Mert az autonómia a megoldás?

H_A Címkék: tüntetés autonómia kampányrendezvény RMDSZ EMNP SZNT2012.11.25. 15:13

Miután túl vagyunk a romániai parlamenti választások kampányfélidején, nem szorul különösebb bizonyításra, hogy megnyugodhatunk: az Erdélyi Magyar Néppárt kampány jellegű autonómia-tüntetése lezárult, és minden a legnagyobb rendben találtatott. Igaz, hogy a négyezer nem huszonötezer, de a lényeg, hogy akadt egy újabb színpad Torónak, Tőkésnek a szereplésre. Mert az autonómia a megoldás.

Nem fárasztom magam a számmisztikával, nagyjából mindenki számára nyilvánvaló, hogy sajnos kétezerre sem futotta a jelenlévők száma. Ez egy jelzésértékű tény. Jelzés arra, hogy a Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt együttvéve sem képes mozgósítani. Igaz, hogy az RMDSZ ezúttal nem toborzott, és igaz, hogy amennyiben valóságalapja lenne annak, amit Toróék elhitetni akarnak magukkal, és a választókkal, akkor egy, a közösségi jogaink, nemzetpolitikai céljaink kivívásáról szóló tüntetésnek akkor is mozgósító erővel kellene bírnia, ha nem osztogatnak flekkent és sört.

autonomia_1.jpgforrás: www.kitekinto.hu

Elmondtam már, mások is elmondták már: nemzetstratégiai célok megvalósításának legfontosabb feltétele a tömeges támogatottság. Úgy értem: tömeges. A tegnapi részvétel az autonómiáért folytatott kirakat küzdelem hatékonyságának fokmérője volt. Szerintem alulmaradtunk ebben, rögmagyar feleim. 

Mondjuk az is igaz, hogy egy fél órás, kampánygyűlésre emlékeztető zászlólobogtatás, lóra pattanás és vesszentrianonozás nem terelheti el a figyelmet arról, hogy ha valaki autonómiában gondolkodik, az a minimum, hogy leteszi az asztalra a koncepciót: mi lesz holnaptól, a gazdasági függetlenedést követően?  Miből, honnan fizetünk béreket, nyugdíjakat, társadalmi juttatásokat, mi lesz az oktatási rendszerrel és az ügyintézéssel általában? Nem elég arról beszélni, hogy nekünk kell az autonómia, nem elég az egymást erősítő manipulatívan lírai szókapcsolatokkal ködösíteni.A modus operandi továbbra is hiányzik: hogyan, miként fog működni ez az autonóm székely gazdaság? Hogyan??? Miként???

Tulajdonképpen az a helyzet, hogy sokan nem értik:  ha az autonómiának nem megosztania, hanem összefognia kell az erdélyi magyarságot, akkor mi a fenének indul Sánta Imre Markó Attila ellen? Nos, a történelem bebizonyította, hogy összefogás nélkül csak bohóckodás a külön-külön fellépés nemzetünk szent ügyei mellett. Egy komolyan megszervezett autonómia tüntetést nem sajátíthat ki egy pártocska, a másik két magyar párt bevonása nélkül, burkoltnak szánt kampányrendezvény címszó alatt. Vagyis megteheti, de félő, hogy nevetségességbe fullad a kezdeményezés a Bukarest-Budapest(?)- Brüsszel tengely mentén. Nekem többnyire mindegy, viszont a meggyőzni kívánt román partner, és egész Európa fele nem mindegy, hogy Antal Árpád mozgósít – közel harmincezer embert, vagy néhány frusztrált Tőkés- Toró-féle kalandor néhány százat. Csak azért, mert kell egy színpad, egy elkeseredett 6:3-as kampánynak.

Nem győzöm hangsúlyozni: autonómia ide vagy oda, a szórványban élő magyarok helyzete az, amely igazán szót érdemelne. Azoknak a magyaroknak a helyzete, akik nem fognak lóra ülni azért, hogy egyenesebbnek tűnjön a gerincük. E nagyfene autonómiázás kellős közepén, két plakáttépdesési akció között, még mindig volna lehetőség belátni: ha az EMNP mindenáron a magyar képviselet ellen dolgozik, a szórványban élő magyarok jövője ellen dolgozik. Semmi jóra nem számítok, így történelmi felismerésekre, önreflexióra sem Toróék részéről. Marad a magyar emberek bölcsessége. Akiknek nem kell lóra ülni egy kampányrendezvényen ahhoz, hogy magyaroknak érezzék magukat. És akikről hajlamosak elfeledkezni azok, akik a magyar nemzetet akarják magyar nemzettársaiktól megmenteni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr1004924616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása