Akkor mégsem Béla takarítja el a 150 milliárdos, álkötvényes ürüléket?

H_A Címkék: csalás brókercégek Orbán-kormány Matolcsy György brókerbotrány Tarsoly Csaba Orgován Béla Quaestor-csoport milliárdos kár2015.03.25. 16:44

A vasárnapi zárva tartás sajnos elterelte kissé a figyelmemet arról, hogy az egyik brókerbotrány elterelte a figyelmemet a másik brókermizériáról. De. Felkaptam a fejem arra a hírre, hogy egy börtönviselt közmunkás lett a Quaestor vezérigazgatója. Nem Hírcsárda. Magyarország 2015. Csak nagyon röviden: adott a Buda-Cash/DRB pénzintézet, illetve a Quaestor pénzintézet. Sok év gondos felügyelet után kiderül, hogy az előbbi esetében 100 milliárd forint értékpapír hiányzik az ügyfelek és a kis bankok számláiról, utóbbinál pedig 150 milliárd forintnyi álkötvényt bocsájtottak ki. Erről ITT bővebben.

A lényeg, hogy sok tízmilliárdnak lába kélt, mint valamennyi rögnek, ugye. Jön a miniszterelnök úr, összevonja a szemöldökét, és közli, hogy ha Isten és az ellenzék is megsegít (mióta nem lehet az ellenzék nélkül dönteni?), hamarosan megszületnek a végrehajtási rendeletek, és azonnal megkezdődhet a vagyontárgyak zár alá vétele, a magánvagyonok bevonása a kártalanításba. Merthogy a legfontosabb, hogy a felelősök ne úszhassák meg, és ne úgy végződjön ez a történet is, mint az elmúlt húsz évben szinte minden hasonló pénzügyi visszaélés végződött.

Jön Matolcsy (neki fölösleges összevonnia a szemöldökét) és az MNB közli, hogy semmi gáz, a BEVA (a befektetés-védelmi alap) kártalanítja azokat az ügyfeleket, akiknek a Quaestor fiktív kötvényeket adott el. Vagyis: „részben a felügyelet elalvása mellett bekövetkező bűncselekmény-sorozat óriási kárait a pénzügyi szektor vétlen képviselőivel fogják kifizetni”.

quaestor.jpgA brókermutyi vesztesei (fotó: Portfolio)

De nem ez a legdurvább ebben a messziről bűzlő, pofátlan történetben (különben ez a messze leghihetetlenebb aspektus) hogy Orbán Viktor maga vallja be, hogy ő rendelte el: a minisztériumok vegyék ki a pénzüket a brókercégektől (nehogy úgy járjunk alapon). Hanem, hogy a felelősségre vonás jegyében megtalálták Bélát. Orgován Bélát, aki papíron e sorok írásakor a Quaestor vezérigazgatója volt. Mert 2015-ben Magyarországon az a gyakorlat, hogy több tíz milliárdot elsíbolunk, Tarsoly Csabákat futni hagyunk, és a mocskot rákenjük a csóró, vidéki, büntetett előéletű munkanélkülire-közmunkásra, akinek úgyis mindegy. Mindeközben az MNB, a főügyész, a miniszterelnökség, a külügyminisztérium, a parlamenti frakció lelkesen és ügybuzgóan ráncolja a homlokát, és fenyegetőzik a magánvagyonok elkobzásával.

Ennyire nyíltan és kendőzetlenül, kajánul talán még soha nem röhögtek bele az arcunkba, ennyire cinikusan még soha nem habzott a szájuk Rogántól Szijjártóig, miközben arra esküdöztek, hogy börtönbe csukják a felelősöket. Hát igen, Béla megy a böribe, közben meg örülhet, hogy az ideáltípusa lett a szorgalmas, keményen közmunkázó kisembernek, aki bármit elérhet ebben az országban. Béla valóra váltotta mindannyiunk amerikai álmát. Börtönből, közmunkával vegyes munkanélküliségből eljutott egy olyan cég élére, amelyben a magyar állam is tartotta a pénzét. Meg a ti pénzeteket. A mi pénzünket.

A "zéró korrupció" és "csak a Fidesz" csatakiáltások árnyékában Orgován Béla egy láda sörért cserébe megfogta az Isten lábát. Egy kis szemfényvesztő ingyen autókázásért leül két életfogytiglanra elegendő időt (havi 47 ezerből négy életfogytiglan is kevés lenne pótolni ezt 150 milliárdos űrt) és távolba tekintő bűntudattal az arcán példát statuál: ilyen, amikor a Fidesz-kormány példátlan szigorral lecsap a bűnözőkre. Béla teljes vagyonával felel a csalásokért: a közmunkás söprögető eltakarítja a Quaestor mocskát. Mert Orgován Béláról hamarosan ki fog derülni, hogy visszamenőleg és egyedül követte el a csalássorozatot, márpedig az ilyen csalóknak nincs kegyelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Ahol a Keményen Dolgozó Kisember – aki néha letér a jól kitaposott útról, és mondjuk, megpróbál embert gyilkolni – igenis, elviheti a balhét az igazi notórius bűnözök felelősök helyett.

A legdurvább, hogy mindeközben kormányzati szempontból semmi jelentősége nincs, és magyarázatra sem szorul (Béla személye ugyanis mindenre válasz) milyen rejtélyes okoknál fogva volt lehetséges, hogy a Szijjártó-féle Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezetébe tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 3,8 milliárd forintnyi államkötvényt tart a Quaestornál vezetett értékpapírszámláján, amelyet a brókercég összeomlásának a napján, az utolsó előtti pillanatban, március 9-én váratlanul kivesz. Persze, dehogy arról van szó, hogy kormányzati szereplők asszisztálása mellett loptak el 150 milliárdot a kisbefektetőktől. Dehogy fontos, hogy Szijjártó minden évben többet takarított meg, mint amennyit keresett, és hogy Orbán legnagyobb győri támogatója a felszívódott Tarsoly.

A majdnem lényeg a Béla. Aki becsókolja a láda sört, homályos tekintettel tudomásul veszi a 150 milliárdos sárga csekket, a nyomozás lezárul, a família kft. megkapja a nevetséges hálapénzt, ő meg leül egy életnyi időt (szokva van hozzá, neki ez nem büntetés), és mindenki jól jár.

A családok, és a most konkrétan vétlen pénzügyi szektor képviselőinek pénzéből pedig majd kártalanítják a károsultakat. Ha meg mégsem, akkor majd tüntetnek egy kicsit az érintettek, aztán sírdogálva hazamennek, és életük munkájának megrohadt gyümölcse fölé hajolva tudomásul veszik, hogy a fűtött úszómedencés villa, az éj leple alatt méreteiben növekedő lakás, vagy mások pénzének következmények nélküli lenyúlása nem mindenkinek adatik meg. Ha eddig még nem, most már biztosan kijelenthetjük: megérkeztünk Tündérországba. Ahol a keményen dolgozó kisember igenis viheti valamire, igenis megtalálhatja a helyét a NER-ben, és járulékos haszonként, általa akár több milliárdos károkat el lehet kenni. Mint az ürüléket.

Ja, és nem utóirat, de Rejtő Jenő biztosan megirigyelné: Tarsoly Csaba visszaveszi a Quaestor-csoportban betöltött vezetői tisztségeit, mivel nem szeretné azt a hamis látszatot kelteni, hogy Béla azért kellett, hogy mentesítse őt és családját a felelősség alól. Akárhonnan nézem, ezek itt mind hülyének néznek minket. A drámai fordulat, azaz Tarsoly lelkiismeretének felébredése ellenére, ne dőljünk be a vígjátékba illő történésnek. Tarsoly fámája nem szól ugyanis a nagy kötelezettségállomány tulajdonosi viszonyainak átcímkézéséről, vagyis arról, hogy Orgován Béla előléptetésével párhuzamosan a Quaestor Financial Hrurira Kft. a központi Quaestor-cég tulajdonosává vált. Vagyis a felszámolás során az utolsók között lesz a kielégítési sorban, az ügyfeleivel együtt, és az egész folyamat sokkal kevésbé lesz átlátható. Vagyis bármilyen ingatlan, vagyontárgy eladásából származó pénz csak utolsósorban kerülhet a Hrurira Kft.-hez, illetve a károsult kötvényesekhez.

Béla ide vagy oda: megint leértünk valaminek a legaljára. És igen, van még lejjebb.

Ezt Rejtő Jenő is megirigyelné... Bár a történet újfent nem vicces. Béláim, ezt túltoltátok megint...

Posted by Hacsaknem Blog on 2015. március 25.
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr847303652

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha most Romániában lennénk, Orbánt rendőrök vinnék el 2015.03.26. 09:51:18

Akkor most csak röviden szemléznék két mai cikket:  A Küküm sajtóosztálya kommentálni akarta a Cink egyik posztját, és küldött egy közleményt. Amiben rettenetes dolgokat vallanak be, bár a szándékuk szerintem nem ez volt. Bennfentes információik vol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2015.03.25. 18:32:31

Van hozzászóló, csak nem tud már hozzászólni. Vagy mégis.
Pofám leszakad.

CSENDES 2015.03.25. 19:19:14

"Orbán Viktor szerint a közpénz fontosabb, mint a "keményen dolgozó emberek" megtakarítása."
A közpénz nem más, mint a keményen dolgozó kisemberek és más adózók jövedelmeiből ilyen-olyan módon elvont eszköz, melynek egy részét, lásd még MNB, lásd még Külügyi és Külgazdasági Minisztérium háttérintézményei nem tekintik közpénznek.:__) Hanem, HACSAKNEM?????

H_A 2015.03.25. 21:41:27

@CSENDES: A többi néma csend...

TrollSlayer 2015.03.26. 09:36:36

@CSENDES: Ezentúl keményen spóroló kisemberek vagy keményen szívó kisemberek néven szerepelnek.

Brix 2015.03.26. 10:11:26

Kártalanítás? Miből? Itt közel 1 milliárd euró az okozott kár, amit nem lehet csak úgy "összekalapozni" a többi pénzintézettől. Elképesztő, hogy a rendőrség, az ügyészség , a bíróság, az MNB nem csinál semmit, egy ekkora súlyú bűncselekmény esetében, miközben Tarsoly Csaba úgy váltogatja a vezérigazgatói posztot mint más a szaros gatyáját...
Gondolom, a futtatója, a "szotyi pajtás" - az, aki eddig hagyta , hogy ennyit lopjon - megmondta neki: " Csabikám ezt azért mégsem...Vidd el Te a balhét! "

Netuddki. 2015.03.26. 10:43:12

Azt kéne nyilvánosságra hozni hány "annyit is ér" megélhetési politikusbűnözőnek volt pénze ezeknél a "brókereknél", és mennyi volt a nyereségük a 20 év alatt! Mindjárt világosabb lenne ez az egész szarkupac...

szőketisza 2015.03.26. 10:45:57

Ez az eladás, majd visszavétel egy jól átgondolt jogi trükk. Ami Orbánt illeti, nyilvánvalóan bűncselekményt követett el, amit maga ismert be. Normális országban azonnal eljárást indítanának ellene.

dr. mesterséges színezék 2015.03.26. 12:47:47

@szőketisza: Őtet erre felhatalmazta a kétharmad.
És tudod mit? Az a negyed, amiből a kétharmad összejött neki, tényleg felhatalmazta, és nap nap után hatalmazza fel ERRE IS.

sas70 2015.03.26. 12:48:30

"Vezető állású személyekre és minősített befolyással rendelkezőkre vonatkozó feltételek846

356. §847 (1)848 Szabályozott piacnál, tőzsdénél, elszámolóházi tevékenységet végző szervezetnél, központi szerződő félnél, illetve központi értéktárnál vezető állású személynek az választható meg, illetve az nevezhető ki,
a) aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik;
b) aki legalább hároméves pénzügyi szakmai és pénzügyi, illetve gazdasági területen szerzett vezetői gyakorlattal rendelkezik;
c) aki hatósági bizonyítvány útján igazolja, hogy a 296/B. § (7) bekezdése szerinti bűncselekményi kör tekintetében büntetlen előéletű;
d) akivel szemben a 357. §-ban meghatározott kizáró ok nem áll fenn.
(2) A pénzügyi holding társaság és a vegyes pénzügyi holding társaság tevékenységét ténylegesen irányító vezető állású személynek az választható meg, aki megfelel az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek."

Ugye ezek alapján a Béla sem választható, sem kinevezhető nem lett volna!

dr. mesterséges színezék 2015.03.26. 12:50:17

@dr. mesterseges szinezek: Pénzügyi és jogi analfabéták a jogi gengszterekért: ez ám a szerelem.
Szimbiózisnak nem merném nevezni.

sas70 2015.03.26. 12:53:23

A csőd ténye megjelent már a közlönyben?
A csalás minősített esete miatt, nyomoz már a rendőrség hivatalból?
Mit csinál közben az ügyészség?
A felügyelet tett már feljelentést?
A teljes cégháló vagyonát zár alá vették már?
Meg még tudnék vagy 20 hasonlót kérdezni!

sas70 2015.03.26. 12:54:33

Most milyen kottából játszanak az urak?

csababácsi 2015.03.26. 13:17:42

A talány mégis az marad, hogyha a magánnyugdíjpénztári vagyont eltőzsdézték, akkor az állami pénzek mégis miért nem a Nemzeti Bankban, hanem a brókerházban landoltak?
Netán Szíjártó vette fel a közpénzek hozamait évekig?
Ebből már telhetett 170 millás házra is!

nu pagagyí 2015.03.26. 13:51:04

Ha van esze Tarsolynak, előkeríti Kaya Ibrahimot és eladja neki az egész csődtömeget. Polt innen már tudná mi a feladata.

dr. mesterséges színezék 2015.03.26. 14:06:14

@nu pagagyí: Nem úgy néz ki, mintha nem tudná ő is és Pintér is.

Szúnyog 2015.03.26. 14:40:10

A következő bejegyzésed remélem majd arról szól, hogy az agyonhisztizett ácsi ügy, miszerint a cigány polgármesterrel kapcsolatban tombolt a rasszizmus, véget ért, mert a cigány visszavonta feljelentését.

zsoltix 2015.03.27. 12:16:41

@Szúnyog: Ki a f@szt érdekel az ácsi polgármester? Írhatsz róla te is bejegyzést, ha annyira fontosnak tartod.
süti beállítások módosítása