Szép, új világ: a diktatúra pocsolyájában röfögve figyeljük a provokátorokat

H_A Címkék: diktatúra besúgók Fidesz Fidelitas Böröcz László provokátorfigyelők2015.03.19. 18:12

Sokan mondhatnák, hogy tulajdonképpen röhögni kéne ezen a Fidelitasos-provokátoros agymenésen, lehetne mondani, hogy ez is van annyira vicces, mint a megújult nemzeti televízió néhány napja tartó, kommentálhatatlan, érthetetlen mellényúlás-sorozata. De nem. Nincs kedvem ezen röhögni, mert egyáltalán nem vicces.

Attól, hogy két fiatal ember kiáll a mikrofon elé, és komoly pofával előadja, hogy méltatlan dolog a nemzeti ünnepen tiltakozni valami ellen, így kedves honfitársak, tessék szépen egymást feljelentgetni, engem egyáltalán nem kapott el a röhögőgörcs.

Az van, hogy létrehoztak egy nyomasztó, a mellettünk álló ember feljelentésére szólító Facebook-oldalt, amelyet az internet népe könyörtelenül darabokra szedett, és amelyet utólag a közösségi oldal is betiltott. Ez viszont egyáltalán nem vette el az ifjú titánok kedvét az ügybuzgóságtól. Böröcz László 32 éves trafiktulajdonos, ifjúsági vezető beleállt: meg fogjuk találni a módját annak, hogy a „provokátorfigyelőnek” jusson felület a megnyilvánulásra. Mert az mégsem mehet úgy tovább, hogy az általunk kisajátított nemzeti ünnepeket, más véleményen lévő emberek tönkretegyenek.

Nyilván ez semmi mást nem ébreszt fel bennem, mint a kényszerű felismerést: nem az a tragédia, hogy a Fidesz vezetése és módszerei régmúlt idők hátborzongató reflexeit idézik, hanem hogy az utánpótlásuk, a fiatalok is éppen olyanok, mint ők. Nem, ez nem igaz. Még olyanabbak. Pedig ők már nem láttak belülről kommunizmust. Vagy mégis?

Egy aktivistát – aki nyíltan, arccal és transzparenssel vállalja hovatartozását és véleményét – csuklóból leprovokátoroznak. Mert az erkölcsileg elítélendő, társadalmilag romboló hatású, az idő-tér kontinuumban képmutatássá lett felindulásokra épülő kormányzati politika által kitaposott ösvény követése jelenti ezeknek a fiataloknak az egyenes utat a politikai karrier felé.

Kemény, de ezek a fiatalok egyáltalán nem értik mi a baj ezzel az egésszel. Nem értik, hogyan lehetett félreérteni ama felszólításukat, hogy (nem mellesleg törvénysértő módon) éljenek vissza mások személyes adataival. Nem értik, mi a baj azzal, hogy megpróbálják eltaposni „mások” demokratikus jogát, hogy békés ellentüntetést tartsanak. Amikor akarnak. Ott, ahol akarnak.

provokator.jpgA szépreményű provokátorfigyelők (fotó: Facebook)

Nem emlékszem, hol volt a Fidesznek ez a fiatal képződménye, amikor sajátjaik verték szét síppal-dobbal-nádi hegedűvel az akkori államvezetés által tartott állami megemlékezéseket. Kedveseim, nem azért, mert akkor nem volt jogos az akkori rendszer könyörtelen kritikája, hanem mert most is az. Szégyellem magam ezek helyett a fiatal droidok helyett, akik tökéletes seggnyaló szerepeikben tetszelegve, kúsznak felfele a trafikokkal, és egyéb lojalitás-értékelő juttatásokkal kikövezett pártlétrán. Szégyellem magam, hogy a velem egy generációt képviselő, viszonylag fiatal emberek végérvényesen feladták azt, hogy időnként legalább saját véleményük legyen, akik mindenben, a végsőkig, a falig elmennek a pártutasítás szolgai teljesítése érdekében. Akik szívesen, mosolyogva égetik szénné magukat, ha a főnökök ezt várják el, és nemhogy visszavonulót fújnának, még jobban beleállnak, mert ez teszi boldoggá őket.

Nem tudom, szándékosan sikerült Orbán, egykori besúgó, egyre nyilvánvalóbb, még ha nem is tiszta és világos lelepleződésének idejével egybemosni ezt a nagyszerű provokátoros hisztériát, de legalább kiderült egyszer és mindenkorra, bármennyire borzasztó is: az acsarkodó, sósavas vagy sósavmentes, lila, vagy acélszürke hajú rohamnyugdíjasnál csak a feltörekvő fideszes fiatal szárny az undorítóbb.

Úgyhogy mielőtt jönne a fekete autó, mielőtt a családfán visszamenőleg igazolni kellene a Fidesz-hűséget, vagy mielőtt teljesen átmosnák az agyunkat azzal, hogy ha valaki párthoz köthető, akkor baloldali provokátor, ha civil, akkor legfeljebb álcivil lehet, mielőtt a propaganda bele akarná égetni a bőrünkbe, hogy aki nem fideszes, annak nincs joga véleményt nyilvánítani, javasolnék egy egyszerűbbet. Álljanak bele, és mondják azt, hogy egypártrendszer van Magyarországon, és illegális, azaz provokációnak minősül, ha valaki más elvek követője, más vélemények tulajdonosa, más pártok tagja.

Cirka 3 évvel ezelőtt írtam (keresztre is feszítettek érte), hogy messzemenően egyetértek Kertész Ákos minősítésével, miszerint ez az ország nagymértékben a diktatúra pocsolyájában boldogan dagonyázó, röfögve moslékot zabáló emberek országa, akik nem akarnak tudni arról, hogy le fogják szúrni őket. Eltelt három év, azóta további moslékokat etettek meg velünk, de mi maradtunk, akik voltunk: házmesterek és boldog besúgók országa.

Kicsit más csomagolásban, körítéssel és színben, a sunyi házmestertempó a rendszerváltás után 25 évvel is mélyen gyökerezik lelkületünkben, és köszöni szépen, jól van. Fájdalom, hogy már nem csak azokéban, akik sötétebb időket is megéltek, hanem azokéban főleg, akik nem. A magyarázat triviális és lehangoló: az Orbán-generációval az a baj, hogy a szocializmus alatt, azzal a nyomasztó tapasztalattal kezdett el politizálni, a Böröcz-generációval meg az, hogy anélkül. Különbség viszont nincs a kettő között. Mert a primitív tekintélyelvűség, az ostoba beképzeltség, és a gondolkodást nem igénylő elvtelenség folyamatosan, azóta is újratermeli önmagát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr617284295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsebatya 2015.03.19. 18:45:12

A kisnyilasoknak majd meg lesz bocsájtva.

Arthur Bloch 2015.03.20. 05:46:20

Az ilyen kisérletet sosem szabad megbocsájtani.- "Ezer évvel ezelőtt egy buta törzsfőnök,száz évvel ezelőtt egy buta főispán még nem tudott annyi kárt okozni,mint ma egy ostoba funkcionárius..."/Kopátsy - mai szlogennel:-under the counter !

Maxvall a kloáka (törölt) 2015.03.20. 08:56:25

Mielőtt jön a fideszes önkéntes és bértroll-sereg, gyorsan leírom: igazad van.

_most_ 2015.03.20. 09:12:17

azért elég vicces, hogy ügye a fidesz rendszeresen küldött provokátorokat ellenzéki rendezvényekre, például az ominózus bohócos eset, most meg előállnak ezzel, ezeknek tényleg semmi önkritikájuk sincs.

dr. mesterséges színezék 2015.03.20. 09:23:38

Ritka az olyan poszt, amellyel MARADÉKTALANUL egyet tudok érteni: ez olyan.

Genetikailag házmester ez a népség.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.20. 09:31:58

@Maxvall a kloáka: Ugyan, Birca és Batyu már jelentkezik be 4-5 nickkel párhuzamosan, hogy egymással is beszélgetve szét-trollkodják a blogot. Mondjuk ezzel már nem érnek el semmit, és a közvéleménykutatásokból az jön ki, hogy a libsibolsizással nem is jó irányba lőnek... :-) vagy inkább :-(

balfaszcsaszar 2015.03.20. 10:05:39

sajnos talált, annyi a gond, hogy Ady óta egyhelyben toporgás van...

♔bаtyu♔ 2015.03.20. 10:08:25

@Vállalhatatlan fordulat: Ja, a libsibolsik megint támadnak. Amúgy én nem libsibolsizni szoktam, hanem ballibsizni:)))

A közvéleménykutatásokat tekintve pedig szerintem jobban kell tartanod az MSZP-DK, stb. vezérkarától, mint pld. tőlem.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2015.03.20. 10:11:44

@post: hu de nagyon igaz ez az iras. ezert is nincs igeny igazan demokratikus politikai. azok, akik nem a fidesz hivei, vagy ellenzik a tevekenyseget pedig vagy le sem szarjak ami tortenik, vagy el vannak foglalva egymas baszogatasaval. mint a viccben, ha valaki ki akar maszni az ustbol a tobbi ugyis visszahuzza...

high up! 2015.03.20. 10:14:41

Ezek a fidelitasos sutyók a bizonyíték a tézisre, miszerint bármilyen korszakban is élünk, az Átlaghülyemagyarok aránya stabilan 90%. Átlaghülyemagyar szülők nevelik ki az Átlaghülyemagyar gyerekeiket.
Majd azok így tovább.

FOLYTASSUK!

high up! 2015.03.20. 10:16:23

@♔bаtyu♔:

batyu, neked amúgy megvan a Nyócosztályod?

zafir38 2015.03.20. 10:18:56

Ez a gyerek nem az MTVA-s, III/III-as Böröcz
valakije?

Maxvall a kloáka (törölt) 2015.03.20. 10:25:24

@Vállalhatatlan fordulat: látod nem is kellet sokat várni a gecibatyura.

@high up!: Sőt, Hofi óta tudjuk, hogy az egy főre jutó hülyék aránya kettő :))

Ja és vigyázz, mindjárt jól megmondja neked batyu az összes klónjával :D

Szelid sunmalac 2015.03.20. 10:32:57

Minden egyes szavaval egyetertek!

dr. mesterséges színezék 2015.03.20. 10:45:13

@ausländer Sipi: Dögöljön a hülye belgája, há mé nem húz el innen!?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.20. 11:36:15

ne már, a Fidesz tele van komcsival (és most Szily csatlakozásával már saját szocijuk is van) volt kitől tanulniuk az ifjaknak.

Mr. Neutron 2015.03.20. 12:18:11

Kár volt ide keverni Kertész Ákost. Ha a T. Szerző nem hivatkozna rá, akkor egyetértenék a cikkel. De mivel teljes egészében elfogadhatatlannak tartom, amit Kertész Ákos képes volt leírni, és semmilyen körülmények között nem fogok egy platformra kerülni vele, ezért ezzel a cikkel sem érthetek egyet.

zsoltix 2015.03.20. 12:41:24

Há mé, a fidelitászból jött a mindenégtájfelényitó fuccálos Papagáj Péter, meg Rogán "Kisember" Tóni is. A zifjú titánoknak is lesznek majd mindenégtájfelényúló flexibilis négyzetmétereik szülői segítséggel, ha kellőképpen a saját lábukra álltak. Csak ehhez előbb fújni kell a kormánykommunikáció gyorsnaszádjának narancsszínű vitorláját.

szabadság elvtársak! 2015.03.20. 12:47:15

Má megin diktatúrha van? Azannya! Mongya mán e valaki, hogy miről tuggyam feléismerni.Csak hogy tuggyam ,nehogy valami ollasmit csinyájjak amiért bekaszliznak:DDDD. Mecsoda világ! Bezzeg az én időmben, amikó még dicső Rákosi Mátyás elvtárs /meghajlás/ vezérünk uralkodott, bezzeg nem vót illen,hogy diktatúrha! Meghogy a Viktor súgott! Kunce meg aszonta tennap, hogy nincs illen leírva. Most akkó ki hazudik? És a Kunce az a Viktor baráttya? Dejó!
Nem tudom de a moderáció megőrült, annyi szót aláhúzott, hogy úgy néz ki a komment mint a Matyó terítő.:)))))

Bobby Newmark 2015.03.20. 13:33:46

@szabadság elvtársak!: Az nem moderáció, hanem helyesírás-ellenőrzés, okoska!

szabadság elvtársak! 2015.03.20. 14:22:36

@Bobby Newmark:
Danke schön, meine liebe freund! Oké, csak egy kicsit ökörködtem.Csakis azért mert egyszerűen már nehéz ezt a mi politikusaink által kreált burleszket másképp túlélni. És az a borzasztó, hogy alig van esélyünk normális felhozatalra belőlük.

prOvOkátorfigyelő 2015.03.21. 02:28:43

@H_A:

Szerintem a Fidelitas kifejezetten nagyot dobott ezzel a bejelentéssel: a reakciók teljesen nyilvánvalóvá tették, hogy a provokációk nem kósza idióták vagy végletesen felháborodott polgárok művei, hanem szervezett politikai-ideológiai csoportok állnak mögöttük. Ugyanakkor, amellett, hogy kiugrasztotta a nyulat a bokorból, precedensügyet is teremtett. A politikai ellenoldal ugyanis ahelyett, hogy úgy reagált volna, hogy felhívja volna közvéleményt, hogy mindenki tartózkodjon a provokációktól és a demokrácia nyújtotta keretek között adjon hangot véleményének, házmestertempózni kezdett. No, de a relációk bármikor változhatnak: ha holnap az akkor ellenzékben lévő mai kormánypártiak kezdik el alanyi jogként szétcseszni a kormányon lévő mai ellenzékiek rendezvényeit, mire hivatkozhatnak, hogyan védekezhetnek majd?!
süti beállítások módosítása