Oda ikszeljen, néni!

H_A Címkék: regisztráció határon túli magyarok Erdély szavazás 2014 külhoni szavazatok2014.03.28. 10:17

A választási kampány hajrájában, a bizonyosságok és feltételes bizonytalanságok kereszttüzében egy dolgot legalább halál biztosan tudunk: a választási győzelmet, azaz a rezsiharc diadalát, vagy vereségét nem a határon túli voksok fogják eldönteni. A külhoni szavazatok nagyjából nullával egyenlő súlyának tényét alátámasztja, hogy mivel e voksok csak listára adhatók le, nagyjából százezres nagyságrendben kellene manipulálni őket ahhoz, hogy érdemi hatásuk legyen a választásra. Mármint azt a 194 968 voksot, amely 100%-os külhoni részvétel mellett manipulálható.

Dacára annak, hogy nem gondolnám, hogy legfeljebb egy mandátum kedvéért ennyire gátlástalan malőrökbe kezdene a jelenlegi kormánypárt, azt sem gondolom, hogy az alábbi olvasói levélből körvonalazódó felháborodás ne lenne indokolt, és szőnyeg alá lehetne söpörni.

"Az alábbi szórólapot találtam postaládámban a minap. Rövid kutakodás után kiderült, hogy a román állampolgár, román nemzetiségű szomszédom nem kapott, a román állampolgár, magyar nemzetiségű szomszédom sem kapott, de még a magyar és román állampolgárságú, magyar nemzetiségű szomszédom sem. Kizárólag, csak az kapott, aki magyar állampolgár és REGISZTRÁLT a választásokra. Hogy tudja, mit is kell tennie április 6.-án. A szórólap el van látva az Erdélyi Magyar Néppárt logo-jával, tehát a párt névjegyével. Mindez valószínűsíthetően a magyarországi közpénzt dicséri. Akárcsak a 2012-es romániai önkormányzati és parlamenti választási kampányok idején, a Magyar Villamosművek vagy a MOL, adakozó kedvű "cégecskék" szignójával ellátott szórólapokon. Amely cégecskékben a "vállakózó" köztudottan a Magyar Állam.

val2014-2.jpg

val2014-1.jpg

Visszatérve: csak regisztrált állampolgár kapott szórólapot. Tehát egy harmadik entitás megkapta a regisztrált magyar állampolgárok listáját. Viselkedik úgy ez az entitás, mintha a magyar Belügyminisztérium vagy Külügyminisztérium egy hivatala lenne. Birtokukban van az én nevem és lakcímem. Kérdezem én: milyen alapon és jogon adta ki a Magyar Állam az adatokat ennek az entitásnak? Mikor kérdeztek meg vagy tájékoztattak engem arról, hogy ha magyar állampolgárságot kérek, akkor egy az én szempontomból névtelen szervezetnek, pártnak vagy akár magánszemélynek kiszolgáltatják az adataimat?

Úgy gondolom, komoly adatvédelmi aggályokat vet fel ez a cselekedet. A Magyar Állam megnyilvánulása, nevezetesen az, hogy baráti és nem jogi alapon kiadja az adataimat, adatainkat és a már említett szervezetecskék jogtalanul, félhivatalos minőséget tulajdonítva maguknak, választói névjegyzékkel járnak fel-alá Erdély szerte, TÖRVÉNYTELEN. Még egyszer hangsúlyozom: ez az eljárás törvénybe ütköző és jogsértő. Mind a magyar, mind a román törvények szerint.

Mindezek alapján nagy a tanácstalanságom. Megkapom a szavazólapot. Meg kell várnom a számomra névtelen szervezet ügybuzgó aktivistáját, azt a többé-kevésbé hivatalos személyt, aki megmondja kire kell szavaznom? Lásd a marosvásárhelyi Demokrácia Központ tevékenységét. Ujjal böknek adott párt választási jelére, azt sugallva: "Oda ikszeljen néni!"

dm-vasarhely.JPGfotó: www.foter.ro

Ha egyedül is képes vagyok szavazni, meg kell várnom őket, hogy jöjjenek a szavazati boríték után? Vagy talán vagyok én annyira nem hülye és felelős, hogy elmenjek és bedobjam a borítékot a konzulátuson felállított szavazókukába? Mert tudniillik el is jönnek ezek a majdnem hivatalos személyek a szavazó boríték után. Hozzám haza. Vidéki kistelepüléseken is felkeresik a választásokra regisztráltakat. Vajon nem az lenne a törvényes és normális, hogy a névtelen párt/szervezet meghirdeti, naponta hánytól-hányig áll kint hűséges aktivistája a falu kocsmája előtt és gyűjti a szavazati borítékokat?

A szavazáson való részvétel egy jog és morális kötelesség. De a legfontosabb, hogy a polgár szabad akaratán múlik. A szavazáson való részvétel és a szavat irányának meghatározása is. Ezt bármilyen módon befolyásolni, nem csak morális szempontból helytelen, hanem büntetőjogi értelemben is aggályos. Lehet, hogy időközben meggondoltam magam. Ugyan regisztráltam, de nem szavazok. De eljönnek névtelenék, félhivatalosék a választói névjegyzékkel a kezükben. Rám találnak, ránk találnak. Tudják, hogy hívnak, tudják a lakcímemet, tudják hányan regisztráltunk a családból. Csinálják mindezt törvénytelenül, magyar és román adatvédelmi és szavazással kapcsolatos törvényeket megsértve. Büntetlenül?!"

Bár semmiképpen nem érdemes rágörcsölni a külhoni szavazatokra, nem célszerű hisztériát kelteni e voksok bármit is eldönteni képes súlyával kapcsolatban, azért csatlakozom az előttem szólóhoz, és felteszem a költői kérdést: rendben van-e az, hogy a jelenlegi magyar kormány által támogatott határon túli pártok ilyen erőbedobással munkálkodnak azon, hogy az erdélyiek lehetőleg alig-félig hivatalos pártaktivistáknak adják át meleg, szívélyes, baráti sugallat nyomán megszületett levélszavazatukat?

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr205882576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.28. 10:34:05

Na ugye, hogy felesleges volt az egész hisztéria a külföldi szavazás miatt? De a ballibek sikeresen elérték a xenofób hisztizéssel, hogy akik szimpatizáltak velük eddig, azok sem fognak rájuk szavazni.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.03.29. 09:21:18

@maxval a gondolkodó birca:
Gondolkodjál már vaz! Nincsenek ballibek. Az Mszp nem baloldali, a Liberálisok nem liberális, a Fidesz meg nem fiatal. Már a nevük is hazugság, felesleges ezek miatt bárkinek is acsarognia a másikra.
Viszont egy profi párt minden egyes szavazatra ráhajt, mint egy jó ügynök, aki minden potenciális kuncsaftra ráakaszkodik.
Amúgy kíváncsi vagyok meddig lehet játszani az emberekkel, ezt a ha apa megvert anyához bújok, ha anya megver apához bújok dolgot? Lassan fel kéne nőni, azt otthagyni őket!

JohnHenry 2014.03.29. 09:25:57

@maxval a gondolkodó birca: továbbra is ostobaságokat írogatsz.

sírjatok 2014.03.29. 09:35:26

@Madnezz: igen, valamint a lódarázs is megtévesztő, mert könnyen egy nyihogó, felnyergelt ízeltlábúra gondolhat az ember, pedig.

Na ugyanígy van ez a ballibekkel, fidesszel is. Ezek talán nem pont azt jelentik, amit az eredeti nevük sugall, de mégis jól meghatározzák a politikai erőket, és hát lássuk be, ők maguk is így nevezik magukat.

Ni csak ki beszél most 2014.03.29. 09:38:00

@maxval a gondolkodó birca: Megint megláttad a lényeget.
Az erdélyi magyarok, becsületes tisztességes emberek.
Van igazságérzetük, nem lehet őket békemenetre vagy szavazásra terelni mint a birkákat, még ha busszal viszik őket akkor sem.
Éltek diktatúrában nem is oly régen. Megriadnak viszolyognak, még ha a szele is megcsapja őket.
De te ezt úgyse érted.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.03.29. 09:44:08

@sírjatok: Igazad van, pontosítok. Ezek semmit nem képviselnek saját magukon kívül. Semmilyen eszmét, sem jó, sem rossz értelemeben (utóbbit szerencsére). Ezek tényleg csak politikai erők, hatalomszerzési technikákkal.

unionista (törölt) 2014.03.29. 10:28:37

@Ni csak ki beszél most:
azért kevés olyan nemzetiség van, amelyik a háborús bűnösök listájáról választott magának apostolt (!).

Rátóti Mutyikos 2014.03.29. 10:41:36

@Ni csak ki beszél most: dehogynem.. szegeny huje erdelyieket megvettek par ezer forintert, meg egy olyan illuzioval, amit a lelkuk eladasa nelkul is megkaphattak volna.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2014.03.29. 10:46:15

@maxval a gondolkodó birca: Mindenki tudja, aki tud számolni, hogy 1-2 mandátum múlhat csak a külhoni szavazókon. Viszont tisztességes ember azt is tudja, hogy ez pont 1-2 mandátummal több az elfogadhatónál. Kintről ne szóljon bele senki abba, hogy itt ki kormányoz. Szeretettel várom bármelyik határon túli magyart, telepedjen le itt, és akkor szavazzon is arról, hogy mi történjen Magyarországon. De amíg nem itt él, addig ne.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.29. 10:53:17

@bm613:

Nem élek Mo-n és szavazni fogok. Ez a normális.

Szerintem aki nem megy el szavazni, az minek kért állampolgárságot!

A parlamenti választás NEM az ország lakóinak a belügye.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2014.03.29. 10:58:36

@maxval a gondolkodó birca: De, ugyanis a megválasztandó parlamentnek Magyarország fölött van joghatósága, vagy mifenéje. Mondom ezt úgy, hogy hasonló elven én is nyugodtan szavazhatnék Görögországban, ha ott is ilyen idióta törvény volna. Nem lenne pofám hozzá. Nagymamámnak sem lett volna, pedig ő még ott nőtt föl, ott töltötte az első 22 évét. Politika iránt érdeklődő ember volt világéletében, mégsem merült föl soha benne a leghalványabban sem a gondolat, hogy 50-60 évvel a távozása után szavazni akarjon a görög választáson.

danesdzsu2 2014.03.29. 11:02:20

@maxval a gondolkodó birca: Én hogy tudok Bulgáriában szavazni?

kanaszbajusz 2014.03.29. 11:03:57

@Madnezz: és nem demokraták....és még csak nem is jobb oldaliak....tököm tudja miféle férgek ezek?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.29. 11:05:24

@danesdzsu2:

Van bolgár állampolgárságod? Ha igen, akkor pl. a budapesti bolgár követségen tudsz szavazni. Én is így csináltam, amikor Mo-n éltem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.29. 11:06:22

@bm613:

Az állampolgársági közösség szavaz, nem az országlakók. Ha az országlakók szavaznának, miért nincs szavazati joga a Mo-n élő külföldieknek?

unionista (törölt) 2014.03.29. 11:24:57

@maxval a gondolkodó birca:
akkor lenne normális ha a magyar országgyűlés egy szimbolikus jogokkal felruházott felsőházi parlament lenne. ha abban megjelennének a székelyek, akkor teljesen jó lenne. a román szenátusból vonuljanak át a magyarba. ezt akár elfogadhatná budapest és bukarest is. itt azonban erről szó nincs. ez a népcsoport a cigányoknál is megvezethetőbb. nem azért, mert rosszak, vagy gonoszak. hanem mert a többségük első, másod, harmadunokatestvér házasságból ered. a közéleti képességeik az átlagosnál szerényebbek. a székelyek a magánéletben az átlagtól jobbak. de többségnek fogalmuk nincs arról, hogy milyen elvekre épül fel az európai civilizáció. a politikum alatt élnek ugyanúgy, mint a cigányok. aztán lehet rasszizmust kiáltani. de itt szó nincs rasszjegyek alapján történő megbélyegzésről. az ősmagyarok ugyanilyen hülyék, akár az ősszerbek, az ősrománok, az ősbolgárok. ebben a térségben az "ősemberek" vannak többségben. magyarország a történelme során nem először és valószínűleg nem is utoljára balkáni ország lesz. az majd kiderül, hogy ennek a székelyek a nyertesei lesznek, vagy a legnagyobb vesztesei.

Ni csak ki beszél most 2014.03.29. 11:25:01

@Rátóti Mutyikos: Igen a politika, a pénz a hatalom oda is betette a lábát, de akiket én ismerek és dolgoztam is velük, nagyon nagyon erős az igazságérzetük és nem szeretik ha az orruknál fogva vezetik őket, nem véletlenül van, hogy nem tódulnak tömegével az urnák elé.
Nekik is elegük van a megosztottságból gyűlöletből, ami a magyarságot emészti.

Netuddki. 2014.03.29. 12:02:33

"Kérdezem én: milyen alapon és jogon adta ki a Magyar Állam az adatokat ennek az entitásnak?"

Nem a magyar állam adta ki az adatokat hanem a fidesz. 4 éve megszállták a magyar államot. Remélem ezek után tudod kikre nem szabad szavaznod. De Te tudod...

Netuddki. 2014.03.29. 12:04:36

@maxval a gondolkodó birca: Balfasz! A te és a fideszed logikája szerint akár én is szavazhatnék a Budapesti önkormányzati választásokon, pedig nem is ott lakok...

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2014.03.29. 12:06:18

:)

Az "olvasói levél" egy szépen fejlett RMDSZ-es hamisítvány. :)

A fotón meg éppen a két öreg mutat ujjal a lapra, nem fordítva, ahogy a "titokzatos levélíró" állítja, aki minden bizonnyal a kolozsvári Majális utcában dolgozik. :)

Ni csak ki beszél most 2014.03.29. 12:23:46

@unionista: Megvezethetőbbek, mint a cigányok?
Ne viccelj. Akkor lennének ha olyan tömegben szavaznának, ahogy azt a fidesz remélte. Pont nem azok.
Szegényebben nőttek fel valóban, lehet, hogy most is szegényebben élnek és a többségük nem agykutató, de lehet, hogy boldogabbak mint mi akik nap mint nap egymás torkán gyalogolunk.
Akkor beszélhetünk a civilizált Magyarországról, ahol az embereket a politikai pártok az orruknál fogva vezetik hazudozással vagy most már annyira hazudozni sem kell mert program nélkül is lehet nyerni.

Kik azok akik megvezethetők?

unionista (törölt) 2014.03.29. 12:49:04

@Ni csak ki beszél most:
a választási eredményekből pontosan ki fog derülni.

unionista (törölt) 2014.03.29. 13:00:22

@Dr. Schwanzkopf Rudolf:
akik kevés őssel rendelkeznek azok közéleti értelemben könnyen vezethetők. ez biológia. az ősszékelyek is pont olyanok, mint az ősmagyarok vagy az őscigányok. neked is csak egy führer kell. ez számít semmi egyéb. a tömbben élő székelyek többsége is csak alattvalók akar lenni. kilóra megvehetők, mint a cigányok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.29. 13:00:33

@unionista:

Nem értek egyet. Szerintem semmi szükség, hogy magyar nemzetiségű külföldiek képviselői bent legyenek a parlamentben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.29. 13:02:00

@kovi1970:

Nem vagyok fideszes.

S ne keverd az önkormányzati választást a parlamentivel. Az egyiken a helyi lakosok alkotják a közösséget, a másikon az állampolgárok.

unionista (törölt) 2014.03.29. 13:24:05

@maxval a gondolkodó birca:
kezdjük ott, hogy ez a csoport nem döntötte el, hogy
-- székely nemzetiségű magyar
-- magyar nemzetiségű székely
-- román nemzetiségű magyar
-- magyar nemzetiségű román
-- székely nemzetiségű román
-- román nemzetiségű székely
akar lenni. ennek a csoportnak semmilyen közpolitikai identitása nincs.

unionista (törölt) 2014.03.29. 13:49:08

@maxval a gondolkodó birca:
ez akkor működhetne ha összeurópai törvényhozás lenne és valódi önkormányzatiság. akkor lehetne egy valódi nemzetgyűlés tisztán közpolitikai akarattal. jelzem akkor a székelyek is lehetnének akár a magyartól független nemzet. mert brüsszelben lenne a törvényhozás, és lehetnének saját önkormányzataik. na ez az, amit a székelyek nem fogadnak el. ők éppen az erős nemzetállamiságot akarnak. vagy legalábbis arra szavaznak.

calamites 2014.03.29. 15:20:22

@Madnezz: A fidesz inkább lehetne elhízott kommunisták pártja.

firefly 2014.03.29. 18:49:11

@maxval a gondolkodó birca:
Pedig szerintem de. Téged ott külhonban mennyire érintenek a Mo-i nem megszorítások és a többi, a magyar parlament által elfogadott törvény? OK, szavazz, de akkor a rád eső részt légyszi utald át a magyar költségvetésbe.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.29. 18:59:26

@firefly:

Az érintettség nem szempont. Belföldön sem egyformán érint mindenkit minden.

firefly 2014.03.29. 19:33:52

@maxval a gondolkodó birca:
Ez sajnos nagyon szánalmas érv, ha ezt érvnek lehet nevezni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.29. 19:37:09

@firefly:

Pedig ez a lényeg. Az állampolgári jogok gyakorlásakor NEM számít, hogy kit milyen mértélben érint egy adott jog gyakorlása.

firefly 2014.03.29. 20:05:54

Értem. Neked csak a jog, nekem a jog + kötelesség. És ez franko Neked ugye? Úgy gyakorolni a jogod, hogy számodra semmi kötelezettséggel nem jár. Gratulálok a jogérzékedhez!
süti beállítások módosítása