Bűnöző nem lehet a Nemzet Művésze. És a nemzet képviselője?

H_A Címkék: erkölcs jogállam bűnöző törvénymódosítás államfő moralitás MMA Áder János Fekete György Nemzet Művésze2013.12.22. 10:42

Úgy tűnik, karácsony előtt a közélet szereplői úgy érzik, nem árthat meg, ha a politika legalább most, legalább látszólag emberi arcot ölt. Ha egyenesen az államfő ragadtatja magát mélyen gyökerező erkölcsi eszmék futtatására, az különösen nagy boldogság. Az, hogy a Kossuth Rádió nagy hagyománnyal bíró és páratlan népszerűségnek örvendő pénteki miniszterelnöki hegyi beszédét ezúttal az Áder János államfővel készült, a jövő évi választásokról és egyéb ínyencségekről szóló interjú helyettesítette, semmit nem vont le a megszokás öröméből és gyönyörűségéből.

Főleg hogy államelnök úr elővette legmagasztosabb, legnemzetibb, leglegebb hangját és harcostársaihoz hasonlóan azt tette, amihez mindannyian a legjobban értenek: moralizált. Nem mintha egy államfőnek nem lenne szerepe erkölcsi mércékre hivatkozva követendő példát statuálni az istenadta nép számára. És nem mintha ilyen értelemben nem értenék vele egyet abban példának okáért, hogy bűnöző nem lehet a Nemzet Művésze, azért felvetődött bennem pár nem teljesen ide nem illő kérdés.

Próbálok eltekinteni attól, hogy egyébként komoly fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a Fekete György vezette Művészeti Akadémia tiszte (lesz) odaítélni az életjáradék folyósításán alapuló Nemzet Művésze díjat. (Borzasztó belegondolni is abba a szándékba, hogy Feketéék legalábbis vitatható teljesítményű, de vegytisztán nemzeti érzelmű csókosai jutnak megélhetés kiegészítéshez.) Ránézésre legalábbis el tudom viszont fogadni, hogy Áder megfontolandónak tartja az MMA-ról szóló törvény ama rendelkezését, miszerint kivételes méltánylást érdemlő esetben a díj bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt művésznek is adományozható. Ránézésre legalábbis egyet tudok érteni azzal az államfői érveléssel, hogy ez a fajta hozzáállás nem felel meg annak a társadalmi elvárásnak, hogy egy ilyen rangos elismerést kizárólag olyanok kapjanak meg, akik a maguk művészeti területén elért kimagasló teljesítményen túl törvénytisztelő állampolgárként is méltók az elismerésre. Tehát tisztelt honatyák, kéretik felülvizsgálni a módosítást! Rendben van, tulajdonképpen majdhogynem helyeslem, elnök úr. Ne aggódjon azért túlságosan: Stohl András valószínűleg nem verné le Damu Rolandot a listán, hogy előbb kapja meg az elismerést. Nem mintha azt gondolnám, hogy a nemzet potenciális művészei között kígyózó, tömött sorban állnak a bűnelkövetők. De ha mégis...

Nekem csupán egy kérdésem volna most így karácsony előtt, látva, hogy a lelkiismereti vonatkozások, az erkölcs és a társadalmi jóérzés túlcsorduló sallangjai ezúttal meggátolták önt abban, hogy az újratöltött nemzeti golyóstoll szerepét ebben a konkrét esetben is eljátssza. Akkor tudnám államfői okvetetlenkedését valóban komolyan venni, és jelentőséget tulajdonítani neki, ha megválaszolná előrebocsátott kérdésemet: ha bűnöző nem lehet a Nemzet Művésze, akkor mondjuk választott, asszonyverő képviselő hogyan ülhet mai napig büntetlenül az ország gyűlésében?

Elnök úr! Ön szemrebbenés nélkül, vagy apró szemrebbenések kíséretében aláírta a botrányosan elfogadott földtörvényt, a magántulajdon védelmét, a vállalkozás szabadságát, az egyenlő bánásmódot és a tisztességes versennyel kapcsolatos alaptörvényi elvárásokat pofán törlő, a takarékszövetkezeti rendszer átalakításáról szóló törvényt, az Alkotmánybíróság jogköreit csorbító, a felsőoktatást, és a hajléktalanokat vegzáló, a hallgatók röghöz kötését szabályozó sokadik alaptörvény módosítást, és a politikai vétójog fölösleges körét lefutva, végül is kihirdette az információszabadságot korlátozó jogszabályt is.

Ezzel szemben egyáltalán nem voltak morális fenntartásai, egyetlen szót nem szólt akkor, amikor mindannyiunk szégyenére például Terike átesett a vak komondoron. Akkor nem érezte úgy, hogy más esetekhez hasonlóan világossá kell tennie: önnek nem mindegy, hogy milyen példát közvetít. Mert ön szerint "rend nem születhet rendbontásból, törvényesség a törvénytelenségből, joguralom a jogtalanságból." És akkor sem érezte úgy, hogy megingathatatlan erkölcsi alapvetésekre hivatkozva el kellene ítélnie közéleti szereplőket, és állítólag felelős politikusokat, amikor azok a nyílt színen buziztak, cigányoztak, zsidóztak, uszítottak, másokat hovatartozásuk alapján rekesztettek ki a nemzet testéből. Nem, ezekben az esetekben valóban nem születtek erkölcsi szemforgatásra alkalmas jogerős ítéletek, ettől még vannak olyan választott képviselők, akikről csak "jogerőtlenül" derült ki, hogy életvitelszerűen bántalmazzák terhes feleségüket, élettársukat, partnerüket. 

Én azt hiszem, hogy az a bizonyos kétharmad, amely önt a Sándor-palotába katapultálta legfeljebb a törvényalkotáshoz való jogot teremtette meg, semmiképpen az ártatlansághoz való jogot. Sajnos egyáltalán nem gondolom - ha már így a szent ünnep árnyékában moralizálunk - hogy az embertársaikat fizikailag-szellemileg-lelkileg bántalmazó, a jogállam rombolását aláírásukkal szentesítő politikusoknak, államfőknek erkölcsi alapjuk lehetne korlátozni a bűnöző művészek jutalmazását, elismerését.

Azt viszont határozottan úgy vélem, hogy a fekete-fehér, barát-ellenség, nemzeti-hazaáruló, keresztény-liberális dichotómiákban való hatalmi gondolkodás ellenében igenis létezik egy másfajta, árnyaltabb erkölcsiség. Ebbe pedig akár az is belefér, hogy egy művész, aki 30 évesen beseper egy garázdaság vétsége miatti jogerős ítéletet, majd hosszú évtizedekig a nemzet számára tartósan értéket teremt, az legalább annyira megalapozottan lehessen a Nemzet Művésze, mint amennyire megalapozottan lehet választott képviselő az, aki szavazatával, kézjegyével, vagy megszólalásával és cselekedetével naponta ássa alá a jogállamot, a társadalmi kapcsolatokat, és statuál példát egy megzuhant, morális fertőben fetrengő nemzeti önazonosságnak.

Így karácsony előtt fontolja meg ezeket, Áder úr!

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr215700868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2013.12.23. 11:11:44

Sas Józsi nem lesz a nemzet müvésze? Vagy Alföldi vagy StólBandi? Vagy Strauszkán?

Melyik gezindelért folyik az ajvék?

Melchi Zadok 2013.12.23. 11:14:29

@Larry Silverstein: áder művész úr miatt folyik, de te ezt nyilvánvalóan nem értheted.

Netuddki. 2013.12.23. 11:35:16

"Ez" egy fideszes pártkatona. Az volt, az is marad. Kutyából nem lesz szalonna, stb.
Már azon se tudok se felháborodni, se röhögni amikor azt találja mondani a kis pontyszájával, hogy nem kellett volna ilyen korán kezdeni a kampányt. Ja, inkább azon mélázna el, hogy a fidesz, amelyikből származik, gyakorlatilag a megválasztása óta kampányol. Közpénzen...

csak egy néző 2013.12.23. 12:00:51

@Larry Silverstein:
Mesüge komám!
Helyesen: gesindel, magyarul: csőcselék, mint a magadfajta fidióta.

2013.12.23. 12:04:01

Leonardo da Vinci: "Amikor még tanítványként élt mestere, Verocchio házában, több más fiatalemberrel együtt megvádolták tiltott homoszexuális viszony folytatásával, de végül felmentették." "Court records of 1476, when he was aged twenty-four, show that Leonardo and three other young men were charged with sodomy in an incident involving a well-known male prostitute. The charges were dismissed for lack of evidence, and there is speculation that since one of the accused, Lionardo de Tornabuoni, was related to Lorenzo de' Medici, the family exerted its influence to secure the dismissal."

William Shakespeare: "Nicholas Rowe, első életrajzírója szerint Shakespeare Stratford-upon Avon-ból Londonba menekült, hogy elkerülje az ellene indított bűnvádi eljárást, melyben őzek orvvadászatával vádolták."

József Attila: "A Szegedi Tudományegyetemen tanárnak készült, de a Tiszta szívvel című verse miatt kirobbant jobboldali tiltakozások eredményeként Horger Antal professzor eltanácsolta a tanári pályától." A MMA mit szólt volna?

exlex 2013.12.23. 12:14:29

@autognomia:
Telibeszarom a pofádat.

ursus artos 2013.12.23. 12:15:36

@fagyospityóka: " A MMA mit szólt volna?"
Leonardo és Shakespeare életműve 600 éves. Így tehát nem az MMA-nak kell meghoznia a döntést, hanem az egyetemes kultúrának. Nos az meghozta.
József Attila meg a világ nyolcadik csodája.

csak egy néző 2013.12.23. 12:28:47

No comment

exlex 2013.08.24 14:49:38
Szopjon le az összes devizahiteles.
exlex 2013.12.22 09:00:28
@Larry Silverstein: Mikor alijázol, te metszettfaszú?
exlex 2013.08.28 07:48:43
Szarok a judeobolsevik ellenzékre.
exlex 2013.08.27 23:11:27
Szánalmasok vagytok. Szarok a hírfoscsárdára.
exlex 2013.08.25 17:12:51
De ki a faszom az a bajai?
exlex 2013.08.24 14:47:52
@dimitrij: Röviden: a kurva anyádat, azt.
exlex 2013.08.24 15:26:23
@Etniez: Pedig válaszra méltattál, te fasszopó.
exlex 2013.08.24 14:32:30
A külföldi zsidók által finanszírozott bajnai görény már a miniszterelnöki székbe képzelte magát.
exlex 2013.07.14 18:06:21
Anyád, az az utcaszéli hazudik.
exlex 2013.07.13 20:33:33
Szarok a George Soros zsidó által pénzett magyarellenes Együtt pártra.
exlex 2013.07.13 16:24:49
Szarok a határátkelőre.
exlex 2013.05.26 11:47:15
A liberálbolsevisták megmagyarázzák a birkáknak, miért rossz nekik a rezsicsökkentés. Leszophat minden liberálbolsevista.

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2013.12.23. 12:45:50

@csak egy néző:
ennek az exlexnek valaki már komolyan vehetné végre a látható fallikus-orális fixációit, és egy ebből eredő befogadó-cselekedet közben jó alaposan kettéharaphatná az agyánál és szívénél bizton nemesebb szerszámát... de amit leharapott, azt dobja is tűzbe izibe, ne varrhassák neki vissza ;)))

Tökönrúgott Feleségek 2013.12.23. 13:58:12

@Larry Silverstein: betegek vagytok mind, ha erre az áderes töketlenkedésre is az "ajvékolás" jut az eszetekbe

Sir Galahad 2013.12.23. 14:06:17

Sose értettem, minek hosszú posztot kanyarítani egy olyan véleményből, amit egy mondatban is össze lehet foglalni. Ezt például úgy, hogy "Nem szeretem a Fideszt, nem értek egyet az intézkedéseikkel, Ádert sem szeretem, és ezért nem örülök, hogy nyilatkozik a közrádióban."

én már a fény gyermeke vagyok 2013.12.23. 14:47:42

Jó dolog a nemzet művésze díj, sok nemzeti szakma kiválósága juthat további megérdemelt elismeréshez. A nemzet orvosa, a nemzet gyógyszerésze, a nemzet fogorvosa, a nemzet személyi edzője, a nemzet bébiszittere, a nemzet fűnyírója, a nemzet fakitermelője, a nemzet trafikosa, a nemzet borásza, a nemzet tévés-rádiós személyisége, költője-írója-szobrásza-építésze stb.
Ez nem lehet pénzkérdés.
Megvédjük a rezsicsökkentést és nem kérünk a bukott baloldalból.

♔bаtyu♔ 2013.12.23. 14:50:17

Éppen Áder képes arról gondoskodni, hogy bűnös ne lehessen a nemzet színésze.

Ay 2013.12.23. 15:51:35

Nem kell pénzt osztani mellé, max egy babérkoszorút, azonnal pont leszarná mindenki, de ugye a dicsőség az már manapság smafu...

konrada 2013.12.23. 16:17:04

Nem értem a problémát.
Ha valami birkanépség megválaszt valami bűnözőt és ha megválasztott képviselői több mint gyanús ügyleteket követnek el, akkor emiatt köztörvényes bűnözőket kéne megválasztani Nemzet Színészének, nehogy kilógjon az erkölcsi fertőből???

purplehaze 2013.12.23. 16:30:51

Nem is tudom miért kellene felháborodni már bármelyik politikus megnyilatkozásán.
Politikusok, olyanok mint a faékek. Olyan egyszerüek!!!

mikocami 2013.12.23. 16:32:43

Ez az amikor a politika átesik a ló másik oldalára.
A FIDESZ bevezetett egy "kötelezően" oktatandó erkölcs oktatást.Ez nem rossz,csak előbb a parlamentben ülő politikusoknak és képviselőknek kellene KÖTELEZŐVÉ tenni.
Aztán csak aztán tudálékoskodhatnak,ha KITŰNŐRE vizsgáztak.Jeles = elégtelen alá - val.
Közszereplő bűnös(bűnöző)nem hogy elismerést,de még közszereplői jogosultságot se kapjon!
Nyugodjon meg Áder úr!Tőlem egy politikus sem szavazatot.De Sthol buciró sem fogok olvasni.

mikocami 2013.12.23. 16:34:44

Helyesbítenem kell az utolsó mondatot:Tőlem egy politikus sem kap szavazatot!

Larry Silverstein 2013.12.23. 16:38:23

Poszter!

Holnap Karácsony és mivel ti nem ünneplitek és unatkozol ezerrel remélem holnapra is elkészült már a komentvadász provokációd mint tavaly.

Larry Silverstein 2013.12.23. 16:40:18

@mikocami: 'A FIDESZ bevezetett egy "kötelezően" oktatandó erkölcs oktatást.'

miért az idézőjel? Mert nem kötelező? Azt nem így kell írni, csak szólok.

vitalis06 2013.12.23. 16:58:59

Két külön dologról beszélsz.
jogerősen ELÍTÉLT nem lehet a nemzet színésze.
Ha a képviselőt (pl a komondorost) jogerősen elítélik, akkor majd eltiltják a közügyek gyakorlásától és nem lesz többé képviselő. De addig (még akkor is, ha mindenki tudja mi történt kábé)nem elítélt, jogerősen nincs megállapítva, hogy bűncselekményt követett el.

RÖVIDLÁTÓ 2013.12.23. 17:57:09

Nemzet.
Nemzeti.
Nemzetes.
Nemzetes uram!
Lehet, hogy már sose leszek párbajképes?
(Az utat viszont meg tudom mutatni ami Budára vezet!)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.23. 17:57:31

Megint kitettél magadért ostoba Gyurcsány csicska.
Neked tök mindegy csak okádhass egyet.

De igazából leszarható a véleményed, mert az emberek többsége a bűnözőket megveti.

Hiába próbáljátok a ballib bűnözőket itt megvédeni, és díjjakhoz juttatni, majd várd meg a kedvenc MSZP-s diktátoraid, akik szemrebbenés nélkül tüntetnek ki mindenkit, aki benyal nekik.

Mert itt és most bűnözőknek coki.

Te meg sírhatsz, ríhatsz, de a ballib bűnözők várnak az MSZP-ig.
Vili ?

Larry Silverstein 2013.12.23. 18:01:26

index.hu/kultur/2013/12/23/schiff_andras_nem_teszi_be_a_labat_az_orszagba/

Ideje lenne hogy zsidók csak 'zsidó vagyok' táblával a nyakukban mondhassanak véleményt a médiában. Egyébként sérül a nemzetbiztonsági érdek és a korrekt tájékoztatáshoz való jog.

csak egy néző 2013.12.23. 18:20:52

@Larry Silverstein:
Mesüge ecsém, te is sétálhatnál a nyakadban egy gesindel feliratú táblával, de akár magyarul is ráírhatnád.

Éhes_ló 2013.12.23. 18:30:45

Mondjuk érdekes vakság a "nőverés" kapcsán csak jobbra bámulni. Jellegzetes ballibbant betegség.
Nem ártana egyenlő mércével mérni és a - jogos - kérdést feltenni - akár utólag is - ezen gazemberek kapcsán IS:

Várnai László az LMP nőverő bajnoka.

MSZP-s Földi Gyula ököllel többször megütötte és fojtogatta is feleségét

Testi sértés, magánlaksértés és rongálás miatt jelentette fel a rendőrségen Kékesi Tibor szocialista országgyűlési képviselőt a szomszédnője.

Hajtépkedő Józsa Istvánról (maszop) sem ártana megemlékezni.

Szelier András Székesfehérvár SZDSZ-es alpolgármester felesége elmondta, hogy férje - akivel jelenleg folyik a válópere - a közös lakásukban verte meg

Wekler Ferenc SZDSZ többször brutálisan agyba-főbe verte a feleségét.

blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=zgfumag&pid=8530&blog_cim=Ballib%20ver%E9s%F6sszes%EDt%F5-:%29%29%29

jobbik.net/index.php?q=node/5502

politikusbunozok.blog.hu/

Larry Silverstein 2013.12.23. 18:51:46

@Éhes_ló: Hja nem eccerü a nőkkel....akkor se ha nagy demokrata vagyok, és független szakértő.

Na és azzal mi van amikor a nők verik a politikusokat? Az smafu? És a lelki terror?

Éhes_ló 2013.12.23. 22:28:18

@Larry Silverstein: a családon belüli erőszakot csak férfi követhet el nő ellen.
Bármilyet.
Minden más esetet a PC kánon és a represszív tolerancia értelmesebb emberekre halálos agybajt hozó ideológiája kizár.
süti beállítások módosítása