A Székely himnusz találkozása a hekkelt irredentizmussal: kínos üzenet határon túlra

H_A Címkék: irredenta nemzetpolitika LMP Székely himnusz Jávor Benedek2012.05.04. 20:23

Nem tartozom azok közé, akik a Székely himnuszt a világörökség részének tartanák, vagy krokodil könnyeket hullatnának a meghatottságtól, amikor felcsendül Csaba királyfi. Ettől függetlenül, oly sokszor leballiberális-posztkommunistázott „rossz” magyarként mindenképpen fontosnak tartom elgondolkodni a kérdésen. Mármint azon a kérdésen, hogy az LMP képviselői miért nem voltak hajlandóak énekelni a „programba hekkelt irredenta műdalt” Áder János ünnepi beiktatásán. Szerencsére már eltelt egy-két nap azóta, hogy a megfelelő indulatok körbehullámozták a huzatos Kárpát-medencét, így aztán most hátradőlve, nyugodtan elmélkedhetünk a jelzésértekek és tanulságok fölött.        

Elsősorban úgy gondolom, hogy mivel a Székely himnusz nem képezte előzetesen részét a magyar államfő ünnepi beiktatási procedúrájának, valóban nem sok érvünk lehet amellett, hogy Lezsák miért erőltette rá a Tisztelt Házra annak danolását. Következésképpen egyetértek azzal a ténnyel, hogy azon túl, hogy a szélsőjobb irányába tett újabb, nagylelkű Fidesz-gesztussal állunk szemben, érdemben elszomorító üzenettel is az anyaország határain kívül élők részére.

Ezúttal az LMP és Jávor Benedek nyelvére lefordítva: a székely himnusz műdalozása távolról sem annyira sértő gesztus az én szememben, mint az erdélyi magyarok kollektív lerománozása. Ettől viszont egyáltalán nincs okuk megnyugodni. Ettől még a neméneklés mögé felsorakoztatott hekkelt irredentizmus nagyon sok erdélyi magyarnál kiütütte a biztosítékot. Mondjuk engem speciell nem sértett meg az LMP azzal, hogy ekként vélekedik egy elég jelentős határon túli közösség szimbolikus értékéről - amely himnusz műfajából adódóan szakrális, érzelmi, történelmi és kulturális kapocs, identitáskifejező megnyilatkozási forma. Azonban van egy olyan érzésem, hogy nem sokan gondolkodnak ennyire „toleránsan” erről kérdésről. Teljesen jogosan egyébiránt.

Amellett, hogy szerintem másodsorban azért nem énekelték a Székely himnuszt az LMP-sek, mert fingjuk nincs a szövegről, újra sikerült bebizonyítaniuk, semmilyen felelős (nemzet)politikai elképzelésük és elkötelezettségük nincs a határon túli magyarok vonatkozásában. Az én világomat persze ez sem rengeti meg alapjaiban, mivel eddig is pontos képem volt erről. Viszont azt hiszem, hogy ez a lesújtóan lekezelő kijelentés sokat elárul arról, mennyire nemkívánatos kérdést jelent a magyarországi politikai elit nem elhanyagolható részének a határon túli magyar kérdés.  Döbbenetes ebben az értelemben, és a hivatkozott kijelentés fényében, hogy ezek a hölgyek, urak múzeumi kuróziumként tekintenek a határon túli magyarságra, az erdélyiekre, a székelyekre különös tekintettel. Látszólag semmit nem értő boci szemekkel álcázzák a máskor büszkén puffogtatott, de abszolút semmitmondó, üres rigmusokat. Mélységes együttérzésről, megértésről és ki tudja még miről, miről nem.

Sokszor írtam már arról, hogy mit gondolok a Fidesz által határon túlra exportált megosztási stratégiák rendkívül kártékony és veszélyes voltáról. Ehhez képest most arról van szó, hogy az LMP frakcióvezetőjének vagány és minősíthetetlen argumentációja semmi mást nem tesz, mint újabb lovat ad a jobb és szélsőjobb közös, nemzeti szemfényvesztése alá. Azaz e felelőtlen minősítés által magát sértve érző székely-magyar közösség méginkább szimpátiával és elismeréssel fogja övezni azt a jobboldali csűrhét, amely jól megfontolt érdeke által vezérelve a határon túli magyarok megosztását tűzte ki élete céljául. Ha ez neaggyisten sikerülni fog – Szlovákia után igen nagy esélyt látok erre Erdélyben is – akkor azt hiszem, hogy ebben az általam kifogásolt kijelentéseknek, és a hozzá hasonlóknak igen nagy felelősségük lesz. Nem beszélve ezek értelmi szerzőjéről. Nevezetesen most éppen az LMP-ről. Akihez nagyon sok ember nagyon sok reményt fűzött, amely sok remény rendre szétporladt a parlamenti jelenléttel összefüggő és nem összefüggő, mindenféle-fajta kezdeményezések sikertelensége okán.

Egyetlen dolgot azért tisztelek ezekben a – giccses nótáknak is alig nevezhető műdalokat énekelni nem kívánó - politikusokban, innen határon túlról szemlélve: legalább nem teketóriáznak és elmondják, mit gondolnak a lelkük legmélyén. Értékelem az LMP ilyen irányú szókimondását, hiszen ezennel végképp meggyőztek arról: lehet Gyurcsányékat szidni 2004 december 5 miatt, mert az trendi, de lényegében ők is pontosan úgy gondolják, ahogy az MSZP anno. Mit ezeknek kettős állampolgárság, és különben is merre van Erdély?

Nemzetpolitikai affinitás, diplomáciai neveltetés terén szomorúan leszerepelt az LMP, de ismétlem: nekem ez nem fáj. Áder János államfői beiktatásán Székely himnuszt énekelni valóban nem helyénvaló. Azonban ilyen hangnemben üzenni a határokon túlra, fölöttébb szerencsétlen húzás. Ennél már az is sokkal finomabb és emészthetőbb magyarázat lett volna, hogy tényleg nem ismeritek a szöveget. Nem szégyen, és nem is gyalázat. Csak kínos.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr384489067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.05.07. 19:31:29

FYI, hogy az LMP sosem mondta azt, hogy "irredenta műdal", ld.
lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/33555/az-lmp-a-szekely-himnuszrol/

Természetesen nem azért nem énekelték, mert "fingjuk nincs a szövegről", meglehetős önhittségre vall azt hinni, hogy egy közismert dolgot csak a blog szerzője ismer, a komplett LMP parlamenti frakció meg nem. Innen kezdve az egész okoskodás mellément, sajna.

OminózusZsé 2012.05.07. 20:40:09

@iii: csöppet megkésett a sajtóközlemény és a tiltakozás:) nem az a baj, hogy nem énekeltek, az sem baj, ha nem tudják a szöveget - én sem tudom, hanem a jelzők, melyeket ezek szerint az index adott Jávor szájába?:) akkor pláne kicsit elkésett az ágálás:) a leezelés meg nem helyénvaló, kedves barátom:)

H_A 2012.05.07. 20:41:58

@OminózusZsé: köszi, hogy megkíméltél a választól. ennél világosabban nem tudom én sem kifejezni, hogy mi az igazán nagy gáz ebben a történetben.

2012.05.07. 21:26:22

@OminózusZsé: Aha. Tehát mindenképpen az LMP a hibás. Valóban, tévedés volt azt hinni, hogy lesznek korrektul viselkedő médiák is, akik leírják a tényeket.

A leezelés nem tudom mit jelenthet, de ha lekezelés akar lenni, akkor azt pláne nem értem. Én éppen hogy a lekezelés ellen szólaltam fel, amit a blogposzt követett el.

H_A 2012.05.07. 21:34:58

@iii: Egyszerűen arról van szó, hogy ezen a szinten már nem engedhet meg magának az ember, értsd: a magyar parlamentben ülő politikus olyan jellegű kijelentéseket, amelyekhez akár hasonlóakat is tett Jávor. Ha meg nem mondott ilyet, akkor a médiának kell bűnbocsánatért esedeznie. (Gyanítom, hogy nem fog) Magánemberként, otthon egy sör mellett gondolhat bármit egy közösség himnuszáról. Csak ne hangosan gondolkodjon. Ennyi. Amellett pedig határozottan kitartok, hogy nem ismerik a szöveget. DE mint írtam, nem szégyen ez. Nem az LMP az egyetlen a földön, aki nem ismeri. A mártírok, hősök kora pedig lejárt, fölösleges viktimizálnod magatokat.

OminózusZsé 2012.05.07. 21:39:08

Senki nem mondta, hogy az LMP a hibás, ezzel a retorikával már a padlás tele van, és biztos vagyok benne, hogy ebben is értünk. elütés volt részemről, bocsáss meg, valóban lekezelést szándékoztam írni, azt nem tudom, hogy médiumnak minősülök-e, de ezt erősen kétlem:) Tudod, úgy vélem, abba ne árt némi munkát feccölni, hogy egy sajtóközlemény ne rekedjen meg. Ahogy erre jó példa volt a karácsonyi hacacáré is:) Ergo..nem az LMP a hibás, de akkor következetesen védje is meg magát, mert ha hallgat, rosszabbat már nem is tehetne magának. Nem értek a politikához, de azt hiszem, a legfontosabb érték ebben a közegben az, ha az ember/szervezet résen van. Vagy legalább embere legyen erre:D hogy rámutassak a mondókám lényegére barátom, túl nagy volt a kuss...semmi perrel fenyegetőzés...még csak időben eljuttatott cáfolat sem. És ez- mindegy, mondta-e az ominózus mondatokat Jávor, avagy sem - totális kommunikációs öngól. Aminek a következménye az, hogy pl. én, aki LMP szavazó voltam, ma semmilyen körülmények között nem voksolnék rájuk. És nem vagyok egyedül...

2012.05.07. 22:08:55

@autognomia: Nem engedett meg magának ilyet, tehát nem értem, kinek szól a megfogalmazásod.

A másik, hogy te nem azt írtad, hogy nem ismerik a szöveget, hanem hogy "fingjuk nincs", ami egy picinyt durvább.

A harmadik, hogy vajon mi a célja a Parlamentben egy olyan dalt énekeltetni, amit nem ismer mindenki? Mi az üzenete ennek? Megmondom: az egység helyett a kirekesztés, a "mi vagyunk az igaz magyarok, ti meg idegenek". Ha majd mindenki fogja a Székely himnuszt énekelni, akkor majd a szélsőjobb talál mást, amivel megkülönbözteti magát.

H_A 2012.05.07. 22:13:41

@iii: félreértettél ezek szerint! tehát én nem vagyok híve a magyarkodásnak! én nem vagyok híve a Székely himnusz éneklésének a Magyar Parlamentben!! leírtam, nem? ugyanakkor nekem is óriási csalódás az LMP úgy, ahogy van...

OminózusZsé 2012.05.07. 22:13:59

tudjuk jól, mi a célja. és forog is a gyomrunk tőle rendesen..Neked is, nekem is...autognómiának is..de a bejegyzés nem Lezsákról szól. Hanem vagy egy ügyetlen, és szintén kirekesztő frakcióvezetői mondatról, vagy arról, amit a szájába adtak, és amit elmulasztott a kedves team egyértelműen, és durván elutasítani.

2012.05.07. 22:15:35

@OminózusZsé: És azért nem szavaznál az LMP-re, mert nem tiltakozott azonnal a ferdítés ellen? Módfelett csodálkozom.

A sajtó ellen perrel fenyegetőzni meg nem az LMP szokása, nem is érdemes. Feltehetően egyébként nem gondolták, hogy az egészből ekkora kavarás lesz.

2012.05.07. 22:18:52

@autognomia: Ezt nem értettem félre, de már ne is haragudj, a posztod háromnegyed része egy olyan dolog ellen tiltakozik, ami nem történt meg.

Inkább azt mondd el, vagy írd meg, hogy miért is csalódás az LMP, úgy ahogy van?

OminózusZsé 2012.05.07. 22:21:42

@iii: ez a baj...hogy nem gondolták:) nincsenek résen, látod? Nem, barátom, nem ezért nem szavaznék. Azért nem tenném, mert az egyetlen szimpatikus tettük az elmúlt két évben épp a karácsonyi hacacáré volt. Minden más csalódás. Iszapkatasztrófa? kuss.. Összefogs? kuss..
elmondom, mit gondolok róluk most, mezei választójukként:
a retorikát, a mellébeszélést tanulták el Viktortól
és saját karakterüket dobták oda érte
nyámnyila, töketlen, hisztis, tehetetlen, béna banda
ez van. És nagyon sajnálom, mert volt bennük potenciál:/

2012.05.07. 22:40:22

@OminózusZsé: Csak egy apró kiegészítés: Jávor Benedek az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságát vezeti és ilyen minőségében (más szakértőkkel együtt) folyamatosan dolgozott az iszapkatasztrófa ügyében. Például itt a tavaly áprilisban közreadott jelentésük: lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/12637/a-kolontar-jelentes/, de szinte minden hónapban előveszik az ügyet.

Ha az összefogás alatt az érted, hogy nem hajlandók elfelejteni azt az ámokfutást sem, amit az előző kormány folytatott, csak azért, mert a mostani még rosszabb. Ezzel ellentétben bizony hajlandó együttműködni a 4K-val, a Szolidaritással, a Millával, civilekkel. Hogy ennek mi lesz a konkrét formája, az majd kiderül. Egyébként meg nem azért hoztak létre egy önálló zöld pártot, hogy utána össze lehessen fonódni más valakikkel.

Én erősen kételkedem abban, hogy te mezei választó lettél volt bármikor is. Aki valóban az, az nem így beszél. Vagy erős delíriumban lehettél a választás napján :).

H_A 2012.05.07. 22:50:01

@iii: aki konkrét kérdésekben konkrét dolgokat kifogásol az nem lehet mezei választó? vagy aki általában véve kritikát fogalmaz meg egy olyan alakulattal szemben, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az erős delíriumban lehet csupáncsak? én még azt is gondolom, hogy a sikertelen népszavazás, a megfogalmazott kérdések teljesen súlytalan volta, az erőtlen politizálás úgy általában véve, az SZDSZ utódpárt image lemosásának képtelensége, a láthatatlan, vérszegény kommunikáció mind mind az időnap előtti erodálódás irányába mutat. egyébként nem olyan régen még az LMP-re szavazók azt sem tudták, hogy hívják a szóvívőt. ja, és hogy kettő volt belőle? ugyan már. az a helyzet, hogy a kritikát nem viselitek el, pedig nagyon sok esetben konstruktív. így aztán nem csoda, hogy a konstans 7%-ról sem tudtok bravúrosat ugrani.

OminózusZsé 2012.05.07. 22:53:17

@iii: személyeskedhetünk is, de jobb, ha inkább bóknak veszem az utolsó mondataidat:) Véleményed szerint, kik alkották két éve az LMP szavazóbázisát?:) az olyanok, mint én. Édes tőled, hogy sajtóközleményeket linkelsz, de épp lényeget nem AKAROD látni:) hogy, mint a homok folyik el az LMP görcsbe rándult markából a hátország. És hidd el, a "plebsz", nem az LMP weblapja előtt csücsül, szorongások közepette várva a következő sajtóközleményt:) Ennél egy parlamenti párt, ennél, egy fiatal alakulat kategóriákkal többet tehet! Erre példa az, amit heroikuis munkával vittek véghez a kampányfinisben. Nem kell elfelejteni, ki mit csinált, semmilyen körülmények között sem! Csak nem ártana észnél lenni, de ez hibádzik itt.:) a mérlegelés,

2012.05.08. 09:37:06

@autognomia: Félreérted, nem amiatt gondolom, hogy a Ominózus kollega nem volt választó, mert kritikát fogalmaz meg. Kritikát az LMP tagjai is rengeteget megfogalmaznak. Én a stílusból, a megfogalmazásból gondolom. Aki valaminek az elkötelezettje volt, ha csak egy választás erejéig is, az nem beszél ilyen gyűlölettel és lenézéssel. Természetesen a klaviatúra mindent elbír, bárki állíthat bármit is, se cáfolni, se igazolni nem lehet.

Szdsz utódpártiság soha nem volt igaz, aki nem politikai analfabéta, az ezzel tisztában van. Az LMP a kezdetet leszámítva soha nem foglalkozott ezzel, mert nem érdemes görcsös előítéletekkel hadakozni.

Népszavazás: valóban nem volt siker, de azért kemény munka volt és az LMP legalább kiállt a munkavállalók érdekeiért. Hidd el, a választók ezt értékelni fogják.

Láthatatlan, vérszegény kommunikáció: vajh hogy lehetne látható, vérbő kommunikációt folytatni, áruld már el nekem! Az LMP kezében nincs tömegmédia, ott jelenik meg, ahol tud. Budapesten most fog megjelenni újságja 2. száma, amit a nagyságrenddel több pénzzel rendelkező MSZP sem tesz.

Igen, valóban kevesen ismerik, ki az LMP szóvivője, főleg azért, mert ez nem egy bebetonozott vezetőségű és vezérelvű párt, hanem akár évente cseréli a szóvivőit. Akinek ez nem tetszik, az támogassa a Fideszt, ott bizton lehet tudni, hogy még 6 év múlva is Orbánnak fogják a vezetőt.

Honnan veszed, hogy nem viselem el a kritikát (én csak magamról tudok nyilatkozni)? Ellenkezőleg, rendkívül örülök neki, de ettől még válaszolni fogok rá, ha megengeded.

H_A 2012.05.08. 09:46:54

@iii: Remélem nem értettelek félre egyrészt. Másrészt azt is gondolom - és valamelyest érthetőnek is ítélem meg - hogy miután elég sok értelmiségi, Fidesz-MSZP-ből kiábrándult magyar választó az LMP-t látta egyedüli alternatívának (alapvetően én is annak gondoltam volna a helyükben) nem sikerült szinte semmit megvalósítani az ígéretekből. Ez egy tény, nem én találtam ki. És ami leginkább elszomorító, hogy ha megfigyeled, a különböző fórumokon véleményt nyilvánítók írásai mind erre engednek következtetni: kiábrándulás és vadabbnál vadabb kategorizálások. Szerinted ez minek tudható be? Egy ilyen borzalmas Fidesz kormányzás mellett két év után nem sikerült mégsem érdemben növelni a népszerűségi mutatókon. Szerintem ez itt a legnagyobb baj. És ezt veheted teljesen jóindulatú megjegyzésnek, én annak szánom.

2012.05.08. 09:47:50

@OminózusZsé: Igen, kétségtelenül sokan szavaztak olyanok az LMP-re, akiknek fogalmuk se volt a pártról, a zöldekről, stb. Azt is tudom, hogy az LMP-t támogatók kb. fele kicserélődött. Ennek ellenére az LMP támogatottsága ha lassan is, de növekszik.

Én egy konkrét vádadat cáfoltam meg, hogy az LMP ne tett volna semmit az iszapkatasztrófa ügyében. Itt ráadásul nem pusztán közleményről van szó, hanem egy komoly munkával összeállított jelentésről és folyamatos napirenden tartásról.

Az ellenzéki pártok napi működése pedig jórészt sajtóközleményekből és nyilatkozatokból áll, nem lehet minden hónapban tüntetést szervezni, forradalmak is viszonylag ritkán vannak. Ezenkívül is természetesen megtesz egy csomó mindent, most tudnám itt hosszan idézni, de nem teszem, mert láthatóan nem érdekel téged.

Heroikus munkát pedig nem lehet folyamatosan végezni, mert az LMP is emberekből áll. Aki pedig kívülálló, milyen alapon követel egyáltalán heroikus munkát, nem is egészen értem. Tedd meg magad és akkor követelhetsz.

2012.05.08. 09:54:02

@autognomia: Nem egészen értem, hogy milyen ígéreteket nem teljesített az LMP.

Valóban probléma, hogy a Fideszben csalódottak tömegei ellenére nem sikerült a támogatottságát jelentősen növelni, ez tényleg igaz.

OminózusZsé 2012.05.08. 10:50:14

@iii: Kvázi azt mondod, fogalmam sincs a zöldekről?:D Tudod, egy öko-pártnak épp ennek az ügynek a kapcsán kellett volna radikálisan fogalmaznia, egy darab parlamenti felszólalásukra sem emlékszem! Nem a tettet kérem számon, ha figyelmesen olvasnál, barátom, akkor látnád:) Nem forradalom kell, tudatosság, határozottság, vélemény. Pont a naivitásomat tükrözi, ha azt mondom, szomorú, ha sajtóközlemények kiadásából és nyilatkozatokból áll egy ellenzéki párt napi munkája? Mert akkor ezt vállalom. Ellenben. Te mit kérsz számon? Nem én döntöttem amellett, hogy politizálásra adjam a fejem, és ebből éljek:)A heroikus munka épp dicséret volt, nem számonkérés, és nem elvárás. De ha a választópolgár a kívülálló, aki nem tesz semmit, és ezt kommunikálja sértetten az általad hőn védett parlamenti párt, azzal pontot tettél a vita végére, mert most már biztos, hogy soha többé nem adom a voksom, mert nem engem képvisel, de a :) Ez megint aránytévesztés, arrogancia és borzasztóan nagy fogalomzavar.

OminózusZsé 2012.05.08. 10:56:57

@iii: és ha nem érdekelne, akkor csak röhögnék azon, amit írsz..ellenben vitatkozom Veled:) Pardon, vitatkoztam:)

2012.05.08. 11:26:38

@OminózusZsé: Hogy te sok mindenről nem tudsz, az egy dolog. De hogy halálos biztonsággal ki is jelented, hogy nem is létezik, az teljesen jellemző az átlagpolgárra. Sajnos, ezzel kell megküzdeni. Az LMP természetesen számtalan esetben szólalt meg ökológiai ügyekben is, de a zöldpártiság az nem környezetvédelmet jelent, annál sokkal többet. Jelenleg ma Magyarországon nem a környezetvédelem a fő probléma, hanem a puszta megélhetés, épp ezért az LMP se foglalkozhat csak ilyen kérdésekkel. Már a nevéből is kiderül, hogy nem hajlandó magát ebbe a kalickába bezárni.

Nem értem, miről beszélsz, én válaszoltam neked, nem a párt, ne keverd a kettőt össze. Én semmit se kértem számon. Én nem "kommunikáltam sértetten", látod, most is válaszolok, csupán furcsálltam, hogy milyen alapon követel bármit is az, aki maga semmit nem tesz meg értük, sőt igyekszik lejáratni őket, idézlek: "nyámnyila, töketlen, hisztis, tehetetlen, béna banda". Nem a választópolgár úgy általában a kívülálló, hanem te, aki a fentieket nyilatkozod.

OminózusZsé 2012.05.08. 11:38:39

@iii: nem tudom, hogy feltűnt-e Neked, de egyetlen pillanatig sem azonosítottalak a párttal:) nincs bennem gyűlölet, ezt kikérem magamnak! Csalódott vagyok, valóban. Hol van itt halálos biztonság, kérlek?:) Arról beszélek, hogy nem tudok róla, látszatja pedig nincs. Ez tény. Ezen nincs mit vitatkozni. Arról nem is beszélve, hogy a zöldpártiság a karaktere ennek a pártnak, és valóban nem ez a legégetőbb probléma, ezt sem kérdőjelezte meg senki, ezzel én is egyetértek. Igen, ilyennek látom, és ha ilyennek látom, azzal nem vagyok egyedül. Követelésről szó sincs. Arról van szó, hogy nem képviseli a saját választóinak a többségét. én nem a többség vagyok, hanem az átlagos LMP-szavazó. De ha megkérdőjelezed a fenti mondatot, amit megtehetsz, csak azt válaszolom, szavazatokat vesztettek. Csak az én környezetemben több tucatot. Ez is tény.

2012.05.08. 15:04:05

@OminózusZsé: Az előző válaszod végén volt egy elég zavaros mondat, ebből én azt szűrtem le, hogy a párttal azonosítasz. Ezek szerint mégsem, megnyugodtam.

Te nem azt mondtad, hogy nem látod, hogy mit csinál az LMP, hanem kijelented, hogy nem foglalkozik az iszapkatasztrófával, nem foglalkozik ökopolitikával - miközben de igen, foglalkozik. És képviseli a választóit is, programjának megfelelően. Egyetlen esetet nem tudsz mondani, ahol az LMP nem ennek megfelelően viselkedne.

Annak nagyon örülök, hogy a te környezetedben több tucatra rúg a volt LMP-szavazók tábora, ez eléggé nagy ritkaság :->, azért olyan sokan nem szavaztak az LMP-re.

Hogy az LMP mennyire - hogy is mondtad? - nyámnyila banda, azt jól meg lehet ítélni a legfrissebb Véleményvezér posztból:
velemenyvezer.blog.hu/2012/05/08/megvan_orban_gyenge_pontja

OminózusZsé 2012.05.08. 15:16:03

meddő vita:) Nem azonosítalak az LMP-vel, holott tudom, hogy sok közöd van hozzá:) De ha valóban ez a retorika és kettősbeszéd a jellemző,az LMP-re, amit eddig (!) nem tapasztaltam, fölösleges minden érvelés:)nem engem olvasol, hanem azt, amit - szelektíven- Te ki szeretnél olvasni a soraimból. Karácsony felszólalásának örültem nagyon, annak pláne, hogy Viktor minden szava ügyetlen magyarázkodás. Köszönöm, a cikket már reggel olvastam:)talán ritkaság, de akkor ezek szerint én jó helyen forgolódom:)

OminózusZsé 2012.05.08. 15:24:31

elmondom, miben áll a szereptévesztés. Én nem politikai ellenfél vagyok. Hanem az az ember, akit meg kéne győzni arról, hogy valódi, konstruktív munka zajlik, sajtónyilatkozatok püffögtetése helyett. Érdekel ht, hogy mit csinál az LMP. Mondd el, győzz meg! Ez a feladat, nem az, hogy magából kifordult idióta gyűlölködőnek tekints. De ha nem, hát nem:)

2012.05.08. 16:12:49

@OminózusZsé: Te már a kezdetén kijelentetted, hogy semmilyen körülmények között nem szavaznál rájuk. Most akkor miért próbálkozol? :)

OminózusZsé 2012.05.08. 18:18:14

@iii: Mondd, visszaolvastad, amit írtam, mielőtt begépelted ezt a mondatot?:) erősen kétlem:)

2012.05.09. 11:52:14

@OminózusZsé: Mire gondolsz? Természetesen.
süti beállítások módosítása