Orbán diktatúra-irigysége, avagy a keleti nyalás politikája

H_A Címkék: külpolitika diktatúra Orbán Viktor Kazahsztán pávatánc keleti nyitás2015.04.02. 19:58

Orbán Viktor a Mészáros család és további nélkülözhetetlen elemek társaságában stratégiai alapon Kazahsztánba látogatott, ahol nincsen brókerbotrány, se illiberális demokrácia, sőt demokrácia se, és ahol történelmi megállapításra vetemedett: mi, magyarok származásilag (értsd: genealógiailag) különbözünk a brüsszelita és egyéb európai népségektől. Viszont ha Kazahsztánba megyünk, azt örömmel tesszük, mert ők a rokonaink. Történelmileg, fajilag, családfailag, mindenhogyan. Az pedig, hogy a kazah diktátor, Nurszultan Nazarbajev elindul a választásokon, „a kazahsztáni stabilitás alapsarokköve”.

Csak kvázi meglepődve veszem tudomásul: vezetőnk hozzálátott a magyarság legújabb fajelméletének leszármazáselméletének felállításához, és ez a méricskélés enyhén szólva is már megint szalonképtelenre sikerült. Persze illiberális olvasatban semmi meglepő nincs ebben: Ilham Alijev, Vlagyimir Putyin után Nurszultan Nazarbajevvel kedélyesen bazsalyogni a diplomáciai pávatánc elengedhetetlen részeként, éppen annyira nem meglepő, mint amennyire továbbra sem mulatságos.

És nem azért, mert kulturális értelemben bajom lenne a kazah pusztai lovasokkal, jurtáikkal, és általában a süveges-kaftános szittya figurákkal. A rossz emlékű politikai kultúra az, ami miatt ez a rokonsági alapvetés félelmetesen hangzik. A politikai formákban való gyönyörködés miatt elgondolkodtató, hogy Orbán Azerbajdzsán után most Kazahsztánhoz dörgölőzik.

Hogy értsük, mi amellett a Kazahsztán mellett tettünk Orbán hangján keresztül szimbolikus értelemben legalábbis testvéri esküt, ahol a legutóbbi választáson az amúgy is teljhatalmú Nazarbajev a szavazatok 95%-ával jutott hatalomra úgy, hogy nem voltak ellenjelöltjei. Bár tulajdonképpen tökmindegy is: Nurszultan efftárs élete végéig gyakorolhatja a köztársasági elnök minden jogosítványát, és ő jelölheti ki utódját. Ugyanakkor az Economist demokratikus országokat rangsoroló indexében Kazahsztánt 167 országból a 132. helyre rangsorolta, ezzel megkapta az "autoriter rezsim" minősítést. Az országban cenzúrázzák a sajtót és blokkolják az ellenzéki weboldalakat. Az Amnesty International szerint Kazahsztánban elterjedt gyakorlat a statáriális tárgyalás és a halálos ítélet.

kazah.jpgA kazah-magyar testvériség (fotó: Tumblr)

Nos, e tekintetben, bármennyire is érzek olykor némi romantikus elvágyódást az iránt, hogy a természettel összegyógyulva, jakszarban térdig merülve elérjem a Nirvánát, attól, amiről Orbán hablatyol, egy egész kumiszban érlelt borsóból készült leves fut végig a hátamon. Nem az a baj Viktorovval, hogy Kazahsztánban jól érzi magát (bár az is épp elég nagy baj) hanem hogy Európában nem. És az is a baj vele, hogy az én nevemben tagadja meg európai „rokonaimat”, kötődéseimet, kulturális beágyazódásomat.

Nem vagyok a híve ennek a származástani, ősatya kultusszal összefonódó, ezoterikus alapokra helyezett bullshit-(kül)politizálásnak, bár kétségtelen, hogy ez a fajta akciózás sokkal kifizetődőbb, mint a pávatáncot mellőző, úgynevezett pragmatikus politizálás. Én személyesen egészen jól érzem magam Brüsszelben a rokonszenves, „nem rokon idegenek” között, és bár soha nem jártam Kazahsztánban, gyanítom, hogy sokkal inkább általános műveltségileg, egyszer látni kell alapon töltenék el pár napot Asztanában, semmiképpen azért, hogy életvitelszerűen egy minősített diktatúrában élhessek. Nem tudom, milyenek a kazah emberek, életemben sem láttam olyat, de kicsit erősnek érzem, hogy testvéri hitvallásomat tolmácsolta a miniszterelnök úr a világ egyik legnagyobb autokratájának, és az általa sanyargatott népnek.

A legfelháborítóbb ebben: az, hogy Orbán Viktornak borsódzik a háta a gyönyörtől, amikor egy Nazarbajev-félével pettinggel, miközben a magyar nép barátságáról és partnerségéről biztosítja, egyáltalán nem ennek a kamu, genealógiai rokonságnak szól. Hanem annak a csodálatnak, amely egy vérbeli illiberális, a demokráciát foltokban sem tartalmazó, elnyomó rezsimnek szól. Mindez Orbán úgynevezett diktatúra-irigységének a megfogalmazódása, miszerint: de jó neked, Nurszi, hogy ilyen könnyen tető alá hoztad ezt a diktatúrát. Bezzeg nekem mennyi bajom van ezekkel a brüsszeli nemrokonokkal, minden lépésemet figyelik, a szaros pénzüket sem lehet Quaestorilag eltüntetni. Vigyázni kell a formára, állandóan pávatáncolni kell. Nem lehet sortüzet leadni az alkotmánybírákra, szép lassan lehetett csak a sajátjaimat beültetni a geci függetlenek helyére. Nálunk a nem rokon Európában nem úgy van az, hogy csak úgy kinyírjuk az ellenzéki médiát, hatóságot kellett létrehozni, hogy finoman, szép sorban fojtsa meg, és még az sem volt elég. Hallottál te már olyanról, hogy reklámadót kell kivetni rájuk, mert nem hajlandóak kussolni? Paksot is alig tudjuk lenyomni a torkukon, Vlagyimir se akarta elhinni. Az istenadta meg utcára is vonult az internetadó hallatán, szóval nem megy ez olyan könnyen, de rajta vagyunk az ügyön. A bankok kivéreztetése jó úton halad, Lőrinc meg a haverok pedig szép lassan felvásárolják Magyarországot, úgyhogy előbb-utóbb sínen leszünk.

Úgyhogy értelek én, Viktor, és egy szót sem szólnék, ha csak arról lenne szó, hogy a kazah népet, fene tudja milyen alapon, a testvéremnek akarod beállítani. De sajnos nem ezt teszed. Hanem hitet teszel a jelenkori világpolitika egyik legvállalhatatlanabb figurája, és az általa fenntartott rezsim mellett. Nem először. Teszed ezt egy európai ország miniszterelnökeként, amely nem mellesleg az Európai Unió tagja. A keleti nyalás (mert a nyitáson ez régen túlment) szellemében nyilatkozol homályos, származási kötelékekről úgy, hogy újfent annak az Európának szólsz be, amelynek csecsét szopod rendületlenül, amelynek még egyszer sem mondtad, hogy kösz, nem kell a nem rokon pénzetek, mert olyan rosszul érzem magam tőle.

Már csak azt nem értem, ha annyira nagyon jól érzed magad az én nevemben is Kazahsztánban, akkor gátlástalanul költekező kormányod tagjai, miért nem Asztanában, Karagandiban, vagy Simkentben szórják a köz pénzét luxusszállodákban, legidősebb lányod miért nem egy tekintélyes kazah iskolában sajátítja el a posztmodern orosz üzleti tudományok vendéglátás valamennyi csínját-bínját, és miért nem ott állítotok szobrot a saját lábon állás nem mindennapi képességének? Miért nem ott, a kazah testvériség jegyében bizonyítjátok be, hogy a családi-baráti-rokoni összefogás nem ismer lehetetlent?

Elmondom: azért, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy egy képmutató, diktátor-hajlamú, valóságtól elszakadt politikus vagy. Persze az európai luxus mégiscsak finomabb, mint a kazah nyomorúság, de a köztársaságnak csúfolt Kazahsztán államvezetési módszerei iránt érzett csodálatodat egyre kevésbé tudod véka alá rejteni Európa közepén. Nem tudom mit adott Kazahsztán a világnak, amitől az élhetőbb, értékesebb, jobb hely lett, de azt tudom, hogy mit adott Európa, amitől Magyarország egy élhetőbb, értékesebb, jobb helye lett a világnak. Úgyhogy ilyen ostoba, szégyenteljes kijelentéseket ezután, ha lehet, egyes szám első személyben, Viktor! Én a kazah emberek iránti tisztelet mellett is köszönöm, jól érzem magam itt Európában. És szeretném, ha ez így is maradna.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr827334196

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.04.03. 16:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Kaland Kazahsztánban 2015.04.03. 10:47:24

Vona Gábor már tavaly szeptemberben meglátogatta Kazahsztánt és erről így számolt be a párt sajtójában: „Miről esett itt szó?  - Természetesen a kazah-magyar kapcsolatokban rejlő kölcsönös gazdasági, kulturális és politikai előnyökről, amelyekben, az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoltix 2015.04.02. 20:43:33

"ez a méricskélés enyhén szólva is már megint szalonképtelenre sikerült"
Hátha még a pirospöttyös gyereksegg-elméletet is említette volna. :)

mikimackó 2015.04.02. 21:40:07

mi az, hogy pettingelt? valszeg ki is verték egymásnak !

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.03. 07:30:44

Érdekes, amikor Obama barátkozik Nazarbajevnél nagyobb diktátorokkal, az nem szokott gond lenne nektek...

Egyébként Kazahsztán sem diktatúra valójában a szó valódi értelmében. Azért nevezik csak annak, mert nem hajlandó teljesíteni Washington parancsait.

Roland Oranky 2015.04.03. 10:09:30

Lehet te zsidóként jól érzed magad mivel az USA támogat bennteket de Én erdélyi magyarként nem. Az ázsiai származást és hogy hova menjek elég sokszor felvetették nekem és azt is milyen kenyeret eszek és mihez van jogom. Van egy játékos térkép amiben különböző európai népek elhelyeznek egy másikat- magyarokat elég sok európai nép szíve mélyén utálja vagy nem igazán szereti olyanok is akivel egyébként problémánk sincs pl spanyolok , görögök. Az Európa iránti szeretetről csak annyit , hogy kisebbségi kérdésben ők kellene segítsenek ha számon kérnek valamit-nem vitatom egyes kéréseik helyességét -minket. Így viszont nagyon gyarmatosítás íze van. A nagy hanggal beharangoztatott európai kezdeményezés , hogy ha 1 millió ember 7 országból akar valamit akkor megvitatják kisebbségi kérdésre nem vonatkozik. A gazdasági segítségről csak annyit, hogy lehet a saját fajtáiknak építenek fel valamit a hülye magyarokkal akiket majd félreállítanak csicskásnak vagy...

népoldali 2015.04.03. 12:26:04

Peersze mindenki diktaura aki a jenki lbsi ukázoknak nem hasal....

Minél elöbb ki ajunibol az egész liberális bekamerázott demokraturábol,ami ellenkezik a szerves komótossággal kifejlődott magyr mentalitással.
Idegenek voltunk mindig is Juropában és most is azok vagyunk.Gondolkodásunk,szavaink ,mentalitásunk egy alapjaiban ketei,de sajnos nyugati vonásokkal felsértett életérzés.
Az egész nyugati értékrend csak a felszinen sértette fel évaszázaok ót,zárt menatalitásunkat,a mély most is ugyanaz, mint évszázadok előtt..Előbb utóbb az események miatt mindeki felteheti a kérdést:ide vagy oda?Szabványositot,liberalizmus steril kalodája vagy saját ,magyar ,nyelvünkhöz hasonlóan egyedi érzésvilág?
Rendszerek jönnek,mennek,ügyeletes voláégmegváltók szónokolhatnak:itt vagyunk és leszünk minden izgága alkalmazkodók után is.
" A viz szalad,a kó marad"
mappa2009@freemail.hu

Turbucz István 2015.04.03. 17:44:32

Nem is volt szó származástanról.Egyszerü politikai-gazdasági kapcsolat.
Dühöng a roszindulat.

Kázmér kacsa 2015.04.05. 19:12:07

Felháborító, hogy idegenszívűek próbálják kegmagyarázni, hogy a magyarok kiket tartsanak rokonnak. Elmehetnek a közel-keletre a pics@ba!

krepler 2015.04.06. 15:06:30

@maxval bircaman szerkesztő:
nagyon régóta olvasom a hozzászólásaidat, és egyre elszomorítóbban korlátoltak.
nazarbajevvel nem az a baj, hogy nem a "washingtoni ukázoknak" mond ellen - ilyen állam elég sok van a világon, köztük számos demokrácia is -, hanem hogy nincs ellenzéki sajtó, sőt ellenzéki párt, hogy a vezető élete végéig be van iktatva a hatalomba (mint ez a cikk is említi)
régebben ennél jobban értetted a szöveget :(

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 16:27:34

@krepler:

Bevallom, én sem vagyok a kazah rendszer lelkes híve. Ott azonban a 2 opció: iszlamista rendszer vagy kvázi-diktatúra.

Miért nem pofázik az USA sem túlságosan? Mert ezt ők is tudják. Nazarbajev hatékonyan elnyomja az iszlamista ellenzéket.

empoftla 2015.04.06. 17:17:59

@maxval bircaman szerkesztő: Így van - Kazahsztán nem diktatúra, senkit se vernek meg vagy csuknak börtönbe, csak mert nem ért egyet a vezetőséggel. És ezt ki is mondhatják - de persze nem sokan teszik mert a legtöbben a rendszer elkötelezett hívei. Szóval a helyzet olyan demoktratikus mint a putyini Oroszországban.

GERI87 2015.04.06. 18:16:36

@maxval bircaman szerkesztő:

Nem az a baj hogy kapcsolatot tart fenn velük, hanem hogy "másolja" és ahogy a cikk írja "irigyli" őket.
Attól a "felismeréstől", hogy a magyar nép legalább annyira nem érett a nyugati típusú demokráciára mint a kazah, még nem kéne benyalni és ebbe az iránya elmenni.
A sikeres jövő nem ez.

krepler 2015.04.07. 12:32:34

@maxval bircaman szerkesztő:
igen, látszik, hogy az arab tavasz az iszlám szélsőségesek kibontakozását (is) elhozta :(
mondjuk halmozottan rossz a helyzet törökországban: egyre jobban iszlamizálódik (és ez nem a mély vallásosságot jelenti, hanem a saria és külsőségek, továbbá a nyugatellenesség erősödését) és egyre kevésbé demokratikus :(
azért abban ugye egyetértünk, hogy a demokrácia és a világnézetileg toleráns társadalom a kívánatos?

krepler 2015.04.07. 12:38:57

@empoftla:
ez ugye csak vicc? kazahsztán elég durva diktatúra. az ellenzék - ha van -, a börtönben van, vagy kényszerkezelésen az elmeosztályon. kereszténynek lenni is komoly kihívás (ha nem is közvetlen kivégzés, mint mondjuk az "iszlám államban")
az államfő nem leváltható, mert haláláig ő az elnök. a kvázi ellenzék a lánya, aki olyan korrupt, h még az apukának is sok...
ok, nem észak-korea, de már XIX. századi mértékkel mérve se demokrácia. még orosz mértékkel se...
süti beállítások módosítása