Távolmaradás, buta önzés, havazás

H_A Címkék: eredmények parlamenti választások Románia RMDSZ EMNP2012.12.11. 15:17

Vasárnap este, a választások eredményeit ismertető exit poll-ok, és a legelső reagálások tudomásul vétele után ezt írtam Facebook oldalamon: „Szánalmas, olcsó, dühítő: a rossz időjárás és az RMDSZ demobilizált az EMNP szerint. Már megint sehol egy önkritikát gyakorló, normális állásfoglalás. Hab a tortán: Tőkés örül a magyar képviselet megmaradásának. Ez a cinizmus engem végképp meghalad. Csalódott vagyok, és egyetértek Antal Árpival: két büdös nagy pofont adnék az egész bandának.”

Úgy terveztem, hogy egy jól megérdemelt, kiadós alvás után, az első, zsigeri megnyilvánulások elmúltával, virtuális papírra vetem gondolataimat ezzel a mágikusnak alig nevezhető december 9-ével kapcsolatban. Nem kérdés, hogy huszonéves demokráciánk legnagyobb téttel bíró, és egyben legnagyobb csalódást okozó parlamenti választásán vagyunk túl, amelyet én leginkább a félsiker és a kudarc közötti skálára helyeznék. Kicsit közelebb a kudarchoz. Semmiképpen nem örülhetünk annak, hogy a magyar szavazók közel kétharmada távol maradt az urnáktól.

Én úgy gondolom, hogy nagyon építő lenne, ha közösen belátnánk: mindkét párt hibázott a kampány során. A Néppárt a ma már semmitmondónak, és vigasztalanul üresnek számító autonómia ígérgetésével, a  konkrét megoldási javaslatok megfogalmazásának hiányával, az állandó konfrontációra, és a másikra mutogatásra berendezkedett kampánystratégiájával. De ami talán a legmegbocsáthatatlanabb: hogy a szórványt teljesen  zárójelbe tette és tudatosan hazudott a 6:3 történelmi lehetőségéről.

blogra.jpgforrás: www.erdely.ma

Igy utólag visszatekintve be kell látnom, hogy másik oldalon az RMDSZ  talán eltúlozta azt, hogy riogatta az embereket:  ha nem ránk szavaztok, majd meglátjátok, hogy nélkülünk milyen rossz lesz. Bármennyire is „igaz”, hogy magyar érdekképviselet nélkül, egy kétharmadot ostromló pártszövetség ellenében sorsdöntő a magyar egység és az, hogy a szavazataink ne oszoljanak meg. Nem volt mozgósító ereje ennek az üzenetnek.

Mellékes kérdés: fene tudja, elég érv arra, hogy szavazatot szerezz, ha azzal manipulálsz, hogy (a kettőből) te vagy az egyetlen párt, amelynek neve magyarul is szerepel a szavazólapon? Ami tény, hogy viszonylag sok érvénytelen szavazat is született: a mindkét magyar párt bejuthat típusú, végtelenített módba helyezett, félrevezető retorika eredménye az lett, hogy a jó magyar emberek mindkét keretbe pecsételtek, mert nekik azt mondták, hogy a 2 több, mint az 1.

Másokkal ellentétben én úgy gondolom, hogy a derült égből villámcsapásként beálló havazás csak ránézésre húzta keresztül a magyar pártok számításait. A fentiekből adódó érdektelenséget, amelynek egyenes következménye a magyarok országos átlag alatti részvétele, az én álláspontom szerint  jótékonyan befolyásolta, hogy nagyon sok román választó sem mozdult ki a házból, combnyaktörést kockáztatva ezáltal.  Tragikomédiába illő kép: miközben az Erdélyt és az egész országot megbénító havazás jelentősen visszaszorította a magyarok választási kedvét, a legkisebb versenypárt azzal volt elfoglalva, hogy ellenfelét feljelentgesse. Mikor a déli órákban még beláthatatlan messzeségben volt a parlamenti küszöb elérése, az Erdélyi Magyar Néppárt Frunda  Györggyel volt elfoglalva. Groteszk. 

Azt gondolom, hogy nem lesz még egy esély arra, hogy ilyen módon jusson be magyar párt a parlamentbe. Éppen ezért lesz nagyon fontos – bár egyelőre az USL alkotmánymódosító többségét szemlélve ez majdnem lehetetlennek tűnik -  jól sáfárkodni ezzel a nagyon törékeny magyar parlamenti jelenléttel. Amelynek törékenységéhez a legkisebb magyar párt bőven hozzátette a magáét.

Az önkormányzati választásokon az EMNP az MPP-vel együtt összesen több, mint nyolcvanezer szavazatot kapott. Az MPP most nem indult. Fogalmazhatunk úgy is: akkor 80 000 magyar ember szavazott az RMDSZ ellen, most csak  58 000 az autonómiára és a föderalizmusra. Ez most akkor siker, félsiker, vagy kudarc?

Azt mondják egyes elemzők, hogy a néppárt félsikert ért el: teljesítette minimális célkitűzését, de elbukta a maximálisat. Egyetértek:  az 58 ezer szavazat parlamenti mandátumokat biztosított az amúgy is magát túlnyerő USL-nek, a csúfosan elvérzett ARD-nek és a Dan Diaconescu-féle Néppártnak. Orbaiszéket vadromán ember képviseli a parlamentben, és majdhogynem tragikus, de Kovászna megyében egy USL-s jelölt több szavazatot kapott, mint az EMNP jelöltje. Ha ez volt a minimális cél, akkor valóban: teljesítve.

Ezek mégis inkább elkeserítő tények. Amellett, hogy a hivatalos eredmények ismeretében kijelenthető, hogy 4 képviselői és egy 1 szenátori mandátumot veszített az RMDSZ, én még mindig reméltem, hogy lesz egy gerinces kiállás azok részéről, akik megosztották a magyarságot. Sem Orbán Viktort, sem Toróékat nem hallottam még szembenézni a számok igazságával. Azzal, hogy a 2 nem lett több mint az 1, és a 6:3-as történelmi lehetőség csúfos, "alternatív" veresége szinte képviselet nélkül hagyta  a magyarságot. Gerinc és emberi tartás kérdése lenne az, hogy a néppárt a választási kudarcért vállalja a felelősséget, és a szánalmas szereplést ne próbálja sikerként eladni. Aljas húzás a havazásra és az RMDSZ számlájára írni az eredményeket. Szép lenne kimondani: nagyon jól tudtuk, hogy a 6:3 vicc, és csupán hiúságunk, és buta önzésünk tette, hogy mindenáron végigvigyük ezt a kampányt, hogy hitegessük az embereket, és véletlenül se lépjünk vissza.

És miközben ezeket írom, szembejön a következő nyilatkozat, amelytől legszívesebben a falnak mennék: „Hogy nem sikerült elérni a 6:3-as alternatív küszöböt, mert ez most már bizonyos, ez látszik az adatokból, ez tulajdonképpen egy előre megjósolható, jó bizonysággal megjósolható eredmény volt.”  Keresem, de nem találom a bocsánatért esedezést.

Megdöbbenésemben, jobb híján Sütő Andrást idézném, aki Egy lócsiszár virágvasárnapja című művében így fogalmaz: "Aki forradalmat szít és nem viszi győzelemre, az tömeggyilkos." Igaz, hiteltelen pont Sütő Andrást idézni egy EMNP-s fanatikusnak, de mivel két nagy büdös pofont nem tudok adni az illetékeseknek, remélem hátha lesz vagy egy-két olyan személy, aki végiggondolja, mit akartam ezzel mondani. Bár, ha jobban belegondolok: azt, aki ilyen módon nézi hülyének a választóit, azt talán felpofozni is fölösleges. Szégyelld magad, Tibor! Én helyetted nem szégyellhetem magam, bármennyire is szeretném!

U.I. Tőkés posztkommunistázó elvtársnak pedig külön üzenem: ne örüljön a parlamenti képviselet megőrzésének egy olyan ember, aki mindent megtett azért, hogy ezt megakadályozza. Ne tetézze, ex-pispek úr!

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr724959976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Székely István Gergő 2012.12.11. 19:21:36

Kedves Andrea,
mivel személyesen említve vagyok az írásban, kénytelen vagyok reagálni.
1. A Néppárt „minimális” célkitűzéséről: bármennyire nehezen hihető, ezt lehet objektíven is definiálni. Persze ha a párt saját szempontjából nézzük a dolgokat, és nem egy másikéból. Amire én értettem az az, hogy elérték az ötvenezer szavazatot. Ez persze sovány siker, de például ebben a blogbejegyzésben sincs megemlítve az az érv, hogy a Néppártot most már fel lehetne oszlatni stb., akárcsak az MPP kapcsán ezt szokás volt emlegetni annak idején. Tartok tőle hogy 50 ezer alatti eredmény esetén történt volna erre utalás. Ez tehát a félsiker, amire értettem.
2. Az orbaiszéki képviselői körzet kapcsán a következőket jegyezném meg.
2008-ban az RMDSZ 38,8%-or ért el ott, úgy, hogy magyar ellenjelölt nem volt, a PSD (amely amúgy a mandátumot végül elnyerte) 24,79%-ot. Idén az RMDSZ 41,65%-ot, az USL 30,95%-ot. A Néppárt 4,42%-ot, ha ezt hozzáadnánk az RMDSZ eredményéhez, akkor 46,06%-ot kapnánk. Ez sem lett volna elég a mandátum megnyeréséhez. Természetesen itt lehet érvelni aztán azzal, hogy de a Néppárt amellett, hogy indult, még demobilizált is, de ezt előbb valaki legyen szíves és bizonyítsa be adatokon, és magyarázza meg, hogy 2008-ban miért nem nyert ott az RMDSZ magyar ellenjelölt híján sem, utána tárgyalhatunk.
Félre ne értsen azonban senki: nem azt mondom, hogy az orbaiszéki mandátumot nem lehet elviekben megnyerni. Az abszolút többség elérése itt nem lehetetlen, ha a magyar mobilizáció lényegesen jobb a románnál. Viszont ezt most konkrétan a Néppártra kenni… kicsit meredek. Ráadásul ha meg is lett volna az abszolút többség, többletmandátumként az USL így is úgy is behúzott volna a megyében egy képviselőt. Végülis normális is, hogy egy háromnegyedrészt magyar és egynegyedrészt román megyében legyen egy román képviselő is, nem?
3. Ezzel pedig elérkeztünk a legfontosabb dologhoz. Mégpedig ahhoz, ami végül mégsem bonttatik ki a blogbejegyzésben, bár az ígéretesen indul (pl. „mindkét párt hibázott a kampány során”, sőt, „az RMDSZ talán eltúlozta azt, hogy riogatta az embereket”).
Maximálisan egyetértek a szöveg következő kijelentéseivel: "Gerinc és emberi tartás kérdése lenne az, hogy a néppárt (sic!, és amúgy kétszer is a szövegben így…) a választási kudarcért vállalja a felelősséget, és a szánalmas szereplést ne próbálja sikerként eladni. Aljas húzás a havazásra és az RMDSZ számlájára írni az eredményeket."
Csakhogy folytatni is kellene. Például ugyanezt leírva a pártok nevének felcserélésével. Ugyanis az RMDSZ sem burkolózhat abba, hogy a Néppárt az egyetlen felelős a kudarcért/félsikerért. Mert lássuk be, ez az RMDSZ számára is csak félsiker. Folytatva egy másik mondatát a szövegnek: én az RMDSZ részéről sem hallottam senkit "még szembenézni a számok igazságával". Egyelőre arról olvastam nyilatkozatokat, hogy az erdélyi magyarok 88 (90?) százaléka az RMDSZ-re szavazott, és ez mennyire jó így, és hogy miket kellene a Néppárttal tenni. Pl. pofozni, eltemetni, gondolom minden magyar számít alapon.
Nyugodtan ki lehet engem kiáltani engem Néppárt-bérencnek, amúgy kezdek immunissá válni rá. Tisztában vagyok azzal is, hogy ez a blogbejegyzés is ugyanazt a célt szolgálja, mint pl. TTT-ék túlhajszolt 6:3-as stratégiája: fogódzókat kínálni a saját tábornak, megerősíteni őket hitükben. Ennek ellenére azt gondolom, ebből a választási eredményből mindkét félnek egyformán le kellene vonnia a konzekvenciákat. Hogy miért, azt nem szükséges szerintem kifejteni. Mindkét oldal naponta hivatkozik erre úgyis.
Tisztelettel,
Székely István Gergő

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2012.12.11. 20:40:21

Grrrr, 89 előtti, majdhogynem a sztálini időkre emlékeztető hangulat csapott meg ebből az írásból :) A szomorú az, hogy az RMDSZ kitermel(het)te ezt a fajta attitűdöt. De van még rosszabb is: Szabó Ödi bejutott a parlamentbe.

No de nem fogok vitába szállni az írással, mert minden mondat után írnom kellene egy féloldalnyi szöveget, annyit pedig nem ér meg a tornagyakorlat,

Viszont: a föderalizmus az összes párt kampányszövege közül az egyetlen olyan elem, amely tovább fog menni, és lesznek további fejleményei. Figyeljünk csak a következő években. Olyan irányokból fog eszméletlen maflásokat kapni a fenti írásban megnyilvánuló patologikus messiás-komplexus, ahonnan nem is álmodta volna. Várjuk ki a végét, azaz a kezdetét.

Második viszont: a választások egyik pozitív hozadéka, hogy az ultraübermegagazember Frunda nem jutott be a parlamentbe (más gazemberek viszont igen).

H_A 2012.12.11. 23:02:06

@Székely István Gergő: Kedves István Gergő! Megtisztel építő kritikájával és észrevételeivel. Ahogy időm engedi pontszerűen válaszolok felvetéseire.

H_A 2012.12.11. 23:06:11

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Tisztelt Schwanz! Már nagyon hiányzott a zsémbelődése. Ettől függetlenül továbbra sem foglalkozom frusztrált duzzogásával, mert időpocsékolás volna. Azt viszont értékelem, hogy olvas. A jövőbelátó fenyegetésektől kíméljen meg, kérem.

pinky, the brain 2012.12.12. 09:35:52

Egy elfogult, pártfogó vélemény... szerencsére egyeseknek meg van adatva a szabad vélemény nyilvánítás...(remélem nekem is)
Szerintem a felelősség közös.... a udeméraj is és a polgárpukkasztók is hibásak...
az udeméraj egyáltalán nem volt hajlandó közös listán szerepelni....akárcsak a polgárok, ők is a magyar fél pocskándirozására alapozták kampányukat... ezt én meg elítélem bárkitől jön... a magyarok képviselete, a demokrata szövetség amely se nem képviseli az összmagyarság érdekei (fél-százezer vélemény nem semmi).. se nem szövetség (a demokrata jelzőt hadd ne feszegessük, mert hosszú lenne)
A magyarok távolmaradásának oka meg nagyban a RMDSZ felelőssége... 22 év után az emberek rájöttek, hogy szart se ér a véleményük, az se hogy van valaki magyar részről vagy nincs a kormányon.... sok jót nem hozott hogy ott voltak és biztos vagyok benne, hogy az se, hogy továbbra is ott lesznek..sok apró lépés nem sokat ér, ha folyton valaki visszanyom nagy lépésekbe... Frundát hallottam kampányolni, hogy udemere ne felelős a megszorítások ellen...pedig megszavazták... ja, hogy nem volt más választás... de volt.. kilépni a kormányból.. ja hogy húsos fazék... akkor most ne sírjanak, hogy kevesebben vannak ott (pedig így több jut)...
Semmit nem értek el 22 év alatt... a ami napig választásokkor magyarellenes hangulat uralkodik.. ezt nem panaszolták be egyszer se az EBnél... pedig Frunda nagyon harcolt a romák jogaiért ugyanott.. a mi jogaink nem fontosak? mi nem vagyunk diszkriminálva?
Mivel a bejegyző kifejtette a pogárpukkasztók hibáit arra én most nem térek ki... de ők is felelősek... de bocsánatot kérni minkét félnek kell... egymástól is és az erdélyi magyaroktól is...
süti beállítások módosítása