Szabadságharc a magyar himnuszért. Hogyan válik a sport politikai csatamezővé?

H_A Címkék: Fidesz magyar himnusz Navracsics Tibor EHF2012.03.25. 10:30

Amikor először olvastam a címet, azt hittem csak a magyaroknak nem szabad himnuszt énekelni. Téves volt a feltételezésem, nem, nem csak a magyaroknak. Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) rendelkezéséről beszélünk, amely szerint tilos a klubrendezvények előtt a himnuszok lejátszása, eléneklése. És hát ugye eljárás folyik az MKB Veszprém ellen annak okán, hogy a helyi közönséget túlságosan nem zavarja a tilalom, és énekli, mert áldjon vagy verjen sors keze, neki énekelnie kell.

A magyar kormány reakciója: a Fidesz oly nagyon kevés, látszólag a sokévi átlag fölött álló katonáinak egyike, Navracsics Tibor úgy döntött, nem hagyja annyiban a dolgot. Sőt, amellett, hogy tiltakozó levelet ír az EHF-nek, azt is nyilatkozta:

Ha a veszprémi szurkolók el akarják énekelni a Himnuszt, tegyék meg! Amennyiben ezért büntetés jár, vállaljuk, és gyűjtést szervezünk az összeg befizetésére.

Szóval nem azt mondta, a miniszterelnök-helyettes úr, hogy akkor majd összedobjuk mi.  Jobban is tette, az adófizetők pénzéről lenne szó, azt meg egyáltalán nem illik ilyen pofátlanul felajánlani. A sajátjuk meg nem arra való. Ugyanakkor látni kell, hogy egy hivatalos rendelkezés be nem tartására buzdítja az egyébként magyar himnusz dallamára dobbanó szívű szurkolókat.

Az okok gondolom egyértelműek mindenki számára. A szélsőséges hangvételű, szélsőségesen nacionalista politizálás egyik alapvetése az, hogy fittyet hányva a nemzetközi megállapodásoknak, rendelkezéseknek, követeljük nemzeti jogainkat. Mert nekünk az jár. Nagyon érdekes, hogy nem hallottam más csapatok szurkolói, és származási országuk kormányai részéről ilyen vehemens kirohanást, vajon a spanyoloknál vagy németeknél ismeretlen a hazafiság fogalma, és azért van ez? Ha nem a Deutschland, Deutschland über alles csendül fel a Kiel valamely meccse előtt, kimegy a biztosíték?

Aligha. De velünk ellentétben, ők vágják, hogy egy sportklub nem egy nemzetet képvisel. Ami azt jelenti, hogy legfennebb klub-indulónak volna helye az egyes mérkőzések előtt, és nem érzik úgy, hogy nemzeti identitásuk fenyegetve van, ha nem énekelhetik el  himnuszukat. Nade mi, jó magyarok, tudjuk, hogy minden és mindenki összefogott ellenünk, pont az EHF tett volna másként? Abszurd drámába illő költői kérdés. Pedig az evidenciánál evidensebb axiomatikus igazság: az indokolatlan "himnuszozás" tulajdonképpen a nemzeti himnusz ünnepélyességét, méltóságát devalválja. Tudom, hogy ez a legmagyarabb kormányt marhára nem érdekli, csak legyen valami nagyon nemzeti cirkusz, amely megdobogtatja a szíveket.

A lényege eme eszmefuttatásomnak is csak ennyi: annyira nem bánom, sőt, nekem nem is fáj, hogy egy kézilabda BL mérkőzés előtt józanon vagy félrészegen nem szabad, nem kell magyar himnuszt üvölteni. Mert lényegében majdhogynem semmi keresnivalója ott. Remélem, hogy sokan nagyon tisztán látják, a jelenlegi kormányzat ilyen és ehhez hasonló nacionalista megnyilvánulásai távolról sem véletlenek. A Fidesz büszke kétharmadát nem pozitív értékek mentén szerezte, hanem egy  kollektív ellenséggel szembeni gyűlölethadjárattal. Azonban ennek alanya, a baloldal mára valamikor önmagának árnyává zsugorodott, így az ellene folytatott harc már nem hordoz annyi lőport, ami elegendő lesz egy következő sikerhez. Más ellenségre van szükség és úgy tűnik, Európánál jobbat keresve sem lehetett volna találni.

Most akkor már csak az a kérdés, Magyarország kivonul vagy kiutasítja a nem navracsicsok szája íze szerint hozott szabályzatot értelmező Európai Kézilabda Szövetséget is? Navracsics Tibor szavait idézve, én a következő cselekvési tervet javaslom: „Picit higgadjunk már le.” Legalább a sportból ne csináljunk politikai bikaviadal porondot bármennyire is fogy a muníció. Mibe kerülne elfogadni a nemzetközi sportszövetségek erre vonatkozó más európai országok által is tiszteletben tartott – szabályait? A sokadik költői kérdés helyett íme a válasz: nyilvánvalóan a tét más, hiszen amikor elfogynak a gazdasági érvelések, magyarázatok, akkor jönnek az efféle elterelő hadműveletek. A sok megvezethető ember meg zabálja a szárazkenyeret, és röfög ezen a szánalmas cirkuszon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr394338109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása