Egykulcsos adó, ezt tetted velünk!

H_A Címkék: gazdaság szja egykulcsos adó adópolitika Fidesz Századvég2013.11.20. 09:29

Nagy baj van, emberek. Olvasom, hogy a 2010 és 2013 között végrehajtott szja-reform összességében évi 444 milliárd forinttal csökkentette a magyar állam bevételeit, az adócsökkentés 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növeli. Ne merüljünk el a részletekben, a fárasztó és unalmas számsorokban és érvelésekben - akit érdekel, ajánlom figyelmébe a tanulmányt - a lényeg az, hogy Munkahelyvédelmi Akcióterv ide vagy oda, a rendszer nyertesei a magas jövedelműek voltak. Félreértés ne essék: még véletlenül sem az alulról nyitott középosztály.

Nem azért kell erről a kérdésről beszélni, mert Bajnai, meg a többi gaz baloldali azt mondta, hogy igazságtalan ez az egykulcsos algoritmus, vagy mert a gazdagok egyre nagyobb autókkal furikáznak az utcákon, és ez szúrja a szemünket, vagy gyomorszájon rúgja frusztrációinkat. Azért fontos erről beszélni, mert nem én készítettem ezt a tanulmányt, és nem is Bajnai meg a többi gaz baloldali. Hanem többek között a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyik tudományos munkatársa.

Persze, tudom, ismerem az érvelést, miszerint a gazdagok nem fizetnek adót, ők pont leszarják, hogy egykulcsos, vagy többkulcsos, ezt a fajta adót csak a bérből és fizetésből élőktől lehet beszedni, nem azoktól akik innen oda forgatják a vagyonukat, következésképpen jó az így, ahogy van. Pedig nincs jól. És ez attól függetlenül is így van, hogy mind az egykulcsos, mind a többkulcsos adózásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Nem én mondom - a Századvég elemzéséből következik  - hogy a Fidesz kormány tudatosan megfeledkezett az ország 70%-áról, hogy kizárólag a tehetős rétegre épít, a többit megveti, lenézi, bekapja, kiköpi és kiszúrja a szemét néhány száz, jó esetben ezer forintos fizetésemelésekkel. Nem én mondom, a tények igazolják, hogy a magyar társadalomban több mint négymillió ember (mély)szegénységben vagy annak környékén létezik, ők azok, akik sosem mennének el szavazni, mozdíthatatlanok, más problémáik vannak. Ezek az emberek egyfajta metszetet alkotnak a fenti kategóriával, és tetszik, vagy nem, nekik igazából semmiféle pozitív érdemi változást nem hozott az életükbe az egy kulcs.
Következésképpen nem az a kérdés, hogy a többkulcsos adózási rendszer mennyivel lenne igazságosabb, vagy sem, hogy kinek milyen érdeke fűződik a bevezetéséhez, vagy esetleg milyen józan gazdasági megfontolások állnak a hátterében. Nem akarok igazságot tenni az ügyben. Kérdés nincs, hanem egyetlen válasz van, amelyet már a Fideszhez közelálló Századvégnek is nehezen sikerülne meghamisítania: az a kormány, amely anno, a történelem hajnalán az úgynevezett szociális népszavazás alkalmával meghirdette a szövetséget a középosztállyal, a szegénységben élőkkel, és amely ilyen értelemben alulról nyitott középosztályt vizionált és ígért, tulajdonképpen nem tesz mást, mint évek óta a felső-középosztályt, és a felső tízezret támogatja. Minő fájdalom: éppen a szegények rovására.
 
Az egykulcsos adózási rendszer nyertese tehát maga a Fidesz és holdudvara, valamint a társadalom egyre nagyobb autókkal furikázó tíz százaléka. Egy olyan rendszeré, amelyet a maga pofátlan igazságtalanságával a kiskeresetűektől elvont pénzekből termelik újra. Ugyanolyan típusú, szemfényvesztő, társadalmi igazságosságnak eladni kívánt gátlástalan harácsolás, amely tökéletesen rímel az olyan hasonló intézkedésekre, mint a végtörlesztés, vagy a rezsicsökkentés.
 
Ám mivel igen kevés magyar ember képes 444 milliárd forintig elszámolni, nincsenek illúzióim afelől, hogy ez a tanulmány értő fülekre talál. Az egyedüli pozitívum az lehet, hogy előbb-utóbb már a Fidesz maga sem hiszi el magának, hogy amit lát, az tényleg van. És akkor talán jöhet a beismerő vallomás: miszerint lehet azt mondani, hogy a másik szar lenne, mert nem mi akarjuk, de hogy ez nem jól van így, az biztos.
 
Update: Revideálok. Nem lesz itt semmiféle beismerő vallomás. Kínos, ciki, nevetséges, szomorú: a Századvég elhatárolódik saját munkatársától. Várható volt? Igen. A Századvég nem ilyen tanulmányokra kapja számolatlanul a kormányzati támogatást. Gratulálok!
· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr905643845

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Adózási program 2013.11.22. 18:21:12

Az Egyesült Magyar Baloldali-Jobboldali Nemzeti Szociális Demagóg Kisember Párt programjából az adózási rész: Átlagbérig az adó: 0 %. Átlagbér duplájáig: 10 %. Átlagbér triplájáig: 25 %. Átlagbér ötszöröséig: 50 %. Az új BTK szerint az átlagbér ötszöré…

Trackback: Adózási program 2013.11.22. 18:20:27

Az Egyesült Magyar Baloldali-Jobboldali Nemzeti Szociális Demagóg Kisember Párt programjából az adózási rész: Átlagbérig az adó: 0 %. Átlagbér duplájáig: 10 %. Átlagbér triplájáig: 25 %. Átlagbér ötszöröséig: 50 %. Az új BTK szerint az átlagbér ötszöré…

Trackback: Kétszerkettő néha öt 2013.11.20. 11:16:20

KÖZLEMÉNY   A Századvég Gazdaságkutató Zrt. közleményt küldött szerkesztőségünknek arról, hogy Virovácz Péternek, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársának a Pénzügyi Szemle legutóbbi számában megjelent tanulmánya nem a Századvég ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desw 2013.11.20. 17:54:51

@Kacsura:

Az összefüggést kellene észrevennetek. Ha a képzett, nyelveket beszélő, diplomás réteg elmegy (nekik van igazán lehetőségük arra, hogy külföldön normális életet kezdjenek), akkor a kevésbé képezett emberek még nagyobb szarba kerülnek, még kevesebb lehetőségük lesz érdemben dolgozni (nem közmunkáról beszélek).

A kétkulcsos adó esetleges visszahozása egy újabb csepp lenne a porhában, és talán ettől fog megtelni.

Kiadáscsökkentés kell és további adó és járulékcsökkentés.

Mária 2013.11.20. 18:01:33

"Azért fontos erről beszélni, mert nem én készítettem ezt a tanulmányt, és nem is Bajnai meg a többi gaz baloldali. "

EZ a VALÓDI probléma.

A díszes baloldal miért nem készített ilyen tanulmányt?

Szociknak vége 2013.11.20. 18:06:12

@Mária: Minek verje a pénzt a baloldal holmi tanulmányokra, amikor azt se hiszik el amit kérdez?

Ki hinne a vidiúszakkör meg az elqrás után akármelyik szarházi tanulmányuknak? Fajkasházy lehozza a Hócipőben?

Void Bunkoid 2013.11.20. 18:08:11

@Brúsz Pringstein: annyira amúgy nem vicces az "oda költözünk, ahol a lehetőségek vannak" dolog, biztos olvastál már több cikket, hogy egy rakás jól menő ország (Nagy-Britannia, skandináv államok, stb.) polgárainak már úgy istenigazából egyre jobban tele van a töke azzal, hogy a fél világ oda akar hozzájuk költözni. Ha a bevándorlók száma eléri a kritikus tömeget, akkor ezek a jól menő nyugati kultúrájú országok erődökként iszonyúan be fognak zárkózni, kitakarítják magukból a szemetet (és szarni fognak akkor már bármiféle emberi jogokra, meg Strasbourgra meg Helsinki Bizottságokra, meg hasonlókra, konkrétan ők fogják a saját törvényeik közé vérrel vésni, hogy idegeneknek coki), és akár összefogva is módszeresen elkezdik irtani a világ nem közéjük tartozó népességét. Mert ők maguk is már úgyis sokan vannak, és kevés kaja van már otthon, de mivel Isten őket rendelte kiválasztottnak, nekik kell a nyersanyag, az erőforrás, és az élettér. Ha emlékszel a töriórákra, nagyon hasonló dolgok történtek száz évvel ezelőtt is. Igaz, azt nem a nyugati hatalmak csinálták, így a a klasszikus náculás máig elítélendő, ronda dolognak számít.

Mária 2013.11.20. 18:08:24

@desw:

" Ha a képzett, nyelveket beszélő, diplomás réteg elmegy (nekik van igazán lehetőségük arra, hogy külföldön normális életet kezdjenek), akkor a kevésbé képezett emberek még nagyobb szarba kerülnek, még kevesebb lehetőségük lesz érdemben dolgozni "

Fordítva ülsz a lovon.

1. A munkáltatók hány százaléka az a bizonyos "képzett, nyelveket beszélő, diplomás réteg", amelyik ha elmegy, szarban lesznek az alacsonyabban képzettek?

2. Miért vannak szarban az alacsonyabban képzettek? Nem azért, mert nincs okos ember, aki munkáltassa őket, hanem azért, mert hiába lenne, aki munkáltasson, nincs a termékekre pénze az embereknek, hiszen az átlagember KEVESET keres.

3. Ha egy munkáltató bezárja itthon a vállalkozását, és külföldre megy, az se egy túró rudiért, se a kedvezőbb SZJA-kulcsért nem fog visszajönni. Akkor jönne vissza, ha VÁLLALKOZNI lenne itt érdemes. A munkáltatónak, a vállalkozónak ugyanis nem az SZJA a legnagyobb teher.

Mária 2013.11.20. 18:10:49

@Brúsz Pringstein:

Azért megpróbálni meg lehetne.

Csak a látszat kedvéért, hogy legalább úgy tegyenek, mint akik találnak maguknak munkát, és nem ELEVE arra rendezkedtek be, hogy a töküket vakargassák közpénzekből négy évig a Parlamentben.

desw 2013.11.20. 18:20:48

@Mária:

"Fordítva ülsz a lovon."

Biztos vagy benne, hogy én??

"A munkáltatók hány százaléka az a bizonyos "képzett, nyelveket beszélő, diplomás réteg", amelyik ha elmegy, szarban lesznek az alacsonyabban képzettek?"

Direkt és indirekt összefüggés is van. Direkt módon is adhatok munkát az alacsonyabban képzetteknek azáltal, hogy felveszem a saját vállalkozásomba takarítónak, sofőrnek, ügyintézőnek, ... És indirekt módon is úgy, hogy igénybeveszem az alacsonyabban képzettek által nyújtott szolgáltatásokat, pl. elmegyek étterembe, moziba, kocsmába, hotelbe, kertészt fogadok, megjavíttatom, lemosatom az autómat, ... stb, stb.

"Miért vannak szarban az alacsonyabban képzettek? Nem azért, mert nincs okos ember, aki munkáltassa őket, hanem azért, mert hiába lenne, aki munkáltasson, nincs a termékekre pénze az embereknek, hiszen az átlagember KEVESET keres."

Igen, a sok adó és a nagyon vékonyka középréteg miatt. És ahogy a jólképzett réteg lelép, az esélyek is csökkennek egy normális országra. Nézd csak meg, hogy mely országokban élnek jobban az alacsonyabban képzettek. Ott ahol van egy masszív középréteg. (nem milliárdosokról beszélek, mert őket nem érinti az szja)

"Ha egy munkáltató bezárja itthon a vállalkozását, és külföldre megy, az se egy túró rudiért, se a kedvezőbb SZJA-kulcsért nem fog visszajönni. Akkor jönne vissza, ha VÁLLALKOZNI lenne itt érdemes. A munkáltatónak, a vállalkozónak ugyanis nem az SZJA a legnagyobb teher."

Ez igaz! Hiába lenne Szomáliában 1%-os adó, attól még nem nagyon fogok ott vállalkozni. Az elfogadható mértékű adó és járulékrenszer szükséges, de önmagában nem elégséges feltétel, kell más egyéb dolog is.

Nemzeti Dohányos 2013.11.20. 18:21:00

@Void Bunkoid: A mosogatókra ez igaz lesz, de a képzettek után (akikből náluk is hiány van) két kézzel fognak kapkodni..

zobod 2013.11.20. 18:24:58

@Void Bunkoid: a gazdasági menekültekből van elegük, már ha tényleg elegük van. A kvalifikált, piacképes szaktudású, teljesítőképes, a nyelvet is beszélő bevándorlót elfogadják, sok területen még szívesen is látják.

Nemzeti Dohányos 2013.11.20. 18:25:22

@Mária: Inkább te nem látod az összefüggéseket. Az alacsony keresetűek több dolog miatt lesznek szarban:

1. Ha a "gazdagok" elmennek kiesik még 500 milliárd adóbevétel, plusz az áfa, hasonló tételben. Ergó a közszolgáltatások összeomlanak.

2. Ha nincs vegyész, villamosmérnök, akkor bezárnak a gyárak, a kétkezi munkás sem fog kelleni. Ismét csa szopnak. Ha elmennek az informatikusok, közgazdászok, akik addig kétkezi munkával fenntartották az irodáikat, szintén feleslegesek lesznek. Újabb hatalmas adókiesés.

Nemzeti Dohányos 2013.11.20. 18:26:09

@Nemzeti Dohányos: Ja és persze a kieső kereslet miatt is még egy nagy halom munkanélküli lesz.

desw 2013.11.20. 18:27:47

@Void Bunkoid:

A jólképzett, dolgozni, vállalkozni tudó és akaró embereket mindehol tárt karokkal várják (olvasd el mégegyszer a cikket). A segélyes gyökerekből van elegük, akiket a saját anyaországukban is utálnak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.20. 18:35:32

Pont a Fidesz nem feledkezett meg senkiről, csak kárpótolta azokat, akikről az MSZP és az SZDSZ elfeledkezett. Ha jól rémlik, valakik adómentessé tették a minimálbért, miközben az átlagos bejelentett bérért dolgozók nem sok adócsökkentést kaptak, csak a családi adókedvezmény korlátozását 3 gyerek = 10 ezer forint mértékre.

desw 2013.11.20. 18:35:54

@Mária:

"A munkáltatók hány százaléka az a bizonyos "képzett, nyelveket beszélő, diplomás réteg", amelyik ha elmegy, szarban lesznek az alacsonyabban képzettek?"

Arról nem is beszélve, hogy ott fizetem a könyvelőt, munkatársak után az adót és járulékot, fogyasztás után az áfát, ahol van a cégem. Ha lelépnek a jólképzett munkavállalók, akkor bizony viszik magukkal az eddig fizetett szját és járulékokat, áfát, ... tehát megint kevesebb bevétel lesz MO-on.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.20. 18:44:45

@Mária: Konkrétan vannak olyan multik, ahol a cégek vezető tisztviselőit a budapesti irodába jelentették be, hogy kihasználják a kisebb SZJA-t. Aztán persze rádöbbentek, hogy az itteni adózáshoz itt is kellene élniük...

hondamonda 2013.11.20. 18:50:30

@desw: "Felhívnám az egykulcsos ellen nyavalygók szíves figyelmét arra, hogy nemcsak önmagában az szja kulcsokat kellene ám összhasonlítani más országokéval, hanem a teljes bérköltséget, azaz az szját + járulékokat + egyéb bért terhelő adókat együttesen."

Hiaba ugatjuk ezt mar evek ota az "igazsagos" adozast kovetelo gyengeelmejueknek. Katasztrofa, hogy mennyien keptelenek a problemat es az osszefuggeseket minimalisan sem atlatni.

Szociknak vége 2013.11.20. 18:51:26

@Void Bunkoid: 'biztos olvastál már több cikket, hogy egy rakás jól menő ország (Nagy-Britannia, skandináv államok, stb.) polgárainak már úgy istenigazából egyre jobban tele van a töke azzal, hogy a fél világ oda akar hozzájuk költözni. Ha a bevándorlók száma eléri a kritikus tömeget, akkor ezek a jól menő nyugati kultúrájú országok erődökként iszonyúan be fognak zárkózni'

Pont az ellenkezője fog történni. Európának sokkal több bevándorlóra lesz szüksége, és versengeni fognak a bevándorlókért. Nem feltétlen az analfabétákért, persze. Ha a nyugati nyugger nyugdíjat akar, akkor bevándorlókra van szüksége, ez világos mint a nap.

Blogger Géza 2013.11.20. 18:55:53

Ez nettó demagógia: a felső tízezer nem azért gazdag, mert alacsony az SZJA-kulcs. Ők úgyis az üzletből gazdagodtak meg, nem a munkajövedelemből. Az alacsonyabb SZJA-kulcs pont, hogy a középosztálynak segít. Ráadásul létrehoz egy olyan megtakarításra képes réteget, amely belülről finanszírozza az államháztartási hiányt és a beruházásokat, csökkentve a külföldtől való függőséget. Mert sokan sírnak az alacsony beruházási ráta miatt (egyébként csak részben jogosan), no de a beruházáshoz forrás is kell, ugye.

Szociknak vége 2013.11.20. 18:56:25

@zobod: @desw: Még abban sem vk biztos, hogy jól képzettnek kell lenni.

Az olyan iparágakban, mint a vendéglátóipar NBr-ben nem dolgoznak angolok már most sem. Ha nem lennének bevándorlók összeomlana az állam. És ez egyre inkább így lesz, NYEU-nak a jövőben még több bevándorló kell majd, és egymás elől fogják elcsalogatni őket.

Ezen legfeljebb egy totális reálgazdasági válság változtatna.

Szociknak vége 2013.11.20. 19:04:45

Nem mellesleg keveset beszélnek arról, hogy Mo. a saját demográfiai problémáját a 2sállampolgárokkal fogja megoldani, amivel nagy előnyre fog szert tenni a köv. 20 évben a szintén satnya korfájú régiós és egyéb európai országok között.

desw 2013.11.20. 19:08:53

@Brúsz Pringstein:

"Az olyan iparágakban, mint a vendéglátóipar NBr-ben nem dolgoznak angolok már most sem."

Lusták az angolok, mint a dög, ez nem vitás, de ez a segélyen tengődésnek az eredménye. Most szigorítanak ők is. Havi X nap/hét "közmunka" lesz a feltétele a segélynek, szóval lassan vége a here életnek. És ha munka kell a képzetlen helyieknek, akkor kevesebb képzetlen bevándorló fog kelleni szerintem.

De az igaz, hogy pl. az angol eü biztos összeomolna, ha kirúgnák az magyar vagy K-EU-i eü dolgozókat.

Szociknak vége 2013.11.20. 19:11:39

@desw: Én voltam olyan londoni bankban, ahol alig tudtam boldogulni a meglehetősen jó angolommal, mert nem tudtam megértetni magam a faszomtudjahonnani négerrel aki az ablakmenedzser volt a bankban. Gondolom már nem kell tudni beszélni mer mindenki onlájnbankol.

2llkedő 2013.11.20. 19:11:43

@Blogger Géza: "Az alacsonyabb SZJA-kulcs pont, hogy a középosztálynak segít"

Gejza!

Mellik réteg az a középosztály? Mennyi a kereset tól-ig?

desw 2013.11.20. 19:18:45

@Brúsz Pringstein:

Na jó, csak azért egy banki alkalmazottat ne nevezzünk már képzettlennek.

nincs1itt 2013.11.20. 19:25:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ejnye-bejnye, ne hallgass/olvass több Bogár és Drábik "műveket", ugyanis Európa vezető gazdaságában(ez a ma esti találós kérdés) progresszív több kulcsos és családbarát adózás van.
Semmit nem segít az egykulcsos, ha a jövedelmi viszonyok nem kielégítőek.

nincs1itt 2013.11.20. 19:28:44

@Blogger Géza: az átlag jövedelem 220.000 Ft körül van, ez nagyjából 738 euro, vagyis lófax esti fényben, mert az árak megegyeznek a "nyugati" árakkal. Ebből megtakarítani, köz(g)ép osztály tud csak!

Kerek négyszög 2013.11.20. 19:32:00

Egykulcsos adó: -444 milliárd Ft/ év

Eltitkolt jövedelmek: -3000 milliárd Ft/ év
Nagy cégek elnézett adócsalása: -1000 milliárd Ft/ év

No, melyik veszteség csökkenti leginkább az állam bevételeit?

És melyik miatt óbégatnak itt leginkább, melyikről születnek blogok nap mint nap?

Na ugye.

desw 2013.11.20. 19:32:47

@nincs_itt:

"Ebből megtakarítani, köz(g)ép osztály tud csak!"

És ha még többet elveszünk a 2. kulcsossal, akkor több megtakarítás lesz??

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 19:32:55

@nincs_itt:

Hát nem. Ami Mo-n volt többkulcsosként, az sehol nincs Nyugat-Európában.

Szociknak vége 2013.11.20. 19:34:11

@nincs_itt: Családbarát adózásra mindenki szarik a fideszen kívül.

Európa vezető gazdasága meg nem vagyunk, amikor azok azok lettek akkor meg nem volt náluk semmlyen jövedelemadó a melósnak.

Szociknak vége 2013.11.20. 19:38:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: teljes képtelenség, hogy a nyugati adórendszer bármiféle mintát jelenthet nekünk.

NYEU gazdasága egyre zsugorodik a vg-ban, és ez így is marad.

Keletre kell nézni, mondjuk az orosz SZJA-ra. Azokra az államokra kell tekinteni, ahol a középosztály hízik, nem ahol haldoklik. Ilyen volt NYEU adórendszere is amikor még fejlődött.

Kerek négyszög 2013.11.20. 19:38:22

@nincs_itt:

"Európa vezető gazdaságában(ez a ma esti találós kérdés) progresszív több kulcsos és családbarát adózás van."

Csakhogy ezekben a gazdságokban nincs a GDP 30%-át kitevő feketegazdaság, így ott a magasabb adókulcsok nem a csalók bevételeit hízlalja. Mo-on egyszerűbb lenne a becsületes jólkeresők lenyúzása, mint a széleskörű, sokkal-sokkal nagyobb összeget kitevő feketegazdaság visszaszorítása. Nincs erkölcsi alapja senkinek ezeket az embereket beáldozni a kényelem (=ne maceráljuk a VÁLASZTÓJOGGAL rendelkező csalókat) oltárán.

Szociknak vége 2013.11.20. 19:43:38

@Kerek négyszög: Nincs nagy különbség. A francia feketegazdaság alig kisebb, az olasz ugyanannyi mint a magyar.

Egyedül a német a fele a nagy országok közül.

Semper Fidelis 2013.11.20. 19:44:49

Felette népszerű gondolat kifosztani párszázezer bejelentett béres embert, hogy a sok adócsaló jövedelmét kipótolják. Szerencsére ennek 2010-ben vége lett. A minimálbéresek fele meg adócsaló, mondja az Index cikke
index.hu/gazdasag/2013/02/21/munkaeropiaci_tukor/
valamint
index.hu/gazdasag/2013/05/01/fekete-szurkefoglalkoztas/

úgyhogy lehet egy kicsit hátrébb azokat az agarakat...

Blogger Géza 2013.11.20. 19:49:27

@félázsiai 2llkedő: Erre nyilván nehéz konkrét választ adni, mert a középosztály mesze nem csak a keresettől függ (ami bármikor el is tűnhet), de a kedvedért én kb. a havi bruttó 250-900 ezer közötti (illetve ennek megfelelő nettó keresetűekre) rétegre gondolok. (A középosztályt is szokás tovább tagolni, felső-középosztály stb.)

Blogger Géza 2013.11.20. 19:50:29

@nincs_itt: Gratulálok, elnyerted a mai nap legértelmetlenebb beírása különdíjat! :)

TothLali 2013.11.20. 19:51:37

Találós kérdés: kik voltak a Kádár-rendszer nyertesei?
Válasz: tőkések, vállalkozók, kulákok (mert már nem lőtték agyon, vagy zárták munkatáborba őket, mint a Rákosi-rendszerben)

Második kérdés: a szegény 3 pofont kap, a gazdag 15 pofont. Adóváltozás után a szegény 4 pofont kap, a gazdag 10 pofont. Ki járt jól?
Ha szerinted a gazdag, akkor menj el a NAVhoz, és jelentkezz a 10 pofonodért!

mazolika 2013.11.20. 19:52:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Egyetértek.

Még egy gondolat. Szerintem a kőgatdagok (havi millás bruttó fölött) így is úgy is elintézik, hogy a befizetett adót minimalizálják. Mivel ez ellen nem lehet mit tenni, ezért inkább meglovagoljuk: bizonyos típusú befektetések után adójóváírást lehessen igénybe venni. Mint a TBSZ és NYESZ számlák, csak éppen ezek nem pénzügyi termékek lennének, hanem közvetlenül munkahelyet teremtő befektetések. Így mindenki jól jár: a be nem fizetett szja nem tűnik el offshore számlákon és ráadásul még munkahelyeket is teremt.

Egyetlen hátránya van: nem a mindenkori politikai vezetők mondják meg, hogy mire költse a pénzt a jólelkű adófizető :D

2llkedő 2013.11.20. 19:58:07

@Blogger Géza: "én kb. a havi bruttó 250-900 ezer közötti (illetve ennek megfelelő nettó keresetűekre) rétegre gondolok."

Tehát ha éves 10 milka felett bejönne egy magasabb kulcs, akkor a te középosztályodat nem érintené.

Kerek négyszög 2013.11.20. 19:58:43

@Brúsz Pringstein: Miért nem Svájcot, Ausztriát, Svédországot hoztad példának?

TothLali 2013.11.20. 20:00:50

@félázsiai 2llkedő: Kérdezd már meg a Bajnait, hogy mekkora jövedelem felett gondolja a második kulcsot!!!

desw 2013.11.20. 20:09:26

@félázsiai 2llkedő:

"Tehát ha éves 10 milka felett bejönne egy magasabb kulcs, akkor a te középosztályodat nem érintené. "

De nem is jönne sok szja bevétel belőle.

Semper Fidelis 2013.11.20. 20:11:19

@mazolika: A havi milla bruttó az sokminden, csak nem kőgazdag.

Én ismerek ilyen embert. 40 négyzetméteres sorházban lakik... És nem tud onnan eljönni... pedig akar.

mazolika 2013.11.20. 20:12:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Sajnos a módszertan nem nevetséges: ez a szomorú igazság. A tizedekre való osztás egy teljesen általános dolog. Az, hogy a te havi bruttó 350 ezreddel már a 9-ik tizedbe tartozol, az nem a módszertan, hanem a magyar jövedelmi viszonyok miatt van.

EZ már önmagában is szomorú. És az egykulcsos adót ráereszteni egy ilyen rendszerre természetesen ezt eredményezi: a gazdag még gazdagabb, a szegény még szegényebb lesz.

De ez nem lenne gond, hogyha a gazdaság szerkezete nem olyan lenne, amilyen. Ugyanis jelenleg magyarországon nem éri meg vállalkozni. Legalábbis tisztességesen. Emiatt akinek pénze van, az nem fogja visszaforgatni a gazdaságba, nem fog befektetni (azaz lezs belőle valakinek fizetés, cégnek munka, akik persze megitcsak adnak fizetést az embereknek). Megtakarítódik mindenféle pénzügyi termékekben, ami jó esetben csak áttételesen jelenik meg a gazdaságban (azaz lesz belőle valakinek fizetés). Persze az alapkezelők és ügynökök is kapnak fizetést, de ők jóval kevesebben vannak :)

randomuser1 2013.11.20. 20:14:27

kicsit hangosabban kéne üvöltözni egykulcsosügyben, nehogy a gazdagok apehbotránya hangosabb legyen.
szerintem is a harmincezer multis majom havi pártízereforinja hiányzik a négymilló szegény büdzséjéből :)

nincs1itt 2013.11.20. 20:21:19

@desw: ugye alaposan elolvastad? mert "ekkora" jövedelemhez az 1kulcs is sok...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.11.20. 20:21:51

AZ MSZP esetén a 2009-ben a második kulcs 1.700.000-nél volt meghatározva.

Tehát Bajnai és az MSZP szerint aki 150.000 bruttótól többet kap az megérdemli a 36%-os második kulcsot.

Ezért kampányol Bajnai és az MSZP.

nincs1itt 2013.11.20. 20:22:19

@Blogger Géza: Gejza, drááága Géjza, mert _TE_ nem érted, attól az még lehet értelmes...

Blogger Géza 2013.11.20. 20:41:42

@félázsiai 2llkedő: Nem igazán, de nem is jelentene nemzetgazdasági szinten komolyan észrevehető többletbevételt. Ha csak kicsit lenne magasabb a kulcs, akkor azért, ha viszont jóval magasabb lenne a kulcs, akkor megindulna megint az adóelkerülés (más adónemben próbálkozás, formális vagy valódi külföldre költözés, stb.) Lásd Depardieu esetét. Az igazán gazdagoknak mindig sok lehetőségük van az adó elkerülésére, demagógia rájuk építeni.

_most_ 2013.11.20. 20:56:12

@Blogger Géza: nem teljesen értem ezt a fideszes logikát, az kulcsos adó bevezetése csökkenti az adóelkerülést, de helyette megemelték az áfát, mert áfát úgyse csal senki :D

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.11.20. 21:16:00

@_most_:
Pedig egyszerű és logikus.
Nem csoda hogy nem érted.
A több pénzt a szegényeknek szövegtől többre neked nincs szükséged.

De aki tud kettőig számolni az pontosan tudja, hogy a jövedelem alapú adózást a leggazdagabbak bármikor kikerülhetik, ha akarják. És 1 kulcsos esetén kevésbé akarják az adózást elkerülni, mint 2 kulcsos esetén.

Viszont a fogyasztás alapú adózás az éppen a gazdagabbakat rinti jobban, pl ÁFA, vagy tranzakciós adó, mert nagyobb a pénzforgalmuk, fogyasztásuk.
EZt nem tudják olyan egyszerűen kikerülni, mint a jövedelem alapú adózást.

Magyarul minnél inkább átállunka fogyasztás alapú adózásra annál igazságosabb bír lenni a rendszer.
Ennyi az egész.
De ne gondolkodj rajta sokat.

salitis 2013.11.20. 21:22:04

Hihetetlen, hogy írástudó emberek tömegei képtelenek megkülönböztetni egymástól az EGY KULCSOS ADÓ-t és az ADÓJÓVÁÍRÁS-t!

_most_ 2013.11.20. 21:25:11

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: értem, az áfacsalás lehetetlen, jól érzem, hogy nem nagyon követed híreket ügye? :D

Szociknak vége 2013.11.20. 21:29:22

@_most_: Miért milyen hírek vannak?

salitis 2013.11.20. 21:30:10

@desw:

"Utálom a Fideszt, mint a szart! Bíztam Bajnaiban, de ezzel a "vissza a kétkulcsos adóval" ötletével nálam leírta magát. Ha azzal jönne, hogy az alacsonyabb jövedelműek adómentességének a fedezetét a pazarló állami kiadások csökkentésével teremtené elő, akkor egy szót sem szólnék. De b+, a vissza a kétkulcsost és köcsög "gazdag" fizess többet akkor, amikor a 16%-os szja mellett is agyon vannak adóztatva az emberek??? Noooormális!! "

Ott a pont!

Megy a sírás-rívás, hogy a "gazdagok" 444 milliárddal gazdagabbak lettek. Bezzeg a mészároslőrinc-félék milliárdjai(igen, miiliárdjai, nem milliói!)nem szúrják a szemüket. 444 milliárd = 222 mészároslőrinc!
Ezért nem jut a kiskeresetűeknek (és szerencsére a minimálbéres adócsalóknak sem, akik azért lássuk be, jóval többen vannak, mint az előbbiek) adójóváírás, nem az egykulcsos adó miatt.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.11.20. 21:33:24

@_most_:

Egyrészt ÁFA-t csalni két kulcsos adónál is lehet,
Másrészt semmi köze a fogyasztás alapú adózáshoz, hisz ezt a tevékenységet cégek végzik, nem magánszemélyek,
Harmadrészt pedig az ÁFA csalókat elég könnyű leleplezni, szöges ellentétben a jövedelem alapú csalókkal.

Wave43 2013.11.20. 21:35:03

Barcza beismerte, h az egykulcsos elhibázott. De előtte meg kellett tagadnia a kollégát.
Szóval választás utan tobb kulcsos adó lesz.

Szociknak vége 2013.11.20. 21:38:26

@Wave43: Nembaj, havi millió fölött a szlovákoknál is 25% van...:)

A szociknál meg havi 150re tették a 36%-ot. Imádjuk a prolikat, még több prolit nekünk!

Ez egy szép költemény
Ahogy mondom kőkemény
Nem úgy kell, ha mondom én
Meszet inkább oltom én
Pofánbaszlak, figyeljél már, hogy kenem a maltert
A vasbeton falszerkezet ad neked egy sallert
Hol a spakni, hol a flakni
Román gyere falat rakni
Hol a spakni, hol a Bandi
Elment colos csövet kapni

csárlszbrunzol 2013.11.20. 21:38:41

@salitis: Nem biztos, hogy képesség hiányzik. Szerintem inkább akarat.
A 45 év hozadéka, hogy azt gondolják: nekem azért van kevés, mert a másiknak "sok" van. Tőlem veszi el.

_most_ 2013.11.20. 21:46:03

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: személyi jövedelem adót is lehet csalni egykulcsos adónál is, szóval ha annyira könnyű leleplezni az áfa csalást, akkor mégis miért nem teszik?

2013.11.20. 22:05:27

@Mária:

Ha több pénz lenne a gazdaságban, akkor sem lenne értelme termelőmunkát ide hozni az alacsonyan képzetteknek.

Szarban pedig leginkább azért vannak, mert a XXI. században már sajnos csak az olcsó munkaerejük és az igénytelenségük lehet a komparatív előnyük. És ezen a téren meg leginkább a gépekkel meg a fejlődő országok melósaival kell versenyezniük.

VadMacs 2013.11.20. 22:26:16

@Brúsz Pringstein:
tessék mondani, az nem úgy volt, hogy az adójóváírás miatt nem is volt az 36%...? Tessék mondani, ha csak a sávhatár fölé eső részt kellett 36% -al fizetni, az hogy is volt teljesen 36% -os adózás?

Amúgy az országnak ebben a felében ahol élek, az év eleji bruttó 200000 -es fizetésem kiemelkedőnek számított melósként. És nem keleti, hanem nyugati megyében élek. Mégsem háborogtam a kétkulcsoson, hanem max a sávhatárokon, pedig régebben én is elég szépen belelógtam ennél is magasabb fizetéssel.

Rendben, legyen egykulcsos. De akkor vagy a ti béretek irreális, vagy a mienké (jelenleg minimálbér van nálam karbantartó szakmunkásként). Vagy ezt, vagy azt illene rendezni, vagy mindkettőt az adórendszeren keresztül. Emlékeztetném az itt hencegő majmokat, hogy nem csak 1-2 ájtís tud elhúzni ebből a sz*rfészekből a kétkulcsos hallatára, hanem százezres létszámú szakmunkás is az egyre szarabbá váló reálbér csökkenésük miatt. Ájtíst ott is beszerveznek állandóan ahol dolgozok, bármelyik rokon jó akkor is, ha hülye a feladathoz. Szakmunkást találnak egyre kevesebbet, mert nem b*szik dolgozni, hanem ennyiért b*szik dolgozni náluk, mert nyugatra menekülve sokkal többet keres, anyagi biztonság közepette, sokkal nyugodtabb környezetben élve...

Szociknak vége 2013.11.20. 22:53:29

@VadMacs: Az adójóváírás egy bcs. volt, de megszünt végre. Most a minimálbért kell még megszüntetni aztán már közlítünk a kapitalizmushoz.

2llkedő 2013.11.21. 05:47:10

@Blogger Géza: "Az igazán gazdagoknak mindig sok lehetőségük van az adó elkerülésére, demagógia rájuk építeni."

Az igazán gazdagoknak tök mindegy, hogy 16%, vagy 34% a legmagasabb adókulcs. A 16%-ot is elcsalják. Akkor legalább a bejelentett jövedelemből adózzanak többet.

Aki egy milkát keres havonta, az már normálisan meg tud élni abból a pénzből. De nagy a valószínűsége annak, hogy mellette egyéb jövedelemforrása is van (Kft, bizottsági tag, részvény, stb.), ami már nem abba a kategóriába tartozik, hogy aki tízszer többet dolgozik, az keressen tízszer annyit. Ugyanis vannak fizikai és egyéb korlátok, mint péel mindenkire érvényes, hogy egy nap 24 órából, és egy éjszakából áll. Valamint még nem fedezték fel az időutazást, így egy seggel fizikailag két különböző helyen nem lehet háromféle munkát végezni egyszerre.

2llkedő 2013.11.21. 05:48:45

@desw: "De nem is jönne sok szja bevétel belőle."

Furcsa, épp arról van szó, hogy az egykulcsos hatására kevesebb a bevétel.

2llkedő 2013.11.21. 05:52:17

@Brúsz Pringstein: "A szociknál meg havi 150re tették a 36%-ot. Imádjuk a prolikat, még több prolit nekünk!"

Milyen sávhatárokkal adóztál 2010-ben?

desw 2013.11.21. 11:37:06

@félázsiai 2llkedő:

"Furcsa, épp arról van szó, hogy az egykulcsos hatására kevesebb a bevétel."

Hiába raksz évi 10 millióhoz egy 2. kulcsot, abból érdemi szja bevétel nem nagyon lesz. Ha a kiesett 4-500 milliárdot akarod pótolni, akkor kb oda kellene raknod a 2. kulcsot és akkorát, ahol és amennyi korábban volt. Ez pedig már rablás kategória lenne.

Kiadáscsökkentés kellene és további adó- és járulékcsökkentés.

Persze az irígy prolikat könnyebb megvenni a köcsög "gazdag" fizess többet dumával. Újabb adó kivetéséhez nem kell gondolkodnia a T. politikusoknak, és a választók többségét sem kell így megfingatni népszerűtlen intézkedésekkel.

Wave43 2013.11.21. 12:46:43

Ha Barcza azt mondta, hogy jó, akkor tuti h lesz, főfőnoke megmondta neki, oszt jónapot. Csak megvárják vele a (szabad-na jó ez vicc volt) választásokat. és majd utána jelentik be. Most mindenkinek kuss van fidesznél, nehogy kiénekeljék szajukbol a sajtot, mint 2002-ben.

2llkedő 2013.11.21. 15:08:36

@desw: "akkor kb oda kellene raknod a 2. kulcsot és akkorát, ahol és amennyi korábban volt."

""""Tanulmányukból kiderül, a változások hatására az alsó hét jövedelmi tized adóterhelése összesen 134 milliárd forinttal emelkedett.

A nyolcadik tized adója kismértékben csökkent, a kilencediké 72 milliárd forinttal mérséklődött, míg a legmagasabb jövedelműek adója 501 milliárd forinttal zsugorodott. 61 százalékról 42 százalékra csökkent a tizedik, vagyis a legmagasabb jövedelmű tized hozzájárulása az összes adóbevételhez.""""
index.hu/gazdasag/2013/11/19/ezt_tette_velunk_az_egykulcsos_szja/

"Persze az irígy prolikat könnyebb megvenni a köcsög "gazdag" fizess többet dumával."

A gazdagabb réteg ott csalja el az adót, ahol akarja. Tök mindegy, hogy az az adó 16%, vagy 32%.

Az egykulcsos adó akkor lehetne igazságos, ha minden bevételre ugyanolyan terhek kerülnének, mint a bérterhekre. Azaz az osztalékra is rákerülnének a nyugdíjjárulékok, az eü járulékok, megmiegymások.
Ha 100 Ft osztalékból csak 20%-ot kell leadózni, azaz marad nyolcvan Ft, míg 100 Ft bér jellegű kiadásból marad negyven Ft, akkor te melyiket választanád? Márpedig aki egymillát keres havonta, valószínűleg tagja Kft-nek, Bt-nek, Rt felügyelőbizottságnak, stb.

desw 2013.11.21. 17:29:46

@félázsiai 2llkedő:

"Tanulmányukból kiderül, a változások hatására az alsó hét jövedelmi tized adóterhelése összesen 134 milliárd forinttal emelkedett."

És ez az egykulcsos adó miatt van? Nem, hanem az adójóváírás eltörlése miatt. Miért is mossátok össze a kettőt?

"A nyolcadik tized adója kismértékben csökkent, a kilencediké 72 milliárd forinttal mérséklődött, míg a legmagasabb jövedelműek adója 501 milliárd forinttal"

Fuuu, elővetted az ált-iskolás matekkönyvet és már megy a százalékszámítás?? Rájöttel, hogy 100-nak az X%-a pont feleannyi, mint 200?? Ügyes vagy!

"zsugorodott. 61 százalékról 42 százalékra csökkent a tizedik, vagyis a legmagasabb jövedelmű tized hozzájárulása az összes adóbevételhez."

Várjá má'! Mit is mondasz??? Hogy ez a rohadt mocskos 10%-nyi BEJELENTETT béren dolgozó fizeti az összes adó 42%-át, amíg a maradék 90%-nyi dolgozó csak az adó 58%-át??? Máglyára ezzel a rohadt mocskos népnyuzó 10%-kal!

Az rendben volt, hogy korábban ez a 10%-nyi adózó fizette az összes adó 61%, amíg a maradék 90% az össz adó 39%-át???

"A gazdagabb réteg ott csalja el az adót, ahol akarja. Tök mindegy, hogy az az adó 16%, vagy 32%."

Aha, tehát egy multinál dolgozó "gazdag" mérnök vagy IT-s el tudja csalni az adót?

Ja, és mikor nagyobb a motíváció adócsalásra vagy adóoptimalizálásra? A 16%-os kulcsnál vagy a 32-nél?

"Az egykulcsos adó akkor lehetne igazságos, ha minden bevételre ugyanolyan terhek kerülnének, mint a bérterhekre. Azaz az osztalékra is rákerülnének a nyugdíjjárulékok, az eü járulékok, megmiegymások."

Normális vagy, b+?? Hány cég maradna akkor MO-on??

"Ha 100 Ft osztalékból csak 20%-ot kell leadózni, azaz marad nyolcvan Ft, míg 100 Ft bér jellegű kiadásból marad negyven Ft, akkor te melyiket választanád?"

Ha pl. Angliában 20% az osztalékadó és MO-on 50% lesz, akkor melyiket fogom választani szerinted?

"Márpedig aki egymillát keres havonta, valószínűleg tagja Kft-nek, Bt-nek, Rt felügyelőbizottságnak, stb."

Jajjjj!

2llkedő 2013.11.21. 18:05:18

@desw: "És ez az egykulcsos adó miatt van? Nem, hanem az adójóváírás eltörlése miatt."

Vagyis az egykulcsos adó miatt van. Ugyanis az egy még alacsonyabb adókulcsot jelent.

"Várjá má'! Mit is mondasz??? "

Célszerű lenne visszamenned az általánosba, hogy megtanuld, mit jelent az idézőjel.

"Aha, tehát egy multinál dolgozó "gazdag" mérnök vagy IT-s el tudja csalni az adót?"

Nem azt az adót csalja el, hanem a mellékes adóját.

"Normális vagy, b+?? Hány cég maradna akkor MO-on??"

Látom, te az egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én kerékpárral indulok híve vagy.

Meséld már el, hogy mennyiben van azonos esélye és lehetősége egy betonacélszerelőnek vagy egy polgármesternek plusz jövedelmet keresni?

2llkedő 2013.11.21. 18:06:41

@desw: "Aha, tehát egy multinál dolgozó "gazdag" mérnök vagy IT-s el tudja csalni az adót?"

Ezt egyébként beszéld meg Blogger gézával.

desw 2013.11.21. 18:30:39

@félázsiai 2llkedő:

"Vagyis az egykulcsos adó miatt van. Ugyanis az egy még alacsonyabb adókulcsot jelent."

MO-on nem szabad bevezetni/visszahozni a nullás kulcsot, mert így legalább egy kevéske adót fizet mindenki. Azért azt remélem te sem hiszed el, hogy az a 2 millió fő minimálbérre bejelentett dolgozó valóban csak minimálbért kap, és zsebbe nem kap semmit.

"Célszerű lenne visszamenned az általánosba, hogy megtanuld, mit jelent az idézőjel."

Akkor amit mondtok ti! Azért az jó, hogy a tényekkel nem tudsz vitatkozni, csak formai hibákba kötsz bele.

"Aha, tehát egy multinál dolgozó "gazdag" mérnök vagy IT-s el tudja csalni az adót?"
"Nem azt az adót csalja el, hanem a mellékes adóját."

Hee?? Mellékesben tervez egy hidat a mérnök, mi??

Ja, hány kőművestől, villanyszerelőtől, gázszerelőtől, kertésztől, ... kaptál számlát eddig életed során??? Okés, akkor inkább lapozz!

"Látom, te az egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én kerékpárral indulok híve vagy."

Mi van?? Oda viszem a cégemet, ahol kevesebb a sarc (persze egyéb feltételek is vannak, de az adózás egy nagyon fontos kérdés). A kevesebb néha több, tudod! Ha kevesebb is elég lenne a magyar állambácsinak, akkor MO-on adóznának a cégek, nem külföldön.

De emeljétek csak meg az adókat, nincs ezzel semmi gond! Csak aztán ne legyen picsogás, ha nem jött be a nagy terv és még kevesebb adó fog bejönni.

"Meséld már el, hogy mennyiben van azonos esélye és lehetősége egy betonacélszerelőnek vagy egy polgármesternek plusz jövedelmet keresni?"

Melyiknek van lehetősége fusizni?

És az állami bizottságosdit nem az adórendszeren keresztül kellene kezelni. Nem kell ennyi ilyen-olyan bizottság és önkormányzat sem. Ez egyszerűbb és nagyszerűbb megoldása lenne az áltatalad felvetett és jogos problémára.

2llkedő 2013.11.21. 19:02:08

@desw: "Azért azt remélem te sem hiszed el, hogy az a 2 millió fő minimálbérre bejelentett dolgozó valóban csak minimálbért kap, és zsebbe nem kap semmit."

Tudod, ha állambácsi nem vonna el a cégektől annyit, akkor nem kellene zsebbe fizetni.

Csak gondold végig, hogy adott egy termék, amit Németországban is és Magyarországon is gyártanak. Mindkettő ugyan annyiba kerül. A különbség annyi, hogy a kinti dolgozó háromszor, ötször annyit keres, mint az itteni. Hogyan lehetséges ez?

"Akkor amit mondtok ti!"

Ki az a ti? Ha nem vetted volna észre, amit idézőjelbe betettem, az a századvég munkatársának az elemzéséből van.

"Azért az jó, hogy a tényekkel nem tudsz vitatkozni,"

Mik a tények?

"Hee?? Mellékesben tervez egy hidat a mérnök, mi??"

Például.

"Ja, hány kőművestől, villanyszerelőtől, gázszerelőtől, kertésztől, ... kaptál számlát eddig életed során???"

Többtől, mint gondolnád. De ezek aprópénzek ahhoz képest, amit mondjuk egy polgármester, aki egyben parlamenti képviselő is, valamint ilyen olyan bizottsági tag, meg rt felügyelőbizottsági tag összeszed fizikailag külön helyen, egy időben. A kertész, kőműves, stb. nem a munkaidejében maszekol, hanem a szabadidejéből vesz el. Az lenne a normális, ha a nyolc órai munkáért lehetne annyit keresni, amiből normálisan meg lehetne élni, és nem kellene maszekolni. Hoztad az angliai példádat. No ott ledolgozzák a munkaidőt, oszt befejezték. Élik életüket. Nevetséges, hogy mosogatással kint annyit lehet keresni, mint amennyit én a tervezésért kapok.

"Oda viszem a cégemet, ahol kevesebb a sarc (persze egyéb feltételek is vannak, de az adózás egy nagyon fontos kérdés)"

Ebben minimális a személyi jövedelemadó, hogy az 16%, vagy egy bizonyos határ felett 32%. Látom, beszoptad Piktorkád maszlagát.

"Melyiknek van lehetősége fusizni?"

Melyiknek van lehetősége a maszek munkákat az íróasztal mellől munkaidőben elintézni?

Kinek van rá lehetősége, hogy a beosztottakkal dolgoztasson maszekban?

2llkedő 2013.11.21. 19:04:21

@desw: "És az állami bizottságosdit nem az adórendszeren keresztül kellene kezelni."

Mint ahogyan a gyereket se adórendszeren kellene kezelni.

desw 2013.11.21. 19:41:56

@félázsiai 2llkedő:

"Tudod, ha állambácsi nem vonna el a cégektől annyit, akkor nem kellene zsebbe fizetni."

Jaj de megértő lettél hirtelen! Tehát a 2 millió minimálbéres adócsaló (tisztelet a kivételnek) miatt kell egy 2. szja kulcs??? De a második kulccsal csak a BEJELENTETT béren dolgozó embereket adóztatod, az adócsalók tovább fognak röhögni. Na ezért nem szabad visszahozni az adójóváírást.

És igen, nem adóemelés kellene, hanem kiadáscsökkentés és adócsökkentés!!!

"Csak gondold végig, hogy adott egy termék, amit Németországban is és Magyarországon is gyártanak. Mindkettő ugyan annyiba kerül. A különbség annyi, hogy a kinti dolgozó háromszor, ötször annyit keres, mint az itteni. Hogyan lehetséges ez?"

Mondj már egy terméket, amit MO-on és Németben is gyártanak és pontosan ugyanannyiba kerül.

"Ki az a ti? Ha nem vetted volna észre, amit idézőjelbe betettem, az a századvég munkatársának az elemzéséből van."

Nyilván azért idézted, mert ezzel akartad alátámasztani a véleményedet (rossz az egykulcsos), nem?

"Mik a tények?"

Az, hogy aránytalanul kevesen fizetnek kibaszott sok adót!

"Hee?? Mellékesben tervez egy hidat a mérnök, mi??"

"Például."

Ja, gondolom gyakori az, hogy maszekban valaki hidat tervez.

"Ja, hány kőművestől, villanyszerelőtől, gázszerelőtől, kertésztől, ... kaptál számlát eddig életed során???"

"Többtől, mint gondolnád."

Akkor nem értem. Az ilyen becsületes emberek jobban jártak a kisebb szjá-val, nem?

"De ezek aprópénzek ahhoz képest, amit mondjuk egy polgármester, aki egyben parlamenti képviselő is, valamint ilyen olyan bizottsági tag, meg rt felügyelőbizottsági tag összeszed fizikailag külön helyen, egy időben."

Ebben igazad van és egyetértünk, de ezt nem az adórendszeren belül kell megoldani.

"Nevetséges, hogy mosogatással kint annyit lehet keresni, mint amennyit én a tervezésért kapok."

És ha rájönnétek végre az összefüggésre, hogy miért lehetséges ez a haldokló Nyugaton, akkor haladnánk is előre.

Miért lehetséges ez?? Mert van egy masszív nagyon jól kereső réteg, aki 5-ször, 10-szer, 100-szor annyit keres (nemcsak milliárdosokról beszélek), mint a segémunkás, és így megér neki £7-ot óránként az, hogy valaki mosogasson, takarítson vagy kutyát sétáltasson helyette. Na ez a gond, ha elüldözik a "gazdag" réteget még több adóval. Azok az országok működnek jól, ahol van egy masszív középréteg.

"Ebben minimális a személyi jövedelemadó, hogy az 16%, vagy egy bizonyos határ felett 32%. Látom, beszoptad Piktorkád maszlagát."

Hiába lenne tökéletes vállakozói környezet MO-on, ha sok az adó, viszem a céget külföldre. És marhára nem mindegy, hogy mennyi a teljes bérköltség, mert nemcsak osztalék van, hanem alkalmaotti bér is.

"Melyiknek van lehetősége a maszek munkákat az íróasztal mellől munkaidőben elintézni?"

Mondom, az állami seggmeresztőket ne keverd ide.

"Mint ahogyan a gyereket se adórendszeren kellene kezelni. "

Sehogy nem kellene kezelni, magánügy, de inkább akkor adókedvezmény, mint alanyi jogon CSP.

2llkedő 2013.11.21. 19:58:40

@desw: "Az, hogy aránytalanul kevesen fizetnek kibaszott sok adót!"

Hidd el, nagyon sokan szeretnének kétszer, háromszor annyi adót fizetni. Csak keressenek hozzá annyit.

"Akkor nem értem. Az ilyen becsületes emberek jobban jártak a kisebb szjá-val, nem?"

Képzeld, én speciel jobban jártam az egykulacsossal. Per pillanat. De ez nem garantált állapot.

Te is bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor gyökeresen megváltozik a hozzáállásod. Nem kell sok, csak egy baleset, egy betegség, egy munkanélküli időszak, stb. Nehogy azt hidd, hogy azért keresnek nagyon sokan olyan keveset, mert nem dolgoznak, hanem azért, mert nincsenek megfizetve.

"És ha rájönnétek végre"

Fasz ki van veled! Azt hittem, velem társalogsz.

A többire nem válaszolok, mert felesleges.

desw 2013.11.21. 20:09:40

@félázsiai 2llkedő:

"Hidd el, nagyon sokan szeretnének kétszer, háromszor annyi adót fizetni. Csak keressenek hozzá annyit."

A sok fizetésért talán tenni is kellene valamit, nem elég a kocsmában baszni a rezet, és nem mások lerablásából (magas adók) kellene pénzt szerezni. Tudod a tanulás és a szorgalom előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét! Persze kell 15-20 év is akár, amit a legtöbb egyszerű lélek nem gondol végig.

"Képzeld, én speciel jobban jártam az egykulacsossal. Per pillanat. De ez nem garantált állapot."

Akkor mi a bajod vele?

"Te is bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor gyökeresen megváltozik a hozzáállásod. Nem kell sok, csak egy baleset, egy betegség, egy munkanélküli időszak, stb."

És?? Ekkor az a megoldás, hogy még jobban megadóztatom azokat, akik így is aránytalanul sok adót fizetnek?? Ugye nem??

"Nehogy azt hidd, hogy azért keresnek nagyon sokan olyan keveset, mert nem dolgoznak, hanem azért, mert nincsenek megfizetve."

Nem is lesznek jól megfizetve addig, amíg nem lesz masszív középréteg. Egy minimálbéres nem tudja jól megfizetni a másik minimálbérest.

"Fasz ki van veled! Azt hittem, velem társalogsz."

Többen vagytok, akik szerint igazságtalan az egykulcsos, nem?

"A többire nem válaszolok, mert felesleges."

Ezek ám a jó érvek az egykulcsos ellen!

2llkedő 2013.11.22. 15:12:57

@desw: "Nem is lesznek jól megfizetve addig, amíg nem lesz masszív középréteg."

Nem az egykulcsostól lesz masszív középréteg.

Nyugaton sincs egykulcsos, mégis van masszív középréteg.

"Többen vagytok, akik szerint igazságtalan az egykulcsos, nem?"

Velem társalogtál, vagy másokkal? Ilyenek vagytok ti fideszbirkák, hogy én is hasonlót írjak, mint te.

desw 2013.11.22. 16:14:06

@félázsiai 2llkedő:

"Nem az egykulcsostól lesz masszív középréteg."

A képzett emberek oda mennek, ahol érdemes vállalkozni. A vállakozás egyik szükséges, de önmagában nem elegséges feltétele az elfogadható adórendszer.

"Nyugaton sincs egykulcsos, mégis van masszív középréteg."

Ne csak az szja kulcsokat tessenek összehasonlítani, hanem a teljes bérköltséget (szja + járulékok + szociális hozzájárulási ado + szakképzési hozzájárulás + munkaerő-piaci járulék, ... ), okés?

Ja, csak akkor az jönne ki, hogy pl. Angliában az évi 52 millió forint körül belépő 3. (4.) legmagasbb kulcs esetén csak picivel több a teljes bérköltség, mint MO-on most az egyetlen 16%-os kulccsal, mi?

"Velem társalogtál, vagy másokkal? Ilyenek vagytok ti fideszbirkák, hogy én is hasonlót írjak, mint te. "

Én fideszbirka??? Nálam senki nem utálja jobban Orbánt és ezt a díszes Fidesz jogászcsürhét, ez 100%!!

2llkedő 2013.11.22. 17:48:55

@desw: "A vállakozás egyik szükséges, de önmagában nem elegséges feltétele az elfogadható adórendszer."

Ennek egy ici-pici töredéke az szja.

"Ne csak az szja kulcsokat tessenek összehasonlítani, hanem a teljes bérköltséget (szja + járulékok + szociális hozzájárulási ado + szakképzési hozzájárulás + munkaerő-piaci járulék, ... ), okés?"

Azt hittem, az egykulcsosról beszélsz. Okés?

"A sok fizetésért talán tenni is kellene valamit, nem elég a kocsmában baszni a rezet, és nem mások lerablásából (magas adók) kellene pénzt szerezni. Tudod a tanulás és a szorgalom előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét! Persze kell 15-20 év is akár, amit a legtöbb egyszerű lélek nem gondol végig."

Szóval ezzel azt akarod mondani, hogy a mentős, a tűzoltó, az ápoló, az aszfaltozó, a betonacélszerelő, stb. nem dolgozik, csak a farkát vakargatja, ezért nem lesz belőle milliomos.

Te mennyiért vállalnád más szarát takarítani?

2llkedő 2013.11.22. 18:25:34

@desw: "Akkor mi a bajod vele?"

Az, hogy nem vagyok egoista. Én nem gondolom, hogy meg lehet élni 47.000-ből. De még azokon is csodálkozom, akik 100.000-ből élnek. Szégyen, hogy a minimálbér nem éri el a hivatalos létminimumot.

desw 2013.11.22. 18:35:28

@félázsiai 2llkedő:

"Ennek egy ici-pici töredéke az szja."

Az az ici-pici most 16%, azaz minden megkeresett 100 Ft-ból 16 Ft ezen a címen az állam lesz. Ha lesz második kulcs, akkor mégtöbb.

Egyébként ha ilyen ici-pici, akkor miért akarjátok elvenni?

"Azt hittem, az egykulcsosról beszélsz. Okés?"

Te írtad, hogy máshol is többkulcsos adórendszer van. Erre írtam azt, hogy ne csak az szja kulcsokat hasonlítsátok össze, hanem a teljes bérköltséget (minden bért terhelő adó és járulék együtt). Senkit sem zavar pl. egy 30%-os szja kulcs, ha nincs mellette egyéb bért terhelő adó vagy járulék.

"Szóval ezzel azt akarod mondani, hogy a mentős, a tűzoltó, az ápoló, az aszfaltozó, a betonacélszerelő, stb. nem dolgozik, csak a farkát vakargatja, ezért nem lesz belőle milliomos."

Az állami alkalmazottak bérét ne keverd ide, nem adórendszeri kérdés (a közalkalmazottaknak nem kisebb adókulcs kellene, hanem több bér).

Egyébként az nyilvánvaló, hogy vannak munkák, amikkel jobban, sokkal jobban lehet keresni. Nem kötelező kőművesnek lenni, lehet fogorvos is. Utóbbihoz azért elég sokat kell tanulni.

"Te mennyiért vállalnád más szarát takarítani?"

Alul vannak fizetve a közalkalmazottak, ez nem vitás, de ez nem egy vs. több kulcs kérdése.

desw 2013.11.22. 18:40:12

@félázsiai 2llkedő:

"Az, hogy nem vagyok egoista."

Hajrá, akkor fizess többet! Senki nem fog rád haragudni.

Azért jelenleg a bér kb 50%-át viszi az állam és 27% az áfa, plusz egyéb "érdekes" adók és közterhek, szóval azért 100 Ft-ból 70-75 Ft legyen már elég szolidarítás címen.

"Én nem gondolom, hogy meg lehet élni 47.000-ből. De még azokon is csodálkozom, akik 100.000-ből élnek. Szégyen, hogy a minimálbér nem éri el a hivatalos létminimumot. "

Nem adórendszeri kérdés, hogy valakinek a munkája csak ennyit ér. Tanulni, tanulni, tanulni, vagy lehet vállalkozni is, mert ugye a vállalkozóknak minden fenékig tejfel.

2llkedő 2013.11.22. 19:39:13

@desw: A többesszámozást nem tudnátok befejezni?

"Az az ici-pici most 16%, azaz minden megkeresett 100 Ft-ból 16 Ft ezen a címen az állam lesz. Ha lesz második kulcs, akkor mégtöbb."

Ha keresel netto 500.000-et, akkor nem mindegy, hogy az hány százalékos adóval jön ki?

2llkedő 2013.11.22. 19:45:13

@desw: "Tanulni, tanulni, tanulni, vagy lehet vállalkozni is"

Miből? 47.000 Ft-ból?

És ha mindenki tanult vállalkozó lesz, ki fogja eloltani a lakásod tüzét, ki fog kimosdatni műtét után a szarból? Ki fog utat építeni?

Ők mind helyetted dolgoznak. Mert ha neked kellene mindazt megcsinálni, akkor lehetnél akármilyen szép, akármilyen okos, nem lenne időd arra, hogy tündökölj.

Ne nézd le a másikat, nehogy azt hidd, hogy felsőbbrendű vagy. Te is kerülhetsz rosszabb helyzetbe, sose feledd!

2llkedő 2013.11.22. 20:02:20

@desw: "Én fideszbirka??? Nálam senki nem utálja jobban Orbánt és ezt a díszes Fidesz jogászcsürhét, ez 100%!!"

Nem kell tagadnod! Annyira véded Piktorék alamizsnáját.

Azért elmondhatnád, hogy mely csoport az, akik egymilkát keresnek havonta?

2llkedő 2013.11.22. 20:04:35

@desw: "Te írtad, hogy máshol is többkulcsos adórendszer van. Erre írtam azt, hogy ne csak az szja kulcsokat hasonlítsátok össze, hanem a teljes bérköltséget (minden bért terhelő adó és járulék együtt). Senkit sem zavar pl. egy 30%-os szja kulcs, ha nincs mellette egyéb bért terhelő adó vagy járulék."

Tehát nem a két, vagy többkulcsos a rossz és az egykulcsos a lehető legjobb, hanem a Magyar rendszer a szar.

Furcsa, hogy tőlünk mennek Angliába, Németországba, stb. vendégmunkáskodni, onnan senki nem rohan hozzánk, mert egykulcsos az adózás.

panelburzsuj 2013.11.22. 20:05:58

@félázsiai 2llkedő:
Mással akarod megíratni az házit?

Egy Milkáért megmondom?

desw 2013.11.22. 20:08:21

@félázsiai 2llkedő:

Buta vagy, de legalább határozottan nyomod a demagóg szöveget.

Soha nem néztem le a kétkezi munkásokat, rendőröket, tűzoltókat, ...

A gazdagabb réteget nem direkt módon az adórendszeren keresztül kell "használni", hanem a fogyasztásuk, életvitelükön keresztül.

Nézd meg az angol példádat! Miért tud a kétkezi munkás, utcaseprő, ... £7-ot keresni óránként? Mert van középréteg, aki direk és indirekt módon képes foglalkoztatni a képzettlen réteget.

Nem az a megoldás, hogy irdatlan adókat vetsz ki és azt szétosztod a képzetlen rétegnek segély formájában.

Hagyd gazdagéknál a pénzt (kevesebb adó) és ők majd elköltik arra, amire szeretnék. Kocsmára, építkezésre, takarítónőre, kertészre, ...

Mindegy, úgy sem érted ...

desw 2013.11.22. 21:06:43

@félázsiai 2llkedő:

"Tehát nem a két, vagy többkulcsos a rossz és az egykulcsos a lehető legjobb, hanem a Magyar rendszer a szar."

A bérekre rakott össz adó és járulékteher sok! Ahogy mondtam: lehetne 30%-os szja kulcs is, ha nincs mellette más adó és járulék. MO-on a jelenlegi egy kulccsal is több adót fizetnék, mint Angliában a 2. vagy 3. kulccsal. A 4. kulcs Angliában évi 52 millió ft körül jön be, ennél van kb 2%-kal több össz teher a béreken, mint MO-on most egy kulccsal.

"Furcsa, hogy tőlünk mennek Angliába, Németországba, stb. vendégmunkáskodni, onnan senki nem rohan hozzánk, mert egykulcsos az adózás."

Mert az össz adóterhelés sok MO-on, nem érted??? Ja, és vannak Angliában a rohadt "gazdagok", akik dolgoztatják a képzettlen réteget. Érted??

Magyarországon meg szinte nincs középréteg, így nincs, aki dolgoztassa a képzetlen réteget, így marad a segély és a közmunka.

2llkedő 2013.11.23. 07:54:08

@desw: "Nem az a megoldás, hogy irdatlan adókat vetsz ki és azt szétosztod a képzetlen rétegnek segély formájában."

"Mert az össz adóterhelés sok MO-on, nem érted??? Ja, és vannak Angliában a rohadt "gazdagok", akik dolgoztatják a képzettlen réteget. Érted??"

Ismét írom, hogy akkor nem arról van szó, hogy a kétkulcsos rossz, az egykulcsos meg a jó. Érted?

Te az egykulcsost véded, miközben nem ez a lényeg. Arról nem beszélve, hogy a későbbi káros hatását nem vagy hajlandó meglátni.

Kérdés ismét:

Azért elmondhatnád, hogy mely csoport az, akik egymilkát keresnek havonta?

2llkedő 2013.11.23. 07:58:00

@desw: "Nem az a megoldás, hogy irdatlan adókat vetsz ki és azt szétosztod a képzetlen rétegnek segély formájában"

Az a megoldás, hogy a szegényebb réteget még jobban kizsákmányoljuk, és oda adjuk azt a pénzt azoknak, akik egy seggel meg tudnak ülni három lovat is. Egy gazdagabb nem fog tízszer annyi pogácsát megenni. Tíz szegényebb viszont tíz pogácsát is megenne, ha tehetné. Melyik hasznosabb a fogyasztás szempontjából?

2llkedő 2013.11.23. 10:18:53

@desw: "Mert van középréteg, aki direk és indirekt módon képes foglalkoztatni a képzettlen réteget."

Melyik ez a középréteg nálunk, tól-ig?

Az egykulcsos adóval az alsó középréteg éppen az elszegényedés felé vette az irányt.

"Buta vagy, de legalább határozottan nyomod a demagóg szöveget."

Értelmesnek tűnsz, de a narancsos kábítószert te is beveszed.
A kommunikációval ellentétben nem a középosztályról szól az egykulcsos, hanem Piktorékról, hogy az ő zsebük tömődjön úgy, hogy semmi pluszt nem tettek érte.
Mint ahogyan a nemzeti dohányboltoknak se az a célja, hogy visszaszorítsa a dohányzást, hanem az, hogy a klientúrának kiosszuk a jól jövedelmező piacot.

desw 2013.11.23. 15:26:25

@félázsiai 2llkedő:

"Ismét írom, hogy akkor nem arról van szó, hogy a kétkulcsos rossz, az egykulcsos meg a jó. Érted?"

A jelenlegi magyar körülmények között nincs helye mégegy kulcsnak.
Nincs helye nullás kulcsnak, mert a minimálbéresek jó része zsebbe is kap egy csomót. És nincs helye egy magasabb kulcsnak sem, mert a 16%-os kulccsal is nagyon sok a bért terhelő össz elvonás (teljes bérköltségról beszélek)

"Azért elmondhatnád, hogy mely csoport az, akik egymilkát keresnek havonta? "

Egy jobb / ügyesebb fogorvos, ügyvéd, mérnök, könyvelő, vállalkozó,...

"Az a megoldás, hogy a szegényebb réteget még jobban kizsákmányoljuk, és oda adjuk azt a pénzt azoknak, akik egy seggel meg tudnak ülni három lovat is."

Miről beszélsz?? "oda adjuk"???????? kevesebbet vesznek el b+, nem adnak!!!

"Egy gazdagabb nem fog tízszer annyi pogácsát megenni. Tíz szegényebb viszont tíz pogácsát is megenne, ha tehetné."

Ahogy látom, ebben a kérdésben nem fogunk egyetérteni. Te azt mondod, hogy a szegények fogyasztását a "gazdagoktól" direkt módon, adóként elvett forintokból kell fedezni. Én azt mondom, hogy a szegényeknek is dolgozniuk kell (a gazdagok fogják dolgoztatni és eltartani a szegényeket), és a megkeresett bérükből menjen a saját fogyasztásuk.

Saját példánk: egy pici városban (inkább falut mondanék) éltünk. Nem vagyunk milliomosok, viszont nem költünk felesleges dolgokra, így tudtunk kirándulni, étterembe járni, "fogyasztani". A helyi kisboltban, péknél cukrászdában vásároltunk, a helyi posta szolgáltatásait használtuk, a helyi embereket dolgoztattuk (fakivágás, víz, gáz, villanyszerlés, ...), a helyi étterembe jártunk... azaz munkát adtunk a helyi embereknek, a boltosnak, a péknek, a cukrásznak, a szakácsnak, a felszolgálónak, a kétkezi munkásnak, ... Nyilván tudom, hogy ne mi tartottuk el az egész cukrászdát és pékséget, de egy picivel hozzájárultunk a megélhetésükhöz. És ha sok ilyen "gazdag" lenne otthon, akkor működne a rendszer. (nézd csak meg azokat a falvakat, ahová beköltözik néhány holland vagy német nyugdíjas, egyből működni fog a falu és élhetőbb lesz) Ja, és emellett fizettük az áfát, szját, TB-t,...

Na ez most nincs, mert pár éve külföldre költöztünk, és ha nem lesz hasonló mértékű az adó, mint itt Angliában, akkor nem fogunk hazamenni dolgozni (egyébb feltételek is vannak, de normális adó is szükséges, ja Angliában tovább CSÖKKEN pl társasági adó). Most itt kint költünk, itt adunk munkát a helyieknek, könyvelőnek, ... itt fizetjük az áfát, adót, ... Ki járt rosszabbul??? Ja, és 2-3 év múlva meglesz az angol állampolgárság is, utána már max csak nyuggerként megyek vissza.

Az én rendszeremben látja értelmét a "gazdag" annak, hogy többet keres, mert szépül a saját háza, eljárhat welness hotelbe, ehet-ihat finomakat, ...

A te rendszeredben ezzel szemben a "gazdag" egyre kevésbé motivált az adófizetésre, mert csak azt látja, hogy segélyt kapnak a herék és a minimálbéres Jóska beleröhög a pofájába. És ezzel konzerválod is a rossz aktív/inaktív arányt, és adóoptimalizálásra, menekülésre ösztönzöd a "gazdagot"

Mi lesz a vége a gazdagok kirablásának (magas adókkal)?? Lelépnek a gazdagok/jólképzett emberek, te meg maradsz otthona segélyesekkel és közmunkásokkal.

"Melyik hasznosabb a fogyasztás szempontjából? "

Csak olyan rendszer tarható fenn hosszabb távon is, ahol az emberek többsége a saját bérét költi el. A hitelből ill. másoktól adóként lerabolt pénzből költés fenntarthatatlan rendszert hoz (lásd pl jelenlegi világválság).

2llkedő 2013.11.23. 16:52:48

@desw: "Egy jobb / ügyesebb fogorvos, ügyvéd, mérnök, könyvelő, vállalkozó,..."

Ügyesebb fogorvos - jellemzően vállalkozó, azaz nem az szja amiből igazából él.

Ügyvéd - nincsenek olyan sokan, akik ennyit keresnek, kivéve a pocakos focista jogászt

Mérnök - lehet, hogy egyes építészek keresnek ennyit. Én a felénél tartok.

Könyvelő - jellemzően a könyvelők bruttó százötvenet keresnek. Persze vannak egyesek, akiket normálisan megfizetnek, de az ritka, mint a fehér holló. A párom könyvelő. azaz tapasztalatból ismerem.

Vállalkozó - vállalkozásból él, nem az szja a jellemző. Az EVA, vagy a költségleírás eszközei nem tartoznak a jövedelembe.

Szóval akikről írtál. azok léteznek, de nem a középosztályban, akikről szeretsz említést tenni.

"A jelenlegi magyar körülmények között nincs helye mégegy kulcsnak."

Tehát nem a rendszert kell megváltoztatni, hanem egy piros pántlikát kell tenni a dobozra. Ez olyan, mint amikor egy nőnek belső szervi okok miatt a bőre elcsúnyul. A megoldás erre nem az, hogy megkeressük a baj forrását és azt gyógyítjuk, hanem vesszük a púdert és lekenjük az arcát. Ha a tükörbe néz, akkor legalább szépnek látja magát. A probléma viszont ott marad a púder alatt.

"oda adjuk"????????"

Mivel a fizetéseket annak megfelelően alakították ki, hogy a cég mennyit tud fizetni, és mennyi az a nettó, amiért a dolgozónak megéri, ezért az egykulcsos bevezetésével úgy lett több a fizetés, hogy azért nem kellett egy fűszálat se keresztbe tenni érte. A cégnek viszont semmit nem jelentett, a bérköltsége megmaradt.
Ugye korábban arról volt szó, hogy az egykulcsos azért jó, mert így több marad a cégeknél, vállalkozásoknál, ezért tudnak fejleszteni, esetleg fel tudnak venni még egy embert. Ha ebből indulsz ki, akkor neked a nettódnak ugyan annyinak kellene lenni most, mint korábban.

"Én azt mondom, hogy a szegényeknek is dolgozniuk kell (a gazdagok fogják dolgoztatni és eltartani a szegényeket), és a megkeresett bérükből menjen a saját fogyasztásuk."

Igen a gazdagok fogják dolgoztatni a szegényeket éhbérért, nem bejelentve. stb. Ill. a gazdagok külföldön költik el a kicsi többletpénzüket.

"És ha sok ilyen "gazdag" lenne otthon,"

Ugye ti is a havi millán felül keresők közé tartoztok?

"A te rendszeredben ezzel szemben a "gazdag" egyre kevésbé motivált az adófizetésre,"

Kíváncsi lennék rá, hogy szerinted mi az én rendszerem?

A gazdag pedig aki eddig minimálbéren volt bejelentve, továbbra is minimálbéren lesz bejelentve, mivel nem az szja a lényeg, hanem a rárakódó összes többi, így ha eddig el tudott csalni 32%-ot, akkor most nem fog rohanni bejelenteni a tényleges jövedelmét, hanem csak a 16%-ot fogja elcsalni.

"és ha nem lesz hasonló mértékű az adó, mint itt Angliában,"

Nem az szja a lényeg, hanem a fizetés. Mint már írtam, ha nettó 500.000 -et keresnék, és akkor én tartoznék az átlagba, akkor nem érdekelne, hogy az hány százalékos adókulccsal jött ki. A probléma ott van, hogy a cégem nem képes kitermelni ezt az összeget. És nem csak az én cégem.

Legújabb hír, hogy """"Soha nem tartoztak ennyivel az állami szervek""""

Innentől kezdve miről beszélünk?

"Csak olyan rendszer tarható fenn hosszabb távon is, ahol az emberek többsége a saját bérét költi el."

Ez így igaz, csakhogy ehhez meg kell fizetni a munkát.

Addig, amíg 320e Ft körül van ma Magyarországon a bruttó átlag jövedelem, addig aki egymilkát keres havonta, az már gazdagnak számít. Ahhoz hogy ez az átlag kijöjjön, keveseknek kell nagyon sok pénzt keresni, és nagyon soknak keveset. És te ezeket a nagyon keveseket véded, tömöd, akik svájci bankszámlán tartogatják a pénzüket, hogy jó parti legyen a fiacskájuk, külföldön taníttatják a gyerekeiket, külföldön nyaralnak, azaz külföldön költik el a pénzüket, stb.

2llkedő 2013.11.23. 18:15:24

@desw: "Na ez most nincs, mert pár éve külföldre költöztünk, és ha nem lesz hasonló mértékű az adó, mint itt Angliában, akkor nem fogunk hazamenni dolgozni (egyébb feltételek is vannak, de normális adó is szükséges, ja Angliában tovább CSÖKKEN pl társasági adó). "

De hát itt nálunk kiváló egykulcsos adó van. Miért nem rohansz haza onnan a többkulcsos országból? Ilyen lehetőséged nem sokszor van. És akkor gőzerővel támogathatnád Piktor elvtársékat, hogy meg is maradjon az egykulcsos adó, ami ha ők maradnak, akkor egykulcsos 0%-os adó lészen.

desw 2013.11.26. 20:49:59

@félázsiai 2llkedő:
@félázsiai 2llkedő:

"Ügyesebb fogorvos - jellemzően vállalkozó, azaz nem az szja amiből igazából él."

Akkor lehet fogászkodni, mert a fogászok élete nagyon könnyű, ugye?

"Mérnök - lehet, hogy egyes építészek keresnek ennyit. Én a felénél tartok."

Miért nincs elég melód?? Ja, mert nincs, aki építkezzen otthon hitel nélkül, azaz hiányoznak a köcsög "gazdagok" a rendszerből. Körbe-körbe karikába!!

"Könyvelő - jellemzően a könyvelők bruttó százötvenet keresnek. Persze vannak egyesek, akiket normálisan megfizetnek, de az ritka, mint a fehér holló."

Megfizetnek?? Hát vállalkozni ki fog?? Gondolj csak bele, le tudtok írni mindent!!

"Vállalkozó - vállalkozásból él, nem az szja a jellemző."

Ha olyan könnyű a vállalkozók élete, akkor nem értem, hogy miért nem vállalkoznak az emberek MO-on?? Ja, hogy nincs mire?? Ja, ahhoz tanulni is kellett volna?? És azért könnyebb a jó kis langymeleg melóhelyen az alkalmazotti lét, ugye??

"Tehát nem a rendszert kell megváltoztatni, hanem egy piros pántlikát kell tenni a dobozra."

Ahogy már számtalanszor leírtam: kiadáscsökkentés kellene és utána további adó- és járulékcsökkentés, a munkabér terheinek csökkentése. Hajrá, lássuk!

"Mivel a fizetéseket annak megfelelően alakították ki, hogy a cég mennyit tud fizetni, és mennyi az a nettó, amiért a dolgozónak megéri..."

Vagy más megfogalmazásban a munkaadó kisebb teherrel/teher nélkül tud több nettó bért kifizetni, azaz béremelés lett nettón számolva.

"Ugye korábban arról volt szó, hogy az egykulcsos azért jó, mert így több marad a cégeknél, "esetleg fel tudnak venni még egy embert."

Mutass már egy olyan idióta céget, amelyik csak úgy felvesz mégegy alkalmazottat! Versenyszférásra gondolok, nem államira.

"Ha ebből indulsz ki, akkor neked a nettódnak ugyan annyinak kellene lenni most, mint korábban."

A válság alatt így megúsztak a cégek teher nélkül egy béremelést!

"Igen a gazdagok fogják dolgoztatni a szegényeket éhbérért, nem bejelentve. stb."

Nem tetszik az alkalmazotti lét?? Lehet vállalkozni, senki sem tíltja meg!

"Ill. a gazdagok külföldön költik el a kicsi többletpénzüket."

Miután az állambácsi lerabol minden 100 Ft-ból 70, azért a maradékot saját belátásom szerint költeném el, ha nem gond!

"Kíváncsi lennék rá, hogy szerinted mi az én rendszerem?"

Köcsög gazdag fizessen mindent, mert a nyuggerekhez és a prolikhoz, azaz a választók többségéhez nem lehet hozzányúlni.

"A gazdag pedig aki eddig minimálbéren volt bejelentve, továbbra is minimálbéren lesz bejelentve, mivel nem az szja a lényeg, hanem a rárakódó összes többi, így ha eddig el tudott csalni 32%-ot, akkor most nem fog rohanni bejelenteni a tényleges jövedelmét, hanem csak a 16%-ot fogja elcsalni. "

Csaló vállalkozód minimálbér mellett korábban nulla ft szját fizetett az adójóváírás miatt, most legalább 16%-ot fizet, azaz többet, mint korábban.

És alacsonyabb szja kulcs esetén pedig kevésbé éri meg csalni, ez elég egyszerű összefüggés.

"Nem az szja a lényeg, hanem a fizetés. Mint már írtam, ha nettó 500.000 -et keresnék, és akkor én tartoznék az átlagba, akkor nem érdekelne, hogy az hány százalékos adókulccsal jött ki."

Alkalmazottként téged talán nem érdekelne, de a munkaadódat biztos érdekelné.

"A probléma ott van, hogy a cégem nem képes kitermelni ezt az összeget. És nem csak az én cégem. "

Körbe-körbe karikába!! Jó kis játék, ugye?? Mivel nincsenek köcsög "gazdagok" MO-on... így nincs kiből élni.

"Legújabb hír, hogy """"Soha nem tartoztak ennyivel az állami szervek

UnortodoxiaLand csak csalással működik! Amíg nincs a tartozás kifizetve, addig nem kiadás, így ezzel lehet kozmetikázni a költségvetést.

"Ez így igaz, csakhogy ehhez meg kell fizetni a munkát."

:)) Körbe-körbe karikába!

"Addig, amíg 320e Ft körül van ma Magyarországon a bruttó átlag jövedelem, addig aki egymilkát keres havonta, az már gazdagnak számít."

És??

"Ahhoz hogy ez az átlag kijöjjön, keveseknek kell nagyon sok pénzt keresni, és nagyon soknak keveset. És te ezeket a nagyon keveseket véded, tömöd, akik svájci bankszámlán tartogatják a pénzüket, hogy jó parti legyen a fiacskájuk, külföldön taníttatják a gyerekeiket, külföldön nyaralnak, azaz külföldön költik el a pénzüket, stb."

Ember, te nem vagy normális!!! Svejci bankszámla egy diplomás alkalmazottnál?? Anyám! Demagógiában a csúcsra értél, nyertél!

"De hát itt nálunk kiváló egykulcsos adó van. Miért nem rohansz haza onnan a többkulcsos országból?"

Mert én nem agymosott ellenzéki birka vagyok, aki a propagandának hisz (MO adóparadicsom, mert CSAK 16% az szja) Még így is kb feleannyi adót és járulékot fizetek Angliában, mint MO-on fizetnék. Ennyi! Engem a valóság érdekel, nem a rizsa!

"Ilyen lehetőséged nem sokszor van. És akkor gőzerővel támogathatnád Piktor elvtársékat, hogy meg is maradjon az egykulcsos adó, ami ha ők maradnak, akkor egykulcsos 0%-os adó lészen."

És ennek a dolgozó!!!!! emberek miért ne örülnének??? Nem értem???

2llkedő 2013.11.29. 05:39:41

@desw: No, ez egy vérbeli narancsbirka válaszra sikeredett. Azt nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek ezen az összefüggéstelen, logikátlan gondolkodáson?
süti beállítások módosítása