Élőlánccal védjük azt, amit tojással dobálunk?

H_A Címkék: kormány emlékmű ellenzék tojásdobálás zsidóüldözés Lendvai Ildikó Orbán Viktor Bauer Tamás birodalmi sas szabadság tér emlékmű náci megszállás2014.07.20. 20:02

Nem kérdés, hogy mit gondolok az éjszaka leple alatt (azaz titokban) felállított, náci megszállás áldozatainak (?) emléket állító Szabadság téri emlékműről. A történetéről, az üzenetéről, felállításának módjáról. Csakhogy annyi szó esett már arról, hogy mi a baj ezzel az egész sztorival, hogy tényleg nem fogom megismételni azt a rengeteg okosságot, amit már rengetegen leírtak ezzel kapcsolatban.

Amely okosságok alapvetése, hogy nézzük bármilyen szögből Gábriel arkangyalt, valahogy úgy torzít a kép, mintha a magyarországi zsidóüldözések kizárólag a németek általi megszállás eredményeképpen történtek volna. Hogy kicsit úgy fest a dolog, mintha kollektív memóriazavarunknak betudhatóan elfelejtettük, hogy Horthy "boldog békeéveiben", a német megszállás előtt már bőven léteztek azok a fránya zsidótörvények, és pontosan olyan ludasok vagyunk bennük, mint gyűlölt megszállóink.

Nos, aki azt olvassa le a csonka Magyarországot karmaiba vevő birodalmi sast ábrázoló szoborcsoportról, hogy ez egy merő perverzitás, aki tiltakozott, kitüntetést adott vissza, bojkottált, elutasított, megrökönyödött, mert nem találta rendben, hogy az ígérgetések tömkelege dacára végül egyeztetés nélkül kezdték el építeni azt az emlékművet, amelyet - egy májusi felmérés szerint - a többség történelemhamisítónak tart, az valószínűleg nem úgy képzelte el a meglepetés szülte vasárnap délelőtti tiltakozó akciót, ahogyan az lezajlott. Szeretném hinni, hogy nem úgy képzelte.

Nem azért vagyok felháborodva, mert drága a tojás, és jobb célokra is fel lehetett volna használni, mint agyatlanul dobálni vele egy szobrot. Nem gondolom, hogy ne lenne kutya kötelességünk szembenézni a múltunkkal, nem is hiszem azt, hogy a történelemhamisítás gondolata ördögtől való volna szeretett népünk szeretett kormánya számára, és végképp nem tartom elfogadható érvnek, hogy egy közfelháborodást kiváltó emlékmű kapcsán azért nem írnak ki népszavazást, mert az "nemzetgazdasági szempontból fontos beruházás".

Az, amit ma a Szabadság téren láttam, mégis megszégyenítő volt azokra a magasröptű eszmékre nézve, amelyekre hivatkozva helytelen és elítélendő aktusnak tartjuk az emlékmű ilyen formában és ilyen körülmények között való felállítását. Szánalmas látvány volt, ahogyan egy valószínűleg széleskörű társadalmi véleményt több tíz, de legjobb esetben is néhány száz dühös ember kánikula okozta neurózisa tolmácsolt. Nem tiltakozás volt ez, hanem egy hisztis tömeg nevetséges megnyilvánulása.

 

elolanc-az-emlekmunel(650x433).jpg A tudathasadás élőlánca

fotó: MTI

Amelynek láttán Orbán valószínűleg hátra dőlt és kért egy jeges kávét, mondván, igazam lett, basszátok meg: a szobor "makulátlan", az azt övező tiltakozás meg nem több "kocsmapultnál zajló olcsó politikai lökdösődésnél." És valóban, így lehet lejáratni egy ügyet. Ami tulajdonképpen nem ügy. Mert ha az lenne, akkor erre az olcsó cirkuszi mutatványra nem kerülhetett volna sor. Amely cirkuszi mutatványnak a fenti ábra szerint körülbelül ugyanannyi embert sikerült az utcára vinnie, mint a két hét alatt nyolcadik alkotmánymódosításnak. Semennyit.

Igazán nem vagyok megvádolható jobb, és szélsőjobb irányba való elhajlással, de elképesztő volt látni, ahogyan Lendvai Ildikó Bauer Tamással egy és ugyanazon élőláncot alkotja a köré a szobor köré, amelyet tőlük különböző emberek közben tojással dobálnak. Nem az élőlánc fogalmának és rendeltetésének nevetségessé tétele zavar, hanem ez a hisztéria. Ez az irracionális hőzöngés, amely azt a látszatot kelti, hogy már magunk sem tudjuk, mi bajunk vele, de ha a náci kormány csinálta, akkor biztosan fújjj. És különben is történelemhamisító Feri megmondta, hogy ha tojással dobálózunk, az segít. Mert azt nem elég mondani, hogy csúnya.

Tudathasadásos mellényúlás, amely az orbáni igazságot legitimálja: kell a gumicsont, amelyet egy darabjaira hullott ellenzéki szele  felfúj szép magasra, miközben ő maga önmagát lejáratva a mélybe zuhan. Erről szól, ezzé silányult ez az emlékmű történet. Amely súlyos dolgokat hozott felszínre, de amelyek nem kecsegtetnek semmi olyannal, hogy itt bárki belátni akarna korábbi bűnöket, esetleg tanulni belőlük, és horribile, megakadályozni, hogy azok újra és újra megismétlődjenek.

Amúgy meg sajnos azt kell mondanom, hogy aki tojással dobál egy szobrot, vagy a nevét adja egy ilyen akcióhoz, annak sajnos nem sok alapja van kikérni magának, ha lezsidózzák.

Ha tetszett, amit olvastál, vagy ha nem, de hiányzik egy "lájk" az életedből, csatlakozz az újonnan indult Facebook-oldal kedvelőinek táborához!

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr496527419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalmár 2014.07.20. 20:37:30

Tilos emlékezni a nem zsidó magyar áldozatokra.
Az mind náci.
A nagyapámat besorozták.
Nem kérdezték miben hisz.
Ha nincs megszállás szép öregkort ér meg.

Így meghalt egy német visszavonulás fedezésekor.
Persze náci volt, és én nem emlékezhetek meg róla, nincs emlékműve, mert a holokauszt, meg a holokauszt, meg a.....csak ők halhattak hősi halált.Persze most már van neki is emlékműve, éppen azt gyalázzátok férgek! Előbb utóbb szájba lesz verve valaki egy léccel!
A légitámadások áldozati is semmik. Budapest kényszerű védői is mind nácik, az ostromot

Szar alakok vagytok!!

Ti nem tisztelitek a mi hallottainkat!!
Miért tiszteljem én a tiéteket??

Ha ezt folytatjátok az lesz itt is a nagy "fasiszta diktatúrában", olyan mint a demokratikus nyugati, felemelkedett, magasztos, multukulti, minden tekintetben dicséreten liberális Párizsban!

Ott zsinagógákat gyújt föl éppen a szólásszabadságával élő demokratikus ellenzék.....

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.21. 06:39:16

Orbán megint bedobott egy gumicsontot. Lesz min vitatkozniuk a ballib blogoknak őszig.

Gyingizik 2014.07.21. 13:35:01

Blogíró cikkének elejével nem tudok egyetérteni: "...úgy torzít a kép, mintha a magyarországi zsidóüldözések kizárólag a németek általi megszállás eredményeképpen történtek volna...Horthy "boldog békeéveiben", a német megszállás előtt már bőven léteztek azok a fránya zsidótörvények, és pontosan olyan ludasok vagyunk bennük, mint gyűlölt megszállóink..." Ideje lenne már felébredni. Európa szinte összes országában sőt az USA-ban is voltak zsidó törvények. Az antiszemitizmus ebben az időben az egész nyugati világra jellemző volt (ld. pl. Henry Ford az USA-ban). Hitlert és a német ipart amerikai befektetők is támogatták (részvény vásárlással) egészen a háború végéig. A megszállásról és a felelősségről: a kormányzót és a fiát foglyul ejtették a németek. A világ legjobb hadserege a Wermacht négy hadosztállyal bevonult. Jött vele a Gestapo is. A német katonákat civileknél szállásolták el (Pl. a nagyszüleimnél, akiknek az udvarán német páncélos állt!) Mi ez ha nem megszállás? Jött Eichmann a saját hivatalnokaival, aki irányította a deportálást. Ilyen körülmények között azt állítani, hogy a magyarországi holocaustot a magyar állam csinálta és a civilek segítettek, nonszensz. (Ezt nem cikkíró írta, az Élet Menetén nyilatkozták a résztvevők.) A német megszállás előtt deportálás nem volt, kivéve a 17 ezer menekült, akiket galíciai zsidóknál akartak elszállásolni, de a németek és ukrán fasiszták kivégezték őket! De ilyet sajnos NAPJAINKban is csinál Izrael: vagyis a színesbőrű menekülteket visszaküldi Afrika polgárháborús zónáiba, ahol a biztos halál vár rájuk. Szóval ezzel az emlékművel semmi baj sincs azon kívül, hogy művészileg gyenge.

pocaklakó minimanó 2014.07.21. 17:40:30

Egyes fájdalmak egyenlőbbek a többinél.

Éhes_ló 2014.07.22. 06:11:03

Jó precedens ez az egész hiszti, no meg persze a "rendőrség" passzivitása és vaksága, cselekvésképtelensége is.
Van nem kevés olyan szobor, emlékmű, emléktábla, melyet hasonló módon kell kezelni végre.
Amint láthatjuk hónapok óta ez alapjog, bűntetlenül lehet rongálni, gyalázkodni, mocskolni azt, ami nem tetszik, vagy ami zavar minket (is).

Hálásnak kell lennünk, hogy ezt megtanulhattuk tőlük.
Remélem a jobbik már szervezi a brigádjait országszerte némi tojásozásra, festegetésre, van elég célpont évtizedekre.

delphinus 2014.07.22. 11:43:45

@Gyingizik: Egyetértek veled abban, hogy a történelem nem a második világháborúval kezdődött, a zsidókérdés már előtte is létezett és nem csak Magyarországon.
A szobornak a megbékélést kellett volna szolgálni, ha nem tudunk megbékélni egymással, semmire sem megyünk és a végén elpusztulunk. A tojásdobálás, meg a visszadobálás nem a legjobb megoldás, csak a végső.

A most következő lépés remélem az lesz, hogy az önkormányzat vagy a főváros eltakaríttatja sürgősen a sok oda nem illő ócska kacatot, amit az elmúlt időben összehordtak és egy alapos lomtalanítás, takarítás után végre helyreállnak az élhető normális állapotok a téren. Ami most van, az tarthatatlan és méltatlan az itt élők, itt dolgozók és mindenki számára, aki itt megfordul.

delphinus 2014.07.22. 12:10:17

@Gyingizik: A szovjet emlékművet magasan veri művészeti megvalósításban, ez szerintem nem kérdés. Ha más kisebb alkotásokat nézek a téren (Reagen szobor pl) akkor is jócskán megállja a helyét. Most, hogy így felhívtad rá a figyelmem, elmondható szerintem, hogy kifejezetten jól illik oda és jól kifejezi azt, hogy egy nagyhatalom markában mi is áldozatok voltunk és nem szükséges olyan bűnökért is vezekelnünk amit el sem követtünk.
A giccs szerintem az északi oldalon van, ahol a szovjetek még mindig mint "felszabadítók " vannak feltüntetve, holott ez nem igaz, ennek értelmezésén már túl vagyunk. A szép a jó és az igaz lehet csak művészileg is szép, ha valamelyik kimarad belőle, az a giccs.

A hülye tükör, ami most eltakarja az angyalt és hirdeti, hogy "nézz szembe magaddal" - nem más, mint bűntudatsulykolás. Ne sulykoljanak, nekik is van miért szembe nézniük magukkal.

Jolka40 2014.07.23. 21:02:30

A magyarok minden szemét kormányintézkedés után intelligensen kussoltak. Eddig. És mire mentek vele?

Geo_ 2014.07.25. 01:17:53

@Kalmár: Mikor sorozták be nagyapádat? Mert "Gábriel arkangyal" sorozta be, a sas szövetségese.

2014.07.30. 08:18:52

@Geo_:

De ha a sas nem jött volna, akkor Gábriel se sorozott volna. Már 1 éve szerettük volna kijárni a kilépést / kiugrást, ahogy tetszik. Túl sok volt már így is, akkor is a veszteség, messze az elviselhetőségeken túl. Más sors volt nekünk szánva ott, ahol a sason túl döntöttek a népek dolgában, ezt kéne végre elismerni, kedves tükörbenézetők.

Mi azért elég szépek volnánk abban a bizonyos tükörben, amelybe folyton belenézettek, hogy végre lássuk úgy magunkat, ahogy ti láttok és láttattok minket, ha nem ülnétek a vállainkon, jó mélyen karmolva-kapaszkodva, bizony, s villogó sárga szemekkel, óh, ti vas sasokhokhoz képest is csak rézpöcsű baglyok ...

2014.07.30. 08:28:56

@Geo_:

Bocsi: "sasokhoz".

S talán kitérhetnétek végre arra is, mit csinált velünk az a később eljött MÁSIK szövetséges, már azután is, miután az lett belőle. Cifra ám a listája azért még annak is, ám bálványa töretlenül szent és sérthetetlen,

mert a legalább százmillió embert meggyilkoló, s tízszer annyit más egyéb, nem kevésbé brutális módon tönkre tévő ideológia valóságos hódító hadjáratának emlékművét

ez a rikácsoló, napszúrta buggyant, tíz ujjal is a magyar nemzet és ország EGÉSZÉRE, akár 70-80 évvel később is mutogatva vádaskodó, felbujtói által akár jó szokás szerint még külföldről is odarendelt, igen ráérős bagázs a saját testével védelmezné meg, urainak és parancsolóinak hathatós segédlete mellett, örök időkig, ha kell.

Geo_ 2014.07.30. 08:34:27

A kérdésemre amúgy nem válaszoltál. (Igaz, nem neked tettem fel).
Mo 1941-ben belépett a háborúba, s nem a sas sorozott.

Talán próbálkozz újra, érthetően, magyarul.

2014.07.30. 13:19:31

@Geo_:

Már elnézést, de mi is a kifogásod egy (esetünkben épp) antibolsevista háború ellen, melyet Európa minden népe folytatott egy tökéletesen embertelen diktatúra ellen, megy az emberség és a haladás jelszavaival takarózott, ill. a legaljasabb módon ezeket állította a saját, gyilkos céljainak szolgálatába - gyakorlatilag már 1918 óta, s 1941-ben újra kitört, francia, spanyol, román, szerb, horvát, bolgár, szlovák, norvég, finn, észt, lett, litván és olasz segédcsapatok, "kontingensek" által támogatva?

Mintha CSAK MI lettünk volna a mai szuperművelt szélballibsiknek a hunyó ... Nézd csak végig, hogy még az SS-nek is számos önkéntes NEM NÉMET hadosztálya állott fel 1945 első hónapjaiig is bezárólag, melyekből a magyar csak egy töredék volt ...

S mi az, ami elítélhetővé teszi azt, aki megtámad egy Sztálint, egy "a Föld egyhatodán" a cárokat is megszégyenítve uralkodó közönséges, primitív és egysíkú gondolkodású rablót és tömeggyilkost, az ő rendszerét, amely a hozzá hasonló, bár még kispályás Lenin munkásságával együtt közvetve vagy közvetlenül az előidézőjévé vált mindannak, amiről az ő nemzetközileg is fokozottan védelmezett emlékművük kapcsán szóltam?

Továbbá mi kifogásod az ellen, hogy egy ország vissza akarja kapni, vagy szerezni azokat a földrajzi területeket, amelyeket tőle jogtalanul, igazságtalanul, tisztességes eljárások nélkül elvettek, s a rajta élő népessége jogán is hozzá tartoznak, továbbá ennek érdekében minden tőle telhetőt megtesz?

(Nem) mellesleg pedig ez egy nyilvános fórum, akárki kérdezhet, és felelhet, aki magát képesnek érzi rá. Vagy szívesen vártál volna a válaszra még? Akkor bocsi ... :) Ha meg nem vagyok érthető, akkor inkább várj csak szépen tovább, meg se próbáld kifejteni, vagy értelmezni, esetleg meg is magyarázni azt, amiről beszélek.

Beléptünk, baszod. De be ám. Ha ez a bajod, akkor meg teljesen függetlenül és érzelemmentesen számold ki, mi van, ha nem lépünk be, vagy ha "nem hagyjuk" a németet itt felvonulni, és ténykedni, okos.

Ismered te a magyar történelmet, a történelmi kötődéseket, elköteleződöttségeket, "úri becsületszavakat", régifajta tradíciókat, gesztusnyelveket, politikai-geopolitikai orientációkat, pártok és ellenpártok kötődéseit, európai eszmerendszereket, nemzetiségi csoportok háttérből irányítgatott mindenféle tevékenykedéseit? Diplomáciai sakkjátszmákat, kém- és ügynöktevékenységeket, mindent? Ismered-e a kor magyar nem-libsi és nem-komcsi németellenes / nyugatbarát szellemi és politikai áramlatait, aktivitásait, befolyását az eseményekben? Ha mindezt igen, akkor megkérlek szépen, hogy sarkos ítéléseidet gondold végig újra.

S essetek már ki abból, hogy mából visszanézve a múltban mindenki jövőlátó volt, mert ki a franc gondolta azt 1941-ben, hogy ennek (se) lehet jó vége, mikor EURÓPA több mint 80 százaléka az "új rend" oldalán avagy hatalmában állott, ami sokkal több támogatás, mint amelyet egy itt fellépő eszmerendszer földrajzilag valaha is élvezhetett ...

Ilyenkor nem gondol bukásra még az sem, aki előtt ott hever a világtérkép, rajta az USA, Anglia és a SzU kiemelten színezett területeivel, még az se kérdezi meg, hogy "Hitlernek nincs egy ilyenje?" Egyébként voltak szimpatizánsok Dél-Amerikában, Belső-Ázsiában, s lehetett volna számítani akár Perzsiára (Irán), vagy Indiára is, a Szövetségesek gyarmatainak népeire, beleértve Szibéria bennszülötteit és gulágjainak "lakóit" hogy mást ne mondjak.

2014.07.31. 08:34:11

@Geo_:

Bocsesz, a németek barátainak sorából az ukránokat ráadásul ki is felejtettem, pedig, ha lehet, német 'felszabadítóiknak' sokkal jobban is örültek, mint a baltiak, lévén ők már 1921 óta élvezték a szovjet "áldást", különös tekintettel a HOLODOMORRA, nem úgy, mint a baltiak, akiket csak 1939-ben igáztak le, igaz, akkor is több millió polgárukat vagonírozták be a gulágokra, rendkívüli sürgősséggel ... s a felálló ukrán hadosztályok mellé még kápóknak is hajlandóak voltak beállni, hogy a foglyul esett kb. 2 millió orosz katonának valamiképp a baját láthassák. EL.

Azon oroszokról nem is szólva, akik már a fogságban álltak be a német kötelékbe, egy bizonyos Vlaszov tábornok (szintén fogoly) hatására, akinek elevenen elfogására aztán Sztálin még vérdíjat is kitűzetett, ha jól tudom ... S érdekes szovjet humanizmus volt aztán az a sztálini nézet is, hogy MINDEN német fogságba esett orosz áruló. Talán nem véletlenül, hisz köztudottan megváltás volt a komisszárok hatalmából kikerülni, s a népnyúzókkal szembe fordulni.

Tatárok, csuvasok, s egyebek, akiket aztán a "dicső" generalisszimusz kollektív büntetéssel (Ez is milyen demokratikus a köreitekben újra manapság, ugye, kedves libsik?) sújtva Ázsia belsejébe deportáltatott, szintén nem említtettek meg, pedig az ő sorsuk is tanulságos, hisz még azokat is nagyhirtelen leszerelték és közéjük vágták, akik amúgy a Vörös Hadsereg élvonalában szereztek kitüntetéseket, de szinte már a "fenevad" fészkének kapujában ...

Az pedig külön kifejtést is megérne egy szakértő részéről, hogy az "új" szovjet határ közvetlen közelében mélységében tagolva felállított vörös katonatömeg miért a TÁMADÁS, és miért nem a VÉDEKEZÉS doktrínái szerint volt felszerelve, beosztva, elhelyezve, és instruálva ...

Hogy mindannak ellenére, hogy az őrült vörös cár gyakorlatilag ledarálta az esetlegesen szóbajöhető puccsistaként általa rettegett TELJES volt polgárháborús vezérkart, (már aki nem hunyt el azóta természetes úton), minden számot tévő fegyveres ellenállás nélkül egy több millió kilométeres vonalon több százezren szinte az első percekben fogságba estek, s bármilyen konkrét védekezésre is csak kb. 1 hónap múlva kerülhetett sor ...

Geo_ 2014.08.01. 13:11:54

@ekszvájzed: félek, beteg vagy - mentálisan biztosan.

Jelzem, eddig csak a nácik minősítették - főleg utólag - a kommunizmus elleni harccá.

Majd ha lerendeztétek magatokban ezt a Gábriel - sas ügyet, akkor kérjetek bárkit, hogy számoljon el - akármivel.

A kész, hülye történelmietlen paneljeid mögül kinézve: ugye, az adáz antikommunizmus jegyében üzentünk hadat az USA-nak?

2014.08.02. 09:42:02

@Geo_:

Tudod, a helyzet az, hogy 1941 december 7. Pearl Harbor Japán általi megtámadása a Tengelyhatalmak nevében is megtörtént, tehát annak a szövetségnek tagjaként szintúgy minden abban szövetséges országnak be kellett jelentenie a hadiállapotot. Ugyanis azt is MINDEN tengely-szövetséges ugyanúgy bejelentette. Mi speciel 12.-én.

Az már csak a magyar szépirodalom zsenialitásának öröksége, hogy nálunk ezt (már persze 1945 után) egy elképzelt, színdarabba helyezett, cinikus párbeszéd őrizte meg, egy korabeli élcmesterünk tollából. Amely azt sugallja, mintha ez a hadüzenet egyfajta sajátságis "hungarikum lenne", amolyan örkényi abszurditásban. S persze ennek köszönhetően így is gondol ma már rá mindenki.

Gondolod, hogy Magyarországon ezután csak úgy jöhettek-mehettek volna az amcsik és barátaik, infókért, meg fülesekért, és kavarni a velük hadbanállók ellen?

Amúgy meg ha megnézed a korabeli magyar katonai plakátokat, és harctéri propagandát, vagy belenézel a lapokba, bizony láthatod, hogy az antibolsevista küzdelem, az itt, nálunk inkább a keresztény hit nevében a Szovjet ellen vívott fegyveres harc mekkora mozgatórugó volt, főleg azok számára, akik a bolsi jóságokat már 1919-ben átélték, ill. a fiaiknak, akiknek elbeszélték azokat. Könyörgöm, csak menj el egy kib. múzeumba, vagy keress rá az archivált netes anyagokra ...

Okés, akkor többesszámozunk.

Gábriel ügye csupán a közétek dobott sokadik orbánista gumicsont. Ugyanis azt akarja ez a francos bábkormány is, mint a szegény "rendszerváltó" Antallé (RIP) is, hogy higyjétek azt róla, hogy "náci", hogy magyar, hogy keresztény. S higyjék róla ezt a szavazói is. (a nácit kivéve, persze, mert annak feltétlen elhívése külön nektek van fenntartva, csak hogy valami differencia is legyen)

Miközben a magyarokat a történelem során mindeddig a legvadabbul irtók, taposók és szipolyozók retkes és csimbókos valagát nyalja gyémántfényűre, tömi pénzzel és ezerféle jóval, kedvezményekkel és törvényekfelettiséggel.

S miközben egyetlen szót sem szól Gábriel - a nyekergő fanatikusok szerinti - "áldozatainak" a mostani hazájukban végzett MINŐSÍTETT NÉPIRTÁSA ellen, amelyet, ha az valahol Nyugaton volna egy antiterrorista háború, ahogy ők állítják, hát Amerika, Anglia, Franciaország, stb. spec, egységei legalább a civil veszteségek minimum alá szorításának doktrínája értelmében igyekeznének a legjobb tehetségük szerint kezelni, s a lehető legkevesebb polgári áldozatot produkálni, akiket viszont sűrű neaculpázások és iszonyú kártérítések mellett temetnének el, államilag.

Na szóval így szenvedjetek tovább, egy szoborra haragudva, rikoltozva és dobálódzva, mint valami veszett őrjöngő fanatikusok, Európa 16. századából, ma, 80 év után, ti szegény, kényszeres "szembenézetők", akiknek meg, úgy látszik, EZ A MAI tükör nem kell.

PS: Beteg aki mondja ... :)
süti beállítások módosítása