A román szög újra kibújt a nemzetpolitikai zsákból

H_A Címkék: tüntetés erdélyi magyarok MSZP Fidesz Szanyi Tibor DK békemenet2013.02.06. 12:37

A gyulai Fidesz buli semmi egetrengetőt nem hozott (Matolcsy jegybankelnökségének (rém)híre lelőtte a poénokat), a békemenet hazament, az ellenzék megint hülyét csinált magából. Körülbelül ezekkel a megállapításokkal tudnám összefoglalni a kormánypárt háromnapos évadnyitó frakcióülése köré szervezett népnemzeti hőbörgés tanulságait. A „szeretet és összefogás ereje” és a „gyűlölet kampánya” közötti egyoldalú összecsapásból a bégetés került ki győztesen, és újfent bebizonyosodott: a kormánypárt melletti mozgósítással szembehelyezve az MSZP-DK nevével fémjelzett állítólagos társadalmi elégedetlenség változatlanul a nevetségesség hegycsúcsait ostromolja.

Tökéletesen mindegy, hogy szám szerint pontosan hányan voltak egyik, illetve másik tábor felvonulásán, az Orbánékat a hazugságtól megvédeni hivatott békemenet ránézésre is elsöpörte azt a néhány száz embert, aki azért vonult ki az utcára, mert úgy véli: nincsenek rendben a dolgok ebben az országban. „Az ellenzéki tüntetésre 3-500 fős becslést hallottunk, a békemenetre 1000-1500 főt.” – olvashatjuk az ATV oldalán, de ha a jobboldali sajtóból tájékozódunk, a 150 versus 1000 is ugyanazt az erőviszonyt rajzolja ki. Megszámláltattatok és – minő meglepetés – újfent híjával találtattatok. Az MSZP forró üzenete helyett nem ártott volna embereket meggyőzni az ügy fontosságáról. Na, ez az, ami egyáltalán nem ment.

ellentuntetes_gyula02_mti_rt.jpgAz ellentüntetés: amelyen bizony híjával találtattatok

forrás: www.szegedma.hu

Egyetlen aspektusát szeretném kiragadni az egyébként valóban langyosan lábszagú, kétségtelenül békésnek mondható gyulai erődemonstrációnak, túl azon, hogy semmi kétségem afelől, ki fog kormányozni Magyarországon 2014 után. Mondjuk e bizonyosság megfogalmazásához fölösleges is lett volna elkirándulnom Gyulára, hogy valamelyik sorba beállva igazságot tegyek szeretett, ám végletesen kettészakadt anyaországom két féltekéje között. Voltak persze olyanok, csonka Magyarország határain kívül rekedtek, akik úgy érezték: kutya kötelességük beállni Orbán testőrei közé a tüntetés elleni tüntetés jegyében. Nem lennék a helyükben, és nem is értek egyet az álláspontjukkal, de legyen ez az én különbejáratú problémám.

Viszont az a tény, hogy az ellenzéki tüntetést  - az MSZP színeiben beszédet mondó - Szanyi Tibor személyével, és a szájából elhangzó orbitálisan arrogáns, mindenfajta jóízlést nélkülöző kijelentésekkel próbálták hitelesíteni,  újabb nem remélt szolgálatot tett a kormányzó jobboldalnak. Párhuzamosan azzal, hogy - ha valóban jóindulatot feltételeztünk  (bevallom, én hajlottam erre) a Mesterházy-féle baloldal nemzetpolitikai irányváltásának szándéka mögött, és becsületszóra elhittük a kolozsvári bocsánatkérés őszinteségét – a tegnapi nap után semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy fölösleges volt elragadtatni magunkat.

Lehet, hogy Szanyi Tibor számára a románozás, mint nemzetpolitikai stratégia, az egyetlen működőképes kategória, és követendő út, de ha ez így van, köszönjük szépen, mostmár végképp nem kérünk belőle. A politikus az Indexnek nyilatkozva azzal tréfálkozott ugyanis, hogy románul fogja köszönteni a békemenet résztvevőit, mert szerinte „sokan onnan érkeztek”. Előzmény: a tüntetésen részt vevők azt mondták Szanyi elvtársnak, hogy sok románul beszélő embert hallottak a városban. Szerintem is óriási, hogy egy román határ melletti településen, ahol köztudottan nagy számú román közösség él, tényleg vannak románul beszélő emberek. Ha ez az MSZP pojácájának szerepét bármikor hitelesen eljátszani képes, tréfálkozó kedvű Szanyi Tibor fejében azt a kényszerképzetet keltette, hogy románul kell megszólalnia, akkor számomra mindenféle korábbi esetleges kételyt eloszlatott: az MSZP semmit nem értett meg, és semmit nem tanult a múlt tévedéseiből.

Szanyit szerintem már nem lehet felmenteni – persze értékelem, hogy Gyurcsánnyal együtt legalább őszinte érzéseinek engedelmeskedve nemmel szavazott a határon túliak kettős állampolgárságára vonatkozó törvényt – és úgy vélem, Mesterházy elkeseredett próbálkozása, hogy párttársának bőrét mentse annak minősíthetetlen kijelentései miatt, mindenféle bizalmi alapú közeledésnek gátat vetett az erdélyi magyarok vonatkozásában.

Emlékeztetőül: Mesterházy Attila január 16-án, Kolozsváron tartott előadása helyszínén az MSZP ellen tüntetőket sértegette Szanyi. Az előadását követő napon Szanyi Tibor a következőket nyilatkozta Facebook oldalán: "Ha a hülyeség fájni tudna ... Úgy sétáltunk ki-be, mint kés a vajban. Kb. 10 barom emelgette a tábláit. Ennyi.”  

Az akkoriban megjelent számos véleményanyag egyike így ír az esetről:

Szanyi  szerint a tüntetők "nem megvezetettek. Szimplán zsigeri barmok", "pár szeppent hülye", és minősítésük személyre szabottan is megtörténik:

"Kedves Gyöngyi! Ha barom vagy, téged is szívesen tekintelek annak".

"Kedves Dénes! Alighanem rólad szokták mintázni a magyarság szégyenét.", "arra mindenképpen jó vagy, hogy be lehessen mutatni a hulladékot."

"Kedves Lehel! … Gondolom, te az a típus vagy, aki hosszasan nézeget a lába közé, egy pár centis nyúlványt többször egybeszámol, majd kiáll a szemétdombra, hogy nála nagyobb kan nincs a földön." (Szanyi törölt kommentfolyamának archívuma egyébként mindenki csodálatára itt elérhető.)

Mesterházy egy vele készült hétvégi interjúban a fenti esetre vonatkozó újságírói felvetésre, amely szerint Szanyi „zsigeri barmozása” nyomán nehéz lesz elhinni az MSZP őszintének szánt fordulatát, így próbálja menteni a menthetetlent:

„Szerintem Tibor ebben hibát követett el, nem értek egyet a megfogalmazásával. Ezt a stílust kifejezetten károsnak gondolom, különösen ebben a kontextusban, miközben tudom, hogy ő is egyetért a párt nemzetpolitikai fordulatával. Mindenkinek joga van tiltakozni bármely párt politikája ellen. „

Kedves békemenet ellen tüntető MSZP, tisztelt Mesterházy Attila!

Nem az a baj, hogy Szanyi bunkó, primitív és vállalhatatlan. Kutya legyek, ha értem, hogy mit keresett tegnap Gyulán. A baj az, hogy egy egészként, meggyőződéssel álltok be mögé, és triviális megnyilatkozásaiért újra meg újra felmentitek. Tibornak távolról sem a mefoglamazásával van baj. Mindennel baj van, amit képvisel. Ez pedig nem egy bocsánatos stiláris szépséghiba. Tiborunk valószínűleg a bocsánatkérést sem igazán értette, kár volt Kolozsvárra magatokkal hurcolni. Gyurcsányi reflexei, görcsei és félelmei mai napig változatlanok, a 23 millió román vendégmunkás lidérces álma számára a mindennapi valóság részét képezi. 

Függetlenül attól, hogy nem örülök annak, hogy erdélyi magyarok is részt vettek a gyulai, kormány melletti demonstráción, még egyszer és utoljára megismétlem a kedvetekért. A Romániában élő nemzettársaitok magyarok, magyarul beszélnek Romániában is, így aki azonosította őket  a békemenetesek között, nagy valószínűséggel tanusíthatja, hogy magyarul beszéltek. Arra pedig vegyetek mérget (és szóljatok Tibornak is) hogy romániai románok nem vették a fáradtságot, hogy a Fidesz kormány mellett tüntessenek. Kár volt viccelődni a román köszöntéssel.

Ha egy koszos falusi kocsmában találkoznék Szanyival, aki alkoholmámoros állapotában az asztalt csapkodva románozik, legfeljebb kiröhögném. De az MSZP egyik első vonalbeli arcának és megmondójának szerepében látni, gyomorforgató és tolerálhatatlan. Ha a töredékét komolyan gondoltátok annak, hogy része kívántok lenni a Fidesz leváltására készülő koalíciónak, Szanyi Tibort sürgősen küldjétek Lendvai Ildikó után a süllyesztőbe. Különben tartok tőle, hogy legközelebb lincselés lesz a vége egy hasonló, jópofizásnak szánt bunkóságnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr685065589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donoter 2013.02.07. 12:39:05

Ki szeretném egészíteni a fentebb leírtakat:
Tekintettel arra, hogy eddig még senkinek nem sikerült csupán egy és nem 2, 3… magyar nemzetet összeszámolnia, s mi több ezt az alaptörvény de ezen túlmenően jóval többen mint tíz millióan ezt tényként kezelik, nem lehet csodálkozni azon hogy vannak olyanok akiknek kedvük lett ide-oda utazni az általuk jónak ítélt elv támogatása érdekében. Ebben semmi kivetnivaló nincs, esetleg egyet érthetek e ténykedéssel vagy sem, el megyek vagy nem de ezt majd eldöntöm ÉN. Láttam már több nemzetből álló farmertüntetést is a brüsszeli EU székház előtt traktorral, tehénnel, tejjel.
Az a tény, hogy az MSZP kiáll egy vállalhatatlan Szanyi mellett semmi mást nem bizonyít immár sokadára mint a nemzetben való gondolkodás képtelenségét térben és időben. Tehát bocsánat kérésről szó sem volt de nem is lehet. Ami pedig Szanyit illeti várom mikor fogja nyilvánosságra hozni Zuschlaggal egyeztetett véleményét, sietnie kell mert társa a szegedi Csillagból nem sokára eltávozik.
süti beállítások módosítása