Lehet más a menetelés?

H_A Címkék: civil MSZP LMP2012.02.13. 23:22

Budapest nem az egyetlen európai főváros, amelyet az utóbbi tiltakozások „ráznak meg”. Vagy ha nem is megrázták, de voltak. A magyar tömegek nyilvánvalóan különféle formában leginkább az ellen tiltakoztak, amit a kormány fokozódó hatalomösszpontosításának tekintettek. Eddig rendben van.

Ehhez kapcsolódik, hogy  február 6-án Miskolcról indult a Munkát, kenyeret! éhségmenet és érkezett meg hétfő délután, a tavaszi ülésszak megnyitásának napján Budapestre, felhívandó a figyelmet arra, hogy nincs munkájuk és éheznek. A statisztikák tükrében: 8 nap, 200 kilométer, -10 fok. Az egyetlen mutató, amelyet nem találtam, és a fotók alapján sem sikerült megsaccolnom: a résztvevők száma. Nem kulcskérdés, de nem is teljességgel érdektelen. Nem megyek bele Tállai András esetére a szondával, Török Gábor pedig MSZP reflexiójában már remekül rávilágított Gúr Nándor télikabátjának és Nyakó István több napos szakállának viszonyára a hitelességgel.

Számomra a legnagyobb kérdés: elég-e és mire elég ez a felháborodás? És akkor most mi van ezután? Mibe lehet becsatornázni azt az elégedetlenséget, valami olyanba, ami esetleg túlmutathat ezen a szibériai télen, a korgó gyomrokon és a közel 200 kilométeren? Számomra nagy kérdés, hogy ha nincs szervezeti bázis a tiltakozók civil szellemének becsatornázására, egyáltalán változhat-e valami? És ha van szervezeti bázis, mekkora civil szféra állítható sikerrel az ügy mögé? Mi lesz most, hogy célba ért az éhségmenet, és Mesterházy is dicsőségesen bevárta a hősöket?

Megfordítva a dolgot: érdekes megfigyelni, miként állt e civil kezdeményezés mellé, mögé, köré az ellenzék, amelynek egyébként bármelyik szegmensét tekintjük (a kettő közül, amely a parlamenti patkóból szóbajöhet) meglehetős imidzs-deficittel küzd.

41922_vagogabor.jpg fotó:www.mandiner.hu

Ami az LMP-t illeti: semmiképpen „nem sodorta veszélybe” a menet presztízsét. Olyan volt mint a szenteltvíz: nem is használt, és nem is ártott. A Munkát, kenyeret! menet indulásakor jelen volt Mile Lajos, az LMP frakcióelnökségének tagja, kedden pedig (fontos adalék: Orbán Viktor évértékelője apropóján) Szél Bernadett és Vágó Gábor állt be a menetelők sorába - írja az LMP közleménye. Az LMP-szóvivői szerint minden kezdeményezés jó, ami a nyomorúságra hívja fel a figyelmet, ezért is támogatják részvételükkel a gyaloglókat.

Megnéztem az új ellenállás weboldalon a kapcsolódó videó(ka)t, megtudtam mindent, amit eddig is tudtam. Hozzáadott információ: nagyon erősen fújt a szél, és bár a szóvívők háttérében egyetlen menetelőt se láttam, az biztos, hogy nagyon hideg volt, foltokban hó is volt, és Szél Bernadettnek szép piros a sapkája.

Matolcsy nyomán már eddig is értesültem arról, hogy 47 ezer forintból igenis meg lehet élni, de ehhez képest azt is felvázolták, hogy a szegénység egyre nagyobb, hogy a munka törvénye nem kedvez a sokaknak, hogy az oktatási rendszerből egyre többen kiszorulnak, társadalompolitikai értelemben egy csőd volt 2011, nincsen szociális háló, kizsákmányoltság van, csak szűk elitoktatás, a magyar családok elkeseredett helyzete, és egyáltalán.

És miközben kíváncsian, és egyben reménykedve várom a éhségmenet utórezgéseit, a kopernikuszi fordulatot, egy tanulságot már most levonhatok: még mindig nagyobb energiák fordulnak a rendszer nyilvánvaló túlkapásainak, végzetesen rossz intézkedéseinek ecsetelésére, mint a konstruktív, cselekvő alternatívák felsorakoztatására.  Mindennek örülünk, ami a nyomorúságra hívja fel a figyelmet, mert ez így van rendjén. De mi van utána?

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr724102911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OminózusZsé 2012.02.14. 00:04:41

na igen..hol is van az a francos egyéb opció, kedves barátocskáim?
süti beállítások módosítása