És nem sült le a bőr a képéről...

H_A Címkék: tolerancia autonómia európai értékek Fidesz Orbán Viktor RMDSZ Deutsch Tamás Toró T. Tibor EPP kongresszus Kelemen Hunor2012.10.18. 10:45

...mármint Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, aki az Európai Néppárt (EPP) napokban Bukarestben zajló kongresszusán román nyelven, azaz a házigazda ország, állam nyelvén IS szólt a küldöttekhez. Eme útszéli kifakadás értelmi szerzője Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője, aki Facebook oldalán adott hangot megütközésének ezzel a – ha jól értem, szerinte minősíthetetlen - gesztussal kapcsolatban.

Nem akart elmaradni a fideszes kirohanás színvonalától Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke sem, aki szerint  „Románia modellértékű kisebbségvédelmi politikája: az RMDSZ kiharcolta, hogy Kelemen Hunor elnök románul szólhasson az EPP bukaresti kongresszusán. Nagy sikert aratott, főleg a magyar delegáció soraiban.” Ezt a cinikus, és nem kicsit szánalmas beszólást olcsó kampányfogásnak minősíteném, ha egyáltalán elérné azt a szintet.  Úgy gondolom, hogy az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán, amelynek az RMDSZ egyébként házigazdája, az az európai értelemben vett tisztelet és normalitás minimuma, hogy a házigazda pártelnök legalábbis több nyelven szól az egybegyűltekhez. Ennek semmi köze sem most, sem máskor, semmilyen kisebbségvédelmi politikához, és ha valakinek emiatt szégyenkezési kényszere támad, akkor azt nem tudom lehet-e bármilyen jelzővel minősíteni.

Számomra, határon túli magyarként arcpirítóak ezek a beszólások, amelyek azt sugallják – akár egy mezei európai parlamenti képviselő szájából, akár egy úgynevezett magyar megváltásra készülő, magát nemzetinek kikiáltó erdélyi zsebpárt elnökének szájából - helytelen és elítélendő, hogy Romániában, kisebbségiekként európai módon, toleránsan, úgy értem többnyelvűen élünk, gondolkodunk. És tesszük ezt egy európai szintű, színvonalú rendezvényen, ahol nem mellékesen 40 ország 73 pártjának küldöttsége van jelen, akik valamennyien egy pártpolitikai családba tartoznak, bármennyire is van némelyek között feloldhatatlan ellentét.

ahany-nyelv-annyi-ember.jpg"Ahány nyelv, annyi ember" (forrás: www.nyest.hu)

Groteszk, és felháborító, hogy miközben ez a kongresszus alkalmat szolgáltatott arra is, hogy előző nap Kelemen Hunor Orbán Viktorral kétoldalú megbeszélést folytasson az RMDSZ és a Fidesz köztudottan sok sebből vérző kapcsolatának szorosabbá tételéről, és miután a magyar miniszterelnök száját elhagyta egy olyan kijelentés, hogy „Erős parlamenti képviselete van az erdélyi magyarságnak Bukarestben, az RMDSZ stabil politikai hátteret biztosít”, jön egy Deutsch és egy Toró és ilyen alpári szintre süllyeszti a politikai diskurzust, a személyes szimpátia, vagy jelen esetben antipátia által vezérelt üzengetést.

Tökmindegy, hogy Orbán mennyire gondolta komolyan a fenti kijelentést, a lényeg, hogy - legalábbis a kommunikáció protokolláris szintjén - ez is egyfajta normalizálódási jelenség, amelyre igencsak szükség van ahelyett a komoly, és kitartó megosztási hadművelet helyett, amelybe a Fidesz jó ideje infrastruktúrát és anyagi támogatást fektet Erdélyben (is).  

Félreértés ne essék: nem azért aggódom, hogy ez a két politikai értelemben vett amatőr miként minősíti saját magát, ez magánügy, váljon egészségükre. Fogalmam sincs ki az a Deutsch Tamás, és már azon is nagyon csodálkozom, hogy még jegyzik a nevét valahol, és az sem érdekel, hogy diplomáciai ámokfutása milyen kapcsolatban áll az öntudatlansággal. Az viszont majdhogynem aggaszt, hogy az a politikai alakulat, amely autonomistaként definiálja saját magát, amelynek értelemszerűen legfontosabb (erkölcsi) célkitűzése a Székelyföld autonómiájának kivívása, eme címszó alatt ilyen pitiáner stílusban próbálja lejáratni politikai ellenfelét. Egy velejéig toleranciaellenes, európai szellemiséggel ellentétes köntösbe csomagolt retorikával. Hogy lesz ebből autonómia, kedves feleim? Mert az autonómia kivívásának egyik alapfeltétele, hogy toleranciát és párbeszédet feltételez annak a többségi nemzetnek a részéről, amelynek nyelvén Kelemen Hunor felszólalt az EPP kongresszusán. Amely közösségnek saját nyelvén kell elmagyaráznotok, hogy az autonómia nem ördögtől való és nem egzisztenciális fenyegetettséget generáló önszerveződési forma. Az ilyen megnyilvánulások engem arra engednek következtetni, hogy pontosan azok a gyenge pontjaitok, amelyeket másoknak előszeretettel a szemükre hánytok, és a hangzatos eurotranszilvanizmus eszméje is csak kampánycsel, aminek a megvalósításától éppen olyan távol álltok mint Makó Jeruzsálemtől.  

A politikai homokozó szintjén egész biztosan attrakciónak számítanak ezek a Deutsch Tomi-Toró Tibi-féle kirohanások, azonban demokratikus, európai értékek mentén szerveződő fórumokon, ez maximum sajnálatos politikai infantilizmusnak, és intoleráns magatartásnak minősül. Ettől nem lesztek nemzetibbek, magyarabbak, és főleg nem européerebbek. Úgyhogy szerintem is felháborító, hogy nem sül le a bőr a képetekről...   

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr514855854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.20. 14:41:33

Már Szent István is risztában volt vele, hogy "az egynyelvű ország gyenge"... Amúgy meg senki, de senki nem bizonyította be, hogy a szemellenzős magyarkodással bármit is el lehetne érni. Deutsch T. pedig végképp nem.
süti beállítások módosítása