A jogszerű erkölcstelenség szobra

H_A Címkék: kormány erőfitogtatás megszállási emlékmű készenléti rendőrség Szabasdág tér2014.04.30. 07:48

Olvasom, hogy egyenként távolították el a rendőrök a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű építési területéről kedd délután azokat a demonstrálókat, akik a német megszállás áldozatainak emlékműve megépítése ellen tiltakoztak. Mi jut eszembe? Hogy minden jogszerű. A készenléti rendőrség beavatkozása helyénvaló: a VIII. kerület jegyzője birtokvédelem alá helyezte a munkaterületet, következésképpen a birtokháborítás, mint szabálysértés esete fenn áll. Mégis keserű szájízzel marad az ember a hír olvastán. Az Orbán-kormány jogszerűen fitogtatja az erejét. Újra megteheti. Mert az újabb elsöprő választási győzelem bármire felhatalmazást nyújt, legkevésbé a választási ígéretek betartására.

Kezdettől fogva nem kérdés, hogy az az idegen megszállók áldozataiként megjelenített magyaroknak emléket állító mű erkölcsi kérdéseket feszeget, húsba markolóan fájdalmas sebeket tépked. A Radnótihoz hasonló fegyvertelen munkaszolgálatosok, a Dunába lövetett civilek emlékével, életben lévő hozzátartozóikkal és a jóérzésű magyarokkal szemben arcpirító. A magyar bűnösöknek, bűnsegédeknek, gyilkosoknak felmentést adó, a közvélemény józanabb felében jogos felháborodást szító építkezés hatósági megvédése a tiltakozókkal szemben talán pontosan azért ennyire visszás és fájdalmas, mert jogilag teljesen rendben van.

Mert az Orbán-kormány erőből viszi át. A miniszterelnök hazudott, amikor párbeszédet ígért a tiltakozókkal, most pedig a múltat elhazudó emlékmű árnyékában huny szemet a rendőri beavatkozás fölött. Amely jogilag persze teljesen rendben van, csak az erkölcsi rothadás jeleit hordozza magán. Hasonlóképpen hallgat Áder János államfő is, aki más helyütt, nagy szavakkal dobálózva jelenti ki, hogy Auschwitz Magyarország legnagyobb temetője, és hogy 1944 tragédiájának megértéséhez önmagunkkal kell szembenéznünk.

Szép, nemes gondolatok, csak éppen köszönőviszonyban nincsenek a magyar valósággal. Mert Áder János pár napja azt is mondta: az 1944. március 19-én megszállt Magyarország nem védte meg polgárait. Hatalmas nagy igazság ez is, egy a Horthy-kultuszt vállain hordozó, a társadalmi békét alantas politikai célok oltárán feláldozó magyar jelenben.

Ahol bárhonnan jogszerűen el lehet távolítani a szégyenteljes múltnak, a saját honfitársaik lemészárlásáért felelős magyarok erkölcsi feloldozásának emléket állító mű ellen tiltakozókat. De ahol remélhetőleg hosszú távon nem lehet szemet hunyni az embertelenség és a hazugság fölött. Még akkor sem, ha a kétharmados erőfitogtatás tudatosan szab gátat az önmagunkkal való őszinte szembenézésnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr636099327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2014.04.30. 19:01:21

orbán hazudik?
mi ebben a meglepő?
áder nagy krokodilkönnyeket sír?
tudható, hogy áder csak annyiban különbözik schmitt- től, hogy ismeri a helyesírás szabályait.

pávatánc, kérem, pávatánc.
ja, és "ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra, amit teszek"

tisztapista 2014.05.01. 09:35:43

Orbán elmondta, hogy a német megszállók áldozatainak lett állítva az emlékmű. Szó nincs a magyarok felelősségének elkenéséről, Orbán tegnap azt is elmondta, hogy nem álltak ellen az akkori magyarok a megszállásnak, nem alakítottak emigráns kormányt (sem), nem szálltak szembe a megszállókkal.

Ezt én már fél sikernek tartom, Áder beszédével kiegészítve pedig akár még gesztusnak is értékelhető. A Horti köcsög kultuszáról pedig annyit, hogy én ötösre érettségiztem történelemből, és megsem tanultam meg róla semmit, mert annyira nagy senki volt, hogy nem tartottam érdemesnek erre. Ezt bárki megteheti, és meg is fogja tenni, mert a gyerekeket nem érdeklik a régen meghalt politikusok. Ja, és Petőfi sem érdekli őket. Sem Széchenyi. Olyan példa kell, aki a mai helyzetekre nyújt követhető mintát. Fehérlovas Horti inkább egy megmosolyogtató relikvia, akinek semmi relevanciája nincs a 21. században.

aeidennis 2014.05.01. 10:05:29

A jelenlegi kormány állásopontja még így, emlékművel is a balos és jobbos szélsőség történelemszemlélete között - középen - helyezkedik el. regnumportal.hu/node/1180

nnnnnnnn 2014.05.01. 10:15:42

"A magyar bűnösöknek, bűnsegédeknek, gyilkosoknak felmentést adó"

ezt a szobor melyik részében vélted meglátni?

"a saját honfitársaik lemészárlásáért felelős magyarok erkölcsi feloldozásának emléket állító mű"

itt pedig melyik szoborról van szó?

Pipas 2014.05.01. 10:16:33

@tisztapista: "és megsem tanultam meg róla semmit, mert annyira nagy senki volt, hogy nem tartottam érdemesnek erre. Ezt bárki megteheti, és meg is fogja tenni, mert a gyerekeket nem érdeklik a régen meghalt politikusok. Ja, és Petőfi sem érdekli őket. Sem Széchenyi. Olyan példa kell, aki a mai helyzetekre nyújt követhető mintát. Fehérlovas Horti inkább egy megmosolyogtató relikvia, akinek semmi relevanciája nincs a 21. században. "

Ez olyan betyárosan magyar. Nem tanultál meg róla semmit, de azért nyilván megosztod velünk a szakértői véleményedet sommásan kifejtve mit kell gondolnunk egy ember teljes életéről. :D

És tényleg nem kamuzol, mert még a nevét sem tudod leírni, a hat betűből kettőt rontottál el.

Mégis, nem gondolod, hogy nem tanultál meg róla semmit, akkor a büdös életbe nem találsz semmi "relevanciát" akkor sem, ha kiszúrja a szemed? Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy "becsuktam a szemem mégsem láttam", nem?

Lovag Mihály 2014.05.01. 10:26:07

tehát ha egy rendőr megakadályoz egy jogszabályellenes dolgot akkor valójában fitogtatja az erejét. nem rossz nem rossz

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.01. 10:30:26

Hülye szobor, nem az első hülye szobor Budapesten. Nem is az utolsó. De minek ezen hisztizni hetek óta?

Laci A Lakli 2014.05.01. 10:34:51

Nekem ebben az írásban ez az új kedvenc amit mostanában dúdolnak:
"Mert az Orbán-kormány erőből viszi át."

Nincs itt semmilyen igazi ellenállás, van egy a népességnek nagyon kis részét (legnagyobb tiltakozásuk idején is max. pár százan voltak) alkotó hangos hisztis emberek a sajtó által felfújt agymenése. A többségi társadalom meg épp leszarja, hogy mi történik a szobor körül.
Tudjátok mi volt erővel rákényszerítve a magyarokra?
A második Gyurcsány kormány öszödi beszéd után.
Az SZDSZ még négy éves regnálása,, na az volt valódi karhatalommal rákényszerítve az emberekre.

dr kíváncsivagyok 2014.05.01. 10:41:45

Semmi baj nem lenne az emlékmuvel,...ha a birodalmi sas mellett ott gyilkolászná az ártatlan áldozatokat a TURULmadár is....
Mert magyarok vitték véghez a náci német ideológiát.
Nem német nácik , hanem a TURULBAN egyesult magyar nácik lotték a Dunába az embereket és rakták vagonokba a magyar áldozatokat.
Hatalmas lelkesedéssel....

dr kíváncsivagyok 2014.05.01. 10:44:03

@Lovag Mihály:
"tehát ha egy rendőr megakadályoz egy jogszabályellenes dolgot akkor valójában fitogtatja az erejét. nem rossz nem rossz "

A zsidók deportálását is jogszabályi rendelet alapján végezték...
Torvényesen, az akkori jogszabályoknak megfeleloen... !

dr kíváncsivagyok 2014.05.01. 10:47:12

@$$$=$$$:

""a saját honfitársaik lemészárlásáért felelős magyarok erkölcsi feloldozásának emléket állító mű"

itt pedig melyik szoborról van szó? "

A hiányukról , haver,... a hiányukról a az emlékmurol...

A náci birodalmi sas mellol hiányzik a TURUL !

Lovag Mihály 2014.05.01. 10:53:16

@dr kíváncsivagyok: 2014.05.01. 10:44:03

ne mossunk össze egy torz világot a mostanival

nnnnnnnn 2014.05.01. 10:54:37

@dr kíváncsivagyok: építsetek egyet. zsidóknak úgy hallottam sok pénze van. nem hinném, hogy bárki megtiltaná nekik, hogy szobrokat építsenek. szerintem pont ugyanúgy letojnák az emberek mint ahogy a mostani szoborépítést is letojják.

tisztapista 2014.05.01. 11:04:01

@Pipas: "És tényleg nem kamuzol, mert még a nevét sem tudod leírni, a hat betűből kettőt rontottál el."

Igen, sajnos. Nemecsek nevét is elrontották, mert előszőr csupa kis, utána csupa nagy betűvel írták le. Biztosan véletlenül, vagy műveletlenségből.

2014.05.01. 11:21:01

A szemkilövetők beszélnek erkölcsi rothadásról...inkább köszönjétek meg, hogy a rendőrök ilyen finoman kezelik a csürhéteket.

Pipas 2014.05.01. 12:10:49

@tisztapista: "Igen, sajnos. Nemecsek nevét is elrontották"

Jah, persze. Ugyan már.

burakefendi 2014.05.01. 12:23:21

Szerintem minden szempontból teljesen felesleges ez a szobor. Értelmetlen konfliktusokat szül. Ugyanakkor a baloldali megmondók meg úgy csinálnak, mintha magyar ember nem szenvedett, nem szenvedhetett az alatt az idő alatt, mintha az akkori magyar társadalom csak a kollaboráns elitből és bürokratákból állt volna...

Ad Dio 2014.05.01. 12:29:54

Ez a vita nagyon kontraproduktív. Vissza kellene vonulni belőle, mert akik a víz színén tartják, valójában a kormánynak dolgoznak.

Ugyanis az a bizonyos "jóérzésű magyar" az bizony az emlékmű mellett van. Az emlékmű egy nagyon is igazságos lezárása egy 70 éves kérdésnek: "a" magyarok épp úgy áldozatai voltak az eseményeknek, mint "a" zsidók. A bűnösök bűnösök, az áldozatok áldozatok. És pont.

Hagyni kellene végre leülepedni a dolgokat a közös minimum elvén: a holokauszt szörnyű dolog, akik tevőlegesen részt vettek benne, bűnösök, ha lehet még meg is lehet őket büntetni akár. Aki viszont nem vett részt benne, az ártatlan. Más szemszögből pedig áldozata ugyanannak a szörnyűségnek. Emlékezzünk, ítéljük el a holokausztot és mondjuk ki, hogy a mai nemzedék számára mindez lezárt fejezet. Merthogy az.

vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.05.01. 12:46:12

@tisztapista: Orbán elmondta, hogy a német megszállók áldozatainak lett állítva az emlékmű. Szó nincs a magyarok felelősségének elkenéséről, ...
Ezt én már fél sikernek tartom, Áder beszédével kiegészítve pedig akár még gesztusnak is értékelhető."

Ebben van valami. Végülis Orbán kénytelen ELISMERNI, hogy szegény Gábriel NEM Magyarország, hanem a magyar ÁLDOZATOK. Mi ez, ha nem siker? :) (bár jobb lenne, ha nem lenne mit elismerni :(
Amit Petőfiékről írsz, az csak félig igaz. Nincs érdekesebb, mint mások botlásait kielemezni. Ezt régieknél még könnyebb is megtenni, mint mai híres embereknél. Hiszen már az ő életük lezárult, és látunk minden következményt.

vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.05.01. 12:52:43

@dr kíváncsivagyok: "A náci birodalmi sas mellol hiányzik a TURUL !"

Ott a pont! :) Nem mintha nem lenne akkor is égő szegény sasnak és turulnak egyaránt. Nem lehet jó dolog az elmebetegek helyett pellengére állni ...
süti beállítások módosítása