02.08. 08:05:54

@$pi$: Nyilván. Az ország nagy része egyenesági szkíta leszármazott, és ősei szerencsére soha nem keveredtek a környező hordákkal (szláv, német, stb)

2013.02.08. 08:06:18

@Megfigyelo: nagy összeborulás akkor lesz amikor elismerjük Romániát nemzetállamnak, és többet egy szóval sem említi senki, hogy esetleg nem kizárólag románok élnek ott. Én azt hiszem paranoiásak, nagyon érzékenyek erre a témára. Félnek a kicsit megadni mert mi lesz ha eltelik pár év és több kéne, netán elveszítenek egy darabot. Pedig azért az elég irreálisnak tűnik tekintve, hogy tömbmagyarság már elég kis területen létezik, jó munkát végeztek az évtizedek alatt a népesség összekeverésében. Ez az a nép aki ezrével, tízezrével telepítette be a nagyobb városokba a moldvaiakat lakást adva nekik, míg az egyetemet végzett magyaroknak Erdélyen kívül adott munkahelyet.
Nem hiszem, hogy ezek a szócsaták sok pozitívumot érhetnek el de nagy román-magyar összeborulás... max Gyurcsány vagy valaki hasonló érhetne el ilyet ha pár fillérért bevállal akármit.
Azt hiszem kezdésnek szükség lenne a történelmeink összehangolására, de ezt egyelőre nem tudom elképzelni. Mint nyertesek le kellene ahhoz pár keserű pirulát nyelniük és erre nincs semmi motivációjuk; az idő nekik dolgozik.

staropramen 2013.02.08. 08:08:04

Úgy látom rengeteg okos ember komentel itt.
Ha ilyen szépen összejöttetek akkor magyaráznátok már el nekem szegény idetévedőnek:
Szerintetek akkor mi legyen autonóm?
Erdély a maga nemzeteivel, vagy Székelyföld,vagy mindkettő?
Már csak azért mert ez a mai magyar közbeszédben és főleg a mostani zászlóhisztiben jócskán keveredik.
Sőt a héten a Duna Tv-ben egy SZNT-s passzivista már Partium autonómiáját vetette fel.

mojszipupi 2013.02.08. 08:09:44

Színház az egész, bár elég szar az előadás. Mindig kell valaki a fidesznek aki valamiért ellenség lehet. Szánalom

Uva 2013.02.08. 08:22:39

ez a székely zászló is hibátlan eleme a "nemzeti" giccstárnak (wass albert, nagymagyarországos cuccok, rovásírás, székely himnusz, stb.), amit a fidesz a saját ideológiai megerősítésére felhasznál és vele másokat halálra idegesít (pl. engem).

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2013.02.08. 08:34:54

Nah, akkor most már mi is nyugodt lélekkel kirakjuk Vörösvárott a német zászlót.

vénkujon 2013.02.08. 08:50:47

biztos sokra fogunk haladni autonómiaügyben-most, hogy két pöffeszkedő seggfej vezeti az érintett nemzeteket.

dr. Bértollnok 2013.02.08. 08:56:33

Miért érzem azt, hogy nálunk is elővettük a "nemzetiségi kártyát", mert nagy a szar és jön a választás?

hazug fidesznyik (törölt) 2013.02.08. 09:21:43

@Negyvenértelmiségi: " Remélem, nem kell kifejtenem, hogy miről beszélek."

Nem kell, ugyanis marhaságokat beszélsz. Paréj.

"Mit mond a Böszman?"

Azt, hogy tehetsz neki egy szivességet, troll.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.02.08. 09:28:45

@Szalahadin: "Bűnös mindenki, aki 2005-ben a magyar parlamentben képviselőként feltétel nélkül megszavazta Románia csatlakozását az Európai Unióhoz."

Hülye vagy. Magyarisztánt is beszavazták az EU-ba, pedig nem sok nemzetet látok Európában, akik nagyon szeretnék a magyarokat, sőt ellenkezőleg...
Európa nem a nemzetek kirekesztéséről szól, nem ártana ha fel tudnád fogni. Az iskolát is azért találták ki, hogy az otthon elhülyített gyerek közösségben tanulhasson.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.08. 09:29:21

azért 2013ben az európai unióban egy ilyen "vita" több, mint szomorú. :S

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 09:30:06

"kivont karddal nem lehet náluk eredményt elérni"

Hidd el: csak így lehet. Ha nem mondod, hogy mit akarsz, az azt jelenti, hogy nem akarsz semmit. Eredményt az ér el, aki küzd érte. Aki nem küzd, az valójában nem is akar semmit, elégedett a meglévő helyzettel.

pöcögtető 2013.02.08. 09:35:13

Szar van a palacsintába vagy valahol valamelyik fidesznyik nagyot sikkaszthatott ,hogy megint primitív nacionalizmussal kell elterelni a sajtó figyelmét.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.02.08. 09:40:48

Nagyon fontos, hogy a valós problémák helyett képzelt ellenségekkel harcoljanak! Így mindig fent lehet tartani a hívők elkötelezettségét...

Vagy ahogy még Rákosiék mondták volt: "Háború nem lesz, de olyan békeharc lesz, hogy kő kövön nem marad!"

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.02.08. 09:41:11

Kérdezem én, hol lát valaki cigány zászlót, romák lakta magyar településeken?

Sőt, hol lát valaki a cigányok lakta romániai magyar városokban ilyet?

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.02.08. 09:44:12

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Aztán hol van nálunk megadva cigányoknak,románoknak és tucatnyi nemzetiségnek autonómia?

blah 2013.02.08. 09:45:47

Az írás nagyon jó. A magyar fidesz találkozik a román fidesszel... tartok tőle ebből semmi jó nem fog kisülni.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 09:50:50

@Uva: "ez a székely zászló is hibátlan eleme a "nemzeti" giccstárnak (wass albert, nagymagyarországos cuccok, rovásírás, székely himnusz, stb.), amit a fidesz a saját ideológiai megerősítésére felhasznál és vele másokat halálra idegesít (pl. engem)."

Ha utálod, ne foglalkozz vele, tedd ki a román vagy a tót zászlót a lakásodra! Egyébként nemrég még Bp is román zászlóval volt fellobogózva ünnepek idején.

Minden társadalmi csoportnak meg van a közös szimbólum rendszere, meg az elvárása, hogy kit kell szeretni, milyen műveket kell olvasni, stb. Legutóbb épp Szörényi Levente írt erről, illetve a vele készült interjúban volt olvasható.
Én pl. nem nézek Alföldi rendezéseket, s nem olvasok Emerich Kerteszt sem, de ettől függetlenül még teleszmötyizhetik az étert a baromságaikkal. Na persze Wass Albertet se olvasok, mert az se érdekel, van más sok valóban értékes szerző az említetteken kívül is.

deruyter 2013.02.08. 09:54:17

Eltekintenék annak részletes taglalásától, hogy most kinek mennyire van/volt igaza (általában nyilván a kisebbségieknek, ez esetben a kinti magyaroknak). Támogatom is Erdélyben a székely zászlókat, de persze azt is megértem, ha ez a románokat zavarja. A lényeg, hogy ez az ügy mindkét oldalon kőkemény belpolitika és szavazatgyűjtés. Gondolom azt azért senki sem gondolja komolyan Romániában sem, hogy Románia fel fog bomlani, ha néhány helyen kikerül a székely zászló. Tehát nem valódi problémáról van szó, hanem indulatokról, amit meg lehet lovagolni. És gondolom itthon sem gondolja senki komolyan, hogy az erdélyi magyaroknak az a legfőbb problémája, hogy van-e a hivatalokon székely zászló vagy nincs. Viszont lehet vele indulatokat kelteni és szavazatokat szerezni.Orbán úr és Ponta úr szépen összekacsint ostoba polgárainak feje fölött és nyugtázhatja, hogy az üggyel mindketten csak jól jártak. Persze a székelyföldi magyarok és a velük élő románok nem, de ez már kit érdekel.

Kiváló Brigád 2013.02.08. 09:55:47

Remélem, hogy a külügy élén majd Szanyi-kapitány lesz, aki románul köszönti a székelyeket és karlendíteéssel az izraelitákat... :)

lackó 2013.02.08. 09:57:40

@Anyád, a szúnyogok!!!: aztán a tucatnyi nemzet közül melyik lépett fel autonómia iránti igényével, illetve a tucatnyi nemzet közül melyikből él 1,2 millió egy területileg jól behatárolható részen belül?

wowerman 2013.02.08. 10:13:01

Románia (és a többi környező ország) már a kisantant óta suttyók velünk, ez nem változott. Le a szőröstalpúakkal - ezek a romá(no)k

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 10:15:04

@staropramen:

Autonóm Erdélynek az égvilágon semmi értelme magyar szempontból, ez olyan mint az autonóm Vajdaság. Magyar szempontból ott van értelme autonómiának, ahol magyar többség él.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 10:17:43

@Ellensúly:

"A magyar nép talán a világ legtoleránsabbja, legtürelmesebbje. Senkit a világon nem zavarnak a román (szlovák stb.) zászlók, helységnévtáblák, feliratok, a román (szlovák stb.) kisebbséghez tartozó emberek."

A magyar népet ez azóta nem zavarja, hogy nincsenek az országban valós kisebbségek. Amikor még voltak, ugyanez nagyonis zavarta a magyar népet. Könnyű akkor toleránsnak lenni, amikor nincs tétje a toleranciának.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 10:18:33

@Con Storm:

"jelentősen csökkent a magyar népesség lélekszáma az elcsatolt területeken, ami emberiség ellenes bűncselekmény"

Ne viccelj!

I_Isti 2013.02.08. 10:36:59

@Con Storm:
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Magyarországon is csökken a magyar népesség lélekszáma, akkor ez is emberiség elleni bűncselekmény?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.02.08. 10:48:18

Lassan már az lesz a kérdés, hogy a határon innen élnek-e még magyarok.

Én_vezettem_? 2013.02.08. 10:50:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A magyar népet ez azóta nem zavarja, hogy nincsenek az országban valós kisebbségek. Amikor még voltak, ugyanez nagyonis zavarta a magyar népet. Könnyű akkor toleránsnak lenni, amikor nincs tétje a toleranciának.

Ez egy nagyon tipikus, és első hallásra jogosnak és kézenfekvőnek túnő gondolat, kicsit más váltopzatban: mi is ugyanaúgy elnyomtuk a kisebbségeinket, akkor most ne ugráljunk, mert mos is csak azért nem nyomjuk el, mert nincsnekek-

Nos ez jól hangzik, de sok probléma van vele:

1.Tegyük fel egy percre hogy igaz, hogy milyen csúnyán bántunk a kisebbségeinkkel: ebből miért következik, hogy természetes, és elviselendő, hogy most velünk így bántak. Igen, minden nép követ el bűnöket, amiért meg kell bűnhődjön, ami ellen fel kell lépni, de ez nem jelenti azt, hogy a másik nép ezután következmények nélkül csinálhatja ugyanazt.Egy durva példa: a zsidóság (saját szentírásaiban dokumentálva) kiirtott sok népet. Ez nem lehet indok arra, hogy őket írtsa valaki (UGYE nem, maxval???? ). Ha engem tegnap megpofoztak a villamoson, az nem jelenti azt, hogy ma én valakit csak úgy szintén megpofozhatok

2. ráadásul a vélt vagy valós kisebbségeink ellen elkövetett hibáinkért, bűneinkért rendesen meg lettünk büntetve: két VH elvesztettünk, területünk 2/3-a, magyar etnikumu állampolgárain jelenetős része odaveszett, hatalmas jóvátételt fizettünk, stb, stb.
Az előző példával élve, mintha a pofont adó hatalmas pénzbírság és börtön után kijönne, de mindennap pofoznák következmények nélkül

3. A fenteiek mellett, a kisebbségek elnyomása (bár ez tabu) közel nem volt olyan nagy, mint állítani szeretik sokan. A: kiegyezés után nemsokkal olyan kisebbségi tv-t alkalmaztak, minden kisebbség saját nyelvén beszélhetett a parlamnetben. MOST 140 évvel később, az EU-tagország (!!!) Szlovákiában nemhogy a parlamentben, az orvosi rendelőben nem lehet magyarul beszélni az orvossal. B: az elcsatolt területeken drasztikusan csökken a magyarság, nagyrészt az erőszakos beolvasztási törekvések miatt. Magyarországon ezzel szemben a kisebbségek aránya nem csökkent, sőt, összességében 50% felett volt. ha valakit tűzzel-vassal írtanak, hogy élhet túl 1000 évet egy "ellenséges" államban, mint a szlovákok, hogy aztán saját államot alapítsanak?? VAlójában a 19. századi nemzetállam eszme megjelenéséig teljesn anakronizmus a mai nemzetiségi ellentéteket és küzdelmeket visszavetítetni, a 19. században pedig el is kezdődött a nemzetiségek identitásának kialakulása, és hamarosan önálló államokat is alapítottak, az átmeneti időben pedig sok lépés történt .Túl későn, túl kevés, OK, de az nagy túlzás, hogy mi húúú hogy elnyomtunk mindenkit, és csak azt kapjuk vissza.
Ja ne felejtsük el, az első román írott könyvek magyarok nyomtatták, a "román abc", írásbeliség magyaroknak köszönhető...

4. bár a fentiek alapján akár az is kimondható, hogy abszolút értelemben sem volt akkora elnyomása a kisebbségeknek, mint most pl. a szlovák nyelvtörvény idején, (de lehet rajta vitatkozni, nekem így tünik), mégha nem is fogdajuk ezt el: a 21. században élünk, más sztenderdek szerint!!! A 1900as években Anglia koncentrációs táborokat alkalmazott a búrok ellen, Szovjetunióban 50-es években lágerekbe internálták a rendszerelleneseket (direkt csak a győztesek tetteiről beszélek), akkor most is meg kellene ezt engedni mindenkinek?? Igenis, nem lehet 2013-ban azzal érvelni, hogy mit KELLETT VOLNA a MAI sztenderdek szerint tenni nekünk. Akkor az volt, most kell mindenkienk megfelelni. Igen nekünk is, pár évtizeddel ezelőtt törvényesen megkülönböztették Mo-n a zsidókat, máshol meg törvényesen lehetett megölni a vándorcigányokat. Most 2013-ban NEM LEHET, NEM SZABAD egy focimeccsen zsidózni, mert megkapjuk a büntetést, szerencsére sokkal lentebb van az ingerküszöb. De akkor legyen ugyanaz a szint másoknak is kötelező!
Az erdélyi autonómiát a békeszerződésekben garantálta Románia, ez nem egy szeparatiskta, irredenta kérés, hanem saját maga által is már szerződésben garantált dolog, igaz 80 éve késő, és a kisebbségek jogai alapján, EU-s normák alapján is jár(nia kellene).
Függetlenül attól, hogy a O-M Monarchiában milyenek voltak a kisebbségi jogok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 10:52:23

@Én_vezettem_?:

"mi is ugyanaúgy elnyomtuk a kisebbségeinket, akkor most ne ugráljunk"

Sosem állítottam ilyet. Igenis lehet "ugrálni".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 10:55:03

@Én_vezettem_?:

" A fenteiek mellett, a kisebbségek elnyomása (bár ez tabu) közel nem volt olyan nagy, mint állítani szeretik sokan. A: kiegyezés után nemsokkal olyan kisebbségi tv-t alkalmaztak, minden kisebbség saját nyelvén beszélhetett a parlamnetben."

A kisebbségek elnyomása Mo-n óriási volt a Kiegyezés után, ez tény, amit kár vitatni. Gyakorlatilag az ország lakosságának a fele másodrendű állampolgár volt, mert nem volt magyar. S mindez a XIX. sz. második felében.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 10:55:49

@Én_vezettem_?:

"Az erdélyi autonómiát a békeszerződésekben garantálta Románia"

Tévedsz. Nincs ilyen megállapodás.

édeslajos 2013.02.08. 11:04:43

A román szocialisták és legújabb csatlósaik, a liberálisok, eleitől fogva mindig kijátszották a nacionalista kártyát ha a helyzet úgy kérte. Figyelemelterelési manővernek mindig kitűnően megfelelt.
A dolog Iliescu és a habzó szájú volt kommunista-lakájok (CV Tudor, Paunescu) idejében azzal kezdődött, hogy kilencven márciusában, a vásárhelyi provokáció leple alatt, újra aktiválták a Szekut.
Ami furcsább, hogy Markóék jobban szeretnek velük egyezkedni mint a Basescu nevével fémjelzett jobb-középpel. Annak ellenére, hogy ezek sokkal megértőbbek a nemzeti problémák kezelésében.
Persze, ennek is megvan a magyarázata.

Silent Bob 2013.02.08. 11:04:46

@greatwideopen: "Egyébként nemrég még Bp is román zászlóval volt fellobogózva ünnepek idején."
Az Budapest zászlaja, te fasz. :D

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.08. 11:10:06

Elég már Trianonból meg ebből a székelyesdiből. Nyitott a világ oda mész, azt csinálsz, ott élsz ahol akarsz.
Nem kell mesterségesen gerjeszteni, magyarkodni, szart keverni.
Érdekes az erdélyi fiatalok már nem ide jönnek "az őshazába" hanem nyugatra mennek.
Annyi baj van itthon is , kár a milliárdokat oda küldeni.

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 11:17:39

sose értettem ezt az egészet. a székelyek mindig azt mondják, hogy az ő dolgukba ne szóljanak bele budapestről. ős se szólnak bele máséba. oké. de akkor miért akarnak szavazati jogot, és miért mondják, hogy védjék meg őket budapestről.

nem azzal van bajom, hogy segítsünk bárkit hanem az csak azt mondom, hogy a székely "nemzetpolitika" egy brutális hülyeség. ahogyan egyébként a román vagy magyar "nemzetpolitika" is. a nacionalisták minden oldalon hülyék.

mercator 2013.02.08. 11:18:55

Egy dolog: a törvény lehetővé teszi a helyi hatóságok számára, hogy a román zászló mellett egy másik, általuk választott zászlót is használjanak. Ezzel kapcsolatban tavaly októberi bírósági végzés is van. Ez a tény elkerülte mind a román, mind a magyar diplomáciai szereplők figyelmét.

Egy másik: más román megyékben szabadon használják (akár állami intézményeken is) az illető régió zászlaját. Emiatt mégsem sztrájkol senki.

Egy harmadik: a román címerben is szerepelnek ezek a jelképek, használatuk akkor is törvényes lenne, ha adott törvény explicite nem jelentené ki.

Egy negyedik: a románok kedvenc csatakiáltása, hogy ezek a megnyilvánulások az alkotmány első cikkelye ellen vannak ("Románia egy és oszthatatlan"). Ez 2013-ban úgy néz ki, hogy ősszel alkotmánymódosításra készülnek, hogy azért mégis legyen osztható nyolccal - true story! - (ugyanis régiókra kell osztani az országot az év végéig)

A szituációs komikum forrása sosem apad ki :))

Abendsen 2013.02.08. 11:20:40

@Oberszar Péter Barna (fidesz tv)és a lotyók: Elég már a nyugdíjakból, segélyekből. Szabad a piac, mindenki oda megy ahova akar. Nem kell mesterségesen szociáliskodni. Annyi baj van az üzleti életben, kár a milliárdokat a nyomorékokra, hátrányos helyzetűekre költeni.

genyamagyar 2013.02.08. 11:29:37

Nem értem a románokat. A román határ közelében van egy kis nyaralom. Romániából többen is vett ott házat és némelyiken kint van a román lobogó. Senkit nem zavar, engem sem.

Lehet ezt kulturáltan is fogadni.

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 11:30:12

@lackó:
nagyjából 1,4 millió magyar él erdélyben, és ebből 700 ezer a székelyföldön. ez egyébként inkább felső becslés.

na most az önálló székelyföld gondolatával (a székely szeparatizmussal) az a probléma, nem válasz a szórványban élő magyarok problémáira. azoknak semmilyen jogot nem ad. történetileg nagyjából úgy van megalapozva, mint a hajdúság területi autonómiája. nagyjából sehogy. és egyébként hargita-kovászna-maros megyék legnagyobb városa marosvásárhely román többségű. na most ennek megfelelően a székelyföld területi önállóságát semmilyen komolyan vehető nemzetközi fórum nem támogatja.

helyette azt mondják, hogy romániát autonóm régiókra kellene felosztani. és belső erdély tartományi parlamentjében a magyar székek (vagyis a székelyek) a kisebbségeket érintő kérdésekben vétójogot kaphatnának. ez egy különleges státus, amit halkan jegyzem meg a cigányok is megkaphatnának ha akarnák.

de ez kiveri a biztosítékot. hogy őket ne hasonlítsák a cigányokhoz. ezek a jogok nem kellenek. küzdenek az elszakadásért és megmaradásért. sajnos az egész székely nemzetpolitika egy hülyeség.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.08. 11:31:31

Hagyjuk már ezeket a nyamvadt balos "ne húzogassuk az oroszlán bajszát" - "az ottani magyaroknak ártunk" * szövegrészleteket. *) Mintha a t. baloldalt ez akár egy letojás erejéig is érdekelné...

Mind a regionális zászlóknak, mind az autonómiatörekvéseknek, sőt magáanak az autonómiának messzenyúló európai hagyományai vannak. Aki ezekbe beletipor, náci. Aki eltűri a nácizmust, Daladier.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.08. 11:34:56

@Megfigyelo: :)

Ettől függetlenül, hála a regáti kommunistáknak, átértelmeződött.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.08. 11:37:04

@takács bálint: saját magad mutattad be, miért beszélsz hülyeséget. Nincs olyan, hogy "a székely". Egyik ezt mondja, másik azt. Szégyenszemre még köztük is akad 1-2 baloldali.

csakhalkanszólok 2013.02.08. 11:38:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A kisebbségek elnyomása Mo-n óriási volt a Kiegyezés után, ez tény, amit kár vitatni."

Szerintem ez is csak forrás kérdése. A mai értelemben vett kisebbségi helyzethez/elváráshoz képest TALÁN, az akkorihoz vagy az akkori általánoshoz képest szerintem biztos NEM.

A történelemben és megítélésében minden relatív. Mindenre fogsz tanulmányt találni, és az ellenkezőjére is, de mindig fontos az akkori általános helyzetet figyelembe venni. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a kiegyezés után sem egy teljesen független magyar államról beszélhetünk.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.08. 11:40:31

@M_R: jellegzetes gyurcsányista ocsmondiság. Vagy csak stílusparódia?

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 11:42:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
az európai unió etnikai értelemben majdnem teljesen homogén, vagy majdnem teljesen kiegyensúlyozott regionális beosztást szeretne. vagyis azt, hogy ne nagyon legyenek kisebbségek csak kistérségi szinteken. ezt nyíltan sose mondják ki. de ez a politika.

a történelmi katalónia területén a lakosságnak nagyjából a fele tartja magát katalánnak. noha majdnem mindenki ért katalánul. a lakosság fele mégis kasztíliai. az fc barcelona mellett ott van az espanol.

a (szerb) vajdaságban a lakosságnak alig több, mint a tizede magyar. pontosan ezért kellene egy magyar-román-szerb délvidék. ahol mindhárom nemzetiség nagyjából 1/3 arányban van jelen. és akkor a kárpát-medencének van egy délvidéki tartományi parlamentje.

na most a probléma, hogy a kárpát-medencében a népek többnemzetiségű eurorégiókat nem akarnak. se a románok, se a szerbek, se a magyarok, a székelyek se. senki. szlovákok se. leszámítva ausztriát. amelyik egy osztrák-magyar burgenlandba azonnal belemenne kolonizálás céljából. kicsit elnémetesednének a gyerekek. könnyen válnának kettős állampolgárokká.

de a kelet-európaiak nemzetállamokat akarnak. és erre az európai unió azt mondja, hogy akkor kell egy keleti konföderáció. és ott az államok ezt a "háborút" játsszák le.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.08. 11:42:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azért nem ártana vitatni - miután ezt a tömény hazugságot sulykoljátok hosszú évtizedek óta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 11:44:22

@csakhalkanszólok:

"az akkorihoz vagy az akkori általánoshoz képest szerintem biztos NEM"

Ez igaz, azonban a magyarországi kisebbségi politika mindenképpen a KEZDETEKTŐL - Kossuth - kezdve hamis alapokon állt, s ezért ez a politika abszolút téves volt.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.08. 11:45:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: persze az is benne van a pakliban, hogy ti tévedtek, nem igaz?

csakhalkanszólok 2013.02.08. 11:45:15

Én nem sarkítanám le ezt az egész témát ennyire, mára már világosnak kellene látszania hogy a nagy olvasztótégelyes "mindenki egyenlő (egyforma?)" dogma nem működik.

Legyen ez vallon-flamad, ír-angol, oláh-magyar, szerb-horvát, baszk-spanyol, stb-stb (csak direkt európát írtam :-) ) szembenállás.

Egyszerűen észre kell venni, hogy az olvasztótégely megoldás nem működik. Ha nyitottak vagyunk EU-n belül, akkor kutya kötelessége mindenkinek elfogadni, hogy milyen szimbólumokat használ. Ha itt egy román többségű településen kiteszik a román zászlót, az engem nem zavar, és elvárás lehet hogy ő se tegye.

Miért ne? mert nem fog menni, csak ellenérzést, ellenállást szül.

Lehet ezen rugózni, meg magasztos de nem működő elveket idézni, de az elv az elv marad. És nem belügy! Megjegyzem Romániát nem zavarja ami Moldáviában történik, mert ott neki tetsző román szászlók kerülnek ki...

csakhalkanszólok 2013.02.08. 11:46:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Ez igaz, azonban a magyarországi kisebbségi politika mindenképpen a KEZDETEKTŐL - Kossuth - kezdve hamis alapokon állt, s ezért ez a politika abszolút téves volt."

Nem kötözködés, tényleg komoly kérdés: Miért?

Farkantoán Chatpartner 2013.02.08. 11:47:25

(Magyarországhoz visszacsatolni elcsatolt részeket? Nem biztos, hogy jóra vezetne. De elcsatolni aljas, alacsonyrendű diktatúráktól - például független államok formájában - nem lenne hülyeség.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 11:47:56

@Farkantoán Chatpartner:

A gond, hogy ez nem hazugság.

A magyar kisebbségi politika lényege röviden Kossuthtól Trianonig:
- egységes magyar nemzállam van, a kisebbségek csak etnikumok, de ők is magyarok, idegenajkú magyarok, mindez egy olyan országban, ahol a lakosak alig 47 %-a volt magyar!,
- a magyar nyelv az egyetlen hivatalos nyelv,
- magyarosítási politika, minden téren,
- a kisebbségi civil szervezetek tevékenységének elnyomása.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.08. 11:50:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

kösz, sok a tételes pontatlanság.

- mi legyen a kisebbség, ha nem "csak" etnikum?

- NEM a magyar volt az egyetlen hivatalos nyelv, ennek olvass utána

- "magyarosítási politika"?! Elég internácian hangzik :( Konkrétum?

- Példának okáért?

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 11:51:28

@Farkantoán Chatpartner:
létezik egy hivatalos székely nemzetpolitika, aminek alapja egy székely népszavazás. a székelyek területi autonómiájának ügyében nagyjából konszenzus van a romániai pártok között. de "nyugati" szemmel ez szimplán egy székely szeparatizmus. amit európa sohasem fog támogatni. románia meg különösen nem.

mégpedig azért, mert az európai unió célja, hogy a területi autonómiától az összes nemzetiséget megfossza. és egy etnikailag homogén, vagy kiegyensúlyozott megyei és régiós beosztás jöjjön létre. és a kisebbségeknek kistérségi autonómiát kapjanak.

tehát az európai unió nem csak területében önálló székelyföldet nem akar, de területében önálló romániát és magyarországot sem. de ezt a kelet-európai népek többsége nem fogadja el. és innentől kezdve ez egy patthelyzet. mert azt kérdik, hogy a magyarok és a románok mit keresnek az unióban? mégis mit? azon túl, hogy tartják a markukat.

nagyjából ez a térségről kialakult kép.

hacsakúgynem 2013.02.08. 11:52:51

egy fontos dolog felett azért mindenki elsiklik: a legszomorúbb, hogy a román kormány (elvileg) baloldali, akkor milyen lehet ott a szélsőjobb?

amikor egy román liberális (sicc) politikus ilyeneket nyilatkozik:
index.hu/kulfold/2013/02/04/nyomorban_elo_roma_nok_sterilizalasat_kerte_egy_roman_kepviselo/
ami itthon atom széljobb retorika...

a románok ordas nácik mind, max fokozatok vannak:
- nagyon
- kibaszottul nagyon
- kurvára kibaszottul nagyon

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 11:53:43

@Farkantoán Chatpartner:

"mi legyen a kisebbség, ha nem "csak" etnikum?"

Magyarország egy soknemzetiségű állam volt a XVI. századtól kezdődően, a magyarok aránya 30-45 % százalék között mozgott, 1848-ban kb. 45 % volt. Ebből Kossithék egynemzetiségű magyar államot akartak csinálni. Ez eleve abszurdum, s nem is sikerülhetett.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 11:54:52

@Farkantoán Chatpartner:

"NEM a magyar volt az egyetlen hivatalos nyelv, ennek olvass utána"

De igen. 1844 óta. Csak Horvát-Szlavónországban volt egy második hivatalos nyelv, a horvát.

csakhalkanszólok 2013.02.08. 11:55:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Köszi, sejtettem hogy ilyesmi a válasz, de...

Valójában az akkori viszonylatban éppen a nemzetállami megerősödés volt a túlélés lehetősége. Ez egész Európában ment, véleményem szerint ezt Kossuthnak negatívumként felróni nem szerencsés. (teszem ezt, hogy ma Kossuth ellenzéke lennék...)

De én mélyebbre mennék. Saját meggyőződésem, hogy a magyarság alapvetően NEM vérségi, hanem kulturális kötődés (ez lehet hogy kiver itt pár biztosítékot).

Ez megérne pár oldalt, meg idézetet, de nem ennek a blognak a keretein belül. Ezért lehet imádni "nem magyar" művészeinket, költőinket, nagy embereinket. Aki ezt nem érti, meglátásom szerint az szokott acsarkodni, aki megérte, az békésen kezet nyújt - bár ez néha kívülről "birkaságnak" tűnik...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 11:57:48

@Farkantoán Chatpartner:

""magyarosítási politika"?! Elég internácian hangzik :( Konkrétum?"

Sok a példa. Pl. az 1892-es törvény az összes magyarországi helység nevének magyarosításáról.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 11:58:36

@Farkantoán Chatpartner:

Magyarország egy soknemzetiségű állam volt a XVI. századtól kezdődően, a magyarok aránya 30-45 % százalék között mozgott, 1848-ban kb. 45 % volt. Ebből Kossithék egynemzetiségű magyar államot akartak csinálni. Ez eleve abszurdum, s nem is sikerülhetett.

Farkantoán Chatpartner 2013.02.08. 11:58:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: - a magyar név megőrzéséről... Mecccsoda elnyomás...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 11:59:56

@csakhalkanszólok:

Persze. Kossuth csak azt követte ami akkoriban szokás volt. Ez azonban nem ad felmentést. A magyarországi körülmények egészen mások voltak, mint nyugaton.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 12:00:57

@Farkantoán Chatpartner:

Nem megőrzés. Akkor kapott magyar nevet egy rakás helység. S ez lett az egyetlen hivatalos név. Mindez egy soknemzetiségű államban.

Én_vezettem_? 2013.02.08. 12:01:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
@Én_vezettem_?:

"Az erdélyi autonómiát a békeszerződésekben garantálta Románia"

Tévedsz. Nincs ilyen megállapodás.

"... a magyarság hivatalos pártja, az Országos Magyar Párt jogügyi szakemberei kidolgozták Erdély Románia keretein belüli közigazgatási autonómiáját. Arra hivatkozhattak, hogy az 1918. december 1-jei Gyulafehérvári Határozatok és a nemzetközi kisebbségi szerződések szavatolták a nemzetiségek oktatási, kulturális és egyházi autonómiáját;
"

Forrás: Rubicon történelmi folyóirat
www.rubicon.hu/magyar/oldalak/az_autonomia_erdely_torteneteben_a_szuverenitas_valtozatai/

Nincs bennem harag, de ezeket a hazugságokat hallgatjuk évtizedek óta. Nem, szerintem se ferdítsünk tényeket a magyarok "javára", csak azért mert magyarok vagyunk, de az hogy magyar emberek saját érdekeink ellen, saját jogos igényeink ELLEN ferdítik a tényeket....
hát inkább nem mondok semmit.

Annyit megjegyzek, magamnak, hogy ne csodálkozzon senki, ha sokan összesküvéseznek, meg hazaárulóznak.

Pedig nincs igazuk, nem hazaárulásról van szó, egyszerúen csak sokan szeretnek ebben a szerepben tetszelegni, ostorozzák, bírálják saját országukat az érdekvitákban, mert azt gondolják ettől lesznek felvilágosultak, és mindenki aki a saját országának érdekét támasztja alá érvekkel, az nacionalista.
Ez egy pszihológiai jelenség, így a "többi", a buták, az "elvakultak" felé helyezjhetik magukat pszihológialiag, ha bárki támadja őket, akkor az nyilván buta nacionalista, egyébként meg kivonták magukat abból a sokszor nehéz, és paradox élethelyzetből, hogy a saját hazámat, saját népemet, saját szülőföldemet kell támogatnom, ebbe erőfeszítéseket kell beletennem, sokszor szembesülnöm kell hogy nem nekünk van igazunk, hogy sok bűnt követtünk el, de akkor is, nem képviselhetem a saját hazámat/városomat/családomat/nemzetemet jogtalanul támadó másik felet. Meg kell találnom mi az amiben nekünk van igazunk, mire hivatkozhatunk, mi az amiért bocsánatot kell kérni. Ez nehéz. Sokkal könnyebb ostorozni, lefasisztázni, elvakultnak és múveletlennek beállí¤ani mindekit, aki patrióta, és vélt valós, felnagyított hibáinkat állandóan felhozni...
(megjegyzés, ez a gondolat nem kifejezetten RÁD vontakozik, hanem a jelenségre, ami azért most is megnyilánult kicsit. Nem személyeskedni akarok, mert nem ismerlek, nem akarlak beskatulyázni ebbe a jelenségbe, csak azért mert egy mondatod nagyon beleillik)

kennyking 2013.02.08. 12:03:56

@csakhalkanszólok:
" Szerintem ez is csak forrás kérdése. A mai értelemben vett kisebbségi helyzethez/elváráshoz képest TALÁN, az akkorihoz vagy az akkori általánoshoz képest szerintem biztos NEM."
Ezt akartam írni, csak megelőztél.

kennyking 2013.02.08. 12:06:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"- a magyar nyelv az egyetlen hivatalos nyelv"
Pusztán azért, mert a német volt a hivatalos nyelv.

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 12:07:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
kossuth a forradalommal a kárpát-medence függetlenségét akarta kivívni. a fegyverletétel után duna-menti konföderációt akart. de ezt a magyar főurak közül csak wesselényi támogatta. ezek után kétségkívül cél volt, hogy a királyság teljesen magyarrá váljon. ez az elképzelés bukott meg trinanonban. hivatalosan azóta sem létezik másik koncepció.

csakhalkanszólok 2013.02.08. 12:08:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem CSAK ez ad felmentést.

Nincs általános erkölcs, elvárás, norma. Csak adott korok, adott helyzetében elvárható cselekedetek.

Így például embert ölni bűn. De ha rám támadnak, és védekezésül ölök már nem bűn. Sorolhatnám még.

A lényeg, sokszor esünk abba a csapdába, hogy mai felfogásunk szerint ítélünk UTÓLAG bűnnek, hibának bármit, ami akkor nem számított, nem számíthatott annak.

Ennek ellenére elgondolkodtató volt amit írtál, köszi!

csakhalkanszólok 2013.02.08. 12:14:14

@Én_vezettem_?: Egy "pirospontot" írj be magadnak. Köszi az értelmes okfejtést!

Kotkodus 2013.02.08. 12:16:25

a cikk minden szavával egyetértek.

azonban sajnos a rövid-távú politikaitőke-kovácsolás (megvédjük a nemzetet...) és a gazdaságpolitikai hibák, visszaélések eltusolásának szándéka felül fogja írni mindkét oldalon azt a racionalitást, amelyet a cikk sugall.

nyilvánvaló, hogy a székely autonómiához egyedül a román parlamenten keresztül vezethet az út és az is nyilvánvaló, hogy a mostani pengeváltások ezt csak hátráltatják (persze az ostobák elhiszik, hogy mi "kiálltunk" székely testvéreink mellett, ahogy a román ostobák elhiszik, hogy a kormányuk kiállt a román "nemzet" integritásáért...). sajnos az ostobákra alapozni mindig jó politikai manővernek bizonyult.

és természetesen ennek a határon túli magyarok lesznek - megint - a kárvallottai. és a nagypolitikát ez - megint - egyáltalán nem érdekli. egyik oldalon sem.

tisztelt határon túli honfitársaim, kedves székely testvérek! elnézéseteket kérem a magyar kormányok nevében! a román kormányok nevében meg kérjenek elnézést a tanultabb románok...

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 12:22:36

@Silent Bob: >>"Egyébként nemrég még Bp is román zászlóval volt fellobogózva ünnepek idején."
Az Budapest zászlaja, te fasz. :D <<
Én is szeretlek;)

GERI87 2013.02.08. 12:25:21

@kennyking:

Nem. A magyar volt, (1844) regionálisan meg a horvát és az olasz.(1867-68)

@Farkantoán Chatpartner:

A lényeg, nem ismerték el a nemzetiségeket önálló nemzetnek (mint pl magyar, horvát) "csak" etnikum, de nem nemzet...egy "politikai nemzet van": a magyar, ennek vannak érdekei és csak ez az érdek fontos.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 12:27:50

@takács bálint: "és egyébként hargita-kovászna-maros megyék legnagyobb városa marosvásárhely román többségű. na most ennek megfelelően a székelyföld területi önállóságát semmilyen komolyan vehető nemzetközi fórum nem támogatja."

A litvánok fővárosa Wilno sem litván többségű,oszt mégis.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 12:30:17

@takács bálint: "helyette azt mondják, hogy romániát autonóm régiókra kellene felosztani. és belső erdély tartományi parlamentjében a magyar székek (vagyis a székelyek) a kisebbségeket érintő kérdésekben vétójogot kaphatnának. ez egy különleges státus, amit halkan jegyzem meg a cigányok is megkaphatnának ha akarnák."
Csak nem mindegy, hogy a régió határát hol húzzák meg, lesz e székely régió, vagy kovásznát odacsapják Brassóhoz, Hargitát meg Besztercéhez v mittodom mihez.

GERI87 2013.02.08. 12:31:25

Saját meggyőződésem, hogy a magyarság alapvetően NEM vérségi, hanem kulturális kötődés (ez lehet hogy kiver itt pár biztosítékot).

Ez a normális, aki "vér szerint", meg genetikailag akarja meghatározni az hülye idióta...

GERI87 2013.02.08. 12:36:55

@GERI87:

uhh..akarom mondani ma már litván többségű. Amúgy meg Vilnius, Prágát sem Praha-nak mondod.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 12:37:22

@GERI87: Dolgoznak a fiúk, legutóbb azt hiszem az alkotmánybíróságuk döntött úgy, hogy le kell verni a lengyel helységnévtáblákat. Gondolom, mert úgy sokkal nagyobb litvánnak érzik magukat.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 12:41:20

@GERI87: Nézd a lengyel-litván kapcsolat nagyon hasonlít a magyar-románhoz És én NEM a litvánokkal vagyok. Legutóbb ELŐTT például úgy döntöttek, hogy a kint élő lengyelek nem írhatják hivatalosan a nevüket lengyel karakterekkel. Az is szép volt. Aztán fel vannak háborodva, hogy válaszul néhány idióta leveri a litván helységnévtáblákat Lengyelhonban.

Tehát a lengyel idióták és a litván hivatalos szervek (AB) egy értelmi szinten vannak, mert ugyanazt csinálják csak más eszközökkel.

moophlander 2013.02.08. 12:42:31

A román kormánynak hamarosan be kell vezetnie megszorításokat, amik ugye nagyon népszerűtlen intézkedések! Ezzel el lehet kicsit terelni a nacionalistább beállítottságú román lakosság figyelmét! Mindig voltak hasonló nézeteltérések! Most egy kicsit felturbózták! Erdélyi Magyarok ügyében meg a szoc-libek jobban tennék, ha kussolnának! Legalább ne égessék tovább a pofájukat!

hazug fidesznyik (törölt) 2013.02.08. 12:47:41

@Farkantoán Chatpartner: "Szégyenszemre még köztük is akad 1-2 baloldali."

Hogyhogy szégyenszemre, te fasz? Azt hiszed, hogy minden székely hülye Orbán-birka? Nem mindenki a főurak seggéből pottyant ki, munkásemberek is vannak a székelyek között, mint például jómagam is. Nyilván nem a "nemzeti" meg a "jobboldali" irányzat érdekelt soha (éppen eleget hallottam a nagyszüleimtől meddig éltek cselédsorban, míg össze nem gürcölték a földjüket), hanem a dolgozó emberek sorsával foglalkozó politikai mozgalmak. Ezek pedig baloldaliak voltak a történelem során mindenhol). Igaz, Orbán elvtárs is baloldali kampánnyal hülyítette meg a birkáit, de azok (hogy meg is védjem őket) nem értik, hogy mi az a baloldal meg a jobboldal (azt hiszik, hogy a baloldalon balszerencse van, a jobboldal meg azért jó, mert jobb oldalon van).
Amikor kitelepültem Magyarországra, azt hittem, hogy a magyarok felvilágosult, okos és ügyes emberek. Na, az utóbbiról kurvára meggyőződtem...

hazug fidesznyik (törölt) 2013.02.08. 12:51:29

@GERI87: "Saját meggyőződésem, hogy a magyarság alapvetően NEM vérségi, hanem kulturális kötődés (ez lehet hogy kiver itt pár biztosítékot)."

Igen, mert itt néhányan azt hiszik, hogy turul tojásból keltek ki.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.08. 12:52:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nahát te valami parafenomén lehetsz! Jujj... igaz az... és nem évül el!

A módszer nagyon egyszerű hogyan irtják a magyargyűlölő neonáci alja söpredék a magyart!

Tudod, a világpiacon, ha egy részvénynek vagy banki betét hozama, már eléri a 2-3%-ot tapsikolnak!

De Magyarországon a söpredék gyűlölködő grúz buzik mit csináltak?! 5%-os iparűzési adót állapítottak meg!

Ez közönséges jövedéki adó, alapvető jogon! A munkához és a magántulajdonhoz való jogon!

Nyíltan lopnak!

De jön még kutyára szalonna...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.08. 12:54:01

@I_Isti: Igen! Eltaláltad... a magyargyűlölő rasszista neonáci söpredék, az alja... az iparűzési adóval írtja a magyart..

De nem évül el... majd ők is szívnak...

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 12:57:03

@greatwideopen:
vilnus (wilno) lakosságának több, mint 60%-a litván, 20% körüli a lengyel, 15% az orosz és fehérorosz. vannak még cigányok és zsidók. maga litvánia 80%-ban litván. ahogyan erdély 80%-a román.

na most ezekben az esetekben nyilván a kistérségi autonómia jöhet szóba. és ha egy kisebbség tömbben él, akkor a különleges status.

ha én szabnám meg a magyar diplomácia irányvonalát, akkor azt mondanám, hogy a székelyeknek különleges státust kell adni. legyen egy székely szenátor az európai tanácsban. ha ciprusi, máltai, vagy luxemburgi lehet, akkor székely is lehetne. és ebben az esetben persze lehetne katalán, baszk, breton, skót és wales-i szenátor is. azért, mert nekik saját nyelvük van és a nemzetiségnek saját tartományi tömbjük.

de a hivatalos székely politika ezzel durván szembemegy. ők igazából nem jogokat akarnak, hanem egyszerűen csak többséget. illetve úgy gondolják, hogy csak és kizárólag a többségi lét garancia a jogokra. ami egyébként rendben van. de akkor ezt nyilván az európai unión kívül kell keresniük. vagy az európai unió hivatalos politikáját kell tudni megváltoztatniuk.

összefoglalva:
-- a történelmi (belső) erdélynek van tartományi parlamentje
-- ebben a magyar székek (a székelyek) vétójogot kapnának
-- a székely nemzetiségek kistérségi autonómiát élveznének
-- van egy szenátoruk az európai tanácsban
-- kettős állampolgárként korlátozott jogkörrel vehetnek részt a budapesti és a bukaresti országgyűlés munkájában

ugye az is teljesen abszurd, hogy székelyek részt akarnak venni a budapesti, a bukaresti országgyűlés munkájában és egyébként még egy saját nemzetgyűlést is akarnak. ez is a vicc kategóriájába esik. mint ahogyan az is, hogy a magyar országgyűlésben szinte kötelező a székely himnuszt dalolni. hol azt mondják, hogy egy nemzet vagyunk (akkor a magyar himnuszt kellene énekelniük), hol azt mondják, hogy kettő. abban az esetben viszont a székely-magyar viszony olyan, mint az osztrák-német. el kellene dönteni, hogy mit is akarnak.

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 12:59:32

@moophlander:
oké. de ebben az esetben nem kell majd azt mondani, hogy a magyarországi szocik és a magyar liberálisok miért nem támogatták a székelyeket. ha az a kérés, hogy kussolni kell. akkor én liberálisként és magyar állampolgárként kussolni fogok.

Szalahadin 2013.02.08. 13:03:50

@hazug fidesznyik:
"Európa nem a nemzetek kirekesztéséről szól, nem ártana ha fel tudnád fogni."

Hogy kettőnk közül kinek nehéz a felfogása, arról inkább ne vitatkozzunk.

Az általam írottakban a hangsúly a "feltétel nélküli" jellegen volt. A feltétel nélkülinek a "feltételekhez kötött" az ellentéte, még ha ezt a magadfajta lángelmék képtelenek is felfogni a jelek szerint.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.02.08. 13:06:00

@moophlander: "Erdélyi Magyarok ügyében meg a szoc-libek jobban tennék, ha kussolnának!"

Miért, paréj? Talán ők osztották meg az erdélyieket? Nem a vezéred karolta fel ezt az állampolgársági históriát, miután 2002-ben felmosták vele a padlót, majd utána még a Fletó is? Csak ezzel a szánalmas magyarkodással tudták lábra állítani. Ne akard már te is beállítani, hogy csak narancsos bolsevikok pártja akart állmapolgárságot adni az erdélyieknek.
Különben, akinek igazán kellett és magyarként szeretett volna élni, az már a kilencvenes évekeben áttelepült, dolgozott, adózott, állampolgárságot kapott. Én is megküzdöttem érte.
Most sem vagyok a többszörös állampolgárság ellen, hiszen a románról még nem mondtam le, viszont szavazni ott szoktam, ahol az állandó lakcímem van, ahol élek. Soha nem megyek Romániába szavazni, mert nem ott élek és talán lakcím nélkül nem is lehet. Na ennyit egyelőre, hogy okulj.

moophlander 2013.02.08. 13:10:47

@takács bálint: Na látod, ez jó ötlet! A szoc-libek csak ott támogatnak, ahonnan nyerészkedési lehetőséget szimatolnak! Nem véletlenül megy most a magyarázkodás a kettős állampolgárságról szóló népszavazás miatt! Attól fostak a szoclibek, hogy hátha szavazhatnak majd a kettős állampolgárok és akkor elbuknak! Inkább elárulták saját népüket! ....és tudod ez nagyon-nagyon gáz! A még nagyobb gáz, hogy nem ég a pofájuk miatta!

moophlander 2013.02.08. 13:20:26

@hazug fidesznyik: 1. Anyád a paréj meg a munkásőr apád!
2. Nem vagyok fidesz fan!
3. Ezt nem tudták felfogni a szociksem, hogy állandó lakhely kell a szavazáshoz! Ez minősíti őket! Ha meg felfogták és más okból szavaztak ellene az is minősíti őket!
3. A 2002 választási 1,5 %-os vereség (ha jól emlékszem) számodra felmosás? Ráadásul úgy, hogy más országban ilyen választási csalásra fejek hullottak volna!
4. Kizárt, hogy Romániából jöttél! Ha netán mégis, akkor most is kilóg a sarló-kalapács a seggedből!

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 13:20:48

@greatwideopen:
ha hargita, kovászna és maros megye alkotna egy régiót, akkor ebben a formációban 60% lenne a székely és 40% a román. azért, mert maros megyében román többség van. marosvásárhelyen is. na most ezt akárhogy faragjuk egy olyan régiót lehet csinálni, amiben 80% székely, és 20%. de úgy, hogy annak tulajdonképpen semmilyen történeti alapja nincs. ez így szimplán egy szeparatista törekvés. ezt sohasem fogja támogatni európa. románia különösen nem.

azt nehéz megérteni, hogy miért nem elég a kistérségi autonómia, és tartományi szinten a kisebbségeket megillető vétójog. ezt gyakorolhatnák (belső) erdélyben, vagy akármilyen "közép-román" régióban. magyarországon is ha a cigányok nagyon akarnák, akkor az őket érintő kulturális kérdésekben vétójoguk lenne. csak ezt nem reklámozza senki. de ugyanezzel élhetnének a székelyek.

mondhat akármit a régió. ha háromszék, kézdiszék, csíkszék, marosszék képviselői kisebbségi vétót emelnek. akkor rájuk nem vonatkozik a többségi döntés. hanem ezt a kistérségi autonómia keretei között döntik el. de ők ugyanúgy erdély részei maradnak, mint a kolozsvári kerületek.

csakhalkanszólok 2013.02.08. 13:22:32

@hazug fidesznyik: Lehet hogy néhányan turultojásból keltek ki, és nem a tökéletes kiválasztottakhoz tartoznak, de ha nem érted miről van szó, sajnállak.

Éppen ez a megjegyzés, amit én írtam korában azt jelenti, hogy NEM a közös ős (Te értelmed szerint turultojás) a lényeg, hanem hogy közös a kultúra.
Ezért lehet magyar a palóc, a kun, a csángó, a székely, a... (ne soroljam végig), de magyar az is, aki akár költőként, íróként bármilyen nemzetiségű is volt magyar kultúrát magáénak vallotta (Csak egy példa: Alexander Petrovics). És ezért játszhat egy cigány zenés magyar nótát....

Ha érted érted, ha nem érted, legalább ne fröcsögj.

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 13:22:48

@moophlander:
az, hogy melyik politika képviselte igazán a nemzeti érdekeket, azt mindig az idő dönti el. nem állítom, hogy a szocik jól csinálták. sőt inkább azt, hogy rosszul. de nem látom sehol a szuper nemzetpolitikát. de a romániai magyar pártoknál se.

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 13:25:41

@Farkantoán Chatpartner:
amit a hivatalos székely politika szeretne az nem autonómia, hanem szeparatizmus. nem kisebbségi jogokat akarnak (autonómia), hanem területi alapon többséget (szeparatizmus).

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 13:27:19

@moophlander:
ez magyar oldalon is így van. a magyar jobboldal is ugyanerre használta az erdélyben élő magyar kisebbségeket.

moophlander 2013.02.08. 13:30:58

@takács bálint: Erre szerintem a magyarázat az lehet, hogy az unióban folyó sz@rságok miatt kivárás van! Van sapka-nincs sapka alapon ütnek minket egyenlőre! Még egy "frontot" nyitni egy ilyen, amúgy is kényes témában.... hát nem a legszerencsésebb időzítés! Ezt tényleg az idő dönti majd el! Illetve a "Történelmet a győztesek írják! " bölcselet! :)

Szalahadin 2013.02.08. 13:32:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A kisebbségek elnyomása Mo-n óriási volt a Kiegyezés után, ez tény, amit kár vitatni. Gyakorlatilag az ország lakosságának a fele másodrendű állampolgár volt, mert nem volt magyar. S mindez a XIX. sz. második felében."

Csak néhány apróság, hogy ne csak konkrétumok nélkül képviseljük mások érdekeit a saját népünk ellenében:

1. Melyik az az ország, ahol 1868-nál korábban született nemzetiségi törvény, amely lehet, hogy mai szemmel nézve keveset, de jogokat garantált a nemzetiségek számára? Sorolj fel ilyeneket!
2. Melyik az az ország, amely gyökeresen másképp kezelte abban az adott korban (XIX. század) a nemzetiségeket? Milyen tények alapján állíthatod megalapozottan, hogy a korabeli magyar nemzetiségi politika kirívóan rosszabb volt, mint az adott korban általában jellemző nemzetiségi politika más országokban?
3. Hány román élt a XIX. században Erdélyben? Hány román nyelvű iskola volt a XIX. században Erdélyben?
4. Hány román élt a XIX. században a Regátban? Hány román iskola volt a XIX. században a Regátban?
5. Ha rájössz, hogy Magyarországon több román iskola volt, mint Romániában, ezt is a kirívóan és brutálisan elnyomó magyar nemzetiségi politikával óhajtod magyarázni, vagy vannak egyéb magyarellenes érveid a tarsolyban? Vagy ez az elnyomó magyar politika esetleg Romániában érvényesült és ott akadályozta meg, hogy a románok iskolát építsenek maguknak?

Ha már a saját népedet ütöd-vered megállás nélkül, legalább próbáld mindezt a perverziót úgy kiélni, hogy a tényekből és csakis a tényekből indulsz ki, nem általános érvényűnek látszó hazugságokból.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 13:36:40

@takács bálint: "vilnus (wilno) lakosságának több, mint 60%-a litván, 20% körüli a lengyel, 15% az orosz és fehérorosz. vannak még cigányok és zsidók."

Ja akkor már megoldották a dolgokat.

ha én szabnám meg a magyar diplomácia irányvonalát, akkor azt mondanám,

Ez rossz megközelítés, mert a dolgokat Románián belül kell elintézni, úgy hogy a románok is beleegyezzenek az autonómiába vagy különlseges státuszba, nem kívűről kell belevakkantani.

"de a hivatalos székely politika ezzel durván szembemegy. ők igazából nem jogokat akarnak, hanem egyszerűen csak többséget. illetve úgy gondolják, hogy csak és kizárólag a többségi lét garancia a jogokra. ami egyébként rendben van. de akkor ezt nyilván az európai unión kívül kell keresniük. vagy az európai unió hivatalos politikáját kell tudni megváltoztatniuk."

A székelyföldön a székelyek masszív többségben vannak, ez alól kivétel Targu Mures, ahol fele fele.
A történeti küküllő megyék nem részei a székelyföldnek, a mai maros megyen azon részét le kéne választani.

"összefoglalva:
-- a történelmi (belső) erdélynek van tartományi parlamentje"

Hát legyen erdélyi autonómia, az is oké, ha abban a magyarok egyenrangúak és a magyar hivatalos nyelv. Teljes oktatási rendszer az ovódától az egyetemig. Az egyetemen minden szakig.
Egyébként az én tervem más Románia felosztására. Majd ha Rómánia császárává kotonáznak (egyébként vicces hogy Rómaniának a Kelet-Római Birodalmat nevezték anno, onnan lophatták a nevet a románok.) négy részre osztom a mai erdélyt. Lesz egy partium Nagyvárad központtal, egy bánát Temesvár központtal, egy Erdély Kolozsvár központtal és egy Székelyföld MVH központtal. Mindenhol államnyelv a román és magyar.

"ugye az is teljesen abszurd, hogy székelyek részt akarnak venni a budapesti, a bukaresti országgyűlés munkájában és egyébként még egy saját nemzetgyűlést is akarnak. ez is a vicc kategóriájába esik. mint ahogyan az is, hogy a magyar országgyűlésben szinte kötelező a székely himnuszt dalolni. hol azt mondják, hogy egy nemzet vagyunk (akkor a magyar himnuszt kellene énekelniük), hol azt mondják, hogy kettő. abban az esetben viszont a székely-magyar viszony olyan, mint az osztrák-német. el kellene dönteni, hogy mit is akarnak. "
Nem, nem abszurd, nem kell eldönteni, lehet egy embernek többes identitása, attól még nem lesz skizofrén.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 13:38:29

@greatwideopen: kotonáznak = koronáznak. Ez egyfajta frajdi elszólás

Szalahadin 2013.02.08. 13:45:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A magyar kisebbségi politika lényege röviden Kossuthtól Trianonig:
- egységes magyar nemzállam van, a kisebbségek csak etnikumok, de ők is magyarok, idegenajkú magyarok, mindez egy olyan országban, ahol a lakosak alig 47 %-a volt magyar!,"

Ha az egy politikai nemzet koncepcióra gondolsz, az nem ezt mondta, ez megint a rosszindulatúan elferdített értelmezésed eredménye. Azt külön kár is megemlíteni, kinek a rovására volt rosszindulatú az értelmezésed, ezt mindenki tudhatja, aki meglátja az írásaidat.

Részlet egy történelemkönyvből:
"1868-ban fogadták el az Eötvös József által kidolgozott nemzetiségi törvényt (XLIV. tc.), amelyben a nemzetiségek kulturális autonómiát kaptak. E jog alapján szabadon használhatták nyelvüket az oktatásban, a közigazgatásban; egyesületeket alapíthattak, és a közigazgatásnak a lakosság nyelvi tagozódásához kellett igazodnia (nemzetiségi területeken még a magyar nyelv oktatása sem volt kötelező). Az államélet legfelsőbb szintjein is joguk volt beadványaikat saját nyelvükön megfogalmazni. A törvény viszont nem ismerte el nemzeti különállásukat, csak az „egységes magyar politikai nemzetet"."

TEHÁT NEM IGAZ AZ ÁLLÍTÁS, AMELY SZERINT AZ, HOGY A MAGYAR A HIVATALOS NYELV, EGYBEN AZT IS JELENTETTE, HOGY A KÖZIGAZGATÁSBAN A NEMZETISÉGI NEM HASZNÁLHATTA A SAJÁTJÁT. HASZNÁLHATTA. MÉG EGY NAGYON FONTOS DOLOG: A NEMZETISÉGI TERÜLETEKEN MÉG IDEGEN NYELVKÉNT SEM VOLT KÖTELEZŐ MAGYARUL TANULNI!
HOL VAN ITT AZ A VÉRLÁZÍTÓAN BRUTÁLIS ELNYOMÁS A TÉNYEK TÜKRÉBEN, AMIRŐL MEGÁLLÁS NÉLKÜL MANTRÁZOL, AMIKOR EZ A TÉMA BÁRMILYEN ÖSSZEFÜGGÉSBEN SZÓBA KERÜL????

GERI87 2013.02.08. 13:46:56

@greatwideopen:

na igem, Litvániában a lengyel, Lettországban az orosz kisebbséggel van baja a többségnek....kivétel Észtország.
A kis/fiatal nemzetállamokra jellemző a kisebbségekkel szembeni intolerancia.

GERI87 2013.02.08. 13:56:38

@takács bálint:

megint ábrándozol.

"-- a történelmi (belső) erdélynek van tartományi parlamentje....".stb

Minek? Ma már semmi értelme, ezek magyar (burkolt) nacionalista ábrándok, semmi multikulturális cél nincs benne...

"ugye az is teljesen abszurd, hogy székelyek részt akarnak venni a budapesti, a bukaresti országgyűlés munkájában és egyébként még egy saját nemzetgyűlést is akarnak. ez is a vicc kategóriájába esik."

Miért lenne abszurd?
Román állampolgárok, Romániában élnek de magyar nemzetiségüek, az anyaország MO-ág és fővárosa Budapest, Romániának meg a fővárosa Bukarest, a törvényhozás ott székel, teljesen evidens hogy ott kell képviselni az érdekeiket.

"hol azt mondják, hogy egy nemzet vagyunk (akkor a magyar himnuszt kellene énekelniük), hol azt mondják, hogy kettő."

Senki nem mond Ilyet, a "székely nemzet" kifejezés még abból a korból származik mint a "hungarus nemzet"
egy társadalmi réteg neve, a "kollektív székely nemesség"-re utal.
van székely identitás de az nem nemzeti, a székely az egy népcsoport a magyarságon belül.

"abban az esetben viszont a székely-magyar viszony olyan, mint az osztrák-német. el kellene dönteni, hogy mit is akarnak. "

Az osztrákok nem németek, (már nem), a székelyek meg magyarok, teljesen rossz példa.
A bajor német példa a jó.

moophlander 2013.02.08. 13:57:18

@Szalahadin: Ne húzd fel magad.... maxval írásai felszínes tudásból erednek, illetve összefüggések meg nem látásából! Mivel azonban már oly sokszor, tényeken alapulva lettek cáfolva bejegyzései, kis rosszindulatot is érzek benne, hogy direkt jön elő téves meglátásokkal, vagy legalábbis annak álcázott .... khm valamivel! :)

GERI87 2013.02.08. 14:03:01

@takács bálint:

" na most ezt akárhogy faragjuk egy olyan régiót lehet csinálni, amiben 80% székely, és 20%. de úgy, hogy annak tulajdonképpen semmilyen történeti alapja nincs."

Na és? a székelyek etnikai alapon akarnak autonómát és ez a jogos követelés, de egy székely megye is elég lenne magyar közigazgatási nyelvel.

"ez így szimplán egy szeparatista törekvés. ezt sohasem fogja támogatni európa. románia különösen nem."

Nem az. Értelmes szervezetnek ilyen célja nincs. hová szakadnának el?
Egy székely enklávé (netán magyar exklávé) teljesen körbezárható, bojkottálható lenne a román állam által egy ilyen Hegyi-Karabah féle megoldás a lehető legrosszabb.

"amit a hivatalos székely politika szeretne az nem autonómia, hanem szeparatizmus. nem kisebbségi jogokat akarnak (autonómia), hanem területi alapon többséget (szeparatizmus). "

Etnikai alapú autonómia az nem elszakadási törekvés.

GERI87 2013.02.08. 14:11:24

@Szalahadin:

Nem azt kell nézni hogy a korabeli magyar állam a korabeli európai szinthez képest milyen kisebbségi törvényekkel rendelkezett, hanem hogy a lakosság felét kitevő nemzetiségek követeléseit ez mennyire elégítette ki.
Ezek szerint pedig már a kezdetekben nem volt megfelelő, jóval többet akartak már akkor.

Az hogy UK-hoz képest mi volt, semmit nem számít.

Amúgy mondok neked jobb példát a magyarnál a korban:
-Finnország az orosz birodalomban.

GERI87 2013.02.08. 14:19:33

@Szalahadin:

Ezen jogok már nem voltak elegendőek, a megyhatárok sem követték az etnikai határokat és nem is törekedtek erre soha sem.
A hivatalos nyelv a magyar volt, pl ma Szlovákiában is a szlovák a hivatalos nyelv még ha a magyar bizonyos szinten használatban is van.

"A törvény viszont nem ismerte el nemzeti különállásukat, csak az „egységes magyar politikai nemzetet"."

Na pont ez a lényeg!
Vagyis semmiféle politikai, nemzeti követelésük nem lehetett jogos és elfogadható, hisz jogilag ilyen nem is létezhetett, csak nyelvi, kultrális jogok, de ezek korlátozottak voltak és mint mondtam nem voltak már elegek ennél jóval többet akartak már akkor.
Még a horvátok is akik még területi autonómiával is bírtak, saját költségvetés, megyerendszer, hivatalos nyelv...stb.

"A NEMZETISÉGI TERÜLETEKEN MÉG IDEGEN NYELVKÉNT SEM VOLT KÖTELEZŐ MAGYARUL TANULNI!"

Egy ideig.
De akkor mások voltak a viszonyok, leélhette úgy az ember az életéét hogy nem beszélt magyarul mivel a közvetlen környezetét sem kellett elhagynia (kivéve persze a munkalehetőségek végett).

Szalahadin 2013.02.08. 14:23:41

@moophlander:

Igazad van, kár bosszankodni. Az mindenesetre azért valóban bosszantó, hogy a minimum a magyarok rovására elferdített, rosszindulatúan értelmezett, de inkább tárgyi tévedésekkel is tarkított féltudását olyan pökhendi magabiztossággal adja elő, hogy erről azonnal beugranak a szemüveges-szakállas párt teljesen hasonló attitűddel rendelkező, szintén maximum féltudású pöcsfejei, ezt pedig már nehéz megúszni érzelmi reakció nélkül. :-)

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 14:29:41

@GERI87: "Vagyis semmiféle politikai, nemzeti követelésük nem lehetett jogos és elfogadható, hisz jogilag ilyen nem is létezhetett, csak nyelvi, kultrális jogok, de ezek korlátozottak voltak és mint mondtam nem voltak már elegek ennél jóval többet akartak már akkor."

De nem ezért esett szét a Monarchia, hanem mert szétszedték a nyertes államok. Azt, hogy mit akartak a nemzetiségek egy másik dolog. Eleinte nem volt mit akarniuk, mert a nemzetté válás folyamata jóval később indult meg náluk, mint a magyaroknál. Effektíve nemzetiségként nem léteztek.

GERI87 2013.02.08. 14:31:36

@Szalahadin:

Akkor cáfold, ne dumálj!

"A magyar vezetőréteg sem bővíteni, sem korlátozni nem akarta a nemzetiségek jogait. Voltak, azonban akik felhívták a figyelmet az erőszakos intézkedések visszáságaira és veszélyeire. Pl. Mocsáry Lajos. A nemzetiségi törvény ellen tiltakozó nemzetiségek vezetői passzivitásba húzódtak Sérelmeik: 1879-től minden iskolában kötelezővé tették a magyar nyelv oktatását. a közigazgatásban nem tartották be még az 1868-as törvényben foglaltakat sem, miszerint: támogatások kultúrájuk műveléséhez. Egyházaikat ellenőrzés alá vonták, bezáratták iskoláikat, betiltották egyleteiket (pl. a szlovák Matica Slovenska)."

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 14:32:51

@takács bálint:

Kossuthnak akkor lettek konföderációs elképzelései, amikor emigrációban élt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 14:34:21

@csakhalkanszólok:

Utólagos mindegy, hogy bűn-e valami. Utólagosan csak az számít eredményes volt-e. Hát nem volt az. Ha Mo-n sikerült volna mindenkit elmagyarosítani, akkor ma nem lenne miről beszélni.

GERI87 2013.02.08. 14:34:31

@greatwideopen:

"De nem ezért esett szét a Monarchia, hanem mert szétszedték a nyertes államok"

Azért szedhették szét mert eleve volt erre törekvés!
A vesztes háború lehetősget adott erre, nem okot!

"Azt, hogy mit akartak a nemzetiségek egy másik dolog. Eleinte nem volt mit akarniuk, mert a nemzetté válás folyamata jóval később indult meg náluk, mint a magyaroknál. Effektíve nemzetiségként nem léteztek."

Ez max a ruszinokra igaz! Amúgy baromság.
A román, szerb, szlovák a magyar nacionalizmussal, nemzeti romantikával egy időben jelent meg mint ahogy közép-Európa más népeinél is...

Szalahadin 2013.02.08. 14:36:10

@GERI87:
"Nem azt kell nézni hogy a korabeli magyar állam a korabeli európai szinthez képest milyen kisebbségi törvényekkel rendelkezett, hanem hogy a lakosság felét kitevő nemzetiségek követeléseit ez mennyire elégítette ki."

Ha az a vád a korabeli Magyarország ellen, hogy kirívóan kegyetlen, brutális, elnyomó nemzetiségi politikát folytatott, akkor azért csak számít valamit, hogy valójában nem is volt kirívó, brutális és elnyomó.

Állítom neked, hogy ha most maradéktalanul megvalósulna a magyar kisebbségek javára az Eötvös-féle nemzetiségi törvény, nem lenne semmiféle súrlódás.

Az meg, hogy a korabeli kisebbségek a lehetőségekhez képest seggenfújós kiskakast akartak, meg toronyórát dupla lánccal, nem feltétlen és kizárólag a magyarok hibája, a követeléseik jogosságát és realitását is a helyén kell tudni értékelni. Volt természetesen jogos része is, csak ezt is annak tükrében érdemes vizsgálni, hogy ők hányszor elnyomóbban és brutálisabban viszonyultak a karmaik közé került magyar kisebbségekhez 1918-tól mostanáig folyamatosan. Máris kiderül, hogy nem szabadságot akartak, hanem csak szimplán bosszúálló elnyomók szerettek volna lenni, valamint fájt a foguk a magyarok által birtokolt anyagi erőforrásokra, ami azért korántsem annyira magasztos cél, mint mondjuk azok az elvek, amelyek mögé a szőrös farkasmancsaikat elrejtették.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 14:39:24

@Szalahadin:

"Melyik az az ország, ahol 1868-nál korábban született nemzetiségi törvény, amely lehet, hogy mai szemmel nézve keveset, de jogokat garantált a nemzetiségek számára? Sorolj fel ilyeneket!"

Teljesen mindegy ez. A lényeg: az a nemzetiségi törvény nem elégítette ki Mo. lakosságának a FELÉT kitevő nem-magyarokat.

"Melyik az az ország, amely gyökeresen másképp kezelte abban az adott korban (XIX. század) a nemzetiségeket? Milyen tények alapján állíthatod megalapozottan, hogy a korabeli magyar nemzetiségi politika kirívóan rosszabb volt, mint az adott korban általában jellemző nemzetiségi politika más országokban?"

Nem lehet különböző országokat összehasonlítani.

"Hány román élt a XIX. században Erdélyben?"

A lakosság kb. 60 %-a volt román.

"Hány román nyelvű iskola volt a XIX. században Erdélyben?"

Nem tudom.

"Hány román élt a XIX. században a Regátban? Hány román iskola volt a XIX. században a Regátban?"

Nem tudom. S ez eleve teljesen mindegy a téma szempontjából.

"Ha rájössz, hogy Magyarországon több román iskola volt, mint Romániában, ezt is a kirívóan és brutálisan elnyomó magyar nemzetiségi politikával óhajtod magyarázni, vagy vannak egyéb magyarellenes érveid a tarsolyban? Vagy ez az elnyomó magyar politika esetleg Romániában érvényesült és ott akadályozta meg, hogy a románok iskolát építsenek maguknak?"

A lényeg nem változik: a magyarországi román elfogadhatatlannak tartották a magyar kisebbségi politikát.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 14:39:58

@GERI87: >>Azért szedhették szét mert eleve volt erre törekvés!
A vesztes háború lehetősget adott erre, nem okot!<<

Ja, nekem is van törekvésem, hogy szétszedjem Romániát, aztán valahogy sehogy sem akar szétesni.

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 14:40:52

@greatwideopen:
marosvásárhelyen nincs magyar többség. ha ott 80% magyar élne és nem 40%, akkor ez még akár rendben is lehetne. ha székelyudvarhely lenne a "főváros", akkor pedig az egész kicsit olyan, mintha magyarországból szabolcs-szatmár-bereg megye kiválna és azt mondaná, hogy a térség új központja legyen mátészalka. önálló régióhoz legalább egy 100 ezres város kellene. ha meg azt mondják, hogy ennek az egész projektnek nem része marosvásárhely, akkor elég egyértelmű, hogy mezővárosi/kistérségi autonómiáról lehet szó.

de ha még létre is jönne a székely régió (marosvásárhellyel, vagy nélküle), akkor sem oldaná meg a szórvány magyarság problémáját. amelyik összességében nagyjából ugyanakkora lélekszámú, mint az egy tömbben élők. milyen joguk az erdély többi részén brutális kisebbségbe kerülő szórványban élő magyaroknak? az egész székely logika ott hibádzik, hogy többségi alapon követelnek kisebbségi jogokat. vagyis amit szeretnének az fából vaskarika.

románia és erdély föderális felosztásakor a kistérségi autonómiát kellene megerősíteni. ami a legfontosabb, hogy kisebbségeknek az őket érintő kérdésekben vétójogot kell adni. és akkor ez ugyanúgy érvényes lehetne háromszékben, mint kolozsvár kerületeiben.

tehát akármit is mondana az erdélyi román többségű parlament azzal szemben kisebbségi vétót lehetne emelni. tehát ha mondjuk gyergyószék azt mondja, hogy ők protestálnak, akkor rájuk nem vonatkozik a többségi döntés mert élnek a kisebbségi vétó jogával. és persze az összes magyar szék (székely) szavazhat egyszerre. és ez kvázi autonómiát jelent.

de a kolozsvári kerületek magyar képviselői is rendelkezhetnének ezzel a joggal. tehát az ő kisebbségi intézményeit se érhetné többségi sérelem. a kisebbségi vétójog és a kistérségi különleges státus vonatkozhatna az összes erdélyi magyarra.

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 14:42:38

@GERI87:
etnikai alapú területi autonómia többségi alapon = elszakdás (szeparatizmus).

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 14:43:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A lényeg nem változik: a magyarországi román elfogadhatatlannak tartották a magyar kisebbségi politikát. "

És mi változott? Most az utódállamokban élő magyarok számára elfogadhatatlan azok nemzetiségpolitikája, meg az,hogy idegen hatalom és folyamatos elnyomás alatt élnek. Oszt mi történik. Semmi. Mert az utódállamok nem vesztes államok, s most éppen nincs a Magyar Államnak kedve hadat üzenni Romániának.

GERI87 2013.02.08. 14:45:10

@Szalahadin:

Nem a brutális elnyomás a vád, hanem hogy nem kezelték megfelelően a helyzetet, homokba dugták a fejüket, félresöpörték a tényeket és olyasmiről ábrándoztak (magyar nemzetállam) amire már akkor 200 rögzült állapotok miatt eleve nem volt semmi esély, lévén a magyarok aránya az országban ezt nem tette lehetővé.

"seggenfújós kiskakast akartak, meg toronyórát dupla lánccal, nem feltétlen és kizárólag a magyarok hibája, a követeléseik jogosságát és realitását is a helyén kell tudni értékelni."

A nemzetiségek számarányuknak, területi alapú többségüknek megfelelő területi autonómia törekvésük jogos volt és reális.

A szeparatista törekvések nyilván nem voltak az állam szempontjából elfogadhatóak de hogy ezek megjelentek, és megerősödtek, a magyar nemzetiségi politika számlájára írhatóak egyrészt, másrészt meg a korszellem, a pánszláv törekvések eleve sorsszerűvé, elkerülhetővé tették a helyzetet, de a magyar politika sem enyhített ezen semmit és oda vezetett hogy színmagyar területek is elvesztek.

"hogy ők hányszor elnyomóbban és brutálisabban viszonyultak a karmaik közé került magyar kisebbségekhez 1918-tól mostanáig folyamatosan"

Ez semmit nem számít, enyhít a korabeli magyar állam politikájával szemben.
Nem ennek tükrében kell kezelni.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2013.02.08. 14:47:08

@takács bálint: "marosvásárhelyen nincs magyar többség. ha ott 80% magyar élne és nem 40%, akkor ez még akár rendben is lehetne. ha székelyudvarhely lenne a "főváros", akkor pedig az egész kicsit olyan, mintha magyarországból szabolcs-szatmár-bereg megye kiválna és azt mondaná, hogy a térség új központja legyen mátészalka. önálló régióhoz legalább egy 100 ezres város kellene. ha meg azt mondják, hogy ennek az egész projektnek nem része marosvásárhely, akkor elég egyértelmű, hogy mezővárosi/kistérségi autonómiáról lehet szó."
Nyomatékosan szeretném értésedre adni, az autonómia nem jelenti automatikusan azt, hogy egy az autonómia minden négyzetkilóméterén az autonóm nemzet többségben van. Székelyföldön élnek románok is.

GERI87 2013.02.08. 14:48:15

@takács bálint:

Nem.

@greatwideopen:

Nem vagy tisztában a nemzetiségek XIX.sz-i nemzeti törekeseivel.
Így nehéz beszélni róla.

Szalahadin 2013.02.08. 14:50:06

@GERI87:
"Sérelmeik: 1879-től minden iskolában kötelezővé tették a magyar nyelv oktatását. a közigazgatásban nem tartották be még az 1868-as törvényben foglaltakat sem, miszerint: támogatások kultúrájuk műveléséhez. Egyházaikat ellenőrzés alá vonták, bezáratták iskoláikat, betiltották egyleteiket (pl. a szlovák Matica Slovenska)."

1. A magyar nyelv oktatásának kérdését vesd össze azzal, mennyi a realitása annak, hogy Erdélyben olyan magyar iskola legyen, ahol nem kell egyáltalán románul tanulni. Most sem az a probléma, hogy az államnyelvet megtanulják-e a kisebbségi magyar gyerekek, hanem hogy hagyják -e a saját nyelvükön megszólalni őket. Ezt a rendelkezést mondjuk a szlovák nyelvtörvénnyel hasonlítsd össze, utána dumálj.
2. A közigazgatás gáz, ez elfogadható valós sérelemként, sose állítottam, hogy a korabeli közigazgatást uraló magyar dzsentri seggekbe nem való a lófasz.
3. Az egyházak kérdéséhez vedd hozzá, hogy Erdély elrománosításában az ortodox egyháznak igen döntő szerepe volt, sőt az évszázadok során mindig is élen járt a magyarok elleni uszításban, amibe beletartozott a magyar civilek halomra gyilkolásra történő uszítás is, lásd például 1848. Mind a román, mind a szerb egyházhoz ilyen módon nem kevés lemészárolt civil magyar vére tapad, ez a kettő gyakorlatilag bármilyen retorziót megérdemelt volna, semmi nem lett volna arányos az elkövetett bűneik nagyságával. A Matica Slovenska betiltását megint abban az összefüggésben érdemes vizsgálni, hogy vajon hogyan kezelik az utódállamok mondjuk a Hatvannégy Vármegyéseket, ez nagyjából a korabeli megfelelője.

GERI87 2013.02.08. 14:52:46

@greatwideopen:

A szovjetunió is tovább konzerválta a cári Oroszország nemzeti elszakadási törekvéseit, tehát ha jön a megfelelő alkalom akkor bekövetkezik a konfliktus a célért.

Ha nem az I.Vh akkor más esemény ad lehetőséget az elszakadásra.
Semmi nem utalt arra hogy a helyzethez való hozzáállás megváltozott volna ha nyerünk, még Trianon sem nyitotta fel a politikai elit szemét arra nézve hogy rossz úton jártak a nemzetiségi kérdéseb egészen '45-ig a korabeli állapot visszaállítása volt a cél, semmit nem vontak le a korábbi kisebbségi politika hibáiból.

Szalahadin 2013.02.08. 14:54:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ha ennyire függetleníted magad a tényektől, akkor kizárólag súlytalan bohóckodás lehet az, amit előadsz. Súlya ugyanis kizárólag a tényeknek van, nem az ilyen körmösbauerre emlékeztető magyarellenes kirohanásoknak, amiket művelsz.

Szalahadin 2013.02.08. 14:56:43

@GERI87:

"A nemzetiségek számarányuknak, területi alapú többségüknek megfelelő területi autonómia törekvésük jogos volt és reális."

Ennek tükrében akkor jogosnak és reálisnak tekinthetjük a székely autonómia törekvéseket is?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 14:58:48

@greatwideopen:

Akkor sem történt semmi. De az első adandó alkalommal elszakadtak a kisebbségek.

Szalahadin 2013.02.08. 14:58:49

@GERI87:
"Semmi nem utalt arra hogy a helyzethez való hozzáállás megváltozott volna ha nyerünk, még Trianon sem nyitotta fel a politikai elit szemét arra nézve hogy rossz úton jártak a nemzetiségi kérdéseb egészen '45-ig a korabeli állapot visszaállítása volt a cél, semmit nem vontak le a korábbi kisebbségi politika hibáiból."

Ebben speciel egyetértünk, ezért is írtam, hogy méretes lófaszt a magyar dzsentri seggébe is, ez nem kérdés.

GERI87 2013.02.08. 14:59:54

@Szalahadin:

Mint mondtam semmit nem számít hogy most mi van.

A korabeli igényeket nem elégítette ki.
Ez a helyzet.

"Erdélyben olyan magyar iskola legyen, ahol nem kell egyáltalán románul tanulni. "

Ma teljesen más a helyzet, Románia nemzetállam, a korabeli magyar állam meg nem (magyar kb 45%) Erdély 75%-ban román többségű (akkor 60%).

Ma a román nyelv ismerete nélkül nem tudsz boldoglni a román államban, a korabeli magyar államban a maygar nyelv nem ismerete nem okozott ekkora problémát, nem beszélve arról hogy a paraszti tömegek, a vidéki, kisvárosi lakosság életében NEM volt erre szükség.

A magyar nyelv tanítása ott ahol nem a gazdaság, a kultúra nyelve egyértelműen csak magyar nacionalista, soviniszta cél, semmi több.

Pl svájc:
A mai modern korba is csak akkor tanul meg egy francia nyelvű svájci németül ha olyan többségű kantonban él, amúgy nem szükséges.

vagy egy vallon életében nem feltétlen szükséges a flamand nyelv ismerete...stb.

GERI87 2013.02.08. 15:01:33

@Szalahadin:

Igen.
Az más dolog hogy a mai román állam ugyanúgy elhatárolódik az autonómia kérdésétől, mint a korabeli magyar, ezért erre nincs sok esély sajnos.

GERI87 2013.02.08. 15:05:34

@Szalahadin:

Ezzel a kortárs nemzetiségi vezetők is tisztában voltak a század vége felé, ezért sem tudtak már azonosulni a magyar állammal és nem is vártak (várhattak) tőle semmit a helyzet változása ügyében.
A cél így az elszakadás lett.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.08. 15:11:36

Egy biztos! Kimentem ma reggel a napsütésbe íjászkodni! Jó izomlázam is lett!

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 16:13:33

@greatwideopen:
a székelyek többségi alapon szerveződő területi autonómiát akarnak. vagyis azt, hogy azokból a területekből ahol a székelység többségben él alakuljon székelyföld néven egy autonóm terület. ott kitűzik a székely zászlót. azért, mert ott ők vannak többen. és kész. ezt hívják szeparatizmusnak. ez nyilván romániától és erdélytől való elszakadást jelenti.

az európai unió egyik nemzetiségnek se akar etnikai alapon területi autonómiát adni. tehát nem arról van szó, hogy ezt a jogot a székelyeknek nem akarják megadni, hanem arról, hogy ezt a románoktól, a magyaroktól és az összes nemzetiségtől el kívánják venni. azért, mert az unió kontinentális méretekben törekszik a jogegységre. és ennek megfelelően az összes nemzetiségi törvénykezést be akarja szántani. az unió célja az, hogy ne legyen magyar, román, szlovák, stb. oktatási törvény hanem csak európai.

a nemzetiségek abban lehetnek autonómok, hogy egy adott térségben (például erdélyben) milyen kulturális projektek futnak. tehát a székelyek össze akarnak gyűlni a hegyen, akkor ezt megtehetik. és ott lengethetik a székely zászlót. az európai koncepció az, hogy a székelyek földjének nincs pontosan kijelölt határa. ahogy a románok földjének sem. területi autonómiát a kistérségek élveznek. és a nemzetiségek egy régión belül szövetségi (föderális) keretek között autonómok. nincs saját földjük, ősi jussuk, stb. mert az a feudalizmus lenne.

a hivatalos székely koncepció az, hogy valamilyen király vagy cár adományozza nekik székelyföldet. ami többségi alapon az övék. ahol szabadon kitűzhetik a székely zászlót, és az legyen területében önálló. de ez olyan, mintha bemennél a mc donalds-ba és kérnél egy csirkepörköltöt nokedlivel és kovászos uborkával. és azt mondják, hogy mc chicken van, sült krumpli és majonéz. nagy kólával adhatom? és erre a másik azt mondja, hogy egy zóna-pörkölt kellene jó zaftosan.

GERI87 2013.02.08. 16:54:25

@takács bálint:

"ezt hívják szeparatizmusnak. ez nyilván romániától és erdélytől való elszakadást jelenti."

Nem, az autonómia kurvára nem ezt jelenti.
Az autonómia célja pont az elszakadás egy alternatívája, célja az egynyelvű, kultúrájú tömb fenntartása, jogi, közigazgatási keretének megvalósítása. Persze ettől még ez lehet a függetlenség egy állomása, de önmagában nem ez a célja.

A többi agymenésed zagyvaság.

Feudalizmus? Miről beszélsz?
Fogalmi zavaraid vannak.

takács bálint (törölt) 2013.02.08. 17:11:47

@GERI87:
a székelyek etnikai alapon szerveződő területi autonómiát akarnak. nem egyszerűen azt, hogy a székelyeket és a románokat azonos jogok illessék erdélyben. ennél többet akarnak. nevezetesen azt, hogy legyen egy önálló székelyföld (ahol a székelyek többségben vannak), és ott kitűzik a székely nemzeti zászlót. és ez a szeparatizmus. akkor is ha ezt "autonómia törekvésnek" hívják. azt mondják, hogy a székelységnek van valamilyen "ősi jussa". és azt a földet valaki adományozza nekik. a székely nacionalisták pontosan ugyanolyan hülyék, mint a románok, vagy a magyarok.

székelyföld a székelyeké
románia a románoké
szlovákia a szlovákoké
magyarország a magyaroké
szerbia a szerbeké
mi a különbség? mégis mi?

GERI87 2013.02.09. 00:20:45

@takács bálint:

Nem kurvára nem az.
A helyzetet meg rohadtul nem ismered, nincs semmiféle "ősi juss" a követelésekben.

"ennél többet akarnak."

Többet nem tudnak akarni mivel a románok vannak többségben és a román az államalkotó nemzet.
Egyszerűen a tömbmagyarság megmaradásának egyik feltétele a területi autonómia, ezt felismerték, ez nem szeparatizmus, mert elszakadni az államtól nem akarnak.
Rájöttél már te is hogy nincs igazad csak beismerni nem megy....ahhoz korlátolt vagy.

"mi a különbség? mégis mi?"

Az hogy hülye vagy mint a segg.

Éhes_ló 2013.02.09. 06:55:51

Ez egy szar post.
Az onfeladas semmi eredményt nem hozott a magyar nemzetnek soha.
Most se hoz.
Arra azonban érdemes lenne figyelni, hogy az itt is tömegesen nyomuló antimagyarok elvbaratai a hatarokon tul, immár több mint 200 éve sovinisztabbak a saját kommunista vagy epp libbant baloldalukon, mint bármely magyar jobber.
Ebből nem csak a kintiekre lehet következtetéseket levonni, hanem "magyar" barataikra is.

Szalahadin 2013.02.09. 09:00:07

@GERI87:

"vagy egy vallon életében nem feltétlen szükséges a flamand nyelv ismerete...stb."

Nekem azért rémlik nem túl régről, hogy nem kevés halálos áldozattal járó vasúti katasztrófa volt abból Belgiumban, hogy egy flamand és egy vallon nyelvű szakinak kellett volna rádión kommunikálnia egymással, de senki nem tudott vagy nem volt hajlandó megszólalni a másik nyelvén. Ezért inkább pusztuljon el X utas, de akkor sem szólalok meg flamandul/franciául (esetleg nem is tudok, ez nem volt egyértelmű a hírekből)

Szóval én óvatosan bánnék ezzel a kijelentéssel, hogy akik egy országban élnek, azoknak felesleges tudniuk beszélni egymással.

GERI87 2013.02.09. 11:23:25

@Szalahadin:

Ha vki olyan területen dolgozik ami országos szinten megköveteli a megfelelő nyelvtudást akkor kell a többnyelvűség.

De ez amúgy is mindig magától kialakul, ott ahol erre igény teremtődik, erőltetni nem kell...

Ez azt jelenti hogy régen is pl Dragul bácsinak Hunyad megye kis falujában nem kellett a magyar nyelv, ha vasutasnak állt a MÁV-nál akkor meg lehet hogy igen....

pocaklakó minimanó 2013.02.09. 21:04:51

"A nemzetállami görcsök és félelmek azonban változatlanul élnek a mindenkori román diplomácia fejében, ezért nagyon halkan megjegyezném..."

Ó, vazze! Itt az újabb klisé! Már annyira vártam.

Vö.: "Aztán az országaink között nőne a feszültség, jegyzékeket váltanánk. Nemzetközi bonyodalom fejlődne, de egyik fél sem engedne a dölyfből. Aztán jönne a lövöldözés, a terrorizmus, végül a nemzetközi békefenntartók. Senki ne áltassa magát, ehhez csak annyi kell, hogy a szomszéd országok egyszer csak mellre szívják a piszkálódásunkat. Szelíden kérdem, muszáj ezt?" (bornaitibor.blog.hu)

HALKAN MEGJEGYEZNÉM ÉS SZELÍDEN KÉRDEM: NINCS EREDETISÉGRŐL ÁRULKODÓ SZÖVEG? :)

H_A 2013.02.09. 21:38:41

@pocaklakó minimanó: Már kezdtem örülni, hogy máshol osztod az észt és hirdeted az igét.
De sajnos nem hagyod magad.
Sebaj van itt hely. Még te is elférsz.

pocaklakó minimanó 2013.02.09. 21:40:31

@autognomia:

"Már kezdtem örülni, hogy máshol osztod az észt és hirdeted az igét."

Ahol buta prédikáció folyik, ott kell a normalitás ellensúlya.

Nagyon szívesen teszem. :)

H_A 2013.02.09. 21:46:45

@pocaklakó minimanó: Szerintem meg alaptalanul elvagy szállva magadtól.
De nem baj, majd jön a kijózanodás előbb-utóbb.
Idézgeted a szövegeket, mintha gyagyás lenne a világ.
Te már csak ilyen vagy. Önjelölt siránkozó. :)
Akkor siránkozz a kis jobboldali dobozkádban, hogy a szenny ellepi az eredeti világodat, és tekints le a magas lóról. Bizony, gonosz ez a világ.

pocaklakó minimanó 2013.02.09. 22:00:44

@autognomia:

"Szerintem meg alaptalanul elvagy szállva magadtól."

Sokan szidják a tükröt, amikor belenéznek... :)

pocaklakó minimanó 2013.02.09. 22:01:34

@autognomia:

"Idézgeted a szövegeket, mintha gyagyás lenne a világ."

Be kell valljam, gyengéim a klisés és semmitmondó kamuzások. Felderítenek, ha olvasom őket. :)

H_A 2013.02.09. 22:08:54

@pocaklakó minimanó: Nos, akkor további kellemeset az üvegbúra alatt:)
Ismétled magad, fárasztó vagy és a frusztrációidat sem tudjuk itt kezelni. Úgyhogy tényleg megkímélhetsz mostmár magadtól és a rögeszméidtől.
Köszszépen:) Jóccakát!

pocaklakó minimanó 2013.02.09. 22:48:10

@autognomia:

"Ismétled magad, fárasztó vagy..."

Vö.:
"Oho!" said the pot to the kettle;
"You are dirty and ugly and black!
Sure no one would think you were metal,
Except when you're given a crack."

"Not so! not so!" kettle said to the pot;
"'Tis your own dirty image you see;
For I am so clean – without blemish or blot –
That your blackness is mirrored in me."

"Úgyhogy tényleg megkímélhetsz mostmár magadtól és a rögeszméidtől."

Nem köteleztelek rá, hogy olvass engem. Arra sem köteleztelek, hogy reagálj bármire is. Ez a te döntésed volt, ne engem hibáztass érte. :)

pocaklakó minimanó 2013.02.10. 08:25:42

"...ezért nagyon halkan megjegyezném: zsigerből, asztalt csapkodva, újabb és újabb zászlókat kitűzve, kivont karddal nem lehet náluk eredményt elérni."

Szinte csak úgy lehet náluk (velük szemben) bármiféle eredményt elérni, ha folyton és mindenütt követeljük az általuk tett ígéretek teljesítését. Ha nem így teszünk, akkor a bizantinizmusba beleszületett román politikai elit az ígérgetések mellett sosem tesz önmagától semmit, mert az nem érdeke.

És ha már hivatkozás történt más, hasonló esetekre ("...a románok is pontosan tudják, hogy a dél-tiroli osztrákok, katalánok..."), akkor azt is illene megnézni, hogy vajon ezen eredmények elérése tényleg a "halkan megjegyzők" és a "csendben kérdezők" által javasolt megoldási módozatok mentén oldódott meg, vagy volt más módszer is?

Például a dél-tiroliak azért vannak olyan helyzetben, amilyenben, mert a mértékadó osztrák értelmiségiek (és még mértékadóbb politikusok) szép szavakkal kérték az olasz kormányt az európai módszerekkel való operálásra? Vagy esetleg nagyobb szerepet játszott a "Südtirolfrage" megoldásában a Befreiungsausschuss Südtirol (BAS) tevékenysége és az osztrák kormánynak az olasz kormány ENSZ elé citálása a vállalások és ígéretek teljesítése végett?

Nem lehet kérdéses: a szelíden és csendben kérdezők miatt adta meg az olasz kormány az, amit megadott. Csak így lehetett.
süti beállítások módosítása