Magyarország szavazott: újabb kétharmadot a Fidesznek

H_A Címkék: kétharmad választás2014 Fidesz Magyarország ellenzéki összefogás2014.04.07. 08:06

És Magyarország szavazott. A Fidesz-KDNP folytatja, amit elkezdett, a kétharmados hatalomnak újabb négy évig nem lesz korlátja kis hazánkban. Az ellenzéki összefogás alulmaradt. A Jobbik megerősödött. Az LMP - becsületére legyen mondva - visszahozta a kettétört pártot a parlamenti patkóba. Egyszóval minden a forgatókönyv szerint alakult. Minden úgy alakult, ahogyan egyébként a közvélemény kutatási adatok is rávilágítottak korábban. A politikai csoda fogalma értelmezhetetlen, de még a politikai meglepetés kategóriájában sem érdemes hinni ma Magyarországon.

Az utólagos elemzések között elfér néhány saját gondolat, egy kiadós alvás után ezek közül egyelőre kettőt szeretnék kiemelni. Egyfelől nagyon remélem, hogy az elkövetkező hetekben nem fogom hallani a választási csalásra hivatkozást egyetlen, a választók kegyeiért folytatott csatában alulmaradt ellenzéki alakulat részéről sem. Nincs itt semmiféle csalás, uraim! Mint ahogy semmiféle kormányváltó hangulat sem volt soha egy percig sem. És ha volt is, csak nagyon kevesek fejében.

Magyarország választópolgárainak zöme igent mondott a rezsicsökkentésre és bármilyen triviális, lesújtó és lehangoló, ezt tudomásul kell venni. Nem érdekel itt szinte senkit a demokrácia lezüllesztése, a sajtószabadság korlátozása, a jogállami struktúra megingatására tett kísérletek tömkelege.

A képlet egyszerű, mert másfelől: tíz budapesti körzet kivételével a közmunkások országa igenis narancssárga. Budapest nem Magyarország, és Magyarország nem Budapest. A közmédia einstandolásának gyümölcse beérett mindenütt. Folytatjuk a rezsicsökkentést, ha kell a vérünk árán is. Mert Magyarország népe ezen a nyelven ért, és úgy tűnik, semmilyen más nyelvet nem beszél. 

Nekünk erre van szükségünk, ezért áldjon vagy verjen sors keze újabb négy évig!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr855973054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jó választási eredmények 2014.04.07. 08:11:25

A választási eredmények, a várakozásokhoz híven, jók, apróbb meglepetésekkel. A ballib erők megérdemelten vesztettek, ez jó mind a baloldal, mind a liberálisok, mind az ország szempontjából. Remélhetőleg most megindul a szerveződés mind a liberális, m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.07. 08:36:12

Akik nem akarták Orbánt, azok a Jobbikra szavaztak tömegesen, ez a fő tanulság. A Jobbik országos párt lett, már nem csak a cigány vidékeken és Budapesten erős.

Nem kizárt, hogy ha a dolgok így maradnak, a Jobbik lesz a Fidesz fő ellenfele 2018-ban.

Politikai árva 2014.04.07. 13:05:10

Az jutott eszembe, hogy van egy nép a szomszédunkban, szlovákoknak hívják őket, vélt és valós okok miatt jellemzően a magyar (szélső)jobboldal hajlamos utálni őket. (Trianon hatása, igazságtalansága, ki nem beszélése egy másik, jogosan felvethető kérdés). Történt egyszer, hogy született egy Fico nevű egyén, aki összehozta magának a Smer-t és laposra verte a jobboldalt kétszer is. Most gyakorlatilag Szlovákiában nincs is már kormányképes párt, hiszen a darabokra szakadt jobbosok pont úgy állnak, mint jelenleg nálunk a baloldal, keresik önmagukat és az irányt. Fico gondolt egyet és kinézte magának az államfői posztot is a meglévő miniszterelnöki pozíció mellé, gondolom lassan az is kiderül majd, miért nem szeretne tovább az lenni. Úgy gondolta, a néptől megvan a kellő felhatalmazása, jogosan gondolta, hiszen a közvélemény kutatásokban a Smer még mindig a legtámogatottabb és tényleg az egyetlen kormányzóképes párt.

Mit tanulhatunk a lenézett szlovákoktól?

Hogy képesek voltak nemet mondani Fico hatalomkoncentrációs törekvéseire és megalázó vereségbe kényszerítették a szinte teljesen ismeretlen Kiska-val szemben. Magyar honfitársaink is ellene szavaztak. Úgy, ha holnap választások lennének, a Smer simán vinne mindent. Csak úgy vélem, sikerült nagyobb számban felmérni, miért nem jó egy országnak, ha minden egy kézben van, ha kritikai hangok nem juthatnak át a gondosan felállított egypártvédelmi rendszeren.

randomuser1 2014.04.07. 16:43:02

@maxval a gondolkodó birca: "már nem csak a cigány vidékeken és Budapesten erős."
monnyegy nemcigány vidéket és aszondom, ennek a mondatnak így volt értelme :)

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 17:01:27

Nem Szlovákia ez, hanem egy olyan ország, ahol sokkal mélyebb, zsigeribb a másik oldal gyűlölete. A szlovákoknak ott vannak a magyarok arra, hogy a "nem szlovákok elleni gyűlöletnek" céltáblát nyújtsanak (már azoknak, akiknek erre napi igénye van, és bírja a gyomra). Nálunk a jobboldali gondolkodású ember a baloldaliban csakis hazaárulót lát, nem az ujjából szopta, hanem a tapasztalataiból rakta össze. Nem agymosás miatt látja így, hanem egyszerűen az van, hogy a baloldal még a gatyája váltásához is hol Brüsszelből, hol Moszkvából, Londonból stb. kér engedélyt. A baloldaliak szemében minden jobboldali vagy totál, vagy valahol mélyen rejtve fasiszta. Emiatt nem becsületes, ha kenyértörésre kerülne sor, végső soron a néhány világ igazát leszámítva mind ott masírozna fekete ingben valaki mögött, és járná végig kis hordákban az Újlipótvárost. Tölgyesi rámutatott, hogy ezekre a (szerintem nem annyira felülről gerjesztett) hisztériákra mára iparágak épültek.
Azért kíváncsi lennék néhány dologra mérsékelt gondolkodásra hajlandó (ha van ilyen) baloldaliaktól, hogy mire alapozza bárki, hogy

-Orbán megbukik idő előtt?
-Orbán nem nyeri meg a 18-as választást?
-azok az emberek, akikről a baloldali értelmiségiek most lemondóan nyilatkoznak meg, mint, hogy finom legyek, nem felnőtt lényekről, azok majd felnőnek 18-ig, vagy előbb? (Figyelem, ugyanez a populáció volt "ingyenélő proli" bélyeggel ellátva, amíg Ferinek ment a szekér, és a baloldalon ők kapták az elismerő "az emberek nem hülyék" dícséretet!)
-az eddig nem a haldoklás jegyeit mutató (és az elemzők szerint sem éppen a szakadék felé száguldó) magyar gazdaság felívelése ellenére Orbán népszerűsége majd egyszer csak elkezd úgy viselkedni, mint Ficóé?
-el lehet bárkinek magyarázni az átlag (nem kommunista örökségű) magyarok közül, hogy jobb volt az, amikor a baloldaliak évekig töszörögtek minden projekten, nem valósult meg szinte semmi, csak a totál önmaga paródiája hatos autópálya, úgy, hogy közben "a világgazdaság pénzbősége" talán a mostani szalagvágó dömpingnél is nagyobb lehetőségeket adott volna?
Szerintem nehezen. Nyilván kevesebb értelmes választ kapok, mint mocskosfideszcsikbértollnokanyádkurvanyaldaviktorkádatxfrdasrdukuarybceorhb rohamokat.

Szűcslaci 2014.04.07. 17:04:42

Először is:a 10 Budapesti körzet az csak nyolc(10 a Fidesznek van Budapesten)
Másodszor:Örüljön neki a baloldal,hogy nem kétfordulós választások vannak,mert ha a 2010-es rendszer lenne a Fidesz még többel nyert volna és Budapesten is valószínű csak a XIII.ker maradt volna neki.Mégpedig azért mert nekik már nincs tartalék szavazóik,viszont a Jobbik szavazók simán átszavaztak volna a Fideszre a 2. fordulóban.(És a Jobbik a mindenhol a 2-3. helyen végzett)
Lehet persze a vereséget megszépíteni meg a Fideszre és a választási rendszerre fogni,de ha a baloldal nem néz szembe önmagával és nem számol le Gyurcsánnyal,Fodorral,Bajnaival és a Kunczefélékkel soha nem fog nyerni.

lavór 2014.04.07. 17:04:45

Ha ez kell az istenadta népnek, hát ez kell. Nincs mit tenni. Ha megnyerte, hadd vigye! Lássuk azt a gazdasági csodát! Egy rétegnek már rosszabb nem lesz, akinek meg van vesztenivalója, rettegjen.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.07. 17:10:23

Akik nem akarták Mesterházyt, azok a Szocdemekre szavaztak tömegesen, ez a fő tanulság. A Szocdem országos párt lett, már nem csak a zsidó vidékeken és Szófia környékén erős.

Nem kizárt, hogy ha a dolgok így maradnak, a Szocdem lesz az MSZP fő ellenfele 2018-ban.

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 17:12:29

Nincs és nem is lesz itt más, mint gyűlölet. A baloldalnak Gyurcsányra van szüksége. Mikor ő beszél, mintha hájjal kenegetnék a balosokat, mert ő megmondja!
A baloldalt 20 éve egy dolog tartja össze, és életben, Orbán zsigeri gyűlölete. Minek köszönheti? Valahogy beleégett a komcsi családokba, hogy az ilyen biszembaszom MDF-ek, meg a nagy elszámoltatót eljátszó, de hát régi elvtárs SZDSZ-ek, meg az ügynök FKgP, ötszázalékos MIÉP soha nem fogja elszámoltatni sem a privatizációt, sem azt, ami előtte történt. Orbán sem, de megbízhatatlanná vált a koporsós beszéde után, meg azzal, hogy már az MDF ellen is autonóm módon politizált, de legfőbb bűne, az eredendő bűn, hogy nem szállt be a Demokratikus Chartába, hanem még oda is baszott egy jó kis megjegyzést, hogy "mi baj van a vasárnapi újsággal, nekem a kedvenc műsorom". Orbánnal nincs megbékélés, úgyhogy a baloldal nem újul meg, mert amíg Orbán él, addig csak ez érdekli őket. Ki él tovább? :-D

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 17:17:34

@Szűcslaci: Egyetlen baloldali programelemet láttam: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. Nem nagy ügy, de ez baloldali.
Jobboldaliként kérdezem, hogy hova lett a Kormányváltók retorikájából a Munka Törvénykönyve kérdése? Ja, hogy az nem lenne előnyös a külföldi gazdiknak?
Nem baloldali csapat ez, hanem ilyen gazda nélkül maradt helytartó elit. Szarügy.

Politikai árva 2014.04.07. 17:37:21

@kedves okos honfitársaim: felejtsd el, hogy minden baloldali embernek az utolsó mondatod jut az eszébe, miután elolvasta a hozzászólásodat.

Szerintem épeszű baloldali gondolkodó nem tudja védeni a 2002-2010 közötti regnálást, amikor valóban az történt, amit leírtál és még sok más is. De a rossz hír az, hogy se az MSZP, se a Fidesz (szándékosan nem írom, hogy bal és jobb, mert nincs már ilyen leosztás, az ideológiák teljes mértékben összeolvadtak) nem tud reális alternatívát nyújtani a gondolkodó embereknek. Mint ahogy az is óriási probléma, hogy objektíven tájékozódni se tud, hiszen a pártokhoz kötődés határozza meg a mindenkori magyar elemzéseket.

Másik fontos dolog, amiről írtál, hogy az egyik oldal (egy része) akkor is jónak látja, amit a pártja csinál, amikor rossz és ugyanez igaz a másik oldalra is. A mértékadó, kritikus értelmiség eltűnt vagy beolvadt, nincs ami ilyen szempontból gátat szabhatna a hatalomnak vagy éppen az ellenzéknek.

A Fidesz most azt csinálja, hogy maga javára fordítja a felhatalmazást (kétharmad), átírja az összes korábbi rendszert úgy, ahogy az a hatalomban maradásukat hosszabb távon biztosítja. Nem tartom szerencsésnek, mert ez szokott tipikusan autokrata vagy annál rosszabb berendezkedéshez vezetni.

Az országnak nagy szüksége lenne egy normális baloldali pártra, ahol nem potyognak a Simon Gáborok a szekrényből. Ugyanekkora szüksége lenne egy olyan Fideszre, amely kétharmadát nem cinikusan forgatja. (A Manyup lenyúlása védhetetlen.)

Hazugság az, hogy ebben az országban nincs pénz. Volt és van is. Csak az átláthatatlan politikai rendszer, a mohó csatlósok (gazdasági szereplők) etetése, egyéni politikai ambíciók a vegetálás mocsarába taszítja ezt az országot. Politikai szereplők popsztár szintű rajongása (mindkét oldalon) pedig csak tovább erősíti azt az érzetet a politikusokban, hogy ezzel a néppel mindent meg lehet tenni.

Nem látom jelenleg azt a politikai színt, amely képes lenne legalább valamennyire megbízható alternatívát nyújtani a társadalom nagyobb csoportjának anélkül, hogy a te nem bennünket támogatsz, tehát fattyú vagy elv ne érvényesülne. És amíg a legnagyobb ellenzéki párt üzenete a bolseviktor, a kormánypárté pedig a bukott baloldal, addig mindenről szól ez, csak nem az országról.

Ps: azért arról a tényről se feledkezzünk meg, hogy a háttérben a két oldal korántsem ellenfele egymásnak, hiszen ott már kizárólag a gazdasági megfontolások számítanak. A többi csak a cirkusz része, amire vevő ez az ország.

Blogger Géza 2014.04.07. 17:55:54

A legnevetségesebb a közmédiára való hivatkozás. Egyrészt 20 év óta mindig a kormányhoz lojális a magyar közmédia (mint ahogy ez nem szokatlan máshol sem), mégis eddig az esetek többségben az ellenzék nyert. Mert a magyar olyan elégedetlenkedő fajta, aki mindig el szeretné küldeni a búsba az épp uralmon lévőket. Ehhez képest bámulatosan gyengén szerepeltek a "kormányváltók" (már a név is egy öntökönszúrás így utólag)

Másrészt az internetes világban szinte alig van jelen a közmédia, a nyomtatott sajtóban dettó, a tévés piacon meg kb 10-15% körüli a részesedése.

Kim Jong il 2014.04.07. 17:58:19

"a demokrácia lezüllesztése, a sajtószabadság korlátozása, a jogállami struktúra megingatására tett kísérletek tömkelege"

Na ezek a dolgok pont annyira leteznek, mint ahogy szerintetek kormanyvalto hangulat volt.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.04.07. 18:12:30

@condemnation:

Bizony képesek voltak Ficónak nemet mondani a szlovákok.

Mi is ezt tettük.

Az MSZMP utódjaként felépült országrabló posztkomcsi MSZP-s bagázsra nemet mondtunk.
Ahogy a szlovákok.

Politikai árva 2014.04.07. 18:14:39

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Na ez a nagy probléma. A másik oldal kérlelhetetlen gyűlölete. Ez a retorika. Bal és jobboldalon egyaránt.

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 18:15:10

@condemnation: Igen, Részedről bejött a korrekt baloldali válasz, amivel nem tudok egyetlen elemében sem vitatkozni.
Észrevételem a valós helyzeten való sajnálkozásodhoz van. Persze, szebb lenne, ha a magyar társadalom valamely skandinávhoz, vagy beneluxhoz hasonló erős polgári, meg szolidáris hagyományoktól meg hasonló szépektől csöpögne (kicsit viszketek, mikor a "nálunk szerencsésebb történelmű nemzetek" meghatározást hallom), de nem csöpög. Ilyenek vagyunk, ilyen előzmények és ilyen alkotóelemek ilyen nemzetet tudtak, tudnak kialakítani. Az, hogy valaki azon kesereg, hogy a népet így meg úgy vezeti az orránál fogva ez meg az, nincs autonóm gondolkodás, nem sorolnám fel a sok hiányosságot, amit jogosan írtál, az nekem egy olyan gasztronómiai tragédiára utal, amikor a sztárséf tiramisút akar csinálni, de csak paradicsom, káposzta, zeller, meg borjúhús van.
Ebből, ami van, ezt lehet. Meg rosszabbat. Az már -szerintem, szerintünk - megvolt. Most van a jobb.

Politikai árva 2014.04.07. 18:20:02

@kedves okos honfitársaim: á, nem, szerintem az igazi tragédia az lenne, ha a skandináv vagy a benelux példa lenne a követendő modell ebben az országban. És az is igaz, hogy a politika javarészt érzelmi tudomány. Jó, jobb, az meg szubjektív kategória. Én meg maximalista vagyok!;)

program készítő 2014.04.07. 18:26:49

Még bukhat Orbán,ha találunk valakit vagy szervezetet aki segít a bizonyítékaim felszínre hozni,törvényes módon,mert ő törvényt sértett.

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 18:37:00

Azért én abban a helyzetben, ami a végveszély volt, nem tartom védhetetlennek a nyugdíjpénz államosítását. Viszont azt érdekesnek tartom, hogy gyakorta vádolják a nyugdíjpénztár-államosítás "áldozatai" egyéb intézkedések miatt a társadalom szociális kettészakításával a jelenlegi kormányt. Ha valami, akkor a magánnyugdíjpénztári rendszer igazán a szociális szakadék irányába vitt. Talán nem csoda, hogy nem is siratja a többség. A többségnek egyszerűen nem volt komoly lehetősége magán úton nyugdíjra félre tenni. Ma sincs. Ha jó, ha nem, az állami nyugdíj az egyetlen a számukra. Bárcsak ne így volna, de az öngondoskodáshoz nemcsak felvilágosult szellem, hanem a megtakarításra való fizikai képesség is kell(ene). Amíg ez nincs meg a társadalom nagyobbik fele számára, addig inkább csak hergeli őket bárki, aki papolja az öngondoskodást. Az első teendő ebben a témában az, hogy a társadalom munkaképes részének azt a milliós rétegét vissza kell vezetni ahhoz az állapothoz, hogy egyáltaláln jövedelme legyen. Lehet piszkálni a közmunkát, de vajon tudna bárki ehelyett bármit most? Nem. Ha ebből tovább lehet lépni, mind a munka természete, a munkáltató kiléte, mind a jövedelem mértéke tekintetében, akkor majd elő lehet lassan csempészni az öngondoskodást. Kellemetlen, hogy ezzel konzerváljuk a "gondoskodó állam" gondolatát, de még mindig pragmatikusabb megoldás, mint amikor a "baloldal" egyik fele arisztokratikusan le akarta venni a kezét a "versenyképtelen" populációról, a neoliberális dodma szent nevében, a másik fele meg jajveszékelt, mert a választásokon tizensok éve pont ebből a rétegből élt.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.04.07. 18:38:42

@condemnation:

Mi ebben a gyűlölet.

Tény 1: Az MSZMP utódpártja a posztkomcsi MSZP.

Tény 2: Ficó az ottani MSZMP-nek megfelelő komcsi egypárt utódja.

Tény 3: Mindkettőt kiszavazták a választók, a hatalomból.

Mi nem stimmel ?

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 18:46:40

'Magyarország választópolgárainak zöme igent mondott a rezsicsökkentésre és bármilyen triviális, lesújtó és lehangoló, ezt tudomásul kell venni.'

Mintha a rezsiharc előtt a baloldal lett volna az esélyes.....:DDDDD

Vagy inkább erre mondtak IGENT: 9% lesz az SZJA Orbán szerint, a kommunista 36% után. Ez mindenkinek jó, még a kommunista szavazóknak is, ha esetleg dolgoznak.

Tizenötmillió Magyarok 2014.04.07. 19:15:59

Kivalo otlet volt, a baloldaltol, a rezsicsokkentes ellen kampanyolni.
Ugy gondolom ezt a vonalat kene folytatniuk.
Es persze ezzel parhuzamosan, folyamatosan fel kell hivni az orszag figyelmet, a hazai fasiszta, naci veszelyre.

Ugy gondolom, ezzel kettovel elsopro eredmenyt tudnak elerni 2018-ban :)))))))))))))))))))))))))))

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 19:57:21

Kedves Okos Honfitársaim!
Most komolyan kérdem, hogy lehet ennyire hülyének nézni az MSZP részéről az embereket, hogy így, meg úgy tisztességtelen, meg aljas a választási rendszer, amikor NOMINÁLISAN megsemmisítő vereséget szenvedett az MSZP. 2,1 millió szavazót meg 1,2 millió szavazót akárhogyan csoportosítgatok, akárhogyan oda-vissza fordulóztatok, átszavaztatok, ez akkor is bukta, és valaki már megjegyezte, hogy korántsem biztos, hogy nem sima a kétharmad a régi választási rendszer alapán, mert ugyan méla undorral, de a második fordulóban a Jobbikosok egy része azért csak leszavazott volna a fideszes jelöltre. Lehet, hogy nem lenne MSZP egyéni győztes! Persze a töredékszavazatok elosztása változott, de ha jobban megnézzük, inkább igazságosabbá vált a rendszer.
Egy olyan - egyébként máshol hasonlóan működő - rendszert savaznak tehetetlenségükben a Lenin-fiúk, amit nem is értenek.

_most_ 2014.04.07. 20:00:02

@Tizenötmillió Magyarok: a rezsicsökkentésnek meg lesz a böjtje, csak ki kell várni.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.04.07. 20:00:47

Mellesleg kiderült, hogy az átszavazásokat, átjelentkezéseket az MSZP intézte.

A Simon örökségéül a hagyott kerületbe tudták hogy gázok lesznek.
Vezetett is a Fideszes jelölt.

Majd mikor estére az átjelentkező MSZP-s csalók kiállták a sorukat elkezdett feljönni az MSZP-s jelölt.

Így bukott le az MSZP, az átjelentkezésekkel.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 20:04:35

@kedves okos honfitársaim: Te viccelsz?

Milyen 1,2 millió szavazat? Kire?

Az MSZP kikapott listán a Jobbiktól, a 2010es rendszer szerint legyőzte volna a széljobb.

Jobbik 20,1%
MSZP+Böszme+Másikböszme+PM=26% ebből csak a Böszme 5%

_most_ 2014.04.07. 20:05:28

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: arról nem mesélnél, hogy szállította a fidesz a cigányokat szavazni?

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 20:05:28

@.Gordon Gekko.: Ja plusz Magasvékony Böszme, őt mindig elfelejtem..:)

Narancskommunista (törölt) 2014.04.07. 20:07:58

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Elvtárs, a következő választások előtt is ezzel a nickkel fogod nyomni?

Narancskommunista (törölt) 2014.04.07. 20:10:01

@kedves okos honfitársaim:
Gyurcsányt nagyon kevesen szeretik, mert éppen az a fajta küldetéstudatos ember, mint Orbán. Sok ismerősöm van, aki miatta nem ment el szavazni. Viszont Orbán nem baloldaliként, hanem jobboldaliként gáz, mert amit művel, abban nincsen semmi jobboldali, másrészt amit az MSZP csinál, abban meg nincsen semmi baloldali. Gyakorlatilag Magyarországon teljesen felcserélődött a jobb és a bal.

Ambiorix 2014.04.07. 20:16:05

Megnyugtathatom a bloggert, én például nem a nyomorult rezsicsökkentés miatt szavaztam a fideszre, hanem azért, mert jobban szeretem, ha én költhetem el a fizetésemet, s nem egy makogó lumpen az avasi lakótelepről. Antiszociális-e vagyok? :)

Mr. Alkohol 2014.04.07. 20:35:11

Én pont a rezsicsökkentés miatt reménykedtem abban, hogy sokkal többen szavaznak most ELLENÜK.
Mert átlátnak a szitán, észreveszik, hogy ez csapda. Ehhez nem kell "értelmiséginek" lenni, gazdagnak sem. Sőt!

Fulek 2014.04.07. 20:46:10

@Narancskommunista: Mégis ott van a 2/3 küszöbén, de nagy gáz...

Narancskommunista (törölt) 2014.04.07. 21:00:26

@Fulek:
Jobboldali szemszögből gáz, mert balra kormányoz.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.07. 21:07:49

@Ambiorix:
És mégis ez lesz, ha megvalósul a teljes foglalkoztatottság, amit vezéred hirdet. Csak nem az SZJA-n keresztül szedi be a nagyobb részét.

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 21:51:25

@Narancskommunista: Sokáig én is így gondoltam, hogy felcserélődött a jobb és a bal. De már nem így gondolom. Ami baloldalinak értelmezhető a Fidesz politikájában, az vagy azért van, mert politikai ésszerűség alapján egyszerűen nem lehet a tömegek jelen életminőségére egy jobboldali programot építeni, mert terhelhetetlenek. A "baloldalról" meg az a véleményem, amit egy orosz történész mondott: az utolsó kommunista kb. 1929-ben halt meg, azóta csak karrieristákról lehet beszélni. Az, hogy nincs is a földön életképes baloldali politika (pláne demokratikus keretek között), azt a számomra az bizonyítja legjobban, ahogy az ezredfordulón az európai baloldal nagy része nem talál témát az antifasizmuson (stb) kívül, kis része pedig nulla ellenállással omlott a neoliberalizmus karjaiba. Ez pedig a valaha volt egyik leginkább közösség-ellenes politikai irányzat. Mivel a két legfontosabb közösségi pillér még mindig a család és a nemzet, ha Orbán jobboldali politikát akar sikerre vinni, mostanában óhatatlanul szociális eszközöket is igénybe kellett vennie. Még egyszerűbb magyarázat, amit egy régi jobboldali barátom mondott erre a bal-jobb cserére: "A Maszop szabadon hagyta ezt a hatalmas mozgásteret, el kell foglalni hát és onnan megverni őket a saját fegyverükkel"
Ma egyébként nem a baloldali hanem a nemzeti retorika a hangsúlyosabb, és ha a Jobbik lesz a fő ellenfél, akkor ez nem is baj.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 21:54:03

@kedves okos honfitársaim:

A főciki az EMESZPÉNEK az, hogy annyi szavazatot kapott mint a Jobbik.

Ami azért kínos, mert a kommunisták a legöregebb 20%-ból vergődnek, a Jobbik meg a legfiatalabb 20%-ból tud építkezni.

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 21:55:37

@Narancskommunista: Ja, és ahhoz milyen szemüveg, vagy hallókészülék kell, hogy valaki Orbánt és Gyurcsányt egy kategóriába sorolja? Mármint kórtanilag. Azért legyünk már objektívek! Nem létezik, illetve a nagyon élénk fantáziámnak is meghaladhatatlan, hogy elképzeljem ezt a két embert, mint egy intellektuális kategória két tagját. Azért Gyurcsány nem mindig (finoman...) ura önmagának. Vagy ha mindezt teljes kontrollal nyomja, akkor nagyon durván hazudik, de olyan ripacsosan is adja elő. Én nem mondanám, hogy Orbán nyilván őszinte, mert ebben a szakmában azok nem lesznek törzsgárdatagok.

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 21:58:23

@.Gordon Gekko.: Ez is igaz. Nincs is jövője az MSZP-nek. Valójában arról van szó szerintem, hogy az MSZP már nem hisz az MSZP-ben egy jó ideje. Csak a fanatikus szavazók lettek pofára ejtve. Függetlenül, hogy ki jutott be tőlük, a pesti plakátokat nézegetve a több évtizede underdog pozícióban lévő ötvenesek indultak sok helyen, akik amikor még sok hús esett le, hátul álltak, mára előre jöhettek, a buktára, mert a "tudók", az üzleti körök már rég a mentőcsónakokból nézik, hogy mikor tűnik fel a hajócsavar a hullámok felett.

kedves okos honfitársaim 2014.04.07. 21:59:50

@Mr. Alkohol: Nomen est omen. Amit írsz, az IQ-tól és végzettségtől, vagyontól függetlenül csak nagyon magas véralkoholszinttel hihető el.

kdorozs · http://kdorozs.blogger.hu 2014.04.15. 03:41:15

A (politikai) csoda az lett volna, ha <em>nem</em> így alakul. Ez van, ilyen a demokrácia (vagy hasonló...)
süti beállítások módosítása